Sunday, June 26, 2011

TERBARU : AJK masjid UMNO halau pemuda pakai baju BERSIH bersolat di masjid

Dewan Pemuda PAS kawasan Sepangar berasa kesal dengan sikap angkuh salah seorang AJK Masjid Bandaraya, Likas, Kota Kinabalu yang menghalau seorang pemuda dari bersolat di masjid semata-mata kerana pemuda tersebut memakai baju BERSIH. Kejadian yang berlaku di masjid tersebut dapat dilihat oleh seluruh ahli kariah yang turut sama bersolat di masjid tersebut.

Selain dari kata-kata kesat, baju beliau juga direntap oleh AJK Masjid tersebut

Salah seorang ahli kariah masjid memarahi ajk tersebut

Pemuda yang tidak mahu namanya dikenali itu, sememangnya sering bersolat di masjid tersebut telah dihalau keluar dari masjid ketika selesai bersolat magrib. Selain dari menghalau pemuda tersebut, AJK masjid yang dikenali sebagai Hj. Paiman tersebut telah mengeluarkan kata-kata kesat dengan menuduh pemuda tersebut sebagai munafik. Tidak cukup dengan kata-kata kesat, beliau turut menolak pemuda tersebut dengan kasar.

Situasi yang memalukan ini akhirnya dileraikan oleh salah seorang ahli kariah yang masuk campur. Ahli kariah itu dengan nada yang tegas telah menegur AJK masjid tersebut kerana sikapnya yang memalukan itu. Beliau membela pemuda tadi, dan memarahi AJK masjid tersebut kerana menghalau anak muda dari bersolat semata-mata kerana mamakai baju BERSIH.

Dewan Pemuda PAS kawasan Sepangar melihat perkara ini sepatutnya tidak berlaku. Sehubungan dengan itu, DPP Sepangar menggesa agar Jawatankuasa Masjid Bandaraya segera mengambil tindakan terhadap AJK masjid tersebut di atas sikap beliau yang merosakan imej Masjid Bandaraya yang sememangnya terkenal dikalangan para pengunjung dan pelancong.

Mengenai Himpunan BERSIH yang akan diadakan pada 9 Julai nanti, DPP Sepangar menyeru seluruh rakyat Sabah agar berpakaian berwarna kuning dan keluar ke bandar-bandar beramai-ramai bersama keluarga.

-Pilihanraya Bersih dan Adil-
-Kearah Negara Berkebajikan-
-Selamatkan Malaysia-


Sumber daripada blog Dewan Pemuda Pas Sepanggar

Read more ...

Lepas gagal kaitkan BERSIH dengan Hindu, Utusan kaitkan BERSIH dengan Kristian pula


Selepas kaitkan dengan Hindu, kini Kristian pula. Ini semua perancangan untuk melaga-lagakan agama dan bangsa di Malaysia. Namun, rakyat tidak mudah terpedaya!

KUALA LUMPUR, 27 Jun : Akhbar Utusan, milik Umno mendakwa gerakan yang mempunyai kaitan dengan Kristian, yang berpangkalan di luar negara, dikenal pasti sebagai penyumbang dana kewangan terbesar kepada Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0).


Laporan akhbar itu hari ini mendakwa gerakan tersebut yang berselindung di sebalik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sejak beberapa minggu lalu dikesan aktif menyalurkan bantuan kepada Bersih melalui NGO tempatan.


Awal Mei lalu, akhbar itu ada menyiarkan laporan muka depan bahawa ada usaha pihak tertentu di kalangan penganut Kristian negara ini mahu menjadikan Malaysia negara Kristian dengan mengambil alih status agama rasmi.


Laporan ketika itu, memetik satu majlis di Pulau Pinang, juga berkata ada usaha mahu menjadikan orang Kristian sebagai perdana menteri negara ini.


Kata akhbar itu, antara NGO terbabit ialah Yayasan Konrad Adenauer dari Jerman yang mempunyai hubungan erat dengan Parti Kesatuan Kristian Demokratik di negara itu dan Yayasan Canadian Allied dari Kanada.


Kedua-dua NGO tersebut, menurut Utusan Malaysia, kini dikesan berada di carta ‘tiga teratas’ selaku penyumbang berbanding beberapa lagi pertubuhan asing lain, yang mewakili sembilan negara berlainan.


Dipercayai, jumlah terkumpul dana kewangan asing yang dimiliki Bersih kini sudah mencecah jutaan ringgit dan ia bakal digunakan untuk membiayai operasi demonstrasi.


Malah, Utusan Malaysia juga mendakwa bahawa minggu lalu sahaja sebanyak RM250,000 dari negara asing disalurkan secara haram kepada sebuah NGO tempatan yang bernaung di bawah Bersih 2.0.


“Semua sekali, sembilan negara asing yang menjadi ‘tangan ghaib’ bagi mencetuskan keadaan huru-hara dalam negara pada 9 Julai ini dan mereka bergerak melalui NGO,” lapor Utusan Malaysia.


“Penyumbang paling besar yang dikesan adalah daripada NGO yang mempunyai kaitan dengan Kristian,” kata Utusan Malaysia memetik sumber.


Dalam pada itu, sumber tersebut turut menjelaskan Bersih juga menerima bantuan kewangan daripada NGO yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Britain dan beberapa buah negara Asia yang lain.


Bagi Amerika Syarikat, Institut Demokrat Kebangsaan (NDI) dan Institut Republikan Antarabangsa (IRI) dikenal pasti menaja Bersih dan parti-parti pembangkang di negara ini.


“Semua ini membuktikan bahawa Bersih hanya menjadikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai kambing hitam untuk menghalalkan demonstrasi haram. Di belakang mereka ada ejen asing.


“Jadi saya harap rakyat sedar perkara ini. Pembangkang kini sanggup melakukan apa sahaja termasuk bersekongkol dengan negara asing bagi mencetuskan huru-hara,” jelasnya.


Sementara itu, semakan Utusan Malaysia di laman web NDI, www.ndi.org mendapati NGO tersebut mengesahkan bahawa mereka menaja aktiviti Bersih.


“Program NDI di Malaysia ditaja oleh National Endowment for Democracy (NED),” kata badan tersebut seperti dipetik dari laman web.


Malaysian Insider

Read more ...

Di Malaysia, pakai T-Shirt kuning salah, tayang video seks OK!

Beberapa jam yang lepas saya mendapat panggilan telefon memberitahu saya yang Khairul Anwar Ahmad Zainudin, dari AMK PKR telah ditahan oleh Polis kerana memakai baju-Bersih dan nampaknya rally yang dirancang Bersih ini memang memberi kesan kepada rakyat kali ini.

Jikalah benar rakyat tidak bersetuju dengan tuntutan Bersih untuk mengadakan pilihanraya secara adil dan saksama tidak mungkin Polis mengambil tindakan terhadap sesiapa yang memakai baju-T Bersih.

Ini merupakan satu tindakan yang agak keterlaluan dan ini membuatkan orang ramai merasakan tidak lagi merasakan hidup secara bebas yang lazim diamalkan oleh rakyat negara yang bebas dan demokratik. Jika tekanan terhadap rakyat dilakukan sampai sedemikian rupa ini menunjukan secara terang yang pihak yang sedang memegang kuasa itu sudah tidak berkeyakinan lagi akan diberi mandat oleh yang yang memilih.

Takkan lah dengan memakai baju T Bersih sudah menjadi kesalahan. Kenapa hendak menekan sampai ketahap ini. Rakyat akan merasakan kebencian terhadap kita dengan lebih teruk lagi dan kita juga yang akan menerima kesannya. Kita boleh melakukan apa-apa tindakan yang munasabah untuk mempertahankan apa yang kita dapat dari rakyat, tetapi jika kita terpaksa menekan sebegini rupa semata-mata untuk mengekang desakan rakyat ini sudah melampaui batas yang bermoral.

Kita hendakan kesinambungan sokongan rakyat, tetapi jika rakyat benar-benar tidak lagi mahu memberikan mandate kepada kita, ia tidak bermakna kita ada kuasa secara moral dan undang-undang menekan manusia sehingga kepada pakaian yang kita pakai. Kita telah mendesak rakyat supaya tidak menyokong rally yang bakal di adakan pada 9hb Julai nanti. Kita tidak mengeluarkan permit untuk penganjuran itu. DAN sekarang mereka dicegah memakai baju T Bersih itu merupakan satu tindakan yang ‘autocratic’ yang tidak ada batasnya.

Jika kita hendak menjadikan pakaian yang bersimbulkan gerakan rakyat dan parti-parti politik maka kita juga mesti melakukan larangan terhadap mereka yang memakai baju UMNO, PKR, PAS, DAP, MCA dan mana-mana parti politik dan pertubuhan NGO yang lain.

Presiden Marcos merupakan seorang dictator tetapi dalam pemerintahannya masih ada dua tiga saluran TV yang terang-terang menentang kerajaan. Saluran itu terus beroperasi dan Marcos dictator itu tidak pula menangkap dan menahan mereka yang mengendalikan saluran TV itu.

Jadi kita boleh bertanya kepada diri kita sekarang ini. Jika diktator Marcos boleh membiarkan saluran TV beroperasi dengan agak bebas, apa pula hendak kita katakan terhadap pemimpin kita yang begitu takut dan marah untuk mendengar rungutan rakyat? Bukankah ianya lebih teruk dari pemerintahan dictator?

Jika kita bermaruah jangan lah kita tunjukan sifat ‘perongos’ kita sehinggakan menelik dan meneliti pakaian dan ‘attire’ yang dipakai rakyat. Bersih bukannya parti politik dan NGO ini hanya mahukan perjalanan pilihanraya dijalankan dengan seadil adilnya. Seruan ini sepatutnya disokong oleh UMNO sendiri kerana sebagai parti yang mengaku sebagai parti yang bermaruah melakukan sesuatu dengan ‘transparent’ sepatutnya menjadi pakaian hidup kita.

Cukup-cukuplah menyalahkan pihak lain kerana kita sudah jatuh sokongan ramai. Tentu ada sebabnya yang kita ini di tolak dan dipersoalkan oleh orang ramai. Oleh kerana kita mempunyai jiwa yang fakir, kita sentiasa mendengar dan melihat segala tindakan rakyat dengan ‘suspicion’ yang begitu melampau.

Kepada NGO bersih saya ada pandangan untuk saudara/i fikirkan. Jika memakai baju-T Bersih itu merupakan kesalahan saya cadangkan supaya Bersih menjual seluar dalam yang ada logo Bersih pula.

Kita mungkin akan terjumpa pihak Polis menelanjangkan rakyat ditepi jalan jika mereka (polis) mensyaki mereka yang memakai seluar dalam Bersih. Saya cadangkan Datuk Ambiga memakai ‘panty’ Bersih. Kita tengok bagaimana Ambiga akan di telanjangkan oleh pihak dan merampas seluar dalam yang beliau pakai itu. Saya juga mencadangkan Kementerian Dalam Negeri membeli mesin pengimbas untuk memeriksa siapa yang memakai singlet atau seluar dalam yang berlogokan Bersih.

Dengan tindakan yang dilakukan terhadap mereka yang memakai baju T Bersih di Shah Alam semalam kita sudah menunjukan satu ‘attribute’ yang nyata sebagai pihak yang mempunyai jiwa yang terlalu fakir.

Tidak hairanlah kita melihat apa yang tidak sepatutnya berlaku pada hari ini berlaku dengan jelas. Pemimpin yang elok itu mesti ada setidak-tidaknya sedikit sifat ‘gentleman’ dan akan menerima dengan hati yang terbuka apa-apa yang di pilih oleh rakyat.

Jangan kita sampai begitu takut sehinggakan melakukan perkara-perkara yang tidak wujud di dalam masyarakat yang bertamaddun. Firaun telah membunuh semua kanak-kanak lelaki yang dilahirkan kerana ahli nujum telah memberitahu Firaun yang ketika itu akan lahir seorang kanak-kanak (Musa) yang akan menentang kekuasaannya.

Akhirnya Musa lahir juga dan mengalahkan firaun di lautan Merah.

- Aspan Alias

Read more ...

Blogger UMNO kata depa dah kahwin , kenapa Mat Bashah gugur jawatan juga

Atas dakwaan khalwat oleh Mahkamah Syariah

Ketua Puteri Umno Jerlun Yusmawati Yaacob dan Setiausaha Umno bahagian itu, Jasmi Mohd Ismail digugurkan daripada jawatan masing-masing ekoran kes berkhalwat yang sedang mereka hadapi di Mahkamah Syariah, lapor media hari ini.

Pengerusi Umno Kedah Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, surat berkaitan pengguguran jawatan itu dikeluarkan oleh Setiausaha Agung Datuk Seri Tengku Adnan Mansor, 24 Jun lalu.

“Kes ini merupakan kes yang pertama di Kedah dan saya yakin mereka telah pun menerima surat pengguguran jawatan itu,” katanya dipetik Utusan Malaysia hari ini.

Isnin lalu, Yusmawati dan Jasmi mengaku tidak bersalah di Mahkamah Rendah Syariah Kubang Pasu atas tuduhan bersekedudukan di sebuah rumah pada bulan lalu.

Mereka yang bukan mahram ditahan dalam serbuan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah di sebuah rumah di Taman Tunku Sarina di sini pada pukul 1.20 pagi, 11 Mei lalu.

Jasmi dan Yusmawati didakwa bersekediaman, bersekedudukan, berkurung atau bersembunyi tanpa ikatan sah mengikut Seksyen 9(1)(2) Enakmen Kanun Jenayah Syariah (Kedah) 1988.

Menurut Ahmad Bashah, ekoran perkembangan itu, Naib Ketua Puteri Umno Jerlun, Siti Hajar Ahmad Hayazi dilantik memangku jawatan Ketua Puteri sehingga pemilihan peringkat parti diadakan kelak.

Kata beliau, pelantikan berkenaan selaras dengan Fasal 12.8 Peraturan Pergerakan Puteri Umno.

Tambah beliau, bagi jawatan pengganti Jasmi pula akan diputuskan oleh Ketua Umno Jerlun, Datuk Abu Hasan Sharif.

Read more ...

SPR, BN jangan sombong - Dato' Harun Din


KUBANG PASU 27 JUN : Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din mengingatkan kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) supaya tidak sombong dalam menerima sebarang teguran serta pandangan rakyat berhubung sistem pilihan raya yang dijalankan di negara ini.

Malah katanya, Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) dan Umno-BN perlu bersiap sedia untuk berhadapan dengan realiti sebenar persepsi rakyat terhadap mereka.

Paling mudah, Dr Haron mengulas mengenai Undi Pos yang sehingga kini dipertikaikan ketelusannya oleh banyak pihak.

"Undang-undang pilihan raya pun tak adil. Kalau kita tanya mengapa ada Undi Pos, mereka kata sebab ada yang tak boleh mengundi, tak apalah. Bila tanya mengapa tak boleh buka dan bilang terus, mereka kata tak boleh sebab kena simpan di Pejabat SPR. Buat apa nak simpan? soalnya.

"Ada benda yang tak adil, sebab itu kita minta supaya mereka adil tetapi mengapa mereka tak beri. Bila ditanya sudahkah mereka melihat perbuatan ini baik atau buruk, mereka jawab baik. Baik bagaimana kalau begitu?," tegas beliau ketika berucap sempena sambutan 50 Tahun PAS Cawangan Kampung Kodiang lama di sini, kelmarin.

Dalam ucapan ringkas itu, turut mengingatkan semua pemimpin agar terus kekal dengan prinsip keadilan yang digenggam erat oleh agama Islam.

Katanya, kerana ketidakadilanlah rakyat mempersoalkan peranan kerajaan sehingga tercetusnya ketidakpuasan hati dikalangan rakyat hari ini.

Malah ujarnya, kerana ketidakadilan itu jugalah gabungan masyarakat sivil telah melancarkan himpunan raksaksa pada 9 Julai ini yakni Bersih 2.0 bagi meluahkan ketidakpuasan hati mereka terhadap sistem pilihan raya di negara ini.

Menurutnya lagi, keputusan Pilihan Raya Umum ke 12 lalu jelas menunjukkan bahawa ketidaktelusan sistem pilihan raya di negara ini di mana beliau tewas tipis dengan majoriti 300 undi tetapi mendapat lebih 500 undi rosak di peti undi tertentu.

Dr Haron Din yang bersaing Ismail Kassim yang juga merupakan adik bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim di Parlimen Arau.

Justeru Haron mengutarakan hadis Nabi Muhammad S.A.W sebagai peringatan kepada pihak berkuasa yang pecah amanah dan menipu rakyat.

"Mana-mana pemerintah yang boleh menerima, membuat, memilih dan menolak undang-undang Islam mahupun barat. Muslim khasnya, kalau dia tipu rakyat, tak kesahla apa yang dibuat itu rasuah, tipu pilihan raya atau tipu senarai mengundi pilihan raya. Allah S.W.T akan haramkan mereka dari masuk syurga," kata beliau

Read more ...

Laksana dahulu tuntutan Bersih, baru "Anak Jantan"SHAH ALAM 27 JUN : Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak perlu ada keberanian terlebih dahulu untuk menunaikan segala tuntutan yang dikemukakan oleh Bersih 2.0, jika mahu mencabar Pakatan Rakyat bersaing di arena itu pada pilihan raya umum akan datang.

Menurut Presiden Parti Sosialis Malaysia (PSM), Dr Nasir Hashim yang juga bekas tahanan Bersih 1 pada 2007, Najib sepatutnya hanya mencabar Pakatan Rakyat bertanding selepas beliau melaksanakan gesaan rakyat di bawah gabungan pertubuhan badan bukan kerajaan di negara ini yang mahukan pilihan raya adil dan bersih dilaksanakan di negara ini.

" Kalau kita lihat semua tuntutan Bersih, ia adalah tuntutan yang memang semua orang mahukan untuk dapatkan pilihan raya yang adil.

" Kalau ini dapat kita laksanakan, lepas itu kita boleh berlawan (secara adil). Sekarang ini kalau pilihan raya memang berat sebelah. Cuba kita lihat tuntutan Bersih itu, boleh mereka kata tidak mahu.. Kalau mereka tak mahu, maknanya mereka tak mahu pilihan raya yang bersih," kata Dr Nasir merujuk kepada pendirian Najib dan rakan-rakannya dalam Umno-Barisan Nasional(BN).

Semalam Najib mencabar Pakatan Rakyat untuk berdepan dengan Barisan Nasional pada pilihan raya umum ke-13 sebagai "anak jantan" dan bukan turun di jalanan untuk mengadakan himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Dakwa Najib, himpunan Bersih 2.0 bukan bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong bagi menuntut pilihan raya yang adil dan bersih tetapi bertujuan mahu menimbulkan huru-hara dalam negara.

“Waktu pilihan raya, kalau anak jantan yang sebenar bila pilihan raya, bertandinglah . . . kalau berani, kalau bukan anak jantan buatlah di jalanan dan
berdepan dengan undang-undang,” Najib dipetik sebagai berkata ketika merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan Parti Progresif Penduduk di Kuala Lumpur, semalam.

Najib juga turut memberi amaran bahawa beliau akan mempertanggungjawabkan segala insiden pada hari berkenaan kepada Pakatan Rakyat dan mereka yang menyertai perhimpunan berkenaan akan menerima "akibat" dari perbuatan itu.

Melihat kepada pendirian Najib dan tindakan polis mutakhir ini menahan sesiapa sahaja yang memakai pakaian berwarna kuning terutamanya yang mempunyai logo Bersih jelas mencerminkan ketakutan yang begitu memuncak dalam jiwa pemimpin negara itu.

" Najib sekarang ini memang paranoid, takut pada bayang-bayang sendiri. Nampak orang baju kuning pun tak boleh.
" Oleh kerana 2008, rakyat sudah berubah. Ramai orang yang mengundi kita... tetapi oleh kerana penyelewengan, kemenangan kita itu nampak kecil kita menang (majoriti undi)," katanya.

Oleh itu katanya, segala bentuk perundangan hatta nama Yang di-Pertuan Agong akan digunakan bagi mengekang kemaraan rakyat kerana mereka tahu tuntutan yang dibawakan oleh Bersih 2.0 akan meranapkan impian mereka mempertahankan Putrajaya.

" Sekarang ini kalau kita berentap, memang berat sebelah kepada dia (Umno-BN). Sebab itu mereka tak mahu ikut Bersih, mereka akan bermasalah, mungkin mereka akan jatuh.
" (Trend pengundian) ini yang mereka takutkan sebab kalau tidak ada penyelewengan, mereka tidak akan lepas (menang pilihan raya). Sebab itu tuntutan Bersih yang sememangnya adil, tidak ada satu pun yang boleh dipertikaikan kepada sesiapa yang mahukan pilihan raya adil, inilah yang harus diikuti.. tetapi mereka tak mahu itu. Jadi kalau kata nak bertanding secara saksama, tapi tak mahu ikut cara yang betul macam mana?," kata Dr Nasir.

Read more ...

ADUN UMNO pun mai dengar ceramah BERSIH 2.0

Penduduk Alor Star tekun mengikuti ucapan Anwar mengenai kepentingan Bersih 2.0

ALOR STAR: Lebih 5,000 orang membanjiri Markas Pas Pokok Sena di sini, bagi mengikuti perkembangan terbaru dari pimpinan Pakatan Rakyat mengenai program Himpunan Bersih 2.0 di ibu negara 9 Julai ini.

Kehadiran rakyat yang bilangannya luar biasa itu, sekaligus memberi gambaran betapa sambutan rakyat terhadap seruan menyertai Himpunan Bersih 2.0, sangat menggalakkan.

Apatah lagi, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pidatonya bijak membakar semangat hadirin dengan mengingatkan rakyat supaya terus yakin dengan perjuangan menuntut perubahan kerana ia asas paling utama dalam melawan pemerintah zalim.

“Kita ada keyakinan, kita menang. Hilang keyakinan, kita kalah,” kata Ketua Umum KEADILAN merangkap Ketua Pembangkang itu.

Umno khianati amanah rakyat - Mahfuz

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang berucap dalam loghat pekat utara turut mencuri tumpuan apabila mengibarat pemimpin yang mengkhianati kepercayaan rakyat sebagai ‘jebon yang menjaga law ayam’ (musang yang menjaga reban ayam).

“Jangankan ayam, dengan law sekali jebon ini nak kekah,” katanya, penuh semangat.

Ketua Pemuda Pas kawasan Pokok Sena, Ustaz Izzat Shauki pula mencabar semua hadirin lelaki untuk turun ke Kuala Lumpur 9 Julai ini jika benar-benar anak jantan.

“Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga, seorang perempuan pun turun ke jalan raya. Jadi, kalau saudara-saudara yang lelaki tak berani turut sama berhimpun, malulah kepada orang perempuan” katanya

Sokongan rakyat terhadap tuntutan Bersih semakin meluas

Ahli Parlimen Kuala Kedah, Ahmad bin Kassim turut mengingatkan rakyat bahawa prinsip pengasingan kuasa antara pentadbiran, perundangan dan kehakiman perlu dititik berat agar kuasa tidak berpusat kepada Perdana Menteri semata-mata.

“Kalau dah campur jadi macam rojak, ada masalah. Justeru, tuntutan Bersih adalah sebahagian usaha memperbetul keadaan ini,” katanya.

Antara yang hadir ceramah Anwar Ibrahim di Naka ialah
Dato Syed Sobri ADUN Kuala Nerang Di belakang beliau ialah bendahari DPPPT
[sumber dari facebook Pemuda Padang Terap]

Ceramah berakhir kira-kira jam 12 tengah malam dengan ribuan hadirin yang mengikuti amanat pimpinan beransur-ansur pulang ke rumah masing-masing, dengan tekad untuk menyertai Himpunan Bersih 2.0.

Di wajah mereka, terpapar semangat untuk berhimpun di Kuala Lumpur 9 Julai ini

Read more ...

UMNO takut pilihanraya adil dan bersih

http://i31.photobucket.com/albums/c368/paspb/IMG_1047.jpg?t=1303052449PARIT BUNTAR, 26 Jun : Pandangan yang mengatakan kejayaan Pakatan Rakyat memerintah lima negeri sebagai membuktikan sistem pilihanraya di Malaysia telah berjalan dengan adil disangkal oleh Ahli Jawatankuasa PAS Parit Buntar Adnan Abd Rahman

Beliau berkata, sekiranya pilihanraya umum ke 12 lalu berjalan dengan adil bukan sahaja lima negeri malah kerajaan pusat sekarang juga diperintah oleh Pakatan Rakyat.

“ Inilah sebabnya UMNO begitu membantah himpunan menuntut pilihanraya yang adil dan bersih anjuran pertubuhan bukan Kerajaan (NGO) BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

“ UMNO sebenarnya takut Suruhanjaya Pilihanraya (SPR ) akan menerima lapan tuntutan BERSIH 2.0 kerana UMNO amat bergantung dengan sistem pilihanraya sedia ada yang banyak memberi kelebihan kepada mereka” katanya

Beliau berkata, laporan polis yang dibuat di seluruh negara bagi membantah himpunan aman BERSIH dibuat oleh UMNO dan NGO yang ditunjangi oleh UMNO.

“ NGO yang timbul secara tiba-tiba membuat laporan polis bukan mewakili rakyat Malaysia secara keseluruhannya, sebaliknya mewakili UMNO yang berada dibelakang NGO ini.

“ Sedangkan himpunan BERSIH adalah mewakili seluruh rakyat Malaysia yang mahukan perubahan sistem pilihan raya ke arah yang lebih baik” katanya

Adnan berkata, tindakan pemuda UMNO ingin mengadakan himpunan pada tarikh yang sama dengan himpunan BERSIH bagi menzahirkan sokongan terhadap sistem demokrasi sedia ada membuktikan UMNO tidak mahu berubah kepada sistem pilihanraya yang adil dan bersih.

“ Jika UMNO ikhlas mahukan sistem pilihanraya yang adil dan bersih , sepatutnya himpunan BERSIH ini disokong bukan dibantah.

“ Ternyata, UMNO amat lemah dan bergantung kepada insitusi kerajaan seperti SPR dan polis untuk terus kekal berkuasa.” katanya

Sementara itu, Dewan Pemuda PAS Parit Buntar tidak gentar dengan amaran Pemuda UMNO untuk mengadakan himpunan pada tarikh yang sama dengan himpunan aman BERSIH.

Timbalan Ketua Pemuda PAS Parit Buntar Hairul Nizam Ishak (gambar ) berkata, anak muda di Parit Buntar sudah bersiap sedia untuk menghadirkan diri ke perhimpunan aman BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

“ Kami sudah bersiap sedia untuk berhimpun. Jika pemuda UMNO mahu mengadakan himpunan pada tarikh yang sama itu hak mereka yang dijamin oleh perlembagaan.

“ Namun, pemuda UMNO diingatkan supaya tidak melakukan provokasi menganggu himpunan aman yang dilakukan BERSIH 2.0” katanya

Hairul Nizam berkata, Dewan Pemuda PAS Parit Buntar menyokong penuh lapan tuntutan BERSIH 2.0 demi menjamin pilihan raya yang lebih adil bagi mempromosikan demokrasi yang telus dan dinamik .

“ Kami sokong lapan tuntutan BERSIH 2.0 iaitu bersihkan senarai undi, mereformasi undi pos, guna dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

“ Pendekatan penganjur BERSIH 2.0 untuk bergerak secara aman termasuk langkah-langkah yang telah diambil dalam menjayakan himpunan aman menjadi peransang kepada anak muda di Parit Buntar untuk turun berhimpun demi kepentingan rakyat marhaen” katanya

Read more ...

PR sedia berdepan secara ANAK JANTAN tapi UMNO / BN jangan BACUL perguna SPR dan POLISKOMENTAR : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini membuat kenyataan mengelirukan apabila mencabar Pakatan Rakyat supaya berdepan dengan Barisan Nasional (BN) sebagai "anak jantan" dan bukan mengadakan Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Najib mendakwa matlamat utama Himpunan Bersih 2.0 adalah mahu menimbulkan huru-hara dalam negara.

"Pada pembangkang (Pakatan Rakyat) bila mereka melihat kita terus bergerak ditambah pula kemenangan pada pilihan raya kecil yang lalu dan pilihan raya negeri Sarawak, jadi bagaimana mereka mahu merampas momentum ini sebab momentum ini ada pada kita.

“Mereka buat kesimpulan untuk mendapatkan kuasa dengan mengadakan Himpunan Bersih 2.0, bukan untuk serahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong atau mahu sistem pilihan raya yang adil tapi nak buat huru-hara.

“Waktu pilihan raya, kalau anak jantan yang sebenar bila pilihan raya, bertandinglah . . . kalau berani, kalau bukan anak jantan buatlah di jalanan dan berdepan dengan undang-undang,” katanya ketika merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan Parti Progresif Penduduk di sini.

Kenyataan Perdana Menteri itu tersasar kerana Pakatan Rakyat sememangnya akan bertanding pada pilihan raya umum ke-13, malah itulah nadi utama segala aktiviti parti politik.

Namun pada masa sama, Pakatan, sebagai sebuah gagasan “anak jantan”, mahukan sebuah pilihan raya yang bersih dan adil, justeru, ia memberi sokongan bulat kepada Perhimpunan Bersih 2.0.

Bersih 2.0 adalah anjuran pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan termasuk gabungan pelajar Islam dan Abim.

Pengerusi Bersih Ambiga Sreenevasan beberapa kali mengundang parti komponen BN untuk bersama-sama dalam gerakan bagi memperkasakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) namun ia mendapat sambutan dingin.

Oleh kerana itu, amat mudah untuk pemimpin seperti Najib menyerang Bersih sebagai kononnya alat pembangkang untuk mencetuskan huru hara.

Dalam ucapannya hari ini, Najib juga merujuk kepada kemenangan BN di Sarawak sebagai bukti “momentum” atau rentak memenangi pilihanraya ada ditangan BN.

Sebenarnya Pakatan Rakyat melipatgandakan kemenangannya dari tujuh kerusi kepada 15 kerusi pada PRN Sarawak April lalu.

Pilihan raya itu juga memaksa Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud untuk mengumumkan tempoh persaraan beliau selepas pemerintahan 30 tahun yang dibelit dengan dakwaan rasuah dan penyelewengan kuasa.

Jangan lupa kemenangan Pakatan itu diraih walaupun Barisan Nasional menguasai segala jentera kerajaan, media arus perdana dan menabur wang yang dikatakan berjumlah kira-kira RM500 juta ringgit untuk mengekalkan majoriti dua pertiganya.

Walaupun menang, jumlah undi untuk BN di Sarawak merosot kepada 54.5 peratus berbanding 62.9 peratus pada pilihan raya negeri sebelumnya.

Justeru, janganlah dibanggakan sangat kemenangan BN di Sarawak.

Najib juga mendakwa BN tidak pernah memanipulasi pilihan raya seperti mana yang didakwa Pakatan Rakyat.

“Kalau kata pilihan raya ini tidak adil kenapa kita nak serah Selangor, kenapa nak serah Pulau Pinang, kenapa PAS boleh perintah 20 tahun di Kelantan.

“Kalau kata kita manipulasi pilihan raya sudah tentu semua negeri akan jadi milik BN, kita tidak manipulasi pilihan raya tapi kita didokong rakyat,” kata Najib.

Alasan lapuk yang diguna pakai sejak zaman Tun Dr Mahathir ini mudah dijawab.

Tsunami politik yang melanda Malaysia tahun 2008 menyebabkan segala undi pos, pengundi hantu dan amalan-amalan lain tidak cukup untuk menongkah arus sokongan luar biasa rakyat terhadap PR.

Kotak-kotak undi pos dan pengundi hantu hanya memadai untuk mengurangkan jurang sokongan yang diperolehi oleh calon-calon PR di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan namun tidak cukup untuk menafikan mereka kemenangan.

Namun begitu, di Perak, majoriti tipis Pakatan Rakyat membolehkan Umno cepat-cepat merampas semula negeri itu kerana tiga wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat dan DAP sanggup lompat keluar diselubungi dakwaan mereka menerima ganjaran lumayan.

Oleh itu penguasaan PR di beberapa negeri tidak harus dijadikan contoh untuk menghalalkan SPR sebagai sebuah badan yang bersih dan berkecuali atau pun BN tidak memanipulasi proses pilihanraya.

Hakikat ialah pilihanraya di negara ini sentiasa dibayangi oleh masalah ketelusan undi pos dan pengundi hantu.

Pada zaman Mahathir, fenomena itu diburukkan lagi dengan pemberian kerakyatan kepada warga asing untuk membolehkan mereka mengundi BN di Sabah.

Kini projek IC Sabah dikatakan menular di Semenanjung selain masalah pemindahan pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain.

Berlatarbelakangkan semua ini, tidak harus timbul keraguan dalam tekad pembangkang mahukan sebuah SPR yang berwibawa.

Pada masa sama “kejantanan” Pakatan untuk menghadapi Umno-BN pada PRU akan datang tidak juga perlu diragukan.

Persoalannya adakah Najib dan Umno anak jantan yang sanggup bertanding secara adil, tanpa menguasai media arus perdana, dan tanpa menggunakan kemudahan awam serta dana rakyat untuk menyogok pengundi.

Jika jawapan adalah YA, saya yakin penganjur Bersih tidak akan keberatan untuk membatal gerakan mereka.

Read more ...

Selangor lancar Tabung Amanah Pembangunan Islam

SHAH ALAM, 26 Jun: Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor maju selangkah lagi ke hadapan dengan pelancaran Tabung Amanah Pembangunan Islam (Tapis) versi baru, malam tadi.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah berucap dan menyempurnakan acara pelancaran yang berlangsung di Dewan Utama Masjid Negeri dekat sini.

Bertemakan 'Amal Jariah Ummah, Dari Rakyat Untuk Islam', Tapis menjadi wadah amal jariah umat Islam khasnya rakyat Selangor namun terbuka kepada sesiapa sahaja di seluruh dunia.

Tapis menjadi sebuah institusi berwibawa, telus, sistematik dan menyeluruh dan juga wadah membangun modal insan di Negeri Selangor.

Menghimbau sejarah, Tapis telah ditubuhkan di bawah Kumpulan Wang Disatukan seksyen 9 (3) Akta Acara Kewangan 1957 dengan tajuk Akuan Tapis berkuatkuasa pada 1 April 1991.

Tabung ini dilancarkan oleh Menteri Besar ketika itu pada 22 Mei 1991 di Dewan Jubli Perak Shah Alam.

Tapis membawa nilai tersendiri dengan pelancaran versi baru, khususnya dalam membina kualiti umat Islam di Negeri Selangor.

Skopnya amat luas dengan memberi keutamaan kepada program dan aktiviti kelangsungan penguasaan ilmu dan peningkatan syariat Islam.

Tapis juga menjadi faktor penguat kepada institusi zakat, wakaf serta agenda dan perancangan Jabatan Agama Islam sendiri.

Selain itu, Tapis adalah unsur pelengkap yang ditunggu-tunggu hasil ketaatan dan kehambaan seluruh umat Islam di Negeri Selangor.

Tapis akan membuka ruang lebih luas ke arah membudayakan keikhlasan menderma selain mengisi tabung-tabung derma di masjid dan surau.

Meneliti tema bantuan yang digariskan, ia adalah banyak dan umum, antaranya seperti penguasaan Al-Quran, penguasaan ilmu teras seperti akidah, syariah dan akhlak, ilmu alat, ilmu aini dan kifai, pemimpin dan kepimpinan Islam, mendaulatkan syiar Islam, dakwah dan tarbiah.

Ia juga termasuk Islam sebagai cara hidup, pengamalan hukum hakam Islam, budaya menuntut ilmu sepanjang hayat dan lain-lain tema yang difikirkan sesuai oleh jawatankuasa akaun.

Jawatankuasa ini dipengerusikan oleh Exco Agama negeri dengan enam AJKnya seperti Timbalan Pengerusi (Pengarah Jais), Ahli (SUK, Mufti dan CEO Lembaga Zakat Selangor), timbalan pengarah (Jais) dan setiausaha (Jais).

Bentuk sumbangan antaranya untuk Tapis pula seperti kewangan kelengkapan perpustakaan surau, sekolah dan pejabat, pembelian buku Islam, pembaikan dan pengimarahan masjid, surau serta banyak lagi.

Selepas masjid pelancaran, diadakan juga forum perdana khas bertajuk MengIsrak-Mikrajkan Rakyat, panelis oleh Ustaz Haslin Bahrim dan Dr Azhar Yaakob, Dr Hasan sebagai moderator.

Read more ...

Kekal 4, ambil semula 1, tawan 6


KUALA LUMPUR 26 JUN : Pakatan Rakyat meletakkan sasaran untuk menguasai 11 negeri pada pilihan raya umum ke-13, iaitu tambahan enam lagi daripada yang dimenangi gagasan itu pada PRU-12 yang lalu.

Menurut penasihat DAP, Lim Kit Siang, selain mempertahankan negeri-negeri yang berjaya diperintah seperti Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan, parti itu juga berhasrat untuk menawan kembali Perak Darul Ridzuan.

Manakala lima yang lain ialah Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Johor, Terengganu dan Perlis daripada tangan Barisan Nasional (BN).

“Pakatan Rakyat ada tiga sasaran di peringkat negeri dalam pilihan raya umum akan datang.

“Pilihan raya umum ke-13 akan menjadi pertempuran abad ini memandangkan sasarannya bukan sahaja 11 negeri di Semenanjung, tetapi juga kuasa persekutuan di Putrajaya,” kata Kit Siang pada satu majlis di Teluk Intan, Perak malam tadi.

Teks ucapannya diedarkan kepada media pagi ini.

Semalam Najib ketika merasmikan Mesyuarat Umno Bahagian Selayang mengingatkan ahlinya bahawa dalam sesebuah pilihan raya tiada istilah naib johan atau tempat kedua.

"Dalam pertandingan biasa, naib johan masih ada hadiah, tetapi dalam politik, kita akan terima padah. Kita sudah tahu nasib menjadi parti yang kalah, bagaimana pahitnya bila kalah. Maruah, imej semua terjejas dan kita perlu sentiasa muhasabah diri.

"Kita perlu sedar, sejarah silam kegemilangan parti bukan jaminan untuk kekalkan kekuasaan. Semuanya berlaku kerana perubahan landskap politik serta pemikiran masyarakat yang sudah berubah, berbanding sebelumnya," kata Najib.

Malah terdahulu, pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN, Najib menggesa seluruh kepimpinannya untuk menjadikan pilihan raya negeri Sarawak sebagai panduan dan iktibar menjelang pilihan raya umum berdasarkan post mortem yang dibuat.

Mengulas hal itu, Kit Siang yang dihubungi Tv Selangor berkata, barisan kepimpinan Najib nampaknya semakin lemah dan tidak progresif dalam mengatur strategi menghadapi pilihan raya umum kerana lambat bertindak.

" Pilihan raya negeri Sarawak diadakan pada 16 April, ianya sudah berlalu lebih dari dua bulan.Nampaknya kalau Najib kata itu benar (baru habis post mortem), pergerakan mereka sangat perlahan. Mereka sudah hilang dinamik dan nampaknya tidak siap sedia untuk mengatasi masalah-masalah yang boleh dilihat dalam pilihan raya Sarawak,"katanya.

Malah katanya, ingatan keras Najib yang merujuk kepada pilihan raya negeri Sarawak adalah ekoran kegagalan jentera Umno-Barisan Nasional yang turut dilambak
dengan masalah dalaman untuk memberi kemenangan besar kepada parti itu.

" Kalau di Sarawak kita lihat bagaimana kempen raksaksa yang dijalankan oleh BN di mana RM1.2 bilion digunakan untuk projek-projek Sarawak dan diumumkan ketika kempen berlangsung ditambah pula dengan perbelanjaan RM500 juta ringgit untuk kempen itu, namun ia tidak cukup berkesan.

" Walaupun BN berjaya mengekalkan majoriti dua pertiga tetapi trend ini tidak begitu positif kepada BN untuk menghadapi pilihan raya umum ke 13, ada kemungkinan Pakatan Rakyat boleh menang lebih kerusi,"kata Kit Siang lagi.

Untuk rekod, pada pilihan raya negeri Sarawak, Pakatan menang di 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sekaligus mengukuhkan kedudukannya di Bumi Kenyalang itu.

Read more ...

PAS Pahang dirombak, tonjol pelapis muda

KUALA LUMPUR, 25 Jun: PAS Pahang yang selesai mengadakan mesyuarat pertamanya hari ini dengan memfokuskan agenda kepada penstrukturan jawatankuasa baru badan perhubungan negeri.

Pesuruhjayanya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata, perubahan beberapa jawatankuasa memperlihatkan penyertaan golongan muda sebagai barisan pelapis mula ditonjol dalam menyediakan satu pasukan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

PAS Pahang, katanya membuat rombakan jawatan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Negeri dengan memasukkan Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi sebagai Timbalan Pesuruhjaya.

Tindakan ini dilihat sebagai satu usaha memantapkan barisan pemuda negeri sebagai tenaga penting dalam persiapan pilihanraya.

Di samping itu, Penerangan PAS Pahang juga menyaksikan perubahan, apabila Ustaz Sauhaimi Saad iaitu bekas Ketua Pemuda Negeri dilantik sebagai Ketua Penerangan manakala Ketua Pemuda Negeri disandang oleh Ustaz Shahril Azman al Hafiz.

“Mesyuarat hari ini juga telah membuat komitmen untuk menggerakkan ahli dan penyokong PAS Pahang seramai 30,000 orang untuk menyertai himpunan aman Bersih 2.0 pada 9hb Julai nanti,” katanya yang juga Ketua Penerangan PAS Pusat dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

PAS Pahang, katanya akan membantu pasukan keselamatan bagi memastikan himpunan itu akan berjalan dengan aman, dan mengecam sebarang tindakan bersifat provokasi yang cuba dicetuskan mana-mana pihak.

Tambahnya, mesyuarat juga menggesa agar ditingkatkan usaha bantahan terhadap projek Lynas yang mempunyai risiko kepada kehidupan penduduk dan alam sekitar.

Katanya, mesyuarat dimaklumkan beberapa himpunan bantahan yang berterusan diadakandi sekitar Kuantan bersama dengan pelbagai NGO dan menggesa ahli PAS turut sama dalam siri bantahan tersebut.

Berikut senarai penuh Ahli Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Pahang.

Pesuruhjaya : Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man

Timbalan Pesuruhjaya 1: Ustaz Yusuf Embong

Timbalan Pesuruhjaya 2: Dr Hamzah Jaafar

Timbalan Pesuruhjaya 3: Nasruddin Hassan Tantawi

Bendahari: Ir Musanif Abd Rahman

Ketua Dewan Pemuda: Ustaz Shahrir Azman Al-Hafiz

Ketua Dewan Ulamak: Ustaz Mokhtar Senik

Ketua Dewan Muslimat: Salamiah Mohd Nor

Pengarah Jabatan Pilihanraya: Abdul Majid Hassan

Ahli Jawatankuasa:

Hasanuddin Salim

Syed Hamid Syed Mohamad

Andansura Rabu

Yohanis Ahmad

Alawiyyah Abdullah

Siti Ruhani Abu Bakar

Ramli Awang Abd Rahman

Read more ...

SPR hanya pengadil, bukan pemain


SHAH ALAM 26 JUN : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seharusnya menjadi pengadil yang tidak menyebelahi mana-mana pihak dalam sesebuah pilihan raya bagi memastikan keputusan yang dicapai berdasarkan keputusan yang dimahukan rakyat.

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, sebagai sebuah agensi kerajaan, SPR seharusnya memainkan peranan sebagai sebuah badan bebas yang menguruskan proses pilihan raya di negara ini demi mencorakkan sistem demokrasi di negara ini.

“ Pengadil tidak dilihat memihak kepada sesiapa. Pengadil adalah pengadil. Pengadil yang baik tidak dilihat berat sebelah,” katanya kepada wartawan dalam sidang media selepas majlis dialog yang diadakan sempena Hari Ilmu dan Pesta Buku Selangor 2011 di Pusat Konvensyen Shah Alam, di sini, hari ini.

Malah menurut Khalid, kemenangan Pakatan Rakyat (PR) di Selangor sehingga berjaya membentuk kerajaan negeri tidak mencerminkan bahawa pilihan raya di negara ini telah dijalankan dengan adil.

Jelasnya, kemenangan dan kekalahan sepatutnya ditentukan oleh rakyat dan pilihan raya dan bukannya dicemari dengan penipuan seperti kehadiran pengundi hantu.

“Apa yang kita katakan wujud ketidakadilan (ialah), jika diperhatikan dengan pilihan raya yang dipraktikkan di Indonesia berbanding di Malaysia juga pilihan raya di India berbanding di Malaysia, anda tahu ia tidak (adil).

“Kerana menang, itu menjadi adil... itu tanggapan yang tidak bagus. Ia juga tidak bagus kepada Barisan Nasional kalau (ditakdirkan) Pakatan Rakyat menang dan menggunakan pendekatan sama seperti Barisan Nasional, mereka (juga) akan melancarkan Bersih,” katanya.

Beliau berkata, perhimpunan Bersih 2.0 yang bakal diadakan pada 9 Julai depan tidak akan diadakan jika benar pilihan raya di negara ini dikendalikan dengan adil dan saksama oleh SPR.

Tegasnya, pihak berkuasa harus menyedari perkara ini dan tidak menuding jari menyalahkan pihak tertentu seperti kerajaan negeri Pakatan Rakyat dan melabelkan mereka sebagai dalang terhadap perhimpunan tersebut kerana ia adalah perhimpunan aman yang dianjurkan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bebas dari pengaruh politik.

Katanya, perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini juga adalah atas kehendak dan kesedaran masyarakat di negara ini yang menuntut keadilan dan ketelusan dalam pilihan raya yang dijalankan di negara ini.

“Bersih ingin mengadakan satu perhimpunan untuk menghantar memorandum kepada Yang Dipertuan Agong untuk supaya kita perbaiki lagi usaha menguruskan pilihan raya di Malaysia.

“Kerajaan negeri tidak terlibat dalam perkara ini. Bersih ialah satu pertubuhan bebas yang kita memandang usaha ini sangat perlu diberikan sokongan dan perhatian kerana mereka membuat sesuatu yang terbaik untuk rakyat Malaysia,” katanya.

Katanya, demokrasi tidak boleh dijalankan tanpa keadilan dan semua pihak perlu memiliki kepercayaan itu.

Berhubung 30 aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar yang dihadapkan ke mahkamah hari ini untuk perintah tahanan reman dan disiasat di bawah Seksyen 122 Kanun Keseksaan kerana melakukan jenayah memerangi Agong, Khalid turut melahirkan rasa simpati beliau.

Malah beliau turut menggesa pihak berkuasa menyiasat dan mengenalpasti perkara tersebut sebelum mengambil tindakan.

Read more ...

Semakin ditekan, dicabar, diprovok semakin ramai yang mahu hadir Himpunan BERSIH 2.0

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjH39PZYdxEVUENY9J9P-dWzQ3UnlqtMYz0k7YC_EGBmPnq51MjmkcSti3-H4vUXxfMRinscCm2GWNRD7bDoyluskUD-hXRpqsQ4WBWnn6vxM2_1DQO-RCr1-6rJwGqq-ZzfQJT_jwSXGO3/s400/hd_bersih_27.png

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Tiga patah perkataan yang dikeluarkan Perdana Menteri kelima Abdullah Ahmad Badawi menyebabkan kehadiran lautan manusia pada himpunan Bersih kali pertama diadakan pada tahun 2007. ‘Saya pantang dicabar’ yang diucapkannya telah membakar semangat para penyokong pembangkang di seluruh negara untuk berhimpun bagi mendesak kerajaan mengadakan pilihanraya umum yang bersih dan adil. Itu kali pertama perhimpunan paling besar di Kuala Lumpur pernah diadakan.

Kali ini untuk himpunan Bersih 2.0 meletakkan sasarannya ialah 300 ribu. Terdapat tiga faktor mengapa sasaran 300 ribu boleh dicapai. Angka tersebut akan menjadi tiga kali ganda dari jumlah himpunan Bersih kali pertama diadakan tahun 2007.

Pertama, kerana publisiti besar-besaran yang diberikan oleh semua media negara. Propaganda negatif yang disebarkan oleh semua media-media utama negara terhadap himpunan Bersih adalah juga publisiti. Cara berfikir penyokong pembangkang memang begitu. Semakin diperlekeh dan semakin ditekan maka semakin kuat semangat mereka untuk menyanggahi arus media perdana.

Media kedua di alam maya juga tidak kurang melebarkan publisiti. Tahun 2007, revolusi Facebook belum meledak. Sekarang Facebook menjadi media maya yang sangat berkesan menyebarkan maklumat. Kebangkitan rakyat di negara-negara Arab semuanya hasil ledakan maklumat melalui laman maya Facebook.

Faktor kedua, ialah pengalaman pertama yang menggamit peserta baru himpunan. Kali pertama himpunan Bersih diadakan, provokasi pihak polis tiada seberapa. Hanya di sekitar Sogo dan Masjid Jamek ditembak gas ditembak. Tetapi himpunan Gerakan Mansuhkan ISA lain suasananya. Hampir tiada peserta yang tidak terkena tembakan gas dan pancutan air kimia. Kuala Lumpur jadi bagai medan perang.

Adakah orang PAS ketakutan dan trauma dengan menghidu asap gas pemedih mata? Tidak sama sekali. Mereka pulang ke tempat masing-masing dan bercerita berhari-hari dengan bangga perihal ditembak gas dan dipancut air. Orang yang tidak pergi merasa rugi dan teruja untuk hadir sama jika himpunan seperti itu diadakan. Itulah golongan anti BN. Cara berfikir mereka adalah di luar kotak pemikiran UMNO.

Faktor ketiga, ialah cabaran. Ibrahim Ali dedahkan bahawa seluruh ahli Perkasa akan dikerah menghalang himpunan Bersih 2.0 dari diadakan. Polis pun tidak mampu halang demonstrasi tetapi Perkasa mendakwa mampu melakukannya. Cabaran kedua datangnya dari Pemuda UMNO yang juga bertegas mahu adakan himpunan di tempat yang sama bertujuan menyokong dan mempertahankan ketidakadilan SPR.

Sebahagian besar penyokong pembangkang merasakan himpunan pada hari itu istimewa kerana ada musuh yang mahu berdepan. Sebelum ini mereka hanya meninju angin. Walaupun mungkin Perkasa dan Pemuda UMNO bukan kumpulan yang mahu diperangi tetapi mereka menjadi saingan yang akan menjana semangat ahli-ahli dan penyokong Pakatan Rakyat di seluruh negara.

Para penyokong PR sudah puas merasa dibuli saban hari dan saban waktu oleh media-media utama negara. Untuk mendengar ceramah terbuka pun sukar kerana permit sukar diperolehi. Tempat untuk meluahkan rasa hati adalah terhad. Sekali ada peluang untuk ‘melepaskan geram’ menunjukkan kekuatan, maka jarang ahli dan penyokong pembangkan mahu melepaskannya. Maka percayalah bahawa kehadiran untuk Bersih 2.0 nanti sangatlah ramai.

Namun jangan difikirkan pula bahawa kerajaan BN yang sedang ketakutan akan membiarkan sahaja himpunan terbesar rakyat Malaysia itu akan berlaku dengan selesa. Himpunan besar kumpulan manusia ibarat apin yang membakar dan boleh merebak. Himpunan rakyat Tunisia hanya bermula dengan bantahan terhadap seorang lelaki yang membakar diri kerana gerainya dirobohkan. Akhirnya sebuah kerajaan yang sebelum ini nampak kuat pun boleh tumbang.

Dua bulan sebelum tumbangnya Hosni Mubarak, dia masih kelihatan gagah perkasa. Dia kelihatan lebih kuat dari Najib ketika ini, tapi kuasa rakyat sekelip mata berjaya menumbangkan Mubarak.

Penganjur bersih dan para pemimpin PR pun barangkali tidak pernah terfikir hingga ke tahap itu. Mereka hanya memfokuskan kepada tuntutan pilihanraya yang bersih dan adil. Tetapi pihak yang takut hilang kuasa sudah membuat andaian hingga ke situ.

BN sudah membayangkan kemungkinan menggunakan kekuatan tentera, melakukan pencegahan awal (mungkin bermaksud tangkapan) dan penggunaan ISA. Baju kuning Bersih sudah diharamkan dari di jual. Syarikat pengangkutan awam sudah diugut akan ditarik permit jika menyewakan perkhidmatan kepada peserta himpunan. Keretapi Tanah Melayu Berhad yang sebelum ini sangat teruja dengan tempahan tiket berkelompok, hari ini tidak mahu lagi menerimanya. Mereka juga sudah diugut.

Sehari dua menjelang himpunan mungkin akan terdapat sekatan jalanraya di merata tempat. Tujuannya untuk menggagalkan kehadiran orang ramai ke Kuala Lumpur. Jika sebelum ini laluan ke tempat himpunan boleh dibolosi oleh keretapi laju yang masuk ke Kuala Lumpur, mungkin pada hari tersebut perkhidmatan itu dibekukan. Ia boleh melumpuhkan Kuala Lumpur dan membangkitkan sumpah seranah orang ramai, tetapi ia tidak mustahil untuk dibuat oleh kerajaan yang sangat ketakutan.

Maklumat terkini ialah UMNO akan mengadap Yang Dipertuan Agong untuk memohon baginda mengarahkan himpunan Bersih tidak diadakan. UMNO tidak akan malu untuk memperalatkan istana bagi mempastikan kuasa mereka tidak tergugat melalui pilihanraya yang bersih.

Sifat orang yang ketakutan ialah mereka akan tenggelam punca, lantas melakukan apa saja di luar kewarasan. Orang lumpuh pun boleh berlari kerana takutkan hantu Kak Limah, inikan pula orang yang ketakutan kerana akan hilang kuasa.

Satu lagi yang mesti difikirkan oleh penganjur ialah sabotaj. Bersama BN sekarang ialah Zulkifli Nordin yang mengaku pernah membakar masjid India pada himpunan reformasi 1998. Dia boleh memberi idea kepada musuh Bersih untuk memikirkan apa pula yang mahu dibakar supaya rakyat marahkan PR.

Segalanya mungkin.

Read more ...