Thursday, July 26, 2012

MACAM CERITA HANTU MAK LIMAH!!! Ketua Cawangan UMNO cuba bakar rumah sendiri sebab bini tak bagi kawin lagi


MUAR – Seorang ketua UMNO peringkat cawangan di Lenga dekat sini didenda RM800 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam kerana cuba membakar rumahnya sendiri selepas permintaan untuk berkahwin lagi pada 17 Julai lalu tidak dibenarkan isterinya.

Majistret Suzana Mokhtar memerintahkan Ithnin Misdani, 50, dari Kampung Sawah, Tulang Gajah, Lenga membayar denda berkenaan atau dipenjara sebulan apabila tertuduh mengaku salah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah.


Mengikut pertuduhan, Ithnin pada pukul 10.10 pagi 17 Julai lalu telah mengambil tong berisi petrol serta tong gas dan meletakkannya di ruang tengah rumah sambil mengugut untuk membakar rumah berkenaan di depan isterinya, Siti Musliha Selamat.


Tertuduh dikatakan bertindak demikian selepas berang apabila isteri pertamanya dikatakan tidak mengikuti kehendaknya untuk beristeri lain.

Berikutan itu, Ithnin dituduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara maksimum dua tahun dengan denda atau kedua-duanya sekali.


-
Kosmo

Read more ...

KECUT DALAM MAHKAMAH!!! Dua Samseng Taik Minyak sanggup bayar RM 3000 kepada bekas wartawan Kwong Wah DailyNONE
Dua lelaki yang didakwa menyerang seorang wartawan akhbar berbahasa Cina semasa protes anti-Lynas di Pulau Pinang awal tahun ini, menyelesaikan kes itu di luar mahkamah dengan masing-masing membayar RM1,500.

Kes itu, yang dijadual didengar mulai hari ini, bermula lewat kerana salah seorang peguam defendan - Mohammad Norman Ismail dan Mohamad Firdaus Ahmad - mengendalikan kes di mahkamah lain.


Pendakwaraya Suhaimi Ibrahim dan Edward Chan mengendalikan kes itu di hadapan  majistret Siti Salwa Ja'afar.


Norman dan Firdaus mahu penyelesaian kes itu di luar mahkamah dan selepas sejam berunding, Siti Salwa mengumumkan mereka bersetuju membayar RM1,500 tiap seorang kepada bekas wartawan
Kwong Wah Daily, Adam Chew (kanan).

Chew kini merupakan pembantu peribadi kepada ADUN Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu.


Norman dan Firdaus didakwa di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana menyerang Chew pada 26 Februari, semasa pertengkaran yang berlaku sewaktu protes membantah loji Lynas di Gebeng yang dianjurkan oleh kumpulan alam sekitar, Himpunan Hijau.Denda yang kena dibayar di bawah Seksyen 260 (1) dan (5) Kanun Prosedur Jenayah dan merupakan satu pembebasan.
penang lynas himpunan hijau 260212

Chew -  yang berhenti bertugas dengan Kwong Wah pada bulan April -  bersetuju dengan penyelesaian tersebut dan menerima wang itu di mahkamah, berkata beliau akan menyumbangkannya untuk membiayai perbelanjaan perubatan seorang kanak-kanak.

Ditanya sama ada dia menuntut permohonan maaf dari Norman dan Firdaus juga, Chew berkata dia tidak akan memaafkan mereka kerana memanggilnya dengan nama rasis seperti 'Cina babi' semasa pertengkaran tersebut.


"Saya tidak menyetujuinya kerana wang tetapi kerana dengan menyelesaikan di luar mahkamah, mereka mengakui kesilapan mereka," kata Chew.

Read more ...

KAJIAN MERDEKA CENTER!!! Populariti Najib terus menurun di kalangan pengundi Melayu dan India
SHAH ALAM 26 JULAI : Tahap populariti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di kalangan pengundi di Semenanjung berada pada paras 64 peratus berbanding 65 peratus pada Mei lalu.

Penemuan ini hasil kendalian Merdeka Center yang diumumkan pada hari ini.


Kajian itu juga menunjukkan bahawa paras rasa puas hati terhadap prestasi Perdana Menteri di kalangan pengundi Melayu dan India masing-masing menurun daripada paras 79 peratus kepada 75 peratus dan 72 peratus kepada 69 peratus.


Bagaimanapun sokongan pengundi Cina telah meningkat daripada 37 peratus pada Mei lalu kepada 42 peratus bulan lalu.


“Meskipun mengalami penurunan di kalangan pengundi kaum India dan Melayu, paras yang direkodkan masih tinggi. Cuma ada perubahan sedikit di kalangan pengundi-pengundi Cina,” kata Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahim Suffian dalam kenyataan media.


Ujar beliau, pendirian komuniti-komuniti itu kemungkinan dipengaruhi oleh kebimbangan mereka tentang ekonomi negara khususnya di kalangan responden India.


“Ia juga ada kaitan dengan rasa tidak puas hati berhubung kenyataan berkaitan dengan aktivis (Pengerusi Bersama) Datuk S. Ambiga,” kata beliau lagi.


Kaji selidik itu menunjukkan pandangan pengundi kerajaan terus merosot dengan 42 peratus daripada responden melaporkan bahawa “mereka gembira dengan kerajaan”, penurunan sebanyak enam peratus berbanding kajian yang dijalankan pada pertengahan Mei 2012.

Pungutan suara itu berkata penurunan itu amat ketara di kalangan pengundi Melayu, di mana jawapan dari orang-orang yang berkata ‘gembira’ dengan kerajaan menurun dari 65 peratus Mei kepada 58 peratus pada Jun 2012.

“Pada pandangan kami, penurunan itu mungkin mempunyai kurang kaitan dengan politik atau persepsi mereka terhadap Perdana Menteri tetapi dengan bagaimana pengundi melihat ekonomi, melaksanakan dan kesannya terhadap kehidupan mereka,” katany
a.

Kajian yang sama mendapati bahawa kebimbangan terhadap isu-isu ekonomi, terutamanya kos sara hidup dan gaji, adalah teratas di minda pengundi, 39 peratus daripada mereka berbanding dengan 33 peratus Mei 2012.


Ini diikuti oleh kebimbangan terhadap jenayah dan masalah sosial di 12 satu isu peratus dan politik pada lapan peratus.


Kaji selidik itu mendapati bahawa peningkatan kebimbangan terhadap ekonomi mungkin juga menjejaskan prospek negara dengan 54 peratus menyatakan negara ini diketuai di landasan yang betul berbanding 58 peratus pada April 2012.


Kaji selidik yang telah dijalankan oleh Merdeka Center antara 22 dan 29 Jun di kalangan 1010 pengundi berdaftar yang terdiri daripada 59 peratus Melayu, 32 peratus Cina dan sembilan peratus responden berbangsa India yang telah ditemubual melalui telefon.

Read more ...

TAK SAMPAI 24 JAM!!!Kajian UUM kantoi , UMNO Kedah tolak Mukhriz bakal calon MB

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiq1Ao-ZkWyr8SUUIFcGgfMhnL_EcQyNU4FKa3TZw244Fg7LovJEUoqvAQlFe9ntDRN32M8aS1_g5Nj7Jhdi7k7drfR32A554GaIksS70Zg3yGE3cSMMfeTujGum-n1oNrF68YtGxChLA/s400/Mukriz+%26+Tun+005.jpg

Tak sampai 24 jam selepas spekulasi bertiup kencang di Kedah berkenaan isu siapa yang paling layak jadi Menteri Besar, rupanya jadi bukti Umno-APCO terus bergolak!Bukan semua ahli dan penyokong Umno di Kedah yang mahu anak mantan Perdana Menteri iaitu Mukhriz Mahathir dilantik sebagai Menteri Besar selepas pilihan raya umum 13.

Tinjauan ringkas mendapati ada pemimpin Umno di bahagian yang menentang pemilihan Mukhriz sebagai Menteri Besar Kedah. Ini mengesahkan lagi dalam Umno terdapat 4 Kem, 1 kem Najib,Kem Mahatir, Kem Mahyuddin juga Kem Ketua Bahagian.


“Mukhriz tidak sesuai kerana orang Kedah macam orang Kelantan mahu yang lebih beragama sedikit.

“Kalau isterinya masuk kampung dengan rambut merah dan tidak bertudung, orang tidak suka,” kata seorang pemimpin Umno bahagian.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan terbaru oleh Universiti Utara Malaysia (UUM) bahawa ramai yang mahu Mukhriz menjadi Menteri Besar Kedah.


Kajian itu menunjukkan Mukhriz lebih popular berbanding tiga pemimpin BN lain iaitu Ketua Perhubungan, Ahmad Bashah Md Hanipah, Ketua Penerangan, Jamil Khir Baharom dan Ketua Pembangkang DUN Kedah, Mahadzir Khalid.


Ketua Umno bahagian Langkawi, Nawawi Ahmad berkata, bercakap terlalu awal bahawa pemimpin tertentu akan menjadi Menteri Besar tidak baik kepada parti dalam menghadapi pilihan raya umum ke 13.

“Kita menyebut Mukhriz akan menjadi Menteri Besar Kedah, apa akan jadi dengan Ahmad Bashah?

“Kedua-dua mereka pemimpin utama Umno Kedah. Jadi yang lebih baik jangan bercakap orang ini atau orang itu akan menjadi Menteri Besar.

“Biar kita (Umno) menang dulu dalam pilihan raya baru berbincang untuk memilih Menteri Besar,” kata Nawawi yang juga ADUN Kuah di Parlimen Langkawi.Seorang pemimpin lain berkata, untuk menjadi Menteri Besar Kedah seseorang itu perlu mempunyai empat kriteria iaitu baik dengan Sultan; baik dengan pegawai kerajaan negeri; baik dengan ketua bahagian Umno dan banyak wang.

Katanya, Mukhriz telah mempunyai kira-kira 50 peratus untuk menjadi Menteri Besar Kedah.

“Di kalangan pemimpin Umno Kedah yang ada sekarang, Mukhriz yang terbaik. Malangnya Kedah tidak mempunyai pemimpin muda yang ramai seperti Johor,” katanya lagi.

Semalam, Malaysiakini melaporkan satu kajian yang dibuat oleh Universiti Utara Malaysia menyatakan bahawa anak kepada bekas perdana menteri, Mukhriz Mahathir merupakan pilihan ramai sebagai bakal calon menteri besar Kedah.


Kajian yang dibentangkan oleh Prof Madya Dr Rohana Yusof itu dari UUM juga menyatakan bahawa BN
lebih berpeluang untuk merampas Kedah dari tangan PAS dalam pilihan raya umum akan datang."Rakyat Kedah inginkan seorang menteri besar yang mempau menyelesaikan masalah mereka dan pada masa yang sama rajin menemui rakyat.

"Nada ini secara tidak langsung memberi gambaran ketidakupayaan menteri besar dari kerajaan PAS melaksanakan tanggungjawab yang diharap oleh pengundi," kata Rohana dalam slaid pembentangan kajiannya.


Kajian itu dijalankan ke atas 10,800 orang rakyat Kedah di 36 DUN, yang sebahagian besarnya berusia antara 21 hingga 34 tahun.


Ia membandingkan peluang Mukhriz berbanding tiga lagi pemimpin Umno Kedah – ketua

perhubungannya Ahmad Bashah Md Hanipah, ketua penerangan Jamil Khir Baharom dan ketua pembangkang DUN Kedah, Mahdzir Khalid.

Seramai 67 peratus responden Melayu, 78 peratus responden Cina dan 71 peratus responden Melayu memilih Mukhriz, manakala Ahmad Bashah mendapat peratusan kedua terbanyak, masing-masing 13, 11 dan 14 peratus dari setiap kumpulan kaum.


Rohana membentangkan kajiannya itu di program perbincangan anjuran Majlis Profesor Negara di Kuala Lumpur.


Turut membentangkan kajian di sesi pagi pada program tersebut ialah rektor Universiti Islam Antarabangsa (UIAM), Prof Datuk Seri Dr Syed Arabi Idid.

Read more ...