Wednesday, June 8, 2011

Bijih besi dijumpai di Kedah, UMNO semakin mengidam

http://2.bp.blogspot.com/_vGi46E7srto/TU8wz0R1ExI/AAAAAAAAFYI/ekS7H2CiU28/s400/Datuk%2BSri%2BAzizan%2BRazak%252C%2BMB%2BKedah.jpgALOR SETAR - Penemuan beberapa lokasi mengandungi bijih besi di beberapa daerah sekitar negeri ini dijangka mampu menjana sumber pendapatan baru di Kedah.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, penemuan galian baru berkenaan dikenal pasti sejak setahun lalu apabila bijih besi itu timbul secara semula jadi di atas permukaan tanah di daerah Sungai Petani dan Kubang Pasu.

“Saya gembira dan bersyukur dengan penemuan ini kerana boleh jana pendapatan negeri. Banyak kawasan dikenal pasti mengandungi bijih besi malah permintaan galian ini juga amat tinggi, terutama dari China,” katanya pada sidang media, selepas mempengerusikan mesyuarat Exco, semalam.

Menurutnya, buat masa ini operasi mengorek bijih besi belum dilaksanakan, sebaliknya pihaknya sedang meneliti beberapa permohonan daripada beberapa syarikat tempatan untuk mengendalikan projek berkenaan.

“Ramai pelabur berminat untuk melibatkan diri dalam operasi ini, bagaimana pun ianya masih di peringkat perbincangan untuk menilai sebut harga, termasuk nilai keseluruhan galian terbabit.

”Saya sendiri belum mendapat anggaran kawasan terlibat yang mengandungi bijih besi,” katanya.

Azizan berkata, pihaknya kini sedang menyenaraipendekkan permohonan daripada pelabur tempatan dan sambutan adalah di luar jangkaan.

“Terdapat di satu lokasi itu seramai enam syarikat memohon, jadi saya kena teliti supaya mereka yang layak dan mampu boleh memohon. Semua tawaran kerja dibuat secara tender terbuka,” katanya.

Azizan tidak menolak kemungkinan setelah sekian lama bijih besi berkenaan timbul berikutan Sungai Muda dan Sungai Batu di Lembah Bujang kini semakin cetek, selain tempat itu merupakan bekas tinggalan kilang bijih besi yang diusahakan.

1 comment:

Sabar said...

assalamualaikum.saya terpandang untuk megirim sedikit pendapat di ruanggan ini.Rasa jika tersilap mohon di maafkan.

Saya telah sedikit menjelajah di kawasan persekitaran gunung jerai dan juga di kawasan perkampongan di Daerah Merbok.bahawa keujudan batu yang dahulu tiada harga.Tapi kini telah menjadi sebutan di biir setiap mulut rakyat.Terutama rakyat di Negeri Kedah Darul aman.

Cuma bagai mana kita mahu menafaatkan hasil dari Allah untuk kemakmuran rakyat di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat yang di di Pimpin oleh peneraju utama PAS.

Kerajaan kena berhati hari mengurus hasil bumi ini.Supaya hasil bumi ini jangan hanya di kendong oleh mereka sertahanya mahu memenuhi cita cita dan impian seorang.hasil bumi ini mesti di faraid sama rata kepada rakyat negeri Kedah.

Apa yang saya lihat pembahagian sama rata yang di canagkan oleh kerajaan terdahulu tidak menepati sasaran.kebanyakkan nya hanya di menopoli oleh mereka yang kuat berpolitik dan berkausa.Kerajaan hanya mendapat royalty dari per metrik ton hasil bumi seperti balak.bijih timah.kayu balak dan lain lain.

Sementara yang lain masuk kekantong peribadi peribadi individu.kalau dulu siapa yang menopolinya ?

dasar yang baik di laksanakan ialah.kerajaan mejemput pelabur atau pengusaha sama sama menjalankan usaha perlombongan atau perkongsian diatas segala hasil bumi terutama kawasan yang terlibat adalah hak kerajaan Negeri atau kerajaan persekutuan.Kerajaan akan memperoses dokumentasi dan meminta pelabur menyediakan modal serta kepakaran untuk melalakukan usaha kerja.

Kerajaan mengambil peratus keuntungan yang setimpal dari usaha sama itu untuk di tabungkan dalam syarikat syarikat kerajaan,Maka nya keuntungan ini dapatlah di gunakan membantu mereka yang kurang upaya dan tidak kemampuan .serta wang tersebut akan di gunakan untuk menyediakan pasarana kepada rumah rumah ibadah dan kemudahan kepada rakyat.

Bagaimana pula kerajaan untuk membantu tuan tuan punya tanah yang memiliki bijih besi.Saya cadangkan kepada kerajaan.Kerajaan menyediakan pusat membeli bijih besi.Dengan cara tersebut pengusaha akan mendapat pulangan yang lebih baik dari masa sekarang.Masa sekarang pengusaha dan tuan punya tanah hak milik terpakasa mengusahakan dengan pengusaha pengusaha yang cuba mengambil sebaik mungkin kesempatan untuk tabung dan poket sendiri.

kaedah perlombongan bijih besi amat memerlukan kepakaran.hal ini berkaitan quality serta kandungan yang perlu di teliti.kandungan menirel yang perlu di ambil kira ialah nama nama saintific seperti SULFER,PHOSPORUS.SIO2,TITANIUM,MAGGENIS dan terdapat 9 item nama saintific yang perlu di ambil kira untuk gred iron ore yang bermutu.

Permintaan di seberang laut buat masa ini amat tinggi.terutama di negara CHINA.Tambahan buat masa ini Negara CHINA telah memandang malaysia sbagai pusat utama pengeluar bijih besi selain indonesi ,filipina,Thailand,vetnam serta kemboja.disebab kan karenah biokrasi di Negara lain menyebabkan pembeli dari Negara CHINA beralih ke Negara Malaysia khursusnya di negeri pantai timur sperti Pahang dan Terangganu.

Jika kerajaan kedah melepaskan perluang yang ada buat maa ini.maka mungkin akan kerugian besar.Kerajan yang kuat adalah bergantung kepada rakyat yang kaya.jika rakyat kaya kerajaan juga akan kaya.

Saya memang memerhati halperkara bijih besi sehingga saya membagunkan laman web www.subkiarabi.com untuk hal berkaitan bijih besi.
22 Julai 2011 4:48 PM