Wednesday, October 26, 2011

SEBAB TU UMNO SURUH SAMAN!!! Bapa Altantuya fail saman pada 2007 , sampai sekarang tak bicara


Setelah tergendala sekian lama, bapa kepada warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang dibunuh dengan kejam, merayu kepada mahkamah di negara ini agar mempercepatkan perbicaraan sivil RM100 juta yang difailkannya terhadap kerajaan.

Setev Shaariibuu (kiri), yang memfailkan saman itu pada 4 Jun, 2007, menyaman kerajaan Malaysia dan mereka yang bertanggungjawab ke atas pembunuhan kejam Altantuya di sebuah hutan di Shah Alam pada 19 Oktober, 2006.


Dalam sepucuk surat yang diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris oleh peguam Mukhsaruul Mijiddorj, Shaariibuu berkata beliau telah membayar sejumlah besar wang kepada mahkamah Malaysia pada tahun lalu.


Wang, berjumlah RM60,000 itu sebagai bon keselamatan, dibayar oleh kerajaan Mongolia bagi pihak Shariibuu.

Walau bagaimanapun, setahun sudah berlalu tetapi beliau masih belum menerima sebarang berita mengenai tarikh kesnya itu akan dibicarakan.

Kesan buruk

"Hakikat bahawa kerajaan anda tidak mengambil sebarang langkah positif terhadap isu yang dibangkitkan oleh Mongolia mungkin (menimbulkan) kesan buruk terhadap ratusan warga Mongolia yang belajar dan tinggal di Malaysia," katanya.

"Sedangkan kerajaan Mongolia telah mencadangkan isu ini dibincangkan dengan melantik dan menghantar wakilnya ke Malaysia, namun satu tahun sudah berlalu tanpa sebarang maklum balas," katanya.

Shaariibuu tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai siapa dan bila perwakilan yang dimaksudkannya itu telah datang ke negara ini bagi membincangkan perkara ini.


Adalah difahamkan bahawa surat itu, yang sesalinannya diberikan kepada Malaysiakini, pada masa ini, dalam simpanan peguam Karpal Singh (kiri), yang mewakili Shariibuu dalam kes berkenaan secara pro-bono (percuma).

Awal bulan ini, Karpal melahirkan kekecewaannya, kes saman itu telah ditangguhkan kerana kedua-dua anggota polis yang didapati bersalah berhubung pembunuhan berkenaan telah memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Karpal berkata beliau telah berulang-kali menulis mahkamah untuk memohon pengurusan kes saman itu, tetapi masih belum menerima jawapan.

Read more ...

DAKWA SHAHRIZAT!!! RM250 juta wang rakyat dibazirkan untuk 1,000 ekor lembu oleh syarikat anak-beranak

KEADILAN menyambut baik keputusan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) memulakan siasatan ke atas National Feedlot Corporation Sdn Bhd yang dimiliki suami dan anak kepada Datuk Seri Shahrizat Jalil, menteri kanan dan Ketua Wanita Umno.

Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan media bersama yang dikeluarkan Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin, Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli, dan Adun Sikamat, Aminuddin Harun.


Di bawah Rancangan Malaysia ke 9, Pusat Feedlot Kebangsaan yang dimiliki dan dikendalikan syarikat itu diberi status projek berimpak tinggi dengan sasaran memenuhi 40 peratus permintaan dan pengeluaran daging lembu untuk pasaran tempatan.

Pada 20 Oktober lalu, satu pasukan peninjau yang diketuai Rafizi dan Aminuddin telah membuat kunjungan ke pusat seluas 5,000 ekar di Gemas itu, bagi menentukan pencapaiannya.


Hasil maklumbalas dari temuramah yang dilakukan mendapati jumlah lembu yang diimport itu dipelihara sekitar 1,000 ekor sahaja, manakala lembu yang disembelih pula sekitar 20 ekor sehari.


“Kajian awal KEADILAN, menunjukkan projek ini gagal walaupun menelan jumlah besar wang rakyat dan kurniaan tanah 5,000 ekar,” kata Zuraida ketika sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini hari ini.


Menurutnya, prestasi operasi syarikat itu perlu dibandingkan dengan sasaran yang ditetapkan memandangkan projek tersebut mendapat bantuan kewangan kerajaan berjumlah RM250 juta.


Jumlah penggunaan daging lembu sepatutnya ialah 162,357 tan manakala jumlah lembu yang perlu di sembelih pula ialah sebanyak 1,500 ekor sehari untuk dibekalkan di pasaraya tempatan.


Penyelidikan KEADILAN juga mendapati operasi lain yang diamanahkan kepada syarikat milik suami dan anak Shahrizat itu masih belum dilaksanakan walaupun mendapat peruntukan besar.


Penyelewengan wang rakyat


Selain aktiviti mengimport, syarikat itu juga dilantik kerajaan untuk membangunkan penternak kecil melalui konsep penternakan satelit, membangunkan makanan lembu berkualiti dan baja dari operasi penternakan tersebut.


KEADILAN berpendapat isu ini perlu diberi perhatian serius kerana ia salah satu contoh utama bagaimana penyelewengan wang rakyat akibat ketirisan mempunyai kesan mendalam kepada kenaikan harga barang yang menekan rakyat.


Ini kerana Projek itu dilancarkan kerajaan bertujuan untuk mengurangkan import makanan yang memainkan peranan utama kepada kenaikan harga barang makanan yang terpaksa ditanggung rakyat.


Sementara itu, Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli menggesa Shahrizat dan Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku bekas menteri yang bertanggungjawab menganugerahkan projek tersebut, tampil menjelaskan perkara itu.


“Masalah ini timbul apabila anak-anak dan suami menteri berkenaan menandatangani ‘soft loan’ daripada kerajaan yang diberikan buta-buta kepada Shahrizat. Sampai bila pun (projek ini) tidak dapat pulangan kerana pelihara lembu hanya 1,000 ekor,”.


“Kesannya kerajaan akan tanggung sehingga harga barangan jadi naik dan sebagainya,” ujarnya.


Sumber: keadilandaily.com

Read more ...

Karnival Cakna Rakyat PAS Parit Buntar terus dapat sambutan

PARIT BUNTAR , 26 Okt.: Karnival Cakna Rakyat anjuran PAS Parit Buntar terus mendapat sambutan yang sangat menggalakkan di kalangan penduduk setempat.

Terbaru, program berkenaan diadakan di di Perkarangan Masjid Tuan Guru Haji Arshad, Parit Tok Ngah , Jalan Baharu.


Penyelaras program Hairul Nizam Ishak berkata, Karnival Cakna Rakyat merupakan aktiviti berterusan PAS Parit Buntar bertujuan merapatkan hubungan di antara pimpinan PAS dengan masyarakat setempat dengan menganjurkan program yang boleh dimanfaatkan oleh mereka.


“Ini adalah usaha kita untuk lebih dekat dengan rakyat dan mengetahui masalah mereka serta mengeratkan lagi hubungan PAS dengan penduduk setempat yang sedia terjalin.

“ Kami memberi peluang kepada penduduk sekitar Pekan Batu Lima, Parit Haji Yusuf, Parit Tok Ngah untuk menyertai pelbagai aktiviti dan acara yang disusun”katanya

Hairul Nizam berkata, program ini bermula jam 9.00 pagi, dimulai dengan ucapan pimpinan PAS Parit Buntar dan penyampaian sumbangan kepada fakir miskin.

“ Antara acara yang diadakan ialah mewarna kanak-kanak, sukaneka kanak-kanak dan dewasa, pertandingan gubahan yang membabitkan golongan wanita.

“ Terdapat juga aktiviti yang membabitkan penyertaan anak muda disamping khidmat pemeriksaan kesihatan percuma, semakan dan daftar pemilih “ katanya


Beliau memuji dan menyatakan rasa bangga dengan persiapan PAS cawangan Parit Tok Ngah Darat dan penduduk setempat yang bersungguh-sungguh membantu PAS Parit Buntar menjayakan program ini.

“ Kejayaan program ini banyak bergantung kepada kerjasama yang kuat dari PAS Cawangan dan penduduk setempat .

“ Ini merupakan carnival cakna yang kelima diadakan pada tahun ini. Semuanya , mendapat kerjasama yang baik dari penduduk setempat tanpa mengira fahaman politik” katanya


Sementara itu, Ahli Parlimen Parit Buntar Dr. Mujahid Yusuf Rawa telah berkesempatan bersama dalam program bersama rakyat ini dan menyampaikan hadiah kepada pemenang acara yang diadakan.Penduduk tempatan menyaksikan acara yang diadakan


Seorang penduduk sedang mendapat nasihat kesihatan dari doktor sukarela


Dr. Mujahid sedang menyampaikan hadiah kepada seorang pemenang

Read more ...

15 TAHUN DALAM PENJARA REGIM!!! Pemimpin An-Nahdah seorang jurutera bakal Perdana Menteri Tunisia

Berikutan kemenangan dalam pilihanraya Tunisia pada Ahad 23 Oktober, An-Nahdah menamakan Setiausaha Agungnya, Hamadi Jebali merajui kerajaan baru Tunisia.

Pilihan tersebut disahkan oleh Said Firjani, Jawatakuasa Komunikasi parti An-Nahdah kepada rangkaian berita A-Jazeera.

Namun, Said berkata, keputusan muktamad adalah terpulang kepada parlimen Tunisia.

Beliau juga mengesahkan, An-Nahda tidak akan menuntut jawatan President yang berkemungkinan di serahkan kepada Perdana Menteri kerajaan peralihan, Beji Caid Sebsi.

"terpulang kepada parlimen, untuk memutuskan kedua-dua jawatan tersebut, Jebali adalah calon yang yag sesuai (sebagai Perdana Menteri), jawatan Presiden akan diserahkan kepada parti lain,"kata Said Firjani.

Hamadi Jebali, 63. adalah seorang jurutera dan penerbit akhbar, sebelum dipenjara oleh pihak berkuasa Tunisia selama 15 tahun.

Beliau dibebaskan dengan syarat dari penjara Tunisia pada 26 Februari, 2006, telah ditahan pada November 1990.

Jebali menerima Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kejuruteraan mekanikal dari Universiti Tunisia dan ijazah sarjana dalam bidang kejuruteraan tenaga solar dari University of Paris.

Beliau adalah salah satu daripada pemimpin-pemimpin An-Nahdah yang paling menonjol kerana lantang mengkritik terhadap dasar-dasar kerajaan Tunisia.

Beliau pernah berkhidmat sebagai ahli majlis Eksekutif An-Nahdah dan sebagai Ketua Pengarang akhbar mingguan organisasi Al-Fajr (Dawn).

Pihak berkuasa Tunisia awal tahun 1990 telah menuduh Hamadi Jebali terhadap salah laku dalam tiga kes berasingan, semua yang melibatkan ungkapan pendapat dan percakapan beliau.

Dalam kes yang pertama, pada 10 Oktober 1990, Jebali menerima hukuman penjara enam bulan dan denda sebanyak 1,500 dinar kerana berucap "menggalakkan pencabulan undang-undang" dan "menyeru pemberontakan."

Beliau telah menerbitkan sebuah artikel oleh pemimpin An-Nahdah, Rashid Ghanoushi bertajuk "orang-orang Negeri atau Negeri rakyat?" dalam Al Fajr pada Jun, 1990.

Dalam artikel itu, Ghanoushi dilaporkan mengkritik kerajaan untuk "tidak berkhidmat untuk kepentingan rakyat."

Hamadi dituduh melanggar Perkara 13 Akta Akhbar Tunisia 1975 Akhbar Tunisia, yang mewajibkan penerbitan sesebuah akhbar mestilah mendapat kebenaran terlebih dahulu dari Kementerian Dalam Negeri sebelum ia dicetak.BO

Read more ...

PERWAKILAN TERKENTUT, TERKINCIT !!! Dengar jawapan Presiden PERKASAM yang dikuasai PERKATAK

Oleh: WFAUZDIN NS

TERLEBIH dahulu saya mahu ucapkan tahniah kepada Zul Kulim kerana sekarang dipilih untuk berada dalam Saf hadapan PERKASA dan amat sesuai benar sokongan kuat kemasukan beliau datangnya dari Zahid Md Arip. Jika bukan PERKASA, siapa lagi mahu terima Zul Kulim?

Saya mahu ulas sedikit jawapan Presiden PERKASA, Berahim Ali apabila ditanya oleh anggotanya sendiri mengapa PERKASA tidak hadir berhimpun sewaktu Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 09 Jul yang lalu. Semua maklum, menjelang Himpunan BERSIH 2.0, selain dari Guru Silat Lincah, Omar Din termasuk Ali Rustam dan juga PERKASA, hampir setiap malam di kaca TV mereka muncul sebagai pendekar memberi amaran kepada BERSIH agar jangan berhimpun. Langkah mayat mereka dahulu, kononnya. Berpuluh ribu anggota bawahan masing-masing akan menjadi benteng menghalang peserta perhimpunan BERSIH, begitulah lebih kurang dua tiga ekor pendekar itu bercakap.

Apabila tiba masanya, seekor umat pun tidak muncul. Ada yang berkata terdapat juga ahli-ahli PERKASA yang bersedia untuk hadir, tetapi melepak di restoren mamak. Geng Silat bawah Omar Din dan Ali Rustam dikhabarkan hadir tetapi masing-masing menggunakan `ilmu ghaib' di celah ketiak bini masing-masing. Sebab itulah, wajar juga perwakilan PERKASA mahu tahu kenapa PERKASA tidak menjadi `Perkasa' pada hari tersebut?

Maka, Presiden PERKASA pun memberi alasan yang boleh buat semua perwakilan PERKASA terkentut menahan ketawa. Beliau menjelaskan bahawa keputusannya supaya pertubuhan itu tidak turut berdemonstrasi dalam perhimpunan 9 Julai merupakan satu tindakan strategik. Baca di sini.

`Strategik'nya mengikut beliau adalah Perhimpunan BERSIH akhirnya tidak diberi permit oleh pihak Polis, kononnya disebabkan PERKASA juga mahu berhimpun. Kita mahu beritahu Berahim alkataki, selama ini pun perhimpunan yang dianjurkan oleh Pembangkang atau NGO yang pro Pembangkang tidak juga mendapat permit walaupun PERKASA tidak camportangan. Jadi, usahlah PERKASA perasan bahawa kerana PERKASA maka BERSIH tidak mendapat permit. Soalnya sekarang, perhimpunan itu berjaya atau tidak? Jawapannya, BERSIH berjaya menghimpunkan rakyat di luar jangkaan, dan yang tidak berjaya sebenarnya adalah PERKASA dan beberapa puak sekutu dengannya. Jawapan bodoh dari Berahim alkataki itu sudah cukup untuk memperbodohkan semua perwakilan di dalam PERKASA.

Kononnya kata Berahim, laporan Polis yang dibuat oleh PERKASA terhadap BERSIH itu merupakan `perang saraf'. Sekali lagi perwakilan PERKASA mungkin terkentut. Akibat perang saraf PERKASA, akhirnya yang lemah `urat saraf' adalah PERKASA sendiri. PERKASA dilihat lebih `pondan' dari `Patriot' walaupun Patriot di bawah KJ hadir juga bersama beberapa Mat Bangla, tetapi berani jugalah hadir ke perhimpunan tersebut.

Selepas beberapa kali perwakilan PERKASA terkentut dengan jawapan `cover line' oleh Berahim, kali ini perwakilan terus `terkincit' apabila Berahim alkataki mengaku merasa malu apabila Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN) gagal samasekali. Katanya, "Kata sejuta umat, tapi sampai jam 4 petang, tak sampai 10, 000 orang, malunya kita". Begitulah keluhan Berahim di depan perwakilan PERKASA yang mungkin membuatkan ramai yang berebut-rebut ke tandas akibat `terkincit' mendengar ulasan MP Pasir Mas yang bakal hilang deposit ini.

Berahim alkataki silap di dalam jumlah tersebut. Bukan tidak sampai 10, 000 orang hadir sebelum 4 petang tetapi tidak sampai 8,000 pun hadir pada waktu tersebut. Itu pun kita sudah kasi `advance', ada yang kata lebih kurang 5,000 sahaja yang hadir. Itu pun telah diberi permit, jika tiada permit mungkin ramailah agaknya.

Sebelum saya tutup kalam ini, sekali lagi tahniah buat Zul Kulim yang akhirnya ditakdirkan Allah berada bersama insan yang setaraf dan `standard' dengan beliau. Simpati juga kepada Ruslan Kassim yang lebih `senior' di dalam PERKASA tetapi masih menjadi Setiausaha. Tidak mengapa, apa jua jawatan di dalam PERKASA tidak memberi perbezaan kerana `katak tetap katak'./wfauzdin.blogspot.com

Read more ...

UMNO/BN BUKAN KIRA PERLEMBAGAAN!!! Laporan Audit boleh bentang kepada kabinet


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIyOj2uycpFyAKFd7kXh6GmRBL2lTsNiCev6l3TUCtophkP4UsgcLhgVYaVG9jVVfcNgO-rArFhGrRJpS-ERLkAWBTEXdkDflM-PxAYXEBo7OchrWtIfCcqi2x8Fn7Z6sG1SbV4Zu5ju7y/s1600/2011-10-25_024621.png

Hari ini Prof Aziz Bari membuat ulasan yang kontroversi lagi. Pastinya insan-insan yang cuba mencari populariti singkat akan mengecam beliau lagi dengan alasan beliau memang tak sokong biru. Apapun, sejak lama mengikuti penulisan beliau, saya rasa Prof Aziz Bari memang suka bercakap mengenai bidang yang dia suka, iaitu Perlembagaan Malaysia. Ada sekali dia 'attack' kepimpinan PAS dulu. Itupun masih lagi dihubung-kaitkan dengan ruang lingkup Perlembagaan Malaysia.

Kali ini beliau memberi komen pula mengenai prosidur pembentangan Laporan Ketua Audit Negara seperti mana yang diperuntukan oleh Fasal 107 Perlembagaan Malaysia. Terus terang saya katakan, memang selama ini saya tak pernah ambil pusing tentang peruntukan ini walaupun naskah Perlembagaan Malaysia yang saya beli semasa di universiti dulu dahpun dipenuhi habuk. Itulah fakta kebanyakan orang kita. Kebanyakannya berfikiran setelah lebih 50 tahun kemerdekaan, takkan kerajaan Malaysia masih lagi melakukan kesalahan didalam prosidur pentadbirannya.

Kata Prof Aziz Bari yang disiarkan oleh Malaysiakini, "Perkara ini salah dan saya percaya boleh dibawa ke mahkamah. Dalam perlembagaan, di mana ada kabinet disebut (terlibat)? Lagi pun, kabinet sebahagian daripada player," kata pensyarah kanan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu. "Secara logiknya juga, kalau bentang pada kabinet, buat apa perlu ada (jawatan) ketua audit negara."

Kepada pembaca yang ingin memahami isu ini dengan lebih lanjut, hal-hal berkaitan kewangan negara diperuntukan dibawah Bahagian VII kepada Perlembagaan Persekutuan iaitu PERUNTUKAN KEWANGAN. Terdapat 22 Fasal di dalam bahagian ini dimana Fasal 96 hingga Fasal 112 diletakan dibawah Bab 1 - Am. Manakala Fasal 112A hingga 112D diletakan di bawah Bab 2 - Pemakaian bagi Negeri Sabah dan Sarawak. Fasal 112E telahpun dimansuhkan.

Isu-isu berkaitan audit negara diletakan dibawah Fasal 105 hingga Fasal 107 iaitu:
Fasal 105. Ketua Audit Negara
Fasal 106. Kuasa dan tugas Ketua Audit Negara
Fasal 107. Laporan Ketua Audit Negara

Fasal 107 menyatakan:

Laporan Ketua Audit Negara

107.(1) Ketua Audit Negara hendaklah mengemukakan laporan-laporannya kepada Yang di-Pertuan Agong yang hendaklah menyebabkan laporan itu dibentangkan di hadapan Dewan Rakyat.

107.(2) Satu naskhah mana-mana laporan itu yang berhubungan dengan akaun bagi sesuatu Negeri, atau berhubungan dengan akaun-akaun bagi mana-mana pihak berkuasa awam yang menjalankan kuasa yang diberikan oleh undang-undang Negeri, hendaklah dikemukakan kepada Raja atau Yang di-Pertua Negeri bagi negeri itu yang hendaklah menyebabkan laporan itu dibentangkan di hadapan Dewan Undangan.

Amalan yang dipraktiskan oleh kerajaan selama ini sepertimana yang dilaporkan dalam Malaysiakini adalah, "Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang pada 21 Oktober lalu menjelaskan, sejak 1982, LKAN dimaklumkan kepada kabinet sebelum dibentangkan supaya kerajaan dapat mengetahui isu yang dibangkitkan dan bersedia memberi penjelasan apabila diperlukan."

Membaca peruntukan Fasal 107, saya tak rasa kenyataan Tan Sri Ambrin Buang seperti yang disiarkan menepati maksud yang dikehendaki oleh Fasal ini. Saya tidak mahu mempengaruhi pembaca tentang pemahaman saya tetapi saya rasa semua pembaca boleh memahami sendiri apa yang Perlembagaan kita mahukan dan apa yang telah kerajaan selama ini buat.

Meminjam kata-kata seorang kounselor ternama di negara kita, "renung-renungkanlah..... "Kedahlanie

Read more ...

11.11.11!!! Tarikh bubar parlimen, Najib dan Ro$mah dapat ilham di Mekah?

REMBAU: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijangka bubar parlimen pada 11 November depan bagi membuka jalan kepada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) sekembalinya dari Mekah sekitar 6 November, seterusnya 1 Disember akan diumumkan sebagai hari penamaan calon dan 10 Disember (Sabtu) sebagai hari mengundi.

Demikian menurut Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai CheguBard.

Mengikut maklumat sumber dalaman yang beliau terima, tahun ini Najib dan isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor akan menunaikan ibadah Haji dan akan pergi ke Mekah dengan penerbangan terakhir.

Pemergian beliau ini juga dikaitkan dengan pembinaan dan pembaikan imej beliau dan isterinya yang teruk tercalar dengan beberapa isu.

“Diyakini telah disusun liputan media yang akan menyiarkan imej dan visual pasangan suami isteri ini mengerjakan ibadah Haji untuk memberikan satu persepsi baru kepada orang ramai khususnya dalam usaha mengepung undi orang Melayu.

“Jangan terkejut nanti kalau imej atau klip video Najib dan Rosmah memasuki Kaabah akan dimainkan tiap malam.

“Najib dan Rosmah dijadualkan balik dengan pesawat penerbangan khas sekitar 6 November. Selepas itu dia akan mengukur kejayaan misi hajinya selain dari membuat beberapa keputusan akhir menjelang tarikh penting 11 November”, katanya.

Nombor bertuah

CheguBard yang juga Ketua PKR Cabang Rembau memberitahu bahawa beliau difahamkan Najib memilih tarikh 11, 01 dan 10 kerana angka berkaitan 1 ini sengaja dipilih kerana mengikut nasihat paranormal dan tukang tilik yang menyatakan nombor berkaitan 1 merupakan nombor bertuah bagi Najib dan Rosmah.

Diyakini sehingga hari ini dari maklumat dalaman bahawa sah Najib akan mengikut tarikh ini walaupun ada pihak yang menasihatinya agar jangan mengadakan PRU awal dan secara mengejut.

“Pilihan raya awal ini dipercayai juga kerana krisis dalaman Umno yang semakin meruncing. Sudah ada pihak yang mahu menjatuhkan Najib dalam Umno sendiri. Najib tidak boleh membiarkan gejala ini merebak. Mereka yang terlibat perlu disingkirkan.

Namun sebelum itu Najib perlu mendapat mandat baru dan memastikan majoriti yang dinamakan sebagai calon PRU perlulah individu yang boleh menyokong beliau tanpa belah bagi”, ujar CheguBard.

Sementara itu, CheguBard turut menyatakan kebimbangan beliau bahawa Najib akan adakan PRU tanpa menunggu proses penambahbaikan pilihanraya.

Pada 9 Julai lalu, ribuan rakyat turun ke jalan raya sekitar di ibu kota bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil walaupun pihak berkuasa membuat berbagai sekatan dan halangan.

Najib sendiri akhirnya terpaksa mengakui bahawa kepincangan wujud dan proses pilihan raya memerlukan reformasi. Sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen diwujudkan untuk maksud tersebut.

Malangnya usaha Najib hanya pada kulit. Dalam mengumumkan langkah pemerkasaan demokrasi dalam negara tetapi beliau sendiri terus melakukan banyak kerja jahat dengan membunuh demokrasi ketika proses pilihan raya.

BN kurang ajar

“Isu penganugerahan istimewa orang asing dengan taraf warganegara secara mudah dengan syarat mengundi Barisan Nasional (BN) dilihat antara kemuncak kurang ajar BN ini.

“Justeru itu SAMM memberikan peringatan kepada Najib, Rosmah dan regim BN keseluruhannya, jangan ada sebarang PRU sehingga selesai proses penambahbaikan PRU khususnya melaksanakan lapan tuntutan Bersih 2.0.

“Jika PRU diadakan sebelum proses reformasi maka PRU tersebut bakal menjadi PRU terkotor dalam sejarah negara,” ujar beliau.

Tegas CheguBard, “jika PRU tetap diadakan sebelum proses reformasi pilihan raya selesai maka PRU yang diadakan itu hanyalah penipuan dan hanya proses bohong yang hanya ingin memanjangkan hayat Umno dan BN.

“Najib dan regimnya mungkin boleh terus berdegil memanggil PRU dan jika ini berlaku yakinlah pasti akan ada mobilisasi terbesar rakyat dan SAMM tidak menolak kemungkinan kali ini bukan sekadar demonstrasi protes tetapi ia mobilisasi rakyat benar–benar untuk menumbangkan regim dan mobilisasi rakyat untuk memasuki Putrajaya”, tegas CheguBard.

Chegu Bard turut menegaskan mobilisasi rakyat kali ini akan benar–benar berwajah Malaysia dengan menolak sebarang sentimen perkauman.

“Dari pengamatan SAMM yang sama bergelumang di bawah, majoriti rakyat yang sedang terhimpit dengan kehidupan mereka, tidak redha BN terus mendapat mandat dengan cara menipu dan terus menghancurkan negara,” katanya.
-freemalaysiatoday-

Read more ...

BERITA GEMPAQ!!! PERKASAM dapat Naib Presiden baru

http://www.harakahdaily.net/v2/images/stories/berita/zulkifli%20nordin.jpgPerhimpunanan agung PERKASA hari ini melantik ahli parlimen Kulim-Bandar Baru, Datuk Zulkifli Noordin sebagai naib presidennya yang baru.
Zulkifli dilantik melalui usul tergempar yang dikemukakan oleh ahli dewan tertinggi PERKASA Muhammad Zahid Md Arip.

Usul berkenaan diluluskan sebulat suara.

Zulkifli mengisi jawatan berkenaan yang sebelum ini dikosongkan Datuk Mokhtar Samad.

Muhammad Zahid ketika membentangkan usul tergempar itu berkata, peguam tersebut merupakan bekas penyokong ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

PERKASA memperuntuk empat lagi jawatan naib presiden yang kini diisi Abang Naseer Abang Hadari, Musli Oli, Dr Zubir Harun dan juga Dr Ashraf Wajidi Dasuki.

Terdahulu, Zulkifli dilihat hadir sebagai jemputan ketika perasmian perhimpunan pada pagi, selain bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin serta seorang lagi bekas angggota kabinet Datuk Khalid Yunus.

Kali terakhir PERKASA merombak jawatankuasanya pada Mac lalu, yang dikaitkan banyak pihak dengan peletakan jawatan bekas ketua Wira Arman Azha Abu Hanifah.

Selain itu, ketua pengarang kumpulan Utusan Melayu, Datuk Abdul Aziz Ishak dan juga ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah juga hadir sebagai jemputan.


Read more ...