Monday, July 23, 2012

PENDEDAHAN!!! Setpol MB Kedah menulis tentang Blogger 'Botak' kaki fitnahHeboh Seantario Tanahairku...


EPISOD 2:


Maka hebohlah seantario tanah airku... aku telah ditangkap SPRM. Sedang disiasat gara-gara mengsonglap duit RM1.3 juta. Aku pun diberitakan sedang dilokap di lokap SPRM di Kedah, kerja dibuat team SPRM dari Ibu negara... Masa membaca berita itu di FB aku ada di rumah bersiap mahu ke malis bersama MB di Masjid Alor Semela. Panggilan masuk bertalu- talu...aku hanya mampu ketawa dalam puasa... Macam mana hang boleh jawab telepon dalam lokap?


Fakta: SPRM tiada lokap sendiri, tahanan terakhir yg mencetuskan grand design sekarang ini ditahan di lokap Polis Jitra...kalau ikut padijantan... Saya mungkin satu-satunya tahanan yang berjaya mendiami lokap SPRM...


Sasaran seterusnya ialah Hj Mohd Puat Md Ali, sepupu MB Kedah..lebih tepat lagi Pegawai Kewangan Negeri Kedah yang sedang bertembung dengan rakan-rakan dalam KCS Kedah gara-gara berebut jawatan SS. Lebih dahsyat lagi keluar lagi cerita SPRM dibenarkan tangkap, gari dan lokap sepupu MB, Hj Puat. Semua cerita karut ini dimulai oleh blog UMNO dalam Team Media Kedah-TMK. padijantan.blogspot.com.


Lama dulu aku pernah menulis perihal padijantan yang lebih layak dipanggil padihantu, pokoknya besar, tak rebah waktu ribut, tapi tiada isi yang boleh menjadi beras walaupun pokoknya tegap. Padi hantu sebenarnya musuh kepada padi-padi yang lain dalam petaknya.


Di sebalik nama padi jantan yang bersifat hantu itu tersembunyi satu susuk berkepala botak, tetapi bergeliga dalam bab memfitnah, memcari peluang mencipta wang dan nama, mencekik darah dan maruah, memanipulasi kesusahan dan kesempitan manusia lain, mencipta konspirasi dan memutar fakta.


Modus operandinya simple, dampingi orang yang kesempitan gara-gara kesilapan sendiri, berpura-pura jadi peneyelamat dengan idea dan putar belitnya hingga orang itu rasa selamat, dan dihisap darah semahunya hingga orang itu mati kering.


Dia pernah mendampingi Adun KN yang menghadapi kes kebankrapan, agak lama juga mereka bersama, macam- macam tindakan rescue dibuat seperti demontrasi, cat merah, ugutan, jumpa musuh politik supaya dilihat mahu melompat... Upahnya lumayan hingga si padi hantu tak perlu bekerja lain mencari wang, semua kehendaknya dipenuhi hingga akhirnya Adun KN benar-benar muflis dibuatnya dan terlucut dari kedudukannya.


Dia mencari pokok tumpang baru. Kali ini betul- betul orang itu tersepit dengan siasatan SPRM dalam kes di jabatannya sekarang dan satu kes lama di Sungai Petani- Bangunan baru MPSPk yang melibatkan kehilangan wang RM10 juta, dalam satu pembayaran pada 4 Mac 2008, ke atas satu kerja yang tidak dilaksanakan, kepada syaikat yang salah dan tiada lesen! Mungkin masih ada sisa yang masih boleh dihisap oleh padi hantu daripada orang itu.


Saya tak mahu menyentuh kes itu lebih lanjut kerana ia berlaku sewaktu zaman BN, dalam siasatan SPRM dan ulasan saya akan menjayakan konspirasi yang dirancang oleh padi hantu!


Dia menulis teorinya kepada Zaini Hasan, pakar spin di Utusan Malaysia, bagi mencipta pertembungan KCS dengan pemimpin kerajaan yang sangat harmoni sejak 2008. Keharmonian inilah yang dicemburui oleh BN, kerana sepanjang sejarah negeri ini di bawah BN, KCS sentiasa bertembung dengan pemimpin kerajaan. Hanya di zaman PR inilah profersionalisme KCS dihargai dan diraikan oleh pemimpin kerajaan. Ini bahaya untuk BN dan bahaya untuk orang yang sentiasa hidup dalam konflik dan krisis.


Matlamat konspirasinya ialah KCS kembali bekerja memenangkan UMNO/BN, bermusuh dengan PAS dan PR dan mengkucar kacirkan negeri. Adakah orang lain tidak lulus sekolah menengah untuk mempercayai teori jahat padihantu?


Dia mahu orang ramai terutama KCS mempercayai ada usaha di kalangan pimpinan kerajaan sedang memperkudakan SPRM untuk mengenakan KCS semahu-mahunya. Dia mahu mencipta kaitan MB yang dituduh berpakat dengan sepupunya Dato' Puat untuk berperang dengan kumpulan satu lagi. Peperangan sesama mereka yang bukan lagi rahsia mahu ditokok tambah dengan penglibatan pemimpin politik- yang tidak pernah sama sekali berlaku. Sejak awal, MB tidak pernah campurtangan dan tidak mahu mengeruhkan keadaan. Ketenangan MB dalam hal ini telah menstabilkan kerajaan ini sejak awal mengambilalih kuasa.


Pendedahan grand design padi hantu ini melondehkan semua rancangan mereka, malah KCS mula amat sedar mereka tidak mungkin terseret dalam pertembungan dengan pemimpin politik PAS atas satu kepalsuan yang diapksa ke atas mereka oleh orang yang sedang tersepit dari rancangan si kepala botak padi hantu.EPISOD 1:


Pada awal 2008, susuk botak ini mengepalai satu demontrasi di depan Wisma Darul Aman atas isu perumahan awam yang menerima notis tunggakan. Setelah disiasat, si botak ini juga turut terlibat dalam kegagalan membayar ansuran perumahan awam itu. Saya mendedahkannya di blog dan dia marah berapi-api, mencabar saya berdebat.


Dalam banyak isu di Kedah yang dicipta oleh susuk ini, dia akan muncul dibarisan depan menjerit pekik melolong 'membela' orang ramai dengan hujjah dan teori yang dicedok dari orang lain. Kelakunya macam Ghani di Penang dan Kalai di Selangor sekarang. Beberapa pendedahan yang dibuat sejak awal mengkudungkan kepalanya, dean menimbulkan dendam. Tabiaatnya, putar alamnya, krebilitinya, sejarahnya pernah didedahkan oleh beberapa pihak yang bimbang dengan honarnya. Pernah mencabar saya berdebat, mencabar bertumbuk- dia anak jati Titi Siam katanya- dan berazam akan memusnahkan reputasi saya sedaya upaya.


Di pasang jarum dan panah membawa racun fitnah di kampung halaman saya di Sik, di Jeneri, di Belantek dan di kalangan kenalan dan seteru politik saya dalam parti dan luar parti, sehingga ramai yang percaya dan menjaja saya punya banyak tanah, ada kuari batu dan pasir dan ada ban balak! Sampai sekarang saya masih mencari di mana 'harta-harta' saya itu berada, tiada siapa yang dapat menunjukkan lokasi, maupun jalan untuk sampai ke sana... Sampai ke Kuala Lumpur jarum dan panah racun ini bergerak, dari mulut musuh, disambung oleh lidah dan tangan kawan-kawan satu jemaah! Sekarang saya ada RM1.3 juta...kalau saya tahu di mana wang itu...boleh belanja tujuh keturunan...


Tak ada pulak yang bertanya tentang kesahihannya, ramai pulak yang hanya menjadi penyambung fitnah dari musuh ini hinggalah sekarang. Patutlah bila saya kalah dalam pemilihan parti di Sik, orang paling gembira membuat ulasan dan liputan ialah susuk ini melalui blog2 UMNO. Dia hampir berjaya dalam misinya... tapi belum tentu saya tewas dengan kejahatannya!EPISOD 3:


Secara kebetulan, ramai kenalan dan bekas rakan susuk botak ini adalah kenalan saya... Banyak yang saya tahu perihal susuk ini daripada mereka. Banyak juga namanya tersenarai dalam dokumen-dokumen penerima wang dari beberapa GLC atas tugasan yang tidak diketahui sejak 2006 hingga 2008. Dialah sebenarnnya takut dengan sapaan SPRM. Tidak ada apa yang dari sudut percakapan dan penampilannya....Tapi sangat bahaya dari kelicikannya...dia diberi nama
(Kedah La memadamkan nama yg ditulis Setpol) a.k.a padi jantan a.k.a padi hantu...pakat berjaga-jaga... Antara penglibatan yang pernah dicatatkan oleh sejarah sejak 2008:

1. Kepala Demontrasi perumahan awam untuk memburukkan imej kerajaan negeri di kalangan penghuni perumahan awam- dia juga antara yang berhutang. Taukenya sekarang adalah pengeluar notis menuntut hutang, mengusir, menyerah kepada bank untuk memungut hutang.


2. Menerbitkan beberapa siri risalah haram memfitnah MB dan Exco dalam bebeapa isu. juga melagakan sesama KCS dalam pertembungan jawatan. Dia pakar menambah rempah cabai. Risalah berwarna dengan kertas yang bermutu itu dibiayai oleh pihak2 yang berkepentingan.


3. Demontrasi dan hasutan menentang pengambilan tanah dan tapak surau Solihiyah, Kancut untuk projek Aman Central.


4. Menulis analisa palsu dan memfitnah kerajaan di Utusan Malaysia, blog Kedah Times, dan blog padijantan.


Banyak lagi .... pernah saya tulis dan saya akan menulis lagi tentang bahayanya manusia ini...Kedah La

Read more ...

TERBARU!!! 3 'Pelakun' fitnah khutbah sehingga guru ditukar minta maaf

PULAU PINANG- Tiga 'pelakon' yang membuat cerita fitnah ke atas seorang guru yang menjadi khatib yang dituduh mendakwa mengajak orang ramai menggulingkan kerajaan BN dalam khutbahnya akhir memohon maaf.
Pengerus Masjid Taman Guar Perahu, Penanti, Ustaz Abu Bakar Bakilani Abu Hasan memberitahu, tiga orang pelakon utama isu sebaran fitnah terhadap Abdullah Khairi Haji Harun akhirnya tampil memohon maaf.
Ia dibuat seminggu selepas pihak qariah membuat lapuran polis kerana tidak puas hati dengan sikap yang ditunjukan oleh 'pelakun' terbabit.
Akibat fitnah 'pelakon' berkenaan yang disiarkan oleh sebuah stesen TV swasta, Cikgu Abdullah Khairi yang membaca khutbah itu telah ditukar dari Pulau Pinang ke Pulau Ketam, Selangor.
Ustaz Abu Bakar ketika ditemui di majlis sumbangan kepada masjid dan surau Parlimen Permatang Pauh semalam menjelaskan, mereka juga sudi nama mereka disebut setelah permohonan maaf dibuat dengan harapan orang ramai turut memaafkan perlakuan mereka selama ini.
"Saya harap isu fitnah kepada Ustaz Abddulah Khairi selesai," katanya yang sangat kesal dengan dakwaan kononnya beliau menyampaikan khutbah Jumaat mengajak rakyat mengguling Kerajaan Pusat yang dikuasai Barisan Nasional (BN).
"Ketiga-tiga pelakun itu sudah datang jumpa saya dan mengakui buat salah serta pohon maaf sambil berjanji tidak akan mengulangi perbuatan
jahat berkenaan, " tambahnya.
Ujar beliau, pada mulanya ramai anak qariah tidak mahu memaafkan kesalahan yang pelakun itu lakukan namun setelah diberikan tazkirah kebaikan maaf dalam Islam maka semuanya akur dengan harapan golongan berkenaan harus sedar bahawa perbuatan mereka selama ini merupakan kesalahan keji.
Menurut Ustaz Bakar lagi, dalam tempuh seminggu pihak qariah membuat lapuran polis dan sidang media tiba-tiba beliau di datangi orang tengah yang mengatakan pelakun utama isu berkenaan mengakui salah dan ingin pohon maaf lantas beliau bersetuju dan satu pertemuan dibuat di Puncak Mutiara Kristal, Kampung Pelet, Penanti.
Katanya, mereka mengakui kesalahan itu disamping mendakwa berita tersebut sengaja ditokok tambah oleh siaran TV swasta berkenaan untuk mensensasikan kejadian berkenaan.
Pada kejadian solat Jumaat penghujung Jun lalu, Ustaz Abddulah Khairi dijemput membaca khutbah di Masjid Guar Perahu dan seperti biasa beliau mengupas tanggungjawab umat Islam menolak kepimpinan yang zalim.
Tetapi kupasanya di salah taksirkan sebagai usaha 'mengguling' kerajaan BN dan menganggap isi khutbah itu berniat untuk menghasut.
Akibatnya pada 2 Julai lalu, Ustaz Abdulah Khairi ditukar serta merta ke sebuah sekolah di Pulau Ketam, Selangor dari Sekolah Menengah Seri Muda, Penaga, Kepada Batas.
Beliau selain bertindak pemberi motivasi kepada para pelajar juga mempunyai kebolehan menyampaikan motivasi kepada kakitangan kerajaan dan swasta sehingga beliau digelar 'Ustaz Laptop' kerana menjadikan kaedah penayangan sebagai alat bantuan penerangan.
Kini, walaupun bertugas di Pulau Ketam namun boleh dikatakan setiap minggu beliau mempunyai jadual kuliah, motivasi dan sebagainya di sekitar utara semenanjung.
Sementara itu, Ustaz Abddulah Khairi ketika dihubungi juga bersedia memaafkan mereka walaupun dirinya menjadi bahan politik sempit golongan tertentu.
-harakahdaily

Read more ...

PARIT BUNTAR!!! 900 waris sertai tahlil anjuran PAS Parit Buntar

PARIT BUNTAR; 15 Julai :  Majlis Munajat dan Tahlil Perdana anjuran PAS Parit Buntar pada 29 Mei lalu telah dihadiri ahli dan penyokong PAS seluruh Parit Buntar.
Majlis ini yang dibuat pertama kalinya oleh Lajnah Tarbiyah yang diketuai oleh Ustaz Muhammad Yaakob disusuli dengan ceramah yang disampaikan oleh Uztaz Dato Abu Bakar Chik, AJK Pas Pusat dan Ustaz Zanul Asri Ramli, Setiausaha Dewan Ulama PAS Kedah.

Ust. Muhammad berkata, program bermula dengan solat maghrib dan dikuti dengan tahlil.
" Penyertaan untuk tahlil sangat menggalakkan dengan hampir 900 waris yang menyertainya.
" Selepas solat Isyak diadakan solat hajat yang dipimpin oleh Ustaz Zainul Asri Ramli memohon agar Allah memberi kemenangan kepada PAS dalam pilihanraya ke 13 seterusnya dapat membentuk kerajaan baru di Putrajaya" katanya
Menurut Ust. Muhammad, program disambung dengan ceramah Ustaz Zainul Asri yang menekankan kepada ahli dan penyokong PAS agar sentiasa bermunajat kepada Allah setelah menjalankan kerja-kerja dengan bersungguh-sungguh untuk memenangkan perjuangan Isalam di Malaysia ini.
" Beza antara PAS dan UMNO ialah pergantungan kepada Allah dalam perjuangan.

" Bagi UMNO, untuk mencapai kemenangan mereka tidak mengira halal haram dan larangan Allah. Dengan demikian mereka sanggup melakukan perkara-perkara yang jelas dilarang oleh Allah seperti melakukan rasuah, penyelewngan kuasa, menipu dan sebagainya. Sedangkan segala yang dilakukan  itu akan diberi balasan oleh Allah samada dosa atau pahala"katany


Tambah Ust. Zainul Asri, PAS yang memperjuangkan Islam ini hendaklah menjadi diri semua ahli dan penyokongnya bergantung penuh kepada Allah setelah kerja-kerja dibuat dengan penuh kesungguhan.
" Ini kerana kemenangan itu datangnya dengan izin Allah.
" Maka doa dan harapan kepada Allah dijadikan sebagai senjata terakhir dalam perjuangan. Semua ahli dang penyokong PAS diminta melakukan munajat secara berterusan sehingga tiba waktu pilihanraya ke 13 kelak"katanya

Sementara itu, Ustaz Dato Abu Bakar Chik pula mengajak semua ahli dan penyokong PAS agar terus berjuang menentang UMNO/BN tanpa rasa jemu dan lelah sehingga Allah memenagkan perjuangan ini.
" UMNO/BN ini sudah hampir sampai ke penghujung hayat mereka kerana mereka telah lama diberi peluang untuk memerintah Malaysia ini.

" Banyak parti yang memerintah di negara-negara di dunia ini telah tumbang dan kini akan tiba untuk UMNO/BN pula.\"katanya
Ust. Abu Bakar berkata, rakyat di banyak negara telah melakukan perubahan dalam politik mereka kerana kerakusan dan kejelekan pemerintahan yang berkuasa.
" Kemenangan Dr. Morsi sebagai Presiden Mesir baru-baru ini menunjukkan satu perubahan baru kepada sokongan parti Islam.

" Kebangkitan rakyat yang memberi dan menyokong Islam telah mula berkembang di seluruh dunia. Ini menunjukkan Islam telah mendapat tempat di hati rakyat terutama golongan muda. Hakikat ini juga berlaku di negara kita kerana golongan muda telah mula menunjukkan sokongan kepada PAS dan Pakatan Rakyat. InsyaAllah apa yang berlaku di Mesir akan menyusul di Malaysia pula"katanya MKA

Read more ...

PARIT BUNTAR!!!! Alam Ria Pasti Parit Buntar meriah

PARIT BUNTAR, 15 Julai : Program Alam ria PASTI Kawasan Parit Buntar berjalan dengan meriah dengan dihadiri oleh ibubapa dan keluarga serta guru-guru PASTI. 
 
Pengarah Pasti Parit Buntar, Mohamad Amiruh Hasni berkata, sebanyak sembilan unit PASTI telah mengambil bahagian dalam acara-acara yang dipertandingkan seperti pertandingan azan, hafazan, sajak, bercerita dan nasyid.

" PASTI Al-Mu'tasim telah menjadi Johan keseluruhan dalam program Alam Ria kali ini dengan mengondol Johan bagi acara Nasyid, Hafazan dan Azan. 
 
" Ibu bapa dan hadirin terhibur melihat bakat-bakat anak kecil seusia empat,lima dan enam tahun yang terlibat dalam acara-acara tersebut" katanya 
 
Program ini telah dirasmikan dalam upacara penutup oleh Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Parit Buntar, Saudara Ahmad Azhar Hj Shahrin. Turut hadir di majlis tersebut ialah AJK PAS Kawasan, AJK Dewan Pemuda dan Muslimat kawasan Parit Buntar.
Read more ...

PANAS!!!Kak Midah ngamuk lagi...

Kadang-kadang seghonok juge aku nyakat Kak Midah. Makin disakat..makin dia merapu. Haji Nizar kena belajor dari aku macam mana nak nyakat Kak Midah dalam sidang DUN nanti. Jangan sampei dia nyelak kain dah le.

Bila aku balas balik posting Sungairapatonline pasai gambor mediaperak yang keluor dalam blog Manjongmari, Kak Midah ngamuk lagi kulu kelior.
Tiba-tiba dia keluorkan gambor budak Paeh ni lagi. ha.ha.


Pasai apa pulak tanya kat aku sapa budak dua ekor ni? Bukan ke hari tu, Sungairapatonline juga yang “membongkar” sapa budak Paeez ni?


Apa kaitan Haprakdaily..Keldaidaily atau Batu Gajahmari dengan Mediaperak? Tu pasai aku kate, Sungairapatonline ni produk Utusan sebab mengadakan apa yang tak ada.  Hari tu kome bukan main lagi menelanjangkan si Faez ni..tiba-tiba hari ni tanya budak ni keluaran sapa. Dah tentu la keluor dari perut mak dia!!.  he.he..jangan marah Kak Midah…nanti batal puasa.

“Sungai Rapat Online agak terkejut kerana Media Perak melenting kerana digelar bangsat.”

Yang ni aku kata bebudak yang nulih kat blog tu tak cukup seringgit. Aku tulis macam ni..

“Tapi kalau Manjongmari yang tulis dan balaci Kak Midah membangsatkan Mediaperak..yang tu pun aku masih boleh terima!! Sebab dah memang itu kerja balaci Kak Midah.”

See…aku tak marah pun. Sebab aku tau memang itu perangai Kak Midah. Aku akan marah kalau orang Pas mencuri sebab demer selalu kata demer baik. Tapi kalau orang Ameno mencuri…aku tak marah. Sebab dah memang itu perangai demer. Kalau orang Ameno mencarut pun aku tak marah sebab mulut demer dah memang capui.

Aku tak mau la kata Mediaperak ni hebat. Mediaperak dilancarkan pada 6 April 2012. Maknanya baru tiga bulan setengah.  Sungairapatonline dilancarkan sejak Julai 2010. Maknanya sudah dua tahun. Tapi kalau dibandingkan pencapaian diantara Mediaperak dengan Sungairapatonline…aku berani kata..balaci Kak Midah makan gaji buta. Takat copy-paste artikel orang lain..kemudian modify sikit-sikit.

Tapi jangan ghiso Kak Midah…kami ni bukan le samseng benor. Kalau kami jumpa Kak Midah nak kena patok ulor…kami tetap akan pukui ulor tu dulu.


Ngape le kome tengin benor??!!! Kalau kome tak kenei Hadie Manchester..maknanya intelligence kome tak boleh pakai. Cer kome tanya kat Minaq Jinggo..mesti dia kenei punyer. Hadie Manchester adalah jurugambar professional yang membantu Mediaperak. 

Kalau nak kata dia ni balaci Mediaperak pun tak apa la. Kalau nak jumpa dia, setiap kali ada lawan bola kat Stadium, kome cari dia belakang tiang gol..dengan kamera besornya..siap dengan telephoto lens. Selalu pakai baju merah macam baju Unit Amal.

Tapi tak kan nak pergi ceramah Ustaz Kazim pun nak bawa telefoto lens!! Dia pakai Samsung S3 saja. Ambik gambor, bubuh watermark dan hantor saja kat sapa-sapa pun boleh.Hadie tak payah hantar kat Mediaperak untuk dibubuh watermark sebab dia sendiri ada watermark Mediaperak. 

Kat bawah tulisan mediaperak tu ada nombor unik untuk semua blogger dan fotografer Mediaperak. Aku tengok nombor tu saja aku dah tau sapa yang empunya gambor.
   
Ishhh….kalau Kak Midah nak belajor dari kami pun boleh…tak ada masalah.
Manjung Mari dapat gambar dari Hadie Manchester. Tu pasai dia bagi kredit kat Hadie Manchester. Manjongmari dah tulih dalam blognya…takkan yang tu pun tak tau. Ngape le tengin benor?

Takpe le komer nak kata aku pun..kata le. Takat ni…Mediaperak belum pun lagi tulih apa-apa pasai DAP. Kesiaaannn  demer!!

Ehhh…Komer tak nak ke sokong Chua Soi Lek tu? Kesiaan dia sorang-sorang “memperjuangkan” pasar Sungai Rapat. Tak kan le Presiden MCA berjuang untuk peniaga pasar Sungai Rapat. Kak Midah tak buat apa-apa ke?

Lagi satu Yong!…Hari tu Mediaperak tulih pasai tanah kubor di Sungai terap, Batu Gajah sudah dimansuhkan pewartaannya. Takde ke ndak kata kami buat fitnah? Panjang lebor teman tulih..langsung tak mau komen. Nyengap macam keli bawah bangkor.

Kalau belum baca..boleh baca kat sini. Skandal tanah kubur Batu Gajah.

Read more ...

TSUNAMI PRU 13!!! Sudah ada gempa, bakal bermula di Sabah


Ia kelihatan seperti pemimpin-pemimpin Sabah Wilfrid Bumburing dan Lajim Ukin akhirnya memutuskan untuk berpisah daripada kitaran ganas politik Umno-BN telah menjadi selepas 5 dekad hegemoni politik.

Sabah, bersama-sama dengan Sarawak, telah menjadi antara negeri yang paling terpinggir dengan kerajaan persekutuan memberikan perjanjian tersirat untuk skor pemimpin BN yang setakat ini telah membawa kedua-dua negeri Malaysia Timur pemimpin mereka ganas merampas sumber semulajadi secara besar-besaran dan memperkayakan diri mereka selagi mereka juga memberi manfaat kepada rakan-rakan mereka di Semenanjung.


Wilfrid, Timbalan Presiden UPKO dan MP Tuaran, menghantar surat peletakan jawatannya pada hari Isnin, berhenti sebagai ketua BN bagi kawasan itu. Dia ialah kerana membuat pengumuman "penting pada hari Ahad nanti . Lajim Ukin , Beaufort MP, akan segera menyusul.


"Saya mempunyai dengan ini bermula pada hari ini, 23 Julai, 2012, meletak jawatan dari jawatan sebagai pengerusi Barisan Nasional (BN) bagi P170, Tuaran. Perletakan jawatan saya akan membolehkan kepimpinan BN baru Tuaran untuk membuat persediaan untuk pilihan raya umum ke-13 yang akan datang," kata Bumburing di dalam nota surat peletakan jawatan, yang disediakan kepada media, di sini hari ini.


Blok bebas


Walau bagaimanapun, berita, yang telah dijangkakan selama berbulan-bulan sekarang, telah menghantar gelombang kejutan merentasi jurang politik di Timur dan Barat Malaysia. Kedua-dua lelaki adalah pemimpin kanan Sabah, yang telah wakil rakyat melalui tahun.


Mereka dijangka untuk membentuk Rakyat blok bebas pro-Pakatan Rakyat dan bukannya serta merta menyertai parti-parti Pakatan PKR, DAP dan PAS.


"Wilfrid akan membawa dan berkumpul bersama-sama kumpulan pro-Pakatan Rakyat Sabah. Kebanyakannya akan menjadi Ahli Parlimen dan ADUN. Apabila masa adalah betul, mereka akan membuat yang pengumuman perlu. Peranan Pakatan akan untuk membantu ini pertandingan kumpulan dalam GE-13 dan untuk berunding dengan kuasa-kuasa lain seperti SAPP untuk mencapai satu-satu persefahaman, "naib presiden PKR Tian Chua, yang bertindak sebagai ketua perunding dalam mendapat persetujuan dari akar umbi di Sabah.

Keluaran bermula dengan bersungguh-sungguh


Bukan sahaja akan di berita terkini, ini telah lama terpendam didalam hati pemimpin BN, terutama Perdana Menteri Najib Razak, yang telah cuba keras menghalang pemergian Wilfrid, sebagai ia adalah dijangka untuk mencetuskan sebilangan besar daripada gabungan beliau ke dalam Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Anwar Ibrahim.


Spekulasi terakhir pada bulan Jun bahawa 6 pemimpin Sabah akan melompat kepada parti PKR ,Anwar telah hilang begitu saja selepas pembantu Najib membocorkan berita kepada akhbar bahawa Ahli Parlimen BN akan menerima RM1.5 juta setiap selepas Bajet 2013 telah dibentangkan pada 28 September. Nazri Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, telah juga menunjukkan bahawa GE-13 boleh diadakan hanya pada tahun 2013 apabila mandat 5 tahun BN berakhir pada bulan April dalam usaha untuk menyejukkan keinginan untuk meninggalkan BN.


Walau bagaimanapun, yang tidak lagi kelihatan cukup untuk menghalang Bumburing dan lain-lain yang berfikiran seperti pemimpin, yang nampaknya telah berkembang kita tahu politiking UMNO yang bergantung kepada bangsa memperjuangkan dan ketaksuban agama. Ramai juga terkejut dengan jumlah rasuah pada perbelanjaan orang-orang yang biasa tetapi kerana cengkaman kuasa Umno 5 dekad yang lalu telah tidak dapat berbuat banyak atau risiko ditinggalkan sekali di dalam sejuk.


"Kami gembira untuk melihat angin perubahan yang akhirnya meniup melalui Sabah. Ini adalah satu tindakan yang berani dan diharapkan ia akan menjadi inspirasi kepada pemimpin BN yang lain untuk diikuti. Ramai menyedari bahawa BN telah menjadi satu Parti yang buruk. Ini adalah perkara yang kita memberi amaran kira-kira 3 tahun yang lalu dan mereka akan datang benar kerana UMNO telah tidak mampu untuk berubah dan Najib adalah terlalu lemah untuk membuat partinya melaksanakan reformasi menyakitkan, "kata Tian.


Keluaran dan BN berpecah juga akan berlaku di Semenanjung


Ahli Parlimen PKR bagi Batu juga memberi amaran bahawa ini bukanlah hanya permulaan penghijrahan daripada BN Sabah tetapi meramalkan ia akan mengambil tempat di Semenanjung.


"Semua orang sedang menunggu masa yang tepat. BN telah menjadi toksik dan terdapat ramai pemimpin dalam MCA, MIC, Gerakan dan Umno sendiri semua menunggu dan akhirnya bebas dari belenggu," meramalkan Tian.


"Saya tidak pasti jika GE-13 akan berada pada bulan September atau tahun depan tetapi akhir adalah sangat jelas. Apa yang rakyat mahu adalah sangat jelas, maka tidak perlu takut. Malah, jika mereka terus melekat dengan Umno, pengundi di kawasan mereka akan menjadi yang pertama untuk mengundi mereka. "


Pastinya, GE-13 akan menjadi undi yang paling hangat dipertandingkan selama-lamanya, dengan 222 kerusi di peringkat Persekutuan, Parlimen dan 505 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri untuk dimenangi. Sudah, penganalisis politik telah dipanggil Ibu semua Pilihanraya Terkotor walaupun Suruhanjaya Pilihan Raya telah menegaskan bahawa ia akan menjadi PR yang bersih.


Walau bagaimanapun, memandangkan bukti dokumentari besar yang didedahkan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat sepanjang tahun lepas penipuan besar-besaran seperti nama pengundi yang berserabut dan hantu, ramai rakyat Malaysia mempunyai sebarang keraguan bahawa Najib akan melakukan yang terbaik untuk menipu untuk berpaut kepada kuasa. Ia memberitahu bahawa pengerusi SPR dan timbalannya seperti memihak kepada Umno .


Tunggu dan lihat!


Dalam pilihan raya umum 2008, Bumburing yang ditinjau 17.645 undi untuk mengekalkan kerusi Tuaran untuk BN dengan majoriti 6622 undi terhadap terdekat Ansari Abdullah saingan daripada PKR, yang mendapat 11.023 undi. Calon bebas, Ajin Hazin Gagah, hilang wang deposit apabila dia hanya berjaya 879 undi.


Bagi Lajim yang berusia 57 tahun, yang merupakan Ahli Parlimen Beaufort, beliau juga telah mengemukakan peletakan jawatannya sebagai ketua Kerambai Kebatu cawangan Umno, berkata beliau tidak akan bertanding semula sebagai ketua bahagian Umno Beaufort.


Lajim telah bertemu Penasihat AM PAS dan Kelantan MB Nik Aziz Nik Mat pada hari Isnin di pejabat yang kali kedua di Kota Bharu tetapi mesyuarat itu mungkin menjadi kunjungan hormat daripada beliau menyertai parti.


"Surat peletakan jawatan sebagai ketua cawangan Umno telah dihantar kepada setiausaha Umno Beaufort beberapa hari yang lalu Langkah pertama adalah untuk tidak mempertahankan jawatan Ketua Bahagian dan yang kedua ialah untuk berhenti sebagai ketua cawangan Umno dan langkah ketiga - tunggu dan lihat, "Lajim dipetik sebagai berkata oleh portal berita New Sabah Times pada hari Isnin.


MC -Susunan Kedahkini

Read more ...

BERHARI-HARI BOHONG AIR TAK CUKUP!!! Tiba-tiba saja TPM kata air dah cukup

Apa hal beb..tetiba saja air jadi cukup..nak menipu agak-agak la..Ahli Umno yang tolol boleh lah lu orang tipu beb..Tetiba saja TPM pusing U-Turn,ingatkan dengan gertak air nak dicatu boleh jadikan rakyat bangkit dan marah..rupa-rupa taktik bodoh makan diri sendiri..Memang tak layak langsung Umno memimpin,sbb makin lama makin terserlah kebodohan pimpinan mereka..

Timbalan Perdana Menteri
Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tiada keperluan untuk mencatu bekalan air ke Selangor dan kawasan sekitar Wilayah Persekutuan buat masa ini.

Katanya, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat jawatankuasa khas kabinet yang diketuainya hari ini.

Keputusan tersebut adalah berdasarkan pembentangan yang dibuat hari ini, katanya.

Bagaimanapun, terdapat beberapa kawasan di Lembah Kelang yang terjejas dan Syaribat Bekalan Air Selangor telah diarahkan untuk memastikan bekalan air di kawasan tersebut.Karat Ejau

Read more ...

TERKINI!!! Wilfred Bumburing letak jawatan Pengerusi BN Tuaran

http://mk-cdn.mkini.net/486/2d3844a93d4c467ef085f0bbf475b03d.jpgDesas-desus yang mengaitkan dua ahli parlimen Barisan Nasional yang akan keluar ekoran pergolakan dalaman parti masing-masing semakin menjadi kenyataan.

Sebentar tadi, ahli parlimen Tuaran, Wifred Bumburing mengisytiharkan meletak jawatan sebagai pengerusi BN Tuaran, satu lagi petanda bahawa BN negeri kini dalam keadaan kelam-kabut menyusun jentera pilihanraya di saat spekulasi pilihanraya umum akan diadakan dalam bulan September sempena Hari Malaysia pada 16 haribulan.


Wilfred yang juga timbalan presiden United Pasokmomogun Kadazandusun Organization (UPKO) dijangka akan mengumumkan perletakan jawatannya dalam parti Dalam waktu terdekat.


Beliau akan mengumumkan masa depan politiknya dala satu majlis di Dalit, Tuaran, Ahad ini.


Seorang lagi ahli parlimen, Lajim Ukin yang juga ahli parlimen Beaufort telah mengunjungi Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat di pejabatnya di Kota Bharu, Kelantan, pagi tadi.


Lajim dijangka akan menyertai PAS manakala Wilfred akan menyertai PKR.


Pengumuman kedua-dua ahli parlimen BN ini akan dibuat secara berasingan.


Ini mencetuskan lagi kehangatan politik Sabah yang terus bergolak ekoran persengketaan antara Ketua Menteri, Musa Aman dan Naib Presiden Umno-APCO, Shafie Apdal.


Lajim Ukin, ketua perang UMNO yang berpengaruh di selatan pedalaman Sabah, dikatakan hampir "pasti" meninggalkan Umno tetapi ura-ura parti untuk menyertai Barisan Rakyat Sabah (SPF) tidak benar dan hanya sebagai khabar angin, tetapi PKR.


Maklumat dalaman dipercayai mendakwa bahawa ahli Majlis Tertinggi Umno dan Ahli Parlimen Beaufort sedang bersedia untuk keluar Jun 10 dan bahawa pemimpin de facto gabungan Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim sendiri akan terbang ke Sabah hari ini untuk menerima skor bukan sahaja Lajim tetapi juga selain dari Umno Sabah dan pemimpin United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (UPKO).


Anwar dijangka tiba di Kota Kinabalu jam 1.40 petang 12 Jun lalu dari Kuala Lumpur.


Antara yang nama-nama yang disebut di sini dan di Beaufort serta di Labuan timbalan presiden Wilfred Bumburing (gambar atas), bekas menteri timbalan ketua ketika itu Parti Bersatu Sabah (PBS) kerajaan, Amir Kahar Datu Mustapha, bekas timbalan menteri persekutuan, Yahya Lampong, dan Ketua Pegawai Eksekutif milik kerajaan negeri, Suria Capital, Ibrahim Menudin.


UPKO pada 16 Mac menafikan Wilfred Bumburing keluar dan menyertai PKR tetapi hari ini hampir pasti ia menjadi kenyataan.


Bumburing, yang merupakan Ahli Parlimen Tuaran, sejurus selepas pilihan raya umum pada 2008 yang dikaitkan dengan kegagalan untuk mendapatkan beberapa Ahli Parlimen dari parti pemerintah ke dalam PKR untuk memberi majoriti mudah di Parlimen dan dengan itu 16 Sept, 2008 Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan persekutuan.


Surat perletakan jawatannya diserahkan melalui faksimili ke ibu pejabat BN di Kuala Lumpur, ibu pejabat BN negeri di Kota Kinabalu dan presiden UPKO, Bernard Dompok.


Wliferd menewaskan calon PKR, Ansari Abdullah dengan majoriti 6,622 undi dalam pilihanraya umum lalu atas tiket BN.Jalan Pulang

Read more ...

FAKTA BUKAN AUTA!!! BN kalah kerusi parlimen Melayu bertambah


Bandingkan Dua pilihanraya ini, 2004 BN menang 90% tapi jumlah kerusi  Melayu 56.2 %, manakala 2008 BN hilang majority dua pertiga, jumlah ahli parlimen Melayu bertambah kepada 58.6%. 
 
Maknanya kalau BN kalah terus dalam PRU akan datang, kerusi Melayu akan makin bertambah dalam Parlimen.SuhaimiSaad

Read more ...

PANAS! Siapa Ahli Parlimen BN buat kunjungan hormat kepada Menteri Besar Kelantan?


Desas-desus bertiup kencang dari Kota Bharu.

Seorang ahli parlimen dari Negeri Di Bawah Bayu yang nampaknya 'jadi tak jadi' beralih kem, akhirnya membuat keputusan hari ini!


Beliau yang dimaksudkan adalah ahli parlimen Beaufort, Lajim Ukin yang pada awalnya akan menyertai PKR tetapi dihalang oleh "Najib Altantuya dan kuncu-kuncunya" di Sabah.


Lajim membuat kunjungan hormat ke atas Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat di pejabatnya dan meluangkan masa kira-kira setengah jam berbincang tentang perkembangan politik semasa.


Apa yang dibincangkan nampaknya masih menjadi rahsia tetapi sudah ada spekulasi mengatakan bahawa Lajim akan membuat satu pengumuman penting tidak lama lagi.


Lajim yang juga Timbalan Menteri Perumahan danKerajaan Tempatan, kementerian yang diterajui Naib Presiden MCA, Chor Chee Heung, enggan membuat sebarang komen setakat ini selepas selesai bertemu dengan Tuan Guru.


Pada 18 Julai lalu, Lajim berucap di hadapan 500 penyokong setianya tidak kisah kehilangan gaji dan elaun sebanyak RM20000 sebulan asalkan kebajikan rakyat terpelihara.


Apakah pengumuman yang dimaksudkan adalah keluar Umno-APCO dan menyertai PAS pula?


Apakah implikasi tersebut kepada PAS setelah ramai selebriti dan artis kini menyertai parti tertua dalam Pakatan Rakyat itu?


Sama-sama kita nantikan!


JALAN PULANG

Read more ...

DEDAH!!! Kekayaan Daim Zainuddin yang tersenarai RM65 BilionBuku telah ditulis mengenai Tun Daim Zainuddin, tetapi tidak ramai orang yang tahu yang Daim sebenar. Beliau terkenal kerana Pendiam. Semua orang tahu bahawa Daim adalah jenis senyap; begitu senyap, sebenarnya, bahawa mangsa tipu daya dan kerang-keroh beliau telah jatuh seperti 10 pin tanpa pernah mengetahui apa yang melanda mereka.

Beliau telah, yang tenang, membuat kerjaya dart racun menembak, memasang perangkap yg tersembunyi. dan knifing kawan atau musuh di belakang. Tangannya tidak dapat dilihat, tetapi tanda di mana-mana. Kebenaran untuk memberitahu, beliau telah berada pada akar krisis banyak negara, tetapi namanya tidak pernah dikotori, terima kasih kepada kekayaan dia wields dan hasil dari persahabatan dengan Dr Mahathir.


Kanser senyap


Kebanyakan ahli-ahli generasi baru Umno sedar bahawa Daim adalah jutawan gigih untuk memperoleh dan seorang lelaki macho dengan rasa wanita muda, tetapi mereka mengaku dia kelemahan - kelemahan ini kerana mereka melihat dia seorang Penasihat Ekonomi yang bersih dan cekap kepada Kerajaan. Tetapi generasi Harun Idris, Musa Hitam dan Manan Othman untuk menamakan adil beberapa tangan lama - mereka adalah orang-orang yang meminta untuk menemui yang Daim sebenar adalah, Ia adalah Datuk Harun yang dipetik Daim dari kedalaman kegagalan dalam perniagaan garam.


Isteri Daim, Mahani dan isteri Harun, Salmah adalah kawan yang baik dan pasangan yang berpengaruh pada awal tahun 1970-an. Ia adalah kuasa isteri yang berpindah kepada Harun untuk memberi Daim 160 ekar tanah perdana Kampung Pandan. Dan dengan itu Syarikat Maluri diujudkan.


Tiada penggunaan spekulasi alih berapa banyak Daim dibayar Harun. Selepas semua, kedua-duanya adalah kawan cepat. Untuk butiran ngeri, hanya meminta Bow Low Kiok atau Thamby Chik. Mereka boleh kaitkan bagaimana Daim menipu broker tanah dan digris Exco negeri Selangor dan abang dalam undang-undang Mahathir, Ahmad Razali bagi tanah yang.


Sudah tentu, Daim masih terpaksa membayar bagi tanah itu. Pada masa itu, ia tidak mudah untuk meminjam daripada bank. Oleh itu, beliau telah dipaksa untuk merosakkan Bank Bumiputra. Lorraine Osman dan Rais Saniman tahu berapa banyak beliau menghabiskan. Manan Othman tidak boleh meragui mengesahkan angka itu, beliau begitu dekat kepada Daim bahawa mereka cuba untuk berkongsi kawan perempuan, dengan Manan sering meminjam bilik tidur di pejabat Daim di Taman Maluri.


Pilihan Mahathir


Ketinggian Daim sebagai Senator dan, kemudiannya, Menteri Kewangan, adalah sebahagian daripada pelan strategik Mahathir. Pilihan Mahathir tidak sepatutnya memeranjatkan satu, selepas dua kawan intim dari kampung yang sama di Seberang Perak, Alor Setar. Apabila menjadi Perdana Menteri pada 16 Julai, 1981, perkara pertama di fikiran Mahathir adalah bagaimana untuk mengetepikan musuh, Tengku Razaleigh Hamzah.


Daim kepada semua orang dia tidak mempunyai kepentingan dalam politik, tetapi semua manakala beliau yakin mendapat pekerjaan Menteri Kewangan selepas bertugas dengan Senat. Beberapa bulan selepas menyertai Senat, Daim menjadi Pengerusi Fleet, yang memiliki akhbar New Straits Times. Pada tahun 1984, beliau akhirnya mendapat pekerjaan impiannya dan menjadi orang ketiga yang paling penting dalam Kabinet Persekutuan, selepas Perdana Menteri dan timbalannya.


Musa diperah


Musa Hitam, Timbalan Perdana Menteri, pada mulanya sedar hubungan akrab antara Mahathir dan Daim. Niat tidak jujur, beliau melahirkan untuk membimbangkan Mahathir lebih Wheeling Daim dan urus niaga, terutamanya memberikan projek-projek dan kontrak kepada rakan-rakannya sendiri dan kroni. Ia mesti terkejut dia apabila aduan itu jatuh pada telinga pekak walaupun dia adalah Timbalan Perdana Menteri, beliau tidak mempunyai berkata ketika ia datang kepada perkara-perkara ekonomi, terutamanya penswastaan ​​dan tugasan (penyokong) projek-projek ekonomi.

Bagaimana kecewa Musa mesti telah mendapati bahawa Daim tidak peduli tentang usaha untuk membantu penyokongnya mendapatkan beberapa projek atau kontrak. Daim berjaya dalam membuat jutawan kroni Wan Azmi, Halim Saad, Tajuddin Ramli, Samsuddin Hassan, Razali Rahman dan Tan Sri Basir, tetapi Musa di akhir telah dibuang sebagai miskin bekas TPM.

Musa sekali berada di mengadu kepada Mahathir bahawa Daim telah mencuri beberapa cadangan projek penyokongnya, tetapi sekali lagi Mahathir tidak mempedulikan dia. Ini adalah perbuatan yang pertama di berpecah akhirnya pentadbiran Mahathir-Musa. Sebagai kepentingan Mahathir dan Daim mengembung, Musa mendapat dihalau keluar.


Menolak Musa untuk mengikat dengan Razaleigh


Ramai ahli UMNO menganggap bahawa Razaleigh musuh nombor 1 Musa . Malah, sebab bagi perpecahan 1986 dalam Umno mesti jatuh pada Daim. Ia adalah dia yang memandu Musa ke tepi sehingga dia tidak mempunyai pilihan kecuali untuk meletakkan jawatan. Sekali lagi, manusia bernam Daim beberapa sikap dan kelebihan beliau. Beberapa tahun peranannya di sebalik tabir memecah Umno itu tidak banyak lagi yang tahu sehingga hari ini.


Satu benar-benar tidak perlu tertanya-tanya mengapa Musa dipanggil Razaleigh untuk bersatu pada Team B dan kedua-duanya memutuskan untuk bekerjasama dalam perjuangan 1987, yang akhirnya sehingga Umno akan diharamkan. Pada masa itu, Daim adalah hampir kebal, apa sokongan yang datang dari orang kuat seperti Sanusi Junid dan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Setiakawan daripada tiga batu pepejal, dan kem Musa-Razaleigh boleh berbuat apa-apa kecuali untuk membuat satu jenaka dengan memberi mereka AIDS nama samaran.


Menghilangkan Tun Salleh Abas


Penubuhan Umno baru, Daim dan Mahathir perlu terlebih dahulu untuk menyingkirkan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas. Sekali lagi, Daim adalah plotter ketua dalam pemecatan Tun Salleh yang soleh dan dihormati, dan digantikan dengan Tun Hamid Omar, seorang penjudi playboy dan kronik, tetapi Mahathir dan rakan sekolah Daim. Perlantikan Tun Hamid Omar mencetuskan keruntuhan integriti dan kebebasan badan kehakiman.


Menteri Kewangan, Daim memujuk Mahathir untuk memberi Unit Perancang Ekonomi dan Perbendaharaan kuasa penuh dalam melaksanakan dasar penswastaan. Oleh itu, ia tidak lagi perlu untuk memanggil tender bagi projek-projek kerajaan. Sebaliknya, projek-projek yang telah diberikan secara langsung kepada syarikat-syarikat yang disukai. Dan maka bermulalah era pengumpulan kekayaan olehnya dan kroni beliau.


Syarikat United Engineers, dibeli dengan harga RM2, berubah kepada syarikat multi-juta ringgit. Sebagai Menteri Kewangan, Daim praktikal mengarahkan bank-bank untuk memberi pinjaman kepada syarikat bahawa dia sendiri yang dimiliki. Dan tiada Daim kroni setiap mengadu kesukaran dalam mendapatkan pinjaman bank.


Sesungguhnya, pihak bank amat takut dengan Daim. Setelah dilantik Wan Azmi dan Basir untuk mengetuai Malayan Banking dan Bank Bumiputra, dia akan memberi apa-apa projek kepada mana-mana kroni beliau kerana pembiayaan bukan satu isu.


Jika projek-projek fizikal tidak mencukupi, Daim juga mengambil setiap peluang untuk mengambil kekayaan dari pasaran saham serta. Setiap kali Perbendaharaan telah meluluskan syarikat untuk penyenaraian di bursa saham, kroni Daim menerima saham singa mereka. Itu adalah bagaimana Southern Bank, Resort World, Sports Toto, Berjaya, Tanjong dan skor firma cip biru yang lain perlu berurusan dengan Daim dan Syarikatnya.


Sekali, apabila nilai saham adalah tinggi, Daim bongkaknya di kalangan rakan-rakan bahawa kekayaan dapat dilihat sahaja berjumlah RM65 bilion. Untuk menutup mulut pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN), Daim telah memberikan projek-projek yang menguntungkan (serbuk) kepada Samy Vellu dan Ling Liong Sik supaya anak-anak mereka boleh menjadi besar dan mudah bagi beliau mengarah mereka bila perlu.


Merampas dengan Percuma


Daim berjaya menipu ahli Umno untuk mempercayai bahawa Mahathir tidak akan membiarkan dia pergi walaupun beliau telah meminta untuk dilepaskan daripada jawatan Kabinet beliau pada beberapa kali. Dengan Musa dan Razaleigh keluar gambar, Daim akan dapat merampas kekayaan seberapa banyak yang dia mahu tanpa walaupun Mahathir menghentikannya. Selain itu, beliau adalah Bendahari Umno dan dia boleh membuat ia kelihatan seolah-olah syarikat-syarikat yang dikawal adalah orang-orang di mana pihak yang mempunyai kepentingan.


Ketamakan Daim rosak bukan sahaja imej sendiri sebagai Menteri Kewangan, tetapi juga Mahathir dan reputasi Malaysia dengan masyarakat antarabangsa. Dikatakan bahawa dia digunakan untuk menuntut bayaran yang terlalu tinggi untuk dirinya sendiri dalam perundingan kontrak yang melibatkan pembekal asing. Pengerusi Jepun dua bank terbesar - Bank of Tokyo dan Sanwa Bank - pernah mengadu kepada Mahathir bahawa Menteri Kewangan beliau menuntut komisen yang terlalu tinggi apabila merundingkan pinjaman yen.


Margaret Thatcher, juga telah mengadu tentang peranan Daim sebagai ejen bertauliah. Dia mempunyai atau masih mempunyai akaun di Zurich, London, Hong Kong, Tokyo, Singapura, Caymen Pulau, Pulau Channel dan Virgin Island. Malah, bukannya menjaga berbilion-bilion di Malaysia, beliau telah stashed mereka semasa di luar negara.


Walaupun berkomplot untuk merampas tanah KTM di S'pura


Dengan kekayaan beliau yang besar dan pengaruh yang meluas, Daim akhirnya menjadi beban bahawa Mahathir tidak sanggup lagi. Dalam perjanjian setiap dia dibuat, terdapat sesuatu untuk dirinya sendiri. Ia tidak di bawahnya dia pun bersubahat dengan Lee Kuan Yew untuk merampas tanah KTM di Singapura. Kabinet Malaysia tidak mempunyai pengetahuan ini. Tetapi ini isu Malaysia yang ditipu oleh Lee Kuan Yew dan Daim adalah jauh dari lebih.


Mahathir akhirnya menyedari bahawa dia terpaksa menamatkan ketuanan Daim ke atas Kementerian Kewangan. Dan sebagainya katanya kepada dia untuk berhenti.Mahathir bimbang bahawa jika Daim terus sebagai Menteri Kewangan, aduan akan datang bukan sahaja dari Vincent Tan, Ananda Krishnan, Arumugam (kroni LANGSUNG M) dan ahli-ahli lain elit perniagaan Malaysia, tetapi juga daripada para pemimpin asing.


Tanda-tanda skandal Daim berkaitan adalah tidak menyenangkan dan ia boleh pecah bila-bila masa di Jepun atau Britain, oleh itu, Daim terpaksa pergi.


Daim diatur untuk pergi


Peletakan jawatan Daim telah dirancang itu bahawa ia tidak akan muncul seolah-olah dia telah dipecat. Sesungguhnya, ia tidak masuk akal mengapa Menteri Kewangan yang kuat, kawalan yang kaya dan dalam syarikat-syarikat awam yang begitu banyak, tiba-tiba akan berhenti semata-mata kerana dia telah hilang kepentingan dalam pekerjaan. Kebenaran bahawa dia telah diarahkan untuk meletak jawatan.


Pemerhati akan ingat bahawa komen pertama Mahathir di atas tindak balas yang kononnya adalah, 'Beliau telah meminta beberapa kali bagi mendapatkan kebenaran untuk meletak jawatan, dan saya akhirnya dibenarkan. Saya harap Daim tidak akan meninggalkan negara ini selepas meletak jawatan '. Bahawa kenyataan sulung dengan maknpenuh a. Mahathir tahu, Daim telah merajuk. Begitu juga Anwar dan Sanusi. Mahathir mengekalkan Daim sebagai Bendahari UMNO untuk sebab yang baik, beliau mahu memastikan keselamatan wang Umno, banyak yang mana adalah di bawah kawalan Daim.

Tetapi Daim yang memegang begitu banyak rahsia Mahathir, hanya diam-diam.

Selepas meletakkan jawatan, beliau melarikan diri untuk hidup di dalam kediamannya di San Francisco. Katanya kepada rakyat Malaysia yang mahu belajar di Harvard, tetapi sebenarnya dia mahu meninggalkan Malaysia. Mahathir, yang sudah biasa dengan telatah Daim, mengaku dengan beliau untuk kembali, berkata beliau perlu beliau untuk memberi nasihat mengenai perkara-perkara ekonomi.


Daim kembali dan mengumumkan bahawa Mahathir telah menamakan dia Penasihat Ekonomi kepada Kerajaan. Rafidah ditanya Mahathir untuk mengesahkan ini, tetapi dia tidak mendapat apa yang adalah senyap. Daim tidak pernah secara rasmi dilantik sebagai Penasihat Ekonomi, jawatan yang Tun Raja Mohar pernah diadakan. Pelantikan itu adalah prerogatif Jabatan Perkhidmatan Awam. Daim memberikan diri beliau kerja. Untuk menyimpan gembira Daim, Mahathir membenarkan beliau untuk membuka sebuah pejabat di Unit Perancang Ekonomi, dan ini mengukuhkan persepsi awam bahawa dia masih lagi dalam kawalan sejauh hal ehwal ekonomi berkenaan.


Rafidah lebih jujur ​​daripada Anwar?Apabila beliau adalah untuk memberitahu untuk meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan, Daim ditanya Mahathir melantik Anwar Ibrahim dengan pekerjaan. Jelas sekali, dia fikir ini akan membantu untuk memastikan bahawa rangka akan kekal bicara secara peribadi. Beliau memberi amaran Mahathir peril bahawa Rafidah akan kedua-dua mereka: rahsia mereka berkongsi akan terbongkar.

Daim juga memujuk Mahathir untuk melantik Mustapha Mohammad sebagai timbalannya Anwar kerana kedua-dua ini boleh bergantung kepada untuk mengisi lubang beliau telah meninggalkan ternganga. Anwar bodoh tiada siapa, tetapi dia mengorbankan idealisme beliau untuk melindungi Towkay.
Sebagaimana yang kita tahu, tiada Minster Kewangan di dunia ini telah bersara jutawan, kecuali Daim.

Dalam Diam buku yang Daim: Sebuah Biographi (Daim Senyap: Biografi A), Daim menjelaskan beliau bersara: 'Saya gembira dalam persaraan. Ia adalah terlalu berat tanggungjawab. Dengan sebenar-benarnya, saya suka dunia perniagaan. Perniagaan adalah dalam darah saya. Saya suka untuk membuat wang. Saya tahu bagaimana untuk melakukannya. Saya boleh melakukannya dengan hanya duduk di kerusi ini. Pada hari yang bertuah, saya boleh membuat berjuta-juta. '


Kawan daripada Soros

Menurut analisis bank dalaman, bekerjasama dengan komuniti korporat, dan dari Daim kroni Amin Shah, kekayaan Daim, dalam mata wang ringgit dan asing yang disimpan di luar negara kini berjumlah RM20 bilion.

Dengan begitu banyak wang di pelupusan itu, Daim boleh memanipulasi Bursa Saham Kuala Lumpur. Beliau menunjukkan tangannya pada tahun 1991, hanya untuk membuktikan berapa banyak mempengaruhi beliau mempunyai dan menggunakan. Selepas menjual stok beliau, beliau telah membuat satu kenyataan yang bermaksud bahawa pasaran akan berlanggar. Dan crash ia lakukan.

Seperti yang kita semua ingat, walaupun Mahathir tidak dapat membantu tetapi membuat kenyataan Masam apabila Daim dengan bongkaknya bahawa dia melabur di BSKL hanya untuk wang saku. Tetapi kepada kawan baik, Daim berkata beliau boleh bertukar dalam keuntungan pada RM90 juta sehari apabila pasaran meningkat. Apabila pasaran menjunam pada bulan Oktober 1991 Daim membeli balik saham pada murah. Apabila pasaran menjadi bulis lagi tahun 1995 dan 1996, Daim membuat berbilion-bilion ringgit daripada ia. Ini, maka, apa yang kerja satu jumlah penasihat ekonomi kepada.

Jadi ia ternyata bahawa Soros tidak manipulator masa besar pasaran sahaja dan peniaga mata wang. Daim bertemu Soros dua kali di London apabila ringgit sedang hangat diniagakan. Bagaimanapun, apabila ringgit jatuh di bawah paras RM4 kepada dolar Amerika Syarikat (AS), Dr Mahathir ditanya Daim untuk bantuan dan mengikut sumber di Singapura, dia kehilangan RM1 bilion cuba untuk memangkin mata wang Malaysia. Kehilangan yang banyak dalam perdagangan mata wang, bayangkan berapa banyak wang yang dia telah pada pelupusan itu.


Mahathir panik


Jatuh dalam mata wang dan nilai saham meletakkan Mahathir dalam keadaan panik dan demam. Dia tahu polisi dan sikap sendiri berperang adalah sebahagiannya untuk menyalahkan. Melihat Mahathir dalam keadaan yang penuh kegilaan, Daim mencadangkan bahawa dia mengisytiharkan darurat untuk membolehkan beliau untuk memulihkan ekonomi dan pada masa yang sama, mengebumikan mayat-mayat yang telah mula berbau busuk.


Kami berasal Ketua Setiausaha Kerajaan dan Peguam Cara Negara bagi membantah langkah itu. Jika pelan Daim telah diikuti, Mahathir akan berpaling diktator dan ekonomi Malaysia akan hancurkan sehancur-hancurnya. Setelah gagal untuk mengisytiharkan kecemasan, Mahathir menubuhkan Majlis Tindakan Ekonomi Negara, yang diketuai oleh Daim, dengan Unit Perancang Ekonomi sebagai Sekretariat.


Rancangan asal adalah untuk memberi autonomi yang lengkap MPEN, tetapi menteri-menteri Kabinet menentang ini kerana takut bahawa mereka akan kehilangan apa-apa sisa kuasa yang mereka telah meninggalkan. Akhirnya, majlis menjadi hanya sebuah badan penasihat, dengan Kabinet yang mempunyai akhir berkata berdasarkan cadangan.


Daim akhirnya menemui jalan-blok dalam Anwar


Penubuhan Majlis adalah baji antara Anwar dan Daim. Oleh itu, dua rakan lama yang telah bersama-sama berdiri di belakang Dr Mahathir terhadap Musa kini telah berpaling menentang satu sama lain.


Semua saranan majlis itu telah ditolak oleh Kabinet dan Bank Negara. Daim secara terbuka diserang Bank Negara untuk menolak cadangan itu, seperti yang berkaitan dengan kadar faedah dan kawalan kredit.


Kami sangat salut kepada Gabenor Bank Negara untuk mengekalkan dasar monetari yang berhemat dalam menghadapi membuli dan penghinaan Daim. Tidak seperti Daim dan kohort beliau, pegawai-pegawai Bank Negara tidak berkhidmat sendiri.


Pelantikan Daim kepada MTEN adalah satu kesilapan utama negara. Melangkah oleh laporan akhbar daripada perbincangan setakat ini, keasyikan tunggal MPEN adalah dengan menyelamatkan syarikat-syarikat mega daripada kebankrapan. Tidak syak lagi, ini adalah syarikat-syarikat berkaitan Daim-.


Daim masih belum menunjukkan apa-apa kebimbangan mengenai kenaikan harga cili, atau lompatan harga ikan atau bagaimana harga beras yang telah direbus. Tidak mempunyai beliau bercakap mengenai perniagaan kecil dalam pergolakan kematian mereka. Kontraktor kelas F akan bankrap atau projek-projek jalan kampung yang ditinggalkan. Di dalam kamus, tiada penyertaan untuk kebimbangan orang kecil, apa-apa tentang rumah kos rendah, pemotongan air atau dana kajian untuk anak-anak Melayu yang miskin. Malah, ia mengandungi hanya bilion angka saiz.

Jet-setting dengan isteri baru manakala yang lain jatuh

Walaupun ekonomi Malaysia adalah hampir kepada kehancuran, Daim kekal jutawan, hidup kehidupan glamor, jet persendirian dengan isteri baru Naimah dan Josephine yang menarik, seorang gadis India yang membantu beliau menjalankan salah satu daripada firma beliau, Bank Antarabangsa Malaysia.


Kami telah hanya diberi lakaran yang Daim sebenar. Akaun yang menyeluruh lama lagi akan disediakan dalam bentuk buku. Kami mengesyorkan buku tersebut kepada ahli-ahli Umno, khususnya mereka yang mempunyai cita-cita besar, kerana mereka akan belajar lebih dari cerita-cerita hebat tetapi benar terhadap komplot ekonomi dan politik.


Kami mengutuk seperti Vincent Tan dan Tan Phek Khiing untuk capaian anak tanah, tetapi mungkin kita harus bertanya kepada Menteri Besar Johor dan Menteri Besar Kedah berapa banyak tanah Daim telah diambil.


Meminta Sanusi berapa banyak Daim dibayar kepada kerajaan Kedah untuk 12,000 ekar di Sungai Petani dan berapa banyak keuntungan yang beliau jadikan dari kalangan mereka. Untuk 12,000 ekar, Osman Arof terpaksa dikorbankan. Kisah benar konspirasi Daim-Sanusi di Kedah akan didedahkan di dalam buku ini.


Persimpangan


UMNO kini berada di persimpangan dan mempunyai untuk membuat keputusan bijak di mana ia akan. Salah satu jalan mengetuai kemuliaan, di mana kestabilan dan amalan demokrasi kekal. Lead yang lain, autokrasi bahagian, dan akhirnya, sehancur-hancurnya.


Seruan bagi pembaharuan, yang digunakan untuk dibuat hanya dalam bisikan di perhimpunan, kecil dan berahsia, menjadi semakin kuat. Ahli UMNO, yang menunjukkan bahawa mereka tidak lagi boleh mengandungi restiveness dan kekecewaan mereka, telah mula untuk berdebat secara terbuka keperluan untuk perubahan, walaupun pada konvensyen parti.


Boleh menjadi satu petunjuk yang lebih jelas bahawa mereka telah mencapai hujung tali tambatan mereka, bahawa mereka tidak lagi boleh menerima sikap tidak demokratik kepimpinan dan kekerapan - sama ada dalam parti atau kerajaan - pilih kasih, nepotisme, kronisme, salah laku rasuah dan lain-lain? Nasionalisme Melayu telah mati dan materialisme dan egoisme menjalankan mengamuk.


Kita tidak boleh bergantung kepada Majlis Tertinggi Umno untuk memulakan reformasi kerana beberapa ahli-ahli mempunyai keberanian untuk bersuara. Malah, majlis itu sejak kebelakangan ini telah berubah menjadi teater monolog. Tetapi sudah tentu walaupun monolog boleh flop tanpa pemain sokongan yang baik - bodoh, badut, jesters, atendan dan flatterers oh-apa yang penting.

Sejauh ini pemain sedikit bimbang, cita-cita dan prinsip-prinsip Umno tidak penting kerana kerja mereka. Ini menyimpan-sindrom-tutup mulut anda bertindak hanya untuk memberanikan kepimpinan parti dalam keangkuhan . Presiden telah menjadi diktator. Celakalah adalah orang Melayu dan Umno. Apakah untuk menjadi mereka? Itu adalah persoalan yang hanya ahli UMNO boleh menjawab.

Profesor Mohamed Zain

Profesor Teknologi & Pengurusan Strategik
Kolej Perniagaan & Ekonomi
Universiti Qatar

Read more ...