Tuesday, June 14, 2011

Kerajaan UMNO/BN belanja RM 1.8 juta ada 20 ribu peminat , kerajaan PR P.Pinang belanja RM 0.00 ada 100 ribu peminat laman facebook jenis yang sama

NONEKementerian Pelancongan sekali lagi 'panas' apabila ahli-ahli parlimen hari ini membidas tindakan kerajaan yang membelanjakan RM1.8 juta bagi membina dan menyelanggara laman Facebooknya.

Anthony Loke (DAP-Rasah) berkata sebegitu banyak wang dihabiskan sebegitu sahaja untuk laman sosial yang boleh dibuat secara percuma.

“Semakan terakhir saya mendapati ada hanya 20,308 peminat di laman Facebook kementerian. Secara bandingan laman Facebook 'Visit Penang', yang mana kerajaan negeri Pulau Pinang tidak membelanjakan satu sen pun tetapi mendapat 100,000 peminat. Kenapa belanja RM1.8 juta?” soalnya semasa sesi soalan.

Loke berkata adalah sukar untuk mempercayai kononnya tidak ada sesiapun di kementerian itu yang mempunyai pengetahuan untuk mengemas-kinikan akaun Facebook sehingga kerajaan terpaksa memberikan kontrak kepada pihak ketiga.

Katanya, kerajaan dengan mudah boleh mendapatkan nasihat daripada pelbagai pihak termasuk BN dan juga ahli parlimen Pakatan yang sebahagian besar mereka pengguna rangkaian laman sosial yang aktif.

“Tak perlu tanya ahli sebelah sini (pembangkang). Terdapat ramai di kalangan penyokong kerajaan seperti Kota Belud dan Rembau... mereka boleh dibawa sebagai perunding,” katanya merujuk kepada ahli parlimen Umno Abdul Rahman Dahlan dan Khairy Jamaluddin, yang kedua-dua mereka kerap menggunakan Twitter.

NONETimbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit berkata kontrak RM1.8 juta itu ditenderkan kepada syarikat, Impact Creations Sdn Bhd, untuk selama tiga tahun iaitu bermula 2011 hingga 2013.

Khairy, dalam soalan tambahannya bersetuju dengan Loke bahawa peruntukan RM1.8 juta itu adalah satu pembaziran dan berkata kurangnya minat laman Facebook kementerian itu tidak mencerminkan jumlah besar yang dibelanjakan.


P/s: RM1.8 juta, masuk ke poket siapa, sedangkan laman sedemikian rupa boleh dibuat secara percuma. Contohnya, Kelab DUNIACACAMARBA, klik di sini, kemudian klik "like" untuk sertainya!

Mengikut laporan MK, Timbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit mengatakan bahawa tender berjumlah RM1.8 juta itu diberikan kepada syarikat Impact Creations Sdn. Bhd. untuk tiga tahun bermula dari 2011-2013. RM1.8 juta bahagi 36 bulan = RM50 sebulan. Anda rasa berbaloi duit rakyat dihabiskan untuk sesuatu yang ditawarkan secara percuma di internet?


Jahanam duit rakyat!!!!

No comments: