Monday, December 20, 2010

Ust. Zakaria Ahmad saman Utusan, NST dan Shabudin Yahaya

Saman untuk pertahan kebenaran

PULAU PINANG, 21 Dis: Ekoran mengalami tekanan dan fitnah yang berleluasa ekoran penyiaran berita doa khutbah Jumaat yang didakwa menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Utusan Melayu, NST dan Ahli Dewan Undangan Negeri Permatang Berangan, Shabudin Yahaya disaman oleh Ustaz Zakaria Ahmad.

Dalam kenyataannya kepada media di sini malam tadi, beliau berkata saman itu adalah bagi mempertahankan kebenaran yang dibawa oleh beliau sebagai seorang tokoh agama daripada terus diperlekehkan oleh mereka yang mempunyai motif tertentu dalam membesarkan isu yang tidak benar lagi batil itu.

"Saman ini adalah bagi mengingatkan mereka yang jauh tersasar supaya tidak dengan sewenang-wenangnya menggunakan platform agama untuk mencari pengaruh.

"Saya bercakap atas dasar agama Islam yang sebenarnya. Mereka telah memfitnah saya melalui akhbar sehingga memberi satu impak yang negatif terhadap kepercayaan, kewibawaan dan reputasi masyarakat terhadap saya," tegasnya lagi.

Seperti mana dalam salinan saman yang diperolehi menyebut penyiaran dalam Mingguan Malaysia bertarikh 22 Ogos dengan perkataan fitnah oleh Shabudin 'tindakan menyebut nama Guan Eng dalam doa khutbah itu seolah-olah ada agenda politik dan membawa imej beliau'.

Begitu juga dengan penyiaran berita mengenai unsur fitnah yang mengaitkan isu khutbah dalam Berita Harian bertarikh 23 dan 25 Ogos lalu.

"Kenyataan yang menyatakan etika khutbah juga dah tak betul apabila melebihkan Guan Eng berbanding pemimpin agama Islam yang lain serta pengesahan Shabudin sebagai bekas Yang Dipertua Majlis Agama Islam bahawa saya tidak memiliki tauliah untuk membaca khutbah yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam adalah bersifat fitnah sedangkan saya mempunyai tauliah sejak 29 Mac 2003 lagi," tambahnya lagi.

Sebelum ini, Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mendedahkan penyalahgunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang dalam khutbah Jumaat di beberapa buah masjid di Pulau Pinang ketika mempengerusikan mesyuarat perhubungan di Tasek Gelugor.

Ekoran pendedahan tersebut Pergerakan Pemuda Umno Pulau Pinang melalui Pemuda Umno bahagian telah membuat beberapa laporan polis supaya perkara itu disiasat.

Zakaria memfailkan saman itu Oktober lepas di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang melalui Tetuan Aswar, Simon dan Azhar.

Katanya lagi, apa yang diharapkan ialah keadilan tertegak tanpa menidakkan kebenaran yang sepatutnya dijadikan asas dalam penyiaran oleh mana-mana media dalam negara ini.

Beliau juga turut dipanggil untuk memberi keterangan kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang pada 24 Ogos lalu.

Namun begitu, tiada apa-apa tindakan diambil terhadap beliau setelah keterangan yang turut dihadiri oleh Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Ellias Zakaria diadakan pada 24 Ogos lalu.

Read more ...

Tegur Umno dulu

Pluralisme: Umno perlu cermin diri sendiri

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM1JC-Xl9BSKbYk263pFfwMPaXkZcnH9VupxlfDpS4DsWy1yUbT3xSA5cdwrH12sz2fbwKPfReg9wMBB4dM77t7N9qCz1CHgCcu9ojC6aK0z-hVu5onMl7AbymHlUBUQNCJzH-aZqf_t8/s400/Tuan+Haji+Mohamad+Sabu+12.jpgKUALA LUMPUR, 21 Dis: Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom diminta menegur dahulu tindakan Umno BN yang dilihat bukan sahaja mengamalkan pluralisme tetapi mengelirukan rakyat.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu berkata, Jamil Khir seharusnya berani bersuara menyatakan pendirian berhubung beberapa perlakuan pemimpin Umno BN yang secara jelas tidak mengikut ajaran Islam sebenar.

"Umno/BN masih keliru dengan apa yang dibuat mereka, contohnya penganjuran Islamic Fashion Festival oleh (Datin Seri) Rosmah, perkara-perkara yang bertentangan dengan Islam seperti meyambut tahun baru yang melampaui batas dan mendapat keizinan kerajaan.

"Semua perbuatan mereka tidak melambangkan apa yang mereka cakap," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang kenyataan Jamil Khir bahawa fahaman pluralisme agama adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

Jamil Khir mengulas pandangan yang berpendapat bahawa golongan yang mempertikaikan kedudukan Islam dan orang Melayu seperti yang diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan merupakan mereka yang berfahaman pluralisme ala John Hick dan perlu ditentang kerana fahaman tersebut bertentangan dengan ajaran Islam.

Mohammad juga berkata, jika Jamil Khir boleh mengeluarkan kenyataan bahawa fahaman pluralisme agama mampu membuat orang Islam terpesong dari landasan Islam sebenar, beliau juga harus menyedari ianya juga berlaku dalam Umno BN.

kekeliruan ini ujarnya dapat dilihat dalam kes penggunaan kalimah Allah yang tidak selaras di setiap negeri dan kes penangkapan individu yang dikatakan pengikut ajaran Syiah di negara ini.

"Begitu juga dalam kes mereka melakukan penangkapan yang dikatakan golongan syiah itu dan sama juga kes penggunaan nama Alllah. Di Wilayah Persekutuan boleh guna, di sabah sarawak boleh guna, tapi negeri lain tak boleh.

"Jadi kita pun tak tahu bagaimana ukuran Islam oleh Jamil Khir," katanya.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan Jamil Khir agar berbincang dengan ulama muktabar sebelum mengeluarkan sesuatu pendapat agar ianya tidak mengelirukan rakyat.

"Kita harap beliau boleh bincang lagi dengan ulama muktabar untuk mengeluarkan pandangan sebab belaiu menteri, sudah tentu sebarang pandangan beliau diambil kira.

"Bincang dulu dengan ulama muktabar. Beliau bekas askar sahaja, tahu berkawat sahaja," katanya berseloroh.

Read more ...

Kempen Selamatkan Parlimen

PR perlu gerakkan 'kempen selamatkan Parlimen'

http://www.thenutgraph.com/user_uploads/images/2009/06/07/Mahfuz%20Omar.jpgKUALA LUMPUR, 21 Dis: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mencadangkan seluruh pemimpin Pakatan Rakyat di setiap peringkat menggerakkan 'kempen menyelamatkan institusi Parlimen' yang didakwa telah disalahguna.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, gerakan itu perlu dibuat segera bagi menyelamatkan Parlimen dari digunakan untuk kepentingan politik pihak tertentu.

"Kita perlu selamatkan institusi ini dan PAS perlu mainkan peranan utama.

"Jika tidak dilakukan segera, banyak lagi pencabulan akan berlaku dan dibimbangi parlimen bukan lagi tempat membela nasib nasib rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas isu penggantungan empat ahli parlimen Pakatan Rakyat minggu lalu.

16 Disember lalu, Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh (Bukit Gelugor), Mohamed Azmin Ali (Gombak) dan Sivarasa Rasiah (Subang), digantung dari menghadiri sidang dewan rakyat selama enam bulan kerana didakwa menghina dewan berhubung isu Apco.

Bagi Mahfuz, penggantungan itu jelas melanggar proses keadilan apatah lagi semua yang tertuduh tidak diberi ruang membela diri sebelum keputusan dibuat.

Beliau berpandangan, apa yang berlaku itu juga secara jelas menunjukkan kepentingan politik Umno mengatasi kuasa parlimen melalui Speaker dan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

Malah lebih dikesali katanya, tindakan tersebut juga telah mencemarkan bukan sahaja nama baik parlimen itu sendiri malah juga mencemarkan nama baik Yang Dipertuan Agong.

"Insiden ini telah mencemarkan nama baik Yang Dipertuan Agong yang mana kedudukan Tuanku adalah paling tinggi dalam institusi Parlimen," katanya lagi.

Dalam pada itu, isu penggantungan keempat-empat anggota parlimen dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu terus dibidas semua pihak.

Pakar Perlembagaan, Professor Dr. Abdul Aziz Bari dalam temubualnya bersama Harakah memberitahu, apa yang berlaku dalam insiden penggantungan di parlimen itu tidak ubah seperti 'Mahkamah Kangaroo'.

Baginya, kesemua tertuduh sewajarnya diberi peluang untuk menjelaskan kedudukan mereka sekaligus membela diri.

"Pelik betul, hendak mendengar penjelasan itu pun BN takut.

"Apa yang speaker takutkan, apa bahayanya mendengar apa yang Anwar Ibrahim hendak katakan," katanya.

Read more ...

Karpal buat Umno terkapai

Negara Islam : Nik Aziz Ucap Tahniah Kepada Karpal


SHAH ALAM 21 Dis. : Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada Pengerusi DAP, Karpal Singh di atas pendirian beliau berhubung isu negara Islam.

" Mudah-mudahan dengan pendirian terbaru itu, YB Tuan Karpal Singh akan mendapat hidayah daripada Allah S.W.T. untuk menerima Islam sebagai satu sistem yang adil untuk semua kaum dan sesuai dipakai dalam politik Malaysia," tulis beliau dalam satu kenyataan media hari ini.

Karpal ketika berucap dalam sesi penggulungan di konvensyen kedua Pakatan berkata, DAP boleh membincangkan isu tersebut dengan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Karpal turut menegaskan bahawa DAP akan terus mempertahankan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan, sepertimana yang termaktub dalam Perlembagaan.

“DAP akan pertahankan itu. Akan tetapi ada hak oleh rakyat lain yang bukan beragama Islam (untuk mengamalkan kepercayaan mereka). Dan itu (pula) mesti dipertahankan oleh PAS,” ujar Karpal.

“Dalam ucapan saya 20 tahun dahulu, saya ada katakan tentang ini, (‘langkah mayat saya dahulu, jika mahu tubuh negaraIslam) dan dibuat diluar dari konteks hari ini. Tetapi perkara ini boleh dibincangkan bersama Tuan Guru Nik Aziz, Tuan Guru Haji Hadi dan Datuk Seri Anwar Ibrahim,” tambah Karpal lagi.

Menurut ahli parlimen Bukit Gelugor itu, tidak ada alasan mengapa isu Islam sebagai agama rasmi harus dipertikaikan sementelah ia tertakluk di bawah Perlembagaan Negera.

Justeru apa yang perlu dibincangkan ialah bersabit isu negara Islam agar ia tidak dimanipulasi oleh mana-mana pihak.

“Kerana Islam adalah agama rasmi Persekutuan. Dan tidak sesuai untuk mengulangi perlembagaan yang (telah jelas) menyatakan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan.

“Perkara ini mesti dibincangkan dengan segera, kerana saya tidak mahu Barisan Nasional mengeksploitasikannya,” tambahnya.

Read more ...

Taktik terbaru BN, luluskan parti baru supaya berlaku pertandingan 3 penjuru

Lampu Hijau JPPM Kurangkan Majoriti Undi Pembangkang


SHAH ALAM 21 Dis.: Seruan Timbalan Perdana Menteri (TPM), Tan Sri Muhyiddin Yassin menggalakkan lebih banyak pertubuhan mendaftar sebagai parti politik di negara ini menjelang pilihanraya umum tidak lama lagi menjadi tanda tanya.

Justeru menggambarkan bahawa Umno-Barisan Nasional mempunyai agenda tersembunyi bagi mengurangkan majoriti Pakatan Rakyat yang dijangka memberi saingan hebat kepada parti itu pada Pilihanraya Umum Ke-13 nanti.

Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa, Profesor Dr Abdul Aziz Bari yang dihubungi TV Selangor menjelaskan, penubuhkan persatuan adalah hak asasi dalam sistem demokrasi negara seperti yang termaktub dalam Perkara 10, Perlembagaan Persekutuan.

Malah Aziz menganggap gesaan Muhyiddin itu sebagai pendekatan menarik.

Namun menurut beliau, tindakan tersebut seolah-olah memberi lampu hijau kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) untuk mempermudahkan proses pendaftaran parti politik baru walaupun sejarah membuktikan sebaliknya.

"Daripada segi perlembagaan, itu memang hak asasi semua orang. Perkara 10, menubuhkan persatuan selain daripada kebebasan bersuara dan berhimpun ini adalah satu hak asas dalam demokrasi.

"Dari segi politik kita tidak tahu, tapi apa maksud TPM buat kenyataan itu, sebab benda itu di bawah kuasa pendaftar pertubuhan, mahu cepat atau lambat. Yang kita bimbang, bila dia (TPM) cakap begitu, seolah-olah memberikan lampu hijau kepada pendaftar yang kita tahu sekadar kakitangan awam makan gaji untuk mempercepatkan pendaftaran," ujar beliau.

Menyifatkan sebagai "lebih ramai, lebih meriah", Muhyiddin menjelaskan pilihan rakyat akan bertambah sekiranya lebih banyak parti politik dalam negara namun menolak ianya mampu memberi cabaran kepada Barisan Nasional.

Ini berikutan katanya, parti politik baru tiada polisi dan ideologi yang jelas selain pemimpin yang tidak mempunyai visi untuh untuk negara.

Profesor Dr Aziz menambah, masyarakat kini lebih pandai menilai politik murahan justeru galakan secara tiba-tiba oleh Muhyiddin akan dipantau lebih teliti oleh rakyat.

Beliau turut mengambil perumpamaan penubuhan parti politik di negara Indonesia yang tumbuh seperti cendawan selepas kejatuhan Presiden Suharto namun tidak kekal lama.

"Kita tidak ada masalah oleh kerana menubuhkan persatuan parti politik adalah hak asasi yang tidak sepatutnya disekat. Tetapi secara tiba-tiba digalakkan seperti itu apa maksudnya? Cuma kita berasa bahawa rakyat ini cerdik. Mereka tidak termakan dengan pelbagai persatuan atau parti politik," jelas beliau lagi.

Baru-baru ini, Zaid Ibrahim dilantik menjadi Presiden Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) yang sebelum ini dikenali sebagai Angkatan Keadilan Islam Malaysia (AKIM) selain Pergerakan Kebebasan Awam Malaysia (MCLM) yang turut diperkenalkan.

Read more ...

Selagi BN memerintah jangan harap tol dihapuskan

Isu PLUS : Kerajaan Digesa Memihak Kepentingan Rakyat


SHAH ALAM 21 Dis. : Kerajaan Umno-Barisan Nasional digesa membuat keputusan yang memihak kepada kepentingan rakyat dalam isu pengambilalihan PLUS Expresway Bhd termasuk aset dan liabiliti bernilai RM26 bilion oleh Jelas Ulung Bhd.

Bercakap kepada Tv Selangor, ahli parlimen Rasah, Anthony Loke Siew Fook berkata, kerajaan mempunyai keupayaaan untuk menguruskan PLUS dan tidak perlu membiarkan PLUS diterajui oleh syarikat swasta.

" Kerajaan sememangnya mampu untuk ambil alih lebuhraya ini. Jadi kita hendak ia menasionalisasi, mengambil alih lebuhraya ini supaya kita boleh menentukan
kadar tol.

" Pembiayaan itu boleh dibuat melalui pelbagai cara. Dan kita bukan kata, ia serta merta untuk menghapuskan tol dalam beberapa tahun tetapi sekiranya kadar tol itu dapat dikurangkan berperingkat-peringkat dan mungkin dalam tempoh 6 hingga 7 tahun, tol itu dapat dihapuskan," ujar Anthony Loke ketika diminta mengulas tawaran Jelas Ulung Sdn Bhd yang bercadang mengambil alih syarikat lebuhraya bertol terbesar di Asia Tenggara itu.

Anthony Loke pada Konvensyen Kebangsaan Kedua Pakatan Rakyat Ahad lalu mencadangkan, tol lebuhraya dihapuskan. Ia bertujuan mengurangkan bebanan rakyat yang semakin dihimpit dengan beban ekonomi.

Pakatan Rakyat akan melaksanakan reformasi menyeluruh dalam semua aspek pengurusan negara, ekomoni pendidikan dan sebagainya berdasarkan prinsip yang digariskan di dalam Dasar Bersama sekiranya berjaya mentadbir Malaysia.

Justeru bagi permulaan proses reformasi itu, 100 hari pertama akan menyaksikan pelbagai pembaharuan dilakukan termasuk memansuhkan tol.

" Sekiranya kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan, kita tidak akan membenarkan pihak swasta memiliki lebuhraya ini.

" Cadangan kita ialah supaya badan-badan kerajaan dan syarikat-syarikat kerajaan mengambil alih keseluruhan saham. Apabila itu telah dijadikan sebagai milik kerajaan, maka kerajaan ada kuasa untuk menentukan kadar tol dan kita boleh beberapa tahun selepas mengambil alih, selepas hutang-hutang mengambil alih itu dijelaskan, maka itu boleh menjadikan lebuh raya itu bebas tol.

" Tetapi kita tidak akan menyokong sebarang usaha untuk menjual pegangan dalam PLUS ini kepada syarikat swasta kerana apabila syarikat swasta yang mendapat
pegangan dalam syarikat ini, maka ia menjadi milik swasta. Jadi mereka mungkin tidak mengambil berat kebajikan dan kepentingan rakyat," jelas Anthony Look lagi.

Terbaru, Jelas Ulung Sdn Bhd, dengan sokongan Bank of China (BOC), menawarkan untuk mengambil alih semua perniagaan PLUS Expressway Bhd termasuk aset dan liabiliti dengan harga RM26 bilion.

Ia beberapa hari sebelum pemegang saham PLUS memutuskan tawaran RM23 bilion daripada UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Sebelum ini, Asas Serba Sdn Bhd mengumumkan rancangannya untuk mengambilalih syarikat-syarikat pemegang konsesi tol di negara ini. Ia akan menubuhkan sebuah syarikat konsesi untuk menerbitkan bon dividen sehingga RM50 bilion bagi membiayai pengambilalihan itu.

" Mana-mana pihak memang boleh membuat cadangan tetapi yang pentingnya kerajaan perlu membuat keputusan yang memihak kepada kepentingan awam," jelas Anthony Loke lagi.

Read more ...

Benih padi tidak berkualiti : Noh Omar putar belit tanya lain jawab lain

Noh tidak jawab isu sebenar: Yaakob

http://www.agendadaily.com/tips/storage/images/com.tms.cms.image.Image_987686e8-7f000010-1ab7a890-c7c75ac1/1/NOH-1.jpgSHAH ALAM, 21 Dis. : Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Manusia, Yaakob Sapari menyifatkan kenyataan Datuk Seri Noh Omar berhubung isu benih padi sebagai tidak fokus dan menjawab dakwaan petani.

Katanya, kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu juga tidak menjawab persoalan sebenar yang dibangkitkan Kerajaan Negeru yang membawa suara petani yang menanggung kerugian akibat kelemahan kementerian tersebut menguruskan hal berkaitan benih padi. menyifatkan kenyataan menteri itu tidak benar.

“Petani mengadu kepada Kerajaan Negeri bahawa banyak benih padi angin menyebabkan petani menanggung kerugian dan dakwaannya tidak benar mengenai kualiti padi, iaitu 80 peratus sahaja petani mendapat hasil lapan tan sehektar dengan poto- ngan di bawah 20 peratus sahaja.

“Kenyataan itu tidak betul, kerana pada musim lalu benih padi yang dikeluarkan oleh syarikat yang dilantik oleh kementerian tidak berkualiti,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Yaakob berkata, petani mengadu bahawa benih padi tidak berkualiti menyebabkan petani mengalami kerugian.

“Saya ingin tahu mengapa kementerian melantik syarikat membekalkan benih padi sedangkan Jabatan Pertanian sendiri memproses benih padi.

“Benih padi tidak diselenggarakan dengan baik menyebabkan petani rugi, “ katanya.

Beliau berkata, situasi tersebut mula berubah apabila kebanyakan petani mengambil benih padi dari luar untuk tanaman musim ini apabila benih yang diperolh itu lebih berkualiti seterusnya berjaya meningkat hasil pengeluaran.

Noh kelmarin mencabar Kerajaan Negeri Selangor membeli benih padi kerana beliau didakwa menipu petani di negeri ini.

Dakwanya, Kerajaan Negeri sengaja mempolitikkan beberapa isu termasuk isu benih padi yang dibekalkan kepada petani tidak berkualiti menyebabkan petani menanggung kerugian.

Noh berkata, dakwaan tersebut adalah tidak tepat dan bertujuan mengelirukan rakyat.SH

Read more ...

Bila ada projek kos besar, kroni Umno senyum lebar

Loji Nuklear: 'kos tersembunyi yang besar' -Lim Guan Eng

NONE
KL 21 DIS 10: Terdapat kos tersembunyi yang "besar" terlibat dalam pembangunan dan penyeliaan loji tenaga nuklear. Demikian kata ketua menteri Pulau Pinang, seperti yang dilaporkan Malaysiakini semalam.

Mungkin kerana itu, kerajaan Pulau Pinang tidak akan membenarkan kerajaan persekutuan membina loji janakuasa nuklear di negeri itu, kata ketua menterinya Lim Guan Eng.

"Saya hendak tegaskan selagi Pakatan Rakyat memerintah Pulau Pinang, kerajaan negeri tidak akan menyokong atau membenarkan sebarang loji nuklear dibina di Pulau Pinang bagi memastikan rakyat negeri selamat daripada pencemarannya," kata Lim.

Sebelum itu, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin berkata, Malaysia merancang untuk membina dua loji kuasa nuklear yang masing-masing akan menjana 1,000 megawat sebagai sebahagian daripada rancangan jangka panjang untuk mengimbangi bekalan tenaga. Loji pertama akan siap dan mula beroperasi pada 2021 manakala loji kedua, setahun kemudian.

Dalam kenyataannya sebelum itu semalam, Lim berkata rancangan itu tidak mempunyai rasionalnya kerana Malaysia sudah mempunyai margin simpanan tenaga yang tinggi sehingga 40 peratus. (AK)

Read more ...

Nak popular macam artis dapat liputan media , burukkan Anwar

Ezam hanya mahu jatuhkan Anwar: Shuhaimi

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb7deAuRZTKxuiyJ3Buy37dCUj8EtBu6jb0ZLfxWv6G3l8OWF_IxM3P6-wMFWKwABXDpWaWx_qAr_pXbCUmeatJZlblXa-A1Sc0zwECGZawIwppuga-XBuikcx2l050xSQ82mnQjETiJU/s1600/YBSuhaimiShafie1.jpg
SUBANG JAYA , 21 Dis. : Tindakan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Mohamad Ezam Mohd Noor membuat ceramah di beberapa tempat didakwa hanya untuk memburukkan kepimpinan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Muda, Shuhaimi Shafiei berkata, sebelum ini memang banyak usaha dilakukan untuk ‘memperdagangkan’ nama Anwar.

Ia berikutan katanya, sesiapa sahaja yang ingin menjadi popular akan ‘membelasah’ Ahli Parlimen Permatang Pauh itu kerana apa yang diperkatakan akan dipaparkan media.

“Datuk Seri Anwar telah diiktiraf dunia, namun sejak kebelakangan ini ramai yang cuba menjadi jaguh kerana percaya beliau ancaman terbesar kepada Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

“Sudah semestinya, BN dan UMNO ini juga akan menarik orang yang pernah rapat dan pernah bersama DSAI dengan tujuan untuk meracuni pemikiran rakyat sebelum Pilihan Raya Umum akan datang,” katanya kepada Sinar Harian ketika menyampaikan hadiah kepada pemenang Kejohanan Boling Silaturahim Addin, di USJ di sini, kelmarin.

Shuhaimi berkata, beliau percaya apa jua usaha dilakukan untuk merosakkan nama Anwar tidak akan berjaya.

“Mereka (BN) boleh gunakan isu Datuk Seri tetapi semakin mereka beria-ia, semakin banyak pembohongan dilakukan.

“Kita ketahui mereka banyak gunakan isu yang menyentuh jiwa orang Melayu termasuk babi, mabuk dan seks luar tabii dengan tujuan meracuni pemikiran sehingga Datuk Seri nampak seolah-olah anti-Melayu,” katanya yang mendakwa ia adalah pembohongan semata-mata.

Yang Dipertua PAS Kawasan Kota Raja, Jaafar Samsudin ketika ditemui pula berkata, apa yang dituduh kepada Anwar Ibrahim adalah pendapat yang sengaja diada-adakan.

“Kerana berbeza parti, sasaran mereka adalah menuduh kepimpinan Datuk Seri Anwar sedangkan kepimpinan beliau boleh dicontohi.

“Ulama’ sendiri menghormati beliau, malah beliau patut dikagumi kerana menyatukan rakyat berbilang kaum,” katanya.SH

Read more ...

PR berani akui kelemahan, BN tutup kelemahan takut kalah

Pengakuan Hadi bukti PR jujur

http://3.bp.blogspot.com/_0ynStjSqY7A/Sd8_rsNXzcI/AAAAAAAANYM/dubuRbo-630/s200/Roslan+Sms.jpg
SHAH ALAM, 21 Dis. : Ketua Penerangan PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir menegaskan keberanian Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengakui Pakatan Rakyat (PR) dibelenggu beberapa kelemahan membuktikan kejujuran kepimpinan parti itu.

Menurutnya, pihaknya mengakui kelemahan wujud dalam PR kerana penubuhannya yang baru beberapa tahun sahaja memerlukan masa untuk dimantapkan.

“Pengakuan presiden parti menunjukkan keterbukaan dan kesungguhan PR serta menggambarkan parti tidak gagal sebaliknya parti sentiasa bersedia untuk melakukan penambahbaikan parti untuk memantapkan PR.

“Saya rasa wakil PAS yang juga parti paling lama dalam PR matang dalam mengemukakan kelemahan parti,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Roslan berkata, secara keseluruhannya, teguran yang dibuat oleh Presiden PAS adalah teguran yang membina ke arah kebaikan PR.

Abdul Hadi pada Konvensyen PR kelmarin mengakui parti PR dibelenggu kelemahan apabila ada ahli parti yang mula hilang tumpuan apabila diserang dari segenap penjuru Barisan Nasional (BN).

Abdul Hadi berkata, PR juga berhadapan dengan perbezaan pandangan dan pendekatan untuk menyelesaikan masalah dan menganggap ia adalah cabaran terbesar yang perlu diatasi supaya PR menjadi gagasan terbaik untuk negara ini.SH

Read more ...

BN tidak beri hak demokrasi kepada rakyat

PR perlukan hak sama rata di media

http://kelate.net/wp-content/uploads/2010/08/yb-abdul-fattah.gifTANAH MERAH, 21 Dis. : Malaysia agak berbeza dengan negara demokrasi lain di dunia kerana tidak memberikan hak sama rata kepada parti pembangkang menggunakan media masa untuk mengetengahkan hala tuju serta berkempen kepada rakyat akar umbi.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri Kelantan, Abdul Fattah Mahmood berkata, negara luar lebih demokratik apabila parti pembangkang mempunyai rangkaian televisyen serta radio mereka sendiri.

Menurutnya, kerajaan yang ada pada hari ini seharusnya mengambil langkah serupa memberikan peluang sama rata kepada Pakatan Rakyat (PR) supaya dapat bersama-sama kerajaan parti memerintah berkempen.

“Bagaimanapun kita bersyukur kerana adanya teknologi terkini seperti internet membolehkan kita menyampaikan segala mesej penting kepada rakyat.

“Bagi membolehkan PR dapat menyalurkan mesej kepada masyarakat, kita telah memohon untuk kelulusan mendapatkan radio serta televisyen sendiri, tetapi hingga kini belum diluluskan,” katanya bagi mengulas kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mencabar Barisan Nasional (BN) mengadakan Pilihan Raya Umum secara adil kerana mendakwa banyak media berpihak kepada BN.SH

Read more ...

DAP sudah boleh bincang, Umno kini jadi penghalang

Rakyat Menerima Baik Kemahuan DAP Bincang Soal Negara Islam


KUALA LUMPUR 20 Dis.: Rakyat dapat memahami dan menerima bahawa Parti Tindakan Demokrat (DAP) kini sanggup ke meja perundingan dalam penubuhan negara Islam sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menjadi pemerintah.

Tinjauan Tv Selangor mendapati rata-rata warga kotaraya menerima baik saranan Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh semalam dalam Konvensyen Pakatan Rakyat di Pulau Pinang bahawa DAP kini mahu berunding dengan PAS dalam isu berkenaan.

Seorang pekerja sektor swasta, Azhar, 35 memberitahu Tv Selangor bahawa beliau mendapati DAP kini mula menerima konsep Islam kerana pada masa dahulu tiada pihak dapat menerangkan konsep tersebut kepada DAP.

"Mungkin dulu DAP tak tahu tentang negara Islam ini, apabila dia (DAP) mula rapat dengan PAS, dan penerangan dapat diberi (kepada DAP) dan DAP mula memahami konsep negara Islam, sebab konsep negara Islam bukan menindas bangsa lain. Islam adil dari semua segi," kata beliau.

Amir, 21, pelajar universiti tempatan berpendapat penerimaan konsep DAP dan kesanggupan untuk membawa perkara ini ke meja perbincangan menunjukkan penolakan terhadap konsep autotalitarian oleh PR.

Katanya lagi, hanya melalui perbincangan isu ini dapat dibawa ke satu persefahaman di dalam PR.

"Kalau semuanya berjalan dengan perbincangan, mesti ada satu konsensus yang bagus. Mungkin ada atau tidak negara Islam itu terpulang kepada mereka tetapi oleh kerana adanya perbincangan maka ia menunjukkan kemahuan PR bersedia membuka perbincangan untuk apa sahaja," kata beliau.

Manakala Anas, 42, seorang peniaga kecil-kecilan berpusat di Kuala Lumpur berkata tindakan kerajaan pusat menyembunyikan fakta telah menyebabkan DAP tidak dapat membuat pertimbangan sewajarnya sebelum ini.

"Sebab sebelum ini, (DAP) menentang sahaja (konsep) negara Islam, sebab mungkin dia (DAP) tidak faham. Sebab, dahulu kerajaan pusat selindungkan apa itu hukum Islam, apa itu negara Islam tetapi apabila DAP dan PAS bergabung, jadi dia (DAP) dapat pemahaman apa itu (konsep) negara Islam," kata beliau.

Beliau seterusnya menjelaskan kemajuan ini adalah kerana adanya gabungan antara parti seperti di dalam PR.

"Kalau kita tak bergabung, saya rasa sampai bila-bilapun dia (DAP) tak tahu," katanya lagi.

Read more ...

Syabas sombong kerana kroni Umno

Kerajaan Negeri Nekad Tarik Balik Lesen SYABAS


SHAH ALAM 20 Dis.: Kerajaan negeri nekad menarik balik lesen Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) kerana keengganan syarikat itu menghentikan program Tabung Budi walaupun telah menerima surat arahan agar tidak meneruskan program berkenaan.

Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin berkata, kerajaan negeri telah menghantar surat pemberhentian program berkenaan kepada Syabas termasuk Ahli Lembaga Pengarah Syabas supaya mereka jelas dengan peranan penubuhan syarikat itu.

Hari ini, Syabas menerusi Berita Harian memberitahu pihaknya tidak akan menghentikan program tersebut walaupun kerajaan negeri Selangor menyatakan hasrat menarik lesen pembekalan air.

Pengarah Eksekutif Sumber Manusia dan Hal Ehwal Pentadbiran Syabas, Zainuddin Othman menjelaskan, program Tabung Budi yang dilancarkan sejak Ogos lalu hanya akan diberhentikan jika syarikat itu menerima arahan daripada pihak berkuasa.

Mengulas kenyataan tersebut, Faekah menjelaskan, Syabas layak diberhentikan perkhidmatannya kerana telah melanggar matlamat penubuhannya.

“Kerajaan negeri telah mengambil keputusan menamatkan lesen Syabas dan ini adalah salah satu daripada pelanggaran-pelanggaran yang telah dilakukan oleh Syabas dan adalah lebih mudah untuk pihak kerajaan negeri untuk membatalkan lesen mereka”.

“Syabas telah melanggar matlamat penubuhannya, yang jelas Syabas bukan syarikat kebajikan, sebaliknya syarikat yang bertanggungjawab mengurus air,” katanya.

Terdahulu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abd Khalid Ibrahim menyatakan Kerajaan Selangor hanya menunggu masa untuk mengambil tindakan mahkamah selepas Syabas terus enggan menghentikan program tersebut walaupun tempoh 14 hari diberikan, berakhir 6 Disember lalu.

Arahan menghentikan program tersebut dikeluarkan mengikut subseksyen 12(2) Akta pembekalan Air 1997 atas kesalahan syarikat berkenaan melanggar syarat perjanjian konsesi.

“Notis yang kita keluarkan kepada mereka mempunyai tempoh masa dan kita tunggu proses itu,” jelasnya.

Read more ...

Umno meroyan : Tak ada notis roboh surau pun tapi kecoh satu dunia

Tidak berbangkit roboh Surau Al-Hidayah

RAWANG, 21 Dis: Pihak Masjid Nurul Iman di sini mendapati isu perobohan Surau Al-Hidayah di pekan ini yang bernaung di bawah pentadbiran masjid tiada langsung dibangkitkan di dalam notis.

Nazirnya, Ilham Akhbar Harun berkata pihaknya telah meneliti notis bagi mengosongkan tapak perniagaan/aktiviti di Pusat Bandar Rawang Selangor Darul Ehsan oleh Tetuan Mahumas Sdn Bhd yang bertarikh 19 Oktober 2010 rujukan MSB/BLOCK N/NOTIS/010-10/016/yz dan juga keseluruhan siaran media elektronik dan akhbar tempatan yang di sebarkan sebelum ini.

Justeru, katanya pihak masjid berpendapat sebarang usaha untuk mempertahankan maruah dan juga kepentingan umat Islam di Rawang seperti isu perobohan surau itu haruslah dirujuk kepada pentadbir masjid yang telah diberi mandat dan amanah oleh Sultan Selangor.

“Sebarang tindakan yang meminggirkan peranan masjid dan mempunyai agenda-agenda yang tersembunyi haruslah diabaikan,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Berikut kenyataan penuh beliau.

Kami, pentadbir Masjid Nurul Iman Rawang (MNIR) telah meneliti notis bagi mengosongkan tapak perniagaan/aktiviti di Pusat Bandar Rawang Selangor Darul Ehsan oleh Tetuan Mahumas Sdn Bhd yang bertarikh 19 Oktober 2010 rujukan MSB/BLOCK N/NOTIS/010-10/016/yz dan juga keseluruhan siaran media elektronik dan akhbar tempatan yang di sebarkan sebelum ini.

Adalah didapati isu perobohan Surau Al-Hidayah Pekan Rawang yang bernaung di bawah pentadbiran MNIR tiada langsung dibangkitkan di dalam notis tersebut. Pihak Mahumas tidak secara terperinci/spesifik berkenaan isu perobohan surau. Pengosongan tapak perniagaan/aktiviti di kawasan ini dilakukan kerana pihak Mahumas mendakwa keseluruhan 8 lot tanah yang telah dibangkitkan oleh setenggah pihak adalah miliknya. Pendirian MNIR dalam isu ini, bahawa surau tersebut haruslah dikekalkan seperti sedia ada. Sehubungan dengan itu isu perobohan surau tiada kaitan ataupun terbatal.

Pihak kami telah membuat carian dokumen di Pejabat Tanah & Daerah Gombak dan adalah didapati tanah tersebut yang berkeluasan (1 rood, 11 poles) telah direzabkan pada 12 Mac 1920 sebagai tanah rezab tapak masjid yang bernombor 13075 dan nombor geran 1100-20 yang bersamaan dengan 13,885 kp. Kami beranggapan tanah rezab tersebut haruslah dikekalkan kepada pihak Masjid (JAIS/MAIS) kerana:

- Pengekalan rezab berkenaan sebagai simbol dan warisan kecemerlangan indentiti umat Islam di Bandar Rawang sejak 100 tahun yang lalu.

- Tapak ini juga merupakan kawasan yang strategik untuk perkembangan Islam setempat.

- Pengekalan rezab ini juga dapat memilihara kesejahteraan 7 tapak kubur penduduk awal Rawang di kawasan tapak masjid ini.

- Dengan kepesatan pembangunan di Rawang dan sekitarnya adalah dijangkakan kepadatan penduduk Islam di Rawang akan bertambah.

Atas fakta-fakta tersebut SAP Holdings Berhad haruslah membatalkan hasrat untuk membangunkan pembangunan di atas tapak rezab masjid tersebut.

Kanun Tanah Negara Borang 5CK, Geran Pajakan dan Hakmilik telah dikeluarkan pada 29 Jun 2009 oleh Pendaftaran Hakmilik Negeri Selangor kepada SAP Holdings Berhad. Adalah didapati tarikh mula-mula pemberimilikan sebenar oleh Pendaftar Hakmilik Negeri Selangor kepada SAP Holdings telah dikeluarkan seawal 2 April 2001 sebagai kelulusan hakmilik. Ini bermakna tarikh 29 Jun 2009 hanyalah sebagai pecahan lot-lot tanah. Dalam hal ini jelas menunjukan proses pemilikan berlaku sejak awal tahun 2001.

Pada 20 Disember 2010, Pentadbir Masjid bersama Penghulu Mukim Rawang 1, Wakil Pejabat Adun Rawang dan Ahli Majlis MPS Zon 19 telah mengadakan perjumpaan dengan wakil SAP Holdings Bhd (Mahumas Sdn Bhd) bagi tujuan menyelesaikan isu berbangkit. Hasil dari perjumpaan tersebut dirumuskan bahawa:

- Tidak akan berlaku perobohan surau seperti yang diwar-warkan oleh sesetengah pihak.

- Tanah rezab masjid yang berukuran (1r, 11p) haruslah dikekalkan sebagai rezab masjid.

- Pihak Mahumas akan melakukan ukuran tepat keluasan tapak tanah tersebut melalui jurukur berdaftar.

- Pihak Mahumas bersetuju mengembalikan keseluruhan lot-lot tanah tersebut setelah ukuran sebenar diperolehi.

Kami berpendapat sebarang usaha untuk mempertahankan maruah dan juga kepentingan umat Islam di Rawang seperti isu perobohan surau ini haruslah dirujuk kepada pentadbir masjid yang telah diberi mandat dan amanah oleh DYMM Sultan Selangor Darul Ehsan. Sebarang tindakan yang meminggirkan peranan masjid dan mempunyai agenda-agenda yang tersembunyi haruslah diabaikan.

Read more ...

Kenapa anak Najib pun ada ?

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin mempersoalkan tujuan sebenar pesawat yang membawa rombongan pelaburan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam dan Pegawai-pegawai Kerajaan Negeri Melaka yang ditahan di Lapangan Terbang Surabaya, Indonesia baru-baru ini.

Ini kerana sebahagian besar rombongan yang dikatakan dalam misi mencari pelaburan ke Timor Leste itu merupakan ahli-ahli keluarga kerajaan negeri Melaka, termasuk salah seorang anak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, sepertimana yang dilaporkan akhbar dalam talian Indonesia, Kompas.com.

“Lebih menghairankan, timbul persoalan mengapakah anak perdana menteri turut serta dalam penerbangan berkenaan, berdasarkan laporan Kompas.com.

“Jesteru kita mendesak Ali Rustam supaya dia memberi penjelasan apakah sebenar yang berlaku. Apakah rombongan ini mencari pelaburan atau rombongan pelancongan ala Disney land seperti yang dilakukan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Khir Toyo dahulu,” soal Shamsul.

Shamsul yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Melaka mempersoalkan kos sewa pesawat dan penginapan selama dua hari ahli rombongan terbabit, yang pastinya akan menelan belanja ratusan ribu ringgit.

“Jika sekiranya betul laporan Kompas menyatakan anak Najib dibawa sekali, kita mahu tahu apakah tujuan sebenar Ali Rustam dan apakah kaitan rombongan mencari pelaburan dengan anak perdana menteri.

“Jika ia rombongan pelaburan ke Timor Leste, ia sepatutnya untuk beri pulangan kepada negeri dan tujuan ini tidak sepatutnya disalahgunakan untuk membawa ahli-ahli keluarga pegawai kerajaan negeri Melaka,”tegas Shamsul.

Mengikut akhbar dalam talian Indonesia, Kompas.com pesawat itu ditahan di Bandar udara Internasional Juanda, Surabaya pada 14 Disember pada sekitar jam 12.15 waktu Indonesia barat.

Menurut laporan portal itu lagi, pesawat carter jenis BAE 146-200 itu membawa seramai 81 orang, sebahagian besar merupakan ahli keluarga pegawai-pegawai berpangkat senior kerajaan negeri Melaka.

“Pesawat membawa 81 penumpang dan sebagian besar merupakan keluarga Kesultanan Melaka. Di antaranya adalah salah satu menteri Malaysia dan putra Perdana Menteri Malaysia Najib Razak,”jelas laporan itu.

Walaubagaimanapun, memetik laporan Bernama, pesawat itu dikatakan dalam perjalanan pulang dari Dili Timor Leste dan ditahan pada kira-kira pukul 2 petang waktu Indonesia sebelum dibenarkan berlepas semula mengguna pesawat MAS ke Melaka pada pukul 11 malam hari yang sama.

Media-media Malaysia juga tidak menyebut bahawa anak perdana menteri turut ditahan dalam pesawat berkenaan, yang menguatkan spekulasi bahawa pesawat khas itu membawa rombongan ‘pelaburan dalam percutian’.

Sebelum ini, Bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo bersama keluarganya dan beberapa orang bekas exco kanan negeri itu membelanjakan hampir RM 1.8 Juta untuk melakukan 2 trip lawatan ke luar negara, termasuk perjalanan ke Paris Disneyland dan Orlando Disneyland.

Perkara itu didedahkan dalam siasatan yang dijalankan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) Selangor pada April 2009.

Read more ...

Pemimpin Umno bimbang rakyat tahu hubungan Umno dengan syarikat zionis


KEPALA BATAS 20 Dis.: Menteri Dalam Negeri,Datuk Hishamuddin Hussein cuba menyembunyikan kebimbangan Umno bahawa hubungan parti itu dan syarikat pro-zionis Apco Worldwide akan terbongkar jika ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diberi peluang untuk mengemukakan bukti mengenai isu itu.

Anwar berkata Hishamuddin tidak menjawab persoalan asas iaitu kenapa beliau digantung parlimen selama enam bulan tanpa dibenar mengemukakan bukti dan dokumen mengenai hubung kait kerajaan umno-Barisan Nasional dengan Apco.

"Kenyataan terbaru 'menteri keris' Datuk Hishamuddin, yang mencabar saya mengemukakan bukti mengenai Apco. Apa yang sudah disebut oleh YB Karpal Singh sebentar tadi, itu dia. Kita minta ruang. Sebahagiannya sudah saya ucapkan, sebahagiannya lagi iaitu perjanjian ada ditangan saya.

"Tapi saya tidak diberi peluang, saudara tahu mengapa Umno gentar untuk memberi ruang dan peluang saya sampaikan maklumat kerana dia tahu saya ada maklumat. Jadi jangan bagi peluang, kerana dalam jawatankuasa itu, prosiding akan dicatat. Jangan bagi ruang untuk berucap di parlimen kerana prosiding itu akan dicatat," kata Anwar.

Anwar berkata Hishamuddin sekali lagi memperlihatkan kedangkalan beliau apabila cuba untuk memutar belitkan isu pendedahan wikileaks dalam sidang akhbar sama.

Beliau hairan sebagai Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin langsung tidak membangkitkan pendedahan wikileaks mengenai Perdana Menteri dan warga Mongolia Altantuya Sharibbu yang mati dibom.

"Apa kata wikileaks, pertama di Malaysia yang pimpin negara Malaysia ini orang yang tidak ada wibawa, kata wikileaks. Saya tak mesti setuju. Tapi Menteri Hishamuddin kenapa pada kenyataan ini, disambung lagi, Najib Razak perlu menang politik untuk mengelak dirinya dari didakwa kes bunuh Altantuya Sharibu Mongolia," katanya lagi.

Anwar berkata Hishamuddin sengaja lupa bahawa beliau bukan bekas Menteri Kesihatan, Chua Soi Lek yang terbabit dalam skandal video lucah dan kini diangkat menjadi presiden MCA dan penasihat utama Najib mengenai hal ehwal orang Cina.

Kata Datuk Hishamuddin, wikileaks tengok Anwar, dia tahu ada perangkap, dia pergi ke tempat yang di perangkap. Saya bukan bekas Menteri Kesihatan. Dia buat fitnah, saya dah kata ini fitnah ini jahat.

Jangan ulang, oh dia kata ini yang dikatakan oleh Singapura. Apa jawapan saya, ya kalau Singapura katakan begitu termasuk Lee Kuan Yuew, silakan hadir bersama Mahathir bersama Gani Patail, bawa bukti di mahkamah kita lawan di mahkamah dengan peguam kita.

Read more ...

Suka bohong la pemimpin Umno ni

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrEMqni0diUFWvoZoNbrQ9q3n55GuSAuLMe4dJBaf35bXI8W8XTaOSbh1qm5pTAZ9Bnk-470wbfAPP02X31B6et2yvHIvzanajVundXd7ddUqmyZMU5Qshz8dDPcdb8IcGDpiu395VRMQ/s400/240620093637-small.jpgKenyataan anggota Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen, Datuk Seri Razali Ibrahim yang mengatakan bahawa Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah diberi cukup tempoh untuk membela diri di parlimen, disifatkan sebagai satu pembohongan dan cuba mengelirukan rakyat.

Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf berkata, Razali yang mempunyai latar belakang undang-undang sepatutnya tidak mengeluarkan kenyataan tersebut.

“Kenyataan Razali Ibrahim sebagai salah seorang anggota jawatankuasa merupakan satu kenyataan yang memalukan daripada seorang yang mempunyai latar belakang undang-undang. Ia juga merupakan satu pembohongan kerana Anwar sebenarnya tidak diberi peluang membela diri,” katanya kepada Keadilandaily.com.

Beliau mengulas dakwaan Razali Ibrahim dalam satu kenyataan yang disiarkan Bernama mengatakan Anwar, yang digantung daripada persidangan Dewan Rakyat selama enam bulan telah diberi peluang yang cukup untuk membela diri.

Razali dalam kenyataannya juga mengatakan Anwar diberi cukup masa untuk mengemukakan bukti mengenai kenyataannya mengaitkan konsep 1Malaysia dan firma perunding antarabangsa APCO Worldwide dengan kempen One Israel.

Mengulas lanjut, Yusmadi berkata kenyataan Razali merujuk kepada permohonan Anwar pada 8 Jun lalu pada jawatankuasa tersebut, yang memohon untuk membawa peguam ketika jawatankuasa itu mendengar keterangan beliau.

Walaubagaimanapun, permohonan Anwar ditolak pada hari berkenaan dan ditolak sekali lagi pada hari berikutnya iaitu pada 9 Jun oleh jawatankuasa berkenaan.

“Isu yang dibincangkan selama dua hari itu ialah hak Anwar untuk memohon dibela seorang peguam ketika permohonan itu ditolak jawatankuasa hak dan kebebasan, manakala tarikh selanjutnya untuk Anwar membela diri tidak ditetapkan.

“Kenyataan ini ternyata mengelirukan rakyat dan beliau (Razali) tidak layak menjadi anggota jawatankuasa terbabit. Kenyataan itu hanya membuka pekung dari awal bahawa beliau sebagai anggota jawatankuasa berkenaan bias dan prejudis terhadap Permatang Pauh (Anwar). Sepatutnya beliau terus dilucutkan kelayakan kerana sikap prejudis,”katanya.

Menurutnya lagi, beliau juga menyangkal bahawa Anwar sengaja melengah-lengahkan perbicaraan terhadapnya kerana permohonan Anwar untuk mendapatkan peguam dibuat mengikut peraturan mesyuarat dan bukan atas budi bicara jawatankuasa terbabit.

“Tetapi ini tidak bermaksud ruang beliau untuk menjawab telah habis dan tidak boleh digunapakai. Ini menunjukkan kegagalan jawatankuasa berkenaan untuk mengendalikan isu tersebut,” katanya.

Read more ...

Pemberi - Ketua Umno Bahagian, Penerima - penyokong tegar Umno

Azan: Notebook 1 Malaysia Ada Penyelewengan Berlapis


Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail mendakwa wujud penyelewengan dalam pemberian notebook 1Malaysia yang diagihkan kepada rakyat miskin apabila individu yang dilantik sebagai 'pemberi' atau 'penerima' diberi pilihan sama ada untuk menerima wang RM400 atau pun notebook berkenaan.

'Pemberi' ini biasanya dikalangan ketua-ketua bahagian Umno manakala 'penerima' dikalangan penyokong tegar Umno.

"Kononnya buat alasan bagi komputer percuma, saya hendak mencabar kerajaan yang pada saya ada skandal yang amat besar yang perlu dibongkar sebab nilai pemberian 1 juta notebook keseluruhannya berjumlah RM1 bilion dibazirkan.

"Apakah hasilnya? beri komputer yang tidak seberapa kepada budak-budak miskin, bawa balik rumah, tak tahu nak guna lepas itu jadi skandal berlapis.

"Ada orang yang dilantik sebagai pemberi atau penerima akhirnya diberi pilihan sama ada hendak komputer atau hendak duit, orang itu kata hendak duit lah, sebab kalau bagi duit, dapat RM400.

"Banyak di kawasan luar bandar yang sepatutnya menerimanya komputer telah ditawarkan duit RM400," jelasnya kepada Tv Selangor.

Akhirnya kata Azan, projek pemberian notebook tersebut lebih terdedah kepada penyelewengan apabila penerima-penerima notebook tersebut hanya mengambil wang dan bukannya notebook.

Ujarnya lagi, beliau kini sedang mengumpul bukti-bukti untuk mendedahkan perkara tersebut di Parlimen.

Tegasnya, kalau betul kerajaan benar-benar melaksanakan pemberian tersebut, sepatutnya sudah tidak ada lagi orang miskin di negara ini.

"Notebook ini diberikan kepada siapa? kepada kroni sahaja. Kemudian, yang mustahaknya adalah nilai sebenar notebook yang diberikan itu cuma bernilai RM200 berbanding RM1000 yang dijual kepada kerajaan. Notebook yang diberikan itu setakat ketuk tulis nombor dengan perkataan, internet, Wi-Fi semuanya tak ada, tidak boleh buat apa-apa pun.

"Setakat nama saja komputer tapi hakikatnya tidak mempunyai apa-apa fungsi, nilainya murah kualitinya tetapi dinilai RM1000 tetapi pada hal nilai yang sebenar hanya RM200," ujar beliau.

Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan hari ini berkata sehingga kini belum menerima sebarang aduan rasmi mengenai penyelewengan pengagihan notebook 1Malaysia sementara Azan ketika dihubungi menegaskan beliau telah membangkitkan isu penyelewengan tersebut di Parlimen tetapi tidak dihiraukan.

Timbalan menteri berkenaan Datuk Joseph Salang dalam kenyataannya berkata walaubagaimanapun,kementerian melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bersama-sama Kementerian Pelajaran mengadakan pemantauan dan penambahbaikan proses pengagihan secara berterusan.

Read more ...

Rakyat minta jawapan dari Najib

Soalan yang rakyat mahukan jawapannya... Pada tahun 2008, pemimpin pembangkang mendesak supaya satu siasatan dijalankan terhadap pembelian 12 helikopter Eurocopter bernilai RM2.3 bilion yang mereka dakwa dilakukan secara tidak betul.
Kementerian Pertahanan didakwa lebih membayar RM1.4 bilion ketika membeli pesawat itu dari Eurocopter untuk Tentera Udara Diraja Malaysia.Pengadu mendakwa Malaysia menandatangani surat hasrat untuk membeli 12 helikopter Eurocopter EC725 Cougar pada harga RM2.3 bilion, sedang Brazil hanya membayar AS$1.2 bilion untuk membeli 50 unit model yang sama.
Soalan yang rakyat Malaysia mahu jawapannya ialah: Apakah kerajaan Malaysia membeli pesawat terbaik dari segi nilai wang?

Apakah ada kajian kesesuaian dilakukan untuk membandingkan harga dan fungsi helikopter berkenaan?


Dan mengapa ada isu berhubung pembelian pesawat tersebut sehingga memerlukan Jawatankuasa Kira-kira Awam melakukan siasatan?


Tahun sebelumnya pada lewat 2007, Ketua Audit Negara telah membentangkan satu laporan di Parlimen, mendakwa bahawa satu kontrak untuk membina kapal tentera laut diberikan kepada PSC-Naval Dockyard, anak syarikat Penang Shipbuilding & Construction Sdn Bhd, yang dimiliki Tan Sri Amin Shah Omar Shah, menghadapi masalah serius.


Syarikat Malaysia itu dikontrakkan untuk menyerahkan enam bot peronda kepada Tentera Laut pada 2004 dan penghantarannya selesai pada April 2008.


Kontrak itu seharusnya merupakan sebahagian daripada 27 bot peronda luar pantai yang menelan belanja RM24 bilion. Kontrak ini turut merangkumi hak untuk menyelenggara dan memperbaiki semua kapal tentera laut. Bagaimanapun, hanya dua kapal peronda telah diserahkan pada pertengahan 2006.

Terdapat 298 aduan yang direkodkan terhadap dua bot tersebut, berhubung beratus-ratus item yang tidak lengkap. Harga asal kontrak RM5.35 bilion melambung kepada RM6.75 bilion pada Januari 2007.


Menurut Ketua Audit Negara, ia berpunca daripada kegagalan salahurus kewangan yang serius dan ketidakmampuan teknikal kerana PSC tidak pernah membina, kecuali kapal pukat tunda atau bot polis, sebelum diberi kontrak tersebut oleh Menteri Pertahanan ketika itu,
Datuk Seri Najib Tun Razak.

Laporan tersebut mendapati nilai kontrak seharusnya hanya RM4.9 bilion dan dua bot yang diserahkan itupun didapati cacat.


Datuk Seri Najib Tun Razak,
RAKYAT mohon jawapan!!

Read more ...

Anggaran 2000 hadir 3000


KEPALA BATAS 20 Dis. : Kali kedua diadakan konvensyen Pakatan Rakyat semalam dianggap berjaya mencapai matlamatnya, ujar Pengerusi Jawatankuasa konvensyen Dr Mujahid Yusof Rawa.

Katanya yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar, keterlibatan peserta diluar jangkaan, setiap parti menghantar 600 perwakilan. Dicampur dengan pemerhati ia mencecah 3000 orang.

Lebih membanggakan, konvensyen ini berjaya menjawab isu dan tohmahan Umno-Barisan Nasional.

"Konvensyen ini berjaya menjawab persoalan penting seperti isu Melayu, agama Islam, Raja-raja Melayu telah banyak memberi jawapan dalam memahamkan dan menjawab tomahan. Secara rumusan kerjasama ketiga-tiga parti adalah yang perlu ambil kira sebagai penting dan baik. Ketiga-tiga parti pasukan Pulau Pinang berjaya melaksanakan konvensyen di Pualau Pinang baru-baru ini.

"Matlamat konvensyen berjaya dan semua berjalan dengan lancar dari awal hingga akhir," katanya.

Turut menjadi kebanggaan pada kali ini ialah penyertaan pemimpin pelapis dari ketiga-tiga komponen Pakatan Rakyat sehingga mendapat pujian Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu mengulung perbahasannya semalam.

"Kalau kita lihat yang membahas isu adalah kalangan anak muda. Pimpinan pelapis kita tunjukkan, kita tidak kekurangan pelapis. Pimpinan kita dari PAS, DAP dan PKR bukan sahaja banyak tetapi melimpah ruah, dari sudut keupayaan sumber kepimpinan Pakatan Rakyat, saya boleh katakan lebih berkualiti dari barisan nasional.

"Mereka(anak muda) mengambarkan kepada orang ramai bahawa telah bersedia untuk membuat perubahan besar bagi negara ini dan membawa rakyat untuk bersama-sama kita," jelasnya kepada Tv Selangor.

Read more ...

Pengikut ajaran Syiah temui Suhakam

KUALA LUMPUR, 20 Dis . : Empat daripada 200 pengikut ajaran Syiah yang ditahan minggu lalu, hari ini mengadakan pertemuan dengan Suhakam, dipercayai untuk mendapatkan bantuan badan itu.

Bagaimanapun kumpulan yang diketuai Mohd Haidar Mohd Hashim itu enggan memberikan sebarang komen berhubung pertemuan dengan Suhakam.

Walaupun diajukan pelbagai soalan, Mohd Haidar cuma mengatakan pertemuan dengan Suhakam adalah untuk berbincang dan akan mengadakan sidang media dalam tempoh terdekat.

“Hari ini kita hanya mengadakan diskusi dengan Suhakam dan keputusan yang dicapai ini akan dibuat dalam satu sidang media nanti.

“Saya minta maaf kerana tidak boleh beritahu apa yang dibincangkan, kita akan adakan lagi pertemuan dengan Suhakam. Saya tidak boleh kata apa-apa kerana ia turut melibatkan institusi lain, saya kena jaga imej institusi lain juga,” katanya kepada pemberita sebaik sahaja selesai mengadakan pertemuan dengan Suhakam di sini.

Pertemuan itu diadakan sekitar 2 petang tadi dan berlarutan kira-kira satu setengah jam.

Mohd Haidar bagaimanapun tidak menolak pertemuan dengan Suhakam hari ini adalah untuk mendapatkan penjelasan dan nasihat berhubung tangkapan 200 pengikut ajaran Syiah.

“Kita jumpa untuk dapatkan penjelasan dan nasihat daripada Suhakam, dalam minggu ini kita akan datang lagi.

“Semua sudah selesai tapi kita diminta supaya tidak buat sidang media hari ini,” katanya.

Minggu lalu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menahan 200 pengikut dan dua ketua kumpulan ajaran itu di sebuah rumah kedai di Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor pada Khamis lepas.

Sebahagian pengikutnya yang ditahan merupakan pensyarah dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT), peguam dan kakitangan kerajaan.

Pengikutnya terdiri daripada 75 lelaki dan 35 wanita tempatan, enam wanita dan tiga lelaki warga Indonesia, dua wanita Myanmar serta masing-masing seorang lelaki Pakistan, Myanmar dan Iran, manakala selebihnya kanak-kanak.

Dalam serbuan sepasukan penguat kuasa Jais, kesemua pengikut sedang khusyuk berselawat dan mendengar khutbah daripada seorang lelaki warga Iran.

Ia merupakan penahanan terbesar melibatkan pengikut ajaran yang didakwa sesat dicatatkan di Selangor setakat ini.

Jais percaya ajaran tersebut turut tersebar di negeri-negeri lain.
Kumpulan yang ditahan itu menganggap penganut Islam mazhab lain sebagai kafir dan halal dibunuh.

Dua ketua kumpulan itu telah dihadapkan di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat dan dibebaskan dengan ikat jamin.

Manakala pengikut lain pula turut dibebaskan dengan jaminan Jais dan akan dipanggil untuk diambil keterangan dalam masa terdekat.

Read more ...

Umno meroyan : kerajaan BN yang lulus projek, tuduh kerajaan PR nak roboh surau

NONESHAH ALAM, 20 Dis. : Kerajaan Selangor tidak terlibat langsung dengan pelan pembangunan tapak sebuah surau di Rawang yang dibantah sekumpulan penduduknya semalam, dakwa setiausaha politik kepada menteri besar Faekah Husin.

Beliau menjelaskan bahawa tanah yang terlibat dalam projek pembangunan tersebut dimiliki oleh dua buah syarikat pemaju yang menjalankan projek tersebut secara usaha sama.

Sebuah daripada syarikat itu didakwa tidak lagi mempunyai sebarang kaitan dengan kerajaan negeri.

Sehubungan itu, Faekah (kiri) berkata, pihak yang terlibat dalam perhimpunan itu, termasuk pemimpin Umno sepatutnya membuat penyelidikan terlebih dahulu sebelum membuat sebarang "tuduhan liar".

Beliau juga mendakwa kerajaan terdahulu pimpinan BN sebenarnya yang telah meluluskan kedua-dua syarikat terbabit menjalankan projek tersebut atas tanah tersebut termasuk lot yang telah diwartakan untuk pembinaan surau.

“Fakta jelas mendedahkan siapa yang sebenarnya telah mengorban orang Melayu dan Islam di Rawang.

"Saya rasa mungkin lebih sesuai penduduk berhimpun di pejabat Umno dan MCA untuk membuat aduan mereka,” kata beliau dalam kenyataan hari ini.

Jemput SPRM

Semalam, Badan Bertindak Surau Al-Hidayah (BBSAH) Kampung Melayu Rawang dilaporkan berhimpun dalam demonstrasi secara aman bagi membantah pengambilan tapak surau itu.

Penasihat BBSAH Datuk Ir Md Nasir Ibrahim dilaporkan berkata ketidakcekapan kerajaan negeri sekarang menyebabkan satu-satunya tanah orang Melayu di pekan Rawang yang luasnya tidak seberapa jatuh ke tangan swasta.

NONEBeberapa pemimpin BN, antaranya Pengerusi Biro Agama Umno Selangor Datuk Zainal Abidin Sakom turut kelihatan turut serta dalam perhimpunan itu.

Berhubung status gerai-gerai tanpa lesen yang beroperasi di sekitar surau berkenaan, Faekah berkata laporan awal yang diterima dari Pejabat Daerah Gombak mendedahkan ia dibina secara haram tetapi sewa dikutip oleh seorang bekas ahli jawatankuasa surau untuk mengisi tabung surau itu.

Bagaimanapun, katanya, ahli jawatankuasa baharu surau berkenaan mendakwa kutipan itu tidak pernah disalurkan ke tabung surau.

“Saya menyeru polis dan SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah
Malaysia) membuat siasatan lanjut berkenaan hal ini dan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor akan memberi kerjasama penuh,” katanya.

Faekah juga berkata kerajaan Selangor akan memastikan penduduk di Kampung Melayu, Rawang, mempunyai kemudahan surau walaupun notis perobohan dan pemindahan telah dikeluarkan oleh syarikat pemaju bagi menjalankan projek pembangunan yang telah diluluskan lapan tahun lalu.

Kerajaan Selangor melalui Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan berusaha untuk menyelesaikan masalah ini agar penduduk di kampung itu dapat terus menjalankan ibadat seperti biasa.

Read more ...

Tidak mustahil Pakatan menang di Tenang

KUALA LUMPUR, 20 Dis. : Meskipun menyedari gelanggang saingan “tidak sama rata”, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mahu jentera Pakatan Rakyat meningkatkan usaha meraih sokongan pengundi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Sehubungan itu, kata Hadi, tidak mustahil bagi Pakatan Rakyat yang akan meletakkan calon PAS memenangi pilihan raya kecil DUN Tenang sekiranya kesemua jentera bekerjasama ke arah itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menetapkan tarikh pilihan raya kecil kerusi DUN Tenang, pilihan raya kecil ke-14 sejak Mac 2008, Jumaat ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata parti Islam itu kini sedang membuat persiapan bagi menghadapi pilihan raya kecil DUN Tenang.

“Kita ada cawangan di sana, kita kini sedang membuat persiapan jentera bagi menghadapi pilihan raya kecil DUN Tenang.

“Kita sedar untuk capai kemenangan tidak mudah kerana keadaan padang yang tidak sama rata yang kalau lihat memihak kepada BN.

“Tetapi walaupun tidak sama rata tidak mustahil bagi kita untuk mencapai kemenangan di sana,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini.

Mengenai soal siapa yang akan menjadi calon PAS di DUN Tenang, Hadi bagaimanapun berkata satu mesyuarat akan diadakan bagi menentukan siapa yang akan menggalas tanggungjawab itu.

“Mengenai soal calon kita masih belum tentukan, kita akan adakan mesyuarat dan kita serah kepada PAS Johor untuk menentukan calon.

“Setakat ini kita masih belum putuskan siapa calon kita di DUN Tenang,” katanya.

BN dan Pakatan Rakyat sudah mengumumkan akan menurunkan calon masing-masing. BN akan diwakiki Umno manakala Pakatan Rakyat pula PAS.

Kerusi DUN Tenang kosong setelah Datuk Sulaiman Taha meninggal dunia Jumaat lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan penyakit kencing manis di Hospital Pakar Ampang Puteri di sini.

Allahyarham Sulaiman mempertahankan kerusi DUN Tenang pada pilihan raya umum ke-12 dengan menewaskan calon PAS Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi.

DUN Tenang yang terletak dalam kawasan Parlimen Labis mempunyai 14,511 pengundi berdasarkan perangkaan SPR 2008 dengan kira-kira 50 peratus pengundi adalah kaum Melayu, Cina 38 peratus dan India 12 peratus.

Ia pilihan raya kecil yang ke-14 sejak pilihan raya umum 2008 dan yang pertama diadakan di Johor.

Read more ...

Presiden MCA semakin tidak tenang akibat PRK Tenang

PRK ke-14: Chua Soi Lek tak Tenang?

【PRK Tenang】Pertarungan ini merupakan kayu uji kepada Chua Soi Lek. Seandainya BN gagal menang dengan sokongan lebih 50% daripada masyarakat Cina, maka kemenangan itu membawa makna kekalahan. Ketika dihubungi MerdekaReview, beliau menekankan bahawa ia merupakan PRK pertama di negeri Johor, iaitu kubu BN, dan ia menguji sejauh manakah benarnya dakwaan BN, bahawa Johor masih kubu yang kukuh untuk BN.

Pilihan raya kecil ke-14 bakal menyusul selepas ADUN Tenang Sulaiman Taha meninggal dunia, awal pagi tadi. PRK ini merupakan pilihan raya kecil pertama yang diadakan di kubu Barisan Nasional - negeri Johor, malah kubu Presiden MCA Chua Soi Lek sendiri, kerana terletak di bawah kawasan parlimen Labis.

Pengkaji politik Wong Chin Huat (gambar kanan) berpendapat, pertarungan ini merupakan kayu uji kepada Chua Soi Lek. Seandainya BN gagal menang dengan sokongan lebih 50% daripada masyarakat Cina, maka kemenangan itu membawa makna kekalahan. Ketika dihubungi MerdekaReview, beliau menekankan bahawa ia merupakan PRK pertama di negeri Johor, iaitu kubu BN, dan ia menguji sejauh manakah benarnya dakwaan BN, bahawa Johor masih kubu yang kukuh untuk BN.

Jikapun BN menang, "dari mana undi itu datang" menjadi persoalan penting. Labis merupakan kubu Chua Soi Lek, yang diwarisi dari bekas Presiden MCA Ling Liong Sik pada tahun 2004. Chua yang tidak bertanding dalam PRU pada tahun 2008 berikutan terdedahnya skandal seks dirinya, menyerahkan kerusi ini kepada anaknya, Chua Tee Yong, yang kini menyandang jawatan Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.

Kemenangan membawa makna kalah jikalau...

Justeru itu, PRK ini merupakan pertarungan Chua Soi Lek untuk bangkit semula. Bukan sahaja MCA perlu memenangi undi Cina, malah BN perlu menang dengan majoriti yang besar. Oleh itu, jikalau Chua Soi Lek gagal meraih 50% atau lebih undi Cina, maka kemenangan itu memberi makna kekalahan.

Pengkaji Merdeka Center, Tan Seng Keat pula berkata, BN mungkin tidak bermasalah untuk mempertahankan kerusi ADUN ini, tetapi undi majoriti dalam PRK ini menjadi tumpuan ramai, yang harus diteliti.

Tan Seng Keat yang juga seorang penduduk Johor berkata, "Ia sesuatu yang menarik sama ada Chua Soi Lek mampu mengembalikan sokongan Cina yang memihak kepada pembangkang pada PRU lalu. Dan ia bakal menentukan sama ada Chua mampu membuktikan jasa diri kepada UMNO dengan prestasi yang lebih terserlah."

Selain itu, Wong Chin Huat berkata, PRK Tenang membantu rakyat untuk menilai sama ada PRK Galas dan PRK Batu Sapi yang memberi kemenangan kepada BN itu adalah pola "kembalinya sokongan kepada BN", ataupun sekadar disebabkan faktor tempatan. Kedua-dua Galas dan Batu Sapi adalah kawasan pinggiran, maka strategi BN untuk menekankan "pembangunan" agak berkesan.

8 Mac 2008: Pengundi Cina memihak pembangkang

Dalam PRU ke-11 pada tahun 2004, Chua Soi Lek menewaskan calon DAP Tee Gey Yan dengan majoriti 10,729 undi di kawasan parlimen Labis. PRU ke-12 pada tahun 2008 pula menyaksikan bagaimana anaknya Chua Tee Yong menewaskan calon DAP Teo Eng Ching hanya dengan majoriti 4,094 undi.

Tenang adalah DUN yang terletak di bawah kawasan parlimen Labis, dan dipertandingkan oleh calon PAS. Seandainya diteliti, di kawasan di mana nisbah populasi pengundi terdiri daripada majoriti Cina, seperti Bandar Labis Timor, Bandar Labis Tengah dan Labis - calon PAS mampu memperolehi 50% hingga 67% undi.

Misalnya, pengundi Bandar Labis Tengah yang terdiri 96% Cina, PAS memperolehi 66.8% undi. Untuk kerusi parlimen pula, DAP memperolehi 73.8% undi. Di Bandar Labis Timor yang mempunyai 63.5% pengundi Cina, PAS memperolehi 52.5% undi, sementara DAP pula mendapat 57% undi. Di Labis yang mempunyai 58.3% Cina dan 32.4% India, PAS mendapat 50.6% dan DAP mendapat 60.4%.

Statistik menunjukkan bahawa pengundi Cina telah menyokong pembangkang (PAS dan DAP) pada PRU tahun 2008, memandangkan undi pembangkang mendahului BN di kawasan yang majoritinya Cina.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, beliau yakin PAS akan mendapat sokongan Cina dengan kerjasama Pakatan Rakyat. Sebaliknya, cabaran PAS adalah untuk mendapatkan sokongan peneroka FELDA.

PR harus menarik sokongan peneroka FELDA

Tenang yang mempunyai 13 unit peti undi keseluruhannya, adalah kawasan campuran, desa-bandar, dan merupakan kubu tradisional BN. Menurut perangkaan PRU tahun 2008, nisbah populasi pengundi adalah 49.66% Melayu, 38.13% Cina, 12.11% India dan 0.10% lain-lain.

Tan Seng Keat menjelaskan, pengundi Melayu di sini kebanyakannya terlibat dalam aktiviti pertanian, misalnya kelapa sawit atau getah. Oleh itu, kenaikan harga bahan mentah mungkin melegakan mereka dari segi ekonomi. Penduduk Cina pula kebanyakannya pekebun atau peniaga, dengan keadaan ekonomi yang agak baik.

Ketika dihubungi MerdekaReview, Presiden Persatuan Anak Peneroka FELDA Kebangsaan, Mazlan Aliman berkata terdapat tiga kawasan FELDA di Tenang, iaitu FELDA Tenang, Cehmpal Barat dan Chemplak - kesemua ini adalah kawasan kubu BN, maka PAS perlu menarik sokongan di kawasan FELDA seandainya ingin menang.

Mazlan Aliman berpendapat, PAS harus tumpu untuk menarik sokongan pengundi muda generasi kedua dan ketiga kawasan FELDA, kerana mereka berdepan dengan masalah tiada rumah dan gaji rendah. Generasi kedua dan ketiga di kawasan FELDA ini hanya boleh menjadi buruh di ladang.

Di FELDA Tenang yang terdiri daripada 98.5% Melayu, sokongan BN masih teguh. PAS hanya meraih sokongan 20.4% undi dan DAP hanya memperoleh 10.2% undi. Malah di kawasan Cehmpal Barat dan Chemplak, PAS memperoleh 18.6% dan 18.7% undi masing-masing.

Seandainya dilihat pada kawasan yang terdiri daripada lebih 90% Melayu, seperti Kampung Rendong, Pekan Ayer Panas dan Sawah Bharu, undi yang diperolehi PAS hanya berada antara 18% dengan 32%.

Apa yang menarik, komuniti India memperlihatkan dua pola pengundian yang berbeza dalam PRU 2008. BN memperolehi 67.9% undi di Ladang Bukit Dato yang terdiri daripada 46.6% pengundi India. Tetapi di Ladang Labis Utara yang terdiri daripada 71.7% India, kedua-dua pihak memperolehi 50% sokongan.

Majoriti BN mungkin berkurang

Walaupun Tan Seng Keat (gambar kanan) meramalkan bahawa BN mampu mempertahankan kerusi DUN Tenang, tetapi beliau menganggap PR mampu mengurangkan undi majoriti kepada 1,500 undi. Beliau berkata, penduduk tempatan berdepan dengan masalah seperti kenaikan tarif air di Johor, pemindahan generasi muda ke luar negeri dan sebagainya.

Menurut satu kenyataan ahli parlimen Bakri-Johor, Er Teck Hwa sebelum ini, tarif air domestik di Johor telah meningkat dari 98 sen kepada RM1.05, di samping air industri yang berharga RM2.93 seunit pula mengalami peningkatan antara 0.15% hingga 17%.

Selain itu, Tenang berdepan dengan masalah pemindahan orang muda ke luar negeri. Ramai daripada generasi muda di Labis telah bekerja di luar negeri, terutamanya Singapura. Lantaran daripada itu, warga tua menjadi penduduk utama di kawasan pekan di situ. Penuaan penduduk bertambah ketara, semakin hari semakin hilang dinamiknya pekan ini.

Menurut pemerhatian Tan Seng Keat, MCA menawarkan perkhidmatan di tempatan yang agak baik, dan generasi tua Cina bercenderung untuk mengundi BN.

Pengundi Tenang tentukan harga minyak dan elektrik

Bagaimanapun, Wong Chin Huat menganggap keputusan PRK Tenang sebagai ujian terhadap langkah transformasi ekonomi Najib Razak. Wong berkata, BN masih menang di PRK Galas dan Batu Sapi pada November walaupun menaikkan harga minyak, gas dan gula pada 16 Julai 2010. Seandainya BN masih menang dalam PRK Tenang yang bakal berlangsung, setelah kenaikan harga baru-baru ini, maka Najib akan berkata pengundi merestui keputusan kerajaan untuk mengurangkan subsidi.

Sebaliknya, seandainya BN berdepan dengan pertarungan sengit dalam PRK ini, maka Menteri Jabatan Perdana Menteri merangkap Ketua Pegawai Eksekutif PEMANDU Idris Jala perlu mengetepikan subsidy rationalization-nya. Selain itu, gelombang "harga naik" bakal membadai rakyat dengan cadangan PEMANDU untuk mengenakan fuel consumption tax, dan keputusan kabinet untuk meluluskan kenaikan tarif elektrik.

Dengan terus-terang Wong Chin Huat berkata, kira-kira 30,000 pengundi kawasan Tenang bakal menentukan nasib rakyat Malaysia - sama ada untuk menanggung harga minyak dan elektrik yang lebih tinggi atau sebaliknya.

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor, MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting dari teks asal.

Read more ...

Konvensyen PR berjaya

Tujuh kejayaan Konvensyen Pakatan Rakyat

Setinggi-tinggi tahniah kepada pimpinan dan seluruh warga Pakatan Rakyat kerana berjaya sepenuhnya mengadakan Konvensyen Kedua Pakatan di Pulau Pinang Ahad lalu.

Tahniah khusus kepada Dr. Mujahid Yusof Rawa, Pengarah Sekretariat Konvensyen dan seluruh panitia besar dan kecilnya kerana menyelenggarakan Konvensen tersebut dengan teratur, lancer dan mencapai matlamat serta menarik perhatian umum.

Ada tujuh kejayaan besar konvensyen itu ialah:

Pertama: Mampu mencapai matlamat mengumpul dan memperlihatkan kesepakatan dan kekuatan Pakatan Rakyat walaupun selama dua tahun ini ia ‘diserang’ tidak henti-henti oleh musuh politiknya dari segenap sudut.

Kira-kira 2,000 yang hadir tidak berganjak dari awal hingga akhir menghadiri Konvensyen tersebut - menjadi manifestasi keazaman dan kesungguhan warga Pakatan Rakyat untuk mempertahankan Pakatan.

Kedua, telah berjaya menjawab semua fitnah dan tuduhan musuh politknya dengan jelas dan meyakinkan. Puluhan pengamal media – dalam dan luar negara – menyaksi dan melaporkan jawapan ini.

Ketiga, kejayaan Pameran Kejayaan Pakatan Rakyat yang memerintah beberapa buah negeri. Pameran tersebut member erti dan memeriahkan konvensyen tersebut.

Keempat, keputusan padu – dengan sebulat suara - mengekalkan terus Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang, walaupun beliau digantung selama enam bulan sebagai ahli parlimen.

Ini tentu sekali mengecewakan harapan musuh politik Pakatan Rakyat untuk menyisihkan sama sekali Anwar dari arena politik nasional dan antarabangsa.

Keputusan terus mengekalkan Anwar sebagai Ketua Pembangkang diumumkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika membuat ucapan penggulungan di konvensyen tersebut.

"Kita tetap mahu berketuakan beliau," kata Datuk Seri Abdul Hadi yang diiringi tepukan gemuruh para perwakilan dan pemimpin Pakatan yang menyertai konvensyen itu.

Anwar bersama dengan Azmin Ali (Gombak), Karpal Singh (Bukit Gelugor) dan R Sivarasa (Subang) telah digantung dari Dewan Rakyat Khamis lalu, tanpa diberi peluang membela diri bersabit isu Apco.

Kelima, pengumuman Karpal Singh yang menegaskan bahawa DAP menerima Islam sebagai agama rasmi Malaysia dan akan mempertahankan perlembagaan dengan segala peruntukan yang terkandung di dalamnya.

“Isunya ialah negara Islam dan ia harus diselesaikan secepat mungkin. DAP menerima Islam sebagai agama rasmi negara. Soal bersabit negara Islam adalah sesuatu yang kami boleh berunding dan saya yakin kita boleh mencapai konsensus,” kata Karpal. Ini kali pertama Karpal membuat pengumuman sedemikian.

Walaupun pengumumkan pemimpin DAP ini kemungkinan tidak akan meredakan tuduhan musuh politik Pakatan, namun pengumuman ini sangat membantu menjelaskan kedudukan isu Islam ini kepada semua pihak.

Kejayaan keenam Konvensyen Pakatan Rakyat itu ialah mengumumkan program 100 hari untuk rakyat melalui reformasi tulen yang boleh dilaksanakan di bawah pentadbiran Pakatan apabila berkuasa.

Program itu adalah resolusi sepuluh perkara yang menggariskan secara terperinci bagaimana Pakatan akan mentadbir negara untuk kebaikan semua rakyat Malaysia jika berkuasa.

Pemimpin Pakatan akan menandatangani dokumen tersebut, yang dijangka akan dijadikan manifesto gabungan itu dalam pilihan raya umum akan datang.

Kejayaan ketujuh konvensyen itu ialah mengesahkan dokumen bertajuk 'Ubah Sekarang, Selamatkan Malaysia' yang menggaris banyak isu yang dibangkitkan, seperti krisis, resolusi, program 100 hari, kenyataan bersama, deklarasi dan dasar-dasar Pakatan ketika gabungan mempersiapkan diri untuk menawan Putrajaya.

Dokumen 20 halaman itu yang akan diedarkan secara meluas, akan menerangkan kepada pengundi iaitu rancangan bagaimana gabungan itu akan memerintah negara jika mengambil alih Kerajaan Persekutuan dalam pilihan raya umum akan datang, yang dijangka diadakan awal tahun depan.

Keseluruhannya ialah mesej konvensyen ini sangat jelas bahawa masa, kekuatan tenaga dan segala yang ada pada Pakatan Rakyat tidak boleh lagi dibazirkan walau seketikapun melainkan berusaha keras dengan bijaksana, menyusun langkah dengan strategi berkesan untuk mendapat mandat dari rakyat bagi ke Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang.

Ini bukan sebuah ilusi atau khayalan pengembara, tetapi sebuah kenyataan – lebuh raya perjuangan yang panjang dan terbentang luas - yang sangat menjanjikan kemenangan jika Pakatan Rakyat dapat mengekalkan terus kesepaduan dan gerak kerja serta strategi yang bijaksana.

Selepas konvensyen ini, gerak kerja terawal bagi pendukung Pakatan Rakyat sedang menanti di Dun Tenang, Labis, Johor untuk berdepan dengan sebuah pilihan raya kecil di sana.

Tentu saja kesepaduan warga Pakatan Rakyat dan rakyat umum yang menyokongnya akan menumpukan perhatian ke sana, sebuah pilihan raya kecil berskala besar justru Umno BN dijangka akan berhempas pulas untuk mempertahankan Dun tersebut, sementara Pakatan Rakyat pula – yang diwakili PAS - juga akan berusaha keras untuk menawan Tenang.

Kita yakin dengan suntikan semangat baru di konvensyen di Pulau Pinang itu, warga Pakatan Rakyat akan berusaha keras dengan penuh keazaman, mengatur strategi kempen dengan bijaksana.

Warga Pakatan Rakyat tentu saja mampu berdiri gagah di Dun Tenang ini justru ia telah menunjukkan kemampuan menangkis segala serangan politik musuh politik Pakatan.

Read more ...