Wednesday, July 21, 2010

Lebih baik berpecah dengan Umno dari derhaka kepada Allah

TEMERLOH, 21 Julai: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, itu PAS lebih rela Melayu berpecah dalam mentaati perintah Allah daripada berpadu dalam mendurhakai Allah.

Dalam kenyataan bertulis yang dihantar kepada Harakahdaily, Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang mempersoalkan, apakah apa yang dibuat oleh Umno sekarang untuk perpaduan bangsa atau Islam.

Beliau dipercayai mengulas usaha yang dibuat oleh Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria yang cuba mengheret PAS agar bersatu dengan Umno atas landasan untuk kepentingan Melayu dan Islam.

Ia dilihat sebagai usaha untuk menyelamatkan Umno yang sedang karam dan cuba untuk menyeret PAS ke arah permasalahan itu.

"Isu perpaduan Melayu kembali bergema. Kali ini ianya melibatkan usaha golongan agama (Mufti) dan kepimpinan Umno," tulis Tuan Ibrahim dalam kenyataannya.

Pelbagai komentar dan pandangan dari pelbagai pihak diambil bagi menyokong usaha perpaduan Melayu ini; sekaligus seolah-olah sesiapa yang tidak inginkan perpaduan Melayu adalah golongan yang bertindak bertentangan dengan kehendak Islam.

Menurutnya, pelbagai ayat Quran dan hadis bergema bagi menyokong usaha ini.

“Sebagaimana biasa PAS menjadi sasaran bilamana dengan tegas menolak hasrat perpaduan dengan Umno,” katanya.

“Isu besar ialah apakah untuk perpaduan bangsa atau perpaduan Islam. Kalau perpaduan bangsa; kenapa hanya Melayu perlu berpadu, bagaimana bangsa lain dalam negara. Apakah kerajaan suka kalau bangsa lain berpecah yang juga akhirnya melemahkan negara,” kata Tuan Ibrahim, bekas pensyarah pengajian Islam UITM itu.

“PAS Menyatakan dengan tegas kita perlu bersatu di atas landasan yang digariskan oleh Allah; iaitu “Bertolong bantulah kamu dalam perkara kebaikan dan taqwa, dan jangan bertolong bantu dalam perkara dosa dan permusuhan”.

“Lantaran itu PAS lebih rela melayu berpecah dalam mentaati perentah Allah daripada berpadu dalam mendurhakai Allah,” kata beliau.

PAS, katanya, tidak akan merelai perpaduan bagi mendokong tindakan yang bertentangan dengan Islam yang ditaja oleh Umno.

“Mereka sanggup menghalalkan perjudian di atas nama kebajikan dan sukan, serta pelbagai penyelewengan. Di saat rakyat tenderita dengan tekanan hidup akibat kenaikan kos hidup, rakyat melihat Umno gagal menjaga bangsa dan agama, maka jangan kegagalan ini disalahkan PAS,” tambah beliau.

Katanya, di saat rakyat menderita dengan tekanan hidup akibat kenaikan kos hidup, rakyat melihat Umno gagal menjaga bangsa dan agama, maka jangan kegagalan ini disalahkan PAS kerana lebih 50 tahun Umno diberi kepercayaan oleh orang melayu Islam.

“Umno membelakangkan soal perpaduan; kelantan terus ditindas bahkan negeri Pakatan Rakyat terus diserang saban waktu. Tangan kiri mengholor perdamaian, tangan kanan terus menekan dan menindas bangsa sendiri.

“Kami tidak mahu memikul pengkhianatan UMNO kepada agama. 50 tahun negara ini tidak pernah merasai berjalannya hukum Allah secara menyeluruh, riba rasuah, pusat maksiat berleluasa sehingga remaja seolah-olah tiada hala tuju,” katanya.

Rakyat miskin, katanya, terus dibeban dengan kenaikan kos hidup; di waktu yang sama syarikat swasta kroni pemerintah terus menikmati subsidi luas biasa seperti IPP (Independent Power Producers).

Syarikat konsesi tol pula tidak dipotong subsidi mereka bahkan pembaziran terus berleluasa.

“Di saat negara berada dalam situasi paling buruk dalam sejarah dengan pelbagai isu besar spt penyerahan Blok L,M kepada Brunei, Tanah KTM di Singapura, Isu kemerosotan dana Felda yang mengejutkan, serta pelbagai gejala social yang berlaku menuntut rakyat membuat perubahan besar; bukan meminta PAS memikul sama kemungkaran ini,” tegas beliau.hrkh

Read more ...

Tak perlu bincang


IPOH, 21 Julai : PAS Perak tidak perlu mengadakan sebarang perbincangan dengan mana-mana pihak termasuk UMNO berhubung kerjasama-dua parti, kata Timbalan Pesuruhjaya PAS II, Dr Khairuddin Abd Malik.

Menurutnya, segala keputusan yang dibuat perlu melalui perbincangan padaMuktamar PAS dan ia tidak boleh dibuat secara individu.

“Ahli Pas termasuk pemimpin tertinggi juga tidak boleh membuat keputusan kerana kita berpegang teguh pada pendirian ‘Syura Didahulukan, Taqwa Diutamakan’,” katanya pada sidang media di Pejabat PAS Perak di sini, semalam.

Kenyataan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir bahawa PAS mesti ikhlas dalam isu mewujudkan perpaduan turut disangkal malah beliau meletakkan Zambry sebagai tidak layak menyuarakannya.

“Siapa dia (Zambry) yang boleh menentukan sama ada PAS ikhlas atau tidak. Adakah dia mempunyai kuasa ghaib yang boleh membaca hati manusia lain,” katanya.

Beliau berkata, bagi PAS Perak, perpaduan bukan sesuatu yang boleh dipaksa namun ia wujud bila ada kesatuan pada masa akan datang.

“Mufti seharusnya menasihati pemimpin UMNO melakukan perubahan ke arah mematuhi syariat Islam dalam semua urusan pentadbiran negeri Perak berbanding perkara lain,” katanya.

Menurutnya, tidak ada mana-mana ahli dalam PAS Perak bertemu Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria secara rasmi bagi membincangkan isu perpaduan itu.

“Kami tidak pernah mengarahkan atau membenarkan sesiapa dalam kalangan PAS berjumpa dengannya melainkan perjumpaan secara kebetulan di majlis keramaian,” katanya.SH

Read more ...

Kecuaian hospital dikesaliMEDAN ISTANA , 21 Julai : Keengganan sebuah hospital kerajaan di satu daerah merawat wanita warga emas sejak Mac lalu menimbulkan persoalan, kerana baru-baru ini dia dikesan menghidap kanser usus selepas menjalani pemeriksaan di sebuah klinik swasta di daerah yang sama.

Timbalan Pesuruhjaya PAS II, Dr Khairuddin Abd Malik mendakwa, wanita berusia 64 tahun itu cuba mendapatkan rawatan di hospital berkenaan setelah mengalami sakit perut, cirit birit dan buasir pada Mac lalu.


Menurutnya, kedatangan warga emas itu ke hospital terbabit tidak diendahkan menyebabkan dia terpaksa pulang ke rumah dengan perasaan kecewa.

“Difahamkan, sebanyak tujuh kali mulai Mac hingga Julai wanita terbabit ke hospital yang sama namun tidak diberikan rawatan yang sewajarnya,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Khairuddin berkata, wanita itu sekali lagi ke hospital terbabit untuk mendapatkan rawatan tetapi hanya dimasukkan ke wad selepas didesak ahli keluarga.

“Pada 4 Julai lalu, wanita terbabit dimasukkan ke wad untuk menjalani pemeriksaan namun dibenarkan keluar pada sebelah petang kerana keputusan pemeriksaan kesihatannya adalah normal.

“Tiga hari kemudian, warga emas itu datang ke klinik saya untuk mendapat kepastian akibat tidak berpuas hati dengan keputusan pemeriksaan yang dijalankan hospital berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, selepas pemeriksaan awal dijalankan warga emas terbabit didapati menghidap kanser usus dan penyakitnya sudah merebak ke hati.

“Warga emas itu dibawa ke salah sebuah hospital di Ipoh untuk mendapatkan rawatan selanjutnya,” katanya.

Khairuddin berkata, satu persoalan timbul mengapa warga emas terbabit tidak diperiksa dengan teliti oleh pihak hospital berkenaan.

“Di barat, pesakit seperti itu layak untuk mendapat pampasan akibat kecuaian hospital namun di sini masih belum dilaksanakan.

“Sepatutnya perkara sedemikian tidak seharusnya berlaku namun disebabkan kecuaian pihak hospital warga emas itu terpaksa menderita menghadapi kanser usus,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap hospital lain mengambil langkah berhati-hati apabila berhadapan dengan pesakit manakala Kementerian Kesihatan (KKM) harus memantau segala aktiviti dijalankan hospital supaya kecuaian yang sama tidak akan berulang pada masa hadapan.SH

Read more ...

Mainan media Umno

KUALA LUMPUR, 21 Julai: Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa (gambar) mengajak pemimpin dan ahli PAS di semua peringkat tidak terjerumus dalam mainan media Umno berhubung isu kerjasama Umno-PAS.

Peringatan itu dilontarkan bagi mengelakkan salah faham dan kekeliruan di kalangan rakyat berhubung kenyataan balas pemimpin yang sering diputar belit media arus perdana.

"Saya selaku Timbalan Presiden PAS ingin menegaskan bahawa semua ahli dan pimpinan PAS supaya jangan terikut-ikut dengan rentak yang dimainkan oleh media arus perdana.

"Kebelakangan ini, isu kerjasama antara PAS dan Umno kembali dipaparkan oleh media-media arus perdana sehingga mengelirukan sebahagian ahli PAS dan masyarakat Malaysia umumnya.

"Malah, pihak media telah mendapatkan beberapa pandangan daripada pemimpin-pemimpin PAS di peringkat pusat, negeri dan kawasan berhubung perkara ini," katanya dalam satu kenyataan.

PAS, katanya sangat percaya media-media pro-Umno ini akan menimbulkan persepsi baru sehingga boleh merapuhkan wehdah atau kesatuan dalaman PAS sendiri.

"PAS masih lagi berpegang dengan ketetapan yang telah dibuat dalam muktamar-muktamar yang lalu.

"PAS akan terus memfokuskan kepada gerak kerja mendepani Pilihanraya Umum Ke-13 untuk membentuk Kerajaan Persekutuan yang baru," katanya lagi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bachok menyeru kepada seluruh pimpinan dan ahli agar dapat melipatgandakan usaha untuk memantapkan organisasi terutama diperingkat cawangan dan kawasan serta menambahkan keahlian baru PAS semaksimum mungkin.

Isu kerjasama PAS-Umno terus dimainkan Umno dan juga media pro mereka dalam usaha memancing PAS dan mahu melihat PAS berpecah.

Terbaru, akhbar Utusan Malaysia hari ini sekali lagi memutarbelitkan kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan sehingga menggambarkan beliau pro-kerjasama PAS-Umno.

Akhbar itu kononnya memetik tulisan dari blog Nasrudin namun secara jelas beberapa perkataan diubah bagi kepentingan politik Umno-BN.

Nasruddin ketika mengulas perkara itu berkata, beliau kesal dengan sikap akhbar tersebut yang cuba memesongkan maksud sebenar tulisannya dalam blog http://episodeperjuangan.blogspot.com.

"Tulisan saya diambil secara tidak beramanah dan Utusan telah menjatuhkan etika kewartawanan.

"Saya memberi peringatan kepada pihak akhbar tersebut dan minta supaya membuat permohonan maaf secara terbuka," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Sehubungan itu beliau menasihatkan orang ramai khususnya ahli dan penyokong PAS merujuk senduri tulisan asal di blog beliau dan tidak mudah menerima bulat-bulat laporan Utusan yang juga alat propaganda Umno BN.hrkh

Read more ...

Cipta alasan bohong keluar parti


MACHANG BUBOK, 21 Julai : Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubok, Tan Hock Leong dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) menafikan dakwaan beliau tidak pernah meninjau kawasan dalam Ranting Jalan Permatang Tinggi sejak lebih dua tahun menjadi ADUN di sana, seperti yang dikatakan bekas Naib Ketua ranting, Ismail Md Ali, kelmarin.

Isu itu dijadikan alasan sehingga Ismail dan pengikutnya dalam ranting bertindak keluar parti dan menyertai UMNO, Ahad lalu.


Tan Hock Leong berkata, beliau sentiasa berusaha menunaikan tanggungjawab sebagai wakil rakyat sebaik mungkin dan berlaku adil di semua kawasan selepas dipilih dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 2008.

Beliau sedikit terkilan apabila pihak berkenaan dikatakan melemparkan dakwaan tidak berasas yang sedikit sebanyak mencalarkan imejnya sebagai ADUN.

“Siapa kata saya tidak pernah melawat Ranting Jalan Permatang Tinggi. Saya punya bukti untuk menangkis semua tuduhan tidak berasas itu. Pelbagai aktiviti dan juga bantuan telah pun disalurkan kepada penduduk.

“Pada 2 Julai lalu juga saya ada turun ke Kampung Kijang ketika mereka mengadakan gotong-royong besar-besaran. Di sana, saya memberikan peruntukan membaiki jalan selain melawat ke rumah orang sakit dan susah, “ katanya.

Hock Leong berkata, selain itu longkang sepanjang 180 meter juga dibina di kampung itu bagi mengurangkan masalah banjir dan sangkar batu bagi mengelak hakisan sungai.

“Itu masih dikatakan tidak ambil tahu hal orang kampung, saya hairan bagaimana mereka boleh berkata demikian. Mungkin mereka maksudkan saya tidak ‘turun ke padang’. Ya, kerana Kampung Kijang memang tiada padang,” katanya.Belum terima surat letak jawatan
Hock Leong mendakwa, tidak lebih dari 10 ahli sahaja yang keluar parti pada majlis pembubaran ranting Ahad lalu, bukan 56 seperti yang didakwa mereka.


Menurutnya, surat peletakan jawatan juga masih belum diterima daripada mereka setakat ini. Namun, perpindahan mereka ke parti lawan dialu-alukan dan sedikit pun tidak memberi kesan ke atas parti dan ranting.

“Tindakan mereka membubarkan ranting juga tidak sah kerana tidak berhak untuk membuat pembubaran dan bukan semua ahli ranting mengikut jejak langkah mereka, “ katanya.

Sehubungan itu, beliau akan membuat pemilihan semula jawatankuasa ranting dalam tempoh seminggu.

Mengenai bekas Ketua Ranting, Shafie Ali, Hock Leong berkata, Shafie bukan sahaja seorang ketua ranting, tetapi juga Ahli Jawatankuasa (AJK) Cabang Bukit Mertajam.

Sepanjang tempoh menjadi ketua, Shafie dikatakan tidak pernah menunjukkan komitmen yang baik dalam ranting.

Selain itu, Shafie juga didakwa tidak menghadiri mesyuarat cabang dan aktiviti kampung setiap kali ia diadakan.

“Jika penduduk meminta bantuan, seharusnya sebagai ketua beliau (Shafie) perlu mengambil segala butiran dan berjumpa dengan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

“Mengapa dia tidak berbuat demikian dan menyalahkan orang lain pula yang tidak melaksanakan tanggungjawab. JKKK Alma-Bukit Minyak sememangnya salah satu JKKK yang aktif dalam kawasan Machang Bubok. Jadi, di sini siapa yang tidak buat kerja,” katanya ketika ditemui di pusat khidmatnya, di sini.

Beliau mendakwa, ia secara jelas menunjukkan perpindahan mereka bermotif politik dan ada pihak yang mengambil kesempatan di atas kekecewaan mereka itu.

Namun, Hock Leong enggan membuat sebarang tuduhan kerana tidak mempunyai bukti dan membiarkan penduduk membuat keputusan.

Ketika ini, beliau juga sedang berbincang bersama peguam bagi mengambil tindakan undang-undang ke atas mereka yang terlibat dalam membuat dakwaan palsu ke atasnya.

Terdahulu Sinar Harian siaran 20 Julai melaporkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ranting Jalan Permatang Tinggi, bubar setelah 56 ahlinya mengambil keputusan menyertai UMNO.

Majlis penyerahan borang keahlian UMNO diserahkan bekas Ketua PKR Ranting Jalan Permatang Tinggi, Shafie Ali kepada Ketua UMNO Bahagian Bukit Mertajam, Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir.Tuduhan tidak berasas
AJK Ranting, Mustafa Osman berkata, semua tuduhan yang dilemparkan ke atas Hock Leong adalah tidak berasas.


Menurutnya, pelantikan Shafie sebagai ketua ketika ranting ditubuhkan pada 15 November 2009 diatur sendiri beliau dan pengikutnya tanpa mesyuarat serta pemilihan mengikut cara yang betul.

“Selama ini mereka berada dalam ranting hanya untuk kuasa, bukan niat ingin berkhidmat secara ikhlas. Saya rasa marah dengan tindakan yang dibuat, rasa terkejut kerana mereka tiba-tiba keluar tanpa memaklumkan kepada sesiapa.

“Saya masih ahli dalam ranting, dan ramai lagi yang masih setia, mengapa mereka kata semua 56 ahli sudah keluar. Selama jadi ketua pun dia (Shafie) tidak pernah menyumbangkan apa-apa dan perpindahan dia serta pengikutnya juga tidak memberikan kesan,” katanya.

Seorang lagi ahli ranting, Zulkifli Omar berkata, sejak ranting ditubuhkan, hanya sekali mesyuarat diadakan. Jika ada mesyuarat lain, ahli lain termasuk dirinya tidak pernah dipanggil.

Justeru, dia kecewa apabila mereka tiba-tiba membuat kenyataan bahawa Hock Leong tidak pernah turun padang.

“Sebagai ahli dalam ranting, saya akan tetap setia menyokong ADUN dalam membantu penduduk. Mereka yang keluar ini hanyalah berkepentingan peribadi,” katanya.

Pengerusi JKKK Alma-Bukit Minyak, Mustafa Arifin berkata, tindakan mereka keluar parti adalah bermotifkan politik untuk menjatuhkan imej PKR seterusnya mengambil alih kuasa di Bukit Mertajam.

Menurutnya, ia juga merupakan propaganda dari segi psikologi yang dibuat untuk memberitahu rakyat PKR sudah lemah.

“Ini semua hanya mainan politik. PKR masih kukuh, dan perbuatan mereka ini langsung tidak melemahkan ahli. Sebaliknya, kesetiaan ahli kepada parti akan lebih kuat dan kami semua akan setia menyokong dan berada di belakang Yang Berhormat (Hock Leong), ” katanya.SH

Read more ...

Kerajaan PR Selangor usaha tingkat integriti
SHAH ALAM , 21 Julai :
Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Selangor bakal melaksanakan Pek Integriti ke atas pentadbiran Kerajaan Tempatan dalam usaha membendung gejala rasuah dan penyelewengan kuasa.


Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pelaksanaan Pek Integriti ini dijangka bermula dalam tempoh dua bulan akan datang selepas pembentangan Belanjawan Selangor 2011.

Menurut beliau, Pek Integriti sebelum ini telah diperkenalkan di Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) bagi memastikan anak syarikat kerajaan negeri itu dan kontraktor perlombongan pasir berlesen akur kepada perjanjian bagi mengelakkan urus niaga tidak bermoral.

“Jika salah satu pihak melakukan penyelewengan, maka sebelah pihak lain pula berhak mengambil tindakan undang-undang ke atasnya, ini adalah kontrak perjanjian, kita bakal melaksanakannya dengan beberapa fasa supaya semua pihak faham tanggungjawab mereka.

“Saya ingin mencadangkan agar Pek Integriti ini juga dilaksanakan oleh Kerajaan Tempatan berkuat-kuasa seberapa segera yang boleh.

"Kontrak-kontrak baru mesti memenuhi Pek Integriti yang ditandatangani oleh Kerajaan Tempatan dan syarikat-syarikat yang bersaing untuk mendapatkan kontrak tersebut di mana perjanjian meliputi persoalan penolakan terhadap penerimaan dan pemberian rasuah”, katanya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Persidangan dan Penyerahan Watikah Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Penggal 2010-2011 di Dewan Jubli Perak di sini semalam.

Terdahulu, dalam ucapan perasmian, Abdul Khalid berkata, Pek Integriti yang diurus tadbir oleh Transparency Interntional ini sudah pun dipraktikkan dengan meluas dalam Kerajaan Tempatan di luar negara seperti Itali, Indonesia dan Korea Selatan.

“Kita sangat berharap Pek Integriti ini akan membantu kita memerangi musuh nombor satu negara kini iaitu rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

"Pek Integriti ini dapat mewujudkan padang sama rata (level playing field) kepada semua pembida (bidder) serta membolehkan Kerajaan Negeri Selangor mengurangkan kos untuk memenuhi matlamat sosial, ekonomi dan pembangunan negeri," jelas beliau.

Bagi tujuan itu, Khalid berharap pelantikan Ahli Majlis PBT Selangor bagi penggal 2010-2011 ini dapat memantap dan melicinkan pentadbiran kerajaan tempatan pada masa akan datang.

“Kerajaan negeri sudah bersetuju untuk menetapkan tempoh pelantikan ahli-ahli majlis pada penggal ini selama satu tahun setengah iaitu mulai 7 Julai 2010 sehingga 31 Disember 2011," ujar Abdul Khalid.

Katanya, tujuan penetapan tempoh ini dibuat untuk memberi lebih peluang kepada ahli-ahli majlis memperkembangkan idea-idea baharu dan menyumbang tenaga secara berkesan.

Pelantikan seramai 288 Ahli Majlis bagi 12 PBT di Selangor bagi penggal 2010-2011 menampilkan hampir 33 peratus muka-muka baharu termasuklah penglibatan orang kurang upaya buat pertama kalinya.

Pemilihan mereka adalah berdasarkan kriteria 4C iaitu capability (kemampuan), capacity (keupayaan), character (keperibadian) dan cooperation (bekerjasama).

Read more ...

Kelantan juara Pesta Wau Antarabangsa


BACHOK , 21 Julai : Kelantan muncul juara keseluruhan mengatasi Wilayah Persekutuan pada kejohanan Pesta Wau Antarabangsa 2010 yang berlangsung di Pantai Irama, Bachok kelmarin.

Kejohanan yang memasuki edisi ke-28 ini, memperkenalkan beberapa acara baru seperti wau tahan lasak, pertandingan wau atas perahu dan menerbangkan 1,000 wau secara serentak.


Dalam pada itu, Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, kejohanan tersebut mencapai matlamat untuk mempamerkan kesenian dan keunikan wau-wau yang terdapat di negara ini, di samping menjalinkan muhibah dikalangkan peserta, penonton dan peminat-peminat wau seluruh negara.

“Di samping menarik pelancong asing datang ke negeri ini, acara kesenian dan kebudayaan ini juga dapat memberi pendedahan kepada golongan muda supaya seni budaya yang dilihat semakin pudar ini, dapat dihidupkan semula di kalangan mereka,” katanya ketika ditemui selepas menyampai hadiah kepada peserta.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pihaknya berhasrat untuk membawa peserta dari luar negara pada kejohanan edisi seterusnya selepas ini.

Katanya, sambutan yang dipamerkan peminat wau memberangsangkan dengan kehadiran penonton di luar jangkaan, sekali gus memberi kekuatan untuk pihak penganjuran meneruskan edisi seterusnya dengan lebih besar dan meriah.

“Selain itu, penganjur juga mengharapkan kawasan kejohanan ini dijadikan tapak kekal sekali gus memudahkan pembangunan pasaran untuk kejohanan ini mudah dilaksanakan,” katanya.SH

Read more ...

Harusani dibidasIPOH , 21 Julai : Ketua Penerangan PAS Perak Drs Khalil Idham Lim Abdullah membidas Mufti Perak Datuk Harussani Zakaria yang mempertahankan kenyataannya bahawa ada pemimpin PAS dan Umno menemuinya untuk tujuan perpaduan kedua-dua parti itu.

"Harussani masih ingin mempertahankan dakwaannya itu walaupun dua Naib Presiden PAS menyatakan beliau berbohong dan membuat fitnah mengenai peristiwa pemimpin PAS dan Umno menemuinya," kata beliau dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Harussani dilaporkan berkata, "saya seorang mufti takkanlah saya nak membohong, cuma saya tak nak sebut nama orang yang bertemu dengan saya itu….jadi saya tidak membohong. Dia nak tuduh saya membohong itu dia punya pasal.

Beliau (Harussani) didakwa berkata demikian dalam satu kenyataannya yang disiarkan oleh portal berita Malaysiakini kelmarin.

Drs Khalil yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Titi Serong berkata, "saya merasakan sesuatu yang lucu berlaku kepada seorang Mufti yang nampaknya bermati-matian mempertahankan dirinya supaya jangan dikatakan berbohong.

"Sedangkan institusi yang dipegangnya sebenarnya sudah tidak dipertikaikan lagi sekiranya dia bukannya berbohong. Kenyataan saya sebelum ini juga dengan jelas membuktikan dia berbohong," kata Khalil.

Selain itu Harussani mengatakan "yang penting dia seorang Islam atau tidak…berjuang atas nama Islam atau tidak, kenapa nak bersekongkol dengan yang lainnya," katanya selepas pertemuan di antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan, Hal Ehwal Agama Islam di Putrajaya kelmarin.

Kata Khalil, "kerana itu saya ingin bertanya Harussani, MCA, MIC, Gerakan dan lain-lain parti bukan Islam yang ada dalam komponen Barisan Nasional, adakah semua parti Islam?

"Tidakkah tindakan Samy Vellu yang pernah berkata "Apa, Quran boleh bikin lebuhraya ka?", jelas menghina al Quran dan Islam dan mengguris hati umat Islam?", soal beliau.

Umnolah pengkhianat sebenar kepada bangsanya


Katanya lagi, "mungkinkah Harussani termasuk dalam kumpulan yang merasakan Lim Guan Eng adalah Ketua Menteri Pulau Pinang yang berbangsa Cina dan sebelum itu semuanya Ketua Menteri negeri itu adalah berketurunan Melayu belaka.

"Tidak cukup dengan itu berapa banyakkah siri penghinaan pemimpin Umno terhadap Islam yang seolah-olah dilupakan oleh Harussani," jelas beliau.

Ujar beliau, tindakan Umno yang menghapuskan tulisan jawi juga dilupakan oleh Harussani. Malah kalau bercakap tentang perjuangan bangsa, Umnolah pengkhianat sebenar kepada bangsanya.

"Jelas tindakan Harussani mempertahankan perjuangan Umno yang khianat kepada agama dan bangsa itu adalah juga merupakan satu lagi pembohongan kepada umat Islam .

"Dia sepatutnya menzahirkan perkara yang sebenarnya dan menegak kebenaran demi Islam bukannya mempertahankan agenda assobiyah Melayu yang sempit dan ditolak oleh Islam itu.

Read more ...

PAS, Umno tidak akan kerjasamaSHAH ALAM, 21 Julai : Tidak wujud persamaan antara UMNO dan PAS yang membolehkan kedua-dua parti tersebut mengadakan kerjasama.

Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS, Hu Pang Chaw berkata, perjuangan UMNO adalah untuk kaum Melayu semata-mata dan berbeza dengan perjuangan PAS yang lebih global apabila meletakkan Islam sebagai teras dan membela semua kaum.

“Saya tidak merasakan kerjasama antara PAS dan UMNO akan berlaku kerana tiada titik persamaan untuk dibincangkan. Ini memandang perjuangan UMNO lebih sempit skopnya iaitu tertumpu kepada orang Melayu sahaja.

“Saya tidak melihat perpecahan dalam kalangan orang Melayu kecuali berbeza fahaman politik. Pada saya, tiada apa yang perlu dibincangkan (mengenai perpaduan) sebaliknya UMNO perlu belajar daripada PAS dalam usaha menyatukan kaum-kaum lain dalam parti itu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi, N Balasubramaniam berkata, UMNO sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk menerima dasar Islam yang diperjuangkan PAS memandangkan parti itu terdiri daripada orang Melayu yang beragama Islam.

“Tentulah kita suka jika UMNO dan PAS dapat bersatu lebih-lebih lagi jika UMNO boleh mengikut dasar PAS. Ahli PAS dan UMNO masing-masing adalah daripada kalangan orang Melayu, jadi apa salahnya jika UMNO mengikut dasar PAS demi kebaikan orang Melayu sendiri.

“Jika kami sendiri dapat menerima dasar PAS yang memperjuangkan Islam walaupun ahlinya bukan daripada kaum Melayu,kenapa tidak UMNO melakukan perkara yang sama? Malah, di dalam al-Quran pun ada menyebut bahawa Islam itu akan membawa kebaikan kepada seluruh alam,” katanya.

Read more ...

Himpunan Felcra terima tekanan tetap diteruskan

KUALA LUMPUR, 21 Julai:
Penganjur Himpunan Warga Felcra Peringkat Kebangsaan Kali Pertama didakwa mula menerima 'tekanan' dari pihak pengerusan Felcra supaya membatalkan himpunan tersebut.

Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman memberitahu antara tekanan yang diterima termasuk mendesak mereka membatalkan program dan memberi amaran kepada warga Felcra agar tidak menghadiri program tersebut.

"Pegawai Felcra buat ugutan kepada Felcra tempat lain agar jangan pergi," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS hari ini.

Himpunan yang dijadual 1 Ogos ini bertempat di Felcra Bandar Seberang Perak (Changkat Lada) adalah anjuran Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Pengerusi Felcra, Datuk Tajuddin Abdul Rahman didakwa turut membuat panggilan telefon meminta program tersebut dibatalkan.

Penganjur bagaimanapun, menurut Mazlan tidak akan berganjak dan tetap akan meneruskan program tersebut.

"Kita tetap akan meneruskan program ini walau apa ancaman dan ugutan yang kita terima sekalipun," katanya yang juga pengerusi lajnah tersebut.

Hadir sama pada sidang media itu aktivis Felcra, Datuk Rameli Buyung dan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Felcra, Akmalluddin Mohd Noor.

Dalam pada itu, himpunan akan datang itu juga katanya akan digunakan sebagai medan meyebarkan maklumat berhubung penyelewengan Felda kepada rakyat.

"Kita akan lancar road show, kita akan cetak 200 ribu maklumat ini dan akan diedar rumah ke rumah warga Felda," katanya sambil memegang risalah empat muka surat bertajuk ‘Felda Bankrap?’.

Tindakan tersebut katanya bagi membuktikan dakwaan berhubung penyelewengan Felda yang dibuat anak sebelum ini bukan retorik dan main-main.

Minggu lalu, anak bersama beberapa wakil peneroka Felda dari Pahang, Johor, Negeri Sembilan dan Kedah serta ahli jawatankuasa Anak termasuk Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar telah membuat laporan dakwaan penyelewengan dan salah urus Felda ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pada malam hari yang sama beliau kemudian dipanggil SPRM untuk dirakam keterangan berhubung laporan tersebut di pejabat SPRM Bandar Baru Serting.

Laporan SPRM tersebut dibuat berikutan kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bahawa kemerosotan rizab tunai Felda merosot daripada RM4.08 bilion pada tahun 2004 kepada hanya RM1.35 bilion pada 2009 diguna kononnya untuk "kebajikan" peneroka.

Ahmad sebelum ini memberitahu RM2 bilion digunakan untuk pembangunan tanam semula, termasuk sara hidup dan pendahuluan hasil, RM603 juta pinjaman pembesaran rumah peneroka, RM662 juta untuk bagunan baru Menara Felda.

Bagaimanapun, Anak berpendapat banyak keraguan di sebalik penjelasan tersebut.

Menurutnya, antara dokumen tambahan yang diserahkan adalah berhubung dakwaan pecah amanah, salahguna kuasa dan penyelewengan, antaranya di Felda Sungai Buaya dan Gedangsa di Hulu Selangor dan Felda Lurah Bilut di Pahang.

Mengulas isu debat yang ditolak, Mazlan yang juga AJK PAS Pusat sekali lagi memberitahu, menerima untuk berdialog seperti dikehendaki Ahmad dengan syarat ianya diadakan secara terbuka.

"Kita tak mahu isu yang penting yang perlu diketahui umum dibuat secara tertutup.

"Saya memang kesal dia menolak debat, pada saya kalau mereka tidak berani bermakna mereka mahu melindungi penyelewengan Felda," katanya.

Surat jawapan menerima dialog itu telah dihantar kepada Ahmad dan mencadangkan tarikh dialog dibuat pada 9 Julai di pejabat Felda Jalan Semarak.

Read more ...