Thursday, July 15, 2010

Lawatan pemuda PAS Perak ke parlimen

IPOH, 16 Julai : Dewan Pemuda PAS Negeri Perak hari ini mengambil peluang mengadakan lawatan ke Parlimen Malaysia bagi mengikuti persidangan Dewan Rakyat yang masih berlangsung.

Lawatan yang diketuai oleh Mohd Munir Ali Timbalan Ketua dan lapan orang Exconya yang turut bersama ingin melihat sejauh mana peranan yang dimainkan oleh semua wakil rakyat yang telah dipilih bagi mengutarakan permasalah daripada rakyat.

Pemuda PAS Perak juga kesempatan bertemu dengan semua Ahli Parlimen daripada PAS selepas sesi berehat tengahari dan juga telah mengadakan perbincangan ringkas.

Lawatan ini juga bertujuan bagi persedian bagi mengikuti Persidangan DUN Perak yang akan diadakan pada 3 Ogos ini kelak. Permohonan telah dibuat oleh Pemuda PAS Perak bagi mengikuti persidangan DUN tersebut jika dibenarkan.

Pemuda PAS Perak mengadakan kunjungan hormat Presiden PAS

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak juga mengadakan kunjungan hormat bertemu dengan Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang Presiden PAS di Pejabatnya di Kuala Lumpur.

Pertemuan yang diketuai oleh Mohd Munir Ali Timbalan Ketua Pemuda PAS Perak bersama lapan orang Exconya dapat bertemu dengan Datuk Seri Hadi dengan suasana mesra bagi membincangkan peranan Pemuda PAS terutama di Negeri Perak.

Harapan yang tinggi diletakkan Datuk Seri Hadi bagi memastikan Pakatan Rakyat Perak mendapat semula memerintah kerajaan negeri kelak. Pertemuan yang hampir tiga puluh minit itu juga membincangkan usaha agar Pemuda PAS menggerakkan daftar pemilih baru.

Pertemuan tersebut dibuat bersempena juga lawatan kerja Pemuda PAS Perak ke Parlimen Malaysia pada hari yang sama.

Dato' Seri Tuan Guru Hj. Hadi Awang memberi nasihat kepada DPPN Perak


Read more ...

Najib hina rakyat

mahfuz1PETALING JAYA, 16 Julai :
Platform sidang Parlimen yang berlangsung selama sebulan ini tidak digunapakai oleh kerajaan untuk membincangkan isu pengurangan subsidi tetapi sebaliknya diumumkan sebaik sahaja tamat sidang lewat petang semalam.

"Tindakan kerajaan ini merupakan suatu penghinaan kepada rakyat," tegas Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi Free Malaysia Today, pagi ini.

Mahfuz turut mempersoalkan tindakan kerajaan itu ekoran tiada sebarang pandangan diminta mahupun perbicangan secara khusus dibuat bersama-sama Ahli Parlimen lain sepanjang Parlimen diadakan.

"Selepas tamat sesi Parlimen kerajaan terus umum kenaikan harga barang tanpa berunding dengan rakyat. Masa bila kerajaan berunding dengan rakyat?" sindir beliau.

"Kerajaan tidak pernah berunding dengan Ahli Parlimen, tidak pernah bawa kertas kerja sedangkan masalah dihadapi adalah masalah negara….tup tup dia umum kurang subsidi.

Tidak diumum dalam Parlimen


"Ini satu tindakan yang menghina rakyat, kenapa tidak umum dalam Parlimen supaya kita boleh berdebat mengenainya, kami ahli-ahli parlimen sedia berdebat dan berunding untuk cari jalan penyelesaian," kata beliau yang sungguh kesal dengan tindakan kerajaan itu.

Menurut beliau alasan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa kenaikan harga barang itu tidak membebankan rakyat adalah suatu yang dangkal.

Sebaliknya menurut Mahfuz, alasan tersebut hanya digunakan menutup kegagalan kerajaan menguruskan ekonomi negara dengan baik.

"Kerajaan bagi alasan setelah gagal urus negara. Kerajaan boros…mereka mahu rakyat ubah gaya hidup, suruh rakyat berjimat sedangkan kerajaan sendiri tidak ubah gaya pengurusan ekonomi.

"Mereka membazir dalam membuat tender runding yang makan belanja yang tinggi sedangkan boleh ubah guna tender terbuka. Mereka tidak sedar setiap bayaran tersebut adalah daripada duit rakyat." katanya.

Kerajaan membelakangkan rakyat


petrol20pump
Tambahnya, kenaikan ini jelas memberi lebih tekanan dan kerajaan dilihat terus membelakangkan rakyat dengan keputusan ‘tidak popular’ ini.

"Pengumuman kenaikan ini meningkatkan perbelanjaan rakyat, jelas ia terus membebankan mereka. Tetapi kerajaan tidak memberi jalan bagaimana rakyat boleh mengatasi masalah kenaikan harga barang ini.

"Seperti saya kata dalam parlimen dulu nampak cantik tapi tidak ubah makan di restoran Pok Tek, rakyat yang dapat lengkuas dan bawang….ayam udang kerajaan yang dapat," katanya.

Sementara itu, kenaikan harga petrol, diesel, gula dan Petroleum Gas Cecair (LPG) berkuatkuasa mulai tengah malam tadi.

Petrol RON 95 dan diesel naik 5 sen. RON 97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal, dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik, berikutan penyelarasan harga subsidi yang diumumkan kerajaan semalam.

Rasionalisasi subsidi secara berperingkat


PicAntarabungkusangulayangdirampasAPMMTawau.
Manakala harga gula pula naik 25 sen kepada RM1.90, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram
Menurut perdana menteri, penyelarasan semula harga barangan tersebut akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Ia merupakan langkah pertama program rasionalisasi subsidi secara berperingkat-peringkat mulai hari ini.
Bagaimanapun, tambahnya, kerajaan masih membelanjakan kira-kira RM7.82 bilion untuk subsidi bahan api dan gula pada 2010.

Harga bahan api dan gula di Malaysia, tegas Najib, masih antara yang terendah di rantau ini.
Berikut adalah harga baru :
  • Petrol RON 95 – RM1.85 seliter.
  • Diesel – RM1.75 seliter.
  • Gula – RM1.90 sekilogram
  • Gas LPG – RM1.85 sekilogram
Berikut adalah harga baru gas :
  • Tong 14KG – dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
  • Tong 12KG – dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
  • Tong 10KG – dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)
Najib semalam berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.

Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.

Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman.

Katanya, hutang negara akan meningkat kepada 100 peratus bersamaan GDP pada 2019 – daripada 54 peratus sekarang jika subsidi tidak dipotong.

Hutang negara sehingga ini berjumlah RM326 bilion dan meningkat pada kadar 12 peratus setahun.

Read more ...

Pengerusi SPR penyokong Umno mesti dipecat

abdulazizsprPETALING JAYA, 16 Julai :
Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mesti dipecat kerana secara terang-terang menyokong Barisan Nasional dan merujuk Pakatan Rakyat (PR) sebagai "musuh".

PR merujuk kepada wawancara dengan Pengerusi SPR Abdul Aziz Mohd Yusof yang bertajuk "besar kemungkinan pilihan raya umum tidak di adakan tahun depan, kata SPR" yang disiarkan oleh The Malaysian Insider pada 13 Julai lalu.

Pertama, bukan urusan SPR untuk membuat spekulasi bila pilihan raya akan di adakan. Keputusan menentukan tarikh pilihan raya terletak kepada kerajaan yang memerintah, baik di peringkat pusat maupun negeri.

Merumuskan wawancara tersebut, pengerusi suruhanjaya itu telah memperlihatkan bahawa beliau tidak bebas, kompeten dan adil sebagaimana yang kita harapkan daripada seorang yang menerajui SPR.

Beliau bukan sahaja menunjukkan sokongannya tetapi bersikap berat sebelah kepada kerajaan Najib dan Umno. Abdul Aziz sepatutnya menumpukan tugasnya untuk mengendalikan pilihan raya yang bebas dan adil sepertimana yang dikehendaki di bawah undang-undang dan Perlembagaan Negara.

Pakatan Rakyat berpendapat beliau telah melakukan kesalahan apabila beliau berkata:

"(Amaran daripada para pemimpin Umno) adalah bagi memastikan kita sentiasa bersedia untuk berlawan dengan musuh. Kita mesti bersatu padu dan sentiasa melaksanakan program. Kita mesti mempunyai program, dasar dan agenda,

"Jika anda bertanya saya, ini merupakan gear satu dan kita sekarang sedang masuk gear dua. Ada lima gear kesemuanya, jadi kenapa perlu bergopoh gapah?" soal Abdul Aziz, menambah pentadbiran Najib baru mula "panas".

Apabila menyentuh mengenai kepimpinan Najib beliau dilaporkan berkata, "beliau menjadi semakin popular. Apabila sesebuah lagu yang dimainkan itu semakin diminati ramai maka kita jangan terus menghentikannya. Kita harus membiarkan pendengar menikmatinya.

Beliau sering merujuk kepada "kami" bermaksud beliau sendiri dan kerajaan/Umno dan dengan jelas menunjukkan beliau seolah-olah memikirkan bahawa beliau dan SPR adalah sebahagian daripada kerajaan Barisan Nasional.

Abdul Aziz juga merujuk Pakatan Rakyat sebagai "musuh" – satu kenyataan yang memeranjatkan dan di luar dugaan dan dengan jelas menunjukkan tidak ada langsung kebebasan, kompetensi dan keadilan yang diharapkan daripada mana-mana staf SPR, apatah lagi ketuanya.

Bagi menyelamatkan saki baki yang tinggal tentang keyakinan rakyat terhadap SPR, PR menyeru supaya ketua SPR ini dipecat kerana jelas beliau tidak sesuai dan tidak layak memegang jawatan yang sebegitu penting setelah memperlihatkan sikapnya yang terang-terang menyokong kerajaan masa ini dan Umno.

Read more ...

Wang rakyat bayar APCO


KUALA LUMPUR, 16 Julai:
Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertikaikan tindakan menaikkan harga barangan termasuk petrol seolah-olah Perdana Menteri sanggup mengambil wang rakyat untuk membayar bil APCO bagi memulihkan imej beliau.

"Di mana letaknya maruah seorang Perdana Menteri yang mengambil wang rakyat atas nama penstrukturan subsidi dan digunakan untuk membayar perunding asing seperti APCO sehingga mencecah RM77 juta setahun semata-mata untuk menaikkan imej beliau, sedangkan bayaran kepada APCO itu hampir sama jumlahnya dengan anggaran penjimatan subsidi gula sebanyak RM126 juta (seperti diumumkan PEMANDU)," kata Anwar.


Beliau mengulas kenaikan pelbagai jenis barangan mulai hari ini berikutan penarikan balik subsidi untuk rakyat oleh kerajaan.


Anwar mengecam tindakan itu kerana walaupun Dewan Rakyat telah bersidang sejak 7 Jun 2010, namun pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula langsung tidak dibincangkan di Dewan yang mulia itu.


Pengumuman ini membuktikan Perdana Menteri dan kabinetnya tidak menghormati kedudukan Dewan Rakyat sebagai sidang tertinggi yang mewakili rakyat Malaysia.


Datuk Seri Anwar berkata demikian dalam kenyataan bertulis yang dikeluarnya hari ini.


Bagi beliau, tindakan ini dibuat kerana Datuk Sri Najib sedar ahli parlimen baik dari Pakatan Rakyat mahupun dari Barisan Nasional tidak akan menyokong beliau kerana tindakan menaikkan harga tanpa menyediakan bantuan lain kepada rakyat adalah kebijakan yang tidak prihatin terhadap rakyat keseluruhannya.


Hakikatnya, kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini adalah tidak bertanggungjawab kerana tidak ada tindakan proaktif untuk menyediakan mekanisme bantuan kepada golongan yang paling terkesan dengan kenaikan ini, sebelum pengumuman dibuat, katanya.


Kerajaan Persekutuan telah mengumumkan rancangan pemotongan subsidi ini sejak tahun 2008 lagi atas alasan untuk menstrukturkan semula pemberian subsidi agar ia lebih memihak kepada golongan yang memerlukan.


Sehingga kini, rakyat masih tertunggu-tunggu mekanisme bantuan tersebut. Pada masa yang sama, kenaikan demi kenaikan diumumkan.


Kenaikan harga gula sebanyak 28% sejak awal tahun ini (kenaikan 20 sen pada 1 Januari 2010, diikuti kenaikan 20 sen berikutnya pada 16 Julai 2010) sudah tentu akan mempunyai kesan kepada harga makanan.


Kesan berganda daripada kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini akan memberi tekanan kepada golongan berpendapatan rendah di bawah RM2,000 sebulan, yang mana 75% adalah Bumiputra yang kononnya dibela oleh Barisan Nasional.


Bagi Anwar, bekas Menteri Kewangan itu, sasaran penjimatan sebanyak RM750 juta yang diumumkan Pejabat Perdana Menteri adalah sedikit berbanding dengan keborosan dan pembaziran yang berlaku akibat kelalaian Barisan Nasional.


Semalam, Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri telah mencecah RM3.8 billion pada tahun 2009 dan dijangka mengatasi peruntukan RM3.9 billion bagi tahun 2010.


Ini termasuklah perbelanjaan Sekretariat Mantan Perdana Menteri dan Sekretariat Permata yang dinaungi oleh isteri Perdana Menteri.


Malah, katanya, penjimatan RM750 juta itu tidak setanding dengan kerugian yang ditanggung rakyat apabila konglomerat milik rakyat iaitu Sime Darby mengalami kerugian sebanyak RM946 juta dan menerima pula pampasan dari kerajaan berjumlah RM700 juta.


"Membebankan rakyat atas alasan mengurangkan defisit dan menggunakan penjimatan untuk menampung keborosan kerajaan seperti ini perlu dihentikan segera," tegas beliau.


"Pun begitu, saya tidak menolak bulat-bulat kaedah penstrukturan semula subsidi untuk memastikan lebih banyak bantuan sampai terus kepada golongan 75% di bawah pendapatan isi rumah RM2,000 sebulan.


Penjimatan dari pengurangan subsidi sepatutnya disalurkan terus kepada golongan ini melalui mekanisme-mekanisme yang perlu diumumkan serentak dengan kenaikan harga,tambah Anwar.


"Saya menuntut supaya Perdana Menteri mengumumkan secepat mungkin bagaimanakah penjimatan RM750 juta ini akan dibelanjakan untuk rakyat.


"Nasihat saya supaya penjimatan ini disalurkan dalam bentuk kenaikan peruntukan untuk institusi pengajian tinggi, pelaburan baru dalam bidang pendidikan dan bantuan kebajikan terus kepada golongan berpendapatan di bawah RM2,000 agar penjimatan itu sampai terus kepada rakyat," katanya.


Sebelum ini pun, kerajaan telah menggunakan alasan mengurangkan defisit apabila menaikkan harga minyak dan keperluan asas. Tindakan ini sedikit pun tidak membantu menyelesaikan masalah defisit negara, malah ia makin meningkat.


Bagi tahun 2008, di kemuncak kenaikan harga minyak, defisit negara melonjak kepada 4.8% berbanding 3.2% bagi tahun sebelum itu. Keadaan ini berlaku kerana kerajaan tidak berdisiplin dan tidak ada iltizam politik untuk menyalurkan penjimatan dari pemotongan subsidi ke sektor-sektor yang benar-benar memerlukan, sedangkan pembaziran dan kerugian terus berlaku.


"Sebab itu, saya telah menegaskan berkali-kali bahawa ubat yang paling mujarab untuk memulihkan ekonomi negara adalah reformasi ekonomi yang menyeluruh, bukannya tertumpu kepada golongan lemah semata-mata," katanya.


Perdana Menteri tidak boleh meminta rakyat mengubah cara hidup, sedangkan kroni-kroni, ahli politik, golongan elit dan berkepentingan terus menikmati subsidi korporat seperti subsidi gas kepada penjana bebas yang menelan belanja RM18.9 billion setiap tahun, 25 kali ganda lebih besar dari penjimatan akibat potongan subsidi yang diumumkan semalam.


Sehubungan itu Anwar menggariskan empat langkah segera yang perlu diambil oleh Perdana Menteri untuk meyakinkan rakyat bahawa pengorbanan mereka menanggung harga yang lebih tinggi untuk mengekang defisit adalah berbaloi:


1. Mengumumkan penambahbaikan drastik kepada kaedah dan sistem perolehan yang diamalkan kerajaan agar lebih telus dan mendapatkan nilai terbaik untuk rakyat;


2. Menstrukturkan semula pemberian subsidi gas kepada IPP agar penjimatan ini dapat disalurkan kepada rakyat;


3. Mengawalselia prestasi syarikat berkaitan kerajaan dan agensi yang dipertanggungjawabkan menjaga dana awam bagi mengelakkan kerugian berbillion ringgit yang ditanggung rakyat; dan yang terpenting


4. Membuktikan keikhlasan dalam perang menentang rasuah dengan menghentikan campur tangan politik di dalam SPRM dan Jabatan Peguam Negara.


Rakyat akan ternanti-nanti tindakan susulan Perdana Menteri jika benar Barisan Nasional ikhlas dalam menangani kekusutan ekonomi negara.


Jika tidak, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula semalam hanyalah sambungan kepada rentetan penindasan rakyat berpendapatan rendah demi golongan elit dan kroni, tegasnya.

Read more ...

Umno sibuk minta tolong PAS

KOTA BHARU, 16 Julai:
Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan PAS sejak ditubuhkan pada 1951 tidak pernah meminta pertolongan Umno, tetapi sebaliknya Umno sentiasa sibuk meminta pertolongan dari PAS.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan mengulas dakwaan Umno kini berada dalam keadaan lemah dan kritikal terutama dalam usaha meraih undi Melayu dan sokongan bukan Islam menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) sehingga terpaksa mempelawa PAS menyertai Umno walau pun pada satu pihak menuduh PAS sesat.

“Kelemahan yang berlaku dalam Umno kini adalah masalah dalaman parti itu, tetapi kenapa dicampur dengan PAS. Kalau dia lemah, maka lemahlah, itu kelemahan dia.

“PAS ni sejak diwujudkan pada 1951 lagi tidak pernah meminta pertolongan Umno (tetapi sebaliknya), Umno duk sibuk nak minta tolong dengan PAS,” katanya kepada media selepas menyampaikan kuliah mingguannya di Medan Ilmu di sini pagi ini.

Ditanya mengenai penafian Presiden Umno yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini bahawa tercetus semula isu usaha kerjasama Umno dan PAS menunjukkan Umno kini berada dalam keadaan terlalu lemah sehingga terpaksa menjalin kerjasama dengan PAS, beliau berkata, “itu terserah kepada dia”.

Bagaimana pun beliau memberi kesanggupan untuk berjumpa dengan Timbalan Perdana, Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam mana-mana platform termasuk di luar Kelantan sekiranya beliau berada dalam keadaan sihat.

“Tetapi kalau perjumpaan itu hendak runding PAS dengan Umno, tidak ada sama sekali.
“Saya bagi tahu dah, kalau hendak berjumpa dengan saya hendak berunding persoalan PAS dengan Umno, tidak boleh sama sekali. Ini kerana barang yang sudah pun selesai. Sepuluh tahun lalu, dah selesai.

“Itu keputusan parti, bukan keputusan saya, tetapi kalau hendak berunding benda lain, petroleum atau masalah apa saja, boleh,” katanya.

Beliau mengulangi bahawa isu ‘perpaduan Islam’ tidak boleh dirundingkan, terutama apabila Umno menolak Islam dan mengambil ‘kebangsaan’.

Oleh itu, tegasnya, Umno perlu menukar ‘kebangsaan’ itu kepada ‘Islam’ dan akan boleh menyesaikan persoalan tanpa rundingan.

“Islam adalah ‘pasport’ untuk ke syurga, ‘Melayu’ tidak boleh ke syurga.

“Usahkan Melayu, bahkan bapa saudara Nabi Muhammad s.a.w. sendiri, Abu Lahab, seperti firman Allah (dalam Surah Al-Masad, ayat 1-6) binasa.

“Sedangkan Abu Lahab itu bapa saudara Nabi sendiri, orang Arab dan baka Quraisy, tok syed, tetapi rekod nama dia digazet dalam Al-Quran sebagai ahli neraka. Oleh itu, usahkan Melayu, bangsa Arab pun tidak boleh,” katanya.

Read more ...

Tiada kerjasama dengan Umno


KUALA LUMPUR, 16 Julai :
PAS mengulangi pendirian tidak akan menjalin kerjasama politik dengan Umno-BN buat masa sekarang, sebaliknya akan terus berada dalam Pakatan Rakyat sehingga pilihan raya umum ke-13.

Sehubungan itu Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Menteri Besar Kelantan boleh mengadakan pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin atas kapasiti kerjasama negeri dan pusat.

“Kita, PAS akan bersama Pakatan Rakyat sehingga pilihan raya umum ke-13... kita sudah berjanji macam itu. Tapi kerjasama politik Umno, kita tidak akan terlibat,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

Mustafa berkata, PAS tidak pernah mengkhianati mana-mana parti sepanjang enam dekad penubuhannya khususnya ketika menjalin kerjasama politik.

Kata beliau, PAS pernah dikeluarkan dari Barisan Nasional dan kemudian ada parti yang meninggalkan ikatan tidak formal yang dibentuk pada 1990-an dan awal dekad ini.

“PAS pernah membentuk kerjasama bersama DAP dalam Barisan Alternatif pada (pilihan raya umum) 1999 tetapi DAP meninggalkan kami pada 2001 dan kemudia bekerjasama dengan kami pada 2008, kami tidak khianati mana-mana pihak... ini adalah fakta sejarah.

“Kami akan kekal bersama Pakatan sehingga pilihan raya umum ke-13, selepas itu kami tidak tahu... hanya Allah yang tahu apa yang akan berlaku,” katanya.

Ditanya sama ada PAS akan kekal dalam Pakatan Rakyat selepas pilihan raya umum akan datang, Mustafa memberitahu, parti Islam itu akan kekal tetapi “kalau orang lain hendak keluar (selepas pilihan raya umum ke-13), kami tidak tahu.”

“Kami akan bersama Pakatan sehingga pilihan raya umum ke-13, tidak tahu apa akan berlaku kemudian, sebab tiada ikatan perundangan (yang mengikat kesemua komponen dalam Pakatan)... berlandaskan kepercayaan, kami tidak akan khianat,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, Mustafa berkata beliau yakin Nik Aziz akan mengadakan pertemuan dengan Muhyiddin atas semangat kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.

“... antara kerajaan negeri dan federalisme, ada banyak isu membabitkan kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan, misalnya isu royalti minyak yang masih belum selesai lagi.

“Jadi saya tidak fikir pertemuan antara Tok Guru dengan Tan Sri Muhyiddin akan menyentuh soal kerjasama politik... PAS sudah membuat keputusan mengenai isu ini, Tok Guru Nik Aziz pun arif dalam perkara ini,” katanya lagi.

Mustafa menjelaskan, PAS akan menjalin kerjasama dengan mana-mana pihak dalam bentuk bentuk iaitu kerjasama politik, kerjasama antara kerajaan negeri dan pusat dan kerjasama berasaskan isu.

“Dalam kerjasama politik PAS hanya akan bersama dengan Pakatan Rakyat, yang akan dikekalkan sehingga pilihan raya umum ke-13,” kata beliau lagi.

Mustafa ditanya perkembangan politik terbaru ekoran timbulnya semula syor agar PAS dan Umno mengadakan kerjasama perpaduan demi kepentingan orang Melayu.

Menjawab kesediaan Nik Aziz, Muhyiddin semalam berkata beliau akan menentukan masa yang sesuai untuk pertemuan dengan Nik Aziz bagi membincangkan syor kerjasama Umno-PAS yang muncul sekali lagi awal minggu ini.

“Saya menghargai sikap Datuk Nik Aziz yang terbuka dalam hal ini,” kata Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno di Jeli semalam.

Kelmarin Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata beliau sedia bertemu dan berbincang dengan Muhyiddin mengenai “apa juga perkara.”

Menteri Besar Kelantan itu berkata tiada halangan untuknya bersua muka dengan Muhyiddin tetapi perjumpaan itu biarlah tanpa diatur mana-mana pihak ketiga sebagai orang tengah.

Read more ...

Tutup kenaikan harga barang dan petrol dengan isu pasirSHAH ALAM, 15 Julai :
Rakyat hari ini dikejutkan dengan kenaikkan harga petrol sebanyak 5 sen bagi petrol dan diesel yang akan berkuatkuasa tengah malam ini.

Keputusan yang dibuat secara drastik ini menunjukkan kerajaan Umno-Barisan Nasional seolah-olah cuba menutup isu kenaikkan bahan bakar itu dengan memperbesar-besarkan isu penyelewengan pasir di Selangor.

Timbalan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri, Syed Shahir Syed Mohamud yang dihubungi wartawan berkata tindakan Umno-BN yang memperbesarkan satu-satu isu dengan cara yang cukup licik untuk menutup kelemahan kepimpinan Umno-BN dalam isu berkaitan dengan rakyat.

"Tindakan menaikkan harga petrol ini sebenarnya akan menyebabkan kesan dan impak negatif kepada rakyat bawahan.

"Pakatan Rakyat memandang serius perkara ini memandangkan rakyat di bawah semakin tidak selesa dengan tindakan itu yang akan menyebabkan kos barangan lain meningkat," ujarnya

Kenaikkan itu katanya lagi akan menyebabkan rakyat bawahan akan menjadi lebih marah terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang sebelum ini mewar-warkan polisi 1Malaysia yang kononnya mengutamakan rakyat.

Mengenai isu penyelewengan pasir di Selangor, Syed Shahir berkata prinsip Pakatan Rakyat sememangnya tidak bersetuju dan menentang segala bentuk penyelewengan.

"Isu penyelewengan pasir ini bukan isu semalam tetapi telah berlaku hampir 30 hingga 40 tahun lepas semasa zaman Umno-BN menjadi kerajaan di selangor

"Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo nampaknya ingin menjadi juara dalam hal ini sedangkan semasa beliau menjadi menteri besar tidak ada sebarang usaha yang dibuat dalam memerangi isu penyelewengan dan kecurian pasir di negeri itu.

"Kita bukan ingin menutup isu ini malahan kita juga menentang kerana ianya bukan memberikan kesan kepada orang ramai tetapi juga kepada alam semulajadi," tegas beliau.

Dalam pada itu, beliau juga menyeru semua pihak terutamanya pihak berkuasa seperti pihak polis, Jabatan Alam Sekitar dan kerajaan negeri Selangor khususnya agar mengambil tindakan yang tegas terhadap individu-individu yang terbabit dalam hal yang berkaitan dengan penyelewengan pasir. -SK

Read more ...

Umno sanggup berbuat apa sahaja menyerang AnwarKUAL
A LUMPUR, 15 Julai: Populariti Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin bakal memaksa beliau menghadapi pelbagai cabaran yang lebih dahsyat, termasuk ancaman bunuh.

Bagi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, pemimpin tertentu Umno sanggup berbuat demikian memandangkan mereka sejak 12 tahun yang lalu beberapa kali sanggup memfitnah Anwar sebagai agen asing.

"Saya tidak fikir Umno akan berhenti selepas 12 tahun menyerang Anwar, saya yakin pelbagai serangan yang lebih dasyat lagi mungkin akan menjerut leher Anwar.

"Ada satu perkara hujung pada itu yang Umno masih tidak buat, dia belum tamatkan riwayat Anwar saja," ujar beliau petang tadi pada satu wawancara di lobi Parlimen.

Sebelum pada itu, beliau berkata, Anwar pernah difitnah sebagai agen Libya sewaktu menjadi pemimpin mahasiswa kerana usahanya meniupkan ledakan kesedaran Islam mendapat perhatian dunia, termasuk Libya.

Katanya lagi, Anwar sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri pernah difitnah sebagai pengkhianat serta mengamalkan homoseksual dengan beberapa individu.

Bertitik tolak pada sangkaan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, Anwar akhirnya terpenjara enam tahun.

Selepas dibebaskan, beliau berkata, Anwar difitnah lagi sebagai ejen Yahudi pula kerana beberapa peribadi tertentu yang berbangsa Yahudi berminat dengan usaha Anwar menentang rasuah dan meniupkan reformasi dalam negara.

Menuduh Anwar sebagai 'ejen Israel' baru-baru ini, tambahnya lagi sudah cukup lengkap untuk pihak tertentu membunuh Anwar sebagaimana yang pernah terjadi di beberapa negara umat Islam sedunia.

Dalam pada itu, beliau mempersoal keuntungan yang Umno nikmati dengan melakukan 'pembunuhan karektor' ke atas Anwar.

"12 tahun dia dan PKR menjadi beg tinju Anwar, apakah Umno tidak belajar itu semua," soal beliau dalam nada yang kesal.

Menurut beliau, 'pembunuhan karektor' yang menimpa Anwar itu kadang-kadang menguntungkan Ketua Umum PKR itu serta Pakatan Rakyat sendiri.

"Serangan yang bertali arus ini adakah memberi kesan pada Anwar, saya fikir tidak," tegas beliau sambil menyuarakan rasa yakin bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dijangka berlangsung tidak lama lagi.

Dari segi lain, dakwanya lagi, Umno seakan masih menghantui pemimpin tertentu dalam kerajaan menjelang pilihan raya umum depan.

"Di sebalik mereka (kerajaan) telah fitnah dia, mereka telah penjara dia, tahan dia (di bawah ISA), dan sekarang ini dituduh pula agen CIA-Yahudi, nampaknya Anwar ini masih menakutkan beberapa pemimpin Umno.

"Mereka bimbang dan panik dengan populariti yang ada pada Anwar," ujar beliau lagi.
Pun begitu, beliau menyuarakan rasa yakin bahawa rakyat tidak terpengaruh oleh dakyah-dakyah tidak beretika yang dicipta oleh Umno.

Ini kerana, beliau berkata, rakyat kian rasional dan tidak boleh menerima dakwaan tanpa asas seperti yang ditiupkan Umno dalam media-media arus perdana belakangan ini.

"Untuk menjadi seorang 'ejen asing', seseorang itu dilatih tidak kurang 10 tahun, tetapi Anwar lebih hebat kerana lepas 'tapisan keselamatan', dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dan pernah memangku jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad (Perdana Menteri).

"Mustahil satu watak ini boleh menjadi pelbagai ejen beberapa negara asing," kata beliau sambil menyindir Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak serta timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sementara itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar pada satu temuramah lain, tidak menolak kemungkinan bahawa Umno bakal mengaitkan Anwar dengan kes pembunuhan gadis Mongolia, Altantuyaa Shaariibuu kelak.

"Tak lama lagi, Anwar mungkin akan dituduh agen Mongolia atau pernah jadi tukang gaji Altantuya, ini kerana sebelum ini pun terlalu banyak dakwaan Umno menggelikan hati saya," beliau berseloroh di lobi Parlimen.

Ini kerana, beliau berkata, kabinet Najib terpaksa berbuat demikian demi mengalih tumpuan rakyat dari terus mengikuti perbicaraan kes kapal selam Scorpene yang kini sedang memberi keterangan di Direction Centrale de la Police (DNIF), Nanterre Prefecture, Perancis, semalam.

"Polis Perancis yang sebut nama Najib, nama Rosmah Mansor (isteri Perdana Menteri) waktu siasat Bala, saksi utama skandal Scorpene, saksi utama kes bunuh gadis Mongolia," beliau menambah sambil tidak menolak kemungkinan yang dibangkitkan oleh Saifuddin sebelum ini.

Read more ...

Sukaneka Pasti Parit Buntar

P1010150.jpg picture by paspb

PARIT BUNTAR, 15 Julai : Majlis Sukaneka Pasti Parit Buntar berlangsung meriah dengan kehadiran lebih 400 orang tetamu termasuk pelajar, ibu bapa, guru-guru dan penduduk setempat di Dataran Purnama, Kampung Kedah.

Pengerusi Pasti Parit Buntar Mohamad Amirul Hasni berkata, penyertaan peserta dan kehadiran ibu bapa bertambah pada tahun ini berikutan pembukaan sebuah Pasti baru di Jalan Terusan.

“ Majlis ini dimulai dengan perbarisan dan bacaan ikrar pelajar sepuluh buah buah Pasti seluruh Parit Buntar yang berpakaian sukan lengkap mengikut Pasti masing-masing.

“ sebanyak tujuh acara dipertandingkan mengikut kategori umur 4 , 5 dan 6 tahun. Antara acara tersebut ialah susun huruf Hijaiyyah dan nombor Arab, lari pecut , lari berhalangan dan baling bola dalam bakul” katanya

Mohamad Amirul berkata, sukaneka Pasti Parit Buntar diadakan setiap tahun bagi menampilkan semangat kesukanan serta menyihatkan tubuh badan khasnya kepada pelajar Pasti.

“ Pasti sentiasa mengambil berat akan prestasi fizikal para pelajar selain mementingkan tahap pencapaian dalam akademik.

" Kita mahukan pelajar Pasti mempunyai satu keupayaan yang amat memberansangkan bukan sahaja berjaya dalam bidang akademik malah dalam bidang sukan” katanya

Menurutnya , sungguhpun cuaca agak panas pelajar Pasti yang menyertai sukaneka ini tetap menunjukkan semangat dan kesungguhan yang tinggi ditambah dengan sokongan ibu bapa yang hadir memeriahkan suasana.

“ PASTI Al-Munir dari Taman Murni yang mengungguli banyak acara dipertandingkan telah dipilih menjadi johan keseluruhan Sukaneka Pasti Parit Buntar pada tahun ini” katanya

Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Yang Dipertua PAS Parit Buntar Harun Hashim dan ADUN Titi Serong Drs Khalil Idham Lim.

Sekitar majlis sukaneka Pasti Parit Buntar

P1010148.jpg picture by paspb

P1010149.jpg

P1010140.jpgP1010141.jpg

P1010153.jpg

P1010142.jpg picture by paspb

Read more ...

28 pasukan rebut piala Dr. Khairuddin


MANJOI , 15 Julai : Sebanyak 28 pasukan dari sekitar bandar raya telah menyertai kejohanan bola sepak tahunan bagi merebut Piala Dr Khairuddin Abdul Malek di padang Kampung Tengku Hussein, Manjoi di sini.

Ketua Dewan Pemuda PAS Tambun, Zairul Azrun Zainal Abidin berkata, kejohanan berkenaan adalah penganjuran kali keenam oleh Unit Amal PAS Tambun.


Menurutnya, kejohanan berkenaan turut memiliki keunikannya yang tersendiri apabila ianya turut melibatkan pasukan yang dianggotai oleh pekerja warga Myanmar yang bertugas di sini.

“Pertandingan ini agak unik dengan penyertaan pasukan Han yang dianggotai oleh warga Myanmar. Bagaimanapun, pasukan berkenaan hanya mampu berpuas hati muncul sebagai naib johan pada kali ini.

“Diharapkan pada masa hadapan, lebih banyak pasukan sebegini dapat menyertai kejohanan ini dan sekali gus menjadikannya sebagai antara kejohanan yang berprestij di bandar Raya Ipoh,” katanya.

Pasukan Lintau A telah muncul juara pada kejohanan berkenaan dengan memenangi hadiah wang tunai bernilai RM1,000 beRserta Piala Pusingan dan Piala Pertandingan.

Majlis perasmian kejohanan sehari itu telah disempurnakan oleh Yang Dipertua (YDP) PAS Tambun, Dr Khairuddin Abdul Malek.SH

Read more ...

Dedah pemimpin Umno-BN dapat lesen lombong pasirSHAH ALAM, 15 Julai : Kerajaan negeri Selangor akan mengumumkan senarai individu yang diberikan lesen melombong pasir oleh kerajaan Umno-BN sebelum ini sebagai langkah menegakkan prinsip ketelusan dalam pentadbirannya, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim

Abdul Khalid juga berkata beliau akan menyertakan semua maklumat mengenai kegiatan curi pasir yang telah diperolehi oleh anak syarikat kerajaan negeri, Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Polis DiRaja Malaysia untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Beliau juga berharap pemimpin Umno-Barisan Nasional tidak membangkitkan isu kecurian pasir untuk tujuan politik.

"Saya berharap agar dokumen yang diberikan memadai untuk Timbalan Perdana Menteri memberi arahan kepada pihak berkuasa bertindak secara professional.

"Ini dilakukan bagi membolehkan individu tersebut dinilai sama ada mereka layak menerima lesen berkenaan meskipun langkah tersebut diketahui tidak akan disenangi beberapa pihak," kata Menteri Besar pada sidang Dewan Negeri Selangor semalam.

Semalam kerajaan negeri surat kepada Muhyiddin bagi menjelaskan isu curi pasir di Selangor serta menjemput beliau dan agensi persekutuan untuk memerangi gejala ini.

Salinan surat juga dihantar kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, Ketua Polis Negeri Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Abdul Khalid Ibrahim menjelaskan dalam surat tersebut kejadian curi pasir berlaku secara berleluasa sebelum 2008 ketika Selangor diperintah Barisan Nasional. -SK

Read more ...

Pilihanraya pilih ketua kampungSHAH ALAM, 15 Julai :
Kerajaan Negeri sedang mengkaji kemungkinan mengadakan pilihan raya di peringkat ketua kampung bagi memilih ketua kampung menggantikan sistem lantikan yang diguna pakai ketika ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pemoden Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, Yaakob Sapari berkata, pilihan raya itu dilihat sebagai salah satu mekanisme yang boleh digunakan Kerajaan Negeri bagi mewujudkan perkhidmatan lebih baik kepada rakyat di negeri berkenaan.


“Cadangan itu masih di peringkat kajian, ia akan membolehkan rakyat di peringkat kampung memilih sendiri ketua kampung mereka berdasarkan kemampuan dan kebolehan yang dimiliki oleh calon-calon yang bertanding untuk jawatan itu,” katanya.

Yaakob (PKR-Kota Anggerik) berkata demikian semasa menjawab soalan Dr Abd Rani Osman (Pas-Meru) berhubung penilaian ketua kampung di Selangor dan pendekatan yang diguna pakai untuk memantau prestasi mereka.

Tambahnya, ketua kampung ketika ini diberi masa enam bulan sebagai tempoh percubaan bagi membuktikan kemampuan mereka sebagai pemimpin kawasan.

“Kerajaan Negeri juga akan meminta laporan dari ADUN mengenai prestasi ketua kampung di kawasan masing- masing,” katanya.

Ketika menjawab soalan tambahan daripada Haniza Talha (PKR-Taman Medan) berhubung peluang wanita bertanding untuk jawatan ketua kampung, Yaakob berkata pilihan raya itu terbuka kepada sesiapa sahaja yang layak, termasuk wanita.

“Wanita pun boleh bertanding dan diharapkan pilihan raya untuk memilih ketua kampung ini boleh dijalankan,” katanya.SH

Read more ...

Umno tertekanKUALA LUMPUR, 15 Julai : Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan bahawa tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggantung permit pembaharuan penerbitan akhbar Suara Keadilan, Harakah dan Roket jelas membuktikan UMNO-Barisan Nasional (BN) dalam keadaan tertekan sekarang.

Menurutnya, tindak-tanduk KDN ini boleh digambarkan sebagai isyarat bahawa pilihan raya umum akan datang diadakan dalam tempoh terdekat dan ini adalah usaha tersusun menghalang maklumat daripada sampai kepada ahli-ahli.


“Walau bagaimanapun, kita sepakat bahawa kita akan mengikut proses yang dikehendaki oleh KDN dan kita juga sudah menjawab surat tunjuk sebab yang diberi kepada kita.

“Selain itu, saya juga menyeru agar perjumpaan dengan Menteri KDN, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dipercepatkan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Pimpinan PR di Ibu Pejabat Ketua Pembangkang di Parlimen semalam.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut menegaskan KDN seharusnya memberi ruang kepada kebebasan media sehingga jangan menunjukkan kepada dunia bahawa negara kita mengamalkan sistem autokratik.

“Saya juga tidak tahu sama ada tindakan Najib dan KDN ini ada kena mengena dengan arahan APCO, tetapi apa yang saya boleh cakap UMNO sekarang jelas tertekan,” katanya.

Mengulas mengenai kenyataan Hishammuddin yang memuji kerjasama Harakah, Anwar berkata KDN seharusnya membenarkan permit penerbitan Harakah diteruskan jika pujian itu benar-benar ikhlas.


“Saya sambut baik pujian tersebut jika beliau (Hishammuddin) benar-benar ikhlas,” katanya.


Sementara itu, Anwar turut menjelaskan PR sudah bersedia untuk menghadapi pilihan raya negeri Sarawak dengan melancarkan jentera parti pada 18 Julai ini.
SH

Read more ...

Pergolakan Umno Perak semakin parah


IPOH, 15 Julai : Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) mengikuti laporan media berkaitan mesyuarat agung Umno bahagian di negeri ini terutama yang telah dirasmikan oleh Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Ketuanya, Zawawi Hassan berkata, situsi itu jelas menunjukkan perpecahan dan diakui sendiri oleh Zambry di dalam ucapan-ucapannya.

“Perkara ini ditambah dengan sumbangan berita-berita daripada media baru iaitu daripada blogger-blogger pro Umno yang menggambarkan permasalahan tersebut.

“Jelas mereka cukup marah dengan gerak kerja dan usaha untuk menjatuhkan Zambry yang dilihat keseorangan tanpa satu pasukan yang kuat,” ujarnya.

Tambahnya, ada juga yang mengatakan bahawa kerajaan negeri yang dipimpin Zambry sekarang ini sebagai ‘kerajaan ihsan’.

Ini, menurutnya, terbukti perkara tersebut berlaku berdasarkan beberapa ucapan Zambry yang berdepan dengan ‘manusia tikus’ iaitu ahli Umno yang tidak berpuas hati dengan gaya kepimpinannya.

“Kemelut ini menghampirkan suasana perpecahan yang menanti belah dalam Umno Perak,” ujarnya.

Bagi DPPN Pk, ujarnya Umno negeri ini sudah mula bercakaran sesama sendiri akibat tindakan tidak berpuas hati sesama mereka.

Ini, katanya diibaratkan Umno dan Umno sedang bergaduh untuk mendapatkan kuasa sedangkan rakyat menjadi mangsa sasaran Umno bagi melepaskan geram dan membalas dendam apabila bergaduh.

“Di manakan slogan perjuangan mereka ‘Melayu Cemerlang’ bahkan nakhoda mereka kian tenggelam. Slogan hanya tinggal slogan, segala-galanya retorika belaka,” katanya.(harakahdaily)

Read more ...

Pihak berkuasa di bawah kerajaan pusat, kenapa tak bertindak

K
UALA LUMPUR, 15 Julai: Kerajaan Pusat dilihat enggan memberi kerjasama membanteras beberapa kes curi pasir di Selangor walaupun kerajaan negeri telahpun menyerah maklumat berwajib, semalam.

Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar (gambar) berkata demikian ekoran melihat kengganan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menerima surat maklum balas daripada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Dah terima surat tentang siapa curi pasir, kroni pemimpin Umno bahagian mana yang terbabit, kenapa Muhyiddin dan Hishammuddin tak terima dan diam," soal beliau pagi tadi di lobi Parlimen.

Difahamkan, Khalid turut menyerah surat maklum balas yang sama kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar supaya membanteras sendikit curi pasir itu.

Katanya lagi, kerajaan Pusat sepatutnya mengambil tanggungjawab bersama membanteras sindiket mencuri pasir memandangkan pihak berkuasa di bawah bidang kuasa kerajaan pusat.

Beliau yang juga AJK Pemuda PAS Pusat turut menasihatkan Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo supaya tidak melindungi pihak terbabit memandangkan aktiviti curi pasir dilihat mula giat sejak beliau menjadi Menteri Besar.

"Jangan setakat fitnah itu dan ini, dia (Mohamad Khir) kena dedah sindiket itu sekiranya dia masih ingat," beliau menambah.

Sehubungan itu, beliau menyuarakan rasa yakin bahawa rakyat tidak terkeliru dengan dakyah-dakyah Umno yang mahu merampas kerajaan negeri daripada rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tidak lama lagi.

Semalam, Khalid Ibrahim mengaku bahawa pengurusan Kumpulan Semesta Sdn. Bhd. masih lemah walaupun syarikat itu adalah syarikat berkaitan kerajaan negeri itu.

Ini kerana, beliau di Dun Selangor berkata, kerajaan negeri kurang mendapat kerjasama daripada pihak penguatkuasaan berwajib yang nyata di bawah bidang kuasa pusat.

Namun, Muhyiddin pada satu kenyataan media yang lain mengetepikan alasan Khalid itu dengan mendakwa bahawa kerajaan Selangor yang diperintah Pakatan Rakyat tidak mampu menguruskan isu pasir sebagaimana era Umno BN memerintah negeri.

Pun begitu, Mohamad Khir sendiri sehingga kini difahamkan masih belum menyatakan kesediaan untuk mendedahkan sindiket curi pasir yang berlaku ketika beliau menjadi Menteri Besar dulu.

Read more ...

Didera supaya mengaku

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Sarjan N Tharmendran yang menerima pertuduhan bersubahat mencuri dua enjin pesawat F5 milik TUDM Januri lalu hari ini tampil mendedahkan penderaan yang dilakukan terhadapnya sepanjang berada dalam tahanan.

Tharmendran, 42, yang hadir bersama peguamnya, N Surendran di Parlimen hari ini mendakwa dia telah mengalami penderaan fizikal yang teruk dan dipaksa untuk mengaku bersalah dalam kes kecurian enjin tersebut.

Tharmendran memberitahu, seorang ketua pegawai penyiasat berpangkat mejar telah diarahkan untuk menyelesaikan kes itu dan dibenarkan menggunakan apa cara sekalipun bagi memaksa dia mengaku bersalah.

"Sepanjang tempoh tahanan saya bermula 2 Julai 2009, selama 60 hari saya ditahan, mereka tidak memberitahu keluarga di mana saya ditahan. Saya dipaksa mengaku bahawa saya bersalah mencuri enjin tersebut.

"Sepanjang tempoh siasatan, ketua pegawai penyiasat dipanggil penglima tentera udara untuk menyelesaikan kes ini dengan secepat mungkin dan boleh menggunakan apa cara sahaja asalkan dapat selesaikan kes ini," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Ceritanya juga, dia didera oleh pegawai berkenaan dan tidak tidur selama tiga minggu di dalam bilik yang kecil dan secara berterusan dipaksa mengaku bersalah.

Dia dipakaikan topi keledar dan kepalanya dipukul menggunakan kayu kriket dan kayu golf sehingga topi keledar yang dipakai mengalami keretakan.

Sepanjang dalam tahanan itu juga, beliau turut mendengar tahanan lain didera dengan teruk sehingga tangisan dan jeritan mereka dapat didengarinya.

"Semasa saya disoal siasat, terdapat tiga hingga empat orang yang disoal siasat. Mereka turut didera dan saya dapat mendengar tangisan mereka merayu agar tidak dipukul. Namun saya tidak pasti sama ada mereka mahu tampil membuat pendedahan seperti yang saya lakukan ini," katanya.

Tharmendran turut menyatakan rasa tidak puas hati terhadap TUDM yang langsung tidak mengambil tahu mengenai apa yang berlaku terhadapnya sepanjang tempoh tahanan namun selepas dia dibebaskan, dia dipanggil untuk bertugas kembali.

Tempoh perkhidmatan Tharmendran sepatutnya berakhir pada 28 Mei tahun ini.

"Selama enam bulan saya ditahan di penjara Sungai Buloh, mereka tidak pernah tanya apa berlaku pada saya.

“Tapi bila saya keluar dengan peguam saya, baru mereka datang suruh saya bertugas. Saya rasa ini sangat tidak adil," katanya.

Semalam, Ahli Parlimen Kapar, S. Manickavasagam menghantar usul penderaan dalam tahanan untuk dibahaskan di Dewan Rakyat namun ianya ditolak speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia atas alasan ianya dalam siasatan polis dan tidak perlu disegerakan.

Sementara itu, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dalam sidang media yang sama mahu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat kes kecurian enjin jet yang menjejaskan imej pertahanan negara.

"Kita mahukan satu siasatan menyeluruh, jawatankuasa atau Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk mengkaji apa sebenar yang berlaku dalam kes kecurian ini. Rakyat nak tahu bagaimana enjin yang penting itu boleh hilang. Kita sedia maklum bahawa ada peraturan sebelum semua barang melibatkan ketenteraaan dikeluarkan. Inikan pula enjin jet.

"Kami ahli Parlimen mahu menunjukkan bahawa kehilangan dua enjin merupakan satu maruah yang besar yang menjadi satu bahan ketawa seluruh dunia hari ini. Kes ini berlaku pada 2007 dan mencerminkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib kerana beliau adalah menteri pertahanan ketika itu. Kami mendapat berita bahawa bukan dua enjin ini sahaja yang lesap, banyak lagi alat-alat lain yang mahal harganya hilang dalam simpanan," katanya.

Tegasnya, Tharmendran telah dikambinghitamkan oleh pihak tertentu bagi menyelesaikan kes itu daripada terus didedahkan kepada umum.

"Kita lihat sarjan Tharmendran ini seolah-olah dijadikan kambing hitam untuk menyelesaikan perkara ini," tegasnya.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua pula berkata, keselamatan Tharmendran masih belum terjamin kerana TUDM masih mendakwa dia sebagai kakitangan mereka.

"Kes ini sangat memalukan negara sebab kita usulkan perkara ini. Keselamatan sarjan Tharmendran belum terjamin kerana pihak tentera masih mendakwa bahawa dia seorang dalam perkhidmatan jadi bila-bila masa boleh gunakan paksaan untuk tangkap dia.

"Kes ini seolah-olah ada konspirasi untuk tidak mahu siasat dan dedahkan realiti sebenar sebab sudah menjadi tumpuan masyarakat," katanya.

Tharmendran didakwa bersubahat dengan Laskar Udara Mohamad Shukri Mohamad Yusop, untuk melakukan kecurian dua enjin pesawat F5 jenis J85-21 itu di Bangunan Material Processing Shed MATRA 1, Pangkalan Udara TUDM Sungai Besi.

Bagi kesalahan itu dia boleh didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 109 kanun yang sama, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Minggu lepas, Tharmendran dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu perbicaraan.

Jaminan terhadap Tharmendran sebanyak RM50,000 bagi kesalahan bersubahat mencuri dua enjin pesawat F-5E milik TUDM dijelaskan oleh bapanya, N. Nagarajan selaku penjamin.

Read more ...