Saturday, February 19, 2011

Kerdau : Orang Asal dan peneroka felda tubuh ranting PKR

Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal terima tanggungjawab untuk DUN Kerdau

Sdr Othman Sentol dari Felda Lui Selatan 2 menyerahkan kepada Dato Fauzi Abdul Rahman borang keanggotaan Parti Keadilan Rakyat secara simbolik mewakili rakan-rakannya yang kini bersedia menubuhkan sebuah Ranting PKR di Felda Lui Selatan 2, N. Sembilan, di sebelah kirinya Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat.

Sdr Fauzi Abdul Rahman sedang berbincang dengan Sdr Jamaludin Sharif daripada Pekan Felda Chini untuk penubuhan sebuah ranting PKR di Chini selepas PRK DUN Kerdau.

==
Seramai 87 orang Jentera dari Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat telah diberikan taklimat khas oleh Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang di Rumah Rehat Temerloh pada petang tadi 19hb Februari 2011.

Disamping kagum dengan tindakan Biro yang tidak henti-henti menjalankan kegiatannya di seluruh Negara, Dato Fauzi juga kagum dengan kehadiran Jentera Biro itu yang berkumpul dan berbincang strategi-strategi memperkukuhkan gerakan PKR didalam rancangan-rancangan Felda.

Sejak setahun yang lepas, PKR Pahang melalui Biro Felda telah berjaya menubuhkan ranting-rantingnya didalam rancangan Felda diseluruh Negeri Pahang dan Biro itu juga berjaya mengadakan pelbagai kegiatannya dirancangan-rancangan Felda.

Dato Fauzi mengajak semua Cabang di Negeri Pahang menumpukan kegiatannya bagi menubuhkan ranting-ranting baru di rancangan-rancangan Felda serta di perkampongan orang Asal yang masih belum menubuhkan ranting-ranting.

Beliau memberikan pujian kepada Cabang Paya Besar yang telah berjaya menubuhkan ranting Parti di semua rancangan Felda di kawasan Parlimen Paya Besar dengan keanggotaan yang semakin membesar.

Beliau juga memberikan pujian kepada Cabang Kuala Krau yang berjaya menubuhkan ranting-rantingnya di kesemua perkampongan Orang Asal didalam DUN Jenderak.

"Tidak ada jalan pintas, jika kita mahu menang kita kena kerja keras dan kerja smart." kata Dato Fauzi.

Dato Fauzi turut menyentuh senario politik Negara dan beliau menyatakan bahawa Malaysia mesti diselamatkan. Beliau memetik kata-kata daripada N.H. Chan, bekas Hakim Mahkamah Rayuan yang membandingkan senario di Mesir dengan Malaysia.

Hakim Chan menyatakan bahawa regime yang memerintah Mesir adalah terlalu lama dan wujud kesamaan dengan Malaysia bahawa UMNO/BN telah memerintah Malaysia selama lebih 50 tahun; di Mesir berlaku rasuah yang melampau dan keadaan ini dikongsi juga oleh Malaysia dan di Mesir wujud undang-undang yang mencetuskan ketidak-adilan dan keadaan ini juga berlaku di Malaysia.

Kemiskinan di Mesir adalah sama dengan Malaysia dimana pemerintahnya kaya raya dan rakyatnya berada didalam keadaan kemiskinan.

Perbezaaan diantara Mesir dengan Malaysia hanyalah dari sudut keberanian rakyatnya yang sanggup keluar ke jalan-jalan raya mengadakan rebolusi aman dan mendesak pemerintah yang zalim meletakkan jawatan.

Di Malaysia keberanian itu belum wujud, tetapi dengan senario yang hampir sama diantara Mesi dan Malaysia, keadaan itu keberanian itu lambat laung akan tercetus juga di Malaysia jika pemerintah yang ada ini tidak berubah.

Pakatan Rakyat, kata Dato Fauzi, memperjuangkan "3L":

(a) Lapar - PR berjuang untuk menghapuskan kelaparan, iaitu kita mahu mengadakan makanan kepada setiap warga negara dan tidak ada lagi warga negara yang lapar. L pertama itu adalah "Food";

(b) Lampin - PR berjuang untuk keselesaan rakyat agar tidak ada rakyat yang kekurangan pakaian. L kedua ini adalah "Clothing" (Pakaian); dan

(c) Lindung - PR berjuang supaya setiap rakyat Malaysia memperolehi perlindungan secukupnya dalam erti setiap rakyat mempunyai rumah untuk berlindung. L ketiga ini adalah "Housing"

Food, Clothing dan Housing adalah keperluan asasi rakyat dan itu adalah perjuangan utama PR.

Dato Fauzi menyatakan bahawa memenangi Pilihanraya untuk Negeri Pahang bukanlah sesuatu perkara yang mustahil, dan proses itu bermula dengan kerja kuat dan kerja smart setiap anggota parti yang perlu dibimbing dan dipimpin oleh Jawatankuasa khususnya Ketua-Ketua Cabang.

Di hujung majlis taklimat itu, telah dilancarkan pungutan derma dan jumlah yang dapat dikutip adalah RM857.00 dan jumlah ini akan digunakan untuk memulakan bilik gerakan di Felda Jengka 22 untuk PRK DUN Kerdau.

Mesyuarat Biro terdahulu darinya telah menubuhkan Jawatankuasa Pemandu PKR untuk PRK DUN Kerdau dan menyusun aktiviti untuk kerja rumah ke rumah di Felda Jengka 22, Jengka 23 dan Jengka 25.

Mana-mana tenaga daripada mana-mana Negeri yang terdiri daripada anggota PKR dari kalangan Peneroka-Peneroka dan Generasi Muda PKR hendaklah melaporkan diri di Bilik Gerakan PKR di No. 20 Felda Jengka 22.

Read more ...

Rombakan exco Selangor mantapkan pentadbiran

MB Selangor sah akan rombak Kabinet negeri

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLtjPdCcNp4BVVMElN6ExSEQfgSBQ68z70m6P1VrV8uEDSmzNspTVxU62jn5mnuKgilMq5ujKCSqCaBET8FFysY3TWx7LMXbCioJ5DjQFFousN4IozZsaKyILHDA7rLhkdyF7towMvQwc/s1600/bw_11khalid.jpgKUALA LUMPUR, 20 Feb : Tan Sri Khalid Ibrahim mengesahkan beliau akan merombak pentadbiran negeri tetapi enggan memberikan butiran mengenai bila ia akan dilakukan.

Menteri Besar juga mengakui beliau telah mengadakan pertemuan dengan penyokong-penyokong kerajaan Dewan Undangan Negeri berhubung perkara tersebut bulan lalu.

“Kami akan lakukan, kemudian kami akan membuat pengumuman,” kata Khalid hari ini. Khalid (gambar) berkata pertemuan dengan penyokong-penyokong kerajaan itu diadakan untuk membincangkan cara memantapkan pentadbiran kerajaan negeri.

“Keputusan belum dicapai. Kami hanya boleh melakukannya sebaik sahaja semua selesai, macam (isu pelantikan) setiausaha kerajaan negeri,” kata Khalid kepada pemberita hari ini.

Menteri Besar Selangor berhadapan dengan tekanan agar menggugurkan pemimpin kontroversial DAP Ronnie Liu daripada jawatannya sebagai Exco Kerajaan Negeri.

The Malaysian Insider difahamkan mereka tidak gembira dengan cara beliau mengendalikan portfolio perumahan dan kerajaan tempatan, termasuk pengumuman dan kenyataan didakwa memperlekehkan dasar-dasar kerajaan negeri.

Khalid sebelum ini menjanjikan akan melihat perkara tersebut tetapi ini kali pertama beliau membayangkan rombakan barisan Exco Kerajaan Negeri.

Liu, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Pandamaran berhadapan dengan siri kontroversi sejak tahun lalu termasuk keputusan berkaitan larangan penggunaan logo 1 Malaysia pada permis bisnes dan isu juga pengeluaran surat sokongan politik.

Barisan Exco Kerajaan Negeri tidak mengalami perubahan sejak dibentuk Mac 2008.

Read more ...

Syarikat kroni Umno untung besar

Tiga syarikat kroni dapat kontrak minyak RM2.45 bilion

PULAU PINANG: Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan pemberian kontrak bernilai RM2.45 bilion bagi membina pelantar minyak kepada tiga syarikat dipercayai milik kroni Umno Barisan Nasional (BN).

Ketua Umum KEADILAN itu tidak menolak kemungkinan tiga syarikat itu dikhuatiri berperanan menyalur sebahagian keuntungan kepada Umno BN menjelang pilihan raya umum akan datang.

“Saya mahukan wang itu dikembalikan kepada rakyat. Barulah kita mengangkat martabat serta taraf hidup rakyat. Saya nak jadikan Malaysia negara model, negara contoh apabila kita memerintah,” katanya.

Kira-kira 10,000 penduduk setempat mengikuti ceramah Anwar di Padang Awam, Taman Semilang, Seberang Jaya, malam tadi.

Beliau memberi penerangan berkenaan beberapa isu semasa dalam negara kepada penduduk di Pulau Pinang diselang-seli ‘usikan’ kepada pemimpin Umno Barisan Nasional (BN).

Awal Februari ini, Petronas mengumumkan pemberian kontrak Perkhidmatan Risiko (RSC) kepada Petrofac Energy Developments Sdn Bhd (Petrofac), Kencana Energy Sdn Bhd (Kencana Energy) dan Sapura Energy Ventures Sdn Bhd (Sapura Energy).

Sapura Energy, anak syarikat SapuraCrest Petroleum Bhd (SapuraCrest) dianugerah kontrak untuk membangunkan pelantar minyak dan gas berantai yang dianggar bernilai AS$800 juta (RM2.45 bilion) di persisiran pantai Semenanjung.

Kontrak itu ialah yang pertama dianugerah Petronas mengikut perjanjian minyak baru di Malaysia.

Mengikut perjanjian RSC, Petrofac yang memiliki 50 peratus pegangan ekuiti RSC akan mengendalikan operasi membangunkan pelantar terbabit manakala dua syarikat lain iaitu Kencana Energy dan Sapura Energy, masing-masing memegang 25 peratus kepentingan ekuiti.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Kencana adalah Datuk Mokhzani Mahathir, anak bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang baru-baru ini dinamakan sebagai antara individu terkaya di Malaysia dengan harta peribadi bernilai RM1.075 bilion.

Turut tersenarai dalam 40 individu terkaya di Malaysia yang dikeluarkan majalah Malaysian Business itu, adalah Pengerusi CIMB Group, Datuk Seri Nazir Razak, adik kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Dalam ceramah itu, Ketua Pembangkang itu mengulangi komitmen Pakatan Rakyat untuk menunaikan janji Buku Jingga kepada rakyat termasuk mengurangkan harga minyak serta merta apabila mentadbir Putrajaya.

Beliau juga memberi jaminan terhadap Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi BN Umno pula, tidak akan ditindas mahupun dipenjarakan seperti amalan parti pemerintah itu terhadap pimpinan pembangkang.

“Saya mahu hantar Najib jadi duta besar Malaysia ke Mongolia,” kata Anwar disambut sorakan meriah dan tepukan gemuruh daripada hadirin.
Anwar juga mendedahkan gelagat Datuk Seri S Samy Vellu ketika beliau masih Timbalan Perdana Menteri, betapa Menteri Kerja Raya itu sentiasa mendesaknya menaik tol.

“September 1998, saya dipenjarakan, Oktober tol naik. Tak lama lagi, mungkin menteri berkenaan dianugerah Tun, Tun Tol,” kata Anwar disambut sorakan hadirin.

Kecelaruan Fitnah II

Anwar turut menyentuh kecelaruan pihak pendakwa raya dalam perbicaraan kes Fitnah II yang sedang berlangsung antara 14 Februari lalu hingga 25 Mac depan.

“Pendakwa sekarang bercelaru dengan bukti mereka sendiri. Pertama, muka surat laporan lain. Yang dia bagi saya dengan yang ada pada mereka, tak sama.

“Kedua, bukti tambahan. Mula-mula dalam laporan, bukti ditanda sampai B11. Tiba-tiba hari bicara, jadi B12 pula,” kata Anwar.

Beliau yakin kecelaruan itu adalah berkat doa rakyat yang menolak fitnah jahat pemimpin Umno BN kepadanya.

‘Ahli Parlimen BN tak perlu pandai’

Dalam nada seloroh, Anwar mengulas pertemuan Najib dengan Ahli Parlimen BN baru-baru ini.

Katanya, Najib memperuntuk masa tiga minit setiap seorang untuk sekadar memastikan mereka menyebut ‘setuju’ atau ‘tidak’ sahaja atas hal diusul Perdana Menteri itu.

“Kerja Ahli Parlimen BN tak payah pandai sangat, cuma kena pandai cakap ‘setuju’.

“Sebab itu bincang dengan Ahli Parlimen tiga minit, cuma kena tengok pandai sebut setuju atau tidak sahaja,” kata Anwar disambut hilai tawa daripada hadirin.

Ceramah Anwar berlangsung selama lebih sejam tamat menjelang pukul 12 malam. Sebaik tamat ceramah itu, hadirin berpusu-pusu berebut bersalaman dengan Anwar.

Read more ...

Polis tolong Umno, Umno tolong polis

Umno lindung kezaliman polis selagi tekan pembangkang

http://dansemacabre.files.wordpress.com/2010/10/enam.jpg
KUALA LUMPUR: Kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) melindungi polis dengan tidak mengadakan Suruhanjaya Bebas dan Salah Laku Polis (IPCMC) sebagai tukar ganti kepada bantuan pihak berkuasa itu dalam memberi tekanan kepada parti pembangkang

Naib Presiden KEADILAN, N Surendran berkata, keengganan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein itu menyebabkan golongan berbeza fahaman politik dengan kerajaan, ditindas polis.

Katanya, kaedah mengekalkan kuasa politik itu banyak diamal rejim penindas di seluruh dunia dan dipraktikkan kerajaan Malaysia dan Singapura sejak zaman kemerdekaan lagi.

Sehubungan itu, beliau mendesak sepupu Perdana Menteri itu segera meletak jawatan lantaran tiada keazaman politik dalam mendisiplinkan polis, sebaliknya lebih banyak kezaliman polis berlaku.

“Hishammuddin dan polis seperti tidak pernah mengambil teladan daripada kes seperti A Kugan, Aminulrasyid Hamzah, Norizan Salleh serta Chia Buang Hing,” katanya pada kenyataan media kepada KeadilanDaily.com.

Hishamuddin baru-baru ini mengulangi keengganan kerajaan untuk mengadakan IPCMC walaupun menerima desakan pelbagai pihak termasuk rakyat biasa, sedangkan pelaksanaan itu adalah cadangan suruhanjaya diraja beberapa tahun lalu.

Antara kes kezaliman polis yang ketara ialah kejadian A Kugan mati selepas berada dalam tahanan polis selama lima hari di Balai Polis USJ.

Norizan Salleh pula adalah seorang ibu tunggal yang ditembak secara rambang sewaktu menaiki kereta di lebuh raya MRR2 pada 30 Oktober 2009.

Aminulrasyid Hamzah pula seorang remaja berusia 14 tahun yang juga mati ditembak polis di kepala sewaktu pulang dari kedai makan di Shah Alam.

Chia Buang Hing adalah seorang peniaga bingkai yang dipukul dan wangnya sebanyak RM13,000 dicuri sewaktu berada dalam tahanan polis di Balai Polis Dataran Sunway.

Surendran kesal kerana Hishammuddin dan Ketua Polis Negara kelihatan tidak kisah dengan penderitaan rakyat di tangan polis yang semakin tidak mempeduli proses undang-undang.
“Statistik terbaru dikeluarkan Lawyers For Liberty menunjukkan peningkatan 17 kali ganda kes tembakan polis, dan 160 orang mati sejak 2000.

“Aminulrasyid mati kerana Hishammuddin gagal mendisiplinkan polis,” kata Surendran.

Read more ...

Hoi SPR buta ka ? Kalau lambang parti dalam PR melompat macam katak

Kempen BN/Umno TIADA undang2 & peraturanSuatu kebiasaan bagi masyarakat Malaysia...
- BN gunakan kekuatan jentera kerajaan.
- BN gunakan kemudahan lokasi pentadbiran kerajaan untuk berkempen.
- BN dibolehkan berkempen walaupun sebelum hari penamaan calon.
- BN menghalang program Pakatan Rakyat yang ada permit.Bendera BN diletakkan sepanjang pagar JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR
KAWASAN MERLIMAU


Bendera BN masih disangkut sepanjang pagar bangunan TM Merlimau.


Bendera BN berkibar sepanjang jalan di kampung...
walaupun belum dlm tempoh berkempen...
SPR buat2 tak tahu hal ini...

Read more ...

PAS perintah beri tanah kepada rakyat, Umno perintah rampas tanah rakyat


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita42/saifulbahrimamat.JPGDUNGUN - Kerajaan PAS yang memerintah negeri Terengganu pada tahun 1999 - 2004, telah melaksanakan dasar-dasar yang menjamin keselamatan dan keselesaan hidup rakyat termasuk kepada peneroka Felda.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Ustaz Saiful Bahari Mamat (gambar) berkata, kerajaan Terengganu dibawah pimpinan PAS telah memberikan geran hak milik kepada peneroka Felda Kerteh 1 dan 6, tetapi belum ada satu pun hak milik yang diberikan oleh kerajaan Umno-BN Terengganu.

"Semasa PAS memerintah, kerajaan pimpinan Menteri Besar Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang telah memabahagikan (menyerah) geran (hak milik) kepada (para peneroka) di Felda Kerteh 1 dan 6,

" tetapi selepas itu (apabila diperintah Umno-BN) tak nampak gambatr lagi (belum lagi) memberikan (sebarang hak milik kepada peneroka) Felda Kerteh 2 & 3,"ujarnya ketika menyampaikan ceramah sempena Himpunan Peneroka Felda negeri Terengganu Kali Ke-2 di Felda Kerteh 1, Jumaat 18 Februari.

Selain itu, menurut Ustaz Saiful yang juga wakil rakyat DUN Paka ketika PAS memerintah, kerajaan telah menyiapkan 1,000 lot-lot tanah bagi penempatan peneroka generasi kedua.

Beliau berkata, kerajaan PAS telah menyediakan 1,000 lot tanah, siap ukur dan ditanam batu sempadan, untuk diagih-agihkan kepada generasi kedua, tetapi malangnya, ia telah dibekukan oleh kerajaan Umno-BN sejak mengambil mengambil alih pemerintahan tahun 2004.

Hasil dari program Himpunan yang diadakan, katanya, sudah ada 135 orang bersedia untuk memfailkan saman terhadap Felda kerana gagal memulangkan wang caruman tanam semula sebanyak RM17,000.00.

Turut menyampaikan ceramah adalah Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Setiausaha Aguing PKR, Saifuddin Nasution, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman dan calon PAS PRK DUN Tenang, Cikgu Normala Sudirman.

Read more ...

Penunjuk perasaan kembali berhimpun di Bahrain, 84 terkorban di Libya

http://buletinonline.net/images/stories/berita42/bulatanmutiarabanhrain.jpgRibuan penunjuk perasaan memenuhi kembali Bulatan Mutiara di ibukota Manama, selepas tentera dan polis anti rusuhan berundur dari kawasan yang menjadi simbol pemberontakan anti-kerajaan Bahrain

Mereka membawa bendera negara Bahrain, bunga dan papan tanda serta kain rentang yang bertulis "aman, aman" bergerak ke Buletan (Mutiara) pada hari Sabtu, sambil berteriak, "Kita menang, kita menang".

Mereka sujud syukur kerana berasa sukacita dan mengambil gambar sekitar 60 kenderaan polis yang meninggalkan kawasan itu.

Terdahulu, Putera Mahkota, Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifa memerintahkan tentera untuk menarik diri, mengatakan bahawa polis akan bertanggung jawab untuk menguatkuasa peraturan, sebagaimana di laporkan agensi berita Bahrain.

Dengan segera, setelah arahan putra mahkota itu dikeluarkan, penunjuk perasaan cuba kembali ke bundaran, tapi dipukul oleh pihak polis.

Menurut agensi berita Reuters, kira-kira 80 penunjuk perasaan dibawa ke hospital setelah terkena peluru getah atau gas pemedih mata.

Para penunjuk perasaan, bagaimanapun, berjaya kembali berhimpun di Bulatan tersebut, apabila polis anti rusuhan juga turut menarik diri

http://buletinonline.net/images/stories/berita42/libyanshotdead.jpgSementara itu pemerhati Hak Asasi Manusia melaporkan 84 orang terbunuh dalam masa tiga hari selama himpunan anti Muammar Gaddafi.berlangsung.

Pasukan keselamatan Libya telah membunuh puluhan peserta himpunan pro-demokrasi dalam demonstrasi menuntut Muammar Gaddafi berundur.

Seorang doktor di bandar timur Benghazi berkata kepada Al Jazeera, ia melihat 70 mayat di hospital pada hari Jumaat,

"Saya telah melihat di mata saya sendiri: Sekurang-kurangnya 70 mayat di hospital," kata doktor Wuwufaq al-Zuwail, yang menambah, pasukan keselamatan juga turut menghalang ambulans untuk sampai ke lokasi protes.

Seorang lagi saksi yang mahu dikenali sebagai Ahmed, berkata hospital di Benghazi telah kehabisan bekalan darah dan dipenuhi ramai mangsa kekejaman dan korban yang meninggal dunia.

"Ini merupakan pembunuhan beramai-besar, sangat ramai Kami tidak pernah mendengar hal seperti ini sebelumnya. Ia mengerikan," katanya.

"Penembakan masih berlaku sekarang, Kami berada sekitar 3 kilometer jauhnya dari lokasi, dan kami melihat pasukan tentera pagi ini masuk ke bandar dan anda dapat mendengar bunyi tembakan sekarang .. Mereka tidak peduli dengan kita."katanya.-AJE

Read more ...

Tegak Islam, Melayu selamat tapi Umno tak selamat

Tegak Islam, Melayu akan selamat

SHAH ALAM, 19 Feb: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan, Melayu tidak akan selamat jika terus memperjuangkan ketuanan Melayu tanpa memperkasakan Islam di kalangan kaum majoriti itu.

Ini kerana kata Abdul Hadi, hanya Islam yang mampu menyelamatkan semua bangsa kerana kepimpinan Islam menekankan amanah, bukan bersifat menindas antara satu sama lain.

“Kita jangan rasa selesa dengan Melayu sahaja tanpa diperkasakan dengan Islam. Kalau Allah nak pelihara Islam, maka Islam boleh naik dengan bangsa lain ambil alih.

“Sebab itu kita kena yakin kalau Melayu nak selamat maka Melayu hendaklah tegakkan Islam. Kalau tegakkan Melayu, Melayu tak akan selamat kerana Islam memang dipelihara oleh Allah SWT,” kata beliau sewaktu membentangkan kertas kerja 'Jaminan PAS' di Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa-Jaminan PAS di Auditorium Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) hari ini.

Menurutnya, Allah memerintahkan hal ehwal memerintah diserahkan kepada orang yang adil tanpa mengira kaum dan sejarah telah membuktikan bahawa Islam yang dibawa oleh pemimpin yang adil diterima semua kaum.

“Pada zaman awal Islam, apabila nabi Muhammad membina negara di Madinah, yang pertama dipersaudarakan orang Muhajirin dan Ansar, yang kedua diajak orang-orang bukan Islam di kalangan orang Yahudi diikuti orang bukan Islam kristian dan musyrikin,” jelasnya.

Tambahnya, apabila dicampur semua penduduk pada masa itu, kedudukan orang bukan Islam adalah majoriti namun mereka menerima kepimpinan Islam dan benci dengan kezaliman pemimpin-pemimpin mereka.

Abdul Hadi menjalaskan demikian sebagai mengulas jaminan PAS terhadap tiga perkara utama yang sering menjadi persoalan di kalangan orang Melayu.

Tiga jaminan tersebut adalah dari segi kedudukan Islam, politik dan ekonomi.

PAS, katanya akan terus mengupayakan Islam sebagai agama persekutuan dalam perkara tiga yang ditetapkan sebagai salah satu antara tunggak Dasar Bersama Pakatan.

Dari segi kedudukan ekonomi pula beliau berkata, PAS bersedia untuk berdebat dengan Umno atas isu kedudukan ekonomi orang melayu-Islam.
“Sudah lama PAS ditohmah dan dikatakan tidak mampu menangani isu ekonomi orang Melayu,”katanya.

Politik perkauman lagu lama Umno

Dari segi politik pula, PAS tegasnya sama sekali menolak slogan ketuanan Melayu kerana ia hanyalah slogan yang direka cipta untuk meneruskan kesinambungan kuasa hegemoni secara mutlak bukan sahaja terhadap Melayu, bahkan bukan Melayu serta merampas kuasa sultan berpelembagaan.

“Lepas kalah pada pilihan raya umum ke-12, Umno timbulkan soal Melayu, cuba menakut-nakutkan orang Melayu kononnya kuasa mereka akan hilang,” katanya.

Read more ...

Zaman BN perintah sampai sudah tak selesai , zaman PR selesai tahun ini

Projek Terbengkalai 10 Tahun Akan Diselesaikan Oktober Ini


KUALA SELANGOR 19 Feb.: Kerajaan negeri Selangor hari ini mengumumkan akan menyelesaikan projek perumahan Alam Perdana, Ijok yang terbengkalai sejak sepuluh tahun lalu menjelang Oktober tahun ini.

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, kerajaan negeri akan memantau projek perumahan tersebut sepenuhnya dari semasa ke semasa bagi memastikan ia dapat diselesaikan mengikut jangka masa yang ditetapkan.

“Tiap-tiap bulan, Lembaga Perumahan akan bawa pegawai dari pejabat daerah dan PBT Kuala Selangor serta wakil-wakil pembeli beserta jurutera untuk melawat tapak dan mengetahui statusnya tiap-tiap bulan. Kita akan pergi dan kita akan tahu statusnya. Laporan lawatan akan dipaparkan dalam laman web dan akan dikemaskini oleh Lembaga Perumahan Hartanah Selangor,"jelas Khalid.

Khalid yang ditemui pada sidang media selepas mengadakan sesi dialog bersama 383 peneroka dan pembeli rumah teres menegaskan, projek ini hanya dapat diteruskan sekiranya kerajaan negeri memperolehi dana yang mencukupi.

“Bagaimanapun saya telah menerangkan status bagaimana pemulihan ini dapat dilakukan. Pemulihan ini hanya boleh dilakukan jika kita ada cukup dana untuk buat rumah-rumah tersebut iaitu kira-kira RM40 juta,"katanya.

Justeru itu, bagi memastikan ia berjalan lancar, Khalid berkata kerajaan negeri akan memberi tanggungjawab sepenuhnya kepada Lembaga Perumahan Hartanah Selangor untuk menunaikan tanggungjawab mereka dengan penuh dedikasi.

Namun, mereka perlu memberi jaminan secara peribadi bahawa projek ini dapat diselesaikan.

Kerajaan Selangor sebelum ini membelanjakan hampir RM120 juta untuk mengambil alih tanah seluas 900 ekar di Bandar Alam Perdana, Kuala Selangor, susulan kegagalan pemaju menyiapkan projek perumahan itu sejak tahun 2000.

Kos itu melibatkan pengambilalihan 392 ekar tanah bernilai RM52juta untuk pembinaan 2,500 unit rumah kos rendah (KRK), tanah untuk pembinaan kolam tadahan air hujan (tangki air) seluas 294 ekar bernilai RM39.1 juta dan tanah untuk pembinaan Loji Rawatan Kumbahan seluas 214 ekar bernilai RM28.4 juta.

Kesemua kos berjumlah RM120 juta ini terkandung dalam cadangan penyelesaian oleh kerajaan negeri.

Read more ...

Dua orang polis kena gantung

Penunjuk perasaan berani di Libya, menggantung 2 orang Polis


Para penunjuk perasaan anti-pemerintah di Libya telah menggantung dua orang polis di kota timur Al-Baida, menurut lapuran akhbar Oea semalam (jumaat) di laman jejaringnya...

Kedua org polis itu yang berusaha meleraikan tunjuk perasaan di kota itu ditangkap oleh beberapa orang penunjuk perasaan pada hari rabu lalu.

Sementara itu, surat kabar itu juga mengatakan bahwa sekumpulan penunjuk perasaan membunuh pengarah hospital AL-Galaa di pusat kota Benghazi, kota terbesar kedua Libya.


Akhbar itu juga melaporkan, protes anti-pemerintah di Libya timur menewaskan sekurang kuirang nya 20 orang di Benghazi dan tujuh orang di Derna. Surat kabar Oea inin dikatakan agak rapat dengan Seif al-Islam, putra pemimpin Libya Mohamer Gadhafi.


Di Derna, sebelah timur Benghazi, tujuh orang terbunuh, lima jenazah dimakamkan Jumaat lalu dan dua masih berada hospital.


Dengan kematian itu, jumlah orang yang dilaporkan terkorban sejak demonstrasi meletus di Libya menjadi 41, menurut kiraan AFP yang diambil dari sumber-sumber tempatan.


Sehingga sekarang protes tersebut masih berlaku.

Read more ...

Mari baca cerita mesyuarat Umno PP yang terbongkar

Kesiaannnnn..kat umno

Oleh:
cucupakkasim


" Seorang gurkah politik di'port' kelmarin dulu telah berpeluang untuk meng'skodeng' satu mesyuarat umno negeri Pulau Pinang yang dihadiri oleh ketua-ketua pemuda bahagian, ketua-ketua puteri,ketua-ketua wanita dan juga ketua-ketua bahagian.

Gurkah politik ini telah memberitahu bagaimana ketua-ketua dalam umno ini telah kena gasak cukup-cukup oleh ketua mereka dalam mesyuarat itu yang lebih banyak kepada perbincangan berhubung dengan kenyataan Daim Zainudin tentang BN yang sukar untuk merampas semula Penang daripada Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum 13 nanti.

Komen dari Daim ini sesungguhnya benar, tanyalah pada orang-orang umno yang ada jawatan dalam bahagian-bahagian mau pun dalam cawangan-cawangan, mereka juga akan memberikan jawapan yang sama sepertimana kenyataan Daim itu ...susah dan sukar.

Antara butir-butir mesyuarat yang sempat di'skodeng' itu ialah mereka ada bercakap tentang ketidakyakinan mereka untuk mempertahankan 11 kerusi yang ada yang dimenangi pada 2008 lalu. Dan dalam 11 kerusi yang sedang dipertahankan itu, 3 kerusi kemungkinan besar akan turut terlepas. 3 kerusi yang dimaksudkan itu ialah dengar macam Pulau Betong, Telok Air Tawar dan Sungai Dua atau Penaga.

Mereka juga bercakap yang biarpun PKR negeri sedang menghadapi masalah dalaman dengan pergaduhan sesama sendiri antara mereka, namun ianya tidak mendatangkan kesan langsung kepada kerajaan PR kerana yang bergaduh sesama sendiri itu ialah ahli-ahli dan pegawai-pegawai yang kecil-kecil atau yang jenis nyamuk yang tidak mempunyai kekuatan langsung untuk menggugat PKR.

Begitu juga dengan PAS disini yang dikatakan pendirian dan sikap mereka yang tidak tetap serta menutup mulut dengan macam-macam isu-isu yang dibangkitkan olih masyarakat-masyarakat melayu kerana semua isu-isu itu dibangkitkan olih orang-orang melayu yang menjadi ahli umno serta penyokong umno. Najitahnya semakin ramai orang melayu yang sebelum ini penyokong senyap umno telah beralih arah mendekatkan diri mereka dengan Pakatan Rakyat.

Biarpun PAS dan PKR yang digembar-gembur ada banyak masalah tetapi realitinya ialah kerajaan PR Pulau Pinang tetap unggul dalam menjalankan tugas dan tangungjawab mereka, kata ketua mereka lagi.

Perbincangan juga berkisar kepada bagaimana semangat ahli-ahli dan pegawai-pegawai dalam parti mereka perlu dipulihkan semula setelah luntur untuk bekerja dengan lebih kuat lagi bagi menghampiri pengundi-pengundi cina dan india dengan komen yang dianggap negatif daripada Daim itu.


dollah yankee -
gurkah politik ini kata lagi...cucuq badak,karipap,onde-onde,ketayap,tepung talam,pulut seri muka... rapat! tinggai piring kosong!
Kah..Kah..Kah..

Read more ...

Puak Umno jangan baca berita dan tengok gambar ini nanti tendang dinding pulak

Pencipta Lagu, Pelakon dan Pengkritik Raja Lawak Bob Lokman Menyertai PAS !

Cayalah! Bob Lokman Sertai PAS

Bob Lokman mengisytiharkan diri sebagai Ahli PAS di hadapan 30 ribu Pemuda PAS di Kota Sarang Semut, Kedah sebentar tadi. Beliau telah menyerahkan borang keahliannya kepada DS Ustaz Azizan Razak, MB Kedah Darul Aman.

Majlis ini telah dihadiri lebih 30 ribu pemuda dari seluruh negari. Kontinjen Negeri Kedah lebih dari 7 ribu. Selain itu, negeri Terengganu Darul Iman dan Selangor Darul Ehsan berjaya menghantar ramai pemuda ke Himpunan ini

Kesesakan jalanraya sepanjang lima kilometer di laluan ini dikawal dengan baik oleh para unit AMAL malaysia. Allah Akbar..!!!

Majlis bermula jam 9.00 pagi dengan perbarisan kontinjen dengan lagu Negaraku, lagu PAS dan lagu Amal. Ucapan Alu-aluan oleh Ketua Pemuda PAS, Ustaz Ahmad bin Yahya. Seterusnya ucapan oleh Pengarah Himpunan 30K. Ustaz Nasarudin Tantawi menyampaikan amanat untuk para pemuda agar berjuang dengan lebih gigih untuk menjana kemenangan.

Seterusnya ucapan perasmian oleh DS Ustaz Azizan Abdul Razak. Beliau begitu bersemangat dan gembira dengan himpunan yang besar begini. Dalam ucapannya beliau menyindir UMNO dengan katanya ‎'umno kini macam nyamuk kena ubat nyamuk, pening'. Selain beliau mengingatkan media agar tulis bagi betul ‎'Hari ini pemuda PAS berhimpun 30 ribu, tapi esok surat khabar tulis 300 sahaja"..

pencacai-semalaysia

Himpunan 30K: Gambar2 Terkini - Oleh: Sedaka Sejahtera

Bob Lokman Tengah Berapi Memberi Ucapan Semangat Kepada Para Pejuang PAS

Paklong sedang mendendangkan lagu Selagi Ada Rindu


Read more ...

Penduduk terima geran tanah, jangan harap la kalau Umno perintah

Penantian Penduduk Kampung Gombak Setia Berakhir Jua...


GOMBAK 19 Feb.: Penantian hampir 20 tahun penduduk Kampung Gombak Setia akhirnya terlerai apabila 117 daripada mereka hari ini menerima geran hak milik tanah atau notis 5A dari Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Pada masa sama mereka turut dikhabarkan dengan berita gembira oleh Khalid berhubung pengurangan bayaran premium tanah yang didiami mereka dari RM2.50 kepada RM1.00 sekaki.

“Dengan mengambilkira penempatan ini sentiasa menjadi rizab tanah orang-orang Melayu, saya dan ahli exco kerajaan negeri telah bersetuju untuk menurunkan daripada RM2.50 sekaki kepada RM 1.00 sekaki,” kata Khalid.

Menurut Khalid, tempoh setahun diberikan kepada penduduk supaya memulakan pembayaran premium tanah mereka sekiranya tidak mahu dikenakan sebarang tindakan perundangan.

Sementara itu, Khalid juga turut memaklumkan tempoh tiga bulan diberikan kepada penduduk yang masih belum mendaftar untuk mendapatkan notis 5A supaya segera berbuat demikian.

Khidmat untuk mengisi borang tersebut juga akan dijalankan dari rumah ke rumah.

Ujarnya, penduduk harus sedar bahawa tanah merupakan hak rakyat dan pemilik perlu mengambil berat serta menjaga hak mereka sebaik mungkin.

Kesedaran seumpama itu penting kata Khalid supaya rakyat tidak terlalu bergantung kepada Pejabat Tanah untuk menguruskan permasalahan tanah mereka.

Dalam pada itu Khalid juga memberitahu, kerajaan negeri kini sedang merangka sistem untuk menyimpan semua data-data dan dokumen berkaitan tanah supaya ia mudah dikendalikan.

“Dalam masa enam bulan lagi, kita akan menyediakan satu sistem yang mana tiada fail yang digunakan dan saya akan kumpulkan semua dan dimasukkkan salinan dalam sistem web yang ianya boleh diakses dengan mudah.

"Tiada lagi masalah kehilangan fail. Kita mahu adakan sistem yang telus untuk masyarakat kerana itu adalah harta utama masyarakat dan jika tidak dijaga dengan baik bererti kita tidak memberikan perkhidmatan dan berkebajikan,” katanya.

Untuk rekod, penduduk Kampung Gombak Setia telah menuntut hak pemilikan tanah sejak tahun 90-an memandangkan majoriti penduduk yang tinggal di kawasan penempatan itu ialah Melayu.

Read more ...

Rakyat Bahrain derhaka kepada raja

Rakyat mahu Raja disingkir

MANAMA: Beribu-ribu orang yang berkabung atas kematian penunjuk perasaan menyeru rakyat Bahrain bangkit menumbangkan pemerintah monarki dan melaksanakan reformasi, semalam.

Ketika orang ramai menyertai perarakan mengebumikan mangsa pembunuhan itu, sejumlah kereta kebal ditempatkan di jalan raya bagi mengawal keadaan di negara yang menjadi sekutu Barat paling strategik di Teluk.
Desakan menumbangkan pemerintahan beraja di Bahrain membayangkan peningkatan kemarahan politik rakyat – majoritinya berfahaman Syiah – yang tidak puas hati dengan pemerintahan kerajaan berfahaman Sunnah.

Kecenderungan itu semakin ketara selepas pihak berkuasa ganas menyuraikan penunjuk perasaan yang berkhemah di ibu negara Bahrain itu.
Setakat ini, sekurang-kurangnya lima orang terbunuh dan lebih 230 cedera.
Negara itu pula kini diperintah seperti di bawah undang-undang darurat.

Waris mangsa yang ditembak mati, Ahmed Makki Abu Taki, berkata kerajaan amat mengecewakannya.
“Ada sesuatu yang remuk di dalam hati ini. Semua orang yang berkumpul hari ini juga berkongsi rasa itu terhadap kerajaan,” katanya.

Adik Ahmed Makki, Mahmoud, 23, terbunuh dalam serangan mengejut pihak berkuasa ke atas khemah penunjuk perasaan di Dataran Pertama di Manama awal pagi kelmarin.
Menurut Ahmed Makki, sebelum ini mereka hanya mahu perdana menteri meletak jawatan.
“Kini kami menuntut seluruh keluarga diraja disingkirkan,” katanya.
Menggunakan kaedah pemerintahan monarki mutlat, Bahrain kini dikuasai Raja Hamad Isa al-Khalifa, manakala Khalifa Salman al-Khalifa bertindak sebagai perdana menteri.
Sementara itu, di luar masjid sebuah kampung di Pulau Sitra, ratusan orang menghadiri pengebumian tiga penunjuk perasaan yang terbunuh dalam keganasan pihak berkuasa.
Mayat pertama yang diselimut dengan kain baldu hitam dijulang dari satu tangan ke tangan lain sehingga ke liang lahad.
Kakitangan awam, Mohamed Ali, 40, berkata kerajaan melakukan kesilapan dan kini semua rakyat hilang keyakinan terhadap mereka.
“Kami membuat tuntutan aman dan mudah, iaitu singkirkan perdana menteri.
“Kini kami mahukan seluruh kerajaan digulingkan,” katanya.

mymetro/AP

Read more ...

PAS lantik peguam muda bela kes kematian dan tembak UPP

Pemuda PAS lantik peguam

nizamudin - UPP tembak orang di tumpat, kelantan

TUMPAT, 19 Feb. : Seorang peguam dilantik bagi proses pembelaan seorang remaja yang terkena tembakan anggota Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) dalam kejadian serangan di hadapan pondok Pengawal di Hospital Tumpat, Rabu lalu.

Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaffar berkata, peguam dari Jawatankuasa Pemuda Pas negeri juga akan bertanggungjawab untuk membela kes kematian Said Mat Hassan, 56, yang didakwa keluarganya ditendang oleh anggota UPP dalam kejadian di kampung Wakaf King.

Kamarudin berkata, beliau meminta Kementerian Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia menyiasat lebih terperinci kes kematian Said termasuk anak saudaranya yang cedera terkena tembakan itu.

“Siasatan penuh perlu dilakukan dan pihak berkuasa mesti bertindak telus,” katanya dalam kunjungan ke rumah keluarga Said di Kampung Bendang Pak Yong, kelmarin.

Turut hadir, Ketua Pemuda Pas Tumpat, Rosli Abdullah; Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman; Bendahari Pas Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli dan juga Penyelia Dewan Undangan Negeri Pengkalan Kubor Wan Rosdi Wan Ibrahim serta Pegawai Khas Ahli Parlimen Tumpat, Mohd Nawawi Adam.

Sebelum ini Sinar Harian melaporkan, Said yang memandu kereta kancil ditahan oleh empat anggota UPP yang menaiki kereta pacuan empat roda kerana mengesyaki Said membawa barangan seludup.

Sebaik tiga anggota UPP keluar dari kenderaannya untuk menahan lelaki terbabit, kelihatan mulutnya berbuih dan mukanya dalam keadaan pucat lalu membawanya ke Hospital Tumpat untuk mendapatkan rawatan. Bagaimana pun, mangsa meninggal dunia sebaik tiba di Hospital Tumpat.

Sejurus itu, di perkarangan Hospital Tumpat, seorang anggota UPP Kastam melepaskan dua das tembakan ketika mempertahan dirinya yang mengena kepada Ahmad Nazamuddin menyebabkan kecederaan di dada dan perut.SH

Read more ...

Dr Badrol Amin cabar Noh Omar

Noh kena tunjuk bukti

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeTUYtjrMp-5_urPJbw73BVEnUc6oagZ8m4Hy8_yqy7iCQbNmbi_yFdcE2RfgW9a2ilaeV1Mvrbm4IqwvzAHd4aSEKh7V3tUm-z9Ud2vwQ_Ja0TGg10VKCtn7IOG2QXx5WpsGoKu9lQT0i/s320/Dr+Badrul+Amin.jpg
SHAH ALAM, 19 Feb.: Timbalan Pengerusi UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar digesa mengemukakan bukti dakwaan penyalahgunaan dana awam Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor bagi menampung perbelanjaan Kongres PKR November lalu.

Naib Pengerusi II PKR Selangor, Dr Badrolamin Bahron berkata, sekiranya dakwaan Noh benar, beliau perlu membawa bukti tersebut kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) untuk disiasat.

Beliau juga mengingatkan Noh agar tidak menyalahgunakan media untuk menjatuhkan Kerajaan Negeri di bawah pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim.

“Saya yakin Noh tiada bukti dan saya tolak tuduhan tersebut, tetapi kalau betul dia hendak tuduh juga, buktikan dan dakwalah. Kalau setakat dia sendiri pun memfitnah dan menipu, tak ada gunanya. Jangan gunakan media untuk memburukkan orang lain.

“Jangan cakap sembarang kemudian gunakan media untuk mempengaruhi rakyat supaya percaya dengan penipuan yang boleh menimbulkan salah faham terhadap Kerajaan Selangor,” katanya.

Badrolamin berkata, selama ini sudah banyak dakwaan terhadap Abdul Khalid berhubung beberapa isu seperti kes 46 ekor lembu, isu kereta Lexus tetapi ditutup SPRM.

“Tan Sri cukup jaga bab duit, saya kerja sudah separuh bulan dengan Tan Sri. Kalau bab duit, beliau cukup berkira dan sangat jaga fasal kewangan.

“Saya tetap pertahankan Menteri Besar, beliau sangat telus dan beliau tidak akan buat benda salah dengan duit, even satu sen pun,” katanya.

Kelmarin, Noh mendakwa Kerajaan PR menyalahgunakan dana awam Kerajaan Negeri sebanyak RM80,000 untuk menampung perbelanjaan Kongres Parti Keadilan Rakyat (PKR) November lalu.

Noh mendakwa, Kerajaan PR menggunakan Menteri Besar Incorporated (MBI) tersebut untuk menempah 100 bilik hotel dan perbelanjaan logistik lain.

Beliau berkata, PR Selangor tidak seharusnya menggunakan dana itu untuk sebarang aktiviti parti melainkan program di bawah Kerajaan Negeri.SH

Read more ...

Pelakon drama umur 43 tahun ugut pegawai SPRM kes Nikah Palsu

Pelakon kena tahan kerana ugut pegawai SPRM kes Nikah Palsu

KUALA LUMPUR: Seorang pelakon sebuah drama bersiri popular ditahan kerana disyaki mengugut pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang cuba mendapatkan keterangan lelaki itu berhubung dakwaan pernikahannya dipercayai menggunakan khidmat sindiket nikah palsu.

Pelakon berusia 43 tahun itu ditahan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan sebaik menyerah diri di Balai Polis Kepong, di sini kira-kira jam 10 pagi semalam selepas mendapat tahu pegawai SPRM membuat laporan polis berhubung ugutan diterima mereka.

Terdahulu, dua pegawai SPRM itu dikata mengadakan pertemuan dengan pelakon terbabit kira-kira jam 11 malam Isnin lalu di sebuah kedai makan di Danau Kota, di sini untuk mendapatkan maklumat berhubung kes berkenaan.

Pelakon itu tiba bersama tiga rakannya, termasuk seorang bertindak sebagai jurucakap yang kemudian didakwa meminta pegawai SPRM menutup kes terbabit sambil memaklumkan kononnya beliau mempunyai hubungan rapat dengan pegawai atasan suruhanjaya berkenaan dan polis.

Malah, rakan pelakon itu dikatakan turut mengugut melakukan apa saja dan tidak teragak-agak menembak pegawai SPRM terbabit, selain mengugut mereka akan dibuang kerja jika enggan bekerjasama.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan, ketika mengesahkan kejadian itu, berkata dua pegawai SPRM terbabit membuat laporan berhubung ugutan berkenaan di Balai Polis Wangsa Maju sejurus selepas kejadian.

Akhbar semalam melaporkan, tokoh korporat bergelar Tan Sri dan artis adalah antara 500 pelanggan menggunakan khidmat sindiket nikah palsu yang dibongkar SPRM, Ahad lalu selepas menahan empat anggotanya termasuk seorang kakitangan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Sementara itu, Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz ketika dihubungi, berkata Lembaga Tata Tertib jabatan itu yang bersidang semalam membuat keputusan menggantung kerja kakitangan terbabit selama 59 hari berkuatkuasa semalam.

Bernama

Berita berkaitan :

PEGAWAI SPRM menunjukkan sijil nikah palsu yang didalangi kakitangan JAKIM, di Putrajaya, semalam.

Sudah 500 orang terlibat termasuk Tan Sri dan artis guna sindiket nikah palsu.

SPRM tahan 4 orang termasuk pegawai JAKIM

KUALA LUMPUR: Tokoh korporat bergelar Tan Sri dan artis adalah antara lebih 500 pelanggan yang menggunakan khidmat sindiket nikah palsu yang dibongkar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Ahad lalu. Kebanyakan pelanggan sindiket yang dianggotai empat orang itu dipercayai mereka yang mahu berpoligami tanpa kebenaran isteri.

Kegiatan kumpulan itu terbongkar selepas SPRM menahan empat anggota sindiket terbabit, termasuk dipercayai dalangnya, seorang kakitangan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Bernama

Nota: bila ada kuasa dan digoyangkan wang ringgit depan mata..alahai pegawai agama pun naik cerah bijik mata.

Kena pulak time tengah bulan,lepas tu road tax/insurans kereta nak mati,tayar pulak 4 bijik botak,instalment bank pun dah nak masuk 3 bulan..air cond kereta pulak sekejap sejuk sekejap tidak…emmmmmm

Read more ...