Saturday, September 29, 2012

BAJET 2013!!! Sabah dan Sarawak dah tak penting, beberapa pemimpin kanan BN Sabah keluar parti minggu depan

http://zoommalaysia.net/wp-content/uploads/2009/05/sabah.jpg
SEBELUM ini dalam artikel yang lalu, ReJaM© ada memaklumkan bahawa mengikut perkiraan kasar, 7 lagi ADUN Barisan Nasional Sabah akan sertai KEADILAN, rujuk sini [Pemimpin Sabah].

Nampaknya hal itu sudah hampir pasti menjadi kenyataan apabila Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali menyampaikan ucapan dalam Rapat Pimpinan Nasional KEADILAN 2012 di Pusat Konvensyen Shah Alam menyebut
beberapa pemimpin kanan Barisan Nasional Sabah bakal meninggalkan parti itu.


“Sekarang kita ada dua orang pemimpin BN Sabah sertai kita,
Insyaallah minggu depan akan ada lagi yang bersama kita,” kata Azmin.

Difahamkan pihak yang dimaksudkan akan meninggalkan BN tersebut termasuk
pemimpin kanan BN di Sabah. Menurut Azmin lagi, pemimpin-pemimpin yang terlibat merupakan pemimpin di peringkat Parlimen dan juga Adun di Sabah.

Difahamkan juga sudah ada perbincangan bersama para pimpinan yang dimaksudkan untuk mereka memainkan peranan
membawa perubahan di negeri paling miskin di Malaysia itu kerana tiada ruang mereka berbuat demikian jika terus bersama BN.

Sebelum ini, bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah yang juga Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Bumburing dan Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Lajim Ukin mengumumkan meninggalkan BN untuk sertai KEADILAN.


ReJaM© "
Patutlah Bajet 2013 tiada peruntukan khusus untuk Malaysia Timur...


MiloSuam

Read more ...

BAJET 2013!!! Tunggu punya tunggu, graduan pendidikan kena tipu

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsU4Ck7x7w1uETshPs3qh5MV17M17RbzOWyr6PJ3vWczkYECgk4tO31-Q7gik09GoHcqOEwJcggzJuSZcsSuAmpt22Lzv3MvEPw936go7rvZ_8RlCsugBCUdlr5nbUivLw72rPetySLt4/s1600/IMG.jpgSEMALAM ReJaM© berborak dengan salah seorang sahabat lama yang merupakan seorang graduan pendidikan namun sehingga kini belum mendapat tempat bekerja sebagai guru.

Nampaknya sahabat ReJaM© itu yang kini
bekerja membantu di kedai makan ibunya di Pahang benar-benar marah dengan pengumuman bajet 2013 yang diumumkan oleh Najib Razak kelmarin. 

Semua itu gara-gara sebelum ini Utusan Malaysia mengumumkan
kononnya akan ada berita gembira untuk 10,000 graduan lulusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dan lepasan Institut Perguruan (IPG) yang kini menganggur.

Rujuk laporan Utusan Malaysia di bawah ini.


Sahabat ReJaM© itu nampaknya
hampa dan kecewa. Punyalah tekun dia menyaksikan siaran langsung pembentangan Bajet 2013 di kaca televisyen sedari mula sehingga akhir, namun berita baik yang diharapkannya langsung tak muncul.  "Kalau tak ada berita baik janganlah cakap ada, menghampakan harapan orang, tak guna!" ujarnya sambil mencebikkan bibir.

Sahabat ReJaM© ini antara 10,000 graduan yang dimaksudkan di dalam laporan akhbar di atas.

 ReJaM© "Sabarlah, duduk rumah jelah tunggu orang pinang...


MiloSuam

Read more ...

BAJET 2013!!! Bagi RM 111 juta kepada Permata Rosmah, tarik RM 116 juta subsidi untuk rakyat


KUALA LUMPUR: Pas mempersoalkan kewajaran kerajaan Umno pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak yang melupuskan subsidi harga gula RM116 juta, sedangkan dalam masa yang sama memberikan peruntukan sebanyak RM111 juta kepada Permata yang dinaungi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansur.

“Apa lebih Permata, hanya setaraf dengan pasukan kompang sahaja, tetapi memperolehi peruntukan begitu banyak hampir dengan pelupusan subsidi gula RM116.6 juta.


“Sedangkan peruntukan untuk Sekolah Agama Rakyat hanya RM95 juta sahaja,” kata Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad.


Menurut Idris, tindakan kerajaan menaikkan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM2.30 sekilogram berkuatkuasa semalam, sebagai lambang kegagalan Barisan Nasional (BN).


“Kenaikan harga gula kali ini adalah yang keempat selepas kerajaan berbuat demikian sebanyak tiga kali pada tahun lalu iaitu pada Januari (20 sen), Julai (25 sen) dan Disember (20 sen),” kata Idris dalam satu kenyataan hari ini.


Tambah beliau, keputusan kerajaan menaikkan harga gula kononnya untuk menjimatkan wang negara sebanyak RM116.6 juta setahun, dengan membandingkan harga gula di Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina  merupakan alasan dangkal.


“Apakah kerajaan BN tidak ada jalan lain untuk menguruskan kewangan negara.


“Nampaknya pemimpin negara jika tidak ada wang, jalan keluarnya dengan menyusahkan rakyat seperti saman ekor, menaikan minyak petrol, naik harga gula, naik harga tol,” tegas Idris.
-sumber

Read more ...

VIDEO HARGA GULA NAIK!!! Selepas Bajet 2013, harga gula pasti naik kerana subsidi sudah ditarik


KUALA LUMPUR: Mengurangkan subsidi gula sebanyak 20 sen sekilogram kononnya untuk mengelak rakyat negara ini mengidap diabetes adalah alasan yang tidak munasabah.
  Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berkata, harga gula yang sentiasa berlaku kenaikan namun tidak pernah dilaporkan pesakit kencing manis berkurangan.

Bahkan katanya yang juga Pengerusi Lajnah Pengguna PAS Pusat, tidak ada satu fakta yang dikeluarkan bahawa pesakit kencing manis di hospital berkurangan.

"Ia tidak memberi apa-apa makna jika kurangkan subsidi untuk kurangkan pesakit kencing manis. Alasan kerajaan tidak betul," katanya.

Tambahnya, penguna tegar tidak boleh elak dari menggunakan gula keadaan ini sama situasi dengan perokok mereka tetap merokok walaupun kerajaan naikkan berpuluh ringgit sekotak.

"Macam juga gula. Orang yang gemar manis mesti mahu rasa manis dalam minuman atau makanan, makan roti pun nak gula," katanya.

Jadi jelas Mahfuz, pengurangan subsidi ini tidak memberi kesan mengurangkan pesakit diabetes sebaliknya ia memberi keuntungan kepada kerajaan untuk menampung pemberian 'one off' kepada sasaran.

Katanya kerajaan memberi BRIM RM500 dan RM250 malangnya rakyat terpaksa belanja balik dengan harga makanan dan minuman yang meningkat.

"Naik 20 sen sekilo, saya percaya harga makanan dan minuman pasti naik. 
Tidak boleh tidak naik, peniaga mesti akan naik harga. Sudah tentu membebankan pengguna," katanya.

Justeru, beliau yakin dan percaya kerajaan tidak boleh menjamin para peniaga tidak menaikkan harga makanan.

"Jaminan mulut bolehlah. Saya cabar mana-mana menteri berhenti sekejap sebagai menteri jadi penjual kuih. Tapi jangan naikkan harga, melainkan dia mengecilkan kuih," katanya.

Read more ...

BAJET 2013!!! Tidak berkesan jika PRU 13 tidak diumum segeraKUALA LUMPUR, 29 Sept — Pengundi Malaysia sudah lebih matang dan tidak mudah terpengaruh dengan insentif tunai dan lain-lain faedah pemberian “one off” untuk mengundi Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan datang kata penganalisis politik apabila ditanya tentang kesan pembentangan Bajet 2013 semalam.

Pemerhati politik yang ditemuramah oleh The Malaysian Insider  keseluruhannya bersetuju bahawa RM251.6 bilion yang diumumkan semalam yang menjanjikan pemberian wang tunai dan potongan cukai tersebar di seluruh lembaga bertujuan untuk merayu kepada kumpulan-kumpulan demografi utama menjelang PRU ke-13, tetapi berkata pengundi telah menjadi semakin licik dan mampu menilai keuntungan peribadi jangka pendek terhadap kesan jangka panjang fiskal kepada ekonomi negara.

“Hanya dua perkataan untuk menggambarkan ia — bajet pilihan raya,” kata pensyarah sains politik Universiti Monash, Dr James Chin.

Beliau berkata perdana menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak telah “menarik keluar semua sentimen pengundi terhadap mereka, untuk membiarkan mereka berfikir dua kali tentang mengundi pembangkang “dalam pilihan raya yang mesti akan diadakan pada April depan selepas mandat lima tahun yang BN menangi Mac 2008 tamat.

“Orang ramai akan membandingkan bajet Pakatan Rakyat dan juga akan melihat bagaimana pusingan kedua Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) ini akan merangsang inflasi,” tambah beliau.

Pakatan pembangkang Pakatan Rakyat (PR) yang ditubuhkan empat tahun lalu dalam selepas kemenangan dalam PRU 2008 telah berjanji untuk meningkatkan pendapatan boleh guna rakyat Malaysia dalam set cadangan Bajet alternatif hanya dua hari sebelum pentadbiran Najib mengumumkan cadangan rasmi untuk perbelanjaan dan cukai.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pendapatan boleh guna akan meningkat melalui langkah pembaharuan fiskal seperti memotong cukai import bagi kereta buatan asing, pemansuhan tol dan pengecualian pinjaman pelajar, sebagai usaha PR untuk menggagalkan pengumuman Bajet Najib.

Anwar berkata kerajaan PR dapat membayar untuk langkah-langkah yang dicadangkan tidak melalui menaikkan cukai tetapi dengan mengurangkan ketirisan yang timbul akibat ketidakcekapan dan rasuah.

Penganalisis politik dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sabah, Dr Arnold Puyok berkata, gula-gula yang diumumkan bagi golongan muda dan bujang “adalah satu petunjuk bahawa parti pemerintah bersedia untuk memenangi hati dan minda pengundi kali pertama dalam pilihan raya akan datang”.

Beliau berkata ia masih terlalu awal untuk memberitahu jika pemanis itu akan menyebabkan pilihan raya sengit itu akan memihak kepada BN.

“Orang-orang muda tidak mudah tertarik kepada insentif kewangan terutama apabila berkaitan dengan politik pilihan raya. Mereka mungkin menganggap gula-gula sebagai satu bentuk bantuan kerajaan. Akan tetapi, sama ada ini akan diterjemahkan sebagai undi masih belum dapat dilihat,” kata Dr Arnold

Penganalisis lain, Dr Faisal Hazis, percaya pengundi telah lebih bijak semenjak pilihan raya 2008.

“Pengundi sekarang ini lebih bijak, tidak lagi mudah untuk digula-gulakan seperti dulu,” kata ketua jabatan sains politik dan hubungan antarabangsa, Universiti Malaysia Sarawak (Unimas).

“Pemberian tunai seperti BR1M ini tidak dapat menjanjikan sokongan kekal, sepertimana yang ditunjukkan dalam tinjauan Merdeka Center beberapa bulan dahulu dimana peratus sokongan terhadap Najib meningkat selepas pemberian BR1M tetapi menurun tidak beberapa lama selepas itu,” kata Dr Faisal.

Menurut pengumpul suara bebas Merdeka Center, perincian kelulusan peribadi PM susut empat peratus dalam kaji selidik yang terakhir Mei dari 69 per peratus kepada 65 peratus pada Februari, berikutan pertempuran ganas tahun lepas antara polis dan penunjuk perasaan dalam perhimpunan pada 28 April bagi menuntut daftar pemilih dibersihkan.

Herizal Hazri, timbalan wakil negara The Asia Foundation (TAF), sebuah NGO Amerika Syarikat yang berusaha untuk meningkatkan tadbir urus, undang-undang, dan isu-isu masyarakat sivil melalui dasar berkata bajet mesra rakyat yang menjurus ke arah membantu golongan berpendapatan rendah adalah satu langkah positif untuk meningkatkan pendapatan boleh guna dan merangsang pertumbuhan ekonomi domestik, akan tetapi menekankan kekurangan kawalan untuk memantau perbelanjaan kerajaan.

“Apa yang membimbangkan dalam bajet ini adalah bahawa tidak ada perbincangan mengenai kaedah untuk memantau pelaksanaan belanjawan, sama ada ia benar-benar akan dijalankan secara telus atau sebaliknya,” katanya.

Prof Dr Jayum A Jawan pensyarah politik dan kerajaan di Universiti Putra Malaysia (UPM) berkongsi pandangan sama dengan Dr Faisal, menerangkan pemberian ‘one-off’ sebagai aksi populis untuk memancing undi di kalangan kumpulan yang kurang politik sedar biasanya di kawasan luar bandar, terutamanya pedalaman kedua-dua negeri Malaysia timur merentasi Laut China Selatan yang masih sebahagian besarnya hutan.

“Peruntukan untuk pengangkutan, infrastruktur awam, nelayan, petani dan kepada orang-orang di Sabah dan Sarawak adalah sangat dialu-alukan. Satu perkara yang membimbangkan ialah bagaimana akan semua ini akan dihantar? Semua cadangan akan mencapai lelaki di kawasan pedalaman di sana?” tanya timbalan dekan pengajian siswazah di fakulti ekologi manusia, UPM.

“Pemberian ‘one-off’ adalah hanya sementara dan akan mempunyai kesan terhad pada sesetengah orang,” katanya.

Dr Jayum berkata beliau bimbang bajet itu terlalu tertumpu pada kos operasi dan mengingatkan bahawa kerajaan diperlukan untuk memastikan peningkatan tahap produktiviti di kalangan tenaga perkhidmatan awam untuk mengimbangi kos operasi yang terlalu tinggi.

Seperti Dr Jayum, Dr Chin dari Monash University itu adalah juga teragak-agak untuk mengatakan bahawa itu cadangan mesra rakyat untuk mengurangkan peningkatan kos hidup Najib yang diletakkan dalam Bajet 2013 akan mengakibatkan pengundi kembali memihak kepada BN di peti undi yang mana ia adalah perkara-perkara paling penting.

“Ujian muktamad bajet adalah reaksi pasaran saham pada hari Isnin, ia pasti akan naik dan juga akan memberi kesan  kepada tawaran permulaan awam (IPO) Astro. Ia semua sesuai untuk masuk.

“Jika beliau (Najib) tidak memanggil pilihan raya sekarang, beliau gila,” kata Dr Chin.Media Perak

Read more ...

SPR UMNO!!! 64,100 pengundi pos dimasukkan tanpa melalui prosedur


SHAH ALAM 29 September - Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan sebanyak 64,100 pengundi pos dimasukkan dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh sehari, tanpa melalui prosedur. 
 
“Audit mendapati ada penipuan besar-besaran dari daftar pemilih. Penemuan 64,100 pemilih pos dimasukkan dalam daftar pada 9 April 2010, berkemungkinan besar tidak melalui proses semakan dan bantahan rasmi.

“Sebanyak 77, 246 nama pengundi baru yang tidak ada dalam daftar pemilih PRU 12,dimasukkan.“Bezanya apa? Permohonan dibuat bertahun-tahun sebelum PRU 12.

Ada lima, lapan tahun tetapi tidak semena-mena nama-nama itu terpancar semula,” kata Ketua Pembangkang pada majlis Makan Malam Perdana Pakatan Rakyat di Stadium Tertutup Melawati itu yang dihadiri kira-kira 3,000 pemimpin


Menyifatkan ia didalangi Umno lantaran tidak yakin memenangi PRU 13, Anwar memberi amaran keras kepada SPR supaya membersihkan daftar pemilih itu.


Tambah memeranjatkan, kata Anwar, SPR mendaftar pengundi yang tiada alamat.


“Ini bukan perkara baru, sebanyak 5.75 juta pemilih tiada alamat dalam daftar pemilih SPR, 3.3 juta hanya ada nombor rumah.


“Ada 4.38 juta pemilih tanpa nombor rumah. Dia jawab, di kawasan Dayak, Kadazan, nombor rumah tiada tapi takkan sampai 4 juta. Manakala 1.99 juta boleh diperbaiki, ada alamat tapi tidak dibetulkan,” katanya.


Selain taktik pertambahan pengundi meragukan, beliau berkata, kaedah SPR untuk menipu melibatkan isu lokaliti dan persempadanan.


“Kita tahu beberapa nama diumumkan oleh kawan-kawan kita yang terlibat tentang soal lokaliti. Lokaliti ini dulu banyak tetapi dikurangkan. Dulu jika ada enam, sekarang jadi tiga.


“Selangor sahaja jumlah lokaliti berkurang daripada 24,479 kepada 13,813. Masalahnya, kita mahu semak satu persatu jadi susah sebab kawasan jadi besar,” katanya.


Selain itu, katanya masalah pemilih pos juga berlaku kecurigaan kerana nombor kad pengenalan tidak sepadan.


“Ada 304,136, ini bukan jumlah kecil. Kita tak kata semuanya penipuan tetapi ada kejanggalan tentang tarikh permohonannya.


“Malah, sebanyak 2,522 pemilih tentera dan polis tanpa nombor kad pengenalan baru yang berpadanan dengan nama-nama mereka,” katanya
. ~kd

Read more ...

DEMO DI PERAK!!! Rakyat bantah pembalakan di Gunung Lang

Satu tunjuk perasaan aman telah diadakan di Pengkalan Hulu selepas sembahyang Jumaat semalam bagi membantah pembalakan di Gunung Lang. Tunjuk perasaan yang diadakan di Padang Perbandaran Pengkalan Hulu itu diadakan selepas penduduk hilang keyakinan dengan janji-janji kerajaan untuk membatalkan pembalakan di Gunung Lang yang bukan saja telah mencemarkan persekitaran malah mendatangkan bahaya kepada penduduk setempat.
Sejak pembalakan dijalankan, banyak kejadian gajah-gajah liar yang mengamuk dikawasan kampung sambil memusnahkan tanaman, ekoran pemusnahan habitat mereka.
Pembalakan diGunung Lang telah berjalan tidak berapa lama dahulu, tetapi atas bantahan penduduk, projek pembalakan itu dihentikan buat sementara. Walaubagaimanapun, ianya disambung semula baru-baru ini dan ini jelas melanggar janji-janji yang dibuat sebelum ini.
Untuk memahami perasaan penduduk-penduduk setempat, kami siarkan satu artikel yang ditulis oleh Tok Ku Wak untuk menjelaskan keadaan sebenar tentang apa yang berlaku disana.
Oleh: Tok Ku Wak 

Gunung Lang terletak di kawasan Mukim Pengkalan Hulu berhampiran sebuah kampong- Kg Kuak Hulu. Kampung Kuak Hulu adalah sebuah kampung yang terletak dalam daerah kecil Pengkalan Hulu,dan daerah besarnya ialah Hulu Perak,lebih kurang 250 kilometer dari bandaraya Ipoh.
Yang uniknya kampung ini berhampiran dengan Negara jiran Thailand dan bersempadan dengan daerah Baling Kedah.Dengan ketinggian dari aras laut 380 meter,kampung ini agak sejuk dan udaranya sentiasa nyaman seperti berada di tanah tinggi Cameron Highland.
Kebanyakan penduduk kampung ini menjalankan aktiviti pertanian ,pekebun kecil getah dan ada juga yang bekerja di sektor awam atau swasta ,Dengan bentuk muka bumi yang agak kompleks dan bebukit bukau ia menjadikan kampung ini amat menarik dan cantik,tatkala waktu pagi pula sekitar kampung ini akan di selubungi kabus yang menambahkan lagi keheningan pagi hari,
Keadaan geografinya yang jauh dari hiruk pikuk kota,menjamin ketenangan pada siapa saja yang berkunjung ke kampung ini.Seperti berada dalam sebuah ‘WADI’ sejuk mata memandang apabila melihat keadaan kampung yang di kelilingi oleh kehijauan alam semula jadi yang merupakan anugerah yang tak ternilai dari maha pencipta.


Tapi… segala ini akan tinggal kenangan sekiranya pembalakan di kawasan hulu sungai kampung ini menjadi kenyataan,Bayangkanlah.. kampung yang permai ini bakal dirobek oleh jentera dan jentolak untuk aktiviti pembalakan sekali gus memusnahkan keindahan flora dan menggangu habitat fauna.Sudahlah masaalah gajah liar yang meganggu penduduk baru saja diselesaikan,


Gajah liar ini keluar dari habitat asal kerana aktiviti pembalakan telah memusnahkan segala tumbuh-tumbuhan yang menjadi makanan mereka,Apabila tempat yang menjadi sumber makanan gajah telah musnah,lantas gajah akan keluar ke pinggir kampung mencari makanan lalu memusnahkan tanaman penduduk kampung dan sekali gus mengancam nyawa penduduk .
Kenapa kah hal sedemikian terjadi…tak lain dan tak bukan ia berkait rapat dengan aktiviti pembalakan. Ini baru sedikit kesan nya terhadap penduduk kampung belum lagi termasuk dengan kejadian hakisan tanah, Tanah runtuh dan pencemaran air yang kerap berlaku ketika musim hujan,air sungai akan bertukar warna bila hujan turun. Tanah yang terhakis akan melalui kawasan sungai sedikit demi sedikit dan lama kelamaan sungai akan menjadi cetek,manusia pertama yang akan menerima kesan ini ialah penduduk yang mendiami kawasan hulu sungai tersebut.
Masih ingatkah lagi pada peristiwa yang telah meragut penduduk orang Asli di Pos Dipang..dimana banjir lumpur yang membawa saki baki cebisan kayu balak telah hanyut melanda perkampungan tersebut dan menyebabkan beberapa orang asli terkorban.Adakah kita ingin lihat pekara yang sedemikian berulang…?
Fikir-fikirkanlah ,muhasabah lah diri dan pertahankan sumber asli hutan simpan Gunung Lang habis-habisan,Jangan biarkan hutan yang menjadi warisan ini dicerobohi oleh tangan-tangan rakus manusia yang tamakkan harta dunia. Sesungguhnya rosaknya alam ini adalah dari tangan-tangan manusia sendiri .Media Perak

Read more ...