Saturday, March 26, 2011

Ahli Parlimen PR berjaya pastikan PM baca memorandum walaupun dihalang

Kenyataan: Penghantaran Memorandum kepada Perdana Menteri Dihalang

Er telah memastikan Perdana Menteri membaca memorandumnya walaupun dihalang oleh pengawal peribadi PM. Dari kiri, Menteri Besar Johor, YAB Abdul Ghani yang tidak senang dengan kedatangan Er

Pada 26 March 2011, Perdana Menteri telah melawat ke Muar sempena lawatan bersiri ke seluruh negara untuk mendengar masalah rakyat.

Er telah mengambil kesempatan ini untuk menghantar satu memorandum kepada PM sempena lawatannya ke bandar Muar. Dalam memorandum tersebut, beliau telah mengungkitkan masalah-masalah yang dihadapi oleh penduduk Muar.

Er berharap masalah tersebut dapat diselesaikan dalam masa yang terdekat sempena lawatan PM ke Muar.


Namum begitu, pengawal peribadi PM telah menghalang Er daripada mendekati PM. Er telah ditarik dan diberikan amaran oleh pengawal peribadinya supaya tidak menghampiri PM dan menyatakan kepadanya memorandum tersebut boleh diserahkan kepada PM melalui mereka.

Walaupun dihalang, Er berkeras untuk menghantar memorandum tersebut kepada PM secara peribadi dan beredar dari situ setelah PM membaca memorandumnya.


Er amat sangsi dengan tujuan PM yang mengadakan lawatan ke seluruh negara untuk mendengar masalah rakyat hal ini demikian kerana Er sebagai wakil rakyat kawasan Bakri telah mewakili penduduk setempat untuk mengemukakan masalah penduduk kepada PM namum kedatangannya telah dihalang oleh pengawal peribadi PM.

Sekiranya Er yang merupakan seorang wakil rakyat telah mendapatkan sambutan sebegini apatah lagi rakyat biasa yang cuba untuk menyampaikan masalah mereka kepada PM?


Pengawal peribadi PM telah menghalang Er daripada mendekati PM dan menyatakan penyerahan memorandum tersebut boleh dilakukan melalui mereka.

Tindakan sebegini telah berlawan dengan tujuan asal lawatan bersiri PM ke seluruh negara iaitu mendekati rakyat dan mendengar masalah rakyat.

Kebiasaanya masalah rakyat akan disampaikan oleh pegawai tempatan termasuk wakil rakyat kepada PM dan PM akan melawat kawasan tersebut untuk menyelesaikan masalah rakyat.

Sekiranya masalah tersebut telah diserahkan melalui pihak ketiga tanpa sebarang penerangan dan penjelasan lanjut, adakah PM akan memahami masalah rakyat? sedangkan pihak ketiga tersebut bukan berasal dari kawasan tersebut.

Sekiranya tindakan pengawal tersebut adalah sah, mengapa PM harus melawat ke seluruh negara? PM hanya perlu menempatkan mereka di seluruh negara dan masalah rakyat hanya perlu diserahkan kepada mereka dan mereka akan menyerahkanya kepada PM.


Berikut adalah kandungan memorandum tersebut:


Yang berbaju biru merupakan pengawal peribadi PM, manakala yang berbaju putih merupakan penolong Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Shafie Apdal. Mereka sedang memberikan amaran kepada Er supaya tidak menghampiri PM dan memorandum tersebut boleh diserahkan kepada PM melalui mereka

Read more ...

PKR dan DAP Selesai Isu kerusi pilihanraya Sarawak


PULAU PINANG 27 MAC : Parti Keadilan Rakyat dan Parti Tindakan Demokratik berjaya menyelesaikan isu pengagihan kerusi antara dua parti komponen Pakatan Rakyat itu dalam menghadapi Pilihanraya Negeri Sarawak.

Setiausaha Agong DAP Lim Guan Eng mengesahkan bahawa persetujuan sudah dicapai manakala butiran terperinci akan di umumkan dalam tempoh terdekat.

“Setiap kelewatan menyelesaikan isu ini akan merugikan kita. Sudah sampai masanya kita bekerja sebagai satu pasukan,” Lim memberitahu pemberita.

“Kita harus memberi fokus kepada menggembeling tenaga kita untuk menafikan Barisan Nasional majoriti dua pertiga di Dewan Undangan Negeri Sarawak,” tegas beliau.

Kedua-dua parti itu sebelum ini dikatakan gagal mencapai persetujuan di atas pihak mana harus bertanding di enam kerusi - Padungan, Batu Kawa, Senadin, Piasau, Balau Ringin dan Dundop.

Hari penamaan calon untuk pilihanraya negeri Sarawak ditetapkan 6 April manakala pembuangan undi adalah pada 16 April.

Read more ...

Rozali SYABAS salahkan bumiputera tak rebut peluang macam dia

Bumiputera sendiri harus dipersalah: Rozali

http://images.forbes.com/media/2011/03/02/0302_rozali-ismail_650x455.jpgSHAH ALAM -Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, saham milik syarikat Bumiputera berkurangan hampir 96 peratus daripada RM54 bilion kepada RM2 bilion disifatkan sesuatu yang membimbangkan.

Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS) dan Yang Dipertua (YDP) Majlis Perundingan Ekonomi Melayu (Mapem), Tan Sri Rozali Ismail berkata, trend itu menunjukkan kaum Bumiputera kurang berminat untuk merebut peluang-peluang yang ada dalam bidang perniagaan dan pelaburan.

Menurutnya, dalam hal itu, beliau juga berpendapat kaum Bumiputera sendiri harus dipersalahkan kerana hanya melihat sesuatu isu itu dari sudut sempit.

“Disebabkan kita terlalu fokus dalam memperjuangkan bahagian dan hak Bumiputera, kita lupa nilai perjuangan Bumiputera sebenar, mengecap kekayaan negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, zaman dan landskap perniagaan berubah dan sekiranya Bumiputera ingin berjaya, mereka harus meneroka serta mencari arah baru dalam perniagaan dan mewujudkan peluang baru dalam abad ke-21 ini.

Katanya, Dewan Perniagaan dan pemegang kepentingan perlu membina semangat persaingan dan bekerjasama dalam kalangan institusi serta industri bagi memastikan pembangunan idea-idea yang baik, berjaya menembusi pasaran dan memberi impak positif untuk masa depan.

Rozali berkata, sesuai dengan keputusan Najib, DPMMS dan Mapem akan mengkaji serta meneliti masalah yang menyebabkan isu pegangan saham Bumiputera jatuh dan seterusnya mencari jalan memastikan pegangan tersebut dipertingkatkan.

Read more ...

760 ahli PKR Indera Mahkota sepakat pertahan kemenangan

Azan tekad pertahankan Indera Mahkota

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihe1bPZsNMzr5enZbDdykcZtJWD9o_CUCsi5hcLfPTOr2PHkS0EzZkYuXdD6DvO7ob5Zwy5pRhyJdGlvQZJS-ZGLLLdQW635YFbfVY8oqPVUGPTdrPYG7xdQ5AD6NpDDGDbq45L_UggqTZ/s1600/Azan+Ismail+01.jpgKUANTAN – Ketua Cabang Indera Mahkota, Azan Ismail kini mengambil alih semula sepenuhnya pentadbiran dan operasi PKR di cabang itu setelah bekas pemangkunya, Ibrahim Sidik berpaling tadah dan menyertai UMNO baru-baru ini.

Beliau yang juga Pengerusi PKR Terengganu berkata, kedudukan PKR dan Pakatan Rakyat di Indera Mahkota kini berada dalam keadaan yang cukup berbahaya dan perlu diselamatkan disebabkan ‘serangan’ yang dilakukan Barisan Nasional (BN) yang tidak henti-henti ketika ini.

Menurutnya, ‘serangan’ itu akan terus dilakukan BN sehinggalah keyakinan rakyat terhadap parti itu lenyap terutamanya menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-13 nanti.

“Pakatan Rakyat di Indera Mahkota merupakan cabang terkuat di negeri ini dan sebab itulah BN sehabis mungkin akan cuba ‘menyerang’ kami dalam pelbagai bentuk ‘serangan’ sehinggalah PRU ke-13 nanti.

“Bagaimanapun saya ingin ingatkan bahawa Pakatan Rakyat Indera Mahkota akan pertahankan cabang ini sebaik-baiknya dan tidak takut terhadap sebarang desakan atau tekanan untuk melumpuhkan Pakatan Rakyat di kawasan ini,” katanya dalam satu sidang media di pejabatnya, di sini semalam.

Dalam pada itu juga beliau turut menafikan bahawa kenyataan mengenai ‘PKR Nazak’ yang disiarkan kelmarin merupakan satu kesilapan dan bukannya dikeluarkan olehnya.

Azan yang juga ahli Perlimen Indera Mahkota turut mengingatkan ahli-ahli Pakatan Rakyat Indera Mahkota dan juga di negeri ini supaya saling ingat mengingati agar tidak terjerat dengan helah BN seperti mana yang berlaku terhadap tiga individu parti itu sebelum ini.

“Soal mereka terima imbuhan atau tidak untuk lompat parti itu bukan soal kami, itu soal mereka dengan UMNO dan BN. Tetapi kami amat kecewa apabila amanah yang diberikan kepada mereka untuk menguruskan parti tidak dilaksanakan dengan betul sebaliknya sanggup menjadi ‘alat’ UMNO untuk memusnahkan parti ini,” katanya.

Beliau berkata, Pakatan Rakyat sebelum ini juga sudah lali dengan serangan-serangan sebegini dan beliau percaya tidak ada lagi ahli PKR cabang itu yang tulen akan melompat parti lagi.

Menurutnya, PKR Indera Mahkota mempunyai 760 ahli berdaftar dan mereka semua sudah berikrar untuk berdiri teguh bagi mempertahankan cabang itu daripada terus diserang.

“Biarlah apa yang berlaku baru-baru ini kita jadikannya sebagai satu iktibar dan apa yang penting adalah kejituan hati Pakatan Rakyat untuk terus berjuang membawa agenda rakyat dan saya yakin kekuatan kita sebelum ini masih lagi kukuh dan utuh,” katanya.

Ditanya sama ada beliau akan melepaskan jawatan Pengerusi PKR Terengganu untuk memberi tumpuan di Indera Mahkota, Azan menegaskan bahawa beliau dilantik jawatan itu adalah atas arahan pusat dan tanggungjawab itu akan terus dipikulnya sebagai satu amanah.

Menurutnya, fokus utamanya kini adalah bersama-sama rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat untuk membentuk satu strategi yang kuat melalui Sekretariat Pakatan Rakyat yang sudah pun ditubuhkan sebelum ini bagi memastikan kemenangan mereka pada PRU ke-13 nanti akan dapat dipertahankan.

“Kami yakin Indera Mahkota masih mampu kami pertahankan kerana kami tahu apa kekuatan dan kelemahan kami yang perlu diperbaiki dan diperkuatkan terutamanya menjelang PRU ke-13 nanti,” katanya.SH

Read more ...

MRT- Kerajaan masih tak belajar dari kesilapan lama?

http://www.harakahdaily.net/v2/images/stories/dr-zulkifli.jpgSaya menulis makalah ini setelah sedikit kecewa dan gagal menjadi penyemak-imbang yang berkesan di Dewan Rakyat, khususnya tentang MRT setelah mendengar jawapan dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri, DS Nazri Aziz. Berdepan dengan realiti kedegilan bercampur keangkuhan pihak kerajaan, saya serah kepada rakyat; tuan dan boss yang sebenar, untuk menilai serta membuat keputusan yang muktamad.

Dalam majalah The Edge, sedikit waktu dahulu (Ogos 16, 2010), wartawan M Shanmugan dalam kolumnya Big Money berkebetulan membuat “Cover Story” tentang projek Bakun, menonjolkan perihal kepincangan dan kebejatan pengendalian projek mega tersebut. Penulisan beliau seperti biasa menarik, cukup bermaklumat serta analisisnya mendalam.

Berdepan dengan satu lagi projek mega yakni Mass Rapid Transit (MRT), amat wajar bagi semua, khususnya pihak pimpinan tertinggi BN supaya meneliti segala teguran tajam dan peringatan berguna beliau. Itu pun kalau kerajaan PM Najib benar-benar menghayati slogannya bahawa ”Era kerajaan tahu semua telah berlalu”.

Kalau tidak, maka sah seperti dikatakan sifu pengurusan ”kemuncak kebebalan adalah mengulangi kerja yang sama dan pada setiap kali ulangan mengharapkan natijah yang berbeza”. Kerajaan Najib, kalau tidak mengambil tindakan tegas ke arah penambahbaikan, semakin jelas sedang mengulangi ketempangan pengurusan lama, kalau tidak lebih buruk lagi.

Fasa Pertama MRT Sungai Buloh-Kajang (MRT SG-K) yang mempunyai landasan sepanjang 51 km dengan membabitkan 9.5 km landasan bawah tanah, jelasnya adalah projek infrastruktur paling mega yang pernah dijalankan kerajaan BN. Sejak sebulan perancangan projek ini dipamerkan untuk mendapat maklum balas rakyat dan pengguna, maka banyak juga yang akhirnya terdedah setelah hampir setahun cadangan MRT ini pertama kalinya dibentangkan kepada kabinet oleh Gamuda-MMC.

Dengan Putrajaya berharga RM20 billion sementara KLIA pada RM10bilion, maka MRT SB-K yang pada asal adalah RM26.5 bilion dan kini dianggarkan oleh banyak pihak akan menelan RM50 bilion, adalah projek infrastruktur paling mahal dan mega. Penulis ketika mengasak Menteri JPM yang menggulung perbahasan Titah, ingin memberitahu umum bahawa semua hal tentang harga adalah tentatif dan ’guesstimate’, tidak muktamad seperti yang diberitahu Menteri. Itu hakikat yang semua perlu tahu.

Untuk ingatan semua, pertama-tama diumumkan projek MRT ini semasa PM Najib sebutkan dalam pelancaran RMK-10, kemudian dalam NKRA seterusnya dalam NKEA dan akhirnya menjadi antara mercu-tanda projek EPP atau Entry-Point-Project dalam Economic Transformational Program atau ETP (Program Peralehan Ekonomi). Tegasnya, projek sama yang telah diulang sebut dalam kesemua perancangan Najib.

Mengikut laporan awalnya, ia adalah pelaburan pihak swasta, mungkin sebagai “Domestic Direct Investment atau DDI”. Itulah kali terkahir ia disebutkan sebagai projek pelaburan swasta sesuai dengan hasrat kerajaan Najib untuk membuktikan bahawa target penambahan pelaburan swasta sebanyak RM115 bilion atau peningkatan 12.5% dalam 5 tahun RMK-10 yang bakal beliau capai KPInya.

Kini umum tahu dan mana-mana kerajaan di bumi ini juga tahu, bahawa projek infrastruktur khususnya pengangkutan awam darat keretapi, sukar untuk dimajukan pihak swasta. Sebabnya mudah. Projek seumpama MRT ini mempunyai pulangan komersial yang rendah tetapi pulangan ekonomi yang tinggi justeru kesan berganda dan limpahan ekonominya. Secara lebih khusus kadar pulangan dalaman ekonominya atau economic Internal Rate of Return (IRR) adalah 25%, sementara kadar pulangan dalaman komersialnya atau commercial IRR hanya 4%.

Ini menyebabkan kaedah memajukan projek ini secara penswastaan adalah tidak menarik kecuali, seperti biasa kerajaan terpaksa membuat pelbagai insentif. Kalau mahu juga dilakukan secara penswastaan, kerajaan akan terpaksa mengulangi kesilapan lama dengan menjanjikan tariff yang tinggi, subsidi dan juga ’pampasan’ andainya tidak memenuhi sasaran target pungutan pendapatan seperti penswastaan lebuhraya, sektor tenaga (IPP) dan penswastaan sektor air.
Sebab itu antara perkara awal yang mesti dijelaskan oleh kerajaan ialah bahawa projek ini adalah pembiayaan kerajaan dan bukan swasta. Adalah amat menasabah mengapa tidak satu pihak swasta pun yang mahu untuk memilikki dan menjadi operator MRT ini. Prasarana Berhad, sebagai syarikat milik Kementerian Kewangan juga akan dipertanggungjawab untuk menjalankan operasinya dan memilkki sekaligus.

Ini membawa kita kepada persoalan seterusnya, bagaimanakah kerajaan mahu membiayai projek mega MRT ini? Kerajaan tidak perlu berselindung lagi meskipun tidak mahu menjawab secara telus dan terus dalam parlimen. Jawapannya mudah. Hutang. Berhutang samada dari pinjaman pasaran bon dan kewangan tempatan mahupu antarabangsa.

Bank Negara Malaysia (BNM) baru sahaja mengumumkan tentang menerbitkan ”sovereign bond” untuk menampong defisit belanjawan 2011 dan untuk membayar hutang bon kerajaan Pusat yang sudah matang (maturing debt papers). Antara RM 86 sehingga RM88 bilion akan diterbitkan oleh kerajaan Malaysia dalam bentuk Terbitan Pelaburan Kerajaan (GII) dan Sekuriti Kerajaan malaysia (MGS). Mek menasabah untuk menjangkakan bahawa sebahagian dari pinjaman ini adalah untukmenampong keperluan membangunkan infrastruktur pengangkutan.

Dengan perbelanjaan sebesar ini, sekaligus meningkatkan lagi pinjaman kerajaan Pusat yang kini berada pada paars RM362 bilion atau 52.3% KDNK, maka adalah layak rakyat mahukan supaya projek MRT ini menjadi satu yang benar-benar membawa menafaat besar seperti yang diunjurkan dalam pulangan 25% IRR di atas. Pihak swasta hanya berminat untuk bina kerana labanya besar dalam fasa pembinaan seperti biasa. Hampir semua projek mega-mewah kerajaan mengalami nasib yang sama.

Amat wajar kerajaan Najib dingatkan sekeras-kerasnya bahwa pada kali terakhir perbelanjaan mega dan besar dibuat bagi membina sistem pengangkutan awam dalam gelombang penswastaan pertama dahulu, yang didapati rakyat setelah RM10 bilion dibelanjakan, ialah apa yang ada hari ini.

Dengan sistem ”Light Rail Transit” dulunya milik swasta – Putra dan STAR, KL Monorail dan sistem bas Rapid-KLnya, kesemua gagal menghasilkan satu sistem pengangkutan yang bertaraf dunia! Cuba bandingkan dengan negara jiran seperti Singapura, Hong Kong dan Korea Selatan. Malu kita.

Apa yang telah berlaku? Mudah sahaja hukuman dibuat setelah semua gagal dan perlu diselamatkan oleh kerajaan kembali dengan satu ’bailout’ yang menelan perbelanjaan hampir RM9 bilion. STAR LRT sebanyak RM3.3 bilion, Putra LRT sebanyak RM4.5 bilion, KL Monorial sebanyak RM882 juta bas Rapid-KL sebanyak RM200 juta.

Jumlahkan untuk mengetahui berapa banyak yang kini ditanggung oleh Prasarana Nasional Berhad. Bayaran faedah yang terpaksa ditanggung oleh Prasarana akan hutang-hutang syarikat-syarikat ini sahaja mungkin mencecah RM300 juta setahun!

Kesimpulan dari kritik M Shanmugam dalam makalah The Edge itu boleh diringkaskan sedemikian yakni kepincangan dalam perancangan yang teliti termasuk aspek impak alam sekitar (EIA), jauh sekali untuk menyiapkan satu ’blueprint’ bagi memahami kesan berganda ekonomi setelah pelaburan besar dibuat dalam projek mega seumpama Bakun bakal akan berulang. Pelbagai pihak, bukan sahaja pembangkang, bahkan dari BN sendiri dan NGO, merakamkan hal yang sama.

Ternyata pengurusan MRT SG-K telah menampakkan riak dan isyarat akan ditimpa nasib dan kesudahan yang sama. Kegagalan dan ketiadaan ketelitian merancang semakin terserlah apatah lagi setelah dibuat pameran tentang cadangan MRT-EIA di kesemua pejabat DOE, librari awam dan 7 pejabat bandaraya di DBKL, PJ, Selayang, Shah Alam, Kajang, Bangsar dan termasuk pejabat SPAD di Menara Dayabumi.

Kaedah terbaru ”Rakan Penyampai Projek” yakni ”Projek Delivery Partner”atau PDP diperkenalkan dalam menangani projek mega MRT ini. Namun PDP juga bertindak sebagai PMC atau ’Project Management Consultant’ dan juga selaku ’Turnkey Contractor’nya. Apabila penulis bertanya Menteri JPM semasa penggulungan, beliau segera menjawab bahawa Gamuda-MMC hanya akan diberikan projek pembinaan terowong kerana kepakaran mereka.

Persoalan paling besar yang perlu dijawab kerajaan ialah mengapa cadangan Gamuda-MMC ini dipersetujui terlalu pantas dan tergesa-gesa. Benar, Gamuda-MMC mungkin punya pengalaman dalam hal-hal tertentu seperti kerja-kerja terowong. Mungkin juga mereka punya kekuatan kewangan yang mantap dan kukuh yang tidak dipertikaikan.

Tetapi untuk menganugerahkan projek mega ini perlu penelitian bahkan pembida-pembida lain juga bersedia membida dan harga yang lebih kompetitif. Mungkinkah perlu digunakan kaedah ”Swiss Challenge” – satu mekanisme dalam membida projek infrastruktur mega, contohnya dalam projek ’Landasan Berkembar, sedikit waktu dahulu?

Lagi pun terlalu banyak isu yang masih belum selesai termasuk pertikaian tentang kos, kapasiti serta alignment dan design jalan dan tren MRT itu sendiri termasuk kesan impak alam sekitar dsbnya. Inilah ulangan kesilapan yang diingatkan M Shanmugam, tetapi kesemua bakal berulang tampaknya.

Ketika penulis selaku Ahli Parlimen Kuala Selangor membangkitkan tentang ’cost overrun’ atau ’kos lebihan’ satu penyakit lama yang mencirikan semua projek mega kerajaan BN terutamanya Bakun, Menteri segara menjawab bahawa ia akan ditanggung oleh Gamuda-MMC selaku PDP. Mudah dan yakin sangat bunyinya.

Sayugia dingatkan bahawa mengikut kajian Professor Flyvberg dari Oxford University, bahawa ’cost overrun’ dalam pengalaman membina MRT di seluruh dunia ialah 30-40% dari kos asal. Mampukah ditanggung oleh PDP?

Ini satu jumlah yang besar dan adakah Gamuda-MMC sanggup ataukah terpaksa sanggup kerana hendakkan projek tersebut, tetapi lepas ’kos berlebihan’ membelon maka ia akan kembali diselamatkan atau ’bailout’ oleh wang rakyat mengulangi tabi’at lama hampir semua projek mega kerajaan BN.

Seperkara lagi yang penulis bangkitkan ialah tentang projek penambahan LRT Kelana Jaya dan Ampang yang telah pun diwawarkan sedikit waktu dahulu, yang kini telah dipintas oleh MRT.

Pendeknya projek ini yang bakal menelan belanja RM7 bilion tiba-tiba menjadi sepi dan tak menentu selepas pusingan pertama – ’prequalification round’ dibuat bagi mengenalpasti syrarikat-syarikat yang membida secara terbuka.

Projek penyambungan LRT Kelana Jaya akan menelan belanja RM3.6 bilion untuk kedua-dua fasa 1 dan 2 sepanjang 9.2 km dan LRT Ampang menelan belanja RM3.4 bilion dan menyambung sepanjang 7.4 km.

Persoalan yang penulis bangkit ialah mengapa tiba-tiba senyap dan tiba-tiba dipintas oleh MRT Sungai Buloh-Kajang? Ini yang peliknya semacam ada pihak yang menjadi ’boss’ yang menentukan arah kerja atau keutamaan SPAD.

Bukankah SPAD diberi tanggungjawab menyusun dan merangka satu sistem pengangkutan awam darat yang integrated dan punya ’connectivity’ dalam semua sistem darat itu?

Amat malang sekali belum pun SPAD merumuskan satu ’blueprint’ untuk pengangkutan awam seluruhnya, Gamuda-MMC telah siap dengan cadangan MRT SB-K. Lebih mengejutkan apabila dikatakan bahawa projek akan bermula pembinaan pada 16 Julai tahun ini.

Sebuah badan bukan kerajaan, NGO yang memfokas bidang kerjanya terhadap pengangkutan awam serta memuatkan seluruh penyelidikan, forum dan perbincangan tentang pengangkutan awam dalam sesawang mereka di www.transitmy.org.

Cukup baik, bermaklumat dan profesional. Pelbagai cadangan mereka senantiasa meletakkan rakyat pada perhitungan utama yakni dengan izin, ’rakyat-centric’sementara tidak mengabaikan matlamat untuk membina sebuah sistem pengangkutan awam yang ’integrated’ dan punya ’interconnectivity’ seluruh jenis pengangkutan awam termasuk bas secara berkesan dan efisien.

Bolehkah kerajaan BN belajar dari kesilapan? Katanya ”Era kerajaan tahu semua telah berlalu”. Bukan begitu ke?

Dipetik daripada blog Dr Zulkefly Ahmad

Read more ...

Video lucah dan dosa politik

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk3w3QsWrs5mkoe4jjfVYcFnf0d_uXGPo1dbbiSREyphMcfSY3NwKm5N-XF37hlpwolQTvEnJ6EX6-j_16bAOpCxlL2pVgfxXUUs6WEMN5gNiWhBCpFID-PbU8UkohsvyqJ2Swq2JF8Ms/s1600/DrAsri02.jpgDalam budaya manusia tiada nilai agama dan tamadun berakhlak, isu keaiban peribadi dijadikan mainan golongan yang selekeh. Maka muncullah kisah seks dan skandal peribadi tokoh politik itu dan ini sebagai senjata beracun membunuh musuh politik masing-masing.

Dalam Islam, perbuatan mendedahkan keaiban peribadi sebagai senjata politik adalah perbuatan yang dilarang oleh Allah dan rasulNya. Ia haram. Hanya mereka yang jahil nas-nas agama sahaja yang menyangka itu adalah suruhan syarak. Malangnya praktik ini telah diamalkan oleh ramai tokoh dan penceramah politik sejak dahulu lagi di negara kita ini.

Samada PAS, UMNO dan PKR; ramai individu dalam parti-parti itu telah terbabit dalam perkara yang diharamkan oleh syarak ini. Tuduhan seks, arak, kaki judi dan seumpamanya sudah menjadi ringan di lidah mereka. Bahkan kadang-kala mereka menghina rupa ciptaan Allah yang ada musuh-musuh politik mereka seperti mengatakan si botak, gagap, hidung besar, mamak dan lain-lain. Mereka melanggar pantang larang agama dalam berpolitik.
Wabak inilah sedang memakan diri mereka sendiri. Mereka yang tiada etika dan akhlak telah dan akan terus terbabit dalam hal ini. Sedangkan Nabi s.a.w

“Sesiapa yang menutup (keburukan) seorang muslim, Allah tutup (keburukannya) di dunia dan akhirat” (Riwayat Muslim).

Aib Peribadi

Islam melarang didedahkan aib peribadi yang tidak membabitkan kezaliman terhadap orang lain. Aib peribadi seperti zina, minum arak, berjudi dan seumpamanya hendaklah ditutup semampu mungkin. Jika hendak didakwa, hendaklah di mahkamah dan bukan untuk tontonan orang ramai. Pun begitu, Islam mengetatkan syarat saksi dan proses penyaksian.

Bagi kes zina, jika gagal dipenuhi syarat, penuduh boleh dijatuhkan hukuman qazaf. Tujuannya, untuk mengelakkan perangai suka menuduh dan mendedahkan aib peribadi orang lain. Sebab itu penzina dihukum 100 sebatan dan yang menuduh tanpa empat orang saksi 80 sebatan. Angka yang hampir bagi menunjukkan kesalahan menuduh tanpa empat orang saksi –sekalipun mungkin benar- adalah berat di sisi agama.

Firman Allah(maksudnya):

“Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan empat orang saksi, maka sebatlah mereka lapan puluh kali sebat; dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang-orang yang fasik. (Surah al-Nur: ayat 4).

Nabi s.a.w sendiri mengelakkan agar aib itu didedahkan, bahkan disuruh bertaubat secara sendirian; dengan solat dan istighfar. Dalam riwayat Muslim, seorang lelaki datang kepada Rasulullah dan berkata:

“Wahai Rasulullah, aku mengubati seorang wanita di hujung bandar. Aku telah melakukan kepadanya (seks), cuma aku tidak menyetubuhinya. Inilah aku, maka hukumlah aku apa yang engkau mahu. Lalu ‘Umar (Ibn Khattab) berkata kepadanya: “Allah telah tutupi keaibanmu jika engkau menutupi dirimu”. Nabi s.a.w tidak berkata apa-apa. Lalu lelaki itu bangun dan pergi. Nabi s.a.w menyuruh seorang lelaki memanggilnya dan membaca kepadanya firman Allah (maksudnya) “Dan dirikanlah sembahyang pada dua bahagian siang (pagi dan petang), dan pada waktu-waktu yang berhampiran dengannya dari malam. Sesungguhnya kebaikan itu menghapuskan kejahatan. Perintah-perintah Allah Yang demikian adalah menjadi peringatan bagi orang-orang Yang mahu beringat” (Surah Hud ayat 114). Maka ada seorang bertanya: “Wahai Nabi Allah, ini khas untuknya sahajakah? Jawab Nabi s.a.w: “Bahkan untuk manusia keseluruhannya”.

Bukan Bukti Asas

Rakaman video bagi kes maksiat peribadi tidak boleh dijadikan asas bukti. Bagi kes zina hendaklah dengan empat orang saksi. Tiada keperluan untuk pencarian bukti sampingan. Itu soal dosa insan dengan Allah bukan dengan orang lain. Jika ia terlepas, mahkamah Allah di mahsyar tetap ada, atau mungkin dia bertaubat. Tiada pihak yang rugi atau untung melainkan dirinya sendiri.

Kata Dr Yusuf al-Qaradawi mengenai usaha mencegah kemungkaran:

“Kemungkaran itu mesti nyata dan dilihat. Adapun jika pelakunya melakukannya secara sembunyian dari pandangan manusia dan menutup pintu rumahnya, maka tidak seorang pun boleh mengintipnya atau merakamnya secara diam-diam dengan menggunakan alat elektronik atau kamera video atau menyerbu rumahnya untuk memastikan kemunkarannya. Inilah yang ditunjukkan pada lafaz hadis “barangsiapa yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya….”

Dikaitkan kewajipan mengubah itu dengan melihat atau menyaksikan kemunkaran. Tidak dikaitkan dengan mendengar tentang kemunkaran dari orang lain. Ini kerana Islam tidak menjatuhkan hukuman kepada orang yang mengerjakan kemungkaran secara bersembunyi dan tidak menampakkannya. Diserahkan hanya kepada Allah untuk menghisabnya pada hari kiamat. Hisab ini bukan menjadi wewenang seseorang di dunia. Sehinggalah dia melakukannya secara terang-terangan dan menyingkap keaibannya.

Bahkan hukuman ilahi itu lebih ringan bagi orang menutupi kemungkarannya dengan menggunakan tabir Allah dan tidak menampakkan kederhakaannya sebagaimana yang disebutkan dalam hadith sahih: (bermaksud):”Setiap umatku diberikan keampunan kecuali orang-orang yang menampakkan (dosanya)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Justeru, tiada seorang pun mempunyai wewenang untuk menjatuhkan hukuman terhadap kemungkaran-kemungkaran yang dilakukan secara sembunyian. (Al-Qaradawi, Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam, m.s. 124, Kaherah: Dar al-Syuruq).

Berbeza Dengan Kes Kezaliman

Ia berbeza dengan kes jenayah terhadap lain seperti bunuh, curi, rompak, rogol, diliwat secara paksa, rasuah dan seumpamanya. Kes-kes ini perlu dibongkar dan diambil tindakan demi keadilan terhadap mangsa. Rakaman dalam kes-kes ini perlu diusahakan. Islam mengizinkan, bahkan menyuruh didedahkan bahaya atau kezaliman yang dilakukan yang boleh memudaratkan orang ramai dan rakyat.

Jika ada perasuah, atau perompak, atau perogol maka hendaklah diberi amaran kepada orang yang mungkin menjadi mangsa. Itupun hendaklah atas asas bukti yang kukuh, bukan sekadar andaian. Demikian juga boleh mendedahkan kepada pihak yang berkaitan seperti hakim, pengundi dan orang awam tentang kezaliman yang boleh menimpa diri atau orang lain.

Firman Allah: (maksudnya)

“Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dizalimi, dan (ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha mengetahui.Jika kamu melahirkan sesuatu kebaikan, atau menyembunyikannya, atau kamu memaafkan kesalahan (yang dilakukan terhadap kamu), maka sesungguhnya Allah adalah Maha Pemaaf lagi Maha Berkuasa”. (Surah al-Nisa: ayat 148-149).

Tidak Perlu Suruhanjaya

Tiada keperluan menubuhkan suruhanjaya khas bagi kes-kes maksiat peribadi. Ini hanya akan membazirkan harta rakyat. Al-Imam al-Ghazali (meninggal 505H) dalam kitabnya Ihya ‘Ulum al-Din telah menyebut mengenai rukun-rukun perlaksanaan Hisbah. Hisbah bermaksud perlaksanaan al-Amr bi al-Ma’ruf (menyuruh kepada makruf) apabila ia nyata ditinggalkan, dan al-Nahy ‘An al-Munkar (pencegahan kemunkaran) apabila ia nyata dilakukan.

Rukun ketiga yang disebut oleh al-Imam al-Ghazali ialah:

“Hendaklah kemungkaran tersebut zahir (jelas) kepada ahli hisbah tanpa perlu melakukan intipan. Sesiapa yang menutup sesuatu kemaksiatan di dalam rumahnya, dan mengunci pintunya maka tidak harus untuk kita mengintipnya.
Allah Ta’ala telah melarang hal ini. Kisah ‘Umar dan ‘Abd al-Rahman bin ‘Auf mengenai perkara ini sangat masyhur.
Kami telah menyebutnya dalam kitab Adab al-Suhbah (Adab-Adab Persahabatan).

Begitu juga apa yang diriwayatkan bahawa ‘Umar r.a. telah memanjat rumah seorang lelaki dan mendapatinya dalam keadaan yang tidak wajar. Lelaki tersebut telah membantah ‘Umar dan berkata: “Jika aku menderhakai Allah pada satu perkara, sesungguhnya engkau telah menderhakaiNya pada tiga perkara. ‘Umar bertanya: “Apa dia?”. Dia berkata: Allah ta’ala telah berfirman (maksudnya: Jangan kamu mengintip mencari kesalahan orang lain). Sesungguhnya engkau telah melakukannya.

Allah berfirman: (maksudnya: Masukilah rumah melalui pintu-pintunya). Sesungguhnya engkau telah memanjat dari bumbung. Allah berfirman: (maksudnya: janganlah kamu masuk ke dalam mana-mana rumah yang bukan rumah kamu, sehingga kamu lebih dahulu meminta izin serta memberi salam kepada penduduknya). Sesungguhnya engkau tidak memberi salam. Maka ‘Umar pun meninggalkannya…

Maka ketahuilah bahawa sesiapa yang mengunci pintu rumahnya dan bersembunyi di sebalik dindingnya, maka tidak harus seseorang memasuki tanpa izin daripadanya hanya kerana ingin mengetahui perbuatan maksiat. Kecuali jika ia nyata sehingga diketahui oleh sesiapa yang berada di luar rumah tersebut..”(Al-Ghazali, Ihya ‘Ulum al-Din, 3/28, Beirut: Dar al-Khair 1990).

Ingatan

Muslim hendaklah mengelakkan diri dari terlibat dalam kes-kes seperti ini. Ia menjadi pengajaran kepada semua parti politik. Manusia-manusia yang rendah nilai dan maruah sanggup untuk terbabit dalam hal seperti ini sejak lama dahulu. Mereka ini ada dalam UMNO, PKR dan PAS. Sedangkan Allah berfirman (maksudnya)

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip mencari-cari kesalahan orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat antara satu sama lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (Surah al-Hujurat: 12).

Bangkit Generasi Baru!

Marilah kita bermufaraqah atau meninggal segala pelakon atau watak yang selekeh dan rela menghalalkan apa sahaja untuk kepentingan politik mereka. Tanpa mengira parti! Mereka mesti diusir dari pemainan bodoh ini. Kita tentang semua pelakon politik yang suka menyelak kain orang. Tak kira kerajaan atau pembangkang. Kita dijadikan ‘penonton bodoh’ yang seakan merelakan apa sahaja watak yang mereka lakunkan. Politik kita memerlukan nafas baru dan dibersihkan dari golongan yang jijik dan kotor ini! Kita perlukan politik idea, bagaimana dan cara membangunkan umat dan rakyat agar hidup berdisiplin, bermaruah dan bertamadun. Bukan cerita-cerita bodoh seperti ini!

Dipetik daripada blog Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Read more ...

Blogger Umno Mummy Rokiah ketagih nak tengok video lucah tengoklah sorang-sorang tak payah nak ajak orang buat dosa sekali

AKIBAT JAHIL AGAMA,BLOGGER UMNO AJAK NIK AZIZ TENGOK VIDEO LUCAH

Entah apa yang tidak kena dengan seorang blogger Umno ini.Penulis pernah juga membaca beberapa tulisannya sebelum ini,yang pada hemat penulis agak berhujah berbanding penulis blog pengampu Umno yang lain.Blogger yang dimaksudkan itu tidak lain dan tidak bukan adalah seseorang yang memakai nama gelaran Mummy Rokiah.


Dalam entri terbarunya yang bertajuk "Nik Aziz tidak berhak memberi komen sebelum beliau menonton video tersebut",Mummy Rokiah mempersoalkan tindakan Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang berasa malu mengenai penayangan secara umum video seks seorang yang dikatakan sebagai pemimpin kanan Pakatan Rakyat. Berikut penulis petik kembali tulisan Mummy tersebut:


(Sebelum itu,berikut diperturunkan keratan asal laporan berita yang telah dikeluarkan oleh Akhbar Sinar Harian)

Perbuatan tidak bermoral


KOTA BHARU - Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan perbuatan menayangkan rakaman video seks yang dikatakan membabitkan seorang pemimpin pembangkang bersama seorang pelacur warga China di sebuah hotel kepada pihak media sebagai perbuatan tidak bermoral.

Mursyidul Am Pas itu berkata, lebih memalukan apabila perbuatan itu didalangi tiga 'individu bergelar' dan pernah menjadi pemimpin sebuah kerajaan negeri.

Katanya, beliau berasa amat malu untuk membaca berita mengenai pendedahan skandal terbabit ­kerana ia dilaporkan oleh ­semua media massa di negara ini.

“Saya berasa malu, berasa seolah-olah berada di negara lain. Saya tak tahu kenapa pemimpin yang rata-ratanya berbangsa Melayu dan beragama Islam menjadi individu yang tidak bermoral.

“Kita orang Melayu sudahlah duit tak ada, ilmu tak ada, moral pula hancur. Mana lagi bahagian yang bangsa lain boleh tertarik dengan kita?" katanya kepada pemberita selepas ­menyampaikan kuliah mingguan di Dataran Ilmu, di sini, semalam.

Nik Aziz berkata, pemimpin atau tokoh yang mempunyai gelaran sepatutnya menunjukkan tauladan yang baik, bukan mempamerkan keaiban orang lain.

“Mereka ini diberikan gelaran sedemikian rupa dengan harapan boleh membimbing rakyat, tapi apa yang berlaku adalah ­sebaliknya.

“Kalau pemimpin sanggup buat macam ini, rakyat apa lagi. Seks ini benda yang aib tetapi tiba-tiba ia dipertontonkan kepada umum, macam tak ada ­agama,” katanya.

Isnin lalu, rakaman video aksi seks yang dikatakan membabitkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri ­Anwar Ibrahim dipertontonkan kepada editor kanan dan wartawan di Carcosa Seri Negara.

Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim ­Tamby Chik; ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim (kumpulan Datuk T) mengakui terlibat dalam pendedahan video terbabit.-sinarharian-


Berikut pula adalah ulasan yang dibuat oleh Mummy Rokiah dalam blognya:

Siapa yang lebih bermoral, pelakonnya atau individu yang mendedahkannya? Nik Aziz seharusnya menonoton dahulu video tersebut sebelum memberi kenyataan tentang moral seseorang pemimpin.

Risikonya jika Nik Aziz menonton dirisaukan jantung Nik Aziz tidak bersedia mengepam dengan laju dan akan mendatangkan kemudaratan kelak.

Malah ada wartawan wanita yang menelan air lior geli geleman dan nak termuntah semasa dipertontonkan kepada mereka di Carcosa Seri Negara.

Apapun masa akan menentukan segalanya.

Nota : Ulasan serupa turut dibuat oleh blog Umno lain termasuk Blog Sayang Umno Sampai Mati.

CATATAN PENULIS:

Berdasarkan komen-komen yang dibuat oleh para blogger Umno,amat malanglah bagi mereka yang beragama Islam,tetapi dilihat terlalu obses terhadap menyerang peribadi lawan,sehingga sanggup menolak hukum Allah ke tepi.

Kenyataan Mummy Rokiah yang menganggap Nik Aziz perlu untuk melihat sendiri video lucah terbabit seolah-olah mempersendakan golongan ulama dan orang-orang yang beragama supaya melakukan dosa kepada Allah.

Dalam perkara ini,kita semua sentiasa jelas.Baik ustaz mahupun orang biasa.Menonton video lucah itu difatwakan HARAM dalam Islam.Tidak ada seorang pun daripada mana-mana pihak yang mengatakan boleh untuk melihat sebuah video lucah.Ulasan Nik Aziz yang malu dan kecewa dalam isu tontonan video lucah bukanlah disebabkan untuk mempertahankan Anwar semata-mata seperti yang didakwa oleh mereka.

Tuan Guru bercakap atas dasar dosa pahala yang terletak pada bahu seorang individu dan pemimpin yang beragama Islam.Nik Aziz beranggapan bahawa sebagai sebuah negara majoriti umat Islam,sepatutnya tidak ada mana-mana pihak yang sanggup untuk menayangkan video seks secara terbuka!Ini seolah-olah mengajak orang mencuri secara beramai-ramai.Dan apabila para ulama seperti Nik Aziz dan Dr.Asri menegur akan perkara ini,para penulis blog Umno yang jahil (atau dalam bahasa sopannya tidak reti) dalam agama sanggup menegakkan soal moral kononnya dalam isu video seks ini.

Bagi penulis,barang ditakdirkan Allah bahawa jika benar Anwar sekalipun yang berzina dalam video tersebut,adalah HARAM hukumnya untuk mana-mana individu melihat video terbabit,apatah lagi menghebahkan perkara itu kepada umum.Ini seolah-olah berusaha membanyakkan dosa kepada diri sendiri. Bayangkan,jika seorang sahaja yang pernah melihat video tersebut,satu dosa sudah tertanggung atas bahu Rahim Tamby Chik.Dan jika sudah sampai berpuluh dan beratus yang menyaksikannya,berapa pikul dosa yang sedang dipikul Datuk T pada saat ini?

Jika benar Anwar berzina sekalipun,itu dosa beliau dengan Allah.Kita tidak boleh mengenakan Hudud ke atas Anwar memandangkan tiada empat saksi yang melihat kemungkaran tersebut.Di sinilah besarnya keadilan dalam Islam.Adil kepada sang tertuduh.Penulis bukanlah seorang ustaz untuk mengulas panjang dalam isu ini, tetapi penulis ingin menyedarkan lebih ramai orang yang telah meletakkan prinsip moral (kononnya) itu lebih tinggi daripada Islam itu sendiri.

Sehingga kerana moral kononnya,kita sanggup menunjukkan kejahilan kita sebagai umat Islam.Malah,ramai pula para pemimpin yang mengaku yang dia juga pernah menonton video tersebut.Mengapa perlu tonton? Untuk kepastian?Adakah terdapat kepastian dalam kemungkaran?Jika benar Anwar itu berdosa kerana berzina,Allahlah yang akan menghukum Anwar berdosa,bukan Si fulan bin si fulan yang menyaksikan video tersebut yang menghukum Anwar itu berzina atau tidak.

Kepada semua pihak,hentikan kegilaan ini.Baik di pihak Pakatan Rakyat mahupun Barisan Nasional.Usah membodohkan diri dengan memohon suruhanjaya itu dan suruhanjaya ini.Kelak akan ada beribu-ribu umat Islam yang berdosa kerana melihat sebuah video lucah secara terang-terangan.Dan jika itu berlaku,doakan bahawa bala Allah itu jauh daripada kita.kamisokongpas

Read more ...

Ahli PAS sertai Umno hanyak gimik Umno guna media perdana

113 sertai Umno hanya satu gimik

KOTA BHARU, 27 Mac: "Itu hanya gimik politik Umno" demikian reaksi Naib Yang Dipertua PAS Pasir Puteh, Wan Hassan Wan Ibrahim berhubung laporan kononnya anggota PAS dalam kawasan DUN Semerak bertindak menyertai Umno semalam.

Sambil menyifatkan Umno bahagian itu ketandusan idea Wan Hassan mendakwa selain itu mereka sanggup melakukan pelbagai taktik untuk membayangkan kekuatan parti itu kepada umum.


Sedangkan katanya, semua tindakan itu sebenarnya tidak ubah bak kata pepatah 'indah khabar dari rupa.'


"Kami tahu hakikat sebenar. Sandiwara penyertaan begini sudah masak bagi kami, jadi bila ada laporan-laporan sedemikian rupa ia tidak menjadi tamparan buat kami.


"Sepanjang tahun ini saja entah berapa kali dah berita mengenai ahli PAS masuk Umno disiarkan oleh pelbagai media tapi apa yang pasti hasil dari siasatan kami tiadapun identiti mereka yang terbabit itu menunjukkan ahli PAS," katanya dihubungi Harakahdaily lewat malam tadi.


Portal berita Malaysiakini memetik Bernama semalam melaporkan 113 anggota PAS cawangan Gong Tinggi dalam kawasan DUN Semerak bertindak menyertai Umno selepas hilang keyakinan terhadap kerajaan PAS Kelantan.


Wan Hassan yang juga AdunN Semerak berkata, tindakan Umno tersebut sebagai satu taktik kotor serangan saraf bagi mewujudkan persepsi buruk di kalangan penyokong serta ahli PAS yang lain terhadap parti yang mendokong dasar Membangun Bersama Islam selama ini.


"Bagaimanapun taktik itu sedkitpun tidak membimbangkan PAS kawasan Semerak khususnya.


"Bahkan kita percaya selepas ini akan ada lagi gimik seperti itu akan dilakukan Umno," ujarnya.

Read more ...

Projek RM 2 juta dah siap tapi masalah tidak selesai juga

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBeb4RXL0onLrkqEIfejERhHf4RM7fPhCZx9ZRNQ39LagIcYhRBG0m29osBfzWF9iFnrcMPXRzGHpgDsJEb_o7oQo4KBGEU8-ikP9RiV6s2qfqOfHUFFgAtKNRzitnuTZIie2KCiNzFv0/s1600/rasuah.jpgKUALA NERUS - Walaupun projek tebatan banjir lebih enam juta ringgit telah di buat di kawasan Perumahan 'di bawah air' Pusu Tiga dekat Gomg Badak disini, namun 28 buah rumah di kawasan tersebut masih digenangi air banjir.

Seorang penduduk terbabit, Nazmi Ghazali, 42 berkata, projek yang doleh dianggap 'mega' itu tidak membawa apa-apa perubahan kepadanya.

"Setiap kali hujan lebat lebih empat jam, kami sekeluarga terpaksa bersiap sedia, mengemas rumah dan meletakkan peralatan elektrik ditempat yang tinggi,

"air hujan yang turun dari arah jalan raya umpama air terjun ke kawasan ini dan longkang yang terlalu kecil tidak dapat menampung,"ujarnya ketika ditemui sewaktu rumahnya dinaiki air sehingga 05 meter.

Menurutnya, beliau pernah memberitahu pihak Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) disamping projek pam mega dibahagian bawah Taman Perumahan itu, longkang besar harus di buat di bahagian hadapan.

Namun, katanya, Pengerusi JKKK tidak boleh berbuat apa-apa kerana peruntukan yang besar sebanyak RM6 juta itu hanya untuk membinna benteng dan memasang pam mega berkenaan.

Disamping itu, beliau memberitahu, perlaksanaan 'projek tebatan segera; yang dipuruskan setelah Taman Perumahan itu hampir tenggalam beberapa tahun lalu mempunyai banyak kelemahan.

Antaranya, kata beliau, pada malam Khamis, 24 Mac, hujan lebat yang turun sejak petang menyebabkan air berkumpul dengan cepat dan 'penjaga pam' tiada dipersekitaran Taman itu.

"Akibatnya, air naik dan membanjiri rumah-rumah di bahagian belakang Taman itu sehingga 'betis' barulah penjaga pam datang dan bertindak,"jelasnya.

Seorang penduduk lain yang ditemui berkata, kerajaan wajib menyediakan, dengan apa jua cara, menyelesaikan masalah banjir yang sering dialami mereka.

Beliau yang enggan dikenali berkata, ia menjadi tanggungjawab kerajaan bukan tanggungjawab pemilik atau penyewa rumah di Taman tersebut.

"Walaupun tidak ada CF (sijil layak menduduki) dan mungkin kami akan terus menerus hidup begini, tapi persoalannya, siapa yang meluluskan pembinaan rumah-rumah di sini,

"pastinya pemaju tidak berani mendirikan lebih seratus buah rumah, kalau tidak mendapat kelulusan untuk membina daripada pihak kerajaan,"katanya.

Namun begitu, tambahnya, rakyat yang menjadi mangsa akibat 'salah urus tadbir' yang dilakukan khususnya kepada pegawai-pegawai kerajaan yang terbabit dengan pembinaan Taman tersebut suatu masa dahulu.

Buletinonline dimaklumkan, Taman perumahan tersebut di bina semasa kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu diterajui oleh Menteri Besar Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad.BO

Read more ...

MB Terengganu suka belanja membazir

KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Ladang, Dato' Tengku Hassan Tengku Omar mendakwa, Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said suka berbelanja wang rakyat Terengganu, tanpa membuat kajian terlebih dahulu

Menurutnya, kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu yang diterajui Ahmad Said membelanjakan sebanyak RM2 bilion wang rakyat Terengganu pada tahun lalu.

Katanya, walaupun menghabiskan wang sebanyak itu, kerajaan Terengganu masih tidak cukup belanja sehingga mengambil wang amanah rakyat.

"Terengganu ini banyak pitih (duit) tahun lepas Menteri Besar belanja du ribu juta (RM2 bilion), hasil negeri Pahang setahun RM500 juta, kita (negeri Terengganu) belanja setahun RM2 bilion,

"dapat lebih kurang RM2 bilion, belanja RM2 bilion tak cukup lagi sehingga kerajaan terpaksa mengambil wang-wang amanah,"ujarnya ketika berucap dalam majlis penerangan sempena perasmian Pasti as-Solihin di Kampung Gong Tok Nasek disini, 25 Mac.

Beliau yang juga bekas Pegawai Kewangan kerajaan Terengganu berkata, wang amanah tersebut bukan milik kerajaan tetapi wang 'deposit', bayaran pendahuluan bagi perbelanjaan air, elekrik dan lain-lain.

Beliau mendedahkan, antara perbelanjaan membazir yang telah dibuat oleh kerajaan Umno-BN adalah membeli itik-itik angsa untuk diletakkan di Tasik Kenyir.

"Saya nak kabor (beritahu) tentang perbelanjaan yang sudah dibelanja, antaranya membeli 'angsa', bukan 'Unser' kereta itu, tetapi angsa (yang) macam itik (itu),

"Menteri Besar terengganu beli angsa daripada negeri China, seekor harganya RM5,600, jumlah semua yang dibeli (termasuk itik lain) ialah 101 ekor, jumlahnya (harga) RM223, 750,"jelasnya

Sepatunya, menurut Dato' Tengku Hassan, dengan jumlah tersebut, kerajaan boleh membina lima buah rumah untuk orang-orang miskin, tetapi ia digunakan hanya untuk membeli itik.

Sementara itu, beliau berkata, pada tahun ini (2011) kerajaan Terengganu akan membelanjakan sebanyak RM20 juta untuk memberi makan gajah, harimau dan beruk di zoo Bukit Takal, Kijal Terengganu.

Menurutnya lagi, Menteri Besar Terengganu memang terkenal mempunyai kegemaran suka berbelanja untuk perkara yang 'pelik-pelik' yang berharga jutaan ringgit antaranya membina 'Roller Coaster' dan Mercu Tanda Kemaman.BO

Read more ...

70 negara tayang Hikayat Merong Mahawangsa

KL 27 Mac 11: Filem Hikayat Merong Mahawangsa yang setakat ini telah mencecah kutipan RM5.5 juta bakal ditayangkan di lebih 70 negara pada Ogos depan. Filem yang diubah judul kepada The Malay Chronicles: Bloodlines itu bakal ditayangkan di Amerika Syarikat, Perancis, United Kingdom dan Jerman.

Sementara negara lain termasuk Kanada, Australia, New Zealand, China, Turki, Switzerland, Austria, Rusia, CIS & Baltic, Timur Tengah dan Scandinavian. Tajuk filem berkenaan untuk negara tersebut masih belum ditentukan.

Filem arahan Yusry Abdul Halim ini turut diterbitkan oleh produksi Epic Pictures yang sebelum ini pernah bekerjasama dengan KRU Studios untuk filem Deadline lakonan Brittany Murphy. Filem itu telah ditayangkan di lebih 40 negara.

Bagi menarik pasaran antarabangsa, Hikayat Merong Mahawangsa telah dipertontonkan kepada pengedar filem di pasaran filem Amerika pada November tahun lalu dan dialih bahasa menggunakan 60 peratus bahasa Inggeris melibatkan suara pencerita manakala 40 peratus lagi bahasa Melayu.

Filem ini dilakonkan oleh Stephen Rahman-Hughes, Gavin Stenhouse, Ummi Nazeera, Khir Rahman, Datuk Rahim Razali dan Jing Lusi. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Epic Pictures, Patrick Ewald, pengedar-pengedar filem tertarik dengan kualiti produksi termasuk trailer yang ditampilkan.

"Walaupun para pengedar antarabangsa tidak pernah mendengar mitos Merong Mahawangsa, mereka sangat berminat dengan babak aksi dan jalan cerita yang melibatkan orang Rom, China dan Malaysia pada kurun ke-2.

"Kami berbangga untuk menjadi agensi jualan filem cereka ini, memandangkan nilai produksinya setaraf dengan piawaian antarabangsa di mana para pengedar menganggap kos produksi filem ini dianggarkan antara RM30.3 juta hingga RM60.6 juta.

"Kami teruja dengan kemampuan KRU Studios menghasilkan filem berkualiti dan sedang dalam perancangan untuk berkolaborasi menghasilkan filem terbaru berbentuk pengembaraan 3D stereoscopic berjudul Vikingdom," katanya.

Bercerita lanjut tentang Vikingdom yang akan diarahkan oleh Yusry, filem tersebut menjadi satu penanda aras baru untuk menguji elemen imej janaan komputer (CGI) dan pelakon asing selepas menjadikan Hikayat Merong Mahawangsa sebagai eksperimen.

"Kami akan menghasilkan filem Vikingdom ke tahap yang lebih bagus daripada filem sebelum ini. Ini kerana Epic Pictures turut mempunyai rangkaian yang baik dengan penulis skrip James Coine.

"Nama Vikingdom diambil sempena gabungan viking dan kingdom yang menghasilkan nama yang unik.

"Filem ini akan menjalani penggambaran pada Oktober atau November tahun ini dengan menggunakan kemudahan studio di sini dan Finas. Kami memilih lokasi di studio serta di Genting Highlands dan Bukit Fraser.

"Kami bakal menggunakan khidmat pelakon Hollywood kerana mahu filem ini dibikin seperti filem Hollywood.

"Kami menjangkakan pelakon yang agak dikenali di pasaran televisyen Hollywood tetapi tidaklah seperti Brad Pitt kerana ia memerlukan belanja yang lebih besar," jelas Pengerusi Eksekutif KRU Studios, Norman dalam satu sidang media, di sini, Jumaat.

Walaupun Norman menjangkakan filem tersebut sehebat filem Avatar, namun mereka masih menggunakan kepakaran kru tempatan. Mereka hanya mencari kepakaran beberapa pihak dari luar negara untuk melatih kru tempatan melakukan kerja seperti yang diharapkan. Begitu juga dengan pelakon aksi lagak ngeri yang dijangka mendapat pendedahan dari orang tempatan.

Sama-sama anda saksikan apakah hebatnya filem ini sehingga mampu akan ditayangkan di 70 negara? (IH)

Read more ...

Jawapan kepada Blogger Umno Dr. Novandri

Di mana Anwar pada 21 Febuari 2011? Ini jawapannya

Sebelum ini blog MiLo SuaM sudah mendedahkan satu fakta alibi yang membuktikan bahawa pada malam 21 Febuari 2011 yang lalu, di saat video seks lelaki mirip Anwar Ibrahim dirakamkan sekitar pukul 22:23 sehingga 22:45, facebook Anwar menunjukkan bahawa beliau sedang rancak berborak dengan peminatnya, sila rujuk sini [Facebook Anwar].

Namun apa yang menariknya, Utusan Malaysia selaku akhbar rasmi yang suka memperbodohkan rakyat, hari ini mempersoalkan ke manakah menghilangnya Anwar Ibrahim selama dua jam? Iaitu dari pukul 9:20 hingga 11.38. Berbekalkan fakta songsang blogger pencacai gerombolan songkok tinggi, Utusan sanggup merendahkan kredibilitinya sebagai akhbar arus perdana. [Utusan]

Di bawah ini 10 rakaman bukti-bukti bahawa Anwar Ibrahim sedang berfacebook pada saat yang dikatakan oleh Utusan kononnya Anwar menghilangkan diri selama 2 jam. Jelas sekali Utusan Malaysia tanpa segan silu membuat fitnah.

Anwar Ibrahim dilihat ada mengemaskinikan akaun Facebooknya pada 21 Febuari 2011 pukul [10:40] ,[10:49], [10:50],[10:52],[10:58],[11:02],[11:03],[11:03],[11:05], dan [11:08]. (sila klik link-link yang diberikan untuk melihat sendiri bukti di Facebook Anwar Ibrahim). Jelas sekali Utusan Malaysia sengaja memfitnah untuk memperbodohkan rakyat.


ReJaM© "Utusan Malaysia dan Fitnah bagaikan aur dengan tebing"

Read more ...

Lawak menteri dan lawak polis

Kabinet Malaysia dan polis macam Raja Lawak

Masyarakat dunia sedang tertawakan Menteri Kabinet Malaysia dan juga pihak berkuasa polis kerana mengamalkan pendakwaan terpilih.

Malah Menteri Jabatan Perdana Menteri Datuk Nazri Aziz jadi bahan kritikan dan ditertawakan orang kerana bercakap macam orang yang tak reti undang-undang.

Perdana Menteri pun sama ketika mengulas isu video seks lucah yang jadi kontroversi katanya babitkan pemimpin politik


Komen Najib isu video seks lucah“Soalnya sama ada rakaman itu benar atau tidak, sebab kalau benar maknanya ada satu perbuatan mungkar yang berlaku. Itu perkara utama yang perlu ditentukan,” kata Perdana Menteri selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno malam tadi. “..-Video seks:Najib Pertahan Umno tidak terlibat-Themalaysianinsider.

Komen Datuk Nazri Menteri Di Jabatan Perdana Menteri,“Awak bagi tau apa yang salah. Semua orang kata ia melanggar undang-undang, tetapi bagi tahu saya, undang-undang mana? Sesiapa yang tahu, perlu tampil dan maklumakan kepada kami,” katanya.Baca di sini.

Komen Ketua Polis Negara Ketua Polis Negara,

Tan Sri Ismail Omar juga mengelak berhubung laporan bahawa Rahim dan Shazryl Eskay telah ditangkap.

NONE"Semalam kita panggil dua daripada mereka untuk diambil kenyataan. Kalau tahan mereka tetapi tidak cukup bukti, esok orang gelakkan polis nanti," katanya kepada Bernama.

Sehingga berita ini ditulis, tiada pengesahan mengenai sebarang tangkapan.

Malah ahli parlimen Sungai Petani, Johari Abdul yang juga ditunjukkan video lucah berkenaan berkata dia tidak ditangkap.

Kes video seks itu kini diklasifikasikan polis untuk disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan atas kesalahan mengedar bahan pornografi atau lucah.

Anwar
: Apa tangkapan?


Pada ceramahnya di Taman Melawati, Kuala Lumpur, malam semalam, Anwar membidas sikap dwi standard yang diamalkan oleh polis.

NONE"The Star kata ada tangkapan. Semua ini tipu. Apa tangkapan? Mereka dibawa sekejap, kemudian dibebaskan.

"Saya salahkan Najib dan Rosmah kerana tidak berhadapan dengan saya. Orang rasuah dan penjenayah diangkat.

“Kita mahu sistem yang demokratik. Mereka mahu alih pandangan kita. Kita bukan bodoh. Sebab apa dia (Datuk T) tidak tangkap, sebab dia pencacai Umno," kata Anwar kepada lebih 1,500 hadirin.-Video seks;Ada tangkapan atau tidak?-Malaysiakini

Pelakon dalam video belum diketahui siapa yang terlibat sebenarnya tapi dalang-dalang yang terdiri daripada Rahim Thamby Chik, Datuk Eskay dan Bendahari Perkasa dah mengaku jadi dalang simpan dan tayang video lucah kenapa tak ditahan dan didakwa?Siapa nak gelak siapa sebenarnya?

Menteri Kabinet Malaysia boleh masuk bertanding Raja Lawak lagi baik .Kata orang Kedah 'jangan nak kuyu(pusing) rakyat , rakyat dah tahu tembelang pemimpin Umno-Bn dan penguasa polis'.


Umno boleh tipu orang Umno yang tidak tahu apa-apa yang kerjanya hanya dengar dan jadi pak angguk tapi rakyat yang celik IT dan cerdik tidak mudah ditipu Umno.

Read more ...

Sikap munafiq Umno

Pro Dan Kontra: Mahathir Vs Anwar!! - Bila Mahathir yang lakukan vs Sekiranya Anwar yang lakukan

Apabila Mahathir melakukan lawatan rasmi ke Vatican bersama-sama dengan rombongan dari JAKIM termasuk Ustaz Uthman al-Muhammadi, maka suratkhabar dan TV memuji-muji lawatan ini untuk keamanan dunia dan kedamaian antara agama.

Apabila isteri Mahathir, Siti Hasmah mencium tangan Pope John Paul, maka para pegawai JAKIM, TV dan suratkhabar memuji dan memuja akan perbuatan ini sebagai bukti penganut Islam itu orang yang bertoleransi dan menghormati akan agama lain.

SEKIRANYA Anwar yang melakukan perkara di atas, ia adalah "pluralisme" dan boleh mengancam akidah umat Islam.

Sekiranya Khalid Samad atau Mat Sabu yang mengikuti rombongan ini, maka para TV dan suratkhabar akan dipenuhi dengan kenyataan oleh pegawai Jabatan Kemajuan Ikan Malaysia (JAKIM) mengenai kesesatan akidah mereka.

Sekiranya Wan Azizah mencium tangan Pope John Paul, sudah tentu ianya akan merosakkan akidah, menurut JAKIM.

2. Apabila Mahathir melawat Antartika bersama-sama dengan beberapa orang chukong, editor NST, setiausaha politik dan ahli-ahli keluarga beliau, ia dianggap sebagai langkah yang bijak dan berwawasan.

Juga ia membuktikan perdana menteri ini seorang yang mempunyai pemikiran yang luas dan saintifik.

Lawatan ini juga akan dipuji oleh para media sebagai memberi kebaikan kepada negara kerana ia akan menajamkan dan memberi ketenangan kepada pemikiran pemimpin negara.

SEKIRANYA Anwar yang melakukan perkara di atas, ia adalah suatu pembaziran dan penyalahgunaan kedudukan sebagai pemimpin.

Ia juga tidak memberi apa-apa manfaat kepada negara selain membazir masa dan wang.

3. Apabila Mahathir menukar medium pengajaran Sains dan Matematik ke dalam bahasa Inggeris untuk sekolah kebangsaan dan membenarkan tuntutan supaya medium pengajarannya dalam bahasa ibunda untuk sekolah vernakular, maka ia adalah tindakan yang bagus dan berwawasan.

Ia juga membuktikan perdana menteri seorang yang berani dan tegas dalam membuat keputusan (menukar kepada bahasa Inggeris untuk sekolah kebangsaan) dan juga memahami tuntutan kaum-kaum minoriti (kerana membenarkan medium dalam bahasa ibunda untuk sekolah vernakular).

SEKIRANYA Anwar yang melakukan perkara ini, ia adalah pengkhianatan terhadap kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.

Juga seorang yang bacul dan panakut kerana mendengar tuntutan oleh kaum minoriti.

Perbuatan ini juga (sekiranya Anwar yang melakukannya) boleh merosakkan masa depan anak-anak Melayu di luar bandar. (Kah kah kah...)

Dicatat Oleh Jalan Pulang

Read more ...

Makam ditemui, sejarah Daeng Perani diperingati

http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/dscn3780.jpg

SUNGAI PETANI, 14 Mac - Sejarah telah mencatatkan Empayar Kesultanan Melayu Kedah pernah bergoncang apabila takhta pemerintahan Sultan Muhammad Jiwa (1710-1778) cuba direbut oleh adindanya dengan bantuan Raja Kecil dari Siak pada tahun 1722 Masihi.

Namun tampok pemerintahan berjaya diambil semula Sultan Muhamad Jiwa dengan bantuan ketenteraan pahlawan Bugis yang tersohor handal iaitu Upu Daeng Perani.

Ini diberitahu Ahli Dewan Negara YB Senator Zambri Yusof di majlis pelancaran dan perasmian artifak-artifak sempena lawatan Yang Teramat Mulia Tunku Panglima Besar Dato’ Seri Tunku Puteri Intan Safinaz ke makam Upu Daeng Perani.

Katanya lagi, perebutan takhta tidak terhenti setakat itu, dua tahun kemudian Sultan Kedah terpaksa memanggil sekali lagi pahlawan Upu Daeng Perani bagi memerangi adindanya yang berniat menggulingkan pemerintahan baginda.

Kedatangan kali kedua ke Kedah telah mengundang padah apabila Upu Daeng Perani telah terkorban dalam pertempuran yang berlaku sekitar Pinang Tunggal.

Ketika itu kawasan Pinang Tunggal dan seluruh Pulau Pinang merupakan sebahagian daripada negeri Kedah.

“Peristiwa tragis ini berlaku 300 tahun dahulu dan pada tahun 2007 barulah makam Upu Daeng Perani ditemui dan disahkan oleh Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah setelah diadakan beberapa forum serta seminar mengenainya,” katanya di hadapan 250 penduduk kampung itu.

Beliau yang mewakili Exco Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan, Kebudayaan YB Dato’ Dr hamdan Mohamed Khalib berkata, lawatan YTM Tunku Puteri ke makam berkenaan memberi kesan mendalam kepada penduduk Kampung Ekor Lubuk, Mukim Sidam Kiri yang dahulunya dikenali sebagai Kampung Teluk Bagan.

“Kesudian YTM Tunku Puteri memijak kaki ke kampung ini telah memberi kesan yang mendalam serta seribu rahmat kepada seluruh penduduk kampung Ekor Lubuk serta kampung-kampung berdekatan.

“Berdasarkan jasa mengembalikan singgahana takhta Sultan Muhamad Jiwa telah mengahwinkan Upu Daeng Perani dengan adindanya yang bernama Tunku Aishah dan kampung itu wujud dan diterokai oleh keturunan ini.

“Ini adalah petanda baik bagi seluruh penduduk kampung yang selama ini menjadi rakyat negeri Kedah yang hanya menatap wajah YTM Tunku Puteri di kaca televisyen dan dalam akhbar-akhbar, bagi seluruh penduduk kampung mereka sangat berbesar hati kerana dapat bersalaman menatap wajah YTM Tunku Puteri yang menjadi kesayangan seluruh rakyat jelata,” katanya.

Walaupun ketika majlis pertemuan dengan penduduk kampung berlangsung, dengan tidak semena-mena hujan turun mencurah-curah namun mereka sama sekali tidak berganjak dari tempat duduk masing-masing.

Selepas merasmikan barangan artifak tinggalan Upu Daeng Perani, YTM Tunku Puteri diiringin Pengerusi Perasatuan Keturunan Upu Daeng Perani Cik Roshazliza Abdul Razak melawat makam.

Pengarah Lembaga Muzium Kedah Encik Suhaidi Shukri yang turut hadir pada majlis itu berkata, sejarah kepahlawanan Upu Daeng Perani tercatat dalam buku Tuhfat Al-Nafis dan Syair Duka Nestapa karangan Sultan Ahmad Tajudin Mukaram Shah.

Katanya, makam ini ada pontensi sebagai tempat sejarah dan pelancongan sekiranya sejarah ini ditulis di papan kenyataan untuk tatapan pelawat.

“Selama ini orang ramai terutama generasi hari ini kurang pengetahuan mengenai negeri Kedah sekiranya tidak ada pendedahan seperti ini dilakukan,” katanya.

Read more ...

Kerajaan Pulau Pinang ambil tanah Melayu jadi jirat Cina tapi pelik kenapa Umno dan Perkasa tak berdemo?

APA MELAYU UMNO BUAT 10 TAHUN DULU ?


FOTO: YASAK (kiri) bersama saudaranya, Samsudin Ismail menunjukkan salinan geran asal Lot 54 Seksyen 5 milik keluarganya yang kini merupakan sebahagian jirat Cina di Batu Lancang, George Town semalam.


GEORGE TOWN - "Ini tanah kami tetapi telah bertukar milik secara tidak sah kepada orang lain tanpa pengetahuan kami."

Itu dakwaan waris pemilik tanah di Batu Lanchang dekat sini, Yasak Ibrahim, 56, yang kini menjadi pertikaian mengenai arahan menggali dan mengalih kawasan jirat Cina oleh sebuah syarikat pemaju.

Dakwa Yasak, tanah di atas Lot 54, Seksyen 5, George Town itu sebenarnya milik ahli keluarganya, Babu Mahu atau Washahidu Luh Mohd. Ali tetapi telah bertukar milik kepada seorang lelaki Cina pada Mei 1995.

Tanah tersebut dibeli oleh Babu Mahu daripada pentadbir Inggeris Pulau Pinang pada tahun 1831 sebelum dia meninggal dunia pada tahun 1860.

Kini, tanah seluas kira-kira 4.4 hektar terletak bersebelahan Lebuh raya Thean Teik itu merupakan kawasan jirat Cina yang didakwa telah diceroboh sejak tahun 1969.

"Tanah tersebut telah diambil alih oleh Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) sebagai pentadbir sementara pada tahun 1990 apabila keluarga saya gagal melunaskan tunggakan hasil tanah berjumlah RM118,741.19.

"Apa yang menghairankan, bagaimana boleh berlaku pertukaran milik kepada seorang lelaki Cina pada tahun 1995 tanpa pengetahuan keluarga saya?" soalnya.

Menurut pesara kerajaan itu, Majlis Mesyuarat MAIPP ketika itu membuat keputusan untuk membayar hutang tunggakan keluarganya bagi mengelak tanah itu diambil oleh kerajaan negeri.

Read more ...