Thursday, April 24, 2014

DAKWAAN GOPOH!!! Hanipa ajak Gerakan berdebat bila-bila masa PAS menyifatkan dakwaan Gerakan bahawa kewujudan hukum hudud akan mengakibatkan kewujudan dua sistem perundangan jenayah dalam negara ini adalah satu dakwaan yang gopoh, tidak berasas dan juga menunjukkan ketidakfahaman mereka tentang perjalanan sistem undang-undang jenayah dalam negara ini.

Pengerusi lajnah (biro) undang-undang PAS, Mohamed Hanipa Maidin (gambar) berkata, kewujudan dua sistem perundangan jenayah dalam negara ini wujud sejak Perlembagaan Persekutuan itu wujud.

"Sejak awal lagi negara kita dan Perlembagaan merestui kewujudan dua sistem perundangan jenayah itu iaitu jenayah yang dibicarakan di Mahkamah Sivil dan jenayah syariah yang dibicarakan di Mahkamah Syariah," kata Hanipa yang juga Ahli Parlimen Sepang dalam satu kenyataannya hari ini.

Katanya, sama ada hudud wujud atau tidak, hakikatnya negara kita mempunyai dua sistem perundangan jenayah dan ini diperuntukkan oleh Perlembagaan.

"Nampaknya bukan PAS yang melanggar Perlembagaan sebaliknya hujah Gerakan yang menyalahi Perlembagaan," kata Hanipa dalam kenyataannya.

Malahan jika mengambil kira wujudnya Mahkamah Tentera yang membicarakan kes jenayah yang melibatkan tentera maka terdapat lebih dari dua sistem perundangan jenayah dalam negara ini.

Bagaimana pula dengan kewujudan mahkamah seperti Mahkamah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang juga diberi kuasa membicarakan kes saman berunsur jenayah, soal Hanipa.

Read more ...

TAK TOLAK SEBENARNYA TOLAK!!! Cara Najib tolak sama macam Speaker DUN Terengganu tolak hudud? Kerajaan tidak pernah menolak hudud sebagai hukum yang ditetapkan oleh Allah tetapi banyak perkara yang perlu diselesaikan sebelum ia dapat dilaksanakan, kata Datuk Seri Najib Razak (gambar).

Perdana menteri berkata banyak kekangan dan keutamaan yang perlu diselesaikan dan diperhalusi sebelum hukum hudud ini dapat dilaksanakan tanpa menjejaskan matlamat hukum yang sebenar.
"Terdapat perbezaan yang cukup ketara antara menolak hukum hudud dengan tidak melaksanakannya kerana kekangan dan kesulitan yang pelbagai

"Sebab itulah kita memerlukan ulama dalam kalangan mujtahid untuk memperhalusi dan melakukan ijtihad baharu dalam menentukan pelaksanaan hukum hudud supaya keadilan yang menjadi matlamat mampu ditegakkan," katanya ketika merasmikan majlis penutupan Ijtimak Pondok Malaysia 2014 di Alor Setar hari ini.

Katanya kerajaan menyokong niat baik pihak mana sekalipun untuk melaksanakan hukum hudud tetapi ia perlu mengambil kira hal-hal lain yang menuju ke arah Islam yang sejati.

Read more ...