Wednesday, June 22, 2011

Kelayakan Olimpik 2012: Peluang 50-50 bagi Malaysia dan Lubnan

http://wowberita.org/wp-content/uploads/2011/06/skuad-olimpik-malaysia-2011.jpgPengendali pasukan Olimpik Lubnan, Samir Saad menyifatkan peluang kedua-dua pasukan masih seimbang dan berkelebihan layak ke pusingan ketiga.

Namun Samir begitu optimis yakin mencapai kemenangan menjelang pertemuan timbal balik dengan skuad Olimpik Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam ini.

“Saya sifatkan peluang masih 50-50 bagi kedua-dua pasukan. Tetapi, kami hadir ke sini untuk memburu kemenangan dan berazam menunjukkan permainan terbaik.

“Kita ada kelebihan kerana jika seri kami tetap layak ke peringkat kumpulan Kelayakan Sukan Olimpik London 2012,” katanya.

Sementara itu, beliau menjelaskan cuaca di negara ini adalah situasi normal dan tidak menjadi halangan buat anak buahnya melakukan latihan seterusnya beraksi dengan cemerlang pada pertemuan sebenar nanti.

Pasukan Asia Barat itu kini menduduki ranking 178 dunia dan belum pernah beraksi dalam mana-mana kejohanan Sukan Olimpik.

Skuad Olimpik Negara perlu berhati-hati

Bagi pengendali skuad Olimpik Malaysia pula, Ong Kim Swee memberi amaran kepada anak buahnya supaya tidak terpedaya dengan taktikal yang bakal diterjemahkan Lubnan malam ini.

Katanya, dari segi permainan Lubnan memiliki corak hantaran pendek yang boleh mengelirukan pemain negara.

“Kami harus berhati-hati dengan taktikal yang diterapkan skuad kendalian Samir Saad malam ini.

“Kami tidak boleh melakukan serangan secara membuta-tuli dengan mengabaikan barisan pertahanan kerana mampu mengundang padah jika lambat menutup ruang,” katanya.

Pada pertemuan pertama di Beirut, Ahad lalu, Malaysia mengikat pasukan negara Arab itu dengan keputusan seri tanpa jaringan.

Strategi baru

Mengikut Ong Kim Swee, pasukan Olimpik Negara perlu kepada strategi baru untuk berhadapan Lubnan mala mini.

“Kita perlukan strategi berlainan bagi menghadapi Lubnan berbanding pada perlawanan pertama di Beirut, Ahad lalu.

Percaturan itu dilakukan Ong Kim Swee bagi memastikan misi skuad kendaliannya layak ke pusingan ketiga kejohanan Olimpik 2012.

Menurutnya, pada pertemuan pertama Malaysia mempunyai beberapa peluang terhidang, namun gagal disempurnakan barisan serangan negara.

“Ini adalah masa terbaik kami mendapatkan peluang menggegar jaring seterusnya mencari gol awal bagi mengurangkan tekanan.

“Saya yakin jika pemain menerapkan disiplin tinggi dalam permainan tidak mustahil kita mampu mencipta kejutan,” katanya.

Sementara itu, pertahanan negara, Mahali Jasuli terpaksa diketepikan berikutan mengutip dua kad kuning dalam perlawanan terdahulu.

Read more ...

Ahli PAS turun 9 Julai sertai himpunan BERSIH - Presiden PAS

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengarahkan semua ahli dan penyokong PAS agar datang ke Kuala Lumpur pada 9 Julai ini bagi menyertai perhimpunan Bersih 2.0.

"Saya menyeru semua ahli dan penyokong PAS menyertai perhimpunan Bersih 9 Julai ini untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan adil," kata Abdul Hadi dalam sidang media bersama Harakah di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, sebentar tadi.

Perhimpunan Bersih 2.0 akan diadakan di Kuala Lumpur 9 Julai ini. Pengerusi Bersih 2.0 adalah bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Srenevasan. Anggotanya terdiri daripada para pemimpin NG0, manakala PAS, PKR dan DAP menyokong perhimpunan itu.

Menurut Abdul Hadi, perhimpunan tersebut mempunyai tujuan yang amat murni dan perlu disokong oleh semua pihak serta dijamin aman sesuai dengan matlamatnya yang murni.

Sehubungan itu, ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS serta setiap pihak yang menyertainya dilarang melakukan sebarang kekacauan, mengganggu ketenteraman awam dan kerosakan harta benda awam.

"Setiap ahli PAS yang menyertainya jangan sekali-kali membawa senjata. Saya juga suka mengingatkan ahli-ahli PAS agar jangan bermusuhan dengan pihak polis," katanya.

Sesuai dengan nama perhimpunan itu sendiri sebagai himpunan aman, sekiranya berlaku perkara tidak diingini dalam pehimpunan itu, ia bukanlah didatangkan oleh ahli-ahli PAS dan mereka yang menyertainya.

Sebaliknya, kejadian tersebut pasti dilakukan oleh pihak lain, termasuk oleh pihak Umno dan kerajaan BN, atau provokasi yang dilakukan oleh pihak polis sendiri seperti yang telah berlaku dalam siri perhimpunan-perhimpunan aman yang diadakan sebelum ini.

"Oleh itu yang perlu dikawal oleh pihak polis dalam perhimpunan itu adalah pihak-pihak yang membuat provokasi dan bukan polis sendiri yang membuat provokasi," tegasnya.

Umno dan Kerajaan BN, katanya, tidak perlu takut dengan perhimpunan tersebut kerana ia tidak sekali-kali terfokus kepada perkara-perkara tidak diingini, tetapi hanyalah terhadap pilihanraya di negara ini.

Pilihanraya di negara ini seperti yang diketahui umum tidak pernah berlangsung dengan bersih dan adil, tetapi penuh dengan penyelewengan yang dilakukan oleh kerajaan BN yang memerintah menerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR).

Keadaan yang sama turut dilakukan oleh Umno dan Kerajaan BN terhadap media, apabila media yang menyokongnya diberikan kebebasan untuk disebarkan dan dibaca secara meluas di segenap pelosok negara, tetapi media yang menyokong pembangkang atau PAS serta Pakatan Rakyat pula dihalang dengan pelbagai cara.

"Pilihanraya yang tidak bersih itu tidak boleh dibiarkan kerana ia pasti akan menimbulkan kemarahan rakyat. Itulah yang perlu dibantah dan itulah matlamat Perhimpunan Bersih 2.0.

"Matlamat tersebut sememangnya sesuatu yang baik sebab itulah PAS menyokong langkah yang diadakan oleh Bersih untuk mengadakan perhimpunan itu bagi menuntut pilihanraya yang bersih dan adil," katanya.

Pihak Umno dan Kerajaan BN, tegas beliau, perlu faham perkara itu dan tidak sepatutnya menghalang perhimpunan tersebut diadakan kerana ia juga pasti memberikan kesan yang positif kepada pihak pemerintah sendiri.

"Semua negara demokrasi yang maju di dunia ini tidak menghalang perhimpunan aman yang diadakan oleh rakyatnya. Malah ia akan dikawal dan diberikan kerjasama dengan baik oleh pihak keselamatan selagi perhimpunan itu tidak mengganggu ketenteraman awam.

"Malah di negara-negara demokrasi maju di dunia ini, pihak pemerintah sendiri turut mengambil manfaat dari demonstrasi aman yang diadakan bagi mendengar suara rakyat untuk memperbaiki kelemahan yang ada. Umno dan Kerajaan BN juga sepatutnya bersikap seperti itu demi kepentingan negara," ujar beliau.

Mengulas dakwaan sesetengah pihak bahawa perhimpunan tersebut akan mengancam mata pencarian para peniaga dan mencemarkan imej negara di mata pelancong, beliau berkata, dakwaan tersebut ternyata tidak berasas, malah perhimpunan itu sendiri akan mendatangkan keuntungan yang besar kepada para peniaga.

"Mereka yang menyertai perhimpunan itu cukup besar jumlahnya dan mereka pasti akan berbelanja. Jadi, para peniaga sendiri pasti akan mendapat keuntungan besar dengan adanya perhimpunan itu.

"Manakala sepanjang perhimpunan diadakan pula, para pelancong asing pasti akan turut tertarik melihatnya kerana ia dilakukan dengan baik dan aman sehingga mereka sendiri akan kagum dengan keamanan di negara kita.

"Tetapi jika pihak polis sendiri yang membuat provokasi, suasana itu pasti berbeza. Jadi yang mengubah keadaan itu bukannya pihak penganjur dan pesertanya, tetapi pihak polis, pihak Umno dan pihak Kerajaan BN sendiri," tegas beliau.

Read more ...

Polis larang jual baju BERSIH , guna undang-undang Malaysia atau undang-undang UMNO?

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Polis malam tadi mengarahkan seorang aktivis PKR, Razali Abd Ghafur agar tidak menjual baju berwarna kuning bercetak perkataan 'Bersih' kepada orang ramai atau bakal berdepan tindakan.

Amaran tersebut yang didakwa "arahan pihak atasan" diberikan kepada beliau pada majlis ceramah Jelajah Selangor Tawan Malaysia (Jelas 2) di Kampung Sungai Merab Luar, Bangi.

Ceramah tersebut dihadiri Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Ketua AMK Negeri Sembilan, Nazree Yunus.

"Pada mulanya dia datang ke gerai saya, minta ambil gambar. Lepas ambik gambar, saya tanya awak siapa. Dia bagi tau dia polis sambil tunjuk IC polis.

"Kemudian dia ambik dua helai baju Bersih, dan suruh saya jangan jual baju itu. Katanya arahan dari atasan," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Menurutnya, beliau kemudiannya dijemput ke Balai Polis Datuk Abu Bakar Baginda dan dirakam kenyataan selama 20 minit.

Arahan tersebut dipercayai ada kaitan dengan rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang mahu mengadakan himpunan aman 9 Julai ini.

Dalam respon segera, Shuhaimi turut mempersoal tindakan pihak berkuasa itu.

"Sejak bila jual baju tak boleh? Umno BN makin gila," tulisnya di Twitter.

Sebelum ini, polis juga telah memberi amaran kepada penganjur himpunan itu agar membatalkan hasrat mereka.

Ratusan laporan polis juga turut dibuat diseluruh negara termasuk oleh Umno.

Selain itu, polis juga memberi amaran akan membuat tangkapan awal sebagai pencegahan.

Bagaimanapun, Bersih sehingga kini tetap dengan pendirian akan meneruskan himpunan itu.

Read more ...

PERKASA terdesak umum awal empat lokasi yang dah jadi lokasi BERSIH

9 Julai: PERKASA umum empat lokasi berkumpul

http://202.71.99.84/cms/storage/images/com.tms.cms.image.Image_a0c3379b-7f000010-c0e88800-75862104/1/dun-pilihanraya-ibrahim.jpg
Brahim Ali dah terdesak umum lokasi awal sebab di situ ramai peserta BERSIH . PERKASA sebenarnya tak ramai yang nak berhimpun kerana terpaksa memilih nak pergi ke himpunan Pemuda UMNO atau nak pergi himpunan PERKASA .

Sebabnya, ahli PERKASA adalah juga ahli UMNO. Mungkin spesis tua ahli UMNO yang akan berkumpul dengan PERKASA.Brahim Ali akan kata " tak guna punya Khairy potong stim"


Kumpulan pendesak Melayu - PERKASA mengesahkan empat lokasi berkumpul bagi perhimpunan 9 Julai anjurannya di Kuala Lumpur bagi menolak perhimpunan BERSIH 2.0 yang menuntut supaya reform pilihan raya diadakan di negara ini.

Mengikut maklumat dari sekeping risalah yang diperolehi oleh Malaysiakini dari sebuah stesen petrol, perhimpunan 'Gerak Aman' itu akan berkumpul di perkarangan Masjid Negara, Dataran Merdeka, perkarangan Stadium Merdeka dan Istana Negara.

Risalah yang dicetak tanpa maklumat penerbitnya menggesa “semua umat Melayu dan rakyat yang cintakan keamana negara” supaya berkumpul di lokasi yang dinyatakan itu.

“Perhimpunan BERSIH 2.0 yang sebenarnya kotor dengan mempunyai agenda untuk menghuru-harakan negara bagi kepentingan pihak-pihak tertentu seperti mana laporan sebelah risah ini,” tulis risalah berkenaan.

Peserta diminta berkumpul seawal jam 7 pagi.

"Keperihatinan anda semua sangat diharapkan. Penyertaan ramai dapat menggagalkan usaha mereka yang mahu menghuru-harakan negara. Mereka ditaja oleh pihak luar negara yang cemburukan negara ini.

NONE"Mereka mahu lenyapkan kuasa orang Melayu yang telah berjaya menjadikan negara ini sebagai negara Islam. Usahakan supaya anda dapat bersama-sama Gerak Aman pada 9 Julai nanti,” petiknya lagi.

Risalah itu pertama kali diedarkan pada majlis pelancaran Gerak Aman oleh presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali di Kelab Sultan Sulaiman at Kampung Baru, Kuala Lumpur pada Ahad lalu.

Empat lokasi bagi Gerak Aman itu akan menyaksikan pertembungan pengikut PERKASA dengan penyokong BERSIH 2.0 yang akan berkumpul di pusat membeli belah Sogo, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan masjid Kampung Baru.

Read more ...

Taib Mahmud berbohong tiada akaun di Bank Swiss

KUALA LUMPUR - Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud berbohong apabila mengakui tidak mempunyai sebarang akaun bank rahsia untuk menyimpan wang miliknya di bank Switzerland, kata Ahli Parlimen Sungai Petani. Taib membuat kenyataan itu dalam sidang Dewan Undangan Negeri Sarawak hari ini, menafikan dakwaan Yayasan Bruno Manser dari Switzerland bahawa beliau tidak mempunyai akaun bank di negara itu.

Kata Johari, jika benar, Presiden Persekutuan Switzerland tidak mungkin mengeluarkan arahan kepada Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA) untuk menyiasat semua akaun milik Taib. “Dia sebagai Ketua Menteri, orang yang bertanggungjawab dipilih rakyat melakukan pembohongan,” kata Johari ketika di dewan rakyat hari ini.

Menurutnya lagi, Taib juga harus meletak jawatannya kerana dia bukan sahaja berbohong kepada rakyat Sarawak tentang hartanya di luar negara, tetapi juga dilakukan dalam sidang dewan yang mulia. “Sekiranya pihak Swiss mendedahkan dan membuktikan dia mempunyai akaun dan kekayaan, sanggupkah dia meletak jawatan?

Saya rasa dia mesti meletak jawatan sebab dia berbohong kepada rakyat dan dia berbohong di dalam dewan lagi. “Walau pun rakyat tak dengar secara terus tetapi rakyat ada wakil yang mendengar dari dalam dewan,” kata Johari.

Sebelum ini, Presiden Persekutuan Switzerland, Micheline Calmy-Rey, mengarahkan satu siasatan dijalankan ke atas harta milik Taib di Bank Switzerland. Dalam surat dengan tajuk “Pembekuan aset Abdul Taib Mahmud, ketua kerajaan negeri Sarawak di Malaysia” bertarikh 8 April kepada Yayasan Bruno Manser.

Micheline berkata beliau sudah menyerahkan maklumat tentang aset Taib Mahmud di dalam institusi kewangan di Switzerland kepada badan FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority). FINMA merupakan sebuah organisasi yang mengawal aktiviti pembersihan wang haram untuk siasatan./KD

Read more ...

Bazar Tok Guru : Pengerusi Persatuan Peniaga mohon maaf kepada kerajaan negeri

http://dikelantan.com/wp-content/uploads/2010/12/DSC01638-1024x768.jpgKOTA BHARU, 23 Jun: “Saya bagi pihak Persatuan Peniaga Pasar Lama MPKB memohon maaf kepada kerajaan negeri di bawah kepimpinan YAB Tuan Guru Datuk Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang mana silap laku saya itu saya mohon maaf,” demikian pengakuan mohon maaf secara terbuka Pengerusi Persatuan Peniaga Pasar Lama MPKB, Abdul Salim Ahmad.

Berucap pada sidang media sempena Majlis Pengundian Bazar Tok Guru oleh pada peniaga Majlis Perbandaranan Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) di Dewan Jubli Perak MPKB di sini semalam, Salim mendakwa sekiranya beliau telah bertindak kasar dan agresif sebelum ini, maka itu adalah sebagai tuntutan daripada ahli persatuannya.

Sehubungan itu beliau menyeru kepada ahli persatuan serta para peniaga umumnya agar berprasangka baik dengan pihak kerajaan negeri.

Beliau berharap selepas ini, pihak persatuan dan para peniaga berbaik-baik dengan pihak kerajaan negeri dan para pegawainya.

“Berbaik-baik dan jangan salah sangka kepada pimpinan kerajaan negeri dan para pegawainya yang telah banyak membantu kita khususnya dalam segi pemilihan lot-lot gerai di Bazar Tok Guru.

“Kini ada jalan penyelesaian, dan kita pun jemu dah dengan keadaan semasa, berarak sana, berarak sini. Saya sebagai pengerusi persatuan, maka setakat inilah perjuangan saya bersama ahli-ahli saya.

“Saya terimalah mandat kerajaan negeri, dan kita tidak akan bincang (memanjangkan) lagi cerita kita ini,” katanya sambil menyifatkan keputusan pihak kerajaan negeri yang meluluskan dibuang sebanyak 26 gerai dengan nilaian lebih RM2 juta sebagai ‘kebajikan laluan’ di bazar itu adalah sebagai pengorbanan kepada para peniaga berkenaan.

“Ini bermakna, tidak terkiralah pengorbanan kerajaan negeri kepada peniaga-peniaga kita, alhamdulillah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) Sanusi Osman dalam satu kenyataan media berkata, seramai 230 peniaga telah diundang hari ini (22 Jun 2011) bagi menjalani proses pengundian petak perniagaan di tingkat bawah Bazar Tok Guru di Jalan Sultan Ibrahim di sini.

Sementara proses menandatangani perjanjian jual beli akan diselesaikan selewat-lewatnya pada 28 Jun ini dan serahan milikan kosong akan dilaksanakan sebelum 1 Julai.

“Seramai 326 peniaga dijangka dapat memulakan perniagaan di Bazar Tok Guru pada 1 Julai 2011,” katanya.

Read more ...

Shahrizat gagal jawab

Tuntut Dana Tambahan RM459 Juta, untuk pilihanraya?

KUALA LUMPUR 22 JUN : Wanita Pakatan Rakyat menggesa Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil meletak jawatan lantaran gagal menyatakan tujuan sebenar bajet tambahan berjumlah RM459 juta oleh kementeriannya semalam.

Menurut Ahli Parlimen Ampang Zuraidah Kamaruddin, tindakan Sharizat tidak menjawab pertanyaan ahli parlimen sewaktu perbahasan belanjawan tambahan peringkat Kementerian beliau semalam, menunjukkan suatu sikap ketidakmatangan beliau selaku seorang menteri.

Unit Pejabat Pengurusan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) isi rumah berpendapatan rendah (LIH) kementerian itu sebelum ini melaporkan jumlah ketua isi rumah miskin tegar yang berdaftar di dalam sistem e-Kasih telah dikurangkan sebanyak 99.8 peratus iaitu 44,535 keluarga dari 253,862 keluarga.

Hal ini menimbulkan persoalan mengapakan Shahrizat memohon belanjawan tambahan 'untuk membantu golongan miskin tegar' sedangkan sepatutnya belanjawan tersebut telahpun mencukupi.

"Beliau seharusnya sedar bahawa RM459 juta ini melibatkan dana awam, maka suatu sistem kewangan yang tersusun dan terancang perlu dilaksanakan, dan tidak terus- terusan melaksanakan program- program ad-hock sentiasa.

"Maka, Demi Rakyat, kami (Wanita Pakatan Rakyat) menggesa agar beliau segera meletak jawatan, atas dasar kebertanggungjawaban yang jelas telah memalukan imej Parlimen dan Malaysia di peringkat antarabangsa," tegas Zuraidah dalam sidang media di Parlimen hari ini.

Sewaktu pembentangan Belanjawan 2011 yang dibentangkan pada 15 Oktober 2010 yang lalu, peruntukan untuk pembangunan sosio- ekonomi kementerian itu mencatatkan jumlah yang besar iaitu sebanyak RM536 juta.

Pecahannya adalah seperti berikut; RM190 juta untuk keluarga miskin, RM108 juta untuk golongan kurang upaya, RM167 juta untuk warga emas, RM50 juta untuk bantuan am, selain RM22 juta untuk bantuan sosio- ekonomi lain.

Menurut Zuraidah, dengan peruntukan tambahan yang diminta, kos perbelanjaan kementerian itu mencecah hampir RM92 juta melainkan kos tersebut digunakan untuk menjalankan projek yang bersifat jangka pendek atau 'one off'.
"Peruntukan belanjawan tambahan sebanyak RM459 juta yang dimohon turut menunjukkan peningkatan sebanyak 87% dari jumlah asal belanjawan 2011, sekaligus membawa kepada jumlah hampir RM1 Billion, peruntukan keseluruhan buat 5 kategori," katanya.

Mengulas isu yang sama, Ahli Parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Mohd Yusuf, tindakan Shahrizat itu seolah- olah mahu menggunakan wang peruntukan itu sebagai dana pilihan raya umum akan datang.

"Peruntukan untuk kebajikan sepatutnya semakin kurang sebab penerimanya semakin kurang tapi anehnya kementerian minta bajet tambahan sehingga hampir RM 500 juta, katanya untuk warga miskin. Di mana yang betul? Laporan NKRA yang penting atau ini? Yang ini kita nampak terang-terang. Saya yakin wang ini akan digunakan UMNO untuk pilihan raya umum akan datang," tegas beliau yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS.

Read more ...

SYABAS belasah duit rakyat, tetapi tidak selenggara loji rawatan sejak 1997


SHAH ALAM 22 JUN : Kerajaan negeri Selangor menegaskan gangguan bekalan air yang berlaku dibeberapa daerah adalah disebabkan kerja- kerja penyelenggaran loji rawatan air Sungai Selangor, dan bukannya disebabkan bekalan air yang tidak mencukupi.

EXCO Selangor, Elizebeth Wong berkata tindakan SYABAS menjadikan rundingan penstrukturan semula sebagai alasan gangguan bekalan air itu, amat dikesali.

Walhal, ia adalah kegagalan SYABAS yang tidak menyelenggara loji rawatan itu itu sejak tahun 1997, sehingga berlakunya gangguan bekalan air itu.

"Saya ingin menekan bahawa gangguan ini bukan disebabkan kekurangan bekalan air, tetapi kerja-kerja penyelenggaraan oleh Syabas.

"Kenyataan pihak Syabas hari ini menyalahkan rundingan penstrukturan semula aset air langsung tidak tepat, penswastaan aset air telah dilaksanakan pada tahun 1997 dan sejak itu, Syabas tidak menjalankan kerja- kerja menaiktaraf kepada loji-loji perawatan air yang sepatutnya," katanya.

Gangguan bekalan air yang diumumkan SYABAS dilaporkan akan berlanjutan selama tiga hari dan menjejaskan kira- kira sejuta penduduk di daerah Petaling, Hulu Selangor, Gombak dan juga Kuala Lumpur.

Elizebeth turut menyeru kepada rakyat Selangor agar jangan terpedaya dengan khabar angin yang mengatakan negeri ini akan mengalami krisis air dalam masa terdekat berikutan kadar simpanan air masih mencukupi.

Mengikut Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), kedudukan tahap simpanan air empangan pada 21 Jun 2011 adalah seperti yang berikut :

- Empangan Sungai Selangor - 98.81%
- Empangan Sungai Tinggi - 99.17%.
- Empangan Sungai Batu - 100%.
- Empangan Klang Gate - 100%.
- Empangan Sungai Semenyih - 100%
- Empangan Sungai Langat - 100%.
- Empangan Tasik Subang - 96.88%

Sehubungan itu, kerajaan Negeri Selangor menyeru Kementerian Tenaga, Air dan Teknologi Hijau (KeTTHA) untuk menilai semula kecekapan dan keupayaan Syabas ini dalam pengurusan sistem bekalan air kepada penduduk negeri yang termaju di Malaysia.

Elizebeth menambah, kerajaan negeri telah membuat persediaan untuk menangani masalah sekiranya jangkaan musim kering atau fenomena El-Nino melanda Malaysia.

"Kerajaan Negeri Selangor akan tetap berusaha memastikan bekalan air yang mencukupi kepada semua.

Pada tahun ini, kami telah memeriksa dan memastikan semua empangan dalam keadaan yang baik dan cukup untuk membekalkan sumber air kepada semua loji-loji pembersihan air di Selangor," jelas Elizebeth

Read more ...

PANAS : Ketua Cawangan UMNO dakwa akhbar Utusan pembohong

http://marhaen.info/v2/a_utusan_meloya.jpgKUALA PILAH – Penduduk Kampung Parit, di sini turut menafikan wujud ajaran sesat membabitkan Maahad Ittiba Us Sunnah di situ yang didakwa merekrut pelajar serta menyebarkan ideologi Jemaah Islamiah (JI).

Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Kampung Parit, Syukri Mohd Sharif berkata, madrasah itu sememangnya terkenal di kalangan penduduk kampung mengajar ilmu agama berasas al-Quran dan Sunnah Nabi.

“Rata-ratanya penduduk di sini belajar mengaji di madrasah ini.

“Setakat ini tiada sebarang aduan yang diterima tentang ajaran sesat, mahupun ideologi JI disebarkan melalui pembelajaran di madrasah ini,” katanya pada sidang media di Maahad Ittiba Us Sunnah, Kampung Parit, di sini, petang kelmarin.

Syukri berkata, orang ramai tidak perlu takut untuk belajar di madrasah tersebut, meskipun pelbagai dakwaan buruk dilemparkan.

Sementara itu, Ketua UMNO Cawangan Kampung Parit, Datuk Mohammed Kamel Mohd Yusof berkata, laporan sebuah akhbar tempatan berbahasa Melayu sebelum ini tidak benar dan ternyata amat mendukacitakan pihaknya.

Mohamed Kamel yang juga waris pengasas Maahad Ittiba Us Sunnah mahu akhbar berkenaan memberikan penjelasan serta motif laporan mengatakan madrasah itu menyebar ideologi JI.SH

Read more ...

Kembalikan jawatan Judin

http://thestar.com.my/archives/2011/4/30/nation/n_22noor.jpgKUALA LUMPUR, 22 Jun: Pakatan Rakyat hari ini mahu kerajaan mengembalikan semula jawatan Datuk Seri Dr Judin Abdul Karim sebagai Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR).

Ianya kerana difahamkan Judin yang bergred Turus 3, menolak tawaran pertukaran jawatan sebagai Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB).

Perkara itu turut disahkan dalam laporan Berita Harian hari ini yang bertajuk 'Bekas Ketua Pengarah JKR enggan berundur'.

"Kita minta kembalikan Judin kepada kedudukan dia sebagai Ketua Pengarah JKR," kata Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Turut serta pada sidang media itu, Datuk Kamarudin Jaffar (PAS-Tumpat), Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) dan Ahmad Kassim (PKR-Kuala Kedah).

Akhir April lalu, Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan Datuk Seri Dr. Judin ditukar jawatan daripada Ketua Pengarah JKR kepada Ketua Eksekutif CIDB berkuat kuasa 1 Mei lalu.

Tempatnya itu diisi oleh Datuk Mohd. Noor Yaacob iaitu Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya II sebelum ini.

Bagaimanapun pertukaran itu ditolak Judin dan beliau masih memasuki pejabat sebagai ketua pengarah JKR seperti biasa sehingga kini.

Keadaan itu sekaligus menjadikan wujud dua ketua pengarah di jabatan itu.

Kerajaan melalui Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz semalam memberitahu perlantikan itu dibuat atas faktor kepakaran Judin bagi kepentingan CIDB.

Mengulas lanjut Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS berkata, sesuatu yang sukar diterima apabila kepakaran Judin yang bergred Turus 3 mahu ditempatkan sebagai ketua agensi yang hanya memerlukan tahap kepakaran bergred Jusa C.

"CIDB ini agensi dibawah JKR. Takkan lah orang yang pakar pergi duduk di bawah agensi, dan yang tak pakar pantau yang pakar.

"Bagaimana timbalan nak pantau kerja bekas ketua pengarah dia. Ini saya kata ada sesuatu yang tak kena," katanya.

Bagi menjaga maruah Datuk Mohd. Noor Yaacob pula, kerajaan khususnya KSN katanya perlu bertanggungjawab melantik beliau sebagai ketua pengarah mana-mana jabatan dalam kementerian itu.

Jurucakap orang politik

Johari pula yang kesal dengan apa yang berlaku itu mahu KSN bertindak secara profesional dan bebas dalam menjaga dasar perkhidmatan awam.

Beliau berkata, KSN tidak boleh sama sekali bertindak demi kepentingan politik pihak tertentu.

"KSN kena bertindak sebagai orang yang mempertahan polisi pegawai perkhidmatan awam, bukan menjadi jurucakap kepada orang politik.

"Sejak perkhidmatan dia dilanjutkan ini nampak tindakan dia ni pelik betul," tegasnya.

Pendapat itu turut disokong Kamarudin yang turut mendesak agar Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) menjaga integriti institusi itu.

"Suruhanjaya ini dilantik oleh Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong, untuk menjaga institusi-institusi negara.

"Kita mendesak SPA menjaga mempertahan integriti perkhidmatan awam, tidak dijadikan alat politik mana-mana pihak," tegasnya.

Read more ...

Perubahan menyeluruh dalam kabinet PAS Negeri Sembilan

SEREMBAN, 22 Jun: PAS Negeri Sembilan membuat perubahan menyeluruh dalam organisasinya apabila membentuk pasukan baru dalam mesyuarat pertama Badan Perhubungan PAS negeri malam tadi.

"Pembentukan ahli perhubungan ini adalah berteraskan keupayaan untuk menghadapi PRU 13
dan keseimbangan peranan ahli di peringkat negeri dan kawasan," kata pesuruhjayanya, Mohamad Taufek Abdul Ghani (gambar).

Bagi beliau, kabinet ini adalah untuk rakyat Negeri Sembilan dari pelbagai latar belakang, dari peneroka, pegawai kerajaan dan swasta, pekerja industri hingga kepada para profesional untuk memberikan keyakinan bahawa PAS boleh mentadbir negeri khasnya meningkatkan pelaburan.

Mesyuarat pimpinan pesuruhjaya baru PAS negeri itu melantik Dr Rosli Yaakop, bekas pesuruhjaya dan seorang pakar ekonomi sebagai timbalan pesuruhjaya (TPJ) I, Abdul Rahman bin Ramli, seorang peneroka yang juga Yang Dipertua PAS (YDP) Kawasan Jempol sebagai TPJ II, manakala Haji Anuar Azahari bekas pengurus bank yang juga YDP Rasah sebagai TPJ III.

Mesyuarat itu juga melantik Mohamad Hassan bin Tamby sebagai Setiausaha Perhubungan, Haji Ramli bin Ismail (Bendahari) manakala Ustaz Norazman bin Mohamad sebagai Ketua Penerangan manakala Hj Kamarol Ridzuan bin Mohd Zain dilantik sebagai Pengarah Jabatan Pilihan Raya Negeri (JPN) .

Dua orang dilantik sebagai penolong setiausaha iaitu Ustaz Khairul Azlan bin Mazlan dan Cik Siti Faridah binti Abd Samad.

Di samping itu, bekas pesuruhjaya yang kini dilantik sebagai AJK PAS Pusat, Zulkiply Mohamad bin Omar dilantik sebagai AJK disamping Haji Kassim bin Rahmat, Tuan Syed Mohamad Fuad bin Syed Ahmad, Hj. Ir. Mohd Nor bin Abd Rahman dan Nor Anif bin Selamat.

Pembentukan ini dibuat melalui mesyuarat pertama malam tadi yang dibuat di Pejabat Perhubungan PAS Negeri Sembilan, Seremban.

Mesyuarat dihadiri oleh semua YDP dan Setiausaha kawasan- kawasan serta ketua dan setiausaha dewan-dewan dalam PAS Negeri Sembilan.

Perlantikan Penolong Setiausaha 3 dan 2 lagi AJK tambahan akan dibuat pada minggu depan iaitu dalam mesyuarat ke-2.

Read more ...

Mohamad Sabu jawab isu Syiah

Ikuti pandangan yang diluahkan TIMBALAN PRESIDEN PAS, HAJI MOHAMAD SABU kepada wartawan AHMAD LUTFI OTHMAN, SAADON AKSHAH dan SALMIYYAH HARUN, di Pejabat Harakah, Kuala Lumpur.

HARAKAH: Perwakilan PAS telah memilih saudara sebagai Timbalan Presiden dalam muktamar lalu, bagaimana pula dengan sambutan pada peringkat akar umbi?


MOHAMAD SABU: Kehadiran wartawan pada muktamar kali ini luar biasa sekali. Khususnya liputan akhbar akhbar Cina begitu menggalakkan. Apabila keputusan pemilihan diumumkan, saya nampak sambutannya begitu ghairah terutama orang bawah, misalnya yang berada di khemah, Unit Amal, pemerhati, ahli PAS dan penyokong, yang meletakkan harapan cukup tinggi kepada PAS. Mereka berharap perubahan pimpinan akan mencetuskan satu ledakan.


Ini satu pengharapan tinggi yang amat saya bimbang kalau tidak berlaku apa-apa perubahan yang boleh membawa kebaikan dan penambahbaikan kepada parti. Nanti, kita akan hadapi kritikan hebat ahli dan para penyokong jika mengabaikan harapan mereka.


Boleh jelaskan secara umum visi dan misi saudara sebagai Timbalan Presiden?

Saya sudah bercakap banyak kali, secara umumnya tugas timbalan ialah membantu Presiden. Saya bukanlah yang terbaik, tetapi insya-Allah akan berusaha ke arah itu ... iaitu melebarkan pengaruh Parti Islam kepada orang bukan Melayu khasnya India, Cina dan lain-lain. Saya dianggap agak senang dan biasa bergaul dengan mereka.


Saya juga akan terus berusaha melalui parti untuk memahamkan rakyat tentang demokrasi, hak asasi dan sebagainya. Seperti saya timbulkan dalam muktamar, orang Melayu amat lemah dan rendah dalam memahami hak asasi. Misalnya, apabila seorang wanita Cina kononnya dibogelkan dalam lokap, yang mendominasi isu ini ialah DAP dan akhbar Cina tetapi bila Nora menceritakan bagaimana dibogelkan dan ketuk ketampi ekoran tangkapan demonstrasi, sikap orang Melayu begitu dingin.


Begitu juga kematian Beng Hock. Orang Cina dan akhbar Cina cukup mengambil berat isu ini. Tetapi apabila berlaku kepada pegawai kastam Sarbani, terbukti orang Melayu begitu dingin dalam masalah hak asasi. Saya akan cuba melalui parti bagaimana berusaha memartabatkan isu hak asasi, demokrasi serta hak dan kepentingan rakyat. Saya akan membantu Presiden dan parti dalam mengetengahkan isu-isu seperti ini.


Soalnya, masyarakat bukan Melayu terutama orang Cina semakin dekat dan menaruh keyakinan kepada PAS, yang menjadi masalah ialah meraih sokongan pengundi Melayu terhadap PAS?


Memang kita kena berjalan serentak, bahkan usaha untuk mendapat sokongan orang Melayu perlu dilipatgandakan. Kita harap kerjasama terutama sekali dengan Ketua Penerangan baru, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, agar dapat memperbanyakkan program untuk menerangkan perjuangan PAS di samping menjelaskan kedudukan orang Melayu.


Apa pun, kita tidak mahu yang dikendong berciciran. Kita akan bergerak serentak sebab untuk ke Putrajaya, kita mesti meningkatkan sokongan orang Melayu sekurang-kurangnya 5-10 peratus dan meningkatkan sokongan bukan Melayu sedia ada.


Mengapa orang Melayu seperti tidak sensitif dengan isu-isu hak asasi, demokrasi, rasuah dan sebagainya sedangkan semua isu-isu itu dekat dengan tuntutan Islam?


Pemahaman siasah orang Islam perlu dipertingkatkan. Dalam soal amar maaruf nahi mungkar, sepatutnya orang Melayu mendahului kaum lain. Malangnya, kita nampak dalam soal rasuah dan penyelewengan, kaum lain mendahului. Kita harap ulama-ulama kita lebih dapat memainkan peranan untuk meningkatkan kefahaman tentang good governance, kerajaan yang telus, akauntabiliti, integriti serta menentang akta-akta zalim seperti ISA dan OSA.


Kita harap PAS, melalui ulamanya, akan lebih bercakap dalam hal-hal seperti ini supaya apa yang kita laungkan, misalnya prinsip-prinsip pemerintahan seperti soal hisbah dapat dijelmakan. Islam telah menggariskan prinsip-prinsip asas termasuk dalam pemerintahan, yang cukup baik untuk dipraktikkan. Masalahnya, mengapa orang lain pula yang dilihat lebih sensitif "memperjuangkannya, seperti mencegah kemungkaran dan penyelewengan.


Saudara juga sering menyebut soal memperkasakan Majlis Syura Ulamak. Dalam keadaan Timbalan Presiden tidak disandang lagi oleh ulama, begitu juga dengan Naib-Naib Presiden, tentu lebih ramai yang berminat untuk mendengar penjelasan lanjut saudara.


Ulama mesti berada di tempat yang paling tinggi. Sebab itulah selepas 1983, selepas terbentuk Majlis Syura Ulama, peranan ulama, yang sebelum itu menduduki Dewan Ulamak, dipertingkatkan lagi. Majlis Syura kini berada pada tempat tertinggi. Majlis ini betul-betul perlu diperkasakan sebagaimana saya tekankan dalam muktamar.


Di samping mengawal dasar, perlembagaan dan disiplin, mereka juga boleh "mengaudit" Jawatankuasa PAS Pusat. Supaya mereka yang melakukan kesilapan dan kesalahan dasar boleh dipanggil dan ditegur. Juga boleh mengenakan tindakan disiplin. Dengan itu, bukan sebarang orang boleh berada dalam Majlis Syura. Seorang yang berpengalaman, berumur, berilmu, bertakwa, dan mereka mempunyai ciri-ciri seorang yang dikatakan 'manusia yang sempurna'.


Ada pun jawatan lain yang bersifat pentadbiran dan eksekutif, ia boleh diberi kepada sesiapa sahaja yang layak. Kalau kebetulan seorang yang berpendidikan agama dilihat lebih sesuai di situ, pilihlah dia. Kalau yang berkelulusan profesional atau aktivis mampu berada di situ, maka ahli berhak memilihnya.


Tetapi Majlis Syura ia mesti 'special' sebab orang inilah yang akan mengawal segala disiplin dalam jemaah itu sendiri, terutama mengawal dasar dan perlembagaan.


Setakat ini bagaimana penilaian saudara terhadap Majlis Syura?


Perlu dipertingkatkan. Kita mahu sebarang keputusan Majlis Syura ini melepasi sempadan. Kita ambil contoh mudah, tarian poco-poco. Majlis Syura membuat keputusan dan memberi pandangan. Pandangan Majlis Syura itu akan jadi bukan hanya rujukan ahli PAS, malah bukan ahli dan sebagainya. Ataupun satu isu yang menjadi kontroversi, misalnya mengubah daripada dagu besar menjadi kecil. Majlis Syura akan buat satu pandangan tapi ia bukan fatwa. Dengan itu pandangan Majlis Syura itu sekurang-kurangnya dibincangkan dan diperdebatkan, akhirnya ia menjadi rujukan orang lain. Maknanya, wibawa Majlis Syura menyeberang sempadan parti.


Di samping sokongan dan harapan tinggi ahli parti dan rakyat terhadap saudara, terdapat juga suara-suara sumbang yang mengaitkan saudara dengan mazhab Syiah ....


Saya kebetulan membesar dalam perjuangan, menyertai PAS pada 1978 dan tahun 1979 berlaku revolusi Islam Iran. Perkembangan dan kebangkitan di sana menjadi tumpuan ramai. Kemudian kemunculan gerakan Islam seperti Hizbullah, yang juga dipimpin seorang ulama yang memakai serban.


Kita ambil contoh Imam Khomeini. Macam mana seorang ulama yang menggerakkan rakyat sehingga boleh buat revolusi. Isu apa yang dipakai? Mereka tidak sebut pertentangan kelas. Tetapi beliau mengemukakan isu Mustakbirin dan Mustad'afin, iaitu yang menindas dan yang kena tindas, 'oppressed and oppressors'.


Bagaimana Khomeini berjaya meletakkan semua golongan dibawahnya. Sama ada sosialis, komunis, liberal dan sebagainya berketuakan dia. Yang ini kita perlu belajar, bukan soal mazhabnya.


Saya juga menghormati, bahkan dalam ucapan-ucapan saya tidak lekang menyebut Imam Hassan Al-Banna. Dia seorang guru agama biasa tetapi dia berdakwah dan berjaya masuk sampai ke bar dan kelab malam. Bagaimana dia boleh memimpin semua peringkat, sehingga intelektual universiti, profesor juga ada di bawah naungannya. Pemimpin macam ini saya amat hormat.


Begitu juga dengan Hizbullah. Di Beirut, yang digelar 'Paris of the East', tempat tarian gelek, tarian separuh bogel, minum arak, pakai bikini, tiba-tiba di tengah kota ini muncul satu badan yang begitu disiplin dan begitu menitikberatkan hal kebajikan. Serta boleh mengumpul anak muda dan bagaimana mereka dilatih sehingga sanggup korbankan nyawa harta benda untuk melawan dengan Israel.


Kemudian, dari sudut politik, mereka boleh menarik golongan kristian Michael Aoun yang bersenjata dan kumpulan sekular yang lain berada di bawah naungan Hizbullah. Ini taktik dan strategi politik. Inilah yang saya kagum dan mahu belajar daripada mereka.


Begitu juga Sheikh Ahmad Yasin yang berjuang daripada muda sehinggalah beliau berkerusi roda terus berjihad. Sesetengah kita bila masuk umur tua sedikit cepat-cepat menyerahkan kepada orang muda, "biar kami tua-tua ni duduk di belakang". Tetapi Sheikh Ahmad Yasin ini menyemarakkan semangat jihad sehingga melahirkan Hamas.


Jadi contoh-contoh inilah yang saya kagum. Kadang-kadang saya tidak tahu pun latar belakang soal anutan mazhab mereka, tetapi saya melihat dari sudut ilmu bagaimana mereka mengorak langkah dan memimpin. Dan dalam dunia moden ini, bagaimana ulama ini boleh diterima umum.


Kita ambil contoh macam Hassan Nasrullah. Penyanyi, ahli sukan, artis, semuanya boleh menerimanya. Kita kena lihat di mana kekuatan mereka. Begitu juga dengan dunia intelektual. Saya minat pandangan Dr Kalim Siddiqui, ahli sains sosial daripada England yang meninggal dunia di Afrika Selatan.


Saya mengingati juga Dr Ali Shariati tanpa mengetahui apa mazhab dia. Beliau membuat kupasan yang menarik terhadap sejarah, haji, firaun, kerajaan Mongul yang jatuh di India. Saya minat membaca pemikiran seperti ini. Begitulah juga dengan Dr Fathi Yakan yang membicarakan langkah awal perjuangan Islam.


Bagi saya bukan melihat pemahaman, anutan dan sebagainya. Dan kadang-kadang saya tidak tahu apa pegangan dan anutan mereka tetapi saya melihat dari sudut kepimpinan.


Begitu juga di tengah-tengah kelemahan orang Islam yang tidak yakin langsung tentang nilai jati diri sehingga orang berkata "macam mana hendak merdeka, orang Melayu, jarum pun tidak boleh buat, sedangkan British ada kapal perang".


Di sini pula muncul Jamaluddin Afghani yang memberi nafas baru kepada orang Islam untuk yakin kepada kekuatan diri menuntut kemerdekaan: "Kamu boleh mencapai kemerdekaan sendiri, kalau bersedia untuk berjuang".


Inilah sikap saya dalam hal merujuk kepada pejuang-pejuang, yang tidak langsung melihatnya dari sudut latar belakang mazhab mereka.

Read more ...

Pemuda PAS Perlis sokong perhubungan negeri

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr7ZViD9d1-aRPlO7lP1OfvY3rOR8aX-L7MLRw0ZQPVQgdwl4IwtfgSmgYrbgKKF9GBysHbK0hyphenhyphenf8p6jizPPwFlv5oTI4RHsDGrAZ8q1aP9vOko75KPa3y9a3PFt22jIUW9wGXJhprVic/s400/Ustaz+Hashim+Jasin+4.JPGKANGAR, 22 Jun: Pemuda PAS Perlis menyokong penuh jawatankuasa Badan Perhubungan PAS negeri sesi 2011-2013 yang baru dibentuk, baru-baru ini.

Ketuanya, Ustaz Yussaine Yahya, Pemuda PAS Perlis berharap agar saf kepimpinan baru PAS Perlis itu dapat melakukan suatu perubahan besar dalam gerak kerja parti khususnya bagi menghadapi Pilihan raya Umum (PRU) ke-13.

"Pemuda PAS menyokong penuh saf kepimpinan yang diterajui Pesuruhjaya PAS Perlis, Ustaz Hashim Jasin,” katanya.

Beliau juga berharap agar kabinet baru PAS Perlis ituakan menjadi kabinet bayangan kepada kerajaan negeri yang ada sekarang.

"Semoga barisan kepimpinan inilah yang akan kita kemukakan kepada rakyat Perlis bagi menghadapi PRU akan datang untuk kita mengajak rakyat melakukan perubahan," ujarnya.

PAS Perlis membentuk kabinet baru Sabtu lalu dalam mesyuarat pertama yang dipengerusikan oleh Ustaz Hashim.

Pesuruhjaya: Ustaz Hashim Jasin

Timbalan Pesuruhjaya 1: Mohd Anuar Tahir

Timbalan Pesuruhjaya 2: Hairy Hashim

Timbalan Pesuruhjaya 3: Rus'sele Eizan

Setiausaha: Ustaz Ya'akub Abu Seman

Penolong Setiausaha: Ustaz Yahaya Ahmad

Penolong Setiausaha: Mohd Iqbal Mohd Shariff

Penolong Setiausaha: Ustaz Muhammad Azmir Azizan

Bendahari: Abdul Karim Md Rejab

Ketua Penerangan: Mohammed Shukery

Pengarah Pilihanraya: Hisharuddin Haji Hassan

Ahli Perhubungan

Wakil Dewan-dewan:

Ketua Dewan Ulama: Ustaz Idris Yaacob

Ketua Dewan Pemuda: Ustaz Yussaine Yahya

Ketua Dewan Muslimat: Hajjah Latifah Mat

Setiausaha Dewan Ulama: Che Ani Hassan

Setiausaha Dewan Pemuda: Mohd Sahir Ab Raman

Setiausaha Dewan Muslimat: Suhanawati Jaafar

Wakil PAS Kawasan:

Wan Kharizal Wan Khazim (Padang Besar)

Remlee Ahmad (Arau)

Abdul Zakaria (Kangar)

Sarudin Abu Bakar (Padang Besar)

Khairudin Mohamed (Arau)

Abdul Jamil Kamis (Kangar)

AJK dilantik:

Hassan Ismail

Haji Ahmad Tajuddin Salleh

Haji Jaafar Daud

Zulmi Sabri

Abu Aiman Arof

Mohd Razi Mustaffa

Hajjah Haton Othman

Ustaz Abu Ukaisyah

Wan Abd Rahman Wan Ahmad

Read more ...

Pasukan kuat bantu Pesuruhjaya


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1_Jt-KipRScPd5aE9E4WKYz2bPe1XasF8PM6HCclMkg0jpOdF5mEZ46CjGNWJigLzTglOq2Emyngiitx5v1kU1RAI5neNLgrLakC2vRkQ67T0YUvE8tMZ7T1p5NQYUbpNGTt7Kz-fNp8/s400/hajiharun.jpgPARIT BUNTAR , 22 Jun : PAS Parit Buntar mengucapkan jutaan tahniah serta menyokong penuh perlantikan Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Negeri Perak bagi sesi 2011 – 2013.

Yang Dipertua PAS Parit Buntar Tuan Haji Harun Hashim berkata, gandingan kepimpinan lama dan baru itu diharap menjadi pasukan yang kuat untuk membantu pesuruhjaya melaksanakan tanggungjawabnya.

“ Semoga perlantikan beberapa pimpinan baru ini akan memberikan semangat baru kepada seluruh ahli dan penyokong PAS di negeri ini.

“ Malah, pasukan kepimpinan baru ini tidak akan memberi ruang yang selesa khususnya kepada Umno BN yang selama ini selesa bertindak sesuka hati kepada rakyat” katanya

PAS Perak baru-baru ini telah membuat rombakan agak besar dengan menampilkan muka-muka baru bagi memantapkan lagi organisasi parti.

Bekas Menteri Besar Perak Dato’ Seri Ir. Nizar Jamaluddin kekal dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya 1 manakala Bekas Setiausaha Perhubungan PAS Perak, Misbahul Munir Haji Masduki diamanahkan sebagai Timbalan Pesuruhjaya 2

Pengerusi Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA) Razman Zakaria dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya PAS 3. Dr. Muhaimin Sulam pula dilantik sebagai Setiausaha Badan Perhubungan PAS Perak yang baru.

Pemegang jawatan Ketua Penerangan juga turut berubah apabila kini di sandang oleh Nuri Al-Amin manakala Osman Maseri dilantik sebagai bendahari.

Haji Harun berharap pasukan kepimpinan baru ini akan terus mengatur dan membentuk kekuatan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 yang akan berlangsung tidak lama lagi.

"Fokus kita untuk menghadapi PRU ke 13 yang akan diadakan tidak lama lagi bagi merampas semula negeri Perak.

“ Gabungan ulama, professional dan aktivis yang berdedikasi dan agresif ini dilihat mampu membawa kejayaan kepada PAS Perak dalam menghadapi PRU ke 13”katanya

Belaiu juga mengambil kesempatan untuk menyeru semua jentera PAS dan Pakatan Rakyat untuk terus bersedia menghadapi PRU 13 yang sangat hampir kini.

Read more ...

Bila MCA buat laporan polis, Ibrahim Ali takut tuduh media salah lapor

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuFCs41-6uDL-k43vWaPzn5j2qmIf6U5t8-o88fFSZcWBG7SMOZ0tpj0LDVmgWKx0xqPBoNMp8xNvi1_rt4awC3f7V1v0oEMwooKfVZZ9IeJej8rJY5vbEDOoJyq8L5c50e489KW86F_Ss/s320/bd1d2a372e08a6db1ac3d3cb6eef8271.jpg
KUALA LUMPUR – Selepas dikecam pelbagai pihak kerana dikatakan bersifat rasis, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali (gambar) menyalahkan media kerana didakwa memanipulasi kenyataannya hingga berlaku salah faham.

Ahli Parlimen Pasir Mas itu berkata, kenyataannya kepada orang Cina adalah nasihat dan bukan ancaman, tetapi disalah ertikan.

Menurut Ibrahim, kenyataan itu dimanipulasikan media alternatif sehingga menyebabkan orang lain tersalah tafsir.

“Tiada masalah timbul pada sidang media selepas perhimpunan di Kampung Baru, Ahad lalu. Cuma kenyataan saya disalah anggap apabila saya katakan kaum Cina elok duduk di rumah pada perhimpunan Bersih itu,” katanya di lobi Parlimen, semalam.

Ibrahim berkata demikian kerana tidak mahu kaum Cina terbabit dalam perhimpunan Bersih demi kebaikan mereka.

“Selalunya apabila tunjuk perasaan, orang Cina tidak akan terlibat. Jadi saya keluarkan kenyataan itu sebagai nasihat kerana tidak mahu mereka turut serta dalam perhimpunan itu,” katanya.

Portal berita melaporkan Ibrahim bahawa menggesa masyarakat Cina tinggal di rumah pada 9 Julai ini dan menyimpan makanan kerana “apa-apa boleh berlaku”.

Ibrahim juga mendakwa kemudian bahawa dia menerima maklumat mengenai rancangan parti pembangkang untuk menumbangkan kerajaan persekutuan dan kekacauan yang boleh meletus semasa perhimpunan Bersih itu.

“Jadi apa yang berlaku apabila di luar kawalan? Mereka mahu mewujudkan sebuah kerajaan sementara dan mereka akan mengemukakan senarai nama yang akan mengambil alih, “ katanya.

Ibrahim juga menegaskan beliau tidak gentar untuk disiasat di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataannya yang didakwa bersifat rasis.

“Nak siasat, siasatlah. Saya tiada masalah langsung untuk disiasat kerana kita tidak boleh lari daripada undang-undang. Saya manusia yang mengaku kesilapan sendiri,” katanya

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang mahu beliau disiasat kerana didakwa mengeluarkan kenyataan berunsur perkauman yang mengugut kaum lain.

“Saya sudah dua kali ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Saya tahu apa yang saya buat, baik atau tidak. Kalau nak katakan kenyataan itu menghasut, bagaimana dengan kenyataan pihak lain untuk menyertai perhimpunan Bersih walaupun polis tidak akan mengeluarkan permit?,” katanya.

Read more ...

MCA buat laporan polis terhadap Ibrahim Ali

http://media1.malaysiakini.com/244/41f087998e16f649f08b92132f52cfd0.gifKUANTAN - MCA Bahagian Indera Mahkota melahirkan rasa tidak puas hati dan kecewa dengan kenyataan Presiden Pertubuhan Pribumi Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali dalam satu dialog yang dianggap berbaur perkauman terhadap masyarakat Cina sekiranya perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai depan tidak dibatalkan.

Ketua Pemuda MCA Bahagian Indera Mahkota, David Choi Soon Kiang berkata, kenyataan Ibrahim itu tidak berasas dan berharap Barisan Nasional (BN), Perdana Menteri serta Timbalan Perdana Menteri agar mengambil tindakan yang sepatutnya ke atas Ibrahim Ali.

“Dia (Ibrahim Ali) sentiasa menyentuh isu-isu perkauman jika membuat sesuatu kenyataan dan ini boleh menyebabkan perpecahan dan persengketaan antara kaum di Malaysia.

"Keharmonian dan perpaduan antara kaum tidak boleh dimusnahkan pihak ekstrem seperti Ibrahim Ali,” katanya.

David berkata dialog Ibrahim Ali telah membawa maksud mengugut, mengancam kaum Cina dan sentiasa menyentuh isu perkauman.

“Kemerdekaan Malaysia adalah hasil perusahaan daripada berbilang kaum Malaysia, perpaduan yang dibina oleh semua kaum di Malaysia ini seharusnya dihormati oleh semua pihak.

"Dia telah banyak kali menyentuh isu-isu atau topik yang sensitif yang boleh menyebabkan perpecahan kaum dan memusnahkan aman damai negara serta menjejaskan imej negara,” katanya.

Menurutnya, sekira perkara ini dibiarkan maka ia akan menjejaskan imej dan perkembangan BN dan negara pada masa hadapan.

“Kita mesti menghapuskan kumpulan ekstrem seperti ini di negara ia supaya ia tidak menjadi duri dalam daging negara kita,” katanya.

David mewakili Pemuda MCA Bahagian Indera Mahkota membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan semalam, menggesa pihak polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengambil tindakan ke atas Ibrahim Ali.

Read more ...

PAS Terengganu yakin tawan kerusi bandar dan pinggir bandar

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgw7y87g2P_qEEulJ5NjQ4q2u00rK3jEBLzzlypR5LNZGsabvdQOAUuVmyv8iJGN6R3a7gy7FmBtkVRCy8DAuc5BZ2EPGrfYwNj7i1ptzP133scCkyVL57cJZ_FzA_KAbN2EYirK-lvZ4c/s1600/Ust+Nik+Mohd+Zawawi2.JPGKUALA TERENGGANU – Dewan Undangan Negeri (DUN) yang terletak di bandar dan pinggir bandar diramalkan akan jatuh ke tangan pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Ketua Penerangan Pas Terengganu, Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh berkata, pengundi-pengundi yang tinggal di kedua-dua kawasan tersebut lebih jelas dengan keadaan politik semasa serta lebih bermaklumat.


“Sasaran kita adalah pengundi di kawasan bandar dan luar bandar. Insya-Allah, kedua-dua kawasan tersebut akan jadi milik Pas kerana generasi baru khususnya tidak nampak mereka memberi soko-ngan kepada parti kerajaan,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, semalam.

Ditanya jumlah DUN yang dijangka dirampas pembangkang, beliau enggan menjelaskan secara lanjut.

Beliau turut menjangkakan dua daripada DUN khusus di Kemaman mampu diambil alih pembangkang.

“Majoriti bersama kita, kita tidak mahu sebut DUN yang mana satu tetapi dua DUN di Kemaman insya-Allah dalam tangan,” katanya.

Dalam masa sama, pihaknya tidak mengabaikan kawasan luar bandar sebaliknya turut menjangkakan kawasan Hulu Besut, Permaisuri dan Jabi mampu menjadi milik Pas.

Mengulas berhubung DUN Ajil dan Telemong yang dikatakan telah mencapai sasaran Barisan Nasional (BN) dalam menarik pengundi kepada parti kerajaan iaitu 60 peratus pengundi baru sebagai pengundi BN, beliau nyata tidak bimbang dengan perkembangan tersebut.

“Kita menyasarkan sebanyak 65 peratus pe-ngundi muda di setiap kawasan sebagai penyokong pembangkang,” katanya.

Beliau berkata, keadaan itu ditambah dengan maklum balas yang diterima golongan muda terhadap pembangkang dan menyifatkan perkembangan tersebut sebagai sesuatu yang positif dalam usaha pembangkang mengambil alih kerajaan.- SH

Read more ...

Dah ada cara mudah guna dakwat kekal, SPR sengaja bawa idea guna Kaedah Biometrik yang tidak praktikal


SHAH ALAM 22 JUN : Penggunaan sistem biometrik atau imbasan ibu jari pengundi pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang tidak praktikal dan ia perlu diperincikan lagi, kata jurucakap MAFREL.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof semalam yang berkata kaedah itu mampu mengesan pengundian berganda, selain menjamin ketelusan.

Pengerusi Badan Pemantau Pilihan Raya Malaysia (MAFREL), Syed Ibrahim Syed Noh berkata, SPR perlu memperjelaskan setiap cadangan pembaharuan yang ingin dilaksanakan sebagai jaminan bahawa ia benar-benar berfungsi dengan penuh efektif dan holistik.

Menurutnya, kaedah biometrik memerlukan masa untuk diselenggara memandangkan sistem tersebut masih baru diguna di Malaysia dan mempunyai banyak kelemahan.

Malah katanya, penggunaan dakwat kekal adalah lebih praktikal berbanding kaedah biometrik yang melibatkan kos tinggi.

" SPR ada cadangan itu dan ini, tetapi ia tidak dihebahkan (diperincikan) dan tidak melibatkan pihak-pihak berkepentingan. Sejauh mana sistem biometrik mampu dikongsi bagi diperlihatkan dari segi pelan tindakan kepada parti-parti politik yang ada, kepada pemantau pilihanraya, para akademik dan sebagainya," soalnya.

"Kita tidak tahu secara jelas adakah sistem biometrik ini berfungsi, adakah wujud tindakan-tindakan kawalan dan adakah sistem semakan boleh dilakukan untuk sistem ini, dan tentunya ia akan timbulkan tanda tanya," katanya kepada Tvselangor.

Isnin lalu, SPR mengumumkan Pilihan Raya Umum Ke 13 akan datang bakal menyaksikan penggunaan sistem biometrik bagi membolehkan proses pengesahan pengundi dilakukan secara elektronik.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menggunakan sistem biometrik yang kini diguna pakai ke atas warga asing.

Beliau berkata demikian bagi mengulas antara lapan perkara yang dituntut BERSIH 2.0 dalam perhimpunan besar-besarnya pada 9 Julai depan bagi memastikan pilihan raya yang telus dan bersih dengan menggunakan dakwat kekal.

Syed Ibrahim berkata, tindakan SPR memperkenalkan pelbagai cadangan mahupun sistem dikhuatiri tidak akan kekal lama, terutama dari aspek keberkesanaan dan jaminan pilihanraya yang bersih dan adil benar-benar mampu dilaksanakan.

"Inilah hakikatnya yang berlaku kepada SPR, mereka bertindak, mungkin buat atau mungkin tidak. Tetapi ia tidak dihebahkan kepada pihak yang terlibat, mungkin juga tidak akan dibuat langsung dan hanya berdasarkan cadangan sahaja. Malah ia hanya akan menimbulkan pelbagai keraguan kepada masyarakat yang mungkin akan menyebabkan tanggapan negatif kepada SPR" katanya.

Dalam pada itu, Exco Selangor Rodziah Ismail menegaskan tiada alasan yang mampu menolak penggunaan dakwat kekal sebagai mekanisme terbaik dalam memastikan setiap pilihan raya dijalankan secara bersih dan adil.

Malah katanya, penggunan dakwat kekal amat popular di beberapa negara kerana terbukti efektif dan menjimatkan.

" Pengunaan dakwat kekal melibatkan kos yang rendah berbanding penggunaan sistem biometrik. Jadi pada saya, cukuplah...jangan bazirkan wang rakyat kerana dalam tempoh sehari pilihanraya itu ia melibatkan kos berbilion ringgit yang kononnya untuk pilihanraya yang bersih," ujarnya.

Tegasnya, tindakan SPR dengan memperkenalkan sistem Boiometrik dilihat hanya untuk melengahkan tuntutan rakyat yang dahagakan pilihanraya yang bersih.

Ujarnya, jika SPR benar-benar serius dalam perkara itu ia perlu berlaku adil dengan mengambil perhatian diatas keluhan semua pihak termasuk parti-parti politik yang sedia ada.

" SPR mahu pilihanraya bersih untuk PRU ke 13 akan datang, jadi dalam konteks macam mana sekalipun ia perlu bersihkan daftar pemilih, bersihkan pada rakyat datang mengundi, ambil perhatian keluhan-keluhan dari parti yang ada, perbetulkan SPR dan SPR tidak boleh berat sebelah," tegasnya.

Tambah Rodziah, sebelum SPR mahu menggunapakai sistem biometrik ini suruhanjaya itu juga perlu mengambil kira kemudahan elektrik dan kemampuan sistem berkenaan dilaksanakan terutama di kawasan luar bandar terutama pedalaman Sabah dan Sarawak.

Ia katanya mungkin menyebabkan berlaku kesesakan dan mengganggu proses pengundian.

Selain itu, katanya, kenyataan Aziz menunjukkan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) berjaya menekan SPR dalam memastikan pilihan raya telus.

Read more ...

PERKASA dan Pemuda UMNO bersandiwara, BERSIH pula semakin jaya

Rakyat terhibur Perkasa, Pemuda Umno bertelagah

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) melihat adegan serang-menyerang antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan pemimpin Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) berhubung himpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai begitu menghiburkan rakyat yang sebelum ini sedikit terganggu apabila diasak oleh pelbagai ugutan oleh kedua-dua pihak ini.

Khairy meminta Presiden Perkasa, Ibrahim Ali disiasat di bawah Akta Hasutan 1949 kerana mengeluarkan kenyataan ‘perkauman, menghasut dan berbahaya’.

Manakala Ketua Wira Perkasa, Irwan Fahmi Ideris, pula mahu Khairy disiasat di bawah ISA kerana turut melibatkan diri dalam perhimpunan membantah Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, paling menarik sejumlah 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyokong perhimpunan Bersih pada 9 Julai ini dalam bancian yang dijalankan oleh The Star Online.

“Situasi pada masa ini nampaknya begitu menyebelahi Bersih dan rakyat,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Beliau berkata, Bersih terus mara walaupun pada mulanya ada pihak yang cuba membuat kacau dan mengugut mahu melakukan huru hara.

“Termakbulah doa orang-orang yang beriman yang bertekad menyertai Bersih kerana Allah memecah belahkan golongan yang takut pada perpaduan rakyat melalui Bersih,” katanya.

Tambahnya, mereka mahu memecah belahkan sokongan rakyat pada Bersih yang akhirnya mereka sendiri yang berpecah dan bercakaran.

Katanya, DPPP yakin dengan keikhlasan rakyat yang akan turun 9 Julai ini, segala ancaman dan ugutan dari Perkasa atau pihak-pihak lain hanyalah menambahkan semangat mereka sahaja.

Tegasnya, semakin di desak, diugut, ancam, maka semakin kuatlah iltizam rakyat menuntut perubahan.

“DPPP mengesa seluruh Jentera Penerangan PAS, khususnya jentera pemuda untuk mempertingkatkan promosi Bersih melalui ceramah, roadshow, edaran risalah serta kempen siber,” katanya lagi.

Beliau menambah, setiap rakyat berhak untuk tahu tentang Bersih dan himpunan 9 Julai.

Menurutnya, mereka wajib tahu hak demokrasi mereka dan penyelewangan yang berlaku dalam Pilihan raya serta 8 tuntutan Bersih.

“Kepada Pemuda Umno dan Perkasa, mari sertai Bersih atau duduk sahaja dirumah menjadi suri rumah kalau tidak berani berdepan dengan tuntutan rakyat.

“Ayuh anak muda, ayuh rakyat. Katakan Ya pada ‘Bersih’ dan Ya untuk ‘Hak Demokrasi’ anda. Mari kita ‘kuningkan’ Kuala Lumpur 9 Julai ini,” katanya.

Read more ...

Datuk Che Mat Ali lulus wang zakat kepada Datuk Che Mat Ali

Jamil Khir, Pengarah Jawi guna wang Zakat biaya kos guaman

Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution mempersoal salahguna wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebanyak RM32 ribu.

Jumlah itu dikatakan dikeluarkan bagi membiayai yuran guaman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan Ketua Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Ali.


Perkara itu didedahkan sendiri Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah semalam mengakui yuran guaman Jamil Khir dan Che Mat Ali dibayar dengan wang peruntukan berkenaan.

Kedua individu itu sebelum ini diambil tindakan mahkamah kerana tidak memulakan pendakwaan terhadap Saiful Bukhari dalam kes Qazaf membabitkan kes Fitnah II Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menyifatkannya sebagai pengkhianatan kepada amanah rakyat, Saifuddin berkata, Che Mat Ali yang juga merangkap Setiusaha Jawi telah memohon dan meluluskan sendiri penggunaan wang zakat berkenaan.

“Datuk Che Mat Ali meluluskan kepada Datuk Che Mat Ali. Itu dari segi tata kelolanya, jelas (salah) ,” kata Saifuddin ketika sidang media di parlimen hari ini.

Menurutnya lagi, dari segi hukum agama juga, kedua individu berkenaan tidak tergolong dalam kategori mereka yang layak menerima wang zakat.

“Apakah Menteri dan Pengarah Jawi termasuk dalam asnaf yang lapan, yang layak menerima zakat? Sudah tentulah jawapannya sangat terang, tidak,” tegas Saifuddin.

Justeru, beliau menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) dan Ketua Audit Negara menyiasat salahguna wang itu kerana individu yang sama memohon dan meluluskan peruntukan wang itu.

“Dari segi undang-undang yang memohon dan meluluskan orang yang sama, jadi kita minta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Ketua Audit Negara untuk menyiasat,” kata Saifuddin.

Read more ...