Saturday, September 18, 2010

Pemimpin jahat tak laksana Islam

http://buletinonline.net/images/stories/berita33/DSC_3131.JPGKEMAMAN – Tarbiyah dari ibadat berpuasa selama sebulan dalam bulan Ramadan yang lalu menuntut supaya umat Islam berusaha menegakkan syariat serta kerajaan Islam muka bumi ini.

Pesuruhjaya PAS Terengganu Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato’ Ustaz Harun Taib berkata, umat Islam pada hari hidup tanpa pelaksanaan syariat dan kerajaan Islam.

Oleh itu, beliau menekankan, adalah menjadi tanggungjawab kepada setiap orang Islam memperjuangkan dan berusaha menegakkan kerajaan Islam

Menurutnya, tanpa kerajaan Islam pelbagai masalah jenayah serta kemungkaran berlaku dengan tidak terkawal secara berleluasa.

“Tanggungjawab kita (umat) untuk menegakkan kerajaan Islam. Sebab, kita hidup hari ini tanpa kerajaan Islam.

“Oleh kerana (keadaan) tidak ada kerajaan Islam pelbagai masalah berlaku dalam masyarakat kita hari ini seperti kes jenayah, bunuh, buang bayi dan lain-lain,” jelasnya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka dan Perasmian Pejabat Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai, di Jalan Air Putih, disini semalam, 17 September.

Sehubungan itu, beliau yang juga Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat menyifatkan petanda pemimpin yang ‘jahat’ adalah pemimpin yang tidak bersedia melaksanakan undang-undang serta syariat Allah SWT.

Malah, katanya pemimpin tersebut juga mengaku Islam tetapi tidak melaksanakan apa yang diperkatakan itu.

“Undang-undang Islam yang Allah suruh laksanakan dia (pemimpin) tidak laksanakan. Jadi, sebagai tanda pemimpin itu ‘jahat’, dia (pemimpin) buat apa yang Allah Ta’ala tidak suruh dan dia (pemimpin) bercakap (Islam) tentang apa yang dia tidak buat,” ujarnya.

Menurutnya, Nabi Muhamad SAW telah memberi garis panduan kepada umat Islam sebagai petanda seseorang itu beriman serta mengikut perintahNya.

Katanya, sesiapa yang berjihad menentang kemungkaran dengan tangan, lidah (mulut) dan hati masih tergolong di kalangan orang yang beriman kepada Allah SWT.

Menurut Ustaz Harun, jika langsung tidak mengambil sikap mencegah kemungkaran tersebut sama ada dengan tangan, lidah (mulut) dan hatn Rumah Terbuka i tanda seseorang itu tidak ada imannya.

“Apa garis panduan yang dibuat oleh Nabi SAW. Sesiapa yang berjihad dan bersungguh-sungguh (cegah) dengan tangan (kuasa) dia beriman, sesiapa yang bersungguh-sungguh mencegah dengan lidahnya (mulut) dia beriman dan sesiapa yang mencegah menentang dengan hatinya (benci) dia beriman.

“Dan jika sekiranya dengan tangan (kuasa) tidak menentang, dengan mulut (lisan) tidak menentang dan dengan hati pun tidak menentang. Maka, dia (seseorang) itu tidak ada iman,” ujarnya.

Oleh itu, katanya menjadi tanggungjawab kepada umat Islam di negara ini menentang serta menukar kerajaan yang tidak menegakkan Islam.

Dalam pada itu, Pengarah MTD Chukai, Haji Hanafiah Mat ketika dihubungi petang semalam mengucapkan syukur dan terima kasih kepada semua yang telah menyumbang kepada kejayaan penganjuran Rumah Terbuka terseut.

Beliau bekata, hampir 5000 orang warga Chukai daripada pelbagai lapisan, temasuk kaum tionghua hadir ke majlis rumah yang diadakan dari jam 11 pagi hingga 3 petang.BO


No comments: