Tuesday, July 13, 2010

Bantah FBI bersidang di Kuala LumpurKUALA LUMPUR, 14 Julai: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) membantah keras persidangan agensi perisik Amerika yang akan diadakan di Garden and Residences, Mid Malley, dekat sini pada 18 hingga 23 Julai ini.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) memberitahu, maklumat itu diperoleh daripada laman web FBI National Academy Associatites untuk Asia Pasifik yang diketuai oleh presidennya, SAC 1 Datuk Shahbudin Abdul Wahab.

"Teras membantah dengan keras persidangan ini diadakan di Malaysia yang melibatkan sebuah agensi risikan Amerika yang jelas mempunyai rekod menjadi dalang dalam pelbagai konspirasi untuk menjatuh pemimpin-pemimpin negara yang tidak sebulu dengan Amerika," katanya dalam satu kenyataan media.

Difahamkan, perhubungan FBI National Academy Associates dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bermula pada 1964 apabila SAC Kassim Ali menghadiri sesi FBI NAA itu buat kali ke-74 .

Sejak itu katanya, 58 pegawai polis kanan dari PDRM telah menghadhiri kursus yang dianggap sangat istimewa, antara yang turut hadir ialah bekas ketua polis negara, Tun Haniff Omar, kecuali 16 orang , yang lain dikatakan sudah bersara.

Mohd Azmi berkata, pihaknya amat kesal apabila mengetahui Malaysia telah menjalinkan hubungan kepolisian dengan FBI yang membuktikan perhubungan seperti ini dilakukan tanpa pengetahuan dan perbahasan di kalangan rakyat mahupun di Parlimen.

Justeru, Teras mendesak kerajaan menjelaskan kepada umum rasional mereka menjalinkan hubungan dengan FBI dan mahu kerajaan segera menghentikan perhubungan dengan FBI.

"Teras mendesak agar pihak kerajaan menjelaskan apakah rasional perhubungan PDRM dengan FBI selama ini, sejauh mana maklumat keselamatan negara diserah kepada FBI dan berapa perbelanjaan yang terlibat dalam latihan pegawai PDRM di FBI.

"Teras juga menuntut agar pihak kerajaan menghentikan perhubungan dengan FBI," katanya.

Menurut Mohd Azmi juga, Shabudin dalam kata-kata aluannya menyatakan bahawa persidangan itu disebut sebagai simbol kuasa dan hubungan rapat yang dapat dijalinkan dengan PDRM melalui FBI NAA Asia pasifik.

Persidangan berkenaan dipercayai ditaja oleh beberapa pihak termasuk Permodalan Nasional Berhad, Tourism Malaysia dan Public Bank Berhad.

Tegasnya juga, kerajaan bersikap hipokrit apabila menyatakan kedaulatan sendiri tetapi secara rahsia menjalinkan hubungan dengan Amerika.

"Tidak ada gunanya kerajaan menyatakan Malaysia mempunyai kedaulatan sendiri tetapi secara rahsia menjalinkan hubungan dengan kuasa perisik Amerika yang mempuyai agenda untuk mengawal pengurusan keselamatan negara.

Sebagai sebuah agensi perisikan Amerika yang utama selain CIA , katanya pelbagai rekod operasi melibatkan penyeludupan agen-agen perisik di seluruh dunia dilaksanakan untuk kepentingan Amerika.

Dua agensi paling berkuasa di Amerika iaitu FBI dan CIA terkenal di Amerika sendiri sebagai agensi yang merosakkan hak individu, hak kebebasan bersuara dan hak memilih pemimpin yang semuanya dilakukan atas nama keselamatan nasional.

Oleh itu, sejarah Amerika sarat dengan skandal yang dikaitkan dengan dua agensi itu termasuk insiden asasinasi Kennedy, kegagalan membunuh Fidel Castro; bom Oklahoma City; pembunuhan beramai-ramai Waco Texas dan 9/11.hrkh

Read more ...

Muhyiddin kritik Kerajaan Selangor untuk lindungi kroniSHAH ALAM, 14 Julai : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menganggap tindakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin mencampuri pengurusan industri air di negeri itu bertujuan untuk membantu serta melindungi kepentingan kroni Umno-BN dan bukan mempertahankan kepentingan rakyat.

Beliau berkata, kerajaan negeri Pakatan Rakyat mahu industri air di Selangor distruktur semula supaya ia dapat diuruskan kerajaan negeri untuk manfaat rakyat dan bukan untuk mengaut keuntungan.

"Kita tahu bahawa penswastaan yang dibuat oleh kerajaan BN termasuk di Selangor dan negeri lain melalui konsesi yang diberikan kepada Puncak Niaga dan juga Syabas tidak menghasilkan pengurusan air yang baik bagi Selangor sehinggakan Syabas sekarang dalam keadaan yang sangat kritikal.

"Ini bererti Syabas tidak mempunyai kumpulan wang yang cukup untuk mengendalikan pengurusan bekalan air Selangor sehingga pada 2009 kerajaan pusat terpaksa memberi pinjaman RM320.8 juta kepada Syabas. Pinjaman sangat mudah, tak payah bayar dalam masa lima tahun dan kemudian dibayar berdikit-dikit selama 20 tahun.

"Malah, tak ada faedah dikenakan kepada pinjaman tersebut dan dengan cara ini bukanlah cara penswastaan yang kita (kerajaan negeri) kehendaki.

"Adalah lebih elok Kerajaan Persekutuan menyerahkan dana itu kepada Kerajaan Negeri Selangor agar kita dapat uruskan konsesi air tersebut dengan cara yang lebih baik," katanya pada sidang media di lobi Dewan Annex semasa sidang Dewan Negeri Selangor Isnin lalu.

Abdul Khalid juga menyifatkan perkara yang dibangkitkan Muhyiddin itu bertujuan melindungi Ketua Eksekutif Puncak Niaga, Tan Sri Rozali Ismail.

"Ini kerana beliau adalah juga menjadi Bendahari Umno Selangor dan juga Bendahari Umno Hulu Selangor.

"Jadi pada Muhyiddin lebih baik menjaga hati kroni daripada memberikan peluang kepada rakyat negeri Selangor mendapat air yang lebih murah dan lebih cekap diurus," tegas Menteri Besar.

Bagaimanapun Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan memastikan bekalan air di Selangor sentiasa mencukupi.

"Ia akan dilakukan melalui usaha penggalian air dan juga air daripada sungai yang masih lagi belum diusahakan dengan sebaiknya.

"Kerajaan Negeri Selangor di bawah Pakatan Rakyat juga tidak menghalang projek 'Pahang-Selangor Water Transfer'. Bagaimanapun semua ini diharap dapat dilakukan atas prinsip tidak ada syarikat swasta yang mendapat keuntungan berlebihan," ujar beliau.

Abdul Khalid menyindir Muhyiddin dengan mengatakan walaupun Timbalan Perdana Menteri itu menuduh beliau tidak cekap mengurus air namun harga air di Selangor lebih murah daripada di Johor.

"Negeri Johor yang pernah dipimpin Timbalan Perdana Menteri adalah antara negeri yang mengenakan harga air yang tertinggi di Malaysia," jawab beliau.

Sebelum ini Muhyiddin dengan lantang mengkritik kerajaan negeri Selangor agar segera menyelesaikan masalah bekalan air di Selangor dan Wilayah Persekutuan bagi mengelakkan krisis air terburuk menjelang 2012.

- Suara Keadilan

Read more ...

Kerajaan PR tunai janji : Rang undang-undang kebebasan maklumat

SHAH ALAM, 14 Julai :
Kerajaan Selangor membentangkan rang undang-undang kebebasan maklumat di sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Ketika membentangkannya, Exco pelancongan Elizabeth Wong berkata, satu jawatan pegawai maklumat akan diwujudkan di setiap jabatan bagi tujuan merakyatkan informasi.

"Peguam negara telah suarakan keinginan untuk kaji rang ini. Saya yakin kelulusan ini akan bawa pentabdbiran baru dan berbeza di mana keterbukaan dan kepercayaan jadi asas budaya semua, dari pegawai kerajaan hingga kepada menteri besar sendiri.

"Tidak dinafikan ini merupakan tanggungjawab berat tapi inilah yang dinamakan ketuanan rakyat dan inilah maksud reformasi," katanya lagi.

Tambahnya, langkah ini dijangka bakal meningkat keyakinan pelabur dan kepercayaan rakyat kepada sistem pemerintahan.

"Seorang pegawai maklumat akan dilantik oleh setiap jabatan di bawah kerajaan negeri, dan pegawai ini diberi tugas dan tanggungjawan untuk menyelaraskan pemberian maklumat."Pegawai maklumat ini juga akan memastikan maklumat-maklumat yang penting disimpan dan diuruskan dengan betul," katanya lagi.

Read more ...

Khidmat kesihatan percuma kepada masyarakat

CIMG4083.jpg picture by paspb

PARIT BUNTAR , 14 Julai : Kesibukan tugas di klinik dan hospital tidak menghalang para doktor melaksanakan kerja-kerja sukarela memberikan khidmat kesihatan secara percuma kepada masyarakat.

Penyelaras Khidmat Kesihatan PAS Parit Buntar Dr. Azamuddin Ibrahim berkata, pasukan doktor sukarela menawarkan kaunseling kesihatan, pemeriksaan tekanan darah, pemeriksaan kandungan gula dalam darah dan ujian berat badan seimbang.

Dr. Azamuddin berkata demikian semasa mengetuai pasukan doktor sukarela memberikan khidmat kesihatan percuma kepada penduduk Kuala Bagan Tiang di sini.

“ Program hari ini sungguh meriah dan tidak menang tangan dengan kehadiran penduduk terdiri daripada golongan muda, tua dan kanak-kanak .

“ Masing-masing sangat teruja untuk mendapatkan khidmat pemeriksaan kesihatan yang ditawarkan oleh pihak kami “ katanya

Menurutnya, program hari ini adalah aktiviti berterusan yang ditawarkan kepada penduduk di Parit Buntar.

“ Sebelum ini sudah banyak kali khidmat kesihatan percuma kepada masyarakat diadakan oleh PAS Parit Buntar. Kami baru sahaja mengadakan dua program di Kampung Perak dan Tanjung Piandang.

“ PAS Parit Buntar bukan sahaja mengadakan program ini kepada orang Melayu malah melibatkan kaum lain di komuniti mereka” katanya

Dr. Azamudin berkata, kehadiran PAS di hati masyarakat dan keterbukaannya dalam bekerjasama dengan institusi-institusi masyarakat dan perubatan jelas membuktikan keseriusan PAS untuk memberikan yang terbaik dari sudut keperluan dan kebajikan masyarakat.

“ Kami juga mengadakan lawatan ke rumah penduduk yang sakit dan tidak mampu ke tempat program.

“ Rata-rata penduduk sangat berpuas hati dengan program yang dianjurkan dan berharap dapat dilaksanakan lagi pada masa akan datang” katanya

Read more ...

Lantikan wakil DHPP ahli PBT kerana setia


KUALA LUMPUR, 13 Julai :
Pelantikan empat wakil Dewan Himpunan Penyokong PAS sebagai ahli majlis pihak berkuasa tempatan minggu lalu adalah berasaskan keanggotaan dalam sayap itu dan mewakili kaum, bukannya agama, kata PAS Selangor hari.

Ketua Penerangan PAS Selangor Roslan Mohd Shahir mengakui salah seorang daripada empat wakil dewan itu, yang dilantik adalah beragama Islam.

“Kami sedar salah seorang beragama Islam, tetapi dia (S. Arun) dilantik kerana kesetiaan dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS. Dia menganut Islam kemudian, baru-baru.

“Jadi PAS Selangor memilih beliau kerana sudah lama bersama PAS dan yakin boleh berkhidmat sebagai ahli majlis, Pesuruhjaya PAS sudah membuat keputusan dan diterima,” kata beliau lagi.

Arun ketika dihubungi enggan mengulas statusnya yang dipersoalkan dalam laporan sebuah akhbar hari ini.

Akhbar itu memetik Timbalan Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS N. Balasubramaniam berkata PAS perlu memberikan penjelasan berhubung pelantikan Arun sebagai ahli majlis Daerah Hulu Selangor.

Kata Balasubramaniam, PAS sebelum ini memperuntukkan empat kerusi ahli majlis di Selangor kepada dewan itu sebagai tanda sokongan.

Bagaimanapun menurutnya, akhir-akhir ini banyak pihak menimbulkan persoalan berhubung status Arun kerana kini beragama Islam.

Pada Jumaat lalu, susulan pelancaran Dewan Himpunan Penyokong PAS akhir Mei lalu, PAS Selangor mengambil pendekatan berbeza dengan melantik empat ahli kalangan bukan Islam.
Daripada empat nama itu, tiga orang India dan seorang Cina.

Mereka terdiri daripada K. Deepakaran yang dilantik sebagai ahli Majlis Perbandaran Klang, Arun (Hulu Selangor), S. Lakshmanan (Kuala Selangor) dan Low Hock Khieng (Selayang).

Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali mengakui, “saya percaya ini kali pertama PAS” melantik kalangan bukan Islam sebagai ahli majlis.

Yang pasti, ia memang satu rekod lebih-lebih lagi selepas pelancaran Dewan Himpunan Penyokong PAS, hasil dinaik taraf daripada Kelab Penyokong PAS berusia enam tahun.
Roslan memberitahu terdapat juga orang Melayu yang tidak menjadi ahli PAS tetapi menganggotai Dewan Himpunan Penyokong PAS.

“Oleh itu isu agam tidak harus menjadi masalah,” katanya.

Mengenai ikrar aku janji dan bai'ah, kata beliau, Arun boleh mengambil mana-mana cara.
“Kalau beliau hendak menggunakan kedua-dua cara pun boleh, tetapi memadai sekurang-kurangnya salah satu cara angkat sumpah ini,” katanya.

Dalam pada itu Deepakaran yang juga Setiausaha Dewan Himpunan Penyokong PAS berkata, pihaknya tidak melihat ia sebagai satu isu.

“Apa yang penting, dia seorang ahli Dewan Himpunan,” katanya.

Read more ...

Felda guna GSA ‘kawal’ peneroka
ROMPIN, 14 Julai :
Persatuan Anak-anak Felda Kebangsaan (Anak) mendakwa Felda menggunakan Akta Kawasan Tanah Berkelompok 1960 (GSA) untuk “mengugut” peneroka supaya dapat terus mendominasi hak pengurusan perladangan tersebut.

Pengerusinya Mazlan Aliman berkata, langkah Felda menggunakan akta tersebut sebenarnya bertujuan mengongkong peneroka daripada mengusahakan ladang mereka sendiri.

“Sepatutnya apabila peneroka sudah mendapat hak milik tanah, mereka boleh buat apa sahaja tetapi Felda menggunakan Akta GSA untuk ugut peneroka supaya serahkan hak pengurusan ladang kepada Felda.

“Ini kerana Felda mempunyai tafsiran bahawa selagi mana peneroka diikat di bawah Akta GSA maka peneroka adalah tanggungjawab Felda. Ini yang Felda pegang tapi bagi peneroka bila dapat hak milik ia satu pengiktirafan bahawa kebun itu mereka yang punyai.

“Situasi ini menyebabkan dua tafsiran berbeza yang menjadi satu isu besar kerana tindakan Felda menggunakan Akta GSA untuk ugut peneroka,” kata Mazlan kepada The Malaysian Insider ketika ditemui selepas beliau menyampaikan Ceramah Kesedaran Untuk Generasi Kedua Felda di Felda Keratong 3 di sini malam tadi.

Beliau berkata, apabila GSA digunakan terhadap peneroka ia akan menyebabkan banyak masalah akan timbul.

“Jika dalam berpolitik rakyat akan takut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), dalam Felda peneroka takut akan GSA ini.

“Justeru, Felda menggunakan akta ini untuk memanipulasi dan menakut-nakutkan peneroka demi untuk membolot hasil dan kekayaan peneroka.

“Sebab itu kita adakan ceramah untuk bagi kesedaran dan keinsafan kepada peneroka supaya mereka berani untuk berubah dan memperjuangkan hak kita sebagai pemilik tanah yang sah kerana Felda sebenarnya tidak mempunyai satu inci hak terhadap 10 ekar tanah tersebut,” katanya.

Difahamkan anak syarikat Felda, Techno Plant Sdn Bhd diberi kuasa untuk menguruskan ladang-ladang peneroka.

Menurutnya, keadaan itu berlaku apabila peneroka diberikan hak pemilikan tanah selepas hutang dengan Felda diselesaikan.

“Bila peneroka masuk Felda mereka diikat dengan perjanjian yang dipanggil Perjanjian Antara Peneroka dan Felda, jadi peneroka ambil kira perjanjian ini di mana selepas habis semua hutang tanah akan menjadi milik mereka.

“Jadi apabila peneroka sudah mendapat hak milik mereka berada dalam dilema sama ada untuk serahkan semula ladang mereka kepada Felda untuk diuruskan atau uruskan sendiri.

“Apabila berlaku konflik dalam diri peneroka ketika itu Felda akan memainkan peranan dengan mendesak peneroka supaya serahkan ladang mereka kepada Felda yang akan diuruskan Techno Plant Sdn Bhd,” katanya.

Mazlan yang merupakan anggota jawatankuasa kerja PAS Pusat berkata, hanya terdapat segelintir sahaja peneroka yang mengusahakan ladang mereka sendiri iaitu seramai 25,000 orang daripada 112,635 peneroka.


“Jadi bila dalam masyarakat Felda timbul dua kumpulan dan kumpulan yang buat sendiri ini adalah minoriti. Ia secara tidak langsung menimbulkan pertembungan dan persengketaan antara Felda dan peneroka.

“Sebab itu kita perjuangkan supaya kerajaan bebaskan mana-mana peneroka yang nak buat sendiri dan ini adalah tawaran Pakatan Rakyat, sebab itu bila kita memerintah kita akan beri peluang kepada mana-mana peneroka untuk tentukan masa depan mereka,” katanya.

Beliau berkata tindakan Felda yang tidak mendedahkan hasil sebenar perolehan peneroka menyebabkan mereka bimbang mengenai keuntungan yang diperoleh.

“Peneroka takut apabila tidak didedahkan kunci kira-kira, mereka takut hutang yang ditanggung semakin banyak. Sebagai contoh hasil sudah keluar tetapi peneroka tidak tahu berapa jumlah sebenar hasil jadi kalau Felda nak memperdaya bila-bila masa pun boleh kerana tiada kunci kira-kira.

“Selain itu, jika peneroka serahkan kepada Felda untuk uruskan ladang pemotongan terlalu banyak iaitu sebanyak 40 peratus daripada pendapatan asal mereka, jadi kalau RM1,000 Felda awal-awal sudah potong RM400.

“Jadi jika peneroka uruskan sendiri, mereka hanya perlu bayar beberapa kos seperti kos upah kerja, lori dan lain-lain, malah mereka akan dapat pendapatan yang lebih besar berbanding serahkan kepada Felda,” katanya di hadapan kira-kira 100 orang warga peneroka.

Tambahnya, dakwaan Felda muflis ada asasnya dan akan berlaku sekiranya diskriminasi dan penyelewengan tidak di atasi sehingga menyebabkan rizab Felda merosot.

“Jadi satu perancangan perlu dibuat supaya masalah penyelewengan dan diskriminasi yang berlaku dalam Felda di atasi,” katanya.

Read more ...

Kerjasama Umno-PAS sudah tutup buku


KUALA LUMPUR, 14 Julai :
Naib Presiden Datuk Mahfuz Omar memberi nasihat kepada Umno tidak lagi membangkitkan syor yang ia masih berhasrat mengadakan perbincangan mengenai kerjasama perpaduan Melayu sambil menyifatkan “bab dialog PAS-Umno dalam hal ini sudah ditutup.”


Malah, naib presiden penggal pertama itu juga berkata, kepimpinan Umno-BN tidak wajar mengetengahkan lagi cadangan seumpama itu yang dilihat sebagai usaha “terdesak” Umno untuk menggunakan “PAS sebagai talian hayat politik mereka” selepas keputusan 8 Mac 2008.

“Kami menganggap isu sudah lama ditutup, buku mengenai isu ini sudah ditutup... sebab itu kini hanya hendak membincangkan soal melonjakkan sokongan orang Melayu kepada PAS, sebagaimana telah dibincangkan ketika sesi pemukiman di Port Dickson baru-baru ini,” kata beliau.

Sehubungan itu Mahfuz juga berkata PAS akan terus memperjuangkan hak-hak orang Melayu dan Bumiputera sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dengan kerjasama menerusi Pakatan Rakyat.

“PAS akan melakukan ini, usaha yang telah gagal dilakukan oleh Umno selama ini... mempertahankan hak orang Melayu sebagaimana diperuntukkan dalam Perlembagaan dengan gandingan komponen Pakatan Rakyat.

“Biar beliau (Tan Sri Muhyiddin Yassin) seorang diri bercakap mengenai isu ini. Saya percaya mereka akan menggunakan isu selama-lamanya dengan menuduh PAS menolak usaha mahu mengadakan perbincangan dengan Umno.

“PAS tidak akan melayan langkah Umno macam ini lagi, kami akan terus bertahan dalam Pakatan Rakyat sebagaimana dinyatakan dalam Dasar Bersama Pakatan tahun lalu,” kata Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Pakatan Rakyat mengadakan mesyuarat bulanan majlis kepimpinan presiden di ibu negara petang ini.

Muhyiddin semalam dipetik Bernama berkata Umno sedia berbincang dengan PAS sama ada secara rasmi atau tidak untuk menjalin kerjasama demi perpaduan Melayu seperti disaran beberapa pihak.

Sambil menyambut baik saranan itu Timbalan Perdana Menteri berkata, usaha menjalin kerjasama antara kedua-dua parti Islam itu bukan satu perkara baru kerana ia pernah disuarakan sebelum ini tetapi tidak dapat dilaksanakan.

“Soal perpaduan antara Melayu sama Melayu bukanlah satu perkara tidak baik, lebih-lebih lagi dalam situasi pada masa kini yang memerlukan bentuk kerjasama yang lebih konkrit terhadap isu termasuk ekonomi, kebudayaan dan institusi beraja serta mewujudkan perpaduan untuk membantu membangunkan ummah dan negara,” katanya.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno, berkata, terpulang kepada kepimpinan PAS sama ada bersetuju menjalinkan kerjasama itu atau sebaliknya.

Muhyiddin memberikan pandangan itu mengulas anggota Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas Lokman Nor Adam sebagai berkata bahawa hasrat menjadikan Malaysia sebuah negara yang mengamalkan dasar Islam akan menjadi kenyataan sekiranya PAS dan Umno bersatu.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan sesetengah pihak sekiranya kerjasama antara Umno dan PAS terjalin, Muhyiddin berkata mereka tidak perlu takut kerana kerajaan tetap akan menjaga kepentingan semua kaum.

Syor agar diadakan kerjasama politik PAS-Umno ini bukan kali pertama diketengahkan.
Pandangan-pandangan seumpama ini telah banyak kali dikemukakan sejak selepas prestasi Umno-BN dalam pilihan raya umum ke-12 pada Mac 2008.

Muktamar Tahunan PAS 2008 dan 2009 juga telah memutuskan dialog kerajaan perpaduan antara Umno-PAS.

Read more ...

Terima Ganesan bersyarat


IPOH , 14 Julai : Pakatan Rakyat (PR) Perak memberi jaminan bahawa kekecohan yang berlaku pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) lalu tidak akan berlaku pada 3 Ogos nanti.


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sitiawan, Datuk Ngeh Khoo Ham berkata, beliau memohon kepada Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir memberi kerjasama dalam memastikan persidangan kali ini berjalan lancar.


“Kita telah menyatakan hasrat kita iaitu memastikan sidang DUN akan dapat berjalan lancar dan kita meminta beliau memberi kerjasama dalam memastikan semua soalan yang ditanya oleh ADUN dapat dijawab dan juga peluang untuk berdebat akan diberikan kepada semua ADUN.

“Saya hendak dapatkan jaminan daripadanya bahawa polis juga tidak akan mengerumuni dan memasuki kawasan Dewan selain mikrofon ADUN-ADUN Pakatan Rakyat (PR) tidak ditutup dan media dilayan dengan baik,” katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di di Pejabat Perhubungan Pas Perak, semalam.

Menurutnya, dalam masa sama, mereka akan bekerjasama dengan Datuk R Ganesan sebagai pengerusi mesyuarat.

“Siapa speaker sah itu satu soalan perundangan sehingga dijawab oleh mahkamah. Demi kebaikan rakyat dan kepentingan rakyat, kami bersetuju dan bersedia bekerjasama membenarkan Datuk Ganesan mempengerusikan mesyuarat tetapi bukan sebagai speaker,” katanya.

Khoo Ham berkata, beliau turut mempertikai isu yang dibangkitkan Pakatan Rakyat yang tidak dibalas oleh Datuk Seri Dr Zambry.

“Sebagai Menteri Besar dan kerajaan, dia harus menjawab. Ini sistem demokrasi. Dia bertanggungjawab menjawab soalan. Isu akan dibangkitkan oleh wakil rakyat adalah isu rakyat.

“Selain itu, notis untuk hadir pada persidangan ini juga tidak disertakan apa-apa agenda. Ini perkara pelik yang menunjukkan mereka tidak mengikut peraturan,” katanya.SH

Read more ...

Penduduk sudah tak tahan dengan pembohongan Umno

BAYAN LEPAS, 14 Julai: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pulau Betong, Muhamad Farid Saad perlu memohon maaf kepada keseluruhan penduduk Kampung Binjai kerana mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah sehingga menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat setempat serta anak saudara mereka yang berada di luar.

Pengerusi Badan Bertindak Perpindahan Penduduk Kampung Binjai, Hashim Ismail berkata, Adun berkenaan hanya memperbetulkan kenyataanya dua hari selepas kenyataan pertama dikeluarkan tanpa menyebut pun perkataan 'pohon maaf' cuma mengakui mendapat fakta yang salah.

Para penduduk, kata beliau menjadi gelisah ekoran kenyataan berbaur fitnah itu walhal setahu penduduk tiada apa-apa pembangunan di situ.

“Cuma poster dari Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) yang meminta bantahan penduduk di lot bersebelah iaitu 791 dan 792 sekiranya projek dilaksanakan di lot 792.

"Jika beliau ada maruah, YB Farid kena pohon maaf secara terbuka kerana silap memberikan fakta hasil daripada maklumat yang entah dari mana. Kami penduduk bukan nak marah sekiranya YB bersikap begitu," tegasnya ketika tinjauan Harakahdaily ke kampung berkenaan kelmarin.

Beliau mempersoalkan kenapa secara tiba-tiba isu itu menjadi panas sedangkan belum berlaku pengusiran penduduk seperti mana yang didakwa Adun itu yang juga naib ketua Umno Balik Pulau.

Akibat daripada kenyataan palsu itu, katanya penduduk menjadi cemas manakala sanak saudara yang tinggal di luar Pulau Pinang acap kali menghubungi keluarga di kampung tersebut kerana bimbang dihalau memandangkan tanah yang didiami sejak puluhan tahun itu milik swasta.

Menurutnya, walaupun kawasan itu berstatus komersial dan harganya cukup tinggi tetapi masih belum ada apa-apa pembentangan pelan rancangan pembangunan di kampung itu.

“Jangan pula kerana terlalu bencikan Kerajaan Pakatan Rakyat, Umno dan Barisan Nasional (BN) menabur fitnah.

"Apa yang ditaburkan semata-mata mencari pengaruh atau menjadi hero bagi jadikan batu loncatan untuk mencari tempat bertanding di Parlimen Balik Pulau," tambahnya.

Ahli Jawatankuasa Badan Bertindak Penduduk Kampung Binjai, Mohd Faizal Abd Rahman pula berkata, masalahnya sekarang tanah yang didiami seramai 46 keluarga merupakan tanah milik swasta.

Kata beliau, sekiranya hendak dibangunkan, hanyalah mengharapkan ehsan perpindahan sebagaimana yang termaktub dalam Akta Tanah Negara yang diluluskan di Parlimen pertengahan tahun 1990-an.

Ini bermakna, katanya BN dan Umno merupakan pengkhianat kerana menyokong pindaan tersebut dan natijahnya dirasai oleh rakyat sekarang.

"Inilah padah Akta Tanah Negara yang ditentang oleh pembangkang waktu dulu. Sekarang apa boleh buat. Bukan boleh salahkan Kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan Lim Guan Eng," ujarnya.

Penduduk pertama Kampung Binjai, Puan Zaharah Sidek berkata, jika sekiranya pemaju Palm Development Sdh Bhd mahu memajukan tanah itu, biarlah penduduk diberikan pampasan yang setimpal atau menempatkan kediaman sekitar kampung itu juga.

Menceritakan keadaan itu, beliau memberitahu, waktu itu, pada 1982 kawasan itu adalah hutan rimba.

“Mak Cik datang bersama keluarga menebas dan membelinya daripada Encik Hasan, selepas itu baru ada orang lain pula datang membeli tanah untuk diduduki," terangnya.

Sementara itu, Yang Dipertua PAS Balik Pulau, Ustaz Fauzi Yusuf yang turut turun padang menjelaskan, BN dan Umno sengaja berbuat demikian untuk kepentingan politik mereka menjelang pilihan raya umum ke-13 nanti.

“PAS yakin Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat akan membantu menyelesaikan konflik setakat mana yang boleh demi kepentingan penduduk asal.

"Kerajaan berjiwa rakyat tidak sekali-kali bersikap dendam sebaliknya melakukan pembelaan yang sewajarnya, itupun sekiranya jalan penyelesaian ditemui. Maklumlah tanah swasta," katanya.

Read more ...

Pusat Khidmat PR anjur motivasi kecemerlangan insan


IPOH , 13 Julai : Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Rapat, Pakatan Rakyat (PR) dengan kerjasama sebuah syarikat, menganjurkan program Kursus Motivasi Kecemerlangan Insan yang disertai oleh 45 orang peserta terdiri daripada Asrama Anak Yatim dan Miskin Darul Hikmah, Gopeng.

Program yang dijalankan di asrama itu bertujuan membentuk jati dan sahsiah diri dalam kalangan peserta khususnya lingkungan usia sembilan hingga 15 tahun.


Penganjur program dan penceramah, Ir Radzi Zainon berkata, penganjuran program itu sangat bertepatan dalam keadaan remaja hari ini dilihat lebih mudah terpengaruh dengan budaya luar.


Menurutnya, penganjuran kem itu juga berjaya mencungkil dan menanam asas iman serta takwa sebagai benteng diri dalam persediaan menghadapi dugaan dalam alam remaja.


“Remaja hari ini bukan sahaja terdedah kepada masalah penyalahgunaan dadah yang semakin meruncing, tetapi mereka juga semakin diresapi budaya hedonisme, terjebak dalam amalan seks bebas, buang bayi dan banyak lagi masalah sosial yang cukup membimbangkan.


“Sekiranya tidak diben-dung, maka impian kita untuk membangunkan negara menjadi sebuah negara maju dengan acuan kita sendiri, akan hancur musnah,” katanya kepada :Sinar Harian:.


Radzi berkata, pihaknya tanpa prejudis ingin melihat anak bangsa berjaya dan mampu melahirkan remaja yang cemerlang selain hidup di dalam suasana Islam sebenar.


“Kita cuba mengupas dan membentuk pemikiran remaja untuk lebih mendekati dan memahami cara sebenar kehidupan yang dituntut oleh agama Islam.


“Mudah-mudahan setiap pengajaran dan ilmu yang dicurahkan oleh fasilitator akan dapat diamalkan dan dipraktikkan untuk menjadi benteng diri agar peristiwa hitam yang mampu memalitkan dosa masyarakat setempat dapat dihindari,” katanya.


Katanya, apa yang diharapkan agar satu tindakan yang lebih drastik dilakukan dalam mempertingkatkan mutu kehidupan bagi melahirkan remaja yang berilmu dan beriman, bertamadun tinggi, berakhlak mulia dan sentiasa bersedia menangani cabaran semasa.SH

Read more ...

Pelancaran bulan al-Quds

Bandar Sri Iskandar,13 Julai :
Pasti Al Jamiah Bandar Universiti dengan kerjasama PAS Cawangan Bandar Universiti telah menganjurkan satu ceramah sempena pelancaran Bulan Al Quds di kawasan tersebut pada minggu lepas.

Ustaz Imran AL Malizi yang merupakan seorang penulis dan penceramah terkenal mengenai isu Palestin, telah dijemput untuk mengupas dengan teliti beberapa peristiwa dan isu terkini yang berlaku di Palestin terutamanya tragedi kapal misi kemanusiaan yang diserang tempoh hari. Ustaz Imran juga telah melancarkan tabung bantuan kemanusiaan sebagai satu inisiatif jihad harta khususnya bagi penduduk cawangan tersebut.

Pengarah Program, Ustaz Hakimi yang juga merupakan Ketua Penerangan Pas Cawangan Bandar Universiti ketika ditemui berkata, program pelancaran Bulan Al-Quds ini tepat pada masanya bersempena dengan malam 27 Rejab yang juga merupakan hari Isra' dan Mikraj. Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada hampir 50 orang penduduk tempatan yang hadir bersama pada malam tersebut.

Turut hadir pada malam itu ialah Ustaz Zaidan (Ketua Pemuda PAS Kawasan Parit) dan Ustaz Hassan (YDP PAS Kawasan Parit).

Read more ...

Satukan Umno dulu

KUALA LUMPUR, 13 Julai: PAS menasihatkan mereka yang cuba berusaha menyatukan parti itu dengan Umno supaya tolong menyatukan sesama Umno dahulu sebelum menyatukan orang lain.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, Umno kini berada di dalam keadaan yang bercelaru dan perpecahan sesama sendiri, kerana berebut “kek projek “ yang semakin kecil.

Menurutnya, Umno sekarang berada di akhir hayat, kerana sudah kehilangan identiti dan krisis nilai di kalangan ahlinya.

Beliau berkata, perjuangan Umno hanya berteraskan kepada benda, bukan ideologi.

Mereka yang memimpin Umno, kata beliau semuanya kerana perjuangan perut bukan menegakkan idealisme perjuangan seperti mereka yang terdahulu.

“Masuk Umno kerana projek dan ‘mengalibabakan’ khazanah negara sehingga perjuangan bangsa tergadai. Sekarang apabila banyak projek sudah tidak ada khususnya di Selangor yang dianggap lubuk emas, maka pemimpin Umno cuba bercakap soal perjuangan bangsa dan perpaduan Melayu untuk menarik kembali sokongan rakyat di negara ini, dan cuba menjadi umpan perpaduan untuk menimbulkan keraguan di kalangan Pakatan Rakyat,” katanya.

Tegasnya, PAS terus komited dengan Pakatan Rakyat dalam agenda perjuangan politiknya di Malaysia.

Penegasan itu, katanya telah dikukuhkan lagi untuk kali terakhir di Retreat Pimpinan Tertinggi PAS di Port Dickson pada 9 hingga Julai lalu.

PAS, jelasnya merasa selesa untuk melaksanakan agenda perjuangannya bersama dengan Pakatan Rakyat di negara ini, dan sudah terbukti di Selangor dan Pulau Pinang walaupun bukan PAS yang mengetuai kedua-dua negeri tersebut.

Katanya lagi, program menyemarakkan kefahaman Islam lebih rancak di bawah pemerintahan PR walaupun baru berusia tidak sampai 3 tahun.

“Pencapaian ini boleh dilihat di masjid-masjid dan surau yang diimarahkan berbanding 51 tahun di bawah Umno memerintah, ini adalah fakta yang boleh diukur dengan mata kasar,” katanya.

PAS, katanya hendak menasihatkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dan rakan-rakan yang sewaktu dengannya, kononnya mendakwa sebagai tenaga pemikir, sebenarnya penyokong Umno tegar, yang mempunyai kepentingan dunia yang tidak berkesudahan.

Menurutnya, mereka hanya berani bercakap kepada perkara yang menguntungkan politik Umno, tetapi membisu ketika kemungkaran dan pengkhianatan Umno kepada agama dan bangsa.

“Kita tidak dengar suara mereka mengkritik dengan lantang ketika khazanah negara habis disapu dan digadai.

“Membisu ketika kes Pulau Batu Putih, telaga minyak yang bernilai RM320 bilion terlepas kepada Brunei, 217 hektar tanah KTM difaraid dengan Singapura, tanah rezab Melayu yang ditinggal penjajah selepas merdeka seluas 3 juta hektar yang hanya separuh sahaja lagi yang berstatus rezab Melayu dan banyak lagi isu yang mengguris perasaan orang Melayu Islam di negara ini. Apakah semua ini angkara Pakatan Rakyat?” ujarnya.

Justeru, tambahnya PAS menasihatkan mereka itu agar berhentilah daripada menjadi ayam sabung Umno, untuk bersama-sama dengan PAS.

“Serulah rakyat untuk bersama dengan PAS, bukannya ajak PAS bersatu dengan parti yang sudah hendak karam. Habiskanlah sisa umur yang semakin senja untuk berbakti kepada perjuangan Islam yang dipimpin oleh PAS, ketika gerakan massa dari kalangan muda mudi yang tidak bertudung dan bersubang sebelah bersama PAS untuk menyelamatkan negara daripada kepimpinan yang rakus,” ujarnya. -Hrkh

Read more ...

Bumbung stadium runtuh tiada didakwa


IPOH , 13 Julai : Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming memohon penjelasan daripada pihak berkenaan berhubung insiden runtuhan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kuala Terengganu, tidak lama dahulu.


Kor Ming berkata, perkara berkenaan telah berlalu selama hampir setahun setelah pembukaan rasminya pada 10 Mei 2008 sempena penganjuran Sukan Malaysia (SUKMA) di Terengganu, namun sehingga ke hari ini tidak ada satu pun dakwaan yang dibuat terhadap mana-mana pihak berikutan runtuhan stadium yang dianggarkan bernilai RM292 juta itu.


Menurutnya, kejadian runtuhan stadium yang mampu memuatkan 50,000 penonton pada satu-satu masa itu juga telah sedikit sebanyak menjejaskan imej negara di rantau ini.


“Kerajaan tidak pernah mengambil iktibar daripada beberapa siri kejadian projek-projek kerajaan yang menjejaskan imej negara.


“Sebagai contoh, bangunan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur serta Bangunan Parlimen yang mengalami kebocoran di bahagian bumbung, keretakan di Jejantas Kepong dan juga pelbagai masalah lain di bangunan-bangunan sedia ada,” katanya.


Kor Ming berkata demikain bagi mengulas jawapan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Shaziman Abu Mansor di Parlimen, baru-baru ini.


Katanya, kontraktor utama projek berkenaan juga telah diarahkan oleh Kerajaan Negeri Terengganu bagi melaksanakan kerja-kerja pembersihan sisa runtuhan stadium berkenaan kerana ianya masih dalam tempoh jaminan (warranty) ketika kejadian runtuhan tersebut berlaku.


Bagaimanapun, kontraktor berkenaan enggan melaksanakan kerja-kerja tersebut walaupun beberapa surat peringatan telah dikeluarkan kepada mereka (kontraktor).


“Oleh sebab itu, kerajaan terpaksa menawarkan tender baru pada 22 Mac 2010 bagi tujuan pembersihan di situ dan tender itu telah pun ditutup pada 19 April 2010 lalu.


“Difahamkan juga, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) dan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK), telah menggantung lesen pendaftaran kontraktor utama projek tersebut selain menyenaraihitamkan Ahli Ahli Lembaga Pengarahnya serta Pengarah Sahamnya daripada mengambil bahagian dalam mana-mana tender kerajaan mulai 4 September 2009,” katanya.


Sementara itu, Kor Ming turut mengesyorkan agar semua projek pembinaan awam dipilih menerusi sistem tender terbuka yang telus demi membela kepentingan awam.


Katanya, pemilihan menerusi kaedah berkenaan dilihat dapat membantu mengelakkan kos pembinaan yang melambung tinggi hingga mengakibatkan kerugian besar kepada negara.


“Malaysia mengalami kerugian bernilai RM28 bilion setiap tahun selain menanggung hutang berjumlah RM378.3 bilion, setakat 31 Mac tahun ini.


“Oleh itu, sesuatu perlu dilakukan bagi mengatasi masalah ini,” katanya.
SH

Read more ...

Menteri Penerangan Malaysia dibidasSHAH ALAM, 13 Julai :
Bekas Duta Amerika ke Malaysia, John R Malott mendesak Menteri Penerangan, Komunikasa dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim supaya memohon maaf kepada Ketua Pembangkang, rakyat Malaysia dan pemerintah Amerika Syarikat kerana membuat tuduhan mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai agen agensi perisikan CIA.


Malott yang menjadi Duta Amerika Syarikat di Kuala Lumpur selama tiga tahun darim 1995 hingga 1998 berkata Anwar bukan dan tidak pernah menjadi agen Amerika.

"Saya tegaskan sekali lagi apa yang saya katakan kepada Menteri Luar ketika itu, Abdullah Ahmad Badawi pada 1998,

" Jika anda mendakwa Anwar adalah agen Amerika, anda juga membuat rumusan, secara salah, bahawa Amerika juga masuk campur dalam hal ehwal politik dalaman Malaysia, dan ini adalah tidak benar.


"Saya pernah menyentuh mengenai perkara ini 10 tahun dahulu ketika saya menulis satu artikel untuk Malaysiakini ('Anwar was never an American spy', Sept 2, 2000) di mana saya menafikan secara khusus bahawa Anwar buka dan tidak pernah menjadi agen kepada Amerika.

"Seperti yang saa tulis dalam artikel tersebut saya memberitahu Abdullah bahawa Anwar bukan agen Amerika. Sekiranya kerajaan Malaysia menangkap Anwar dan mendakwa beliau agen Amerika, kita akan mengeluarkan kenyataan serta merta untuk menafikan sekeras-kerasnya dan akan mencabar kerajaan Malaysia untuk menyediakan bukti.

"Saya juga secara jelas memberitahu Abdullah bahawa kerajaan Malaysia akan dimalukan kerana mereka tidak mampu memberikan bukti untuk menyokong dakwaan tersebut kerana dakwaan ini hanya khayalan yang tidak wujud sama sekali," kata belas duta itu dalam satu kenyataan beiau hari ini.

Beliau membidas Rais sebagai menteri yang bertanggungjawab mengenai penerangan dan informasi kerana gagal memeriksa fajta yang maklumat yang betul ketika membuat tuduhan yang melulu tersebut.

"Sudah tentunya rakyat mengharapkan beliau melaksanakan tugas yang diamanahkan dengan baik. Dalam keadaan ini Rais sepatutnya memastikan berita yang beliau terima adalah benar tetapi sebaliknya berlaku.

"Rais gagal menyelidik latarbelakang blogger yang tulisan mengenai Anwar dipetik oleh Utusan Malaysia. Malah tidak siapa pernah mendengar blog ini apatah lagi mengatakan ianya 'terkenal'. Saya yakin Rais juga tidak membaca blog tersebut sebelum beliau membuka mulut. Sebaliknya beliau terus percaya dengan laporan Utusan itu," jelas beliau.

Malott menambah sekiranya Rais mengambil masa 15 saat untuk melayari google beliau akan ketahui bahawa blogger yang dilabelkan sebagai 'pakar' oleh Utusan sebenarnya berkata beliau pernah disambar petir sebanyak 10 kali ketika berada di dalam rumah beliau dan menuduh Ratu Elizabeth terlibat dalam sindiket wang haram.

"Blogger ini juga berkata beliau tinggal di atas gunung di New York bersama kuda, kucing, anjing dan ayamnya. Bagaiman orang seperti ini tahu mengenai Malaysia dan siapa sebenarnya agen CIA?

"Sebelum Rais menyebarkan berita palsu daripada orang seperti ini, elok beliau periksa fakta dan elakkan dirinya daripapda mendapat malu. Mengapa Rais tidak buat kerjanya dengan betul dan bersungguh-sungguh?

"Ini bukan sahaja mengenai Rais dan Utusan malah saya amat terkejut kerana masih ada golongan di Malaysia yang terus menerus menyebarkan isu karut ini mengatakan Anwar agen Amerika demi kepentingan agenda politik mereka," tegas beliau lagi.

Malott menyoal sekiranya beliau berbohong mengenai Anwar 10 tahun dahulu mengapa Dr Mahathir yang menguasai Cawangan Khas (Special Branch) selama 22 tahun tidak menafikannya.

"Mengapa tidak seorang pun tampil untuk membuktikan Anwar agen Amerika tujuh tahun selepas persaraan Dr Mahathir? Mengapa mereka tidak mampu membuktikan sehingga hari ini? Mengapa mengambil coretan dblogger yang membebel yang bukan-bukan yang tinggal di atas gunung di New York? Kenapa Anwar tidak ditangkap atas tuduhan pengintipan?

"Kerajaan Malaysia mungkin mempunyai perbezaan pendapat dengan Anwar tetapi jika ia membuat dakwaan palsu terhadap Amerika Syarikat khususnya menuduh kita mencapuri urusan dalaman Malaysia, kita akan mendedahkan segala dakwaan palsu itu.

"Malah selepas 12 tahun saya bertemu Abdullah, Malaysia gagal memberikan walaupun sekelumit bukti bahawa Anwar adalah agen Amerika," kata Malott lagi.

Beliau berkata Rais juga wajib memohon maaf kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana dakwaan beliau tersebut dilihat cuba merosakkan usaha beliau untuk meningkatkan hubungan dua hala dengan Amerika Syarikat

"Mengapa anda (Rais) melemahka usaha Perdana Menteri anda dan mengatakan Amerika Syarikat masuk campur dalam urusan dalaman Malaysia dan menyokong pembangkang?

"Sekiranya Amerika gembira dengan usaha uusaha Najib di mana pula letaknya logik kita menyokong Anwar dan pembangkang?" tanya Malott kepada Rais.

Read more ...

Jangan terlalu angkuh

abdul_rahman_suliman.gif picture by paspbPARIT BUNTAR , 13 Julai : Ketua Umno Bahagian Parit Buntar, Datuk Abd Raman Suliman (gambar) diingatkan tidak terlalu angkuh membuat kenyataan bahawa kerusi Parlimen dan dua DUN di Parit Buntar hanya dipinjamkan sementara kepada Pakatan Rakyat.

Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar Abdul Bahrain Desa berkata, kenyataan Ketua Umno Bahagian Parit Buntar mengambarkan seolah-olah ketiga-tiga kerusi tersebut adalah hak mutlak Umno.

“ Beliau harus sedar bahawa Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen yang mana semua parti politik berhak bertanding dan menang dalam pilihanraya.

“ Ketiga-tiga kerusi yang sekarang menjadi milik Pakatan Rakyat di Parit Buntar dimenangi melalui pilihanraya bukan dipinjam dari Umno”katanya

Bahrain berkata, kenyataan Ketua Umno Bahagian Parit Buntar itu juga menunjukkan bahawa beliau masih tidak dapat menerima hakikat bahawa Barisan Nasional telah tewas bertanding untuk ketiga-tiga kerusi tersebut dalam pilihanraya umum lalu.

“ Malah, ketiga-tiga kerusi tersebut juga hanya milik sementara Pakatan Rakyat. Apabila dibubarkan parlimen nanti, kerusi tersebut akan dipertandingkan semula.

“ Umno Parit Buntar boleh mengambil semula ketiga-tiga kerusi tersebut, tetapi tunggulah keputusan yang ditentukan oleh rakyat dalam pilihanraya umum ke 13 nanti” katanya

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Parit Buntar Khairulzami Muhammad menyangkal tuduhan Ketua Umno Bahagian Parit Buntar bahawa tiada perubahan yang dilakukan Pakatan Rakyat terhadap pembangunan di kawasan Parit Buntar.

“ Sepatutnya tuduhan itu ditujukan kepada kerajaan Barisan Nasional yang memerintah negeri dan pusat bukan kepada Pakatan Rakyat.

“ Beliau perlu sedar bahawa ketiga-tiga wakil rakyat Pakatan Rakyat di Parit Buntar dinafikan peruntukan pembangunan yang sepatutnya diterima untuk membantu rakyat” katanya

Khairulzami meminta kerajaan Barisan Nasional mendedahkan kepada rakyat di Parit Buntar ke manakah peruntukan ini disalurkan.

“Jika tiada pembangunan berlaku di Parit Buntar seperti didakwa Ketua Bahagian Umno, ke manakah peruntukan itu dibelanjakan.

“ Kami dapat banyak aduan penduduk yang kecewa apabila memohon kerajaan membaiki jalan kampung, jawapan yang diterima adalah peruntukan tiada” katanya

Read more ...