Tuesday, May 31, 2011

Kisah benar kes naya, dua polis kena pelempang

Dua anggota Polis kena lempang

PONTIAN -: Seorang ibu yang naik berang selepas anak gadisnya ditahan dalam sekatan jalan raya, bertindak melempang muka dua anggota polis dalam satu di Pontian Besar, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Pontian, Superintendan Zahaliman Jiman berkata, sebelum kejadian, tiga anggota polis dari Balai Polis Kayu Ara Pasang melakukan Ronda Cegah Jenayah di sekitar Pontian Besar dan terserempak dengan sebuah kereta yang mencurigakan sekita jam 10 malam.

Menurutnya, kereta yang dipandu seorang remaja perempuan berusia 19 tahun itu yang dinaiki bersama empat rakan perempuannya, terus memecut laju untuk mengelak sekatan jalan raya yang dibuat.

Namun begitu katanya, kumpulan remaja itu berjaya ditahan polis tidak lama kemudian, tetapi kesemuanya tidak mahu keluar dari kenderaan tersebut.

:“Remaja: itu juga tidak menunjukkan lesen memandu walaupun sudah diarahkan berbuat demikian beberapa kali. Kira-kira 15 minit kemudian, ahli keluarga kelima-lima remaja perempuan itu tiba di tempat kejadian.

“Seorang wanita yang juga ibu kepada pemandu kereta tersebut telah mengeluarkan kata-kata kesat dan memaki hamun kepada anggota polis yang bertugas itu,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini, semalam.

:Tidak cukup dengan memaki hamun, wanita berusia 38 tahun itu bertindak melampau dengan melempang muka dua anggota polis.

:Malah anak wanita terbabit juga turut mengeluarkan kata-kata kesat kepada anggota polis terbabit.

:Zahaliman berkata, kedua-dua beranak itu kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pontian sementara mendapatkan perintah reman kerana menghalang tugas anggota polis.

Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara tidak lebih dua tahun dan denda tidak melebihi RM10,000.

“Tindakan saman turut dikeluarkan kepada pemandu kenderaan kerana tidak mempunyai lesen memandu,” katanya.

Beliau memandang serius kejadian itu dan menasihatkan orang awam agar sentiasa memberi kerjasama sepenuhnya kepada anggota polis bagi melaksanakan tugas di dalam apa jua tindakan pelaksanaan undang-undang.

Sh

Read more ...

Tarif elektrik naik, harga barang akan naik

http://i31.photobucket.com/albums/c368/paspb/Image037-3.jpg?t=1251353332PARIT BUNTAR – Pas Parit Buntar membantah keras kenaikan mendadak tarif elektrik sebanyak 7.12 peratus kerana membebankan rakyat.

Timbalan Yang Dipertua Pas Parit Buntar, Abdul Bahrain Desa berkata, rakyat bukan sahaja berdepan dengan kenaikan harga bil elektrik tetapi harga barangan juga akan naik akibat peningkatan kos elektrik dalam sektor perindustrian.

“Tidak mustahil, sektor perindustrian akan menaikkan harga barang keluaran bagi menampung tarif elektrik yang ditanggung.

“Kesan kenaikan ini kembali kepada rakyat sebagai pengguna kerana terpaksa membayar harga barangan yang meningkat,” katanya kepada Sinar Harian.

Bahrain berkata, kerajaan cuba memberi janji manis kepada rakyat kononnya kenaikan ini hanya memberi kesan kepada 25 peratus pengguna domestik yang menggunakan lebih daripada 300 kilowatt elektrik sebulan.

Sebaliknya, kata beliau, kenaikan itu memberi kesan kepada keseluruhannya terutama yang berpendapatan rendah.

Menurutnya, penduduk bandar menerima kesan kenaikan bil elektrik paling ketara kerana purata penggunaan elektrik sesebuah keluarga melebihi 300 kilowatt sebulan.

:Sementara itu, ahli jawatankuasa Pas Parit Buntar, Adnan Abd Rahman membidas tindakan kerajaan yang tidak mengekang kenaikan itu dengan menyemak semula pemberian subsidi kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP).

“Subsidi untuk IPP yang patut dikurangkan bagi membolehkan TNB menjual elektrik kepada rakyat pada kadar berpatutan dan pada masa sama tidak terlalu bergantung kepada subsidi gas untuk mengekalkan tarif elektrik,” katanya

Adnan berkata, kerajaan sekali lagi meminta rakyat bersedia menanggung sebahagian kos subsidi yang kini ditampung kerajaan.

“Sebelum meminta rakyat menanggung semua kos subsidi, rakyat minta dua perkara dari kerajaan.

“Pertama kawal semua pembaziran, ketirisan dan kawal amalan rasuah yang begitu berleluasa.

“Kedua, kaji semula subsidi tinggi yang diberikan kepada sektor pengeluaran tenaga seperti IPP kerana kerajaan memberikan subsidi yang tinggi dan membebankan rakyat,” katanya.SH

Read more ...

PAPA GOMO berani fitnah orang kaki ganja kerana boleh tukar sampel air kecing dari negatif kepada positif

SIAPA tak kenal Papa Gomo, blogger ikon fitnah United Malays No Otak, Umno? Tentu semua dah kenal blogger ni. Bila ingat sahaja Papa Gomo, semua orang tidak akan lupa dengan artikel-artikel fitnah yang ditulis di blognya.

Baru-baru ini Gomo telah mengaku melakukan ugutan bunuh ke atas seorang pengguna facebook bernama Harapan Rakyat rujuk sini [Papa Gomo]. Malah laporan Polis juga sudah dibuat tehadap Papa Gomo.

Berikutan laporan Polis yang dibuat ke atasnya, Papa Gomo telah menuduh Harapan Rakyat sebagai Mat Ganja, saudara Fariz Musa dan Azmi Zam yang turut sama membuat laporan Polis berhubung perkara ini pula masing-masing dituduh sebagai Kaki perempuan dan kaki mabuk.

Bagaimana pun Harapan Rakyat, atau nama sebenarnya Mohd Azwan Ab Rahman telah menulis sepucuk surat kepada MiLo SuaM, menyatakan bahawa beliau bukanlah seorang kaki ganja seperti yang didakwa oleh blogger kaki fitnah si Papa Gomo.

Malah beliau (Mohd Azwan) menyatakan kesediaannya untuk memberikan sampel air kencing untuk diuji (urine test) pada bila-bila masa. Di bawah ini surat yang ditulis oleh beliau.
Jelas sekali Harapan Rakyat berani memberikan air kencingnya pada bila-bila masa dan ini menunjukkan beliau bukanlah seorang "kaki ganja". Jika beliau seorang kaki ganja tidak mungkin beliau berani memberikan sampel air kencingnya. Jelas sekali di sini Papa Gomo sekadar melemparkan fitnah sesuka hatinya kepada Harapan Rakyat, Fariz Musa dan Azmi Zam.

ReJaM© "Biasalah kaki fitnah bukan kira dosa pahala..."

Read more ...

Cerita sebenar gereja terbesar di Selangor , fitnah PR sampai tak nampak UMNO sebesar GAJAH

Satu tuduhan melulu mengenai pembinaan gereja terbesar di asia telah dilontar oleh Razlan Rafii, seorang ketua pemuda UMNO bahagian Seputeh.

Kenyataan Razlan melalui laman sosial twitternya adalah seperti di bawah;


Razlan dalam twitternya berkata, tapak pembinaan gereja terbesar di Selangor yang juga terbesar di asia adalah dalam kawasan Kinrara, merujuk kepada kawasan di bawah tanggungjawab YB Teresa Kok.

Tuduhan Razlan seolah-olah kerajaan PR Selangor telah mengambil tanah rizab melayu untuk dijadikan sebuah gereja terbesar di asia. Ini adalah satu tuduhan yang sangat serius! Sudahlah dituduhnya kerajaan PR ambil tanah rizab melayu, dituduhnya pula tanah tersebut untuk pembinaan sebuah gereja. Tajuknya yang boleh mengganggu keharmonian penduduk berbilang agama di Malaysia - Tanah hak milik kekal melayu dijadikan gereja oleh kerajaan PR ?

Adakah tuduhan ini berasas ? Atau main hentam sembrono sepertimana UMNO membaling batu sembunyi tangan?

Sebelum saya meneruskan dengan lebih terperinci, persoalan yang harus difikirkan ialah ketika mula digazetkan tanah rizab melayu selepas penjajahan british berapa jumlahnya? Sekarang berapa pula bakinya? Siapa memerintah selama ini yang membenarkan tanah rizab hilang begitu banyak tanpa diganti?

UMNO sebenarnya masih tidak percaya betapa rakyat telah mengetahui siapakah yang bertanggungjawab menjadikan tanah rezab melayu berkurangan hampir separuh jumlahnya selama jubli emas pemerintahan UMNO.

Justeru itu, ingin saya menjawab balas tuduhan seorang ketua pemuda bahagian yang sepatutnya saya tidak perlu melayan. Tetapi oleh kerana melihat tuduhan ini sebagai sesuatu yang sangat serius hingga membolehkan mereka yang tidak punya maklumat akan memandang busuk kepada Pakatan Rakyat, maka saya jawab dalam bentuk point;

1. Lokasi Bukit Jalil - Kuala Lumpur

Tuduhan yang mengatakan tanah tersebut adalah dalam negeri Selangor di Kinrara adalah sangat tidak tepat. Sila lihat peta 1 dan 2 di bawah;

Peta 1 - Selatan Kuala Lumpur

Lihat tanda bintang berwarna biru, itulah kedudukan gereja terbesar Asia. Ia termasuk dalam peta Kuala Lumpur bahagian selatan.

Peta 2 - Map dari laman web CCC sendiri

Dengan dua peta di atas, boleh buat perbandingan yang menunjukkan kedudukan gereja terbesar asia adalah terletak dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Persoalannya, bagaimana mungkin kerajaan PR melaksanakan projek gereja terbesar asia yang menelan belanja ratusan juta ini di dalam kawasan persekutuan ? Siapakah yang meluluskannya jika bukan DBKL? atau Menteri Wilayah ??


2. Tanah rizab melayu ?

Jika tanah asal tapak pembinaan gereja ini adalah tanah rezab melayu, maka kemarahan rakyat terhadap BN sepatutnya akan lebih parah. Tetapi fakta tetap fakta, tidak disembunyikan dalam pendedahan ini.

Tanah tapak pembinaan gereja tersebut adalah di bawah zon antarabangsa. Untuk pengetahuan, salah satu bangunan antarabangsa yang berhampiran dengan tapak gereja terbesar asia ini ialah Bangunan AFC. Namun begitu, tidaklah pihak saya mendapat kepastian apakah status tanah zon antarabangsa di Bukit Jalil ini samada asalnya adalah salah satu tanah rezab melayu yang hilang tak berganti. Ini kerja UMNO ?

3. Kelulusan pembinaan.

Tuduhan Razlan dalam akaun twitternya juga meleset apabila ia bermaksud projek pembinaan gereja terbesar asia ini adalah di bawah kelulusan pentadbiran kerajaan negeri Selangor. Sekarang mari kita lihat apakah benar bagai dikata;

Lihat kenyataan di bawah yang saya petik dari sumber di sini ;
The stamp duty for the property purchase amounted to slightly over RM 1 million. Our application for a stamp duty exemption was initially turned down because the Calvary Convention Centre was viewed as a profit making project. We made an

appeal and explained to the authorities what the convention centre will be used for. The Lord favoured us once again and the
authorities granted us a 50% stamp duty exemption.
Praise the Lord. The development plans for Calvary Convention Centre were submitted to the authorities for approval in April 2004. With great rejoicing, we received approval from the authorities in July 2005. This process took a mere one and a half years. According to people in the industry, to get approval in such a short time for a project of this size of Calvary Convention Centre is indeed astounding. Soon after the development plans wereapproved, we also received

approval from the tax authorities for the Calvary Convention Centre Building Fund to be tax exempt.

Rupa-rupanya kelulusan telah dibuat pada tahun 2005 lagi. Tidaklah mahu sata terperincikan siapakah yang meluluskan gereja terbesar asia ini. Fikir sendirilah parti manakah yang menang besar dalam PRU tahun 2004 dan menghadiahkan rakyat Malaysia sebuah gereja terbesar di asia. Hidup melayu !!

Jika anda nak lihat progress pembinaan, sila ke laman di sini . Anda boleh lihat bagaimana progress sebuah gereja terbesar asia terbina di bumi malaya di atas kelulusan pejuang-pejuang Islam bersongkok 3 jengkal panjangnya. Tarikh bermula pembinaan ialah 15 Febuari 2008 iaitu hampir sebulan sebelum rakyat Malaysia menunjukkan kebangkitan tsunami 8 Mac 2008 !

contract 'kick-off' pada tarikh 15 Febuari 2008

Mungkin satu upacara 'doa selamat', ia berlaku pada 15 Feb 2008

Apakah kerajaan Selangor di bawah MB Khalid telah terlebih dahulu meluluskan pembinaan gereja terbesar asia sebelum menawan negeri selangor ? Mungkin kita leka dan terlupa bahawa sebenarnya telah dijelaskan dalam perkara 1 - kedudukan zon antarabangsa Bukit Jalil bukan di dalam negeri selangor!

Cukuplah setakat 3 perkara saya jawab fitnah yang ditaburkan oleh seorang ketua pemuda bahagian. Saya jawab dengan fakta yang lengkap kalau pun kurang sempurna demi untuk menjelaskan kepada semua bahawa sudah menjadi kebiasaan bagi puak-puak yang terdesak untuk menabur fitnah jahat demi secalit undi.

Tanpa sedar, tuduhan liar sebegini bukan sahaja memburukkan nama baik kerajaan Pakatan Rakyat dengan perkara yang tidak benar, tetapi juga ia mengundang ketegangan antara agama jika tidak dibendung sebaiknya.

Seperkara lagi yang terakhir. Kalau benarlah gereja terbesar asia itu diluluskan oleh PR dan dibina dalam negeri PR, sudah tentu berita TV123 akan menyiarkan modal ini setiap hari hingga sampai detik pilihanraya. Tetapi pembinaan gereja terbesar asia ini sunyi dari diberitakan ke seantero malaya, apakah maknanya ? Adakah 'mereka' yang sebenarnya curi tanah rezab melayu untuk bikin gereja ??


EDYES @ edyesdotcom

Read more ...

Kerana UMNO : KITA dah jadi KITAKKOMENTAR 31 MEI : Banyak pihak sebelum ini mempersoalkan tujuan Datuk Zaid Ibrahim menerajui KITA. Langkah ini sekaligus menambah jumlah parti pembangkang di negara ini, sesuatu yang dilihat kurang bijak dari segi strategi untuk menumbangkan Barisan Nasional.

Namun jawapan kepada persoalan itu terungkai dalam tempoh beberapa bulan lalu dan semakin jelas dengan langkah terbaru pemimpin parti itu menganjurkan peraduan mirip Anwar Ibrahim yang diumumkan semalam.

Peraduan itu menawarkan hadiah kereta Rolls Royce dan wang tunai RM10,000.

Hadiah lumayan itu diatur oleh Pengerusi KITA di Kedah Zamil Ibrahim adalah sebuah sandiwara yang bertujuan membantu Umno meneruskan proses mengaibkan Anwar bersabit video seks Datuk T.

Mungkin kerana “sambutan” orang ramai khususnya masyarakat Melayu terhadap cubaan untuk mengaitkan video itu kepada Anwar semakin hambar, maka KITA tampil membantu Umno memberi kekuatan baru kepada kempen anti- Anwar dengan peraduan sebegitu.

Hubungan Umno-KITA memang akrab pada masa ini, walaupun Zaid Ibrahim pernah digelar kaki kuda dan kaki arak oleh Utusan Malaysia (akhbar milik Umno) khususnya ketika beliau dalam Parti Keadilan Rakyat dan menjadi calon parti itu pada Pilihanraya Kecil Hulu Selangor 13 bulan lalu.

Namun, Zaid menjadi “anak emas” Utusan dan Umno apabila beliau mengkritik Anwar secara terbuka dan pada masa sama serangan beliau terhadap Najib menjadi makin luntur.

Pada masa sama, KITA mencatat sejarah kerana Pendaftar Pertubuhan (ROS) meluluskan pendaftaran parti itu, hanya tiga bulan selepas Zaid mengambil alih kepimpinan AKIM yang kemudian diubah menjadi KITA.

Hindraf yang membuat permohonan untuk didaftar sebagai NGO pada tahun 2009, masih belum mendapat jawapan daripada ROS.

Begitu juga dengan Pakatan Rakyat yang memohon pendaftaran untuk menjadi entiti politik seperti BN. Permohonan dibuat tahun lalu namun ROS masih membisu.

Berbalik kepada peraduan mencari mirip Anwar – Zamil berkata kereta Rolls Royce yang ditawarkan itu adalah miliknya sendiri. Kereta mewah sebegitu lazimnya sinonim dengan kekayaan yang dimiliki juak-juak Umno.

Bagaimanapun bukan harta mahu pun gaya hidup Zamil atau Zaid yang dipertikaikan. Apa yang perlu diperjelaskan ialah kenapa Zamil dan Zaid dan pemimpin KITA merelakan diri diheret dalam permainan Umno.

Ketika rakyat bergelumang dengan kenaikan harga barangan termasuk tarif elektrik yang diumumkan semalam, pemotongan subsidi barangan keperluan dan risiko cukai GST diperkenalkan, Zaid dan juak-juak dalam KITA masih sibuk dengan video lucah, malah mempunyai “ilham” menganjurkan peraduan mirip Anwar.

Namun itu hak mereka. Tentunya peraduan mirip Anwar yang diumumkan oleh Zamil bertujuan mengisi agenda tertentu yang perlu didokong oleh KITA demi kelangsungan politik parti itu sendiri.

Kesahihan video lucah itu sudahpun diputuskan di dalam mahkamah rakyat. Laporan polis yang dibuat oleh pihak yang menerima video itu menerusi pos, atau menjumpainya di masjid cukup membuktikan rasa mual rakyat dengan isu ini.

Dalam keadaan sebegitu, tampil pula pemimpin KITA menawarkan hadiah kereta Rolls Royce untuk mencari seorang yang seiras Anwar. Tujuan khusus peraduan ini adalah semata-mata untuk mengkitar semula, memerah dan menghangatkan kembali isu berkenaan demi mencari keuntungan politik.

Hakim untuk peraduan mirip Anwar ditetapkan sebagai Presiden KITA, Zaid Ibrahim sendiri, bekas Ketua Pemuda PKR Ezam Mohamad Nor yang kini bergelar Senator selepas lompat masuk Umno, serta ahli perniagaan Sharyzl Eskay – satu daripada tiga Datuk T yang mendalangi video lucah itu.

Zamil berkata peraduan berkenaan beserta dengan barisan hakim yang disediakan bertujuan “membela” nama baik Anwar. Pada anggapan orang-orang “bijak pandai” seperti Zamil dan Zaid ini mungkin kenyataan yang dianggap sinis dan menyindir secara cerdik.

Namun hakikatnya ialah, peraduan mirip Anwar anjuran mereka hanya menyerlahkan budaya politik murahan yang semakin didokong oleh Zaid dan pengikut-pengikutnya.

Alangkah baiknya jika kereta Rolly Royce itu dilelong dan duitnya diguna untuk membela nasib penduduk yang dihimpit kepayahan akibat langkah kerajaan memotong subsidi dan mengizinkan harga barangan perlu melonjak.

Alangkah baiknya jika Zaid memberi tumpuan untuk menggerakkan rakyat supaya bangun dan menuntut kerajaan Umno-BN menghentikan amalan kronisme dan penyelewengan kuasa.

Kenapa desakan ini yang cukup lantang ketika Zaid dalam PKR semakin lesu apabila beliau beralih ke KITA?

Yang dirasakan lebih mendesak ketika ini bukan isu video lucah atau agenda yang tersirat di sebaliknya . Yang lebih utama adalah keperluan untuk bertanya kepada pemerintah kenapa rakyat terpaksa menanggung beban hidup yang semakin meningkat akibat salah urus kewangan negara.

Dan jika ia bukan salah urus kerajaan Umno-BN, salah siapa apabila subsidi untuk rakyat dipotong manakala subsidi untuk syarikat IPP dikekalkan.

Apakah manfaat meluluskan RM5 bilion untuk bangunan setinggi 100 tingkat apabila rakyat yang hidup tidak jauh dari situ tidak berupaya menyara hidup walaupun dengan pendapatan RM3,000 sebulan.

Rasanya persoalan-persoalan seperti ini lebih penting, bukannya peraduan huntuk mencari mirip Anwar dengan kereta Rolls Royce sebagai ganjaran.

Read more ...