Sunday, December 26, 2010

Dinar Emas Kelantan secara rasmi jadi mas kahwin di Kelantan

DINAR EMAS KELANTAN

Dinar Emas Kelantan dijadikan sebahagian dari mas kahwin dalam Majlis Nikah Perdana 2010 Peringkat Negeri Kelantan

Seramai 100 pasangan dinikahkan secara beramai-ramai di dalam majlis anjuran kerajaan negeri Kelantan tersebut secara percuma dengan segala kos ditanggung oleh kerajaan negeri kelantan.Majlis diadakan di PUTIK, Pengkalan Chepa, Kelantan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan, Wan Ubaidah Omar berkata, program berkenaan berkenaan diadakan lebih berbentuk kebajikan bagi membantu golongan belia dan beliawanis berkahwin.Kerajaan negeri Kelantan telah memperuntukkan pemberian wang dinar kelantan bernilai RM700 dan wang tunai RM500 untuk setiap pasangan.

"Peruntukan itu termasuk membiayai mas kahwin, jamuan dan peralatan perkahwinan.

Seramai 100 pasangan mengambil bahagian pada program itu yang dirasmikan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat

Majlis Nikah Perdana 2010 dihadiri oleh ribuan pengunjung dan sanak saudara pengantin dari seluruh Malaysia.

Antara yang menarik, ada pengantin yang baru memeluk islam dari kalangan orang asal dan OKU

Kenduri rakyat turut diadakan di perkarangan PUTIK sempena Majlis Nikah Perdana 2010 tersebut.

(Kata Tuan Guru, "Saya berkahwin pada tahun 1962 dengan maskahwin sebanyak RM100, alhamdulillah kekal hingga ke hari ini. Untuk anak-anak saya, saya letakkan harga maskahwin tidak melebihin RM1000. Pesan saya, janganlah letakkan maskahwin yang tinggi menyebabkan urusan perkahwinan menjadi sukar...")

Alhamdulillah, 'kesakitan' dan kesusahan akibat bahana kenaikan harga barang (oleh kerajaan BN) terubat sedikit dengan bantuan ikhlas kerajaan negeri Kelantan kpd pasangan yang mahu membina rumah tangga...


No comments: