Tuesday, June 29, 2010

Jangan jadikan Felda senasib Sime Darby
KUALA LUMPUR, 30 Jun: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak digesa segera bertindak menyelamatkan Felda supaya syarikat berkaitan kerajaan (GLC) tersebut tidak terus mengalami lebih banyak kerugian sebagaimana yang dialami oleh Sime Darby sebelum ini, iaitu RM1.6 bilion.

Demikian gesaan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub (gambar) ekoran melihat kemerosotan rizab Felda dari RM4.08 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion pada tahun lepas.

“Jangan jadikan Felda milik peneroka ini menempa kerugian yang sama, senasib dengan Sime Darby yang rugi RM1.6 bilion sebelum ini,” tegas beliau pagi tadi ketika dihubungi Harakahdaily.

Kemerosotan itu, jelasnya ekoran ekoran RM2 bilion digunakan untuk pembangunan tanam semula, termasuk sara hidup dan pendahuluan hasil, RM603 juta pinjaman pembesaran rumah peneroka, RM662 juta untuk bangunan baru Menara Felda.

Sehubungan itu, beliau mendesak sekurang-kurangnya siasatan dalaman dibuat segera untuk menyelamatkan GLC tersebut.

Semalam, beliau mendesak Najib di Dewan Rakyat supaya segera mengadakan siasatan audit dalaman untuk mengenal pasti punca di sebalik kerugian yang dialami oleh Felda.

Beliau turut mencabar Najib supaya lebih bersikap bertanggungjawab dengan rizab amanah rakyat dengan bersedia mendedahkan laporan audit dalaman GLC tersebut di Parlimen.

“Kita minta kesediaan Najib menggunakan Dewan Rakyat yang mulia ini untuk dedah segala-galanya laporan (audit dalaman) ini supaya Felda tidak senasib dengan Sime Darby,” tegas beliau.

Dalam perkembangan berkaitan, kerugian RM1.6 bilion yang dialami oleh Sime Darby berpunca oleh kegagalan pihak berwajib mengawal lebihan kos dalam urus tadbir GLC tersebut.

Namun, Najib sebelum ini dilaporkan menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab apabila pembangkang mendesak beliau memberitahu di Dewan Rakyat punca sebenar di sebalik kerugian GLC tersebut.

“Kita perlu tengok dulu apa pun kerugian. Ini kita kena kaji sebelum kita buat apa-apa tentang kebertanggungjawaban dalam soal ini,” jawab Najib sambil mengelak desakan berkali-kali Salahuddin pada sesi perbahasan Rancangan Malaysia Ke-10 pada 20 Mei lalu.

Read more ...

Judi bola mansuh, khidmat APCO pun kena mansuhIPOH, 29 Jun : Pesuruhjaya PAS Perak hari ini menegaskan sekali lagi bahawa, Negara pada hari ini panas membincangkan isu sebuah perunding komunikasi yang dikaitkan dengan syarikat yang dimiliki oleh rejim zoinis Israel.

Malaysia dikatakan telah menandatangani perjanjian dengan syariakt APCO worldwide sebagai perunding komunikasi bagi membersihkan imej Negara diperingkat antarabangsa.Dalam satu sudut pandang, ianya nampak positif iaitu untuk menarik pelabur asing masuk kedalam Negara kita.

Namun pada hakikatnya, kita tidak bersetuju dengan syaikat perunding berkenaan disebabkan secara jelasnya ia dimiliki oleh golongan yahudi yang sememangnya menjadi
musuh ummat Islam, jelas beliau.

Pada mulanya, pendedahan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang, Dato’Seri Anuar Ibrahim menimbulkan polemik yang tersendiri dikalangan rakyat.

Namun selepas beberapa hari daripada itu, maka pengakuan oleh Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hisyamuddin sendiri mengesahkan bahawa jumlah yang dibayar kepada syarikat perunding berkenaan ialah
sebanyak RM76.5 juta.

Kami diperingkat PAS merasa sungguh kecewa dengan berita tersebut kerana ia melibatkan maruah negara dan agama Islam.

Mana tidaknya,kita mengisytihar Negara ini sebagai Negara Islam, namun sebaliknya
kita berkompromi dan menggunakan khidmat musuh Islam yang nyata telah menyembelih adik-beradik Islam kita yang berada di Palestin, tegas beliau

Beliau menjelaskan lagi bahawa, perkara ini secara tuntasnya akan menimbulkan kemarahan masyarakat khususnya ummat Islam kerana kita pada awal lagi tidak mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara, namun apa yang berlaku sebaliknya kita bersetuju dan menggunakan syarikat yang datangnya daripada Israel sendiri.

Mana prinsip dan maruah kita?
Buktinya jelas bahawa syarkat ini adalah antara penyumbang kepada kewangan Israel : ” Its CEO in Israel, Gad Ben-Ari, was a personal adviser of the late PM Yishak RabinAlso, the relationship between Israel and APCO is more than merely having an office in Tel Aviv. APCO’s activities in the Zionist state go beyond the civilian sectors”

Jumlah bayaran RM76.82juta juga menjadi persoalannya. Perbelanjaan
yang banyak ini tidak dinyatakan dan dimaklumkan kepada rakyat khususnya dan hanya dimaklumkan selepas ditanya didalam dewan rakyat selepas isu ini timbul.

Rakyat membayar cukai bukan kepada kerajaan bukan untuk dibelanjakan kepada sebuah syarikat zionis, tetapi rakyat mengharapkan ianya(hasil cukai) digunakan untuk manfaat rakyat yang lain. Namun akhirnya duit itu menjadi pembiaya utama kepada Israel yang semakin bengis dan rakus membunuh ummat Islam di Palestin.

Semetara itu dalam sidang yang lain Setiusaha Badan Perhubungan PAS Perak, Ustaz Misbahul Munir menyatakan dengan jumlah hampir RM77 juta itu, kerajaan mampu memberikan biasiswa kepada lebih 4000 mahasiswa sekiranya duit itu dibelanjakan untuk membina modal insan yang boleh mencorakkan imej Negara dengan lebih baik berbanding syarikat perunding.

Mana keutamaan kita untuk membangunkan modal insan yang boleh berbakti kepada Negara atau hanya membersihkan imej untuk kepentingan politik dalam masa yang singkat sahaja? Soal beliau

Ternyata dengan timbulnya isu ini, PAS tidak akan berdiam diri sehinggalah kerajaan membatalkan perjanjian dengan syarikat berkenaan demi menjaga maruah dan nama kita kerana ia jelas melanggar prinsip dan teras dalam perhubungan kita dengan pihak luar.

Persoalan yang saya timbulkan ialah, kenapa perlu melantik sebuah syarikat perunding komunikasi sedangkan kita telah berbelanja besar untuk membayar duta-duta kita keseluruh negara yang mempunyai hubungan dengan kita?

Apa fungsi duta kita? Bukan sekadar itu, kita pula melantik syarikat yang datangnya dari negara yang lansung tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Malaysia. Tegas beliau lagi

Read more ...

Pakatan lantik penasihat undang-undang sendiri

KUALA LUMPUR, 30 Jun :
Negeri-negeri Pakatan Rakyat akan melantik penasihat undang-undang mereka sendiri dan memberhentikan amalan sekarang yang mana jawatan berkenaan diisi oleh perwakilan daripada Pejabat Peguam Negara.

Pada sidang media oleh pemimpin Pakatan di parlimen, hari ini, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata tindakan itu perlu berikutan ‘kecuaian’ oleh penasihat undang-undang yang dilantik oleh kerajaan persekutuan.

"Kita akan mencadangkan negeri-negeri Pakatan supaya melantik sendiri peguam mereka sebagai penasihat undang-undang,” kata Anwar.

"Ini kerana pejabat peguam negara tidak berkecuali. Mereka mewakili kepentingan kerajaan Umno-BN. Ini menyebabkan banyak masalah kepada pentadbiran negeri-negeri, sebagai contoh di Kelantan seperti yang dijelaskan oleh exconya hari ini,” katanya.

Bagaimanapun Anwar tidak mengulas lanjut masalah yang dihadapi di Kelantan itu.Penasihat undang-undang di negeri-negeri Pakatan Rakyat sejak pilihan raya umum 2008 seringkali bertindak dan membuat keputusan yang bercanggah dengan kerajaan negeri. Paling ketara, ia berlaku di Perak sebelum kerajaan negeri Pakatan ditumbangkan.

Di Selangor pula, penasihat undang-undang negeri didakwa melenggahkan hasrat kerajaan negeri menjadikan dokumen konsei perjanjian air sebagai dokumen awam.

Mengulas laporan Berita Harian semalam yang memetik kenyataan Pemuda Umno bahawa nisbah kaum Melayu yang mendaftar sebagai pengundi berbanding Cina adalah 40:1, Anwar berkata, Suruhanjaya pilihan Raya (SPR) seharusnya mengeluarkan angka tepat dan tidak menimbulkan rasa takut di kalangan masyarakat.

Beliau berkata, dalam keghairahan SPR menyokong kenyataan Pemuda Umno, SPR seakan-akan lupa bahawa laporan sebegini hanya memperlihatkan kegagalan badan itu dalam menarik minat rakyat yang layak untuk mendaftar sebagai pengundi.

"Ini memperlihatkan kegagalan SPR dalam menjalankan tugas mereka dengan berkesan," kata Anwar.

Anwar sebulat suara menyokong pendirian Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mengesyorkan SPR supaya melaksanakan daftar pengundi secara automatik.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang pula mencabar SPR untuk memberikan angka yang sebenar bagi membuktikan apa yang diperkatakan Umno adalah benar. Malaysiakini

Read more ...

KSSB laksanakan Integrity Pact untuk elak rasuahSHAH ALAM, 30 Jun : Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) hari ini bersetuju untuk memulakan pelaksanaan Integrity Pact yang dimulakan dengan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) yang dimiliki sepenuhnya Menteri Besar Pemerbadanan (MBI).

Ini bermakna, semua peserta tender yang bersaing untuk memenangi kontrak perlombongan pasir dengan KSSB diminta untuk menandatangani Integrity Pact untuk memastikan ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam aktiviti perniagaan mereka.

Perjanjian itu akan memastikan semua pihak yang telah menandatangani Integrity Pact tidak melakukan rasuah dalam bentuk wang tunai atau lain-lain yang dikategorikan rasuah.

Kerajaan Selangor akan bekerja sama dengan Transparency International yang telah setuju untuk membimbing dan memberi nasihat kepada KSSB dalam merangka, menandatangani dan melaksanakan Integrity Pact.

Kerajaan Negeri yakin KSSB adalah organisasi terbaik untuk memulakan pelaksanaan Integrity Pact susulan pelbagai kritikan terhadap syarikat ini.

Integrity Pact membolehkan KSSB meningkatkan kecekapan dan mengelak risiko berlakukanya rasuah. Cara ini juga dapat meningkatkan kesedaran awam mengenai sistem perolehan KSSB dan secara langsung menaikkan lagi reputasi dan imej syarikat.

Perjanjian ini akan membolehkan semua pemegang saham iaitu KSSB dan syarikat-syarikat yang mendapat kontrak perlombongan pasir untuk menjauhkan diri dari rasuah dan penyelewengan untuk terus kekal sebagai peneraju utama industri perlombongan pasir di negeri ini.

Kerajaan Negeri akan membawa keputusan ini kepada Ahli Lembaga Pengarah KSSB untuk dilaksanakan serta merta. Dengan pelaksanaan Integrity Pact di KSSB ini, Kerajaan Negeri berharap perjanjian ini dapat diterapkan dalam projek dan jabatan kerajaan yang lain.

Perjanjian ini melengkapkan lagi usaha-usaha yang telah dilakukan Kerajaan Selangor seperti mengklasifikasikan semula dokumen, minit mesyuarat, tender terbuka dan tidak lama lagi akan membentangkan Enakmen Kebebasan Maklumat pada sidang Dewan Negeri Selangor pada Julai ini.

Semua langkah ini membuktikan komitmen penuh Kerajaan Selangor terhadap prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam pentadbirannya.

*Kenyataan media oleh Abdul Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar Selangor.

Read more ...

Yunus selar Umno boikot majlis Hari Ladang


KUALA KURAU, 30 Jun : Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Kurau, Abdul Yunus Jamhari menyelar tindakan UMNO Parit Buntar dan Bagan Serai yang dikatakan memboikot majlis perasmian Bangunan Baru Pejabat Pertanian Kawasan Tanjong Piandang dan Hari Ladang Jabatan Pertanian Daerah Kerian.

Majlis itu dirasmikan Pengarah Pertanian Negeri, Ariffin Abdul Latif Selasa.

Menurut Abdul Yunus, pihak berkenaan dikatakan tidak berpuas hati kerana jawatankuasa penganjur menjemput wakil rakyat dari Pakatan Rakyat (PR) yang dihadiri Ahli Parlimen Parit Buntar, ADUN Kuala Kurau, ADUN Titi Serong, ADUN Selinsing dan ADUN Gunung Semanggol.

Katanya, beliau kesal kerana tidak kelihatan kelibat Penghulu Mukim Tanjong Piandang dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK) yang sepatutnya menyambut kehadiran Pegawai Daerah Kerian, Ismail Hassan.

Menurutnya, tindakan itu menunjukkan UMNO telah membelakangkan kepentingan petani dan peladang di kawasan berkenaan yang rata-ratanya dari kalangan Melayu.

“Mereka juga seolah-olah tidak menghormati pegawai kerajaan yang menjalankan tugas secara profesional dan berfikiran terbuka.

“Kita mendapat laporan UMNO akan mengambil tindakan dengan menukarkan beberapa pegawai Jabatan Pertanian yang telah mengundang wakil PR pada program berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya menasihatkan UMNO supaya tidak berlaku zalim kepada kakitangan kerajaan kerana mereka hanya menjalankan tugas yang diamanahkan.

Sikap seperti itu, katanya, menyebabkan UMNO dibenci dan ditolak rakyat pada pilihan raya umum lalu dan jika tidak berubah, mustahil Barisan Nasional (BN) akan menang.

“Kita mengucapkan syabas kepada Pejabat Pertanian Daerah Kerian kerana berjaya membina bangunan baru lebih selesa demi memberikan perkhidmatan terbaik kepada petani dan peladang di Tanjong Piandang serta Kuala Kurau.

“Mudah-mudahan dengan kerjasama semua pihak ini, nasib petani dan peladang akan terbela. Pada majlis itu, Jabatan Pertanian Kerian mengadakan gerai pameran yang turut disertai beberapa syarikat dan penduduk memasarkan beberapa produk berkaitan pertanian dan perladangan,” katanya.

Kata beliau, majlis berlangsung lancar dan mendapat sambutan dengan kehadiran penduduk dari kalangan petani dan peladang.SH

Read more ...

Khalid pimpin rancangan tiga tahun


SHAH ALAM , 30 Jun : Kerajaan Negeri akan melancarkan rancangan tiga tahun yang merangkumi dasar sosial ekonomi di Selangor untuk tempoh tiga tahun akan datang.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, rancangan pertama bagi Selangor ini akan dilancarkan November depan sebelum bajet 2011.

“Ia akan menyentuh ekonomi, pembasmian kemiskinan, pendidikan, pembangunan berterusan, ketelusan, kebertanggungjawaban dan tindakan integriti, isu gender, inisiatif belia, peluang pekerjaan, pembangunan sumber manusia dan latihan serta isu agama.

“Pelan tiga tahun ini melibatkan proses perundingan secara demokrasi yang membolehkan semua pihak turut serta memberi pandangan dan cadangan untuk menjadikan Selangor lebih baik dan melahirkan generasi muda yang lebih bersemangat,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco semalam.

Katanya, Kerajaan Negeri akan mendapatkan pandangan rakyat dari pelbagai peringkat di Selangor bagi mendapatkan gambaran sebenar apakah keperluan dan keinginan yang rakyat negeri ini mahukan.

“Pihak yang akan terlibat dalam memberi pandangan ini termasuklah ahli majlis, persatuan penduduk, kumpulan agama, ahli perniagaan, wakil rakyat, ahli parlimen, kakitangan awam dan pihak-pihak lain yang berkepentingan dalam merancang, melaksana dan memantau rancangan ini.

“Sebagai Menteri Besar, saya secara peribadi akan memimpin rancangan tiga tahun ini yang merupakan tatacara yang baru bagi parti yang memerlukan saya melipatgandakan usaha di peringkat Kerajaan Negeri untuk memastikan pentadbiran yang dinamik, telus dan bertanggungjawab,” katanya.

Sehubungan itu katanya, rakyat boleh menganggap bahawa rancangan ini sebagai satu lagi inisiatif yang menjadi isyarat kuat kepada komitmen Kerajaan Negeri untuk menambah baik perkhidmatan kepada rakyat.

“Saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan Keadilan Selangor dalam keadaan kukuh malah menjadi lebih kuat selepas permukiman dan perjumpaan pada hujung minggu lalu.

“Oleh kerana Kerajaan Persekutuan gagal melaksanakan pembaharuan, kita di Selangor akan melaksanakan reformasi sebagai komitmen sebenar dalam Merakyatkan Ekonomi Selangor,” katanya.SH

Read more ...

Brahim Ali jangan dok berlagak : Pemuda Umno


KOTA BHARU , 30 Jun : Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan mengingatkan Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali supaya tidak terlalu berlagak dengan kewujudan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan sokongan ahli yang diberikan sehingga sanggup menghentam sesama sendiri tanpa fakta yang jelas.

Ketuanya, Anuar Safian berkata, beliau percaya bahawa Ibrahim mewujudkan Perkasa semata-mata kerana ingin menjadi ikon nasional dan menentukan kemenangan beliau di Parlimen Pasir Mas dalam pilihan raya yang akan datang.

Katanya, sekarang dari segi realitinya Ibrahim sudah tidak lagi mendapat tempat di hati Pas malah UMNO juga belum tentu sekiranya beliau mengambil sikap yang sedemikian.

“Malahan dengan tindakan beliau yang memutar belitkan isu di sebalik kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong seolah-olah beliau sudah menjadi jaguh orang Melayu dalam negara ini.

“Ibrahim harus sedar bahawa selaku orang lama dalam politik, beliau tidak sepatutnya mencari isu murahan seperti itu untuk menjadi jaguh sebaliknya perlu melihat kepada sensitiviti dasar yang hendak dilaksanakan oleh Perdana Menteri dengan konsep 1Malaysia yang hendak digagaskan,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Beliau berkata, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin telah memberikan penjelasan terhadap isu tersebut malah Wee sendiri telah pun memberi penjelasan kepada Pengerusi Pemuda Barisan Nasional berkenaan hal tersebut.

“Jadi ianya tak perlu lagi dibesar-besarkan. Pemuda negeri bukanlah hendak mencampuri urusan perbalahan pendapat antara beliau dengan Khairy tetapi harus diingat bahawa majoriti pemuda seluruh negara adalah bersama-sama dengan Khairy dalam hal ini.

“Bagi Pemuda UMNO Kelantan kenyataan Khairy mengatakan bahawa Ibrahim adalah Gedebe Politik tepat memandangkan beliau sebagai ahli politik bermacam warna yang cuba mewujudkan satu blok minoriti bebas dalam parlimen,” katanya.

Menurutnya, sekiranya Ibrahim ingin bersama-sama UMNO dalam memperjuangkan hak dan kedudukan orang Melayu ianya harus bersederhana dalam kedudukan kita sebagai sebuah negara majmuk dan terbukti berjaya seperti mana yang diamalkan sebelum ini.

“UMNO sudah perjuangkan hak orang Melayu lebih 64 tahun, masakan Perkasa yang baru setahun jagung hendak mempertikaikannya,” katanya.

Kelmarin, Khairy menyifatkan Ibrahim sebagai ‘gedebe politik’ (samseng politik). Beliau sebelum ini menyifatkan Ibrahim sebagai penghalang konsep 1Malaysia.

Beliau turut dilaporkan berkata, gelaran terhadap Ibrahim itu memang tepat berdasarkan tindak-tanduk Ahli Parlimen Pasir Mas itu selama ini.

Justeru beliau tidak akan meminta maaf ataupun menarik balik kenyataan yang dilemparkan terhadap Presiden Perkasa itu sejak beberapa hari lalu.SH

Read more ...

Ulama sertai Umno ‘ulama sekular’


KOTA BHARU , 30 Jun : Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggelar 40 ulama yang menyertai UMNO sebagai ‘ulama sekular’ kerana mereka tidak berpegang kepada ajaran Islam sebenar dan menolak perjuangan Islam yang dibawa PAS.

Beliau berkata, di dalam al-Quran golongan ulama yang tidak berpegang kepada ajaran Islam dan orang yang menentang Rasulullah SAW dianggap sebagai golongan munafik.

“Munafik ini gelaran al-Quran. Al-Quran bahagikan manusia ini kepada tiga kumpulan iaitu mukmin, munafik dan kafir. Kalau nak gelar (ulama itu) munafik... saya tidak berapa suka.

“Ia boleh menimbulkan naik darah... tak payah gelar munafik, gelar sekular sudahlah,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Nik Abdul Aziz berkata, beliau tidak merasa pelik dengan apa yang berlaku kerana sewaktu zaman Rasulullah juga perkara yang sama berlaku.

“Zaman nabi SAW sewaktu nabi masih hidup ada orang lawan nabi. Ini kita panggil munafik. Orang itu buat masjid, ‘masjid Birar’. Jadi kalau zaman nabi, nabi masih hidup, orang tengok wajah nabi dengar ucapan nabi pun ada yang melawan senyap-senyap. Pelik apa kalau sekarang yang dah sampai 2,000 tahun,” katanya.

Jumaat lalu, seramai 40 ulama muda profesional berkelulusan sarjana dan doktor falsafah yang diketuai oleh Pensyarah Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Fadlan Mohd Othman menyertai UMNO dan menyerahkan borang keahlian mereka kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak.

Nik Aziz turut menyifatkan golongan terbabit sebagai mangsa bagi kempen kerana semasa di kampus mereka tidak dibenarkan berpolitik.

“Mereka ini mungkin jadi mangsa. Semasa di kampus tidak boleh berpolitik. Di Malaysia, kempen dalam kampus tak boleh. Tidak boleh terlibat dengan politik. Jadi pelajar-pelajar di dalam kampus ini buta politik.

“Bila habis kampus, pelajar keluar mereka meraba-raba kerana mereka tak biasa dengan politik. Boleh jadi mereka ini mangsa kempen jangan berpolitik dalam masa kampus. Ini semua bukan jadi pelik,” katanya.

Mengulas mengenai kemungkinan ulama itu tertarik dengan nilai islam yang diterapkan UMNO, beliau enggan mengulas lanjut.

“Itu saya tak tahu. Itu kena tanya dia la. Yang tentunya itu bukan laluan nabi. Bukan laluan Siddiqin, Syuhadah dan solihin. Laluan nabi ialah tauhid kepada Allah,” katanya.SH

Read more ...

Ceramah Presiden PAS di Bukit Gantang

BUKIT GANTANG , 30 Jun : Bertempat di Taman Damai, Simpang Taiping. Malam tadi telah diadakan ceramah perdana bersempena roadshow Gerakan Mansuh Judi Peringkat Negeri Perak Anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN) bersama PAS Kawasan Bukit Gantang.

Ceramah malam ini membariskan Ketua Pemuda PAS Perak, Ust. Zawawi, Ahli Parlimen Taiping YB Nga Kor Meng, Ahli Parlimen Bukit Gantang YB Dato' Seri Ir. Nizar Jamaluddin dan Presiden PAS Tuan Guru Dato' Seri Haji Hadi Awang. Majlis dipengerusikan oleh Ust. Akmal Kamaruddin, Ketua Penerangan DPPN Pk.

Dalam ucapan YB Dato' Seri Nizar, beliau menyentuh mengenai isu judi yang sebelum ini diluluskan oleh kerajaan umno/BN.

Ini merupakan kejayaan besar yang dicapai oleh PAS dan Pakatan Rakyat apabila baru-baru ini dalam mesyuarat MT umno, mereka telah membatalkan pemberian lesen kepada Berjaya Corp. untuk meneruskan judi bola.

Walaubagaimanapun pembatalan ini bukan lagi mutlak kerana ianya hanya diumum selepas mesyuarat MT umno dan bukan nya mesyuarat Jamaah Menteri. Maka ianya bukan dan belum menjadi keputusan kerajaan dan boleh di luluskan kembali bila-bila masa.

YB Nizar juga menyeru kepada ahli-ahli umno supaya meninggalkan umno. Ini adalah kerana umno membatalkan judi bukan kerana Allah mengharamkannya seperti termaktub didalam Al-Quran.

Tetapi adalah atas faktor suasana politik yang tidak membenarkan. Maka ahli umno wajib meninggalkan parti yang semakin tersasar dari kehendak Islam itu sendiri. Di dedahkan juga bahawa katak-katak yang melompat sehingga berlakunya rampasan kuasa di Perak adalah di mainkan peranan oleh vincen Tan.

Manakala dalam ucapan Tuan Guru Dato' Seri Haji Hadi Awang memulakan dengan sepotong Ayat Al-Quran yang menceritakan kisah Isra' Mikraj dan seterusnya mengisahkan peristiwa Hijrahtul Nabi. Dalam penghijrahan Rasulullah SAW, baginda telah memilih seorang orang kafir sebagi penunjuk jalan ke Madinah ketika itu.

Peristiwa ini menggambarkan peristiwa Hijrah bukan sahaja melibatkan umat Islam, malah juga orang bukan Islam yang membenci kepada kezaliman.

Merujuk kepada suasana kini PAS telah membuka ruang kepada mereka yang bukan beragama Islam agar sama-sama Islam bagi menentang kezaliman. Oleh itu PAS telah bekerjasama dengan PKR dan DAP. Malah PAS pada muktamar lepas telah mewujudkan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP).

Peristiwa hijrah juga menggambarkan bahawa ketika di manidah pada awalnya umat Islam adalah minoriti berbanding bukan Islam. Tetapi atas dasar keadilan Islam yang dibawa oleh Rasulullah SAW, maka semua penduduk Madinah dapat memberi sokongan kepada kepimpinan Islam.

Itulah yang dibawa oleh PAS sebagai sebuah parti Islam yang mendaulatkan Al Quran dan Hadis sebagai petunjuk. Berbeza dengan umno yang menggunakan Islam rekaan sendiri. Menurut Tuan Guru Haji Hadi lagi, peristiwa keadilan Islam juga di lakarkan dalam pemerintahan Khalifah Othmaniah iaitu Sultan Muhammmad Al-Fatih.

Dimana beliau di kenakan hukuman qisas (hukum balas), apabila baginda telah melakukan sesuatu sehingga mencederakan seoarang rakyat yang bukan beragama Islam. Akhirnya baginda dimaafkan oleh rakyat tersebut apabila melihat keadilan Islam.

Tetapi umno tidak melaksanakan keadilan Islam, malah apabila sesuatu perundangan yang melibatkan kerajaan sudah pasti dimenangi oleh kerajaan. Inilah dia pengasingan kuasa yang laksanakan oleh Islam yang akan dilaksanakan oleh PAS sekiranya dapat tampuk pemerintahan kelak.

Read more ...

1:40 pengundi baru - SPR jayakan agenda politik UmnoKUALA LUMPUR, 29 Jun: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar) mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) cuba menjayakan agenda politik Umno untuk terus berkuasa di tanah air pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kelak.

Beliau berkata demikian kerana SPR dilihat sengaja membiarkan isu nisbah antara orang Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi baru sejak PRU12 lalu adalah satu Melayu dan 40 bukan Melayu (1:40) berpanjangan.

“Mereka sengaja tak mahu menggunakan daftar automatik. Ini lebih bersifat mahu menyelesaikan agenda politik Umno untuk terus kekal memerintah di Malaysia,” ujar beliau petang tadi selepas mesyuarat berkala Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, SPR sepatutnya boleh menangani masalah mendaftar pengundi baru di kalangan masyarakat Melayu dengan melaksanakan daftar undi secara automatik.

“Sebenarnya SPR boleh mengatasi masalah ini dengan cara yang baik, iaitu melalui daftar secara automatik,” ujar beliau.

Katanya lagi, kenyataan ‘1:40’ yang dibuat oleh Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Pemuda Umno itu sebenarnya langsung itu memberi kesan pada sensitiviti rakyat yang nyata menolak politik perkauman Umno.

Ini kerana, beliau berkata, rakyat tidak kira Melayu ataupun masyarakat bukan Melayu sejak tsunami politik PRU12 lalu sudah mulai menerima kuasa politik Melayu yang baru, iaitu kepemimpinan Pakatan Rakyat sebagai teras pada kuasa politik negara.

Sehubungan itu, beliau berkata, PAS serta Pakatan Rakyat mampu menggantikan Umno BN dengan sokongan pengundi Melayu dan bukan Melayu, termasuk para pengundi baru kelak.

“Umno sekarang dalam bimbang, mereka takut hilang kuasa dan mereka takut pengundi baik Melayu atau tidak pergi pada kuasa yang baru, iaitu Pakatan Rakyat,” tegas beliau.

Sebelum pada itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, isu nisbah 1:40 tersebut mencerminkan kegagalan SPR dalam menguruskan urusan pilihan raya di Malaysia.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut menyokong cadangan Abdul Hadi supaya daftar pengundi baru dibuat secara automatik.

Beliau turut mempertikai kaedah SPR dalam menyelesaikan masalah pengundi yang bermastautin di luar negara.

“Malahan, ratusan ribu rakyat Malaysia di luar negara sekarang seakan dinafikan hak untuk mengundi disebabkan masalah sulit ini,” jelas beliau.

Beliau yang juga Ketua Umum PKR berkata, Pakatan Rakyat bercadang untuk menuntut semula SPR menerima cadangan mereka sebelum ini, iaitu daftar undi secara automatik.

“Ini yang akan kita tuntut dan sekiranya SPR jujur mahu memperkatakan tentang pilihan raya yang adil, telus dan demokratik, maka mereka perlu terima cadangan ini,” ujar beliau.

Bagi Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula, selain mendakwa Pemuda Umno mendedahkan perangkaan yang palsu, beliau turut mencabar SPR untuk mendedahkan perangkaan yang sebenar berhubung isu nisbah 1:40 tersebut.

“Dari maklumat yang kita dapat, pendedahan Pemuda Umno itu saya fikir adalah tidak betul.

“Maka, kita nak cabar SPR untuk dedahkan angka yang sebenar, jumlah yang didaftar dan peratus penyusutan daftar pengundi baru mengikut bangsa,” ujar beliau.

Dalam perkembangan yang lain, Majlis Pakatan Rakyat mengumumkan untuk menganjurkan konvensyen bersama peringkat kebangsaan pada Oktober ini.

Tetapi, Anwar sendiri tidak memberikan tarikh spesifik berhubung konvensyen tersebut ketika disoal oleh wartawan.

Read more ...

Tian Chua tidak hilang kerusi : Hakim
KUALA LUMPUR , 29 Jun :
Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ghazali Cha menegaskan pada penghakiman bertulisnya bahawa denda RM2,000 yang dikenakan ke atas Tian Chua dari PKR tidak akan menyebabkan beliau kehilangan kerusi parlimen Batu.

Pada 17 Jun lalu, ketika menolak rayuan Chua tetapi mengurangkan hukumannya, Ghazali berkata keputusannya adalah berdasarkan penghakiman Mahkamah Agung 1993 kes Public Prosecutor lawan Leong Yin Ming yang hanya denda RM2,001 atau lebih yang akan meyebabkan perlucutan kerusi secara automatik.

Dalam penghakiman 18 dokumennya, hakim itu memetik sebahagian penghakiman hakim Mahkamah agung, Tan Sri Gunn Chit Tuan yang berkata “Tidak kurang dari” seharusnya membawa maksud "lebih daripada".

“Maka dengan berpegang kepada keputusan dalam kes Mahkamah Agung di atas, saya berpuas hati dan berpendapat bahawa denda RM2,000 itu tidak menjadikan perayu hilang kelayakan beliau secara automatik kerana denda untuk menjadikan beliau beliau hilang kelayakan adalah RM2,001 ke atas dan bukannya bermulka daripada RM2,000.

“Keputusan Mahkamah Agung ini mengikat mahkamah rendah. Ia adalah autoriti kukuh yang boleh diguna-pakai oleh mahkamah ini,” kata hakim Ghazali.

“Oleh itu, saya berkeyakinan bahawa hukuman denda tersebut tidak akan memberi implikasi kepada satu pilihan raya kecil di kawasan Batu; maka niat saya yang ikhlas itu telah dizahirkan melalui hukuman denda tersebut, selain memberikan suatu amaran keras kepada perayu supaya tidak mengulangi perbuatan yang sama pada masa hadapan,” katanya.Keputusan hakim, Ghazali yang sebelum ini mengurangkan denda daripada RM3,000 dan enam bulan penjara kepada RM2,000 atau dua bulan penjara menimbulkan kontroversi sama ada ahli parlimen Batu itu telah hilang kelayakannya.

Tian Chua didapati bersalah kerana mengiggit seorang konstabel polis ketika ditahan di sebuah protes di bangunan parlimen, tiga tahun lalu.

Kontroversi timbul berikutan tafsiran Artikel 48, Perlembagaan Persekutuan berhubung istilah denda tidak kurang RM2,000 dan penjara tidak kurang setahun.

Peguam yang mewakili Tian Chua berhujah berdasarkan keputusan Mahkamah Agung pada 1993, tafsiran itu membawa maksud RM2001.

Bagaimanapun peguam kanan Karpal Singh, bersama bekas presiden Majlis Peguam Ambiga Sreenevasan dan bekas hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Syed Ahmad Idid Syed Ahmad berpendapat tafsiran itu membawa maksud RM2,000.

Read more ...

Kerakusan Umno ambil tanah akan dibongkar

20100122112223_YB Suhaimi  Shafie
PETALING JAYA, 29 Jun :
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda Mat Suhaimi Shafie, bakal membongkarkan penglibatan beberapa individu dalam Umno Bahagian Kota Raja yang didakwa mengambil tanah di sekitar Kota Kemuning, Taman Sri Muda dan Jalan Kebun di Klang.

Antara individu terbabit termasuklah Ketua Wanita Umno bahagian Kota Raja Nahar Ahmad dan Ketua Puteri Suhaila Mat Zin.

"Saya ada maklumat lengkap mengenai hal ini. Saya akan bongkarkan penglibatan Ketua Wanita dan Ketua Puteri Umno yang terbabit dalam kes pengambilan tanah ini," katanya ketika dihubungi Free Malaysia Today hari ini.

Namun ketika ditanya mengenai bila pembongkaran itu akan dibuat beliau berkata "Saya tunggu masa yang sesuai dan akan bongkarkan secara berperingkat-peringkat," katanya.

Menurutnya lagi selain dua individu berkenaan, pegawai kerajaan dan para penyokong Umno didakwa turut terlibat dalam pengambilan tanah itu.

Sementara itu, Suhaimi berkata tindakan Umno Bahagian Kota Raja yang membakar akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Suara Keadilan kelmarin sebagai mencari publisiti murahan.

Beliau menyifatkan tindakan itu sebagai menutup kelemahan Umno bahagian terbabit, yang kini malap dengan menuduhnya dan ADUN Kota Raja Dr Mariah Mahmud tidak membawa sebarang pembangunan di kawasan berkenaan.

Biadap dan kurang ajar

"Mereka bersikap biadap dan kurang ajar. Malah tindakan mereka seperti kebudak-budakan….ternyata mereka melakukan tindakan sedemikian hanya untuk mencari publisiti murahan.

"Ada sesiapa kenal Ketua Umno Bahagian Kota Raja? Umno Kota Raja langsung tidak bergerak malah mereka pernah ditegur oleh Ketua Penerangan Umno.

Mereka nak tutup kelemahan dengan buat tindakan membakar Suara Keadilan dan menuduh saya dan Dr Mariah dengan tidak melakukan sebarang pembangunan selama kami menjadi wakil rakyat," katanya.

Sebaliknya beliau mempersoalkan tiada sebarang pembangunan dibawa wakil rakyat Barisan Nasional (BN) sepanjang empat tahun lalu.

"Saya tanya mereka balik, apa yang ADUN BN dulu buat? Empat tahun duduk tiada buat apa-apa. Zaman saya baru ada pasar, masjid, balai polis, pusat perniagaan untuk kami bangunkan," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menafikan akan menyaman Umno Bahagian Kota Raja seperti dinyatakan dalam blog Pisau.Net.

Malah satu sidang media yang dijadualkan tengah hari tadi seperti laporan laman blog itu juga ternyata palsu.

"Saya tidak mengadakan sebarang sidang media tengah hari tadi dan saya menafikan untuk menyaman Umno Bahagian Kota Raja terbabit. Laporan dalam laman blog itu ternyata palsu," katanya.

Read more ...

1 : 40 - Bukan hanya salah Umno


KUALA LUMPUR , 29 Jun : Walaupun PAS berpandangan nisbah 1 orang Melayu dan 40 bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi adalah petunjuk kepada kegagalan Umno bagi menyuntik kesedaran politik di kalangan orang Melayu, namun PAS dan PKR juga terlibat sama dalam kegagalan tersebut. Menurut Blog Ibnu Hasyim.

Hal jelas terbukti apabila merujuk kepada kenyataan Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman (gambar) menurut Harakahdaily sebentar tadi di mana PAS juga mensasarkan pendaftaran 50 peratus pengundi baru sama ada Melayu atau bukan Melayu untuk mempertahan Kerajaan Kedah dan Selangor daripada dirampas Umno BN pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kelak.

Ketika diminta mengulas laporan eksklusif Berita Harian berhubung nisbah antara orang Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi baru sejak PRU12 lalu adalah satu Melayu dan 40 bukan Melayu (1:40), antaranya beliau berkata..

“Pendaftaran pengundi baru oleh ejen kita setakat ini tak sampai 10 peratus sedangkan kita mahu lebih separuh daripada orang yang layak berdaftar untuk pertahan dua kerajaan yang baru (sepenggal) kita memerintah,” jelas beliau yang juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa pada satu wawancara eksklusif di lobi Parlimen, hari ini.

Menurut beliau, PAS perlu mendaftar lebih 250 ribu pengundi baru di peringkat Kedah kerana kebanyakan wakil rakyat PAS serta sebahagian wakil rakyat PKR bertanding di kawasan majoriti Melayu. Begitu juga di Selangor, beliau berkata, PAS perlu 350 ribu pengundi baru untuk mempertahankan kerusi-kerusi semua wakil rakyat yang sebelum ini memenangi kawasan majoriti Melayu dan bercampur.

Berbeza dengan inisiatif DAP di Pulau Pinang, beliau berkata, parti serta kerajaan negeri banyak mengambil pengalaman daripada PAS di Kelantan untuk menghadapi Umno pada PRU akan datang. Katanya, DAP sejak memerintah Pulau Pinang giat melakukan pendaftaran pengundi baru, khususnya di kalangan masyarakat Cina.

Disebabkan itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa angka nisbah 1:40 seperti yang didedahkan oleh Kajian Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Pemuda Umno semalam, adalah suatu gambaran yang logik berhubung demografi pengundi baru di tanah air. Tidak cukup dengan itu, beliau berkata, DAP juga giat melakukan semakan daftar pengundi yang baru tiga bulan sekali seperti yang dilakukan PAS di Kelantan.

Melalui PAS Pusat, beliau berkata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendiri mahu seramai 120 ribu tenaga mahir disediakan melalui Institut Latihan Pilihan Raya PAS (Ilpas). “Kalau boleh, Presiden PAS suka dan mahu Ilpas ini menyediakan satu pasukan seperti yang ditunjukkan dalam al-Quran, iaitu ‘satu bilangan yang kecil mengalahkan satu bilangan yang besar’,” ujar beliau lagi.

Dalam perkembangan yang sama, Mohd Firdaus Jaafar, Pengerusi Jabatan Pilihan Raya (JPN) Dewan Pemuda PAS Pusat berkata, pihaknya bakal melancarkan kempen giat daftar pengundi muda bermula bulan depan.

Saranan Datuk Abdul Halim Abdul Rahman ini perlu diambil tindakan segera. Sudah 2 tahun memerintah, Dewan Pemuda PAS baru 'bakal melancarkan kempen giat daftar pengundi muda bermula bulan depan'. Jadi, jelas kegagalan Umno menyuntik kesedaran politik di kalangan orang Melayu, adalah kegagalan PAS dan PKR juga.

Jangan, bagaikan periuk mengatakan punggung belanga saja yang hitam. Periuk kena lihat punggung sendiri sama demi menyelamatkan umat.(AK)

Read more ...

Tipu muslihat Umno perdaya ulama muda


KANGAR, 29 Jun : Aktivis Sunnah Wal Jamaah, Abdul Wahab Abdullah semalam, menafikan dirinya menjadi sebahagian daripada 40 ulama muda yang menyertai UMNO seperti yang dihebahkan media sebelum ini.

Dalam satu sidang media di sini semalam, Abdul Wahab berkata, tidak pernah mengisi sebarang borang untuk menyertai parti itu dan semuanya hanya tipu muslihat yang dimainkan oleh pihak tertentu dalam UMNO yang dilihat cuba mencari publisiti untuk kepentingan politik mereka.

Menurutnya, tujuan sebenar beliau hadir ke majlis itu adalah mewakili Persatuan Al-Islah Perlis untuk berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membersihkan nama persatuan mereka yang turut dikaitkan dengan isu Jemaah Islamiah (JI) dan keganasan.

“Saya tidak tahu mengenai penyerahan borang menyertai UMNO itu, kerana saya pergi untuk tujuan lain iaitu bagi mendapatkan imej baik dalam Persatuan Islah, bukan untuk menyertai UMNO. Tetapi agenda itu disusun untuk tujuan lain.

“Perkara itu seperti cuba memerangkap golongan ulama untuk menyertai parti itu,” katanya dalam sidang media menafikan penyertaan beliau dalam UMNO, di Balai Islam sekolah Al-Madrasah Ad-Dinniah Al-Islamiyah (Madi), Jejawi, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Dewan Pemuda PAS Perlis, Yaakub Abu Seman; Pegawai Perhubungan Awam PAS, Khairi Hassan dan Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS Perlis, Khoo Yang Chong.

Sementara itu, Yaakub berkata, beliau kesal dengan kejadian itu kerana ada sebahagian daripada mereka yang berada di majlis itu terpedaya dengan mainan politik Shahidan.

Menurutnya, beberapa individu dari Perlis yang hadir dalam majlis itu mahu berjumpa dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk tujuan lain, sebaliknya terperangkap dengan mainan politik bekas Menteri Besar itu.

“Pengaruh Shahidan semakin menurun jadi dia perlu lakukan sesuatu untuk menarik perhatian orang,” katanya.

“Sepatutnya, jika mahu berpolitik, berpolitiklah dengan cara baik,” katanya kepada Sinar Harian.

Difahamkan, Abdul Wahab adalah tenaga pengajar di Al-Madrasah Ad-Dinniah Al-Islamiyah (Madi), salah sebuah sekolah kelolaan PAS Perlis.SH

Read more ...

Rombakan PKR keputusan parti


PUCHONG, 29 Jun :
Rombakan dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diumumkan kelmarin adalah keputusan dalaman yang dibuat parti itu sendiri, demikian menurut Setiausaha Publisiti DAP Pusat, Teresa Kok Suh Sim.

Beliau yang juga ahli Exco Kerajaan Negeri berkata, pihaknya berharap dengan rombakan dibuat dalam organisasi parti itu semua pemimpin dapat memberi tumpuan sepenuhnya untuk membangunkan Selangor.

“Sama macam di setiap ‘rumah’ mesti ada masalah masing-masing...bagi saya dengan keputusan diambil itu masalah dalam parti itu sudah berakhir.

“Namun saya percaya tiada masalah lagi akan berlaku sama ada dalam PKR atau Pakatan Rakyat (PR) kerana tumpuan sekarang ini adalah meningkatkan usaha menyelesaikan masalah rakyat,” katanya.

Beliau berkata, pemilihan semula jawatankuasa parti berlaku pada setiap organisasi dan bagi DAP sendiri, organisasi itu membuat pemilihan dua tahun sekali.

“Pemilihan semula jawatankuasa DAP negeri akan dibuat hujung tahun ini.

“Apa yang penting adalah usaha membangunkan ekonomi Selangor setelah jawatankuasa dalam organisasi dibentuk atau dirombak seperti PKR,” katanya yang enggan mengulas panjang berkenaan hal rombakan membabitkan jawatan Menteri Besar dalam PKR.

Terdahulu Sinar Harian melaporkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) membuat sedikit rombakan dalam organisasi parti, yang menyaksikan Naib Presidennya, Azmin Ali menggantikan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Selangor berkuat-kuasa serta-merta.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, rombakan kecil dilakukan atas permintaan Abdul Khalid yang mahu menumpukan perhatian terhadap pentadbiran Selangor.

Dalam laporan itu, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, dua negeri lagi akan mengalami pertukaran pucuk pimpinan yang akan diumumkan kemudian. Anwar turut menafikan bahawa terdapat pakatan ahli Parlimennya yang merancang mahu menggulingkan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar.SH

Read more ...

1 Melayu 40 B/Melayu : Hasil kerja Umno


KUALA LUMPUR, 29 Jun : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengakui lebih ramai bukan Melayu mendaftar sebagai pengundi selepas Pilihan Raya Umum 2008 kerana DAP paling agresif menjalankan program pendaftaran pemilih baru, terutama di kalangan belia Cina.

Sementara itu, PAS berpandangan laporan Berita Harian yang menyatakan bahawa nisbah 1 orang Melayu dan 40 bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi, ini angka petunjuk kegagalan Umno sebagai tonggak kepada negara pada hari ini untuk menyuntik kesedaran politik di kalangan orang Melayu.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berpendapat perkara itu terjadi kerana Umno BN yang berkuasa di negara ini telah menjadikan generasi muda Melayu, hanyut dengan budaya hedonisme yang melampau.

Katanya, orang Melayu yang dilanda dengan budaya itu memang mereka tidak akan mempedulikan soal politik dan apa sahaja gejala rasuah yang berlaku dalam negara kita. “Umno mengharap dengan dihadang program hiburan sebegini maka mereka tidak akan mengambil peduli apa yang berlaku kepada negara ini,” katanya kepada Harakahdaily.

Maka, katanya Umno BN akan bermaharajalela untuk memfaraid harta negara kerana rakyat Melayu ini tidak mempedulikan apa yang Umno hendak lakukan seperti kapal selam yang tidak boleh menyelam, gadai harta negara seperti Blok L dan M yang berharga RM320 bilion kepada kerajaan Brunei.

“Nampaknya strategi tempang telah makan tuan sehingga orang Melayu sedikit mendaftar sebagai pengundi kerana diulit dengan program hiburan yang semakin menjadi-jadi,” ujarnya.

Katanya, PAS berpedapat bahawa akibat longgarnya pegangan agama di kalangan orang Melayu terutama remaja, sehingga mereka tidak ada kesedaran politik untuk mendaftar.

Sejarah, jelasnya membuktikan orang Melayu sedar politik pada peringkat awal apabila golongan islah yang dipimpin oleh ulamak seperti Sheikh Tahir Jalaludin dan Syed Sheikh al-Hadi yang pulang daripada Timur Tengah meniupkan kesedaran agama dan politik.

Akhirnya, kata beliau orang Melayu ada kesedaran politik dan bangkit menentang penjajah tetapi keadaan berlaku sebaliknya apabila Umno cuba merenggangkan agama dan politik, dengan membendung fungsi masjid sebagai pusat ilmu untuk menerangkan Islam yang syumul.

Maka sekarang, ujarnya terimalah padahnya kerana orang Melayu sudah mati kesedaran untuk berpolitik dan tidak berminat untuk mendaftar sebagai pengundi. (AK)

Read more ...

Kasihan mereka tak boleh menilai


KOTA BHARU , 29 Jun :
Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, dalam nada sinis, bersimpati dengan segelintir golongan ulama yang masih berminat menyertai UMNO, walaupun mereka tahu perlakuan pemimpin UMNO tidak sehaluan dengan ajaran al-Quran.

“Pimpinan UMNO pada hemat saya gagal atau langsung tidak mahu memahami ayat al-Quran. Jika masih ada golongan ulama yang berminat mahu berada di dalam kubang UMNO, saya hanya mampu bersimpati,” katanya dipetik dalam blognya www.blogtokguru.com.

Menteri Besar Kelantan itu berkata demikian sebagai merujuk tindakan 40 ulama muda, terdiri daripada pelbagai latar belakang dan kelulusan akademik, menyertai UMNO dan menyerah borang permohonan keahlian kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Jumaat lalu.

Nik Aziz turut mengulas isu lesen judi yang menjadi polemik kepada negara sebelum Najib umumkan ia tidah diluluskan dalam sidang medianya selepas mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO.

“Kekayaan yang diperoleh negara tidak setimpal sekiranya kesan terhadap sosial dan kehidupan rakyat teruk serta tidak mendapat keberkatan.

“Di Kelantan kami percaya keberkatan itu ada kaitan erat dengan ketakwaan kepada Allah SWT. Atas asas inilah kami memperkenalkan dasar Membangun Bersama Islam yang berteraskan prinsip Ubidiah, Masuliah dan Itqan,” kata Nik Aziz.

Sebelum Najib mengumumkan ia tidak diluluskan, beberapa pemimpin Barisan Nasional dan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersetuju agar kerajaan memberi lesen judi bagi mengawal kegiatan perjudian, selain untuk memberi hak kepada orang bukan Islam.SH

Read more ...