Wednesday, September 21, 2011

Polis dalang bakar rumah Mat Sabu?

Ketua Polis Negara, Ismail Omar menafikan dakwaan anak lelaki Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu iaitu Ahmad Saiful Islam, 23, bahawa polis menjadi dalang dalam cubaan membakar rumah mereka.

“Orang menuduh polis macam-macam jadi timbanglah sendiri, pada saya bila satu kejadian berlaku, kita adalah satu agensi yang telah menekankan selama ini dan akan datang, bahawa kami agensi profesional,” katanya dipetik Bernama Online.
“Kita bersikap terbuka dan adil dengan semua pihak,” katanya selepas Majlis Pelancaran Triaj PDRM di Balai Polis Travers.
Rumah Mohamad atau dikenali sebagai Mat Sabu cuba dibakar oleh individu tidak dikenali selepas disimbah cecair dipercayai minyak tanah, tengah malam semalam.
Apa yang penting, Polis mesti menyiasat perkara ini dengan terperinci dan mengheret sesiapa yang terlibat ke muka pengadilan. Sudah acap kali berlaku insiden di mana Polis menyiasat tetapi tiada tindakan susulan dilakukan terutama yang melibatkan pimpinan PR dan ahli-ahlinya. Kerap kali laporan Polis atau SPRM yang kita buat tidak mendapat khabar berita.Mutaligat

Read more ...

Gempar!! Artis Hidup Mewah Selepas Berkenalan Dengan Pak Menteri?

Gempar!! Rakan - rakan artis dan orang kenamaan yang menghadiri Rumah Terbuka Artis @ Usahanita Jelita, Zahida Rafiq terperanjat apabila seorang Menteri Kanan Kabinet Malaysia yang rapat dengan Perdana Menteri; tiba-tiba muncul berseorangan di Rumah Terbuka Zahida tanpa ditemani isteri dan pengawal peribadi. Disember lalu, ketika menteri berkenaan bercuti di London, Zahida juga turut berada di sana, juga tanpa kelibat isteri menteri berkenaan.

Zahida merupakan kenalan rapat Zizie Ezzati, isteri Datuk Bung Mokhtar dan ramai rakan Zahida mencemuh menteri berkenaan yang dianggap bacul dan pengecut kerana enggan mengikuti jejak langkah Bung yang berani berpoligami.

Kini, Zahida hidup mewah dengan berkereta besar dan berumah agam, namun hatinya masih dipermainkan Menteri berkenaan yang dianggap sebagai ‘Kia Bo’ atau ‘Takut Bini’. Menurut maklumat yang rapat dengan menteri berkenaan, selain sebuah rumah mewah yang dimiliki Menteri itu di London, Zahida turut dihadiahkan sebuah rumah baru bernilai RM10 juta dan sebuah kereta mewah untuk kegunaannya ketika bercuti di London./
sabahkini
Baca di sini.

Read more ...

UMNO PENGKHIANAT!!! Nelayan Indon dapat hak mengundi

SEBELUM ini heboh cerita tentang pemberian warganegara kepada lebih 600,000 pendatang asing di Sabah, yang didedahkan oleh Wikileaks sebagai balasan mengundi Barisan Nasional [Wikileaks]

Malaysiakini turut menyiarkan satu lagi pendedahan wikileaks berhubung pengakuan bekas pengerusi SPR tentang pemberian lebih 60,000 kad pengenalan palsu kepada pendatang asing [IC Palsu].

Apa yang lebih menarik, salah sebuah stesen TV berpengaruh Indonesia, SCTV di dalam laman sesawang rasminya pernah menyiarkan satu laporan pada 25 Ogos 2005 bahawa parti terbesar Malaysia, Umno telah memberikan hak mengundi kepada ribuan nelayan bugis di Sabah yang berasal dari Indonesia [SCTV]

Ribuan warga asing diberi hak mengundi. Apa nak dikata? Bangkai gajah, manakan mampu ditutup dengan tudung saji.

ReJaM© "Negara digadai di depan mata, pemimpin berdengkur mengidam kuasa..."

Read more ...

TU DIA MARI BACA!! Sanusi Junid Sentai Koh Tsu Koon cukup-cukup

PERKARA KECIL AKIBATNYA BESAR - MULA-MULA HILANG SATU KERUSI KEMUDIAN HILANG SEBUAH NEGERI

AMERIKA SYARIKAT DAN JEPUN DALAM PERANG DUNIA KE 2

1. Waktu saya terbaring di atas katil di Sime Darby Medical Center di Subang Jaya, selama 21 hari dari selepas tengah-malam 20 Julai, 2011 hingga 10 Ogos, 2011, saya telah melihat di kaca TV upacara memperingati pengeboman Hiroshima pada 6 Ogos, 1945 dan Nagasaki pada 9 Ogos, 1945.

2. Saya telah bertanya kepada menantu saya yang berada di situ pada waktu itu atas sebab-sebabnya, yang dia pelajari, Amerika Syarikat bertindak mengebom dua buah kota di Jepun ini.

3. Jawabnya ialah kerana dua buah kota ini ialah kota industri yang terbesar di Jepun yang semestinya menjadi tempat pengeluaran kapal-terbang atau pesawat dan keperluan perang angkatan bersenjata Jepun.


4. Inilah sebab yang sering diajar di sekolah-sekolah di dunia ini sebagai alasan Hiroshima dan Nagasaki dibom.

5. Tetapi, apakah sebab yang diajar dalam semua sekolah di dunia ini merupakan sebab yang sebenar?

6. Lee Iacocca dalam salah sebuah bukunya telah menceritakan bagaimana, sebelum tercetusnya Perang Dunia Kedua, General Dwight Eisenhower dengan isterinya telah berbulan madu di Jepun dan bersama dengan Hirota Koki, Perdana Menteri Jepun di waktu itu, telah melawat kota Kyoto.

7. Keindahan kota Kyoto begitu mempersonakan Eisenhower dan isterinya sehingga apabila perang tercetus antara Amerika Syarikat dan Jepun General Eisenhower telah mengarahkan supaya angkatan udara Amerika Syarikat mencari tempat industri perang berada di Jepun untuk dibomkan. Seterusnya Eisenhower juga mengarahkan supaya Angkatan Udara Amerika mengebom mana saja tempat yang patut dibom asalkan mereka tidak mengebom kota Kyoto, iaitu kota di mana beliau dan isterinya telah pergi untuk berbulan madu.

8. Apabila perang tamat, setelah Hiroshima dan Nagasaki dibom, General Eisenhower dan isterinya telah melawat Jepun sekali lagi. Bersama dengan Hirota Koki mereka telah melawat kota Kyoto.

9. Eisenhower gembira kerana tidak ada kesan perang di kota Kyoto.

10. Eisenhower bertanya kepada Hirota Koki samada terdapat apa-apa pembangunan atau perubahan di sekitar kota Kyoto sejak peperangan berlaku.

11. Hirota Koki memberitahu bahawa di Kyotolah mereka telah membina industri untuk mengeluarkan keperluan angkatan bersenjata Jepun seperti bom, roket dan kapal-terbang atau pesawat perang.

12. Eisenhower lantas bertanya kenapa industri itu dibina di Kyoto.

13. Hirota Koki menjawab kerana Eisenhower telah mengarahkan supaya kota Kyoto tidak dibom oleh Angkatan Udara Amerika Syarikat.

14. Ini bererti bahawa 'bulan madu' Eisenhowerlah yang menyebabkan ratusan ribu rakyat Jepun mati atau cedera, dan harta mereka musnah, di Hiroshima dan Nagasaki sedangkan tanpa arahan Eisenhower supaya tidak mengebom Kyoto sudah tentu risikan Amerika Syarikat akan menemui tempat industri perang Jepun dan tempat yang dibom berdekatan dengan Kyoto yang penduduk sekitar industri perang tidak begitu ramai.

15. Jelaslah akibat dari keputusan Eisenhower, untuk tidak mengebom Kyoto, begitu besar sedangkan alasannya hanyalah kecil, iaitu gara-gara beliau berbulan madu di Kyoto.

LEAGUE OF NATIONS MENGUTUK JEPUN KERANA MENYERANG MANCHURIA

16. Satu kisah lagi melibatkan Thailand.

17. Di waktu Tun Dr. Mahathir mengumumkan Dasar Pandang Ke Timor saya dan beberapa orang kawan termasuk Allahyarham Tun Ghazali Shafie telah berbincang-bincang sambil minum kopi.

18. Tiba-tiba Tun Ghazali Shafie menyatakan 'Buat apa kita berkawan dengan Jepun dan belajar dari mereka dengan dasar Pandang Ke Timur? Mereka tidak berperikemanusiaan. Lihat saja dalam perang dulu mereka boleh berunding dengan Thailand, dan tidak dengan kita, untuk melalui negara itu, tanpa merosakkan harta-benda atau membunuh seorang pun rakyat Thailand kerana mereka sedang menuju ke Singapura untuk menyerang pengkalan tentera British di Singapura. Mereka juga boleh mengelak dari merosak atau membunuh rakyat Malaya.'

19. Sementara Tun Ghazali Shafie memandang Jepun sebagai tidak berperikemanusiaan saya pula pernah mendengar orang Kedah mengatakan orang Thailand perut hijau; mungkin atas sebab yang sama. Pihak Thailand telah berunding dengan British supaya negaranya selamat dan tidak dicerobohi oleh Jepun dalam perjalanan ke pengkalan tentera British di Singapura.

20. Tetapi saya pernah terbaca dalam sebuah buku lagi mengenai sikap Duta Thailand yang berkecuali dalam pengundian di League of Nations di Den Haag ( The Hague ), Belanda waktu cadangan dibuat untuk mengutuk Jepun kerana telah menyerang Manchuria.

21. Sebelum pengundian untuk mengutuk Jepun dibuat duta Thailand di League of Nations telah cuba menghubungi kerajaannya di Bangkok untuk menentukan sikap negaranya.

22. Oleh kerana 'wireless set' di kedutaan Thailand telah rosak, pada waktu itu, maka duta Thailand telah gagal menghubungi kerajaannya di Bangkok untuk menentukan sikap Thailand dalam pengundian untuk mengutuk Jepun kerana menyerang Manchuria.

23. Waktu mengundi duta Thailand telah berkecuali sehingga hasil pengundiannya ialah 51-1 atau 52-1 (angkanya saya kurang pasti) bersetuju mengutuk Jepun.

24. Sikap Thailand yang berkecuali inilah memungkinkan Thailand berunding dengan Jepun supaya tidak merosakkan negaranya dalam perjalanan tentera Jepun, melalui Thailand, menuju Malaya untuk ke Singapura di mana terletaknya pengkalan tentera British.

25. Di sini kita dapat melihat betapa kerosakan 'wireless set' di kedutaan Thailand di Den Haag telah menyelamatkan negara Thailand dari dimusnahkan dan rakyat Thailand dibunuh oleh Jepun.

26. Jika 'wireless set' tidak rosak sudah pasti kerajaan Thailand akan mengarahkan dutanya supaya mengundi bersama dengan anggota League of Nations yang lain untuk menyokong usul mengutuk Jepun; dan akibatnya akan dideritai oleh Thailand.

27. Ini adalah satu lagi contoh yang hampir dengan 'Eisenhower berbulan madu' yang menyelamatkan kota Kyoto.

28. Thailand telah selamat kerana 'wireless set' di kedutaan Thailand rosak.

29. Satu contoh di mana perkara kecil tetapi besar akibatnya.

HARTA MAYC DI JALAN KE WATERFALL GARDEN PULAU PINANG

30. Baru-baru ini saya terbaca di dalam akhbar beberapa desakan supaya Dr. Koh Tsu Koon meletak jawatannya dalam kabinet. Saya juga terbaca bagaimana Presiden Dewan Perniagaan China Pulau Pinang, Tan Sri Tan Kok Ping, mengutuk Dr. Koh dan menyokong Lim Guan Eng dalam satu wawancara dalam akhbar The Star. Tan Sri Tan Kok Ping, dan ahli-ahli Dewan Perniagaan China Pulau Pinang, dulunya menyokong Barisan Nasional.

31. Saya, sebagai Presiden MAYC di waktu itu, di satu masa dulu, ada satu pengalaman dengan Dr. Koh Soo Koon.

32. Pada waktu Tunku Abdullah menjadi Presiden MAYC dan Tun Dr. Mahathir menjadi Naib-Presidennya mereka telah memperolehi sebidang tanah untuk tapak hostel MAYC di Waterfall Garden, Penang. Walau pun hostel tidak dibina tetapi rumah yang ada di tapak tanah itu telah diguna untuk kegiatan MAYC Pulau Pinang.

33. Walau pun tidak ada bangunan mencakar langit atas tanah ini tetapi ia merupakan simbol kebanggaan atas kewujudan MAYC di Pulau Mutiara itu.

34. Di waktu saya menjadi Presiden MAYC dan Tun Dr. Lim Chong Eu menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang 'lease' atau tempoh penggunaan tanah ini telah tamat dan kami telah meminta supaya 'lease' ini diperpanjangkan.

35. Kerajaan negeri Pulau Pinang pula mencadangkan untuk membina 'skating rink' di tempat yang sama.

36. Dalam pertemuan saya dengan Tun Dr. Lim Chong Eu beliau telah berjanji untuk memberi tanah ganti berdekatan dengan jembatan Pulau Pinang. Pada waktu itu Dr. Koh Tsu Koon adalah setiausaha Tun Dr. Lim Chong Eu. Beliau turut hadir dalam pertemuan itu. Kelihatan pada saya watak Dr. Koh agak menarik dan mungkin lebih senang saya berunding dengannya, atau melaluinya, untuk mendapatkan perpanjangan 'lease' tanah di Jalan Waterfall Gargen, selepas to'kong Hindu yang ada di sekitar kawasan itu

37. Satelah beberapa lama berlalu 'lease' tanah di Waterfall Garden telah tidak diperpanjangkan juga sementara tanah ganti dekat jambatan Pulau Pinang juga tidak diperolehi.

38. Apabila Dr. Koh Tsu Koon mengganti Tun Dr. Lim Chong Eu sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang MAYC, khususnya bahagian negeri Pulau Pinag, begitu gembira kerana merasakan perpanjangan 'lease' atau penggantian tanah akan berjaya memandang kepada watak Dr. Koh Tsu Koon yang kelihatan begitu simpati terhadap permintaan MAYC.

38. Apa yang berlaku ialah sebaliknya. Sikap Dr. Koh apabila berkuasa adalah berbeza dengan sikapnya sebagai setiausaha Tun Dr. Lim Chong Eu.

39. Beberapa minggu setelah Dr. Koh Tsu Kun menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang ibu pejabat MAYC menerima surat rasmi dari Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang menyatakan permohonan kami untuk memperpanjang 'lease' telah tidak berjaya tanpa menyebut sepatah pun tawaran tanah ganti di jambatan Pulau Pinang.

40. Sekitar lebih 18,000 ahli MAYC Pulau Pinang begitu marah kepada Dr. Koh Tsu Kun dan ratusan ribu ahli MAYC di seluruh negara berasa kecewa.

41. Sikap Dr. Koh jelas 'deceptive'. Manis di mulutnya tidak dapat diharapkan.

42. Beberapa waktu setelah menerima surat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang, seorang dari wakil rakyat telah meninggal dunia.

43. Dalam pilihanraya kecil yang diadakan berikutan kematian itu ahli-ahli MAYC Pulau Pinang tanpa mengira parti dan kaum, telah bekerja kuat untuk memenangkan calon DAP.

44. Sebahagian yang cukup besar ahli-ahli MAYC Pulau Pinang terdiri dari kaum bukan Melayu. Oleh itu jika Dr. Koh Tsu Koon mengharapkan ahli-ahli MAYC Pulau Pinang dari kalangan Melayu akan lupa pada dosanya kepada mereka, kerana Melayu mudah lupa, ahli-ahli MAYC dari keturunan India dan China sukar melupakannya.

45. Tanah di Waterfall Garden masih terbiar hingga hari ini dan Dr. Koh Tsu Koon dikatakan adalah punca kekalahan Barisan Nasional di Pulau Pinang. Saya yakin dakwaan ini banyak benarnya. Ahli-ahli MAYC tidak faham kenapa 'lease' tanah ini tidak dapat diperpanjangkan sedangkan tanah ini terbiar begitu sahaja dan tidak dipakai sebagaimana yang maklumkan.
46. Apakah orang lain, atau badan-badan lain, juga telah kecewa dengan Dr. Koh, sebagaimana MAYC. Inilah satu contoh di mana mula-mula Barisan Nasional menghadapi masalah kecil, dengan kekalahan hanya satu kerusi, kemudiannya, kerana tidak ada analisa yang tepat dan tindakan yang tegas oleh pucuk pimpinan, masalah Barisan Nasional menjadi besar, dengan kehilangan kerajaan negeri.

47. Jika jumlah ahli MAYC di seluruh negara, yang muda dan yang veteran, adalah sekitar 500,000 orang, dan jika 100,000 dari jumlah ini telah meninggal dunia sekali pun, ada sekitar 400,000 yang pasti tidak gembira apabila melihat tokoh yang mengecewakan mereka berlagak pandai di kaca TV.

MEMENANGKAN BARISAN NASIONAL DI KAWASAN KUBU PAS - JERLUN

48. Watak seperti Dr. Koh Tsu Koon juga ada di Jerlun, Kedah.

49. Beliau terkenal dengan nama gelaran Pak Mat Kudong.

50. Pak Mat Kudong tinggal di salah sebuah Pida ( feeder atau taliair yang ada dalam kawasan MADA di Kedah) di Jerlun dalam sebuah kawasan pilihanraya Jerlun yang mempunyai pengaruh PAS yang paling kuat di Kedah. Itulah sebabnya Ketua PAS Kedah, Dato' Abu Bakar Umar, bertanding berkali-kali dalam kawasan Jerlun.

51. Sabagaimana yang selalu saya katakan bahawa PAS, dahulunya, wujud dalam kawasan yang banyak pondok, dan pondok pula wujud dalam kawasan penanaman padi kerana penanam padi terkenal dengan amalan membayar zakat kepada alim ulama di pondok-pondok. Saya namakan hipotesis ini sebagai 3P iaitu Padi, Pondok dan Pas. Wang zakat inilah yang membiayai kegiatan pondok. Kecuali di Kemaman, Terengganu, yang tiada paDI, tetapi ada HaDI, didapati pondok maju di kawasan penanaman padi.

52. Dengan kehadiran saya sebagai wakil rakyat untuk Jerlun-Langkawi pengaruh Barisan Nasional di Jerlun bertambah bersemarak tetapi Barisan Nasional tetap kalah di Jerlun dan kemenangan saya untuk kawasan Parlimen sangat bergantung kepada undi dari Langkawi. Walau bagaimana pun kemenangan PAS, walau pun yang bertanding itu ialah Pengerusi Perhubungan PAS, Dato' Abu Bakar Omar, adalah dengan undi yang tidak begitu banyak.

53. Selaku Ahli Parlimen kawasan Jerlun-Langkawi saya berazam untuk Barisan Nasional menawan Jerlun pada pilihanraya berikutnya. Oleh itu satu kajian yang teliti telah saya buat dan saya dapati satu keanehan di kawasan UMNO pimpinan Pak Mat Kudong.

54. Di situ jumlah ahli-ahli UMNO cukup ramai dan Pak Mat Kudong sangat bangga dengan jumlah ahlinya yang banyak yang, katanya, berjumlah lebih 500 orang. Sebahagian dari ahli UMNO ini datang dari luar Pida berkenaan.

55. Pak Mat Kudong selalu menceritakan dengan bangganya bagaimana beliau telah menjadi ahli UMNO sejak tahun 1946 dan telah memimpin UMNO cawangannya sejak Tunku Abdul Rahman menjadi Presiden UMNO.

56. Apa yang aneh ialah dalam pilihanraya peti undi yang termasuk undi cawangan UMNO Pida Pak Mat Kudong selalu kalah. Saya diberitahu tahu hanya 10% dari ahli UMNO Pida Pak Mat Kudong yang memilih Barisan Nasional dalam pilihanraya.

57. Sebabnya ialah ahli-ahli UMNO di situ benci pada Pak Mat Kudong tetapi tidak sanggup untuk menentangnya dalam pemilihan UMNO. Katanya mereka 'segan' dengan Pak Mat Kudong. Ahli-ahli UMNO mengharapkan supaya pihak ibu-pejabat UMNO dapat melihat fenomena ini dan bertindak untuk memperbaikinya. Untuk beberapa kali pilihanraya ahli-ahli UMNO di situ telah membuat undi protes terhadap Pak Mat Kudong dengan mengundi PAS.

58. Dalam pilihanraya berikutnya saya telah memaklumkan dalam mesyuarat UMNO Bahagian bahawa ibu pejabat UMNO telah memecat Pak Mat Kudong dari menjadi ahli UMNO dan saya nasihatkan kepada semua ahli jawatankuasa supaya merahsiakan tindakan ini kerana kita tidak mahu ada kekecohan dalam cawangan yang boleh mengganggu pilihanraya. Dengan nasihat begini maka bertambah cepatlah cerita Pak Mat Kudong dipecat telah heboh di seluruh bahagian kecuali Pak Mat Kudong sahaja yang tidak mengetahui kerana tidak ada yang berani memaklumkan padanya.

59. Maka kalahlah PAS di Jerlun kerana hampir 100% dari sekitar 500 undi ahli UMNO Pida Pak Mat Kudong telah mengundi Barisan Nasional.

KESIMPULAN

60. Rata-rata terdapat pemimpin di kalangan orang Melayu, China dan India yang telah mengecewakan pengundi setempat. Ada yang seperti Dr. Koh Tsu Koon yang mula memegang jawatan dengan harapan yang cukup tinggi di kalangan rakyat; ada juga yang seperti Pak Mat Kudong yang kerana benci ahli parti, dan rakyat setempat, maka kepentingan parti terkorban.ASD

Read more ...

TAKTIK LAMA UMNO!!! Umum kenaikan gaji dahulu baru umum bubar parlimen

Jika belanjawan yang dibentangkan ada pengumuman kenaikan gaji kakitangan kerajaan, maka dijangka selepas itu Najib akan bubar parlimen.

Kenaikan gaji hanya berlaku pada tahun 2012, maka pengumuman Najib lebih bertujuan memancing undi . Jika undi BN maka gaji naik - kempen BN

Kakitangan tak perlu risau , kenaikan gaji tetap berlaku walaupun PR yang perintah negara malah akan lebih tinggi lagi.Admin

Datuk Seri Najib Razak sedang mempertimbangkan bonus lumayan atau kenaikan gaji bagi 1.3 juta kakitangan kerajaan — bakal diumumkan menerusi Bajet 2012 untuk menangani kenaikan kos sara hidup dan juga menjamin sokongan tenaga kerja sektor awam pada pilihan raya umum ke-13.

The Malaysian Insider difahamkan perdana menteri telah meminta Kementerian Kewangan agar mengkaji kos kedua-dua opsyen itu.


Langkah itu mirip pendekatan diambil bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2007, setahun sebelum menjelang pilihan raya umum ke-12.


Ketika itu Abdullah mengumumkan kenaikan gaji bagi 1.02 juta kakitangan awam sehingga 35 peratus dan menaikkan kadar bantuan sara hidup sebanyak 100 peratus.


“Najib sedang mempertimbangkan bonus satu bulan setengah untuk dibayar akhir tahun ini atau menaikkan gaji apabila mengumumkan Bajet 2012. Ia bajet menggunakan segala wang yang ada,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.


Najib (gambar) yang juga Menteri Kewangan akan membentangkan Bajet 2012 pada 7 Oktober ini.


Bulan lalu, kerajaan membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.


Kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.


Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Aidilfitri. Ia melibatkan kerajaan kos RM2 bilion.


Kakitangan awam lazimnya dilihat sebagai asas sokongan bagi Barisan Nasional (BN) tetapi perikatan itu berhadapan dengan prestasi buruk pada Mac 2008 meskipun Abdullah mencatatkan penguasaan 91 peratus kerusi di Parlimen.


Najib berusaha untuk keluar daripada situasi 2008 dengan mengumumkan beberapa pembaharuan termasuk mahu memansuhkan beberapa undang-undang termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri sebagaimana diumumkan Khamis lalu.


“Perdana Menteri perlu mengatasi isu-isu asas termasuk ekonomi.


Bajet akan mengatasi isu sara hidup selepas pemotongan subsidi baru-baru,” kata satu lagi sumber kepada The Malaysian Insider.


Baru-baru ini Cuepacs, kesatuan sekerja induk sektor awam, menuntut bonus dua bulan.

Read more ...

'KOOL' NAJIB!!! Rupanya pengecut


Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya yang mahu mengketepikan sepina yang mengkehendaki mereka menjadi saksi pembelaan kes liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim dianggap tidak 'kool'.

Sebelum ini, Najib berkata beliau akan memberi keterangan pada perbicaraan liwat II jika disepina yang bermaksud beliau bersedia berdepan dengan Anwar di mahkamah.


"Najib pilih untuk berundur sebelum bertempur.


Ini tidak 'kool'.


"Najib hari ini mahu ketepikan sepina kami untuk jawab di mahakamah.


Perkembangan ini tentunya kurang menyenangkan kerana pada peringkat awal, Najib berkata dia akan hadir sekiranya disepina.


Tetapi sekarang beliau tak mahu hadir pula," kata Anwar.


Pada 8 Ogos lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, membenarkan permohonan pasukan pembelaan menemuramah 71 saksi yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan termasuk Najib dan Rosmah.


Najib dan Rosmah sebelum ini berkata, mereka berdua hanya akan hadir jika pasukan pembelaan mengemukakan sepina.


"Saya tidak tahu apa sebab.


Najib kata beliau tidak terlibat.


Semua orang tahu beliau ada berjumpa dengan Saiful (pengadu) sebelum ini dan beliau juga ada menghubungi polis.


Itu penting bagi kita, maklumat dan keterangan mengenai penglibatan Najib," kata Anwar.


Najib sebelum ini dihambat kontroversi apabila tindakannya berjumpa Saiful Bukhari Azlan sebelum pengadu membuat laporan polis terhadap Anwar pada tahun 2008.


Anwar, 64, menghadapi pertuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 26, di Kondominium Desa Damansara di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.jalan pulang

Read more ...

Hubungan INTIM Polis dengan PAPA GOMO?Kalau menurut apa yang dikatakan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ini Video Seks Versi Baru yang sekali lagi dikaitkan dengan Anwar mempunyai durasi 16 minit 16 saat telah disiarkan dan tersebar dalam beberapa laman blog termasuk PapaGomo pada hari Selasa.

Video Seks versi mana pulak ni?

Setahu aku kalau video terbaru yang disiarkan oleh PapaGomo yang bertajuk ‘Bapak Anwar diAmpang Apartment hanya mempunyai durasi 3 minit 48 saat sahaja.

Tak jumpa pulak aku Video Seks versi baru yang dimaksudkan oleh Ketua Polis Negara walaupun beberapa blog pro UMNO aku redah..

Kalau korang jumpa.. sila tinggalkan link blog yang menyiarkan Video tersebut dalam ruangan komen ya..

Aku tak tahu bagaimana seorang Ketua Polis Negara boleh mengeluarkan kenyataan yang sangat tidak tepat itu sekaligus membuktikan kepada kita bahawa beliau tidak tahu apa yang dicakapkannya itu..

Atau mungkin juga ini satu promosi untuk Video Seks terbaru tu kot??

Anak Sungai Derhaka

Video Seks Versi Baru: Polis Akan Buka Kertas Siasatan
Oleh IWAN-SHU ASWAD SHUAIB

KUALA LUMPUR: Pihak polis akan membuka kertas siasatan baru berhubung klip video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim di mana telah dimuatnaik pada Selasa di beberapa laman blog termasuk papagomo.com.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar bagaimanapun berkata, ia hanya akan dibuat sekiranya terdapat laporan polis mengenai perkara itu.

"Kita perlu meneliti rakaman itu sebelum membuat siasatan baru.

"Prosedur siasatan yang sama akan dilakukan seperti kes (video seks dikaitkan dengan Anwar) sebelum ini bagi proses pendakwaan," katanya pada sidang media selepas Majlis Ulang Tahun Facebook PDRM dan Pelancaran Twitter PDRM di sini, Rabu.

Beberapa laman blog termasuk papagomo.com pada Selasa menyiarkan klip video berdurasi 16 minit 16 saat yang memaparkan adegan seks seorang lelaki yang didakwa mirip Anwar bersama wanita Cina.

Klip video tersebut dengan jelas menunjukkan aksi seks kedua-dua individu terbabit tanpa sebarang tapisan.

Sementara itu, Ismail berkata, setakat ini peminat Facebook rasmi PDRM mencecah seramai 85,000 orang.

"Facebook rasmi PDRM yang dilancarkan pada 21 September 2010 merupakan sebagai satu aktiviti kemasyarakatan PDRM.

"Melalui alam siber, Facebook PDRM juga bertindak sebagai wadah merapatkan jurang komunikasi dan mengikis persepsi negatif terhadap PDRM," katanya.

Mengenai Twitter PDRM, Ismail berkata, ia merupakan antara platform media sosial yang digunakan untuk menyalurkan maklumat dan hebahan terus kepada masyarakat dengan cepat, tepat dan ringkas.

"Twitter PDRM juga akan menjadi medium untuk mengetengahkan berita semasa PDRM seperti kejayaan tangkapan, program bersama masyarakat serta kenyataan atau siaran media oleh pucuk pimpinan.

"Ini termasuk hebahan umum seperti aktiviti PDRM yang akan dan sedang dijalankan serta laporan kesesakan lalu lintas secara harian terutama pada waktu puncak di laluan-laluan utama seluruh Malaysia," katanya.


mStar Online

Read more ...

Blogger UMNO pun tak tahan, belasah Najib juga


Pengumuman sama ada pekerja dari Bangladesh diberi kerakyatan untuk mengundi lebih dinantikan dari apa yang diumumkan dalam perutusan khas Perdana Menteri sempena Hari Malaysia baru-baru ini, kata blogger ahli Umno, Dato' Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz.

Bagi beliau, jika dibuat pendedahan sepenuhnya mengenai perkara sedemikian, akan dapat diselesaikan cakap-cakap mengelirukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kononnya senarai pengundi yang kemaskini ada para mereka dan senarai yang boleh dilihat oleh umum tidak kemaskini.


Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pulau Manis dalam kawasan Parlimen Pekan itu mempersoalkan, mengapa daftar pengundi yang terkini dan kemaskini tidak boleh dilihat oleh umum?


"Saya tak mahu atendan pam minyak Bangladesh mempunyai hak mengundi yang sama dengan saya," tegas beliau ketika mengulas perutusan Datuk Seri Najib Tun Razak itu yang beliau sifatkan "tidaklah luar biasa".


Mohd Ariff menyifatkan dakwaan SPR kononnya senarai pengundi yang kemaskini hanya untuk edaran dalaman sebagai terkeluar dari apa jua ukuran kesopanan dan memperbodohkan kita.


Walaupun beliau mengakui pengumuman Najib seperti penghapusan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) juga penting, tetapi beliau membangkitkan tentang "harapan rakyat untuk mendengar pengistiharan yang membawa perubahan substantif ke dalam kehidupan harian mereka".


"Besar mana bahagian rakyat negara ini yang tertakluk dengan pembubaran ISA?


Adakah ISA menjadi faktor penting dalam kehidupan harian rakyat yang berdepan dengan harga barangan yang kian meningkat, korupsi yang meluas, urusniaga kerajaan yang di rahsiakan tapi menguntungkan mereka yang terpilih?" kata beliau dalam blognya http://sakmongkol.blogspot.com


Mengulas lanjut ucaopan Najib itu, Mohd Ariff berkata, jika kita mahu isitiharkan sesuatu yang berani dan menggegarkan dalam media umum seperti siaran TV, rakyat sebenarnya mengharapkan perkara yang melibatkan kehidupan seharian mereka.


Beliau memberikan beberapa contoh perkara yang dinanti-nantikan oleh rakyat.


"Orang Melayu misalnya mahu melihat apakah program konkrit untuk merealisasikan agenda ekonomi Bumiputera.


"Jika kita telah pun mengistiharkan bahawa wadah mencapai agenda tersebut ialah Model Ekonomi Baru- atau market driven affirmative action, apa jadah nya komponen MEB tersebut?


Adakah penjualan asset stratejik negara merupakan cara terpenting meliberalisasikan ekonomi Malaysia?


Pertukaran saham MAS dengan saham Air Asia mendekatkan lagi pencapaian agenda ekonomi Bumi?," beliau mempersoalkan.


Mohd Ariff mengingatkan, jika diletakkan pemimpin yang tidak berjiwa Melayu dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang bangga pula dengan pemujaan mereka kepada factor ‘merits’, sampai bila pun agenda ekonomi Bumiputera tidak akan tercapai.


"Sebab itu, saya mengharapkan ucapan PM akan melibatkan antara lain pengistiharan kita bubarkan Khazanah Berhad dan saham yang mereka pegang dan portfolio pelaburan yang ada dalam tangan mereka dipindahkan kepada institusi Amanah Pelaburan Bumiputera.


"Juga saya ingat saya akan dengar bahawa urusan jual beli dan pemindahan saham oleh PNB sebagai pengurus pelbagai Amanah Pelaburan Bumi akan di perketatkan dan urusniaga mereka akan lebih telus dan terang.


"Saya ingatkan PM akan beri amaran kepada institusi ini bahawa mereka memegang asset pencipta pulangan bagi pihak rakyat dan bukan bagi pihak beberapa syarikat milik bumi yang kaya raya dan terkenal," katanya.


Sebagai contoh, kata Mohd Ariff, ada rakyat kita sedar yang Sapura sebagai contoh sedang membuat bidaan untuk membeli saham UMW yang di miliki oleh PNB?


"Saham inilah yang memberi pulangan yang baik kepada PNB yang kemudian nya membolehkan PNB membayar pulangan yang baik kepada pemegang saham PNB.


Sapura yang sudah kaya dan akan bergabung dengan Kencana (yang ber’front’kan anak Dr Mahathir sedangkan pemilik sebenarnya ialah tauke Singapura) tidak perlu jadi tamak dan mahu mengaut segala sumber pulangan yang baik.


"Apa akan tinggal untuk golongan bumiputera yang lain?


Jika kerajaan membenarkan pembelian oleh Sapura bererti benarlah fahaman saya mengenai istilah Bumiputera itu; Bumi di belakang, putera( bangsawan, yang terkenal, yang bertalian) berada di barisan depan, ambil dulu segala nya," beliau mempersoalkan.JALAN PULANG

Read more ...

PR tiada masalah agihan kerusi


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perbezaan pendapat berhubung rundingan kerusi di antara tiga komponen partinya merupakan satu perkara biasa.

"Jadi tidak benar mengatkan bahawa rundingan gagal, perbezaan pendapat sedikit di peringkat kawasan parlimen dan DUN.


"Hal ini biasa, jadi kira minta (pemimpin parti) negeri rumuskan dengan baik dan beri laporan," kata beliau yang juga ketua umum PKR, dalam satu sidang media pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat petang ini.


Katanya, rundingan itu akan diteruskan dan pemimpin berkenaan diberi peluang untuk memberikan pandangan mereka sehingga hujung bulan ini.


Ketika ditanya, Anwar juga berkata Pakatan negeri Johor - yang dikatakan berdepan masalah dalam isu pembahagian kerusi - juga masih belum selesai mengadakan rundingan.


Setiausaha agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata rundingan yang "panas sikit" itu juga satu perkara biasa.


"Jadi rundingan di negeri akan terus berjalan," katanya lagi dalam sidang media sama.


Turut hadir dalam sidang media itu ialah pemimpin DAP, Lim Kit Siang dan juga presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Read more ...

'MB Haram' belasah tanah rakyat

Menyedari Perak bakal tumbang,
cepat-cepat rompak tanah rakyat


Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Abd Kadir bertanggungjawab menjelaskan kepada rakyat tentang skandal hutan seluas 74 hektar di Belum-Temenggor Forest Complex (BTFC) serta kelulusan 68,503 ekar tanah negeri sejak merampas kuasa daripada Pakatan Rakyat pada Februari 2009.

Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham berkata, aktiviti pembalakan juga berleluasa, termasuk di Segari dan Beruas.


Beliau yang juga Ahli Parlimen Beruas berkata, menurut Pengarah Jabatan Perhutanan Perak Datuk Nik Mohd Shah Nik Mustafa, kerajaan negeri Barisan Nasional telah meluluskan aktiviti pembalakan di hutan seluas 74 hektar itu sejak merampas kuasa dari Pakatan.


Menurut laporan mStar, Nik Mohd dipetik sebagai berkata, “Kawasan itu adalah milik kerajaan negeri.


Jadi kerajaan negeri mempunyai kuasa terhadap apa jua rancangan pembangunan di kawasan itu.”


Manakala berdasarkan sumber dalaman Ngeh, Zambry dikatakan telah pun meluluskan sejumlah 68,503 ekar tanah sejak rampasan kuasa hingga Julai tahun ini yang mana 60,561 ekar tanah itu telah diluluskan untuk sektor industri atau pertanian.


Zambry sebelum ini telah membuat kenyataan akhbar mendakwa beliau tidak mengetahui tentang perkara itu dan beliau telah memberi arahan untuk menyiasat sedalam-dalamnya mengenai aktiviti membersihkan hutan tersebut.


Bagaimana pun menurut Ngeh, Zambry sentiasa mengelak dari menjawab berhubung isu Hutan Belum ketika dalam sesi Dewan Rakyat.


Tambah Ngeh yang juga Adun Sitiawan, kroni-kroni yang terlibat dalam aktiviti itu dijangka mendapat keuntungan RM900 juta, melebihi bajet kerajaan negeri, iaitu cuma RM800 juta.


Menurut Ngeh, ketika Pakatan Rakyat memerintah, tanah-tanah simpanan hanya diberikan kepada rakyat yang tidak mempunyai tanah dan miskin sahaja, tanpa dilayan mana-mana kroni.


“Semua tanah yang diluluskan untuk pertanian komersial akan melalui tender terbuka yang semestinya akan meraih keuntungan yang tinggi bagi rakyat, bukan seperti apa yang terjadi pada Hutan Belum,” katanya.


Ngeh mendakwa apa yang Zambry dan kroni-kroninya lakukan ialah meraih untung sebanyak mungkin kerana mereka tidak yakin BN akan mampu mengekalkan kuasa yang dirampas daripada Pakatan.


“Oleh itu, beliau dan kroni-kroni beliau cuba meraih sebanyak mungkin keuntungan sebelum pilihan raya umum ke-13 yang akan datang,” katanya.


Namun, beliau menganggap Zambry tidak bertanggungjawab kerana akan meninggalkan pelbagai masalah kepada rakyat Perak dan kerajaan Pakatan selepas PRU ke-13 nanti semata-mata kerana sikap tamak mereka.

Read more ...