Saturday, January 1, 2011

Tangkap orang baik lebih senang, tak melawan

Tiga pemuda PAS Jasin ditahan polis

MELAKA, 1 Jan. : 3 orang pemimpin Dewan Pemuda PAS Jasin ditahan Polis di Dataran Ayer Keroh awal pagi tadi atas tuduhan mengedarkan risalah tanpa permit yang melanggar akta mesin cetak dan penerbitan.

Ketiga-tiga mereka termasuk Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Jasin, Aminuddin Abdul Jalil (gambar), 40; Bendahari Dewan Pemuda PAS Jasin, Rashidi Ismail, 32 dan Ahli Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Jasin, Daud Dalip, 24.


Mereka telah ditahan pada jam 12.15 pagi tadi selepas selesai mengedarkan risalah di Dataran Ayer Keroh pada Program Ekspedisi bertemu rakyat sempena sambutan tahun baru 2011.


Aminuddin berkata sebaik sahaja selesai mengedarkan risalah mereka telah ditahan oleh seorang Pegawai Polis, ASP Mohamed Yusoff Basha dari Balai Polis Ayer Keroh.


"Kami telah disoal siasat di Balai Polis Ayer Keroh sehingga jam 2.45 pagi dan dipindahkan ke Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Melaka Tengah di Bandar Hilir".


"Soal siasat tersebut berlangsung sehingga jam 12.00 tengahari baru kami dibebaskan dengan jaminan Polis" kata Aminuddin yang juga merupakan bekas Calon PAS Dun Sungai Rambai pada Pilihanraya Umum 2008.


Menurutnya, penahanan itu tidak melemahkan semangat beliau dan rakan-rakannya untuk terus membongkar segala penyelewengan dan salah laku kerajaan negeri Melaka dan kerajaan pusat.

Beliau berkata demikian sebaik dibebaskan dari Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah di sini petang ini.


Daud dalam kenyataannya pula kesal dengan tindakan Pegawai Penyiasat Polis yang tidak membenarkan mereka menunaikan solat subuh sehingga waktu solat hampir habis baru dibenarkan.


"Saya minta untuk solat subuh tetapi Polis tidak benarkan sehingga 5 minit hendak habis waktu baru saya dibenarkan untuk solat subuh".


"Ini merupakan satu tindakan yang zalim dan melanggar hak asasi saya sebagai orang Islam, lebih malang lagi Pegawai itu pun Islam juga" kata Daud dengan nada kesal.


Rashidi pula berkata tindakan Polis menahan mereka merupakan tindakan yang tidak masuk akal kerana mereka tidak melakukan sebarang kesalahan lebih-lebih lagi rakyat Malaysia sepatutnya bebas menyuarakan pandangan dan idea masing-masing.


"Kami tidak menerima sebarang bantahan atau cemuhan dari para pengunjung Dataran Ayer Keroh itu, cuma pihak Penguatkuasa Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPTHJ) yang bersikap kasar menghalau kami".


Menurutnya penahanan beliau bersama rakan-rakannya ini merupaka satu pencabulan kepada kebebasan bersuara rakyat dan ini melambangkan bahawa negara kita adalah sebuah negara yang tidak bebas dan sentiasa mencengkam rakyat.


Kira-kira 30 orang pimpinan dan ahli Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka hadir pada program Ekspedisi Dakwah yang bermula pada jam 11.00 malam tadi. Program tersebut diketuai sendiri oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Kamaruddin Sidek.

No comments: