Thursday, October 14, 2010

Pendedah maklumat dibunuh

PETALING JAYA, 14 Okt. : Bekas pekerja empayar firma perniagaan yang dimiliki oleh keluarga Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dijumpai mati Ahad lalu di sebuah bilik hotel di Los Angeles dengan sebuah beg diikat di kepalanya.

Ross J Boyert, 60, adalah bekas ketua pegawai operasi Sakti International - firma hartanah yang berpangkalan di Amerika Syarikat yang dimiliki oleh keluarga Taib.

"Menurut spekulasi, dia mungkin membunuh diri, tetapi pihak koroner masih menangguhkan keputusan sementara menunggu siasatan lanjut,” kata laman sesawang anti-Taib Sarawak Report, yang sebelum ini banyak mendedahkan berita 'mengejutkan' berhubung keluarga ketua menteri itu.

Menuruk Sarawak Report, Boyert telah berkhidmat selama 12 sebagai pengurus yang mengendalikan beberapa blok pejabata dan unit kediaman yang dimiliki oleh keluarga Taib di San Francisco dan Seattle.

Sakti International dianggarkan memiliki hartanah bernilai US$80 juta (RM258 juta). Antaranya adalah Bangunan Abraham Lincoln yang setinggi 14 tingkat yang didakwa mempunyai sistem keselamatan yang canggih. Bangunan ini menempatkan pejabat Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) cawangan Seattle dan unit pencegahan pengganas - Washington Fusion Centre.

Boyert adalah pegawai yang bertanggungjawab bagi membantu Sakti International memujuk FBI menempatkan cawangannya itu di bangunan berkenaan pada 1998.

Selain Bangunan Abraham Lincoln, hartanah utama Sakti yang lain termasuk 260 California Street, San Francisco, yang penyewanya termasuk Citibank.

Boyert mengambil-alih pengurusan Sakti International yang tenat pada 1994 daripada anak Taib - Sulaiman - yang ketika itu seorang pelajar di California.

Sulaiman, yang sekarang ini adalah ahli parlimen mengambil-alih kerusi bapanya di Kota Samaharan. Beliau meletak jawatan sebagai timbalan menteri pelancongan tahun lalu dengan alasan faktor peribadi. Menurut khabar angin, Sulaiman sekarang menghadapi masalah kesihatan.
Diketepikan keluarga Taib

Menurut Sarawak Report, Boyert meninggalkan Sakti International pada 2006 setelah persaingan yang tidak sihat berlaku di kalangan keluarga Taib.

"Butiran berhubung apa yang terjadi ke atasnya boleh didadapti daripada rekod samannya di mahkamah di California. Rekod berkenaan membekalkan beberapa maklumat di sebalik pendedahan kepentingan hartanah yang dimiliki oleh Taib yang dibuat oleh Sarawak Report,” lapor laman sesawang itu.
Taib, yang memerintah Sarawak sejak 1981, disebut sebagai antara rakyat Malaysia yang terkaya dan mempunyai kepentingan perniagaannya baik secara langsung ataupun melalui pihak ketiga di dalam dan juga di luar negara.

Antara konglomerat yang menonjol kepunyaan keluarganya adalah Cahaya Mata Sarawak Bhd, yang banyak diberikan kontark membina infrastruktur di Sarawak.

Menurut notis saman yang dikemukakan oleh Boyert, Sulaiman menjanjikan beliau 50 peratus keuntungan Sakti International jika berjaya menyelamatkan syarikat itu.

Namun, Sulaiman yang kurang cekap kemudiannya digantikan sebagai pengarah tunggal dengan menantu Taib yang berbangsa Kanada, Sean Murray - suami kepada seorang lagi anak Taib - Jamilah.

Read more ...

Syarikat ‘mati’ kontraktor utama bina Istana Negara

KUALA LUMPUR, 14 Okt: Datuk Seri Najib Razak diminta menjelaskan skandal pembinaan Istana Negara yang baru apabila projek bernilai RM950 juta itu diserahkan kepada Syarikat Maya Maju (M) Sdn Bhd.

Menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, syarikat misteri itu dilantik sebagai kontraktor utama pada 26 Oktober tiga tahun lalu.

Walhal, katanya Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SMM) mengesahkan syarikat misteri itu telah mati atau tidak aktif ketika proses penyerahan tender dibuat oleh kerajaan Pusat.

"Syarikat kontraktor utama itu didaftarkan semula (di SSM) pada Ogos 2008 sedangkan kontraktor diserahkan kepada syarikat itu pada Oktober 2007.

"Mengapa status kontrak sedemikian, apakah cara begini yang Umno ambil," ujar Ahli Parlimen Permatang Pauh itu petang tadi di lobi Parlimen.

Beliau yang juga Ketua Umum PKR turut mendesak Najib menjelaskan sebab mengapa tarikh siap projek mega tersebut ditangguhkan sehingga Februari tahun depan.

Sedangkan katanya, tarikh siap yang dipersetujui antara Jabatan Kerja Raya (JKR) dan kontraktor utama adalah pada 29 November tahun ini.

Pentadbiran Najib turut dipersoal kerana kos pembinaan asalnya hanya RM395 juta sahaja.

Sehubungan itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa amalan kronisme berlaku dalam proses pemberian projek yang membabitkan Kementerian Kewangan yang juga di bawah Najib.

Katanya, syarikat misteri tersebut dikuasai oleh bekas Bendahari Umno Bahagian Merbok.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua serta Ahli Parlimen Indera Mahkota, Mohd Azan Ismail turut menyertai sidang media tersebut.hrkh

Read more ...

Dakwa pemimpin PR/BN terima peruntukan (donation) syarikat pembalakPARIT BUNTAR, 14 Okt.:
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diminta tidak bersikap ‘pilih bulu’ dalam melakukan siasatan terhadap aduan rasuah yang diterima. Demikian kenyataan Pengarah Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Parit Buntar Adnan Abd Rahman mengulas isu surat layang yang mendakwa berlaku penyelewengan membabitkan pemberian konsesi balak berjumlah RM21.5 juta sepanjang 11 bulan pemerintahan Pakatan Rakyat di Perak.

“ SPRM perlu bertidak adil menyiasat setiap aduan rasuah yang diterima bukan sahaja menyiasat berkaitan surat layang terhadap pemerintahan PR Perak selama ini, tetapi perlu juga menyiasat aduan yang sama semasa pemerintahan BN.
“tuduhan rasuah terhadap Pakatan Rakyat adalah tuduhan yang berat kerana budaya rasuah ini menjadi satu kesalahan yang besar bagi orang yang melakukannya” katanya yang dihubungi semalam.
Beliau juga menyokong menyokong cabaran Dewan Pemuda PAS Perak supaya Dato’ Seri Zamry Abdul Kader mendedah senarai syarikat pembalak yang menerima konsesi balak semasa pemerintahan PR dan BN.
“Tidak adil bagi pihak yang membuat surat layang membuat tuduhan rambang tanpa bukti. Sekiranya mempunyai bukti, buat aduan rasmi kepada SPRM.
“ Sekiranya, terbukti ada pemimpin PR terbabit dalam pengambilan peruntukan (donation) diberi syarikat pembalak. SPRM boleh mendakwa pemimpin terbabit. Tindakan yang sama juga perlu diambil terhadap pemimpin BN terbabit” katanya
Menurut Adnan, budaya mengambil rasuah adalah jijik hanya sebati dengan Umno. PAS tidak berkompromi terhadap jika ada pemimpinnya yang terlibat dengan rasuah.
“ Rasuah biasa dalam Umno sebab itu mereka boleh melantik calon yang terbukti rasuah dalam pilihanraya Bagan Pinang”
“ PAS bukan seperti Umno yang memberi peluang kepada pemimpin rasuah memimpin parti kerana pemimpin rasuah bukan sahaja merosakkan parti, malah akan menjatuhkan imej PAS sebagai sebuah gerakan Islam” katanya
Sementara itu, Ketua Penerangan Pemuda PAS Parit Buntar Hairul Nizam Ishak menyokong menyokong cabaran Dewan Pemuda PAS Perak terhadap Dato’ Seri Zamry Abdul Kader supaya berdebat dengan Dato’ Seri Nizar Jamaluddin bagi membuktikan ketelusan dalam pemerintahan kedua-dua pemimpin PR dan BN itu.
“ Zambry jangan hanya pandai membuat tuduhan berdasarkan surat layang tanpa bukti yang lebih bertujuan memburukkan pemerintahan PR di Perak.
“ Jika benar beliau telus dalam pemerintahan, berdebatlah dengan Dato’ Seri Nizar Jamaluddin bagi membuktikan ketelusannya” katanya

Read more ...

Azmin Ali sangkal dakwaan

KUALA LUMPUR, 14 Okt :
Calon jawatan timbalan presiden PKR Azmin Ali menyangkal dakwaan bahawa beliau bersama “puaknya” memanipulasikan proses pemilihan agar memihak kepada mereka.


“Kesemua masalah dalam parti, saya dipersalahkan. Saya bukan ahli jawatankuasa pemilihan pusat, jadi anda kena rujuk perkara ini kepada mereka,” kata beliau (gambar) kepada pemberita di bangunan Parlimen hari ini.

“Bagaimana saya boleh memanipulasikan keputusan pemilihan? Saya bertanya anda... bagaimana saya memanipulasikan undi?

“Ini adalah pemilihan langsung, sistem baru dalam parti.

“Setiap ahli ada satu undi, jadi mereka perlu datang untuk mengundi. Saya tidak boleh memanipulasikan undi,” kata beliau dalam nada jengkel apabila wartawan terus mengajukan soalan berkaitan dakwaan anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR N. Gobalakrishnan juga di bangunan Parlimen.

Gobalakrishnan memberi kata dua akan keluar parti itu sambil mendakwa Azmin, yang juga Naib Presiden PKR, dan beberapa pemimpin tertinggi membentuk “puak” untuk memanipulasikan proses pemilihan yang menggunakan sistem langsung.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Padang Serai ini menggesa Jawatankuasa Pemilihan Pusat segera mengambil tindakan untuk membetulkan segala kelemahan dan kekurangan yang wujud ketika pemiliham bahagian, yang berakhir 3 Oktober lalu, dan jika gagal beliau akan meninggalkan parti.

“Hari ini, saya datang dengan kenyataan ini meminta jawatankuasa pemilihan segera menyelesaikan kesemua masalah berkaitan dengan pemilihan bahagian.

“Saya mahu mereka berlaku adil, telus dan berkecuali kepada semua.

“Jika keadaan ini berterusan, maka tidak gunanya (saya) tinggal lagi (dalam parti), jika ada individu yang boleh memanipulasikan pemilihan cara-cara begini,” kata beliau yang pernah dikaitkan akan keluar parti satu hari bersama beberapa wakil rakyat yang telah pun keluar.

Beliau telah menafikan khabar-khabar angin itu sebelum ini.

Mengulas lanjut, Azmin berkata, ketika proses pengiraan undi, pegawai-pegawai pemilihan parti akan turut hadir dan memang mustahil baginya memanipulasikan undi.

“Dan, cabang-cabang pula akan mengemukakan laporan mereka kepada ibu pejabat. Jadi, saya tidak berada dalam kedudukan untuk memanipulasikan undi,” katanya lagi.

Azmin juga menegaskan bahawa parti telah menghantar notis kepada semua cabang supaya mengemukakan senarai pencalonan mereka kepada jawatankuasa pemilihan sebelum 10 Oktober.

“Sebagai ketua cabang, saya juga menerima notis daripada sekretariat mengingatkan bahawa setiap cabang perlu mengemukakan laporan bertulis mereka sebelum 10 Oktober.

“Jadi, sebagai pemimpin yang bertanggungjawab, anda kena memastikan bahawa kesemua laporan diserahkan. Ia proses yang mudah dan kena menghormatinya. Jangan berkata, kerana masalah itu pun saya juga dipersalahkan.

“Tidakkah anda bersimpati dengan saya... saya dipersalahkan kerana semua masalah,” katanya lagi.

Read more ...

Kerajaan Selangor akan jumpa TNB cari penyelesaian


SHAH ALAM , 14 Okt. : Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri akan mengadakan perjumpaan dengan pengurusan Tenaga Nasional Bhd (TNB) bagi mencari penyelesaian berhubung pembinaan pencawang elektrik di Kampung Sungai Terentang, Rawang.


Perjumpaan itu dijadualkan pada 21 Okt ini di Bilik Mesyuarat Tindakan Ekonomi Selangor di sini, katanya.


“Kerajaan negeri telah meminta TNB membentangkan cadangan alternatif lain termasuk membina tiang monopole merentasi ruang udara di atas bangunan kilang di kawasan industri Rawang Perdana,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri di sini, semalam.

Beliau berkata kerajaan negeri mahu mendapatkan pandangan TNB adakah alternatif itu boleh dilaksanakan dan apakah halangan-halangan yang ada jika kabel dipasang tanpa melibatkan pencerobohan atau pemindahan mana-mana kilang, isu perundangan di bawah Akta Bekalan Elektrik dan anggaran kos pembinaan berbanding laluan jajaran asal.

Untuk cadangan laluan alternatif ini, Abdul Khalid berkata Pejabat Tanah dan Daerah Gombak telah diminta membekalkan maklumat bancian dan status tanah yang diperlukan bagi laluan jajaran kilang yang ingin dikaji kepada TNB.

Katanya kerajaan negeri menyokong Projek Pengukuhan Sistem Kawasan Tengah (CAR) di Kampung Sungai Terentang tetapi ia perlu mengambil kira kepentingan dan kebajikan penduduk di kawasan berkenaan.

“Kita berharap pihak-pihak terlibat bersabar dan tidak bertindak mengikut emosi serta mematuhi undang-undang,” katanya.

Sebelum ini akhbar melaporkan TNB telah mengurangkan keluasan kawasan yang diperlukan di kawasan Kampung Sungai Terentang bagi membolehkan projek pembinaan menara CAR yang tertangguh selama kira-kira tiga tahun kerana bantahan penduduk kampung itu disambung semula.

TNB telah mengurangkan kawasan yang terlibat daripada 50 buah rumah kepada 10 hingga 12 rumah sahaja.

Kes Projek CAR ini telah dibicarakan ke Mahkamah Persekutuan dan pada 20 November 2009, Mahkamah Persekutuan memutuskan projek itu boleh diteruskan dan TNB perlu membayar pampasan RM10.4 juta kepada penduduk-penduduk terlibat sebagaimana diputuskan oleh kerajaan negeri Selangor sebelum ini.

Apabila siap nanti penghantaran elektrik di kawasan tengah akan meningkat kepada 275 kilovolt daripada 33 kilovolt sekarang bagi mengatasi masalah kekurangan bekalan elektrik di Lembah Klang. -Bernama

Read more ...

PAS diterima semua kaum


PADANG RENGAS, 14 Okt. : Selaras dengan matlamat PAS untuk mendekati semua kaum dan membuktikan parti itu tiada masalah untuk menjalinkan usaha sama dengan bangsa lain, satu perjumpaan melibatkan ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS, diadakan bertempat di kediaman Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lubuk Merbau, di sini.

Perjumpaan itu bertujuan mengukuhkan lagi dewan himpunan berkenaan dan menyokong usaha Pas dalam memperjuangkan kepentingan rakyat.


Ketua Muslimat PAS Padang Rengas, Arbaaiah Bahari berkata, pertemuan itu julung kalinya diadakan di daerah berkenaan dan dihadiri ahli dari seluruh Perak.

Menurutnya, kesempatan itu digunakan ahli untuk berkongsi idea dalam mempertingkatkan peranan pertubuhan, sekali gus memberi manfaat kepada PAS.

“Sambutan yang diterima menggalakkan dan kebanyakan yang hadir terdiri daripada kaum India dan Cina. Ia membuktikan PAS sudah mula diterima oleh semua kaum dan membuang segala pandangan negatif yang mengatakan kita tidak boleh bekerjasama.

“Ahli penyokong PAS juga meningkat dari semasa ke semasa dan kita yakin pelbagai aktiviti akan dirancang demi manfaat bersama,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Sementara itu, Ketua Wanita Dewan Himpunan PAS, S Krishna Veny berkata, bukan sahaja kaum India tetapi masyarakat Cina juga sudah menerima perjuangan PAS.

“Kita akan bersama-sama PAS dalam membantu pembangunan rakyat dan ahli penyokong juga dapat menjalinkan kerjasama lebih utuh dalam menyampaikan kebenaran,” katanya.

Read more ...

Gaji minimum dalih politik BN


KUALA LUMPUR, 14 Okt : Pemimpin-pemimpin kesatuan sekerja tidak pasti sama ada minat secara tiba-tiba yang diperlihatkan oleh Barisan Nasional (BN) sebenarnya satu dalih dalam usaha mendapatkan sokongan menjelang pilihan raya umum tergempar yang menjadi spekulasi sekarang.

Pentadbiran Najib akan membincangkan dasar gaji minimum pada mesyuarat mingguan Kabinet Jumaat ini. Rang undang-undang berkaitan akan dibentangkan pada sesi Parlimen Mac depan walaupun sebelum ini disebutkan bahawa ia akan dibawa pada persidangan semasa.

Dasar itu jika dilaksanakan dipercayai akan memanfaatkan kira-kira lima juta pekerja, dilihat sebagai usaha BN untuk mendapatkan semula sokongan majoriti yang ia kehilangan pada pilihan raya umum 2008. BN dan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menganjurkan forum sehari semalam meskipun lebih 400 pemimpin kesatuan dan aktivis kelihatan kecewa dengan hujah-hujah yang lebih bersifat retorik.

Persekutuan Majikan-majikan Malaysia membantah dasar gaji minimum. Pemimpin MTUC, A. Sivanandan memberitahu The Malaysian Insider berkata, beliau berharap kerjasama antara BN dan MTUC tidak bermotifkan politik semata-mata dengan hanya memanfaatkan beberapa individu.

“Saya berharap forum ini tidak menjadi agenda politik bagi sesetengah individu.

“Saya berharap semua bersikap ikhlas dalam mengangkat kehendak pekerja kerana gaji minimum sudah lama tertangguh... ini perlu dilaksanakan dengan segera,” kata beliau.

“Kita bercakap isu ini sejak lebih 60 tahun lalu dan tiada apa-apa yang menjadi kenyataan. Cukuplah apa yang telah dilalui selama ini,” kata setiausaha agung Kesatuan Pekerja-pekerja Tekstil Selangor ini.

Beliau juga berkata, kerajaan tidak harus mempolitikkan gaji minimum sebab ia menjadi tanggungjawab mereka untuk melaksanakannya.

“Saya berharap ini bukan agenda politik untuk tujuan akhir mereka. Kredit tidak harus pergi ke BN, tetapi para pekerja khususnya MTUC yang telah lama berjuang mendapatkan gaji minimum.

“Jangan mempolitikkan isu ini, ia menjadi tanggungjawab mereka (untuk melaksanakan),” kata Sivanandan.

Dalam pada itu, Presiden MTUC Syed Shahir Syed Mohamud menambah, kerajaan harus mengakhiri retorik atau ia akan kehilangan sokongan kesatuan-kesatuan sekerja.

“Apa yang menjadi perhatian kami ialah sejauh mana seriusnya kerajaan dalam gaji minimum,” kata beliau.

Kata beliau, pihaknya tidak mahu lagi retorik, sebaliknya mahu kerajaan melaksanakan undang-undang gaji minimum.

“Yang penting ialah apakah kadarnya,” kata beliau.

“Saya tidak pasti sama ada ini adalah langkah ke arah pilihan raya tetapi isu ini sesuatu yang dekat dengan (hati) pekerja dan kita tahu bahawa mereka memerlukan sokongan daripada semua parti khususnya pekerja-pekerja,” kata Syed Shahir yang juga seorang pemimpin parti politik.

Rosli Majid mempersoalkan sama ada tindakan BN ini hanya satu gimik politik untuk mendapatkan sokongan popular.

“Kami bercakap mengenai gaji minimum sejak 1930-an, tetapi kami ragu-ragu kerana sudah pasti ada sebab tertentu kerana pilihan raya umum semakin dekat.

“Kami bimbang ini hanya agenda tersembunyi parti politik (BN) dan kerajaan untuk membawa isu demi imej mereka dan untuk mendapatkan sokongan para pekerja,” kata Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Junior TNB.

Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja-pekerja Kebangsaan Bank, J. Solomon menambah, BN akan berhadapan dengan laluan sukar jika BN tidak memenuhi janji melaksanakan dasar ini.

“Jika mereka melengah-lengahkan, maka rakyat Malaysia sudah cukup matang untuk memutuskan bahawa perkara ini bermotifkan politik dan mereka tidak berminat dalam isu ini.

“Saya merasakan perdana menteri dan jenteranya perlu membuktikan yang mereka ikhlas,” beliau.

Bagaimanapun anggota Jawatankuasa Wanita MTUC, Christine Chee menekankan, kesemua pihak perlu positif dan bekerja keras untuk melaksanakan gaji minimum.

“Apa jua keadaannya, kita perlu positif agar impian kita menjadi kenyataan,” katanya.

“Kita perlu mengetepikan rintihan ataupun apa juga tanggapan negatif,” kata beliau sambil menambah, kesemua pihak perlu bekerjasama dan berfikiran positif dan kami berharap ia akan menjadi kenyataan Mac 2011,” kata beliau.

Profesor Dr Durrishah Idrus dari UTM berkata, tidak terlalu lewat bagi kerajaan melaksanakan dasar gaji minimum.

“Jika saya kerajaan, maka itu yang saya akan akan lakukan. Anda kerajaan, anda perlu melakukan sesuatu.

“Anda kena menerajui usaha ini. Jadi, saya tidak melihat apa-apa kekurangan dalam soal ini,” katanya lagi.

Katanya, kemungkinan sekarang adalah masa yang sesuai selepas lima dekad isu ini dibahaskan.

“Lebih baik (kita) ada (dasar ini) daripada tiada langsung,” katanya.

Semalam, Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam berkata satu akta baru akan digubal bagi menggantikan Akta Majlis Penetapan Gaji 1974 yang didapati kurang sesuai untuk diaplikasikan dalam menetapkan gaji minimum ketika ini.

Katanya, perincian asas berhubung penggubalan akta baru yang dijangka dibentangkan di Parlimen Mac tahun depan itu akan dibincangkan pada mesyuarat Kabinet Jumaat ini.

“Penetapan gaji minimum melalui akta sedia ada mengambil masa yang lama serta rumit malah ia juga tidak menyeluruh kerana pendekatannya adalah mengikut jenis pekerjaan dan subsektor tertentu.

“Dalam melaksanakan dasar gaji minimum kebangsaan, ia memerlukan penguatkuasaan undang-undang. Jadi, dicadangkan satu akta baru digubal bagi menggantikan akta sedia ada,” katanya selepas merasmikan Forum Gaji Minimum anjuran Pemuda BN bersama-sama dengan MTUC semalam.

Subramaniam berkata, kementerian itu juga sedang memperincikan sama ada untuk mengaplikasikan penetapan gaji minimum berdasarkan sektor, wilayah ataupun daripada segi kebangsaaan.

Katanya, jika dibuat daripada segi kebangsaan penetapan gaji minimum itu akan melibatkan semua sektor manakala dari sudut wilayah kadar penetapan gajinya mungkin berbeza mengikut tempat berpandukan kos kehidupan di kawasan berkenaan.

“Kalau kita memutuskan berdasarkan sektor, maka kita kena lihat semua sektor. Jadi, keputusan dari segi pelaksanaan dan caranya belum ditetapkan. Ini semua akan ditetapkan selepas membuat kajian lebih terperinci,” katanya.

Beliau berkata, dalam membuat keputusan itu kementerian juga perlu melihatnya daripada segi undang-undang antarabangsa kerana kerajaan tidak boleh mempunyai diskriminasi gaji antara pekerja tempatan dan asing.

Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddin pula berkata, forum tersebut bukan platform untuk menetapkan gaji minimum kerana pada dasarnya perkara itu telah dipersetujui oleh kerajaan tetapi lebih kepada perbincangan mengenai apa yang diharapkan pekerja dan majikan daripada kerajaan apabila dasar itu diputuskan kelak.

Katanya, forum itu lebih menumpukan kepada perincian dan perbincangan kepada persoalan bagaimana gaji minimum dilaksana sama ada secara umum atau berbeza mengikut sektor serta bagaimana ketetapan gaji dibuat dan tahap gaji minimum yang sesuai.

Forum sehari itu adalah lanjutan daripada sesi perbincangan bersama wakil daripada dua kesatuan sekerja iaitu MTUC dan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) pada 24 Ogos lalu serta maklum balas yang diterima melalui makmal Pemuda BN. (TMI)

Read more ...

PAS lancar gerak kerja 19 Oktober

KUALA LUMPUR, 14 Okt:
PAS Kelantan akan melancarkan gerak kerja bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Galas pada 19 Oktober ini bertempat di bandar Gua Musang.

Ketua Penerangan PAS Kelantan, Dr Muhammad Fadzli Hassan berkata, senarai nama calon sudah ada di pengetahuan PAS Pusat dan Kelantan akur dengan keputusan itu.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi negeri berkata demikian ketika ditemui di Rumah Sri Kelantan, di sini ketika menghadiri Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri, malam tadi.

“Bagi kita di dalam PAS, senarai nama yang dihantar tersebut adalah semuanya berkelayakan, namun ia terpaksa dibuat pilihan oleh Majlis Syura dan kita harap semua pihak akan menerima sesiapa sahaja yang akan menjadi calon PAS di Galas nanti,” katanya.

Menyentuh jentera parti, Muhammad Fadzli berkata, PAS sudah mempunyai banyak pengalaman dan selepas PRU ke-12 hingga kini sudah memasuki 12 PRK dan kesemuanya PAS melibatkan diri,walaupun sebagai pembantu kepada parti gabungan dalam Pakatan Rakyat.

“Kita juga yakin jentera PAS dari seluruh negeri akan turun sebaik mungkin dan ini member kekuatan semangat kepada PAS Kelantan dalam PRK Galas ini,” ujarnya lagi.

Ketika ditanya tindakan masyarakat Orang Asli yang ingin menggunakan jentera mereka sendiri dalam membantu PAS dalam PRK nanti, beliau berkata ini menggambarkan mereka sudah memahami dasar yang dibawa oleh parti dan kerajaan Kelantan.

Katanya, mereka kini sudah tidak boleh lagi dipergunakan oleh pihak tertentu dalam menentukan calon yang mereka sukai.

“Amat bagus saranan dari ketua masyarakat Orang Asli di Gua Musang tersebut dan di pihak kerajaan, tugas memberi penerangan dan menyebarkan maklumat perlu diteruskan sepanjang masa dan ia tidak hanya dalam musim pilihanraya saja,” ujar beliau lagi.

Tambahnya, tanggapan orang ramai terhadap masyarakat Orang Asli yang masih tidak mempunyai pendidikan dan lemah, kini sudah tidak tepat lagi.

“Mereka kini sudahpun mempunyai pengetahuan terhadap dasar yang dibawa oleh kerajaan Kelantan.

“Ini terbukti dengan usaha pihak kerajaan yang telah melantik wakil mereka dalam Majlis Daerah Gua Musang dan wakil mereka ini sering memberi pandangan yang agak bernas dan boleh diterima pakai,” katanya.

Beliau berkata, tanggungjawab kerajaan memberi penerangan mengenai pelbagai maklumat kepada masyarakat Orang Asli tidak dipinggirkan.

Read more ...

Suhaimi Mat Deris atau Dr Zulkifli Mohamad.


KUALA LUMPUR, 14 Okt : PAS dipercayai telah membuat keputusan akhir berkenaan bakal calon untuk diturunkan di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas hujung bulan ini dengan tumpuan memfokus sama ada Suhaimi Mat Deris atau Dr Zulkifli Mohamad.

The Malaysian Insider difahamkan kedua-dua nama itu menjadi pilihan terakhir, tetapi Dr Zulkifli yang pernah mencabar Tengku Razaleigh Hamzah di kerusi Parlimen Gua Musang dua tahun lalu kemungkinan besar akan diletakkan sebagai calon mewakili Pakatan Rakyat kali ini.

Dr Zulkifli merupakan seorang doktor perubatan dan memperoleh undi majoriti dari kawasan DUN Galas berbanding Tengku Razaleigh pada 8 Mac lalu.

Tengku Razaleigh mengatasi Dr Zulkifli di dua lagi kerusi DUN dalam bahagian Parlimen Gua Musang, sekali gus membawa kemenangan kepadanya.

The Malaysian Insider difahamkan mereka merupakan antara lima nama yang disenaraipendekkan dan menjadi fokus perbincangan malam tadi.

Suhaimi pula merupakan pegawai halaqah berusia awal 40-an, dikatakan membawa perwatakan hampir sama seperti penyandang Che Hashim Sulaima yang meninggal dunia 27 September lalu.

Pakatan Rakyat menerusi PAS pertama kali memenangi kerusi itu pada Mac 2008.
PAS akan mengumumkan calon mereka secara rasmi pada 22 Oktober ini, kata Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

“Malam tadi, kami mengadakan mesyuarat harian PAS. Nama-nama calon kami teliti selepas Majlis Syura telah memberikan keputusan berhubung kelayakan calon,” kata beliau ketika dihubungi.

Bagaimanapun beliau enggan menyebut nama yang telah dipilih untuk mewakili Pakatan Rakyat di DUN Galas kali ini.

“Saya tidak boleh memberitahu, tungguhlah,” kata beliau ketika ditanya sama ada kemungkinan bakal calon itu lelaki dan kalangan Orang Asli.

“Apa yang boleh saya katakan, dia seorang penduduk tempatan sebagaimana kita mahukan dan disenangi pengundi tempatan, dan jika terpilih menjadi wakil rakyat, kami pasti penduduk tempatan akan gembira memiliki seorang ADUN terbaik bagi mereka,” katanya.

“Calon ini akan memenuhi keperluan penduduk tempatan,” katanya lagi.

Pesuruhjaya PAS Pahang ini berkata nama calon akan diumumkan oleh Murysidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan pada 22 Oktober.

Che Hashim merampas DUN Galas yang terletak dalam kawasan pilihan raya Parlimen Gua Musang daripada BN, mengalahkan calon BN Mohd Saufi Deraman dengan majoriti 646 undi.

Dalam pada itu, seorang lagi Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar memberitahu, “kita akan semak semula kesemua nama tersebut dan akan turun ke padang untuk menemui pengundi mengenai calon yang bakal kita pilih.”

“Keputusan hanya akan diumumkan pada 22 Oktober ini dan Mursyidul Am PAS,” katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga berkata kesemua nama yang dikemukakan adalah kalangan penduduk tempatan Gua Musang.

“Semuanya adalah penduduk tempatan, sama ada Melayu atau Orang Asli kita tunggu sahaja 22 Oktober nanti,” katanya.

Read more ...

Mustaffa Kamil tak tarik diri


KUALA LUMPUR, 14 Okt. : Naib Presiden PKR Mustaffa Kamil Ayub mengulangi pendiriannya bertanding jawatan timbalan presiden parti itu dan tidak akan menarik diri di saat-saat akhir.

Justeru, beliau menafikan bahawa sidang akhbar khas di pejabatnya di Petaling Jaya petang ini - dua hari sebelum tarikh akhir menyatakan kesediaan bertanding - dibuat bagi tujuan itu.

NONE"(Sebaliknya ia) bagi mengulas isu-isu pemilihan," katanya sambil ketawa kecil ketika ditanya tentang kemungkinan itu.

"Nak tahu lebih lanjut kena datanglah," tambahnya.

Tanggapan itu wujud ekoran beberapa perkembangan terbaru, antaranya selepas ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar didapati tidak layak bertanding jawatan nombor dua dalam PKR manakala 'percaturan' Penyelaras Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim pula dilihat masih penuh 'teka-teki'.

Manakala dua lagi pesaing mereka, Naib Presiden Azmin Ali dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim pula dilihat tiada sebarang alasan untuk mengundurkan diri.


NONEIni kerana Azmin setakat ini dilihat selesa di depan dengan pencalonan tertinggi manakala Khalid pula baru saja menawarkan diri.

Kerusi menteri besar yang disandangnya itu juga dilihat memberikan kelebihan ekoran PKR Selangor mempunyai jumlah pemilih tertinggi di negeri itu.

Spekulasi tentang kedudukan Mustaffa juga dikuatkan lagi apabila beliau dalam wawancaranya dengan Malaysiakini minggu lalu yang berkata masih "terbuka kepada perbincangan" walaupun pada tahap itu sudah tegas dengan tawaran bertanding.

PKR menetapkan, semua anggota yang melepasi syarat pencalonan minimun untuk bertanding semua jawatan dalam majlis pimpinan pusat hendaklah mengesahkan penerimaan pada Sabtu (16 Oktober) ini.

Read more ...

Cadangan Mahkamah Perlembagaan

KUALA LUMPUR, 14 Okt. : Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa (gambar) mencadangkan pengajian tentang perlembagaan dijadikan subjek substantif dan khusus di peringkat sekolah rendah dan menengah.

Cadangan itu, katanya demi memastikan generasi muda tidak terpengaruh oleh politik sempit angkara parti-parti rasis tertentu di tanah air.

"Saya kira ini salah satu penyelesaian bagi mengelakkan pihak-pihak tertentu yang mengamalkan politik sempit menggunakan perlembagaan untuk kepentingan parti-parti atau pertubuhan rasis mareka," ujarnya pagi semasa mengemukakan soalan tambahan di Dewan Rakyat.

Menurut beliau, Subjek Perlembagaan dan Kenegaraan (SPK) yang sedia ada di peringkan sekolah menengah adalah tidak memadai. Ini kerana katanya, subjek tersebut sekadar subjek sampingan yang dimasukkan secara tidak langsung dalam beberapa mata pelajaran yang lain.

Tambahnya lagi, cadangan ini wajar dijadikan pemangkin pada kewujudan Mahkamah Perlembagaan kelak agar pemimpin-pemimpin rasis terbabit tidak sewenang-wenangnya boleh mengelirukan rakyat dengan memanipulasi isu hak keistimewaan Melayu, Raja-Raja Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Cadangan itu secara umum seakan diterima Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Ahmad Fuad Zarkashi. Menurut beliau, pendidikan berkaitan perlembagaan sahaja tidak memadai sekiranya parti-parti politik tertentu masih mengamalkan politik sempit di luar sekolah.

Sebelum itu, Mujahid yang juga AJK PAS Pusat pada sesi soal jawab lisan meminta Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan tentang usaha kerajaan memperkenalkan subjek keperlembagaan di peringkat menengah.

Menjawab soalan itu, Mohd Puad menegaskan bahawa subjek berkaitan Perlembagaan telahpun merentasi subjek-subjek utama lain secara tidak langsung. Namun, beliau yang Ahli Majlis Tertinggi Umno tidak pula menyatakan kesediaan kerajaan Pusat memperkenalkan subjek keperlembagaan secara khusus demi menghapuskan politik rasis khususnya di sekolah. (AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Pengajian tentang perlembagaan perlu dijadikan subjek substantif dan khusus di peringkat sekolah rendah dan menengah. Itu cadangan Dr Mujahid. Sedikit pandangan tambahan...

Satu: Untuk memastikan generasi muda tidak terpengaruh oleh politik sempit angkara parti-parti rasis tertentu di tanah air. Seperti UMNO, Perkasa, dan lain-lain.

Dua: Salah satu jalan penyelesaian bagi mengelakkan pihak-pihak tertentu mengamalkan politik sempit, menyalahgunakan perlembagaan untuk kepentingan parti-parti atau pertubuhan rasis mareka. Sehingga tidak ada lagi 'kes-kes rasis' di tempat pembelajaran tersebut atau jabatan-jabatan lain.

Tiga: Supaya terdedah keburukan undang-undang ciptaan manusia barat, berbanding undang-undang Islam atau budaya timur yang menjadi asas kehidupan masyarakat timur dan tamaddun manusia.

Empat: Supaya terdedah juga ke wenang-wenangan golongan-golongan tertentu yang mengelirukan rakyat dengan memanipulasi isu hak keistimewaan Melayu, penyalahgunaan kuasa Raja-Raja Melayu terutama dalam institusi keagamaan, bahasa Melayu dan agama Islam yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Lima: Supaya jelas sejauh mana perlaksanaan agama Islam dan kebebasan beragama seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, dan percanggahan tafsiran yang melahirkan tindakan yang bertentangan dengan agama Islam itu sendiri atau hak-hak kebebasan beragama.

Enam: Cadangan ini wajar dijadikan pemangkin pada kewujudan Mahkamah Perlembagaan kelak.

Read more ...