Tuesday, April 19, 2011

Wanita kurang ajar biadap terhadap Mursyidul Am PAS

Farahhana gelar Tuan Guru Nik Aziz "pelacur politik" pula

Kongsi307
Kalau sebelum ini Pengarah Kebangsaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Farahhana Jamaludin pernah menggelarkan Tuan Guru Nik Aziz sebagai Ayah Pin, rujuk link ini [Nik Aziz Ayah Pin]. Kali ini betina kurang hajar ini menggelarkan Tuan Guru Nik Aziz sebagai "pelacur politik" pula. Di bawah ini screenshot laporan berita yang dipetik dari Utusan Malaysia [Utusan]


Tapi apa yang lebih malang, betina ini bukan sahaja kurang hajar, malah dia juga boleh dianggap sebagai bodoh dan gila. Cuba lihat semula screenshot laporan akhbar Utusan Malaysia di atas. Betina ini mengarahkan Tuan Guru Nik Aziz untuk menyaman Anwar Ibrahim berkenaan video seks, jika tidak Tuan Guru sesuai dengan jolokan "pelacur politik". Apa hal Tuan Guru Nik Aziz tanpa sebab nak saman Anwar pulak? Apa locus standinya?

Kalau begitu hari ini ReJaM© nak suruh Farahhana saman Najib Tun Razak, jika dia enggan sesuailah dia dengan jolokan "betina gila kurang yang ajar". Di bawah ini wajah betina kurang hajar yang dimaksudkan (berambut pendek berbaju coklat).
ReJaM© "Angin tak ada ribut tak ada, Tuan Guru Nik Aziz disuruh saman Anwar, bengong..."


Read more ...

'Penyakit' SPR membantu kemenangan BN

KEPUTUSAN Pilihanraya Negeri Sarawak sudah cukup memadai untuk menggambarkan bahawa Pakatan Rakyat perlu lebih berani dan tegas di dalam merealisasikan cita-cita mewujudkan ketelusan demokrasi di negara ini. Banyak kali disuarakan tentang betapa pincangnya demokrasi di negara ini yang diterajui oleh SPR, namun kita terus mengharapkan keajaiban berlaku terhadap negara ini.

Mahu tidak mahu kita mesti menerima keputusan di Sarawak yang menunjukkan bahawa walaupun majoriti rakyat Sarawak mahu kepada perubahan, tetapi kerana ketidaktegasan kita terhadap kepincangan demokrasi terutamanya oleh SPR maka sekali lagi harapan rakyat Sarawak tidak tercapai.

Adakah kita menyalahkan 100% kepada SPR terhadap kegagalan kita untuk menjadi kerajaan di Sarawak? Atau, kita akur bahawa SPR sememangnya berlaku adil dan telus memandangkan kita berjaya menjadi kerajaan di Kelantan, P.Pinang, Selangor, Kedah, dan Perak (sebelum dirampas secara jijik) seterusnya kita berjaya merampas 8 kerusi Dun di Sarawak?

SPR tetap akan mengaku pihaknya berlaku adil dan amat telus dengan memberi alasan atau dalil mereka di atas pencapaian kita itu. Pada SPR, tiada berlaku `pengundi hantu', tiada berlaku rasuah politik dan projek segera, tiada berlaku kesalahan salahguna jentera kerajaan seperti PDRM, Jabatan Penerangan termasuk media cetak dan elektronik, tiada berlaku penyelewengan undi pos, tiada berlaku perlanggaran peraturan pilihanraya dan sebagainya. Bagi PR, kita sebenarnya tahu apa yang didakwa oleh SPR itu bohong dan menipu tetapi kita dengan sengaja memasuki perangkap mereka.

Sampai bilakah PR akan terus menyertai pilihanraya dalam situasi begini? Apabila kita tewas, tidak kurang sesama kita akan menyalahkan di antara satu sama lain. Sikap tuding menuding jari ini akan membutakan mata kita terhadap masalah pokok iaitu SPR. Mungkin ramai di antara kita tidak sanggup untuk melihat parti yang kita sayangi ini dibuli sesuka hati setiap kali menyertai pilihanraya. SPR semakin berani menunjukkan bahawa suruhanjaya ini adalah merupakan salah satu komponen Bn.

Mustahil SPR tidak nampak bagaimana pemimpin Bn berkempen melalui media sebelum hari penamaan calon sehinggalah selesai hari mengundi mereka ini terus membuli kita. Tidak lojik SPR tidak tahu wujudnya rasuah politik dengan limpahan projek segera yang kununnya memang telah dirancang oleh kerajaan? SPR tidak dengarkah ada pemimpin politik yang berkata, 'I help U, U help Me'? Adakah SPR tidak tahu wujudnya peraturan bahawa setiap ejen calon di peti undi mesti diberikan `borang pengesahan' perjumlahan undi (Borang 14) sebelum dibawa ke Pusat Perjumlahan Undi? Banyak lagi tindakan oleh SPR yang didakwa oleh PR melanggar peraturan pilihanraya, tetapi segala dakwaan ini terhenti begitu sahaja selepas pilihanraya.

PR mesti melakukan sesuatu sebelum rakyat di negara ini menganggap bahawa segala yang didakwa terhadap SPR itu adalah satu dakwaan kosong tanpa bukti akibat pemimpin kita memandang remeh perkara ini. Samada kita menang atau kalah, kita harus terus menentang kemungkaran SPR ini secara serius.

Walau bagaimanapun, secara peribadi saya mengucapkan syabas kepada PR yang berjaya merampas 8 kerusi Bn di sarawak di dalam keadaan kita dibuli semahunya. Kita patut mengucapkan tahniah dan syabas juga kepada seluruh jentera PR yang bekerja begitu kuat sehingga kita berjaya meningkatkan undi kita di Bumi Kenyalang itu. Paling mengembirakan adalah PKR telah berjaya bertapak di Sarawak dari 1 kerusi kepada 3 kerusi. Begitu juga dengan PAS yang telah berjaya meningkatkan jumlah undi terhadap parti ini terutamanya undi dari Kaum Iban.

Kita berjaya menjejakkan kaki ke Sarawak lebih awal dari Umno dan ini satu pertanda bahawa PR bakal menjadi kerajaan di Sarawak suatu masa nanti. Sebelum kita berangan ke situ atau lebih jauh lagi berangan ke Putrajaya, SPR wajib dipulihkan dari penyakit yang semakin kritikal itu./wfauzdin.blogspot.com

Read more ...

Video Lucah : Siapakah "Whistle Blower" Sebenar?SHAH ALAM 19 APRIL : Sejak 21 Mac, gandingan Datuk T diangkat oleh pemimpin Umno dan juak-juaknya termasuk Perkasa dan Utusan Malaysia sebagai ‘whistle blowers’ yang harus dilindungi.

Pada tarikh itu, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, Shazryl Eskay dan Shuib Lazim menayangkan video kepada media dan ahli politik terpilih untuk “membuktikan’ Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur.

Suara-suara Umno mengenai keperluan melindungi Datuk T sebagai “whistle blower” semakin lantang dengan pengumuman terbaru polis bahawa tiga individu berkenaan mungkin dihadapkan ke mahkamah kerana menayangkan video lucah.

Persoalan timbul sama ada Datuk T layak dipanggil “whistle blower” kerana kononnya mendedahkan perbuatan sumbang Anwar.

“Whistle blower” adalah pihak yang mendedahkan sesuatu skandal , khususnya yang mempunyai implikasi kepentingan nasional.

Umumnya orang yang membuat pendedahan itu terbabit secara langsung dalam skandal berkenaan, justeru keperluan untuk memastikan keselamatan beliau.

"Whistle blower" berkenaan juga dikecualikan daripada pendakwaan demi memastikan agenda lebih besar ialah membongkar skandal itu dan menghukum "ikan jerung” yang bertanggungjawab, mencapai matlamatnya.

Merujuk kepada kes Datuk T, seseorang yang memegang bukti dan mahu menegakkan kebenaran tidak akan membuat tempahan bilik hotel dan menjemput media serta ahli politik tertentu (Zaid Ibrahim) untuk menonton video lucah.

Tindakan itu bukan amalan rasional bagi pihak yang menuntut keadilan tetapi lebih mirip kepada ahli politik yang mahu memastikan rakaman itu dipancarkan ke seluruh media tempatan dan antarabangsa.

Pihak yang berjiwa Islam dan tidak mahu mengaibkan sesiapa (seperti mana yang didakwa Datuk T) tidak akan menggunakan media untuk membuat ugutan terbuka terhadap Anwar dan isterinya untuk berundur dari politik.

Sejak 21 Mac, motif Eskay, Rahim Thamby Chik dan Shuib bersabit video itu terbongkar sedikit demi sedikit.

Kecacatan-kecacatan dalam video berkenaan turut diperinci dan didedahkan oleh pihak-pihak tertentu, untuk membuktikan rakaman itu adalah fitnah licik semata-mata.

Dukacita dimaklumkan gandingan Datuk T tidak boleh memakai topi “whistle blower” supaya kebal dari pendakwaan di mahkamah undang-undang mahupun menghadapi penilaian di mahkamah rakyat.

Segala tindakan yang diambil mereka mempunyai agenda tertentu dan ianya amat berkait dengan agenda besar Umno untuk Datuk Seri Anwar.

Benar, “whistle blower” harus dllindungi, tetapi siapakah “whistle blower” dalam kes ini, mahupun dalam politik Negara?

Jawapannya Anwar Ibrahim.

Susulan tindakannya mendedahkan pelbagai skandal di Dewan Rakyat dan di ceramah-ceramah, Anwar digantung enam bulan dari Parlimen Disember lalu.

Ceramah-ceramah beliau di Kuala Lumpur, Johor dan negeri-negeri lain menjadi sasaran serbuan polis.

Di Sarawak, ceramah-ceramah Anwar dihadiri ribuan orang, di bandar dan kawasan pedalaman, dengan pengundi Melayu-Melanau, Cina, Iban dan Dayak hadir mendengar kepincangan-kepincangan BN.

Sehingga hari ini, Perdana Menteri dan menteri-menteri Umno khususnya tidak menjawab beberapa skandal yang dibongkarkan oleh Anwar.

Ini termasuklah pemberian kontrak lebih RM2 bilion Kementerian Pertahanan kepada seorang pemimpin Umno dari Perak sejak tahun 2008 yang mencerminkan budaya kronisme masih menebal dalam Umno.

Najib juga tidak mengulas dakwan Anwar bahawa 1Malaysia Development Corporation (MDB) dan syarikat milik keluarga Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud menjalankan urusniaga mencurigakan dengan Petro Saudi.

Urusniaga itu melibatkan hampir RM6 bilion ringgit.

Contoh-contoh ini hanya secebis daripada pendedahan yang dibuat oleh Anwar di Parlimen dan di luar dewan sejak beliau menjadi Ketua Pembangkang Ogos 2008.

Kebanyakan daripada dakwaan itu tidak dijawab oleh menteri berkenaan, sebaliknya Ketua Pembangkang diaib dan dicaci dengan kata-kata kurang sopan di dalam Parlimen serta juga di luar oleh juak-juak Umno.

Sejak 2008, Umno mencari helah bagaimana untuk mengekang “whistle blower” bernama Anwar Ibrahim.

Perbicaraan fitnah liwat sekali lagi menjadi senjata politik Umno untuk menyerang Anwar dengan keyakinan pengundi Melayu mudah dipengaruhi atas isu-isu agama dan moral.

Juak-juak Umno seperti Umni Hafilda dikitar semula manakala “pejuang-pejuang bangsa” seperti Senator Ezam Mohamad Nor dan S.Nallakarupan diberikan liputan luar biasa dalam media arus perdana.

Apabila “tsunami fitnah” Umno tidak dapat menghakis sokongan untuk Anwar KERANA orang Melayu menolak budaya sedemikian, parti itu tidak berundur malah memperhebatkan serangan.

Maka sampailah giliran gandingan Datuk T pula memegang “obor kebenaran” Umno dengan video seks demi membela agama bangsa dan negara.

Dan jika video seks babak pertama gagal mencapai maksud yang dihajatkan oleh Umno, usah bimbang kerana kilang fitnah parti itu sentiasa rancak dengan senjata-senjata lain.

Perlu ditanya, jika Anwar tidak lantang dan hujahnya tidak meyakinkan, adakah Umno akan mengambil peduli terhadapnya?.

Apakah rakyat di Semenanjung dan di Sarawak akan menerima secara membuta tuli segala pendedahan Anwar, jika ia tidak disokong dengan bukti dan fakta?

Jelas, Umno mempunyai kepentingan untuk membisukan “whistle blower” terbesar di negara ketika ini dengan apa cara sekali pun sama ada menerusi mahkamah atau pun menggunakan video untuk menabur fitnah.

Read more ...

Video Lucah : Gani Harus Tumpu Kepada Fitnah Datuk T, Kata JohariSHAH ALAM 19 APRIL : Gandingan Datuk T harus menjadi fokus utama Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berhubung video seks yang cuba dikaitkan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul.

'Datuk T' iaitu Bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Abdul Rahim Tamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Easky Abdullah dan bekas Bendahari Perkasa Shuaib Lazim mengaku mendalangi penayangan video lucah itu di Hotel Carcosa Seri Negara pada 21 Mac lalu.

"Soal dia (Eskay) mahu heret isu jam. Hari ini cerita jam, esok cincin, lusa tali pinggang, tulat sapu tangan...manakan boleh kita mahu jawab semua ini. Sebab itu kalau polis merasakan ada (keperluan untuk) siasatan maka siasat sahaja. Bukan sahaja jam, tapi apa jua yang perlu disiasat. Tetapi itu episod kedua selepas Peguam Negara dan polis mengambil tindakan jenayah atas fitnah dan ugutan yang dilemparkan," ujar beliau.

Johari berkata, Anwar sendiri tidak keberatan jika pihak berkuasa menjalankan siasatan telus untuk mengenal pasti pelaku dalam video berkenaan namun perkara pokok ialah tindakan fitnah dan peras ugut oleh Datuk T.

"Jangan lari daripada isu di mana tiga orang ini telah melakukan jenayah. Rahim dan Eskay mengaku terlibat, perlu ambil tindakan perkara itu dahulu. Kita tidak mahu defensif. Kalau mahu siasat maka teruskan, sebab Anwar kata bukan dia. Kalau bukan dia, tentu orang lain. Guna apa sahaja undang-undang tiada masalah," ujar beliau lagi.

Johari adalah ahli parlimen pertama diundang oleh Rahim menonton rakaman itu. Johari berkata Rahim kemudian memintanya untuk memujuk wakil rakyat PKR lain supaya keluar dari parti itu.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata trio 'Datuk T' kemungkinan akan didakwa mengikut Sekyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah apabila mengaku menjadi dalang penayangan video seks terbabit.

Namun keputusan muktamad akan dibuat oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail. Semalam PKR memberi kenyataan menzahirkan kebimbangan Gani akan mencari helah untuk mengikut telunjuk Umno dan mendakwa Anwar bersabit video itu.

Johari berkata, tindakan polis seharusnya berlandaskan undang-undang dengan pengakuan ketiga-tiga individu terbabit dijadikan asas penangkapan bersandarkan laporan yang dibuat oleh Anwar sebagai mangsa fitnah.

Beliau turut menyarankan agar ketiga-tiga individu terbabit disiasat di bawah Seksyen 41 Akta Keselamatan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997 bersabit Qazaf.

Akta tersebut memperuntukkan mana-mana orang yang menuduh orang lain melakukan zina tanpa mengemukakan, mengikut Hukum Syarak, empat orang saksi lelaki atau iqrar orang yang dituduh itu adalah melakukan suatu kesalahan.

Jika disabit kesalahan, mereka boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Jelasnya lagi, kabinet pimpinan Perdana Menteri Najib Razak dilihat teragak-agak dan terikat kepada pertimbangan politik sama ada untuk mengambil tindakan terhadap ketiga-tiga individu terbabit.

"Ini adalah isu berprofil tinggi. Saya rasa kerajaan di bawah pimpinan Datuk Najib harus menghadapi hakikat bahawa jika anda tidak ambil apa-apa tindakan, rakyat tetap akan buat keputusan. Lebih baik anda ambil tindakan. Apa yang kita minta adalah tindakan yang berlandaskan undang-undang," katanya.

Read more ...

PRN Sarawak: PR Menang Bermaruah, BN Menang Dengan Rasuah


KUALA LUMPUR 19 APRIL : Senator Dr Syed Husin Ali menyatakan, tiada salahnya mengucapkan tahniah di atas kemenangan Barisan Nasional (BN) di Sarawak namun jangan sesekali memperkecilkan prestasi Pakatan Rakyat (PR).

Dr Syed Husin berkata demikian semasa membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Dewan Negara, semalam.

Dr Syed Husin berkata, beliau amat berbesar hati kerana dapat menyertai perbahasan itu dan berpeluang membuat sedikit ulasan berhubung kemenangan BN pada Pilihan Raya Negeri Ke 10 Sarawak, Sabtu lalu.

“Sepanjang pagi tadi (semalam) beberapa orang mengucap tahniah kerana kemenangan BN di Sarawak.

“Tiada salah mengucapkan tahniah, akan tetapi agak kurang enak didengar kerana pada masa sama diperkecilkan pula prestasi Pakatan,” ujarnya selaku Ahli Dewan Negara yang mewakili PKR.

Menurutnya, seorang teman daripada Umno bertanya kepadanya mengapa beliau tidak mahu mengucapkan tahniah di atas kemenangan perikatan itu, bagaimanapun Dr Syed Husin berkata beliau tiada masalah mengucap syabas.

Akan tetapi, beliau ingin mengingatkan bahawa PR berjaya meningkatkan bilangan kerusi yang dimenangi sekali ganda sekali gus meraih undi popular BN

“Lebih penting lagi kami berjaya menurunkan 8 peratus undi yang diperolahi BN dari 63 ke 55 peratus.

“Benar BN mendapat lebih dua pertiga kerusi, akan tetapi ia gagal memperolehi dua pertiga undi,” ujarnya.

Dr Syed menambah, ini berlaku walaupun Umno-BN menggunakan keseluruhan jentera kerajaan dengan memperalat media arus perdana serta mengugut melalui SB juga menaburkan wang dan seterusnya tidak henti-henti menggunakan isu fitnah sodomi dan video seks.

“Saya teringat kepada sebuah tweet yang saya terima, berbunyi: Pakatan menang dengan maruah, BN menang dengan rasuah. Ingatlah, Sarawak bukan lagi fixed deposit BN,” ujarnya.

Read more ...

Tiada Arahan Naikkan Cukai Tanah UUM - AzizanALOR SETAR 19 APRIL : Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak menafikan kerajaan pimpinannya menaikkan kadar cukai tanah 10 kali ganda terhadap Universiti Utara Malaysia (UUM).

Sebaliknya beliau berkata, dakwaan yang dibuat Timbalan Pengerusi UMNO Negeri Kedah, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir dan Naib Canselor UUM Profesor Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak itu tidak berlandaskan fakta yang betul.

Azizan berkata kerajaan negeri terdahulu UMNO BN memberikan rebat cukai selama 3 tahun, kepada UUM yang membolehkan IPTA itu membayar cukai dengan kadar RM100'000 setahun.

"UUM diberikan rebat dari Januari 2006 hingga Disember 2008 - perlu bayar RM100,000 dari RM1.7 juta," katanya.

Sebaik sahaja tempoh rebat itu tamat, UUM terpaksa membayar kadar cukai itu mengikut apa yang telah ditetapkan UMNO BN sebanyak RM1.7 juta setahun.

Sebaik sahaja Pakatan Rakyat mengambilalih pentadbiran Kedah, gagasan itu sekadar meneruskan apa yang diwariskan dari zaman pemerintahan UMNO BN.

Azizan menjelaskan pemberian rebat cukai tanah kepada UUM, kerajaan negeri kerugian hampir RM1.6 juta setahun.

Azizan menambah, UUM pernah memohon agar kerajaan negeri menyambung rebat cukai itu disambung namun permohonan mereka ditolak.

Beliau berkata UUM boleh membuat rayuan, namun rayuan itu perlu dipertimbangkan terlebih dahulu.

"Tidak semestinya kita akan luluskan permohonan UUM," katanya lagi.

Azizan juga berkata UUM juga telah diberi beberapa pilihan dalam membuat pembayaran cukai tesebut.

UUM juga diberi pilihan untuk berunding dengan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) mengenai bayaran ansuran.

Kerajaan negeri dibawah pimpinannya telah menurunkan cukai tanah- tanah milik kerajaan antara 35 peratus hingga 75 peratus.

Untuk tujuan itu, kerajaan negeri kehilangan hasil tanah sebanyak RM50 juta setahun.

Mengulas isu bekalan air yang tidak mencukupi di UUM, Azizan menasihatkan UUM dan Kementerian Pengajian Tinggi meningkatkan kemudahan sistem perairan seperti tangki dan paip air kerana kerajaan negeri telah menyiapkan paip besar di luar kampus tersebut yang boleh menampung sehingga ke Bukit Kayu Hitam.

Azizan berkata setiap hari Syarikat Air Darul Aman (Sada) menyalurkan bekalan air ke UUM sebanyak 15 juta liter sedangkan bekalan air dikawasan lain lima dan 10 juta liter sahaja.

Read more ...

PRU-13 : PAS Tetap Tanding di SarawakKUALA LUMPUR 19 APRIL : PAS akan tetap bertanding merebut kerusi Parlimen di Sarawak pada pilihan raya umum ke-13 walaupun gagal memenangi sebarang kerusi semasa pilihan raya negeri Sarawak, Sabtu lalu.

Tegas Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, walaupun parti Islam itu tidak menang di kelima- lima kerusi yang ditandingi namun sokongan kuat pengundi Sarawak menunjukkan parti itu mula diterima.

“Sokongan yang kuat diterima, menunjukkan PAS diterima di Sarawak, namun kekuatan yang ada tidak mampu memberi kemenangan buat masa ini.

“Bagaimanapun kita yakin dengan penerusan gerak kerja yang akan kita lakukan untuk mengembangkan PAS di Sarawak sejurus tamat pilihan raya (negeri Sarawak).

“Malah sudah ada negeri-negeri yang mengambil inisiatif menjadikan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dibantu sebagai DUN angkat, untuk digerakkan PAS di Sarawak dan kita akan bertanding dalam pilihan raya yang akan datang,” katanya.

Pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini PAS bertanding lima kerusi iaitu Tanjung Datu, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau dan Beting Maro namun tewas di kesemua kawasan.

Walaupun tiada kerusi dimenangi tetapi undi popular diterima parti itu meningkat.

Barisan Nasional (BN) mengekalkan kerajaan negeri Sarawak dalam persaingan paling sengit dengan memperoleh 55 kerusi Dewan Undangan Negeri manakala Pakatan Rakyat, yang pertama kali bertanding di bawah perikatan tiga parti pula mendapat 15 kerusi dan Bebas satu.

Tambah Hadi, walaupun masih baru bertapak di Sarawak, namun undi parti itu pada pilihan raya negeri itu meningkat dan ia bukti pengundi mula menerima dasar perjuangan parti Islam itu.

“PAS parti yang baru di Sarawak, walaupun tidak memenangi sebarang kerusi, undi PAS meningkat tinggi di Beting Maro dan bertambah melebihi 100 peratus di beberapa DUN lain yang ditandingi.

“Walaupun kali pertama bertanding di empat DUN yang baru, kita tidak hilang wang pertaruhan. Malah ada banyak peti undi yang kita menang dalam DUN tersebut termasuklah rumah panjang didiami kaum Iban,” katanya.

Jelas Ahli Parlimen Marang itu, PAS akan meneruskan gerak kerja dan Sarawak bagi memperkukuhkan parti itu dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13.- malaysianinsider

Read more ...

Berapa Lama Lagi Malaysia Akan Kuatkuasakan Undang-undang Darurat, Soal Syed


KUALA LUMPUR 19 APRIL : Ahli Dewan Negara Senator Dr Syed Husin Ali berkata Malaysia kini memegang dua rekod dunia yang sangat memalukan kerana menjadi negara paling lama memiliki undang-undang darurat.

Menurut Dr Syed Husin, tindakan kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) mempertahankan perundangan zalim itu bukan sahaja mencemarkan nama baik Malaysia di mata dunia dari segi politik dan amalan demokrasi malah menjadi negara pertama mempunyai undang-undang darurat paling lama berkuatkuasa di dunia.

Sedangkan katanya, negara-negara bekas diktator di seluruh dunia turut sama memansuhkan undang-undang tersebut.

“Selepas kebangkitan rakyat di Tunisia, Mesir dan Algeria, pemimpinnya sudah mengumumkan akan memansuhkan Undang-undang Darurat di negara masing-masing yang berkuatkuasa antara 20 hingga 40 tahun saja.

“Tetapi di Malaysia, undang-undang ini sudah lebih 60 tahun,” katanya dalam sidang media di lobi parlimen hari ini.

Menurut Dr Syed Husin, negara lain di dunia juga hanya memiliki satu perisytiharan Undang-undang Darurat.

“Akan tetapi, Malaysia yang begitu kecil dan belum begitu panjang sejarah kemerdekaannya memegang rekod dunia dengan mempunyai lima perisytiharan Darurat.

Dr Syed Husin mempersoalkan berapa lama lagikah kita hendak memegang rekod yang sangat memalukan ini?.

Sehubungan itu, Dr Syed Husin mendesak kerajaan Umno-BN segera memansuhkan undang-undang darurat yang diperkenalkan sejak 1948 itu.

“Adakah kerajaan Umno BN hendak menunggu dulu kebangkitan rakyat di jalanraya seperti di negara-negara Arab untuk memansuhkan undang-undang ini,” katanya lagi.


Read more ...

Berapa Lama Lagi Malaysia Akan Kuatkuasakan Undang-undang Darurat, Soal Syed


KUALA LUMPUR 19 APRIL : Ahli Dewan Negara Senator Dr Syed Husin Ali berkata Malaysia kini memegang dua rekod dunia yang sangat memalukan kerana menjadi negara paling lama memiliki undang-undang darurat.

Menurut Dr Syed Husin, tindakan kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) mempertahankan perundangan zalim itu bukan sahaja mencemarkan nama baik Malaysia di mata dunia dari segi politik dan amalan demokrasi malah menjadi negara pertama mempunyai undang-undang darurat paling lama berkuatkuasa di dunia.

Sedangkan katanya, negara-negara bekas diktator di seluruh dunia turut sama memansuhkan undang-undang tersebut.

“Selepas kebangkitan rakyat di Tunisia, Mesir dan Algeria, pemimpinnya sudah mengumumkan akan memansuhkan Undang-undang Darurat di negara masing-masing yang berkuatkuasa antara 20 hingga 40 tahun saja.

“Tetapi di Malaysia, undang-undang ini sudah lebih 60 tahun,” katanya dalam sidang media di lobi parlimen hari ini.

Menurut Dr Syed Husin, negara lain di dunia juga hanya memiliki satu perisytiharan Undang-undang Darurat.

“Akan tetapi, Malaysia yang begitu kecil dan belum begitu panjang sejarah kemerdekaannya memegang rekod dunia dengan mempunyai lima perisytiharan Darurat.

Dr Syed Husin mempersoalkan berapa lama lagikah kita hendak memegang rekod yang sangat memalukan ini?.

Sehubungan itu, Dr Syed Husin mendesak kerajaan Umno-BN segera memansuhkan undang-undang darurat yang diperkenalkan sejak 1948 itu.

“Adakah kerajaan Umno BN hendak menunggu dulu kebangkitan rakyat di jalanraya seperti di negara-negara Arab untuk memansuhkan undang-undang ini,” katanya lagi.


Read more ...