Saturday, March 17, 2012

MARI LIHAT!!!! Aktiviti MB PAS yang dimaki, dikeji, dikutuk, dihina oleh blogger-blogger UMNO


Ulama, Menteri Besar dan Imam.

INI adalah merupakan suatu pemandangan Subuh ‘biasa-biasa’ di Kelantan pada hening Jumaat di Masjid Pulau Melaka, Kota Bharu Kelantan.

Solat Subuh atau biasanya dipanggil Subuh Sajadah akan diimamkan sendiri oleh Tuan Guru Dato’ Menteri Besar, Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat walaupun dalam keadaan beliau yang uzur. Para jemaah datang dari segenap penjuru Kota Bharu menyebabkan Masjid 2 tingkat ini sentiasa melimpah keluar setiap pagi Jumaat.

Berdasarkan pengalaman saya bermastautin di luar Kelantan selama lebih daripada 5 tahun, keadaan ini sangat ‘rare’ di negeri-negeri lain. Inilah Subuh yang digeruni Yahudi. Inilah Subuh di Negeri yang dikatakan miskin. Miskin Material, tapi percayalah kita kaya Akhirat. Sesuatu yang tidak ada di negeri lain adalah berkat Ulama terdahulu dalam menegakkan kalimah Allah dibumi Kelantan dan Pattani menyebabkan negeri ini dan rakyatnya sangat cintakan Islam.

Rakyat Kelantan tidak memuja Tuan Guru Nik Aziz bahkan jauh dari itu. Tapi rakyat telah dididik dan diasuh minda oleh ‘orang tua ini’ supaya cintakan Islam dan mengambil Islam sebagai suatu cara dan gaya hidup, dan bukannya seperti yang diamalkan oleh mereka2 yang lain yang mengambil solat sahaja dari Islam.

Jemaah melimpah ke bibir masjid.
Subhanallah!
Islam di Kelantan.
Usai Solat Subuh, Tuan Guru memimpin bacaan Mathuratbersama-sama jemaah.
Majlis tahniq akan diadakan selepas solat Subuh setiap Jumaat
sekiranya Tuan Guru Nik Aziz tiada urusan di luar Kelantan dan
kesihatan yang mengizinkan.
Percuma! Beliau tidak mengenakan sebarang bayaran.
Setiap kali majlis berlangsung,
hampir 40 orang bayi akan ditahniq sendiri oleh beliau.
Berkat Seorang Ulama.
Penat dan lelah, beliau tidak pernah menolak permintaan untuk ditahniq.
Seorang tukang urut sentiasa berada di belakang beliau,
dan jika beliau terasa penat, beliau akan minta tangguh seketika
untuk solat sunat 2 rakaat untuk menambah tenaga. Allahu Akbar!
Jemaah yang sedang menunggu giliran di luar.
Walaupun mereka berada disekitar Kota Bharu, dan walaupun
keadaan yang sempit untuk parkir kenderaan, ramai jemaah hadir
dengan kenderaan masing2. Orang Kelantan memang miskin!
Kita tidak semiskin seperti yang digembar-gemburkan mereka.
Bahkan kita kaya! Kaya akhirnya.
Islam tidak mengajar penganutnya untuk berfikir kebelakang, malah kita adalah perintis pemikiran ke hadapan iaitu Akhirat. Kita banyak sangat fikir dunia menyebabkan kita melihat dunia material sesuatu yang perlu diberi fokus. Ingat, kita dalam permusafiran, sebagai adat dalam permusafiran, kita perlu ambil yang mana perlu sahaja kerana kita perlu berjalan lagi dan terus berjalan hingga ke negeri yang kekal abadi. Itulah Akhirat.

Kita tidak diajar untuk bermewah. Kita tidak diajar untuk itu kerana untuk apa diciptakan syurga jika di dunia ini kita telah memasuki ‘syurga’. Hiduplah sederhana. Kita di Kelantan, Alhamdulillah. Walaupun tidak semaju mereka, tapi nilai Islam itu sangat mahal

3 comments:

Anonymous said...

SubhanALLAH.. semoga Allah ta'ala memanjangkan usia tok guru untuk memimpin negeri ini ke jalan Allah..

Anonymous said...

Amin

Anonymous said...

'Berkat seorang ulama'??? Nik ajis ni ada syafa'at ke? Depan orang tunjuk baik konon. Nik ajis ni realitinya perosak Islam. Orang Islam yang menganut PAS jer baginya yang betul2 Islam, yang lain kapir. Tahniah Nik Ajis 'BAPAK KAPIR'!