Monday, December 24, 2007

Lebih 3000 hadiri ceramah Mat Sabu

PARIT BUNTAR ( 21 Dis.) : Ceramah Tuan Haji Muhammad Sabu Naib Presiden PAS menarik kehadiran lebih 3000 pendengar di sini. Ceramah yang diadakan di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Hussein di sini terpaksa menggunakan bantuan skrin besar bagi memuaskan hati pendengar yang jauh dari pentas.

Menurut Sdr. Adhan bin Hj. Abdul Rahim Setiausaha PAS Kawasan, Kehadiran ribuan pendengar ini mungkin disebabkan oleh isu penangkapan Naib Presiden PAS itu di Nibung Tebal yang bersempadan dengan Parit Buntar.

“Mungkin juga kerana Abang Mat tak dapat hadir semasa Ceramah Aidilfitri dua bulan lepas menyebabkan orang ramai tak mahu melepaskan peluang mendengar ceramah beliau.” Jelas Sdr. Adhan.

Drs. Khalil Idham Lim Abdullah Timbalan Yang Dipertua digandingkan dengan Tuan Haji Muhammad Sabu sebagai penceramah pada malam itu. Orang ramai tidak berganjak mendengar kupasan isu-isu politik terkini oleh Tuan Haji Muhammad Sabu selama dua jam.

Yang Dipertua PAS Kawasan Tuan Hj. Harun bin Hj. Hashim berkata, ucapan tahniah dan terima kasih kepada Unit Amal Kawasan yang berjaya mengawal lalu lintas dengan baik.

Sebelum ceramah bermula, Unit IT telah menayangkan ucapan Hj Mohamad Sabu yang dibuat di Markaz Taman Melewar sebaik sahaja dibebaskan yang dimuat turun dari internet. Dalam ucapan tersebut Mohamad Sabu menjelaskan secara terpeinci detik sebelum beliau ditangkap sehinggalah dibebaskan oleh mahkaman dengan ikat jamin.

Read more ...

Majlis Qurban berjalan lancar

PARIT BUNTAR ( 20 Dis. ) : PAS Kawasan Parit Buntar meneruskan aktiviti tahunan mengadakan Majlis Korban di Pusat Tarbiyyah PAS Kawasan, Titi Serong pada Hari Raya EidulAdha pertama. Sebanyak empat ekor lembu telah dikorbankan pada tahun ini.

Sungguh pun daging korban tidak cukup untuk diagihkan kepada empat orang untuk setiap Cawangan seperti tahun-tahun lepas, setiap Cawangan tetap diagihkan daging korban untuk dua orang.

“Saya memohon maaf kepada PAS Cawangan kerana tahun ini hanya dua orang sahaja menerima daging korban untuk setiap Cawangan. PAS Kawasan akan berusaha mencari lebih banyak lembu untuk dikorbankan pada tahun depan”. Kata Yang Dipertua PAS Kawasan Tuan Hj. Harun bin Hj. Hashim.

Sementara itu, seorang wakil PAS Cawangan yang ditemui memberitahu tidak terkilan menerima daging korban untuk dua orang kerana Majlis Korban ini juga diadakan oleh PAS Cawangan-Cawangan. Banyak daging korban yang akan diterima oleh penerima yang layak menerima daging korban ini.

Read more ...