Thursday, March 18, 2010

Rupanya Zahrain minta Datuk Seri

[imgresize+(20).jpg]
KUALA LUMPUR 18 MAC :
Kelancangan melulu Datuk Seri Zahrain Hashim terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang Dewan Rakyat, semalam bukan satu yang menghairankan kerana ia datangnya dari seseorang yang hipokrit dan gila pangkat.

Malah, Ahli Parlimen Bayan Baru itu sanggup membelakangi keputusan mesyuarat parti dan secara diam-diam menulis surat kepada Lim Guan Eng bagi memperoleh gelaran Datuk Seri walaupun kemudian melabelkan Ketua Menteri Pulau Pinang itu sebagai cauvinis dan komunis,

Bercakap pada sidang media di lobi Parlimen, Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasuition mendedahkan Zahrain pernah mempengerusikan mesyuarat di Pulau Pinang yang dihadiri semua wakil rakyat negeri itu dan mengambil ketetapan untuk tidak meminta atau menerima apa- apa gelaran.

Namun dalam diam, bekas Pengerusi Perhubungan Negeri PKR Pulau Pinang itu menulis surat kepada Lim Guan Eng meminta gelaran 'Datuk Seri' biarpun kini mengecam Ketua Menteri Pulau Pinang itu sebagai komunis.

"Semasa Zahrain mempengerusikan mesyuarat di Pulau Pinang, mesyuarat memutuskan semua wakil rakyat Pulau Pinang tidak akan menerima apa-apa gelaran Datuk walaupun ditawarkan.

"Apa yang dia (Zahrain) buat selepas itu? Dia menulis pada Ketua Menteri meminta gelaran tersebut," katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Setiausaha Agung PKR itu melabel Zahrain sebagai seorang yang hipokrit dan kini berperanan sebagai tentera baru Umno dan mengibaratkan kecaman Zahrain sebagai 'menepuk air di dulang, akhirnya terpercik ke muka sendiri'.

"Ini karektor dia (Zahrain). Yang menariknya Bayan Baru menulis kepada pemimpin yang dia sendiri label sebagai komunis dan cauvinis semata-mata untuk meminta gelaran," katanya.TVS

Read more ...

PAS ucap tahniah kepada Orang Asli


KUALA LUMPUR, 18 Mac: Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad mengucapkan tahniah kepada Orang Asli yang mengadakan tunjuk perasaan di Putrajaya semalam kerana menuntut hak mereka yang dicabul.

Katanya, penghormatan patut diberikan kepada mereka kerana keberanian dan boleh mengumpulkan seramai 2,000 orang adalah merupakan suatu perkara yang menakjubkan semua pihak.

Perhimpunan semalam dianjurkan bersama Persatuan Orang Asli Semenanjung Malaysia (POASM) dan juga Jaringan Kampung Orang Asli Perak untuk menghantar memorandum kepada Perdana Menteri.

Memorandum tersebut turut menuntut supaya dasar pemberimilikan dimansuhkan dan hak wilayah adat Orang Asli hendalah diwartakan sebagai rizab Orang Asli.

Turut dikepilkan dalam memorandum berkenaan ialah cadangan pindaan Akta Orang Asli (Akta 134) yang dikemukakan Persatuan Orang Asli Semenanjung Malaysia.

“Nampaknya Orang Asli lebih sensitif dalam mempertahankan hak mereka yang dicabul oleh kerajaaan BN,” ujar Idris dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Ini, katanya walaupun Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal ketika diminta mengulas mengenai perhimpunan itu berkata: Mereka datang bukan untuk protes tetapi untuk berjalan-jalan melawat Putrajaya dan kita juga bagi mereka makan-makan.

Katanya, kejayaan Orang Asli yang mengumpulkan hampir 2,000 orang ke Putrajaya satu perkembangan yang baik.

“Ini bermakna kesedaran politik yang dilaungkan oleh pimpinan Pakatan Rakyat selama ini sudah mendasari hingga ke akar umbi, seperti Orang Asli sudah berani menuntut hak mereka melalui jalan raya,” ujarnya.

Selama ini, katanya Orang Asli hanya menjadi pemerhati dari jauh dan dilihat oleh pemimpin BN sentiasa menyokong tindakan kerajaan.

“Hari ini mereka telah melakarkan sejarah kebangkitan rakyat dan sebagai mercu tanda perubahan politik pada masa akan datang insya Allah,” ujarnya lagi.Hrkh

Read more ...

Zahrain dicabar dedah Timbalan Speaker berpakat dengan Anwar

KUA
LA LUMPUR, 18 Mac : Pakatan Rakyat hari ini mencabar Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (Bebas-Bayan Baru) membuktikan dakwaannya bahawa Pakatan Rakyat (PR) yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pakatan dengan Timbalan Speaker untuk mempengerusikan undi tidak percaya terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) berkata, Zahrain mesti berani menamakan Timbalan Speaker yang dimaksudkan itu.

"Saya cabar Zahrain namakan siapa Timbalan Speaker yang dimaksudkan itu. Cuma ada dua Timbalan Speaker, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Datuk Ronald Kiandee. Zahrain boleh tanya kedua-duanya, siapa yang telah berpakat dengan Anwar," katanya dalam satu sidang media di lobi parlimen pagi ini.

Turut bersama pada sidang media berkenaan ialah Salahudin Ayub (PAS-Kubang Kerian), Jeff Ooi (DAP-Jelutong) dan Liew Chin Tong (DAP-Bukit Bendera).

Zahrain yang merupakan bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang dalam ucapannya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong petang semalam 'mendedahkan' punca beliau keluar parti dan mengaitkan Anwar dengan kegagalan PR untuk mengambil alih kerajaan Persekutuan melalui perancangan ‘16 September’.

Menjawab tuduhan Zahrain kononnya Pakatan memberitahu Yang di-Pertuan Agong sedang menunggu di Istana Negara untuk memberi perkenan kepada PR untuk membentuk kerajaan, Saifuddin menjelaskan, PR tidak pernah memilih untuk berarak di jalan raya untuk proses peralihan kuasa sebaliknya konsisten untuk menggunakan saluran Parlimen.

"Berkenaan perkenan Yang di-Pertuan Agong dan sokongan daripada angkatan tentera, ini satu lagi perkara salah. Memang pada 16 September kita menulis surat kepada Perdana Menteri minta diadakan sidang khas parlimen.

"Negara kita cuma dua orang sahaja yang boleh panggil sidang parlimen. Yang di-Pertuan Agong atau Perdana Menteri. Faktanya ialah Pakatan Rakyat menulis kepada PM dan serahan tangan dihantar oleh Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul di pejabat Perdana Menteri.

"Kalau proses peralihan kuasa nak berlaku, kita tidak pilih jalan raya. Kita memilih saluran Parlimen. Hakikat bahawa kita menulis surat minta sidang khas Parlimen membuktikan bahawa kita nak gunakan saluran Parlimen," jelasnya.

Beliau juga menyifatkan Zahrain sebagai 'tentera upahan' Umno/Barisan Nasional yang digunakan untuk menjatuhkan PR.

Namun ujarnya, tindakan Zahrain itu hanyalah 'halangan kecil' dan tidak akan menjadi penghalang kepada PR untuk membentuk sebuah kerajaan.

"Sekarang ada satu pasukan tentera upahan untuk menyekat laluan kita. Tapi fokus kita tak akan terkalih. Kita akan hadapi tentera upahan ini satu persatu tapi saya anggap ini satu ancaman kecil. Bayan Baru (Zahrain) sebagai watak baru yang ditonjolkan sebagai berbeza daripada dahulu dan satu gergasi kecil yang mendedahkan pelbagai kelemahan Pakatan Rakyat.

"Pakatan Rakyat tidak akan terkalih daripada berdepan dengan Barisan Nasional sebagai musuh politik nombor satu kita," katanya.

Beliau berkata, pencapaian Zahrain yang amat berbeza daripada sewaktu menjadi wakil PKR dulu membuktikan belaiu telah digunakan dalam rancangan Umno/BN menjatuhkan PR.

"Menilai ucapan Bayan Baru semalam, kita dapati pencapaiannya memuncak secara mendadak dan tiba-tiba. Sepanjang dua tahun menjadi wakil PKR, beliau tidak pernah berbahas dalam royal debate ataupun bajet di peringkat polisi atau pun komiti.

"Bila beberapa orang keluar parti, kumpulan ini dijadikan 'attack dog'. Apabila mereka bercakap, semua menteri diminta hadir. Kita boleh tengok bagaimana ianya dibuat dengan menyediakan teks dan membawa isu yang mereka anggap besar," katanya.Hrkh

Read more ...

Zambry tidak boleh hadir sidang DUN 30 Mac

IPOH, 18 Mac : Bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar hari ini berkata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir tidak boleh menghadiri sidang DUN pada 30 Mac ini kerana tempoh penggantungannya daripada menghadiri mesyuarat masih belum berakhir.

“Dr Zambry telah digantung selama 18 bulan manakala enam anggota exco selama 12 bulan...tempoh penggantungan enam anggota exco telah berakhir bulan ini,” katanya pada sidang akhbar di pejabat DAP Perak di sini.

Sivakumar yang juga Adun Tronoh berkata penggantungan Dr Zambry yang berkuatkuasa sejak 3 Mac 2009 masih berjalan tetapi enam lagi exco yang digantung selama 12 bulan itu sudah tamat tempoh penggantungan dan akan dibenarkan hadir.

Sivakumar mendakwa beliau masih Speaker yang sah dan telah menghantar notis menghadiri Sidang DUN pada 30 Mac ini kepada semua Adun Barisan Nasional (BN) dan pakatan pembangkang kecuali Dr Zambry dan tiga Adun Bebas.

“Tiga katak (Adun Bebas) tidak dipanggil menghadiri Sidang DUN kali ini kerana saya sudah menerima surat peletakan jawatan mereka pada Februari 2009...mahkamah masih belum memutuskan sama ada mereka masih wakil rakyat yang sah kerana semakan kehakiman yang difailkan oleh saya terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya masih belum dibicara,” katanya.

Beliau berkata penggantungan Dr Zambry dan enam anggota exco oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN telah disahkan pada 3 Mac oleh Sidang DUN yang diadakan di bawah pokok berhampiran Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Mengenai kedudukan Speaker Datuk R.Ganesan, Sivakumar mengulangi bahawa pelantikan Ganesan adalah tidak sah kerana tidak dibuat mengikut peraturan.

Katanya, usul pelucutan Speaker dan usul pelantikan Speaker baru telah beliau tolak iaitu sehari sebelum Sidang DUN 7 Mei 2009, jadi mengikut peraturan sidang, usul berkenaan tidak berbangkit.

Katanya, pelantikan Ganesan juga dibuat sebelum titah perasmian oleh Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah dan itu bermakna peraturan mesyuarat telah dilanggar kerana perkara pertama dalam sidang perasmian ialah titah perasmian dan agenda lain adalah selepasnya.

Sivakumar berkata beliau menghormati keputusan Mahkamah Persekutuan pada 9 Februari lalu yang mengatakan Dr Zambry sebagai Menteri Besar yang sah atau ketua eksekutif tetapi jawatan beliau sebagai Ketua Legislatif tidak berubah dan oleh itu akan terus menjalankan tugas sebagai Speaker.

BN mempunyai 28 Adun serta tiga Adun bebas yang menyokongnya manakala PR mempunyai 28 Adun dalam DUN Perak. — Bernama
Read more ...

Exco Kedah sangkal tuduhan

ALOR SETAR , 18 Mac : Rombakan Exco Kedah telah diumumkan seminggu lalu, namun masih kedengaran cakap-cakap tidak enak mengatakan barisan Exco sedia ada, mahupun yang baru dilantik ‘tak reti buat kerja’.

Bagaimanapun, dakwaan itu disangkal Exco Kedah dari Pakatan Rakyat, yang beranggapan tidak adil untuk dibuat penilaian hanya dalam tempoh dua tahun pentadbiran.

:Exco Industri dan Pelaburan, Pertanian dan Industri Asas Tani, Bioteknologi, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, Datuk Ir Amiruddin Hamzah berkata, mana-mana pentadbiran baru mestilah dibarisi pemimpin yang kurang berpengalaman, tetapi tidak semestinya mereka tidak tahu buat kerja.

“Saya mahu tanya Barisan Nasional, ketika memegang tampuk pentadbiran Kedah dahulu, adakah mereka berpengalaman sebagai Exco sebelum dilantik memegang jawatan itu. Saya pasti ketika itu pun, mereka baru pertama kali bergelar Exco. Oleh itu, tidak adillah membuat perbandingan seperti itu,” katanya.

Ir Amiruddin berkata, adalah tidak wajar untuk mana-mana pihak membuat andaian bahawa Exco Pakatan Rakyat tidak pandai buat kerja, semata-mata kerana tiada pengalaman dan baru memegang tanggung jawab itu.

“Sebenarnya situasi yang kami hadapi sekarang sama sahaja dengan mereka ketika di awal pentadbiran, oleh itu tidak perlulah cetuskan isu,” katanya.

Menurutnya, barisan Exco Kedah adalah gabungan mantap mereka yang berpengalaman dan muda, selain dibarisi golongan profesional, antaranya peguam, doktor dan peguam.

“Pentadbiran di Kedah berjalan lancar dan saya harap tidak perlulah pihak luar buat penilaian. Hanya rakyat yang berhak menilai kemampuan pentadbiran negeri ini,” katanya.

:Exco Kesihatan, Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) dan Pembangunan Insan, Sains Inovasi, Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Dr Ismail Salleh berkata, Exco Pakatan Rakyat mampu melaksana tanggung jawab yang diamanahkan itu, dengan cara tersendiri tanpa perlu mengikut kepimpinan terdahulu.

Menurutnya, beliau menyasarkan pencapaian 80 peratus tahun ini bagi portfolio yang disandangnya, berbanding hanya 60 peratus tahun lalu.

“Kami juga buat penilaian sendiri terhadap kerja kami supaya dapat pertingkatkan prestasi. Tidak perlu pertikai kemampuan kami kerana kami tahu apa yang perlu dibuat sebagai Exco,” katanya.

Dr Ismail berkata, sepanjang dua tahun lalu, dia berjaya mencapai 60 peratus daripada pencapaian petunjuk prestasi utama (KPI) yang beliau sendiri gariskan, dan ini membuktikan banyak masalah rakyat sudah dapat diselesaikan.SH

Read more ...

Rakyat boleh nilai agenda politik wakil rakyat lompat

KAMPUNG RAJA UDA , 18 Mac : Mana-mana pihak yang menerima wakil rakyat yang keluar parti boleh diumpamakan sebagai tempat pembuangan sampah dan tidak wajar mendapat tempat dalam masyarakat.

Ketua Pemuda Pas Kawasan Klang, Ahmad Nazri Mohd Nawi berkata, penerimaan wakil rakyat yang keluar parti itu memperlihatkan agenda jahat yang boleh dinilai oleh rakyat yang semakin matang dalam hal berkai- tan politik.

Menurutnya, sepanjang dua tahun pemerintahan Pakatan Rakyat (PR), tinda- kan keluar parti oleh sesetengah pemimpin adalah cabaran terbesar yang perlu dilalui, namun yakin, dengan komponen itu dalam menangani situasi berkenaan.

“Adat berpolitik, kawan ketika senang tidak terkira ramainya, namun apabila tiba waktu getir begini, tindakan tidak bermoral (keluar parti) diambil oleh mereka yang inginkan kepentingan diri melebihi berbakti kepada parti dan rakyat.

“Saya yakin, kelompok ini tidak mampu bertahan lama kerana rakyat pasti tidak akan memaafkan apa yang mereka lakukan itu” katanya.

Ahmad Nazri berkata, Barisan Nasional (BN) termasuk UMNO tidak layak untuk menyalahkan PR dalam pentadbiran sehingga terdapat wakil rakyat daripada komponen bertindak keluar parti kerana mereka (BN) mempunyai lebih masalah dahsyat.

“Mereka (BN) perlu melihat terlebih dahulu diri sendiri kerana PR kini dalam keadaan yang cukup yakin untuk menghadapi pilihan raya akan datang.

:“Sokongan rakyat kian bertambah dan mereka mulai muak dengan taktik kotor sesetengah pihak yang sanggup membelakangi kepercayaan rakyat demi mencapai kepentingan politik ma- sing-masing,” katanya.SH

Read more ...

Nasib warga emas jadi perhatian PR

JALAN KEBUN , 18 Mac : Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mempunyai dasar untuk mewujudkan masyarakat yang bersatu, bertoleransi dan saling membantu untuk menjamin kesejahteraan masyarakat.

Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, bagi memastikan hasrat itu tercapai, kerajaan akan mewujudkan masyarakat yang mengamalkan nilai penyayang dan bertimbang rasa terutama kepada golongan warga emas.

Menurutnya, dengan mengamalkan nilai berkenaan iaitu kebajikan rakyat berteras kepada sistem kekeluargaan yang mantap, warga emas pasti mendapat perhatian yang sewajarnya daripada semua pihak.

“Warga tua yang juga sebahagian daripada ahli masyarakat dan diakui mempunyai banyak pengalaman serta kemahiran yang boleh digunakan oleh generasi kini.

“Malah mereka (warga emas) banyak memberi sumbangan dan masih mempunyai potensi menyumbang kepada keluarga, masyarakat dan kemajuan setempat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan kunjungan seterusnya menyampaikan sumbangan kepada beberapa rumah yang mempunyai warga emas, di sini.

Dr Mariah berkata, warga emas wajar mendapat perhatian, penghormatan dan kasih sayang bagi memastikan menikmati kesejahteraan hidup sepanjang hayat.

Menurutnya, aktiviti turun padang untuk membantu permasalahan rakyat termasuk kebajikan warga emas akan dilakukan tanpa mengira masa membabitkan pemimpin tempatan yang lain.

“Apa yang dilakukan ini, secara tidak langsung dapat memajukan potensi warga tua agar mereka terus aktif dan produktif dalam pembangunan setempat seterusnya memberi sumbangan kepada negeri,” katanya.SH

Read more ...

Kerajaan Kelantan tidak abaikan kaum minoriti

CHERANG RUKU , 18 Mac : Kaum minoriti turut mendapat pelbagai bentuk bantuan daripada Kerajaan Negeri sama seperti yang dinikmati kaum Melayu di negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semerak, Wan Hassan Wan Ibrahim berkata, bantuan disediakan kepada siapa saja yang layak tanpa mengira kaum.

Katanya, sejak memerintah Kelantan 20 tahun lalu, Kerajaan Negeri tidak pernah meminggirkan kaum minoriti.

“Sama ada bantuan untuk pesakit kronik, orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal atau Skim Kifalah, kaum Siam turut mendapat manfaat daripadanya,” katanya selepas menyampaikan bantuan kepada 45 OKU termasuk 27 pelatih Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Semerak.

Pada majlis penyamp:aian itu, pelatih PDK, Nu Criem Ea Jum, 14, dari Kampung Ketik Buloh turut menerima sumbangan.

Ibunya, Keing Mel, 41, berkata, dia mengucapkan terima kasih kepada ADUN Semerak yang sering membantu warga Siam.

Menurutnya, bantuan yang sering diterima membolehkan dia menguruskan anaknya, Nu Criem menjalani kehidupan dengan lebih baik.

“ADUN di sini berkhidmat dengan baik untuk masyarakat sehingga kami daripada kaum Siam juga mendapat banyak bantuan selain hubungan muhibah antara kaum yang sentiasa ditingkatkan,” katanya.

Nu Criem bukan sahaja menerima elaun RM450 untuk tiga bulan sebagai pelatih PDK, malah turut menerima cek bantuan OKU daripada Kerajaan Negeri berjumlah RM400.SH

Read more ...

Guan Eng minta jumpa SPR

KUALA LUMPUR, 18 Mac : Kerajaan Negeri Pulau Pinang menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membincangkan isu pilihan raya kerajaan tempatan dalam masa terdekat.

Ketua Menterinya, Lim Guan Eng berkata, sebelum SPR mengumumkan keputusan, adalah baik jika dua- dua pihak berbincang.

“Sekiranya ia ditolak atas alasan membuang masa,wang dan tidak membawa kepada perkhidmatan yang baik kerana mengundang banyak kerenah politik, perkara ini boleh dibincangkan,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen semalam.

Menurutnya, SPR perlu menunjukkan pendiriannya sebagai sebuah badan bebas dan tidak memihak kepada Barisan Nasional (BN).

“Jika SPR membuat keputusan tanpa merujuk kepada Kerajaan Negeri, ia tidak mencerminkan kredibiliti, kebebasan sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Per�sekutuan.

“Saya harap Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menunjukkan prinsip-prinsip sedemikian agar memastikan Kerajaan Negeri dan perundangan dihormati,” katanya.

Kelmarin, SPR menyatakan bakal mengumumkan pendiriannya minggu depan berhubung pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) yang disyorkan oleh Pulau Pinang dan Selangor.

Abdul Aziz berkata, kajian teliti perlu dilakukan dari segi Perlembagaan dan undang-undang berkaitan sebelum menjawab dua surat yang diterima daripada kedua-dua Kerajaan Negeri tersebut.

Menurutnya, langkah itu bagi memastikan jawapan yang akan diberikan kepada mereka tepat dan betul dan mereka benar-benar faham mengenai kedudukan perkara itu pada masa ini serta akan menghantar surat kepada kedua- dua Kerajaan Negeri iti terlebih dahulu sebelum mengumumkan pendirian SPR selewat-selewatnya minggu depan.SH

Read more ...