Monday, March 8, 2010

PR Perak dah gantikan 500 ekar Tanah Rezab Melayu

KEMAMAN : Exco Kerajaan Pakatan Rakyat Perak, YB Haji Mohd. Zainudin Mohd Yusof berkata, walaupun usia kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak lama, namun ia berjaya mengembalikan 500 ekar tanah rezab Melayu yang telah dilupuskan oleh Umno/BN.

Menurutnya, dalam Perlembagaan Malaysia Artikel 67 telah menetapkan, sebanyak mana Tanah Rezab Melayu yang telah dilupuskan untuk apa-apa tujuan, hendaklah diganti oleh mana-mana kerajaan yang melupuskan tanah tersebut.

Menurut beliau, sebagai contoh, pada tahun 1996 seluas 500 ekar tanah rezab Melayu telah dilupuskan untuk membina kilang simen Perak-Hanjoong (sekarang dikenali YTL Cement) di Padang Rengas pada zaman pentadbiran Tan Sri Ramli Ngah Talib. Namun, pihak kerajaan ketika itu tidak mengganti Tanah Rezab Melayu tersebut. Tanah Rezab Melayu itu hanya diganti semula ketika pentadbiran YB. Dato Seri Mohamad Nizar Jamaluddin.

Beliau turut mendedahkan, sepanjang lebih 50 tahun Umno/BN berkuasa, mereka telah melupuskan beribu-ribu ekar Tanah Rezab Melayu bagi pelbagai tujuan, dan masih banyak yang belum digantikan semula. Jadi, siapa sebenarnya yang menggadai dan menghakis hak orang Melayu?

Beliau berkata demikian dalam ucapannya di Majlis Ceramah Isu-isu semasa yang diadakan di Kampung Geliga, di sini semalam. buletinonline

Read more ...

Penjenayah melawan, yang ni tak melawan sedap la belasah
SHAH ALAM, 8 Mac :
" S
aya dicekik, dibelasah dan dipijak oleh puluhan pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) sehinggakan saya sukar bernafas"

Itu luahan Najib Mahfuz, 25 (gambar) salah seorang mangsa keganasan FRU yang bertindak mengganggu ceramah Pakatan Rakyat sempena sambutan ulang tahun ke dua gagasan itu di di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, malam tadi.

Menceritakan detik-detik cemas itu, Najib berkata, beliau bersama rakan yang lain cuba mempertahankan Pengerusi Penganjur yang sedang berucap ketika itu, Azmin Ali sebelum puluhan pasukan FRU yang lengkap dengan cota, perisai dan senapang naik ke pentas memburu setiap orang yang ada di atas termasuklah menyerang Ahli Parlimen (MP) PR.

"Dalam keadaan kelam kabut itu, puluhan FRU itu memukul sesiapa sahaja di atasa pentas termasuklah kami yang mengawal YB Azmin.

Rempuhan FRU dan polis pada malam ini merupakan satu lagi titik hitam keselamatan negara kerana polis dan FRU semakin mengganggu rakyat yang berhimpun secara aman berbanding memburu penjenayah di luar sana," katanya kepada erapakatan.com semalam.

Beliau mengalami kecederaan dibahagian muka, kepala, leher dan beberapa bahagian anggota badan yang lain.

Sehubungan itu, beliau bersama dua rakan lain yang turut dibelasah dan mengalami pendarahan malam tadi melakukan rawatan lanjut di hospital sebelum membuat laporan polis di balai berhampiran.

Wakil rakyat PR yang turut berada di pentas ketika itu terpaksa memasuki dewan bagi mengelak dibelasah oleh FRU tersebut.

Mereka termasuklah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Senator Negeri Selangor, Dr. Syed Husin Ali, MP Segambut, Lim Lip Eng, MP Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, MP Pokok Sena, Mahfuz Omar, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan beberapa pimpinan PR yang lain.

Azmin Ali yang juga pengucap ke dua malam tadi memberitahu hadirin bahawa perhimpunan itu sah kerana ia merupakan tanah persendirian yang dimiliki kerajaan negeri Selangor dengan pengerusinya ialah Khalid selaku MB Selangor yang sebelum itu merupakan pengucap pertama.

"Tempat yang kita kumpul malam ini dimiliki oleh kerajaan Selangor, bukannya Umno ataupun (Datin Seri) Rosmah Mansor. Ini tanah persendirian, pemiliknya adalah MB (Tan Sri) Khalid Ibrahim.

"Kita kumpul sini dengan aman, Umno jangan takut (kepada) rakyat, polis marilah berkawan dengan rakyat," katanya yang menerima tepukan gemuruh ribuan rakyat sambil melaungkan reformasi dan bertakbir.

Azmin hanya berucap kira-kira 18 minit sebelum Polis bersama FRU merempuh rakyat yang melakukan benteng manusia di bawah pentas dan menyerbu ruang pentas ceramah.

Sejumlah puluhan FRU, turut kelihatan malam tadi sejumlah lima trak FRU dengan kelengkapan penuh turut kelihatan selain ratusan polis yang mengelilingi tempat ceramah malam tadi. -erapakatan

Read more ...

Mufti bersuara Umno

IPOH , 8 Mac : Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dinasihatkan agar bersuara selayaknya sebagai seorang yang berilmu bukan bersuara dengan nada menyokong parti politik tertentu secara terbuka.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Perak Salman Haji Salleh berkata demikian supaya beliau terus di hormati oleh rakyat.Menurut Salman, Tan Sri Harussani baru-baru ini sebagaimana dilaporkan media telah menggunakan ‘platform’nya sebagai pegawai agama kerajaan menyatakan sokongan politiknya.

”Tan Sri Harussani tidak harus menggunakan pentasnya sebagai Pegawai Agama Kerajaan menunjukkan sokongannya terbuka kepada mana-mana parti politik di dalam negara kita.

”Dengan sikapnya berpihak ini akan memberikan gambaran bahawa beliau benar-benar sebagai penyokong kuat sebuah parti,”kata Salman dalam satu kenyataan yang diedarkan kepada media.

Sehubungan itu kata Salman, dalam persoalan kerajaan perpaduan yang ditimbulkan oleh Tan Sri Harussani, beliau jelas cuba memburukkan PAS.

Oleh itu, beliau meminta Tan Sri Harussani menyatakan kebenaran bersandarkan dalil bagi membuktikan Umno tidak zalim.

”Beliau (Tan Sri) perlu ikhlas di dalam menyatakan kebenaran (berdasarkan nas dan dalil), bagaimana umat Islam boleh bersama UMNO yang begitu zalim,”ujarnya.

Sesungguhnya, kata Salman, Tan Sri Harussani perlu terlebih dahulu menasihati UMNO yang telah bertindak zalim terhadap rakyat selama.

Katanya, PAS tidak akan, selamanya bersekongkol dengan UMNO yang telah bertindak zalim terhadap rakyat.

”Apa yang harus Tan Sri Harussani lakukan sekarang ialah membetulkan UMNO terlebih dahulu yang telah bertindak di luar batasan dan hak rakyat,”jelasnya

Salman yang mewakili Pemuda PAS Negeri Perak (DPPNPk) juga kesal Tan Sri Harussani telah mempergunakan kedudukkannya sebagai Mufti, turut mengheret Sri Paduka Sultan Perak dalam permsalahan politik yang sedang melanda negri Perak dewasa ini.

Justeru, beliau mempersilakan Tan Sri Harussani terjun ke kancah politik kepartian sekiranya beliau sudah bersedia dan benar-benar yakin terhadap UMNO.

Read more ...

PAS ulangi kesediaan menjadi kerajaan

http://buletinonline.net/images/stories/berita23/IMG_2681.JPG


KEMAMAN , 8 Mac : PAS Terengganu mengulangi kesediaannya memimpin serta mengambil-alih kerajaan negeri dari Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang.

Penolong Setiausaha Badan Perhubungan P AS Terengganu, Hanafiah Mat berkata, kesediaan itu dilihat berdasarkan ‘mood’ rakyat yang semakin bosan dengan corak pentadbiran serta krisis kepimpinan dalaman Umno Terengganu.

Menurutnya, PAS Terengganu hanya memerlukan sebanyak 9 kerusi tambahan Dewan Undangan Negeri (Dun) bagi menjadikan 17 kerusi Dun dengan majoriti mudah sahaja.

“Kita (PAS) sudah sedia untuk jadi kerajaan semula di Terengganu. Kita (PAS) hanya perlu 9 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) dan mempertahan lapan kerusi Dun sedia ada sekarang.

“Kita (PAS) hanya perlu 9 kerusi yang baru untuk jadi 17 kerusi Dun dengan majoriti mudah sahaja memerintah negeri (Terengganu) ini,” jelasnya ketika ditemui Buletinonline selepas menyampaikan ceramah Maulidur Rasul di Surau Nelayan Kuala Kemaman

Beliau yang juga Pengarah Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai menegaskan sasaran 17 kerusi Dun itu boleh dicapai dalam PRU ke-13 akan datang.

Katanya, PAS Terengganu tidak bimbang meski pun menang dengan majoriti mudah kerana yakin tidak ada ahli yang akan lompat parti serta enakmen penting telah digubal.

“Kita (PAS) tidak bimbang walau pun menang dengan majoriti mudah sahaja kerana segala Enakmen Perundangan telah kita (PAS) gubal sebelum ini.

“Lagi pun, wakil-wakil rakyat PAS mempunyai ‘ketahanan’ diri (iman) dan tidak akan lompat parti, Insya’Allah,” tegasnya.

Menurutnya, pergolakkan dalaman parti Umno Terengganu antara ‘puak’ (kumpulan) Idris Jusuh dengan Ahmad Said belum ada jalan penyelesaian selepas PRU ke-12 lalu.

Kata Hanafiah, krisis hilang keyakinan terhadap Menteri Besar Terengganu serta perbalahan politik antara kumpulan tersebut kekal hingga ke pilihan raya akan datang.

“Kita (PAS) tidak mengharapkan masalah dalaman Umno itu untuk menang tetapi penyusunan gerak kerja parti dalam PAS dan Pakatan Rakyat diutamakan.

“Sekarang ini, puak Idris Jusoh kata puak ‘Mad (Ahmad) Said tidak betul dan tidak pandai (boleh) memerintah dan mereka (Umno) saling berbalah sesama sendiri,” ujarnya.

Menurutnya, senario tersebut berpanjangan dari awal selepas PRU Ke-12 lalu dan rakyat semakin bosan, ‘muak’ (benci) dengan perkembangan itu.Buletin Online

Read more ...

Ziarah memberikan ketenangan emosi pesakit - Dr. Mujahid

Imej014.jpg picture by paspb

PARIT BUNTAR, 8 Mac : Menziarahi orang sakit adalah sunat dan digalakkan oleh Islam. Perbuatan ini dapat mempereratkan lagi hubungan silaturrahim sesama Islam.

Sehubungan dengan itu, Ahli Parlimen Parit Buntar telah mengambil inisiatif mengunjungi golongan ini , bertanya khabar serta memberi kata perangsang supaya bersabar di atas musibah yang menimpa.

Kunjungan beliau turut diiringi Yang Dipertua PAS Parit Buntar Harun Hashim serta mendapat kerjasama wakil PAS Cawangan setempat.

Antara pesakit yang menerima kunjungan Ahli Parlimen berkenaan ialah Arshad Ahmad dari Sungai Kota yang mengidap sakit kuat dan tidak mampu bekerja .

Dr. Mujahid yang ditemui berharap kunjungan ke rumah Arshad dapat memberi kekuatan kepada beliau untuk menghadapi penyakit yang dialami.

Amalan berziarah dapat mengukuhkan ukhuwah di samping kita dapat mengambil berat tentang keadaan pesakit serta keluarga mereka . Kita juga dapat berkongsi rasa, berdoa, lalu mampu memberikan ketenangan emosi buat diri pesakit” katanya

Menurutnya, amalan ziarah di kalangan orang-orang Islam dituntut dilakukan pada bila-bila masa bukan hanya sekadar dalam masa sakit sahaja.

“ Amalan ziarah ini telah dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. terhadap kaum keluarga, yang tua, bujang dan lain-lain. Amalan seumpama ini mendapat ganjaran yang besar, sebagaimana yang disarankan oleh Baginda Rasulullah s.a.w. “ katanya

Sementara itu, Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar Abdul Bahrain Desa yang turut serta semasa menziarahi Arshad memberitahu amalan ziarah ini akan diteruskan sepanjang masa dan bukannya hanya tertumpu semasa pilihan raya semata-mata.

Read more ...

'SMS' jamin Mohsin tak sokong BN


IPOH, 8 Mac : Satu SMS yang mendakwa bahawa ahli parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli Samsuri - yang keluar PKR dan menjadi wakil rakyat bebas - memberi jaminan tidak akan menyokong BN, kini disebar di kalangan pemimpin akar umbi Pakatan Rakyat di Perak.

Ahli Majlis Syura Ulama PAS, Ahmad Awang berkata, SMS tersebut juga menjelaskan sebab Mohsin keluar parti pada Rabu minggu lalu.

“Beliau ada hantar mesej pada beberapa orang yang dekat dengannya (di Bagan Serai). Beliau cuba beri perjelaskan sebab beliau mengambil tindakan (keluar parti) itu.

“Kononnya, walaupun sudah keluar parti, beliau memberi jaminan tidak akan menyebelahi BN (di parlimen),” kata Ahmad yang juga bekas naib presiden dan pesuruhjaya PAS Perak.

Minggu lalu, selepas mengisytiharkan keluar parti, Ahmad memberikan tempoh tujuh hari kepada Mohsin - sehingga 10 Mac ini - untuk kembali kepada PKR atau mengosongkan kerusi parlimennya.

Ahmad dilaporkan berkata, jika Mohsin enggan memenuhi tuntutan tersebut, pihaknya akan menganjurkan solat hajat selama tujuh hari supaya Allah menghukumnya kerana khianat pada perjuangan.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Ahmad berkata, beliau telah melihat SMS tersebut dan akan memeriksa ketulenannya dahulu, sama ada benar-benar dihantar daripada Mohsin.

Bagaimanapun, tambahnya, sekiranya SMS itu tulen, Mohsin masih perlu mengumumkan perkara tersebut kepada orang awam, termasuk menyatakan sokongannya kepada Pakatan, walaupun bukan lagi sebagai ahli parti.

“Beliau kena umumkan di Bagan Serai, kena panggil pihak media. Saya boleh jadi pengendali majlis itu,” kata Ahmad yang memberikan laluan kepada Mohsin di Bagan Serai setelah dua penggal menjadi calon pembangkang.Malaysiakini

Read more ...

Penjenayah payah, yang ini mudah belasah


KUALA LUMPUR, 7 Mac: Polis menyerbu ceramah sempena dua tahun kemenangan Pakatan Rakyat Wilayah Persekutuan walaupun diadakan di tanah dan bangunan milik kerajaan negeri Selangor iaitu di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru.

Akibat sebuan itu, tiga petugas Pakatan cedera, seorang cedera di tangan manakala dua lagi lebam pada muka, leher dan kepala. Mereka kemudiannya membuat laporan polis.

Anggota polis dan FRU bertindak menyerbu perhimpunan itu selepas Naib Presiden PKR, Azmin Ali memulakan ucapannya tidak sampai lima minit selepas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berucap sebelumnya.

"Bangunan ini, tanah ini bukan milik Umno, bukan milik Rosmah (isteri Perdana Menteri), tetapi milik kerajaan negeri Selangor atas nama menteri besar, Tan Sri Khalid Ibrahim..." tegas Azmin disambut tepukan orang ramai.

Sebaik sahaja selepas berkata demikian, kira-kira 50 FRU yang sudah bersedia seawal Khalid sedang berucap sebelum itu lagi, menyerbu ke pentas dan menghentikan Azmin dari berucap.

Menurut maklumat, ada beberapa petugas dan orang ramai yang dipukul oleh FRU kerana cuba menghalang serbuan itu.

(Gambar: Tiga petugas Pakatan Rakyat yang cedera )

Ketika itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah belum sampai.

Di atas pentas adalah Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Dr Lo' Lo' Ghazali, anggota Parlimen kawasan Titiwangsa, Tan Sri Khalid dan beberapa kepimpinan Pakatan Rakyat wilayah yang lain.

Akibat serbuan itu keadaan menjadi kecoh dan pemimpin pakatan terpaksa masuk ke dalam dewan sebelum berunding dengan pihak keselamatan.

Hampir seribu penyokong yang hadir bagaimanapun tidak berganjak dari tempat duduk masing-masing sambil melaungkan 'reformasi'.

Selain itu, mereka juga membaca doa beramai-ramai memohon program tersebut dapat diteruskan.

Setelah hampir 20 minit berbincang, polis kemudian membenarkan ceramah diteruskan tetapi hanya boleh dibuat di dalam dewan sahaja.

Ekoran itu, semua para hadirin yang berada di padang diminta masuk ke dalam dewan.

Anwar dan isterinya tiba kira-kira jam 10.25 malam dengan disambut teriakan reformasi dan takbir dari orang ramai.

Dalam ucapannya selepas itu, Mahfuz mengucapkan terima kasih kepada polis kerana dengan serbuan itu orang ramai katanya semakin benci kepada Umno.

Azmin memberitahu, tindakan polis menyerbu majlis pada malam ini setelah mendapat tahu satu VCD akan dilancarkan oleh Anwar berkaitan dengan fatwa terbaru ulama tersohor, Dr Yusof Qardawi berkaitan dengan Liwat II.

VCD tersebut bertajuk 'Fatwa Mutakhir Yusof Al-Qaradawi berhubung Konspirasi ll terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar sewaktu melancarkan VCD itu berkata, Qardawi tiga minggu lalu telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka yang terlibat dengan perancangan fitnah liwat terhadapnya adalah dihukum munafik, manakala mereka yang membantu menyebarkan fitnah itu dihukum fasik.hrkh

Read more ...

Prestasi 2 tahun kerajaan negeri Pakatan Rakyat


KUALA LUMPUR, 8 Mac : Pakatan Rakyat secara tuntas memperlihatkan kerjasama dan muafakat utuh demi memasti serta menjamin kemaslahatan rakyat. Pakatan Rakyat akan sentiasa menjunjung prinsip-prinsip Perlembagaan yang menjamin hak orang Melayu, agama Islam sebagai agama Persekutuan, kedudukan istimewa Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.

Pakatan Rakyat akan terus memastikan dasar-dasar yang dilaksanakan didasari prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban. Berdepan dengan masalah perkauman yang meruncing, rakyat di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat menunjukkan perpaduan kaum yang semakin jitu dan utuh. Negeri-negeri Pakatan menunjukkan prestasi ekonomi yang memberansangkan jika dibandingkan dengan negeri yang ditadbir umno-barisan nasional.

Selangor

Negeri Selangor mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak RM6.76 billion pada tahun 2009 dan mencipta sebanyak 20 753 peluang pekerjaan. Dari jumlah pelaburan tersebut, RM 2.752 billion(40.8%) merupakan pelaburan tempatan. Manakala Projek Industri yang diluluskan di Selangor berjumlah 278, ianya merupakan yang tertingi dicatatkan di Negara ini.

Kerajaan Negeri Selangor juga mensasarkan enam hingga tujuh peratus pertumbuhan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini daripada penguncupan sebanyak 3.87 peratus tahun lepas.

Selangor juga mencatatkan penurunan indeks jenayah sebanyak 5.3 peratus iaitu sebanyak 54,339 kes sepanjang tahun 2009 berbanding 57,704 kes pada tahun sebelumnya.

Kerajaan Negeri juga memperuntukkan kira-kira RM6 juta kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) di negeri ini bagi menjalankan aktiviti pendidikan dan pembelajaran berteraskan Islam sepanjang 2010. Peruntukan ini diberikan kepada SAR yang tidak pernah mendapat sebarang peruntukan kewangan dan peralatan pembelajaran dari Kerajaan Negeri mahupun sumbangan individu.

Pulau Pinang


Pulau Pinang meluluskan sebanyak 104 projek industri(ketiga tertingi). Dasar CAT (daya saing, pertanggungjawaban dan ketelusan) menjadi pemangkin kepada kejayaan Pulau Pinang untuk merekodkan lebihan belanjawan(surplus) sebanyak RM 88 juta berbanding jangkaan defisit sebanyak RM 35 juta(belanjawan 2008)

Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga mewujudkan 200 ekar hub pendidikan untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai pusat pendidikan terunggul. Pengiktirafan serta bantuan kewangan (pemberian tunai) kepada pelajar terbaik SPM dan STPM serta para huffaz.

Bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat berjumlah RM 97 ribu per sekolah, RM 60 ribu kepada setiap sekolah cina dan RM 63 ribu kepada setiap sekolah tamil. Jumlah keseluruhan ialah RM 11.3 billion. Berjaya membasmi kemiskinan tegar dalam masa satu tahun dan menjamin setiap keluarga mendapat RM 500 sebulan.

Kedah

Pelaburan adalah penyumbang kepada pembangunan ekonomi negeri. Di bawah kepimpinan YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, Kedah telah mencatatkan pelaburan keseluruhan lebih RM839 juta bagi tempoh Januari hingga September 2009, dengan nilai pelaburan tempatan sebanyak RM279.4 juta dan pelaburan asing sebanyak RM559.8 juta.

Kini dengan keluasan 1,000 hektar kerajaan mendapat hasil RM16.7 juta, tidak termasuk cukai per tan metrik bila balak dikeluarkan dari hutan. Sedangkan di bawah pentadbiran umno-bn, dengan keluasan yang sama, hanya mampu mengutip RM3 hinggga RM4 juta sahaja termasuk cukai kayu pertan metrik. Kejayaan ini merupakan hasil dari pelaksanaan dasar yang telus serta tidak berkompromi dengan rasuah.

Kelantan


Semenjak 20 tahun lepas Kerajaan Kelantan secara berterusan dianaktirikan akan tetapi Kelantan tetap berjaya dengan program negeri berkebajikan.

Program Kifalah untuk anak yatim, golongan miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya telah menjadi contoh kepada banyak negeri. Begitu juga dengan program Perbadanan Ladang Rakyat yang membantu golongan marhaen, Bandar Baru Tunjung dibina menjadi pusat komersil satelit kepada Kota Bharu.

Kerajaan Negeri berjaya mengambil alih bekalan air daripada Thames Water kepada Air Kelantan. Selain itu PMBK menjadi agensi pelaburan utama negeri yang sebelum ini gagal di bawah pemerintahan BN sebelum 1990.
Kerajaan Negeri berjaya menguruskan 20 sekolah agama bantuan penuh kerajaan negeri yang cemerlang dan menjadi saingan kepada sekolah premier di bawah Kementerian Pendidikan.

Kemahiran pelbagai syarikat multinasional adalah bukti kuasa beli rakyat Kelantan terus kukuh. Sepanjang 20 tahun pemerintahan ekonomi tempatan dibina secara kendiri tanpa bantuan stimulus dari kerajaan Pusat. hrkh

Read more ...

Hormat keputusan PKR pecat Zulkifli


ALOR SETAR , 8 Mac : Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menghormati keputusan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bertindak memecat Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin sebagai ahli parti.

Katanya, MPP PKR itu berhak membuat pemecatan itu dan Pakatan Rakyat Kedah akur pada keputusan yang telah dibuat.

“Itu hak PKR, mereka lebih berhak buat keputusan. Memandangkan Zulkifli adalah wakil rakyat yang mewakili PKR, parti itu lebih berhak membuat keputusan. Saya yakin pentadbiran di sini tidak akan terjejas dengan pemecatan itu kerana beliau hanyalah seorang Ahli Parlimen,” katanya.

Azizan mengulas tindakan MPP PKR, kelmarin yang sebulat suara memecat Zulkifli Noordin sebagai ahli PKR, ekoran tindakan Ahli Parlimen itu membuat laporan polis terhadap Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan kelantangannya membidas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng serta wawancara yang dianggap keterlaluan disiarkan di TV3.

Azizan berkata, pihaknya sentiasa menghormati setiap keputusan yang dibuat oleh parti-parti komponen Pakatan Rakyat, dan tidak pernah mempertikai keputusan yang dibuat.

Bagaimanapun, Azizan enggan mengulas mengenai desakan MPP PKR yang mahu Zulkifli mengosongkan kerusi Parlimen Kulim Bandar Baharu yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-12 lalu.

Ditanya mengenai pelantikan wakil rakyat Padang Serai, N Gobalakhrisnan yang akan memangku tugas Zulkifli, seperti diputuskan oleh MPP PKR kelmarin, Azizan berkata, pihaknya tiada masalah dengan cadangan itu dan menerimanya dengan hati terbuka.

“Jika benar PKR Pusat telah melantik beliau memangku tugas-tugas Zulkifli di sini, saya tiada masalah dengan pelantikan itu. Saya cuma harap beliau dapat melaksanakan tanggung jawab terhadap rakyat dengan bijaksana,” katanya.SH

Read more ...

Umno terus bangkitkan isu perkauman


SHAH ALAM, 8 Mac : UNMO tidak pernah berhenti membangkitkan isu perkauman dan agama untuk mengalih perhatian rakyat, terutamanya orang Melayu daripada terus menyokong Pakatan Rakyat (PR), demikian kenyataan Exco Kerajaan Negeri Selangor yang juga pemimpin DAP Selangor, Teresa Kok dalam ucapannya pada Konvensyen Pakatan Rakyat (PR) Selangor di Dewan Jubli Perak, di sini, semalam.

Menurut beliau, apabila mereka (UMNO/Barisan Nasional) gagal memujuk rakyat dengan dasar dan program yang adil, mereka mula menimbulkan fitnah untuk memecah belahkan rakyat.

“Bagi pemimpin UMNO dan BN, kehilangan tampuk pemerintahan bermaksud kehilangan peluang ekonomi untuk mereka dan kroni mereka.

“Mereka memang takut dengan skandal kewangan dan tanah yang kita bongkarkan dan mereka bimbang dengan dasar serta program mesra rakyat yang dilaksanakan kerajaan PR,” katanya.

Teresa berkata, inilah yang menyebabkan peluang UMNO untuk merampas Selangor adalah tipis.

Dalam tempoh dua tahun ini, PR yang dianggota Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP telah menghadapi bermacam cabaran, dugaan dan kesulitan yang tidak pernah dialami sebelum ini oleh kerajaan terdahulu di negeri ini, katanya.

“Hampir setiap Exco PR di Selangor diserang oleh parti musuh dan media yang dikawal mereka. PR diganggu pihak polis dan disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya.

Katanya, walaupun usaha pihak berkuasa itu dihargai tetapi mereka tidak boleh berpihak kepada satu pihak sahaja.

Beliau berkata, walaupun banyak usaha untuk menjatuhkan PR seperti khabar angin yang tersebar, namun PR Selangor masih kukuh dan mantap malah segala usaha jahat pihak musuh telah digagalkan.

Teresa dalam ucapannya juga berkata, PR berjaya memerintah dengan selamat dan sempurna dan mampu melaksanakan mandat yang diberikan oleh rakyat.

Menurut beliau, hubungan yang mesra di antara PKR, PAS dan DAP adalah asas ikatan PR di Selangor.SH

Read more ...

Keluar parti, masih ada badi Umno


KOTA BHARU , 8 Mac : Kelab Penyokong PAS menyifatkan tindakan beberapa Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) keluar parti sebagai tanda ‘badi’ UMNO masih terlekat ke dalam segelintir ahli parti itu.

Pengerusinya, Hu Pang Chaw berkata, kebanyakan ahli PKR berasal dari Barisan Nasional (BN) dan tidak mustahil beberapa pendekatan ahlinya khususnya mereka yang kecewa menjurus ke arah parti yang dianggotai mereka sebelum ini.

“Tindakan keluar parti ini adalah manifestasi budaya UMNO yang masih terlekat, ia muncul ketika parti menghadapi masalah,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Pang Chaw mengulas perkembangan terkini yang berlaku dalam Pakatan Rakyat (PR) termasuk beberapa Ahli Parlimen PKR yang berpaling tadah.

Mereka ialah Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai) yang baru-baru ini mengumumkan keluar parti dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Pang Chaw bagaimanapun berkata, apa yang berlaku kepada PKR tidak mengejutkan memandangkan parti itu masih baru dan dalam proses untuk memantapkan pentadbirannya.

“Benda ini bukan berlaku kepada PKR, malah pada 70-an dahulu DAP pernah menghadapi senario yang sama, Pas juga tidak terlepas apabila ada beberapa ahlinya keluar dan menyertai UMNO,” katanya.

Menurutnya, PKR mendapat pengajaran berguna di masa di hadapan dengan menitik beratkan soal pemilihan calon yang berkualiti dan berprinsip teguh kepada perjuangan parti.

“Proses ini tidak terlalu buruk, ia cukup memberi pengajaran kepada PKR untuk mengharungi politik di masa hadapan,” katanya.SH

Read more ...

Blog pro-UMNO didakwa siar gambar lucah

BAYAN LEPAS, 8 Mac : Laman blog yang didakwa kepunyaan penulis blog pro-UMNO didakwa menyiarkan gambar lucah dan terlampau.

Ketua Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Badrul Hisham Shaharin berkata, laman blog berkenaan menyiarkan gambar dan artikel yang keterlaluan termasuk menyentuh sentimen perkauman.

Katanya, apa yang mendukacitakan, laman blog berkenaan turut dihiasi gambar-gambar superimpose melampau termasuk gambar Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ditindih.

“Kami percaya ini adalah antara laman-laman milik blogger pro-UMNO.

“Ini berikutan ada penyokong UMNO yang marah dengan tindakan MCA dan Gerakan tidak menyertai demonstrasi di kedutaan Australia yang dianjurkan oleh Barisan Nasional (BN), dan dalam blog pro-UMNO berkenaan menyiarkan ketidakpuasan hati terhadap MCA dan Gerakan dengan mengatakan mereka tidak berminat untuk mempertahankan kedaulatan Malaysia, sudah terang-terangan ia berbentuk perkauman,” katanya selepas membuat laporan polis mengenai wujudnya laman berkenaan di Balai Polis Sungai Nibong.

Hadir sama, Ketua Pemuda Sosialis DAP negeri, Ng Wei Aik, Exco Pemuda PAS negeri, Mohd Faruk Abdul Rahman dan kira-kira 20 wakil pemuda Pakatan Rakyat (PR).

Wei Aik berkata, kenyataan melalui laman blog berkenaan dilihat mengandungi isu perkauman kerana kaum Cina bukan sahaja berada dalam MCA dan Gerakan.SH

Read more ...