Thursday, October 27, 2011

VIDEO TERSEBAR!!! Jenazah Ghadafi sedang disolatkan 4 orang Libya


MISRATA - Sebuah video amatir yang diduga menunjukkan prosesi shalat jenazah Moammar Khadafy, Mutassim Khadafy, serta Abu Bakar Younis beredar. Video itu tampaknya diambil menggunakan ponsel. Di dalamnya terlihat tiga peti kayu sederhana yang berisi tiga jenazah yang sudah berkafan. Televisi Dubai Al Alaan mengklaim video itu sebagai upacara menjelang Khadafy dimakamkan yang dilakukan di dekat Misrata. Dalam video itu tampak empat orang yang menyalatkan jenazah, salah satunya diyakini adalah Khaled Tantoush, ustaz pribadi Khadafy yang ditangkap bersamanya pekan lalu.

Juga dua sepupu Khadafy, Mansour Dhao Ibrahim dan Ahmed Ibrahim.Selama shalat berlangsung, sejumlah orang hanya menyaksikan upacara itu, termasuk seseorang berpakaian militer. Salah seorang di antaranya mengabadikan peristiwa itu dengan kamera video profesional. Video itu berhenti setelah shalat jenazah selesai dilaksanakan. Tidak jelas apa yang terjadi setelah itu.

Namun dalam laporan-laporan sebelumnya, ketiga jenazah itu kemudian dibawa ke sebuah lokasi yang dirahasiakan di gurun. Bahkan semua yang ikut memakamkan mantan pemimpin Libya itu, termasuk dua pejabat Dewan Transisi Nasional, disumpah di bawah Al Quran untuk merahasiakan lokasi itu.

Pihak NTC beralasan kerahasiaan itu diperlukan agar makam Khadafy tidak dikeramatkan para pendukung setianya ataupun dirusak orang-orang yang membencinya./kompas

Read more ...

KRONI LAWAN KRONI !!!! K.K. Eswaran (Najib) Vs Ananda Krishnan (Mahathir)


Berikutan pengumuman satu lagi rangkaian stesen televisyen satelit berbayar akan dilancarkan, nampaknya pertembungan antara kroni Najib Altantuya dengan kroni Mahathir sudah tidak dapat dielakkan lagi.

Umum mengetahui Ananda Krishnan yang baru-baru ini dikaitkan dengan skandal Sun TV di Mumbai merupakan kroni rapat Mahathir sementara K.K. Eswaran adalah kroni yang bekerja siang malam dengan Najib .


Pun begitu, sebenarnya ia adalah langkah Najib mencabar hegemoni Mahathir kerana Ananda sudah tidak dapat lagi mendapat kepercayaan Najib walaupun Astro menganjurkan konsert Suara Kami khas buatnya mendekati anak muda bulan lalu.


Dengan perkembangan ini, ia sekaligus membuktikan bahawa hubungan antara mereka berdua sebenarnya sudah dianggap 'retak menanti belah' kerana kini Mahathir dilihat cenderung kepada Muhyiddin Yassin dalam memastikan kekuasaan Umno-APCO kekal memerintah Putrajaya.


JALAN PULANGKenneth Eswaran ‘nadi’ stesen TV kabel terbaru, dijangka operasi awal 2012Ahli perniagaan Datuk K.K. Eswaran (baju batik merah), yang rapat dengan keluarga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, merupakan individu di sebalik usaha terbaru perkhidmatan televisyen kabel kendalian Nilamas Corporation Sdn Bhd, yang dijangka memulakan operasi pada separuh pertama tahun depan, demikian menurut sumber-sumber industri.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa syarikat itu, yang dijangka membelanjakan RM2 bilion akan mencabar Astro, penyedia perkhidmatan televisyen satelit, untuk mendapatkan bahagiannya dalam pasaran tempatan.


Syarikat itu akan dikenali sebagai Asian Broadcasting Network Sdn Bhd dan jenama baru ini bakal dilancarkan bulan depan.


“Datuk Kenneth Eswaran merupakan orang di belakang usaha ini dan hubungan beliau dengan keluarga pertama telah membolehkannya memperoleh kelulusan awal lesen yang diperlukan,” kata sumber industri kepada The Malaysian Insider.


Mereka yang rapat dengan usaha ini mengesahkan kepentingan Eswaran dengan menekankan Nilamas berkongsi dua pengarah yang rapat syarikat utama dengan ahli perniagaan ini, Pinehill Pacific Berhad.


Dua individu itu ialah bekas pegawai kanan perkhidmatan awam Tan Sri Mohamad Noor Abdul Rahim dan Datuk Nik Mohd Amin Nik Abu Bakar.


“Eswaran ada hubungan politik. (Jadi) tidak menghairankan beliau mendapat kelulusan (lesen) dengan segera, dan kini beliau kena melancarkannya,” kata satu lagi sumber industri yang turut berkongsi bahawa pelancaran nama jenama baru akan disempurnakan bulan depan.


Eswaran merupakan timbalan pengerusi eksekutif Pinehill Pacific dan memiliki pegangan saham dalam jumlah terbanyak.


Syarikat itu telah melalui beberapa perubahan nama sejak nama asal Benta Plantations, yang ditukar kepada Best World Land Bhd pada 1995, setahun selepas Eswaran menyertainya dan kemudian sebagai Multi Vest Resources Bhd pada 2000.


Ia menggunakan nama semasa sejak Januari lalu.


Beliau dipilih sebagai Presiden Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Malaysia pada Jun 2008 dan dikaitkan dengan keluarga Najib oleh pemblog popular Raja Petra Kamarudin yang mengendalikan portal Malaysia-Today.


Minggu lalu, The Star melaporkan bahawa Nilamas telah memperoleh lesen untuk menawarkan televisyen kabel digital di negara ini dan akan bersaing dengan Astro dan beberapa penyedia IPTV termasuk Telekom Malaysia Bhd.


Kos penydiaan rangkaian kabel dijangka melebihi RM2 bilion merangkumi satu tempoh selama lima tahun dan Nilamas, menurut sumber menyasarkan kombinasi ekuiti-pinjaman pada nisbah 40:60 untuk membiayai usaha terbarunya.


Bekas ketua tentera laut dan bekas panglima angkatan tentera Malaysia Laksamana (B) Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor merupakan salah seorang pengarahnya, yang telah melabur dalam penyediaan sebuah bangunan di Puchong sebagai pusat penyiaran.


Akhbar itu berkata stesen baru ini mahu menawarkan program hiburan dan pendidikan bercirikan interaktif.


Nilamas memperoleh lesen, yang membolehkannya mengenakan yuran langganan, daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada 11 Ogos lalu.


Lesen itu sah selama lima tahun.


Syarikat itu sudah mula mengambil kakitangan dan kini mempunyai seorang ketua pegawai eksekutif - veteran industri televisyen Sreedhar Subramaniam yang pernah berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan NTV7 dan ketua eksekutif The Malaysian Insider.

Read more ...

KES GHANI PATAIL!!! Najib dah tahu tapi buat-buat tak tahu

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpBZdKcnmp2ubLM6R_6oMfMjkC5j2Zx_DRekUb2z6ggoVQYrZ4xjoRssXf3jHYAQjPsdQgH_bkCcTxORkhGuMj5ibVvXiwho79FJSp7JTefw9ReaukurFLOq0qE0Z3ipxrL_lOOOpTBKQ/s200/ghani+patail.jpgRupanya, Najib yang nampak bodoh dan tak tau sebenarnya pernah cakap dengan bekas pencacai Mahathir!

Hanya sebab dia masih lagi Naib Presiden Umno-APCO tahun 1998 semasa Anwar Ibrahim dilanyak oleh Rahim Noor, belaan Mahathir yang tiba-tiba menyalak semalam, Najib nampaknya buat keputusan matikan diri.

Tambahan pulak, musuh ketatnya sedang mara untuk merampas Putrajaya dari tangannya.

Jika dia suruh Gani Patail dakwa Rahim Noor sekarang pun, kesannya hanya sementara, demi memastikan imej buruk Najib yang terpalit dengan skandal antarabangsa tercuci sedikit sebanyak.

Walau apapun tanggapan rakyat terhadapnya, hakikatnya kesemua pemain utama dalam kes mata lebam bakal mendapat "habuan" masing-masing, tidak kira cepat atau lambat sekalipun.

JALAN PULANG


Kes mata lebam: Mat Zain dakwa Najib tahu salah laku Gani Patail


Datuk Seri Najib Razak pernah mengatakan Tan Sri Abdul Gani Patail tidak wajar terlibat dalam kerja memalsukan bukti dalam siasatan kes mata lebam 1998 Datuk Seri Anwar Ibrahim, demikian menurut seorang bekas pegawai kanan polis yang mendakwa bertemu secara peribadi dengannya pada Oktober 2008.


Ketika itu Najib merupakan timbalan perdana menteri dan menjadi perdana menteri pada April 2009.


Datuk Mat Zain Ibrahim, yang sedang menggerakkan kempen seorang diri untuk mengalihkan peguam negara itu berkata, beliau telah mengadakan pertemuan dengan Najib untuk membincangkan dakwaan pembabitan Abdul Gani dan juga Ketua Polis Negara masa itu Tan Sri Musa Hassan.


“Komen YAB terhadap Gani Patail antara lainnya, ‘memang salah untuk memalsukan keterangan'.


Walaupun boleh jadi tujuan Gani adalah untuk 'menolong IGP’ (merujuk kepada bekas ketua polis negara, Tan Sri Rahim Noor), membuat keterangan palsu, adalah suatu kesalahan dan tidak patut dia lakukan,” kata Mat Zain dengan merujuk kepada apa yang diperkatakan oleh Najib pada pertemuan mereka.


Rahim digantikan oleh Tan Sri Norian Mai dan kemudian oleh Musa sebagai ketua polis negara.


Mat Zain seterusnya menulis, “komen terhadap Musa Hassan pula, YAB menyatakan antara lainnya, ‘saya mendapat tahu peranan Musa tidaklah seteruk Gani.


Saya rasa beliau (Musa) boleh melepaskan diri.”


Mat Zain mengatakan demikian dalam surat terbuka kepada Najib.


Dalam surat terbuka itu, Mat Zain menambah, “selanjutnya YAB telah memberi jaminan akan membincangkan perkara pelantikkan panel bebas dengan Perdana Menteri (Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika itu) oleh kerana YAB mengatakan tidak tahu-menahu mengenai pelantikkan panel ini, jika saya tidak maklumkan pada hari tersebut . . .”


Read more ...

NAJIB 'KOOL'!!! Solekan penasihat asing

Pendedahan mengejutkan oleh organisasi yang menentang pembalakan haram dan penganiayaan kaum pribumi Sarawak, Bruno Manser Fund (BMF) mengenai penglibatan bekas ketua komunikasi untuk bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair sememangnya mengundang pelbagai persoalan.

Umum mengetahui bahawa Najib kini berada dalam keadaan terdesak untuk kembali mendapat sokongan rakyat di saat BN menghadapi tentangan paling sengit sejak pilihanraya umum tiga tahun lalu.


Dan berdasarkan kajian terkini unit risikan, didapati pentadbiran Najib bakal kecundang dalam pilihanraya umum sekiranya diadakan dalam tempoh tiga bulan akan datang.


Lalu dengan bantuan APCO Worldwide yang sudah menjadi penasihat Najib pada April 2009, Alastair Campbell (gambar atas) dihantar oleh Tony Blair bagi memulihkan keadaan yang semakin genting.


Sarawak Report dalam pendedahannya jelas membuktikan bahawa imej Najib kini "disolekkan" dengan pelbagai janji manis dan perubahan imej yang kununnya bersesuaian dengan trend anak muda dan lebih kool berbanding dengan penampilan bangsawan yang diamalkannya sebelum ini.


Tetapi ia tidak dapat mematikan sama sekali isu yang lebih mendesak seperti kenaikan harga barang, ketirisan dalam perbelanjaan kewangan serta rasuah yang semakin membarah dalam segenap lapisan masyarakat akibat kos sara hidup yang semakin menggila.


Apa saja alasan yang bakal dinyatakan Najib hanya akan menjauhkan rakyat secara senyap walaupun dikhabarkan pilihanraya umum akan tetap akan diadakan bulan depan.


Kita akan lihat nanti sama ada imej kool Najib akan sekali lagi memakan diri dan BN kerana tiada apa yang dapat membantunya hatta menggunakan perisikan Israel sekalipun sebab rakyat sudah sedar akan pembohongan demi pembohongan yang dilakukan sehingga hari ini.


JALAN PULANG'Bekas ketua PR Tony Blair bantu Najib menang PRU'
Bekas ketua komunikasi Perdana Menteri British, Tony Blair - Alastair Campbell dikatakan sedang bekerjasama dengan BN untuk membantu kerajaan memenangi pilihan raya umum akan datang.

Menurut portal Sarawak Report, Campbell baru-baru ini telah dilihat di Astana, ibu negeri Kazakhstan dan juga di Kuala Lumpur bagi menjalankan kerja-kerja perundingan.


"Berdasarkan sumber-sumber eksklusif, kami difahamkan Campbell sedang memberi nasihat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengenai cara memenangi pilihan raya akan datang.


"Menurut sumber kami, Campbell mengadakan pertemuan dengan Najib di KL baru-baru ini dan adalah orang di sebalik yang menasihatkan perdana menteri sejak beberapa bulan lalu untuk menampilkan imej lebih mesra, seperti janji untuk reformasi undang-undang tahanan dan konsep 'Najib Cool',” kata laporan itu.


Campbell pernah menerajui kempen ‘Cool Britannia’ untuk Blair pada sekitar 1990an.


Beliau juga terkenal kerana menyakinkan rakyat Britain melalui usaha perhubungan awam untuk menyokong pencerobohan ke atas Iraq.


Menurut Sarawak Report, Najib mengupah Campbell bagi mendapatkan kepakaran strateginya bagi memenangi pilihan raya akan datang.


"Ia adalah mengenai cara untuk berhadapan dengan pembangkang, bagaimana untuk memaparkan imej Najib dan apa yang perlu dilakukan untuk menang, berdasarkan kejayaan Tony Blair.


"Kerjasama ini mencetuskan kebimbangan di kalangan pembangkang kerana Campbell menggunakan hubungan antarabangsa dan pengaruh beliau melalui Blair untuk meningkatkan imej Najib dan BN, di sebalik rekod parti itu yang terbukti mengamalkan rasuah, penindasan dan penafian hak-hak asasi manusia serta kegagalan mengadakan pilihan raya yang bersih di Malaysia," petik laporan itu.


Former Blair aide Alastair Campbell denies working for NajibAlastair Campbell, the man once called Tony Blair’s “unelected spin doctor”, moved today to deny reports that he had been appointed an adviser to Datuk Seri Najib Razak.

Campbell (picture), who was the former British PM’s powerful director of strategy and communications, said on micro-blogging site Twitter that he has not even been to Malaysia in response to suggestions that he recently visited Najib to advice the prime minister on his image.


“I see I have been spotted in Malaysia. Therefore I must be advising the government. Must have a double. Not been. Not advising. Fin d’histoire (Sic)(end of story),”
he wrote this evening on his Twitter account @campbellclaret.

Whistleblower site Sarawak Report had cited sources as saying that Campbell, who gained infamy for the so-called Dodgy Dossier that sanctioned the invasion of Iraq in 2003, was in the capital recently to advice Najib on strategies to win an upcoming general election.


The Malaysian Insider also reported last month that a group of political strategists that includes members of the team behind Blair’s “New Labour” campaign have started work to reinvent Najib as a moderate reformist.


The team is understood to be pushing a “Cool Najib” image to appeal to progressive voters as the PM prepares to lead his Barisan Nasional (BN) into elections for the first time.


The election as Britain’s PM of a relatively young Blair in 1997 was seen as a successful bid by his campaign to capitalise on the “Cool Britannia” era marked by a resurgence in British pop music acts, artists and fashion.


Blair’s New Labour movement that moved his party to the centre was closely associated with the “Cool Britannia” idea.

Najib has contracted a series of public relations firms, including APCO Worldwide, in an effort to burnish his personal and administration’s images locally and worldwide.


APCO’s time in Malaysia was marked by controversy after the opposition alleged the public relations firm was linked to Israel.


Putrajaya was also forced to end its RM96 million contract with British publicity firm FBC Media after an embarrassing exposé by Sarawak Report revealed Malaysian leaders routinely appeared in paid-for interviews on global television programmes.


Campbell, a former journalist, resigned from Blair’s office in August 2003 after it was revealed that he ordered dossiers on Iraq’s purported possession of Weapons of Mass Destruction to be altered to be consistent with the United States’ stand.

Read more ...

SAPA LEBIH 'JANTAN' !!! Shabery Chik atau Najib


Cakap berdegar-degar tapi bila ajak debat macam-macam dalih Najib


Shabrey Cheek walaupun berbuih-buih mulutnya sampai kena lap 12 kali rupanya lagi jantan dari Najib


Tapi Najib cuma berani berbuih-buih mulutnya masa bentang Bajet kat parlimen takde sapa boleh debat


Kalau macam ni baik Shabrey jadi PM


Enggan Sahut debat Anwar, mengapa Najib takut?


Keengganan Datuk Seri Najib Razak untuk berdebat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin kerana bimbang rakyat akan mengetahui belanjawan Pakatan Rakyat jauh lebih baik.


Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin berkata, seperti mana dalam perdebatan harga minyak antara Anwar dan bekas Menteri Penerangan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, rakyat akhirnya mengetahui fakta sebenar.


“Selepas perdebatan Anwar-Shabery, akhirnya rakyat mengetahui bahawa harga minyak di Malaysia memang boleh diturunkan sekaligus membidas dakwaan Umno BN kononnya jika harga diturunkan negara ini akan bankrap.


“Begitu juga jika Najib berdebat dengan Anwar, beliau mungkin ‘demam’ selepas itu,” katanya dihubungi Keadilandaily.com.


Shamsul memberi contoh bagaimana Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2010 misalnya membuktikan betapa teruknya pentadbiran Najib yang juga merupakan Menteri Kewangan.


Mengulas lanjut, Shamsul berkata pelbagai Pertubuhan bukan Kerajaan (NGO) sepakat dan bersetuju agar perdebatan antara Najib dan Anwar harus diadakan segera supaya rakyat boleh membuat pertimbangan.


Katanya, beberapa NGO yang terdiri dari pelbagai latar belakang seperti mahasiswa, pertubuhan Islam dan gerakan anak muda akan terus membuat desakan tersebut.


“Mesyuarat antara NGO itu juga bersetuju untuk menghantar memorandum khas secara terus kepada pejabat Datuk Najib dalam masa terdekat.


“Memorandum itu juga adalah susulan surat jemputan yang sudah pun diserahkan Akademi Pak Sako sebelum ini,” katanya dihubungi Keadilandaily.com.


Pada 17 Oktober lalu, Anwar mencabar Najib berdebat secara terbuka mengenai kedudukan ekonomi dan Belanjawan 2012 ekoran kritikan Najib terhadap Belanjawan Pakatan Rakyat kononnya tidak memahami kehendak rakyat.


Anwar berkata, debat itu harus diadakan segera dan secara terbuka kerana perbahasan belanjawan di Parlimen tidak mendapat liputan meluas.

Read more ...

SELEPAS AUDIT!!! Perdana Menteri bayar balik $ 100 ribu kepada pembayar cukai

Perdana Menteri Australia Julia Gillard dan 65 Ahli Parlimen Australia memulangkan balik wang tuntutan perjalanan keluarga masing-masing kepada pembayar cukai Australia.

Kesemua mereka memulangkan semula wang tuntutan setelah audit dibuat mendapati ahli keluarga mereka membuat tuntutan tidak sepatutnya untuk tambang kapal terbang dan kereta.

Julia sahaja kena membayar semula lebih kurang AUD $ 100,000.

Itu di negara Australia, di Malaysia dah berapa kali laporan Audit dikeluarkan dengan terbongkar segala ketirisan dan kebocoran wang rakyat.

Apa yang berlaku di Malaysia , SPRM akan buat kenyataan akan buat siasatan. Selepas tu tiada pun pendakwaan. Wang rakyat lesap begitu sahaja.

baca berita di bawah :

Prime Minister Julia Gillard

PM Julia Gillard had to repay travel expenses. Picture: Ray Strange Herald Sun

PRIME Minister Julia Gillard is among federal MPs who have been forced to repay almost $100,000 to taxpayers after wrongly claiming family travel perks.

The Herald Sun reveals 65 federal MPs have repaid air fares and car transport in the past five years - many after being caught out abusing an entitlements scheme that costs $370 million a year.

Sustainability and Population Minister Tony Burke made 15 separate repayments involving family travel, totalling almost $7000.

Liberal MP Dennis Jensen was forced to dig even deeper, paying back $13,411, blaming an adviser for wrong advice.

Opposition health spokesman Peter Dutton, touted by some as a future Liberal leader, has repaid $4618 in eight separate repayments.

Even the PM made 10 repayments totalling $438 for taxi fares she said were "inadvertently" claimed by a family member.


Ms Gillard said the money was "repaid immediately as soon as they were identified".

The details, obtained under Freedom of Information, will do little to boost public confidence in the parliamentary entitlements scheme and come as the Government wrestles with reforms to the scheme, including the Gold Pass rorted by many former MPs.

Deputy Speaker Peter Slipper, who has repaid more than $17,000 over the past decade, has paid back $1550 in family travel entitlements.

Former foreign affairs minister Alexander Downer, who retired from Parliament in 2008, repaid $2250; Deputy Opposition Leader Julie Bishop returned $5468.

Well-placed sources said some federal MPs routinely "pushed the envelope" in claiming entitlements, which are rigorously checked by the Finance Department.

Former Liberal leader Malcolm Turnbull said he made two "unprompted" repayments for interstate travel by his wife, Lucy, and son.

Ballarat MP and Labor frontbencher Catherine King was asked to repay $1881 for travel by her husband and subsequently lodged a submission calling for changes to reflect the needs of breastfeeding MPs.

Read more ...

NAIK TIKET BOLA!!! Rupanya kerana UMNO


Tindakan FAM menaikkan harga tiket bagi perlawanan Akhir Piala Malaysia 29 Oktober 2011 ini, bukan sahaja menimbulkan rasa tidak puas hati penyokong kedua -dua pasukan bertanding, namun semua peminat bola sepak menyuarakan rasa tidak senang hati terhadap keputusan badan induk bola sepak malaysia itu.

FAM tanpa segan silu telah "mengambil kesempatan" dan tanpa alasan kukuh telah "memeras" duit poket penyokong bola sepak , seperti menanggguk di air keruh,dalam keadaan ekonomi seperti sekarang, tidaklah harus FAM bersikap seperti "perompak duit rakyat".

Terlalu ramai penyokong suka tindakan FAM ini ( sila klik)
"Apakah orang miskin tak perlu berhibur, tak perlu ke stadium tengok bola ?"


Tindakan Kelab e-penyokong bola sepak Negeri Sembilan (n9futbol.com) menyebar risalah kepada penyokong lain supaya memboikot penjualan tiket perlawanan akhir itu sangat wajar dan harus dipuji. sekurang-kurangnya mereka tidak benarkan FAM memijak kepala mereka.

Timbalan presiden kelab e-penyokong bola sepak Negeri Sembilan (n9futbol.com), Mohd Faidzul Mohd Noh berkata pihaknya bersepakat dengan Kelab Penyokong Ganusoccer.net bagi memulau perlawanan Sabtu ini dengan hanya berada di luar stadium.itu tamparan besar sebenarnya buat FAM.

Tapi disebalik itu semua, apakah ada permainan politik peringkat tertinggi dalam perlawanan ini ?, secara tiba-tiba Sebanyak 30,000 keping tiket diperuntukkan kepada PBSNT bagi peminat bola sepak Terengganu menyaksikan perlawanan yang akan diadakan di Stadium Shah Alam, Selangor pada Sabtu ini, daripada jumlah itu, 20,000 diagihkan kepada 32 pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) dan lapan pejabat Parlimen, untuk dijual di kawasan masing-masing dan lebih menarik diberikan rebat 50%.

Dalam isu FAM menaikkan harga tiket tanpa fikirkan "poket rakyat" kerajaan umnoapco Terangganu pandai main politik, dengan menggunakan duit royalti rakyat yang seharusnya diberi kepada semua penduduk negeri itu, umnoapco main silapmata dengan kononnya bersikap perihatin terhadap rakyat negeri tu,

Bukan tak bagus, bagus, namun bagaimana dengan makcik di kampung, bagaimana mereka yang tidak meminati perlawanan bola sepak?, jadi mereka tidaklah dapat merasa sedikit duit dari hasil minyak negeri itu. bukankah tidak sama rata agihan itu, buatlah seperti negeri selangor, semua rakyat dapat faedahnya, tak kira lelaki perempuan, tua atau muda, malah penyokong tegar umnoapco sekali pun dapat air percuma.

Rakyat harus bijak, malaysia sekarang bukan lagi malaysia zaman 60-an, rakyat boleh diperbodoh, boleh diperkuda., tiba-tiba kerajaan umnoapco terengganu jadi wira dalam kemelut harga tiket ini, . maka selepas ini nanti agaknya akan dicanang 3 hari berturut-turut di utusan melayu dan TV3 nanti kononnya umnoapco terengganu nei sangat perihatin , benar ke perihatin, bagaimana royalti minyak, bila nak beri kepada rakyat terengganu?.

Read more ...

MAKAN !!!! Tok Guru dan nasi bungkus.....Tok Najib dengan nasi RM 4.00 sebenarnya RM 6.00

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMH0nAMOsAc_M00TYk-_jeIFoKuo8a3FPjp7pWaOVErqA9j2pnRdbRiFGlRyIpdkHkZSExSacFGyTkEdQNMkV8sC2ACXsul6b8kkVRa1klI6acy7u8wLycV97tKcCFWf1VSr9gSYn9vq0/s1600/MAKAN.jpghttp://keluarga-mifzal-arsyad.com/wp-content/uploads/2011/09/tok-guru.jpg"ANTA dah makan," tegur Tok Guru kepada tatkala melihat kelibat penulis memasuki bilik jamuan. "Alhamdulillah, sudah Tok Guru," jawab penulis sambil mengangguk.
Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat terus membuka bekas polystyrene yang berada di hadapannya. Bekas tersebut diikat dengan getah plastik. Di dalamnya ada nasi putih, seketul ayam, sebungkus kuah gulai dan sebungkus cili.
Tiada makanan ala buffet. Tiada air sirap, tiada teh dihidangkan. Yang ada hanya air mineral dan nasi bungkus.
Itulah jamuan untuk VIP PAS selepas Menteri Besar Kelantan itu merasmikan Persidangan ICT PAS di Taman Melewar, 22 Oktober lepas. Tok Guru Nik Aziz menjamu selera di bilik khas bersama Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Dr Mohd Fadzli Hassan, Che Abdullah Nawi, Setiausaha Politik, Wan Nik Wan Yussof, Pengerusi Lujnah ICT PAS, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin, Pengarah Urusetia Penerangan Kedah, Zulkifli Yahya dan Pensyarah Unisel, Profesor Dr Azmudden Ibrahim.
Tok Guru dan para VIP kelihatan berselera sekali menjamah hidangan. Mereka menjamu selera dan berbual dengan nada yang amat santai.
Begitu pun, akhlak Tok Guru tetap terpelihara. Beliau mencarik-carikan isi ayam sedikit demi sedikit, dengan tangan kirinya menahan tulang ayam. Selepas secubit ayam dijamah, beliau menuangkan kuah gulai sedikit-demi sedikit, untuk dimakan dengan nasi. Begitulah selang-seli hidangan dimakan hingga habis.
Berbeza dengan kita. Kalau kita yang makan, kita akan ambil seketul-seketul ayam dan koyakkan dengan gigi sahaja. Biasa kalau kuah gulai tu, kita akan tuang sampai banjir dalam pinggan.
Sambil-sambil mereka makan, penulis memerhatikan tingkah laku mereka. Para VIP PAS, khususnya Tok Guru, tidak pernah merungut, walaupun pada pengamatan penulis, nilai sebungkus nasi dan air untuk hidangan VIP, tidak sampai RM2.50. Itulah juga hidangan yang disajikan kepada seluruh peserta hidangan. Sama sekali tiada beza.
Pada penulis soal harga tidak menjadi persoalan. Bukan soal mahal atau murahnya sesuatu hidangan. Tok Guru tidak pernah melarang sesiapa pun untuk menjamu selera dengan hidangan yang lazat-lazat. Asalkan mereka mampu dan tidak membazir.
Tok Guru juga tidak pernah menolak jika dijemput menjamu selera hidangan yang mahal dan mewah. Tok Guru biasa menghadiri majlis bersama Raja-Raja dan VVIP terkemuka. Moralnya, sama ada makan cara mewah atau makan cara marhain, adalah sesuatu yang lumrah, yang tidak perlu ditunjuk-tunjukkan.
Tetapi Tok Guru tetap Tok Guru. Sifat tawaduknya bukan dibuat-buat. Dah memang semula jadi sifat Tok Guru begitu. Hidangan yang simple dan murah. Makan digerai bersama rakyat kebanyakan sudah biasa baginya. Tidak perlu dihighlight dalam media, tidak perlu diheboh kepada satu dunia.
Bukan macam Perdana Menteri 1Malaysia kita. Pada penulis, elok juga ditegur Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak. Kalau dah sifatnya bangsawan, hidup sentiasa dalam kantung emas, usah nak berlakon seolah-olah berasal dari gubuk yang buruk.
Kalau asal kehidupannya sejak dilahirkan dah standard, kehidupan sedia mewah, tiada salahnya. Teruskan sajalah, tidak perlu hendak dibuat-buat.
Lebih baik Najib jadi dirinya sendiri. Usah jadi macam artis yang boleh melakonkan apa sahaja watak. Berlakon jadi tok guru membaca tazkirah pun boleh, berlakon jadi kasanova sambil meneguk 'air kencing syaitan' di kelab malam pun boleh.
Pengampu-pengampu Najib pun satu hal. Tak usahlah nak malukan PM kita, kononnya PM berjiwa rakyat, sanggup makan nasi sepinggan RM4.00, kononnya Restoran 1Malaysia, begitu hebat menawarkan hidangan yang murah untuk rakyat.
Dalam sekelip mata rakyat dapat membuktikan, harga makanan yang dimakan Najib, seperti yang dihebohkan tok-tok dalang media pencacai bukannya RM4.00 tapi RM6.00 sepinggan.
Minggu lepas, semasa lawatannya ke Restoran Ukhwah, di Kuala Lumpur yang dikatakan menawarkan Menu Rakyat, Najib menjamah sepinggan nasi, dua ketul ayam, sepotong daging goreng, tauge, dan poppadom. Diriuhkan 1Malaysia bahawa harga sepinggan hidangan Najib itu RM4.00, malah ada media pengampu cuba hendak murahkan lagi dengan harga RM3.50.
Tembelang dan pembohongan Umno-BN terbongkar, dibuktikan apabila staf Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dihantar ke Restoran Ukhwah, mengambil lauk yang sama dengan Najib, dicaj dengan harga RM6.00.
Apabila didedahkan dalam media, Menteri Pengguna, Dato' Seri Ismail Sabri Yaakob terkial-kial mempertahankan Menu Rakyat 1Malaysia, selepas promosinya untuk menaik dan mengampu Najib, jadi backfire kepada Umno-BN.
"Ketika itu ada beberapa lauk seperti ayam masak merah, ayam masak kicap dan daging, jadi PM hendak rasa kualiti lauk tersebut.
"Secara asasnya menu nasi putih, sejenis lauk dan segelas air memang RM4.00, malah ada yang lebih murah. Apabila kita ambil lebih daripada apa yang ditawarkan dalam menu, maka kita perlulah bayar lebih," kata beliau memberi alasan.
Namun, Ismail tidak mampu menjawab mengapa Najib hanya membayar RM4.00 untuk hidangan berkenaan. Kalau dah tau harganya memang bukan RM4.00, buat apa Ismail Sabri nak biarkan media pengampu membohongi rakyat? Ataupun Ismail Sabri memang kaki kelentong, sehingga memalukan bosnya sendiri.
Itulah hebat Umno-BN ini, punya lah nak menunjukkan pemimpin yang berjiwa rakyat, sampai menggunakan cara yang paling bodoh dan memalukan.
Nanti orang akan balas balik pada Najib, nanti rakyat akan kata, buat apa hendak menunjuk-nunjuk makan nasi RM4.00 sepinggan, sedangkan perbelanjaan mewah PM, isteri dan keluarga menelan belanja berjutajuta ringgit?
Macam mana Najib hendak jawab, pengubahsuaian rumah mewah Seri Perdana yang menelan kos berpuluh juta wang rakyat, dibandingkan ubahsuai rumah Tok Guru hanyalah beratap zink dan berdinding separuh kayu?
Apa Najib hendak beri alasan, jika rakyat mempersoalkan harga beg-beg tangan Rosmah, pelbagai fesyen, pelbagai jenama mewah, sehingga menelan belanja jutaan ringgit?
Apakah tidak dinamakan mewah, berbelanja jutaan ringgit untuk majlis pertunangan anak di Kazakhztan? Duduk di hotel mewah di Dubai dengan harga mencecah RM100 ribu satu malam? Bercuti dengan menggunakan perbelanjaan kerajaan di Perth?
Jika anda memang jenis hidup mewah dan membazir, usahlah berlakon kononnya susah macam rakyat kebanyakan, kononnya menjiwai perasaan dan kehidupan rakyat miskin.
Sedar dirilah, usahlah Najib berlakon hendak jadi tawaduk macam Tok Guru. Usah jadi bahan gelak ketawa rakyat. Rakyat pun dah muak dengan lakonan tidak menjadi ini.
To Najib, please be yourself.

KEDAH LA

Read more ...

LAPORAN AUDIT!!! Tahniah Kerajaan KedahLaporan Ketua Audit Negara 2010: TAHNIAH KERAJAAN NEGERI KEDAH

Dewan Pemuda Pas Negeri Kedah (DPPNK) amat berbangga dengan Laporan Ketua Audit Negara bagi penyata kewangan Kerajaan Negeri Kedah untuk tahun 2010. Walaupun Ketua Audit Negara mengatakan prestasi kewangan Kerajaan Negeri Kedah memuaskan, namun bagi DPPNK, dengan usia 'setahun jagung' iaitu baru tiga tahun memerintah, pencapaian tersebut adalah sangat cemerlang.

Berdepan dengan pelbagai cabaran dan rintangan; pengalaman pentadbiran, kewangan, penyaluran peruntukan kerajaan pusat yang tidak melalui negeri, Kerajaan Negeri Kedah pimpinan YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak terus melangkah gagah. DPPNK mempunyai alasan kukuh untuk terus mempertahankan Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah.

PERTAMA: Kerajaan Negeri Kedah telah mengalami peningkatan hasil sejumlah 23.9 peratus atau RM87.94 juta pada tahun 2010 berbanding peningkatan perbelanjaan mengurus RM2.55 juta atau RM 0.6 peratus. Hasil kerajaan negeri pada tahun 2010 berjumlah RM456.21 juta berbanding 2009 sebanyak RM368.27 juta. Pencapaian ini adalah yang terbaik di dalam masa 5 tahun!!

KEDUA : Kerajaan Negeri Kedah telah mencatatkan surplus atau lebihan pada tahun 2010 berjumlah RM22.50 juta!! Peningkatan ini sangat ketara dan sangat membanggakan. Ia adalah defisit tertinggi dalam masa 5 tahun dan merupakan surplus kali kedua dalam tempoh tersebut. Berbanding dengan defisit tahun 2009 yang berjumlah RM62.89 juta, ia menjadikan peningkatan sejumlah RM85.39 juta iaitu sebanyak 135.8 peratus!!

KETIGA: Ketua Audit Negara juga telah memperakui pengurusan kewangan di Jabatan/Agensi Negeri telah bertambah baik berbanding 2009. Pihak Jabatan Audit Negara telah melaksanakan pengauditan pengurusan kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti di 17 Jabatan/Agensi Negeri. Tahniah kepada para pegawai.

KEEMPAT: Laporan ini telah memperakui peningkatan penerimaan hasil Cukai Tanah sebanyak RM18.69 juta iaitu peningkatan sebanyak 21.9 peratus. Kerajaan negeri telah berjaya mengutip RM104.06 juta berbanding 2009 hanya RM85.37 juta. Walaupun dasar kerajaan Pakatan Rakyat Kedah yang menurunkan cukai sebanyak 25 hingga 75 peratus di awal usia pemerintahan, namun bagi DPPNK telah berlaku kecekapan di dalam kutipan hasil tanah walaupun berlaku penurunan selama dua tahun berturut-turut. Kutipan ini adalah yang kedua tertinggi di dalam tempoh 5 tahun!!

KELIMA: Peningkatan ketara iaitu 125.2 peratus atau RM19.71 juta juga berlaku dalam pungutan tunggakan cukai tanah. Hasil kutipan berjumlah RM35.45 juta berbanding tahun sebelumnya iaitu hanya RM15.74 juta. Kutipan ini adalah tertinggi dalam masa 5 tahun!!

KEENAM: Sekali lagi premium hutan berjaya ditingkatkan oleh Kerajaan Negeri Kedah. Peningkatan sejumlah 46.9 peratus atau RM15.49 juta. Berbanding tahun 2009 sebanyak RM33.05 juta, kerajaan berjaya memungut RM48.54 juta!! Jumlah ini adalah yang tertinggi dalam masa 5 tahun!! Sebagai catatan juga peningkatan jika dibandingkan dengan tahun 2007, hampir 400 peratus !!!

KETUJUH: Kerajaan juga berjaya membuat kutipan premium tanah tertinggi dalam masa 5 tahun terakhir!! Berbanding tahun 2009 iaitu sebanyak RM 26.63 juta, sebanyak RM58.12 juta atau peningkatan sebanyak 118.3 peratus!!

DPPNK berpandangan bahawa dengan laporan ini, Ketua Audit Negara terus memperakui keupayaan pentadbiran Pakatan Rakyat. Ini membuktikan secara fakta bahawa segala tohmahan bahkan keraguan yang ditimbulkan oleh golongan yang berkepentingan adalah tidak berasas. DPPNK akan terus bekerja keras bagi terus mempertahankan dan mengajak seluruh rakyat terus menyokong dan mendokong pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah pimpinan YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak. Di sebalik segala kepincangan Laporan Ketua Audit Negara terhadap Kerajaan Persekutuan dan negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional, DPPNK menyeru seluruh rakyat Negeri Kedah untuk membuat perbandingan dan membuat pilihan yang tepat.

Read more ...

TAK PUAS LAGI!!! UMNO online pula fitnah Guan Eng

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng memberi amaran akan mengambil tindakan undang-undang ke atas portal umno-online.com berhubung laporan berjudul "Dari Rambut Panjang ke Gejala Dadah, Guan Eng makin berputar belit".

Laporan itu mendakwa Lim berputar belit bagi mengaburi mata rakyat termasuk memberikan alasan anaknya ditukarkan sekolah kerana mahu berambut panjang.

NONE
Bagaimanapun, pada 19 Oktober lalu, sebuah akhbar berbahasa Cina, melaporkan Lim memindahkan anaknya dari Sekolah Cina Heng Ee ke Sekolah St Xavier’s kerana bimbang terjebak dengan gejala negatif dan sendiket dadah di kalangan pelajar sekolah itu.

"Ini satu lagi fitnah. Saya tidak pernah berkata perkara seumpama itu. Ini bukan sesuata tuduhan oleh blog pro-Umno, ini media rasmi parti,” katanya.

Lim juga mengemukakan salinan laporan Guang Ming Daily, yang menafikan bahawa ia membuat laporan dan ulasan seperti yang didakwa oleh Umno Online.

Sebelum ini, beberapa penulis blog pro-Umno, termasuk Papagomo mendakwa bahawa anak remaja Lim telah mencabul kehormatan rakan sekelasnya dan dan akibat itu terpaksa dipindahkan dari sekolah SMK Heng Ee.

Ketua Menteri itu juga didakwa membayar wang pampasan kira-kira RM200,000 kepada ibu bapa gadis itu untuk menutup skandal berkenaan.

Namun gadis yang dituduh itu, Anya Ann Corke, Lim dan pengetua SMK Heng Ee semuanya telah menafikan kejadian berkenaan.

Lim juga menjelaskan, anaknya itu berpindah sekolah bukan kerana masalah disiplin seperti yang didakwa oleh blog pro-Umno tetapi kerana mahu menyimpan rambut yang lebih panjang.

Di sekolah asalnya, SMJK Heng Ee, pelajar lelaki diwajibkan menggunting pendek rambut mereka.

"Apa kata Timbalan Perdana Menteri sekarang?” soalnya pada sidang akhbar selepas menghadiri majlis rumah terbuka Deepavali di Time Square Pulau Pinang, semalam.

Lim masih tidak berpuas hati dengan Muhyiddin yang dilaporkan berkata: "Penafian adalah tidak mencukupi. Kalau tidak buat, minta polis untuk menyiasat dan bersihkan nama."

Read more ...