Wednesday, June 8, 2011

Kerajaan Berkebajikan UMNO : Potong subsidi rakyat, kekal subsidi kroni

Kerajaan Berkebajikan Ala Najib, RM226 Juta subsidi Rakyat dipotong, RM26 Bilion untuk Kroni Kekal..

Lihatlah wahai sahabat inilah yang dikatakan Kerajaan Berkebajikan oleh Najib.. Subsidi untuk Rakyat yang berjumlah RM226.8 juta setahun dipotong tetapi Subsidi untuk Kroni mereka yang menguasai IPP yang berjumlah RM RM26 bilion tahun ini sahaja.. dikekalkan..

Beberapa hari lalu.. Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Chua Tee Yong menyatakan bahawa Kerajaan boleh menjimatkan RM226.8 juta setahun dengan menghapuskan subsidi yang keterlaluan ke atas nelayan laut dalam dan sembilan jenis kenderaan komersil pada 1 Jun.


Noh Omar pula berkata Nelayan laut dalam sepatutnya berterima kasih dan bersyukur kerana mereka masih menikmati harga RM1.80/l disel dan tidak lagi menikmati subsidi yang keterlaluan berjumlah RM1.25/l seperti sebelumnya kerana jika mengikut harga industri, minyak diesel itu dijual RM2.50 seliter.

Tetapi dalam masa yang sama kerajaan berkebajikan ala UMNO/BN yang diterajui oleh Najib masih mengekalkan subsidi gas kepada beberapa buah ‘Independent Power Producers’ (IPP) yang berjumlah RM26 bilion tahun ini.

Sehingga akhir tahun 2010, Petronas telah menambah sejumlah RM131.3 bilion subsidi gas dalam kedua-dua sektor janakuasa dan bukan janakuasa, di mana penerima faedah adalah para IPP.

Di antara IPP tersebut, YTL Power yang memiliki keuntungan pada tahun 2010 melebihi RM1.6 bilion ke atas nilai pendapatan berjumlah RM13 bilion. Pada tahun 2009, Malakoff memiliki keuntungan RM380 juta ke atas nilai pendapatan RM5.6 bilion. Manakala Powertek pula menikmati nilai pendapatan berjumlah 1.34 bilion dengan keuntungan sebanyak RM450 juta.

Tindakan Kerajaan Berkebajikan Ala Najib yang memotong subsidi diesel buat Nelayan Laut dalam dijangka akan menyebabkan harga ikan meningkat.. manakala pemotongan subsidi diesel buat Syarikat Pengagkutan pula bakal menyebabkan rakyat menanggung kenaikkan harga barang keperluan akibat kos operasi Syarikat yang telah meningkat yang dipindahkan oleh Syarikat Pengagkutan itu..


Adakah ‘Independent Power Producers’ (Ipps) Masih Menikmati Keuntungan Besar Tanpa Subsidi Gas Berjumlah RM131.3 Bilion Dan Perjanjian Pembelian Tetap Kuasa Dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB)?

DAP berasa jijik dengan pemimpin BN dan UMNO yang menyatakan bahawa nelayan laut dalam sepatutnya berterima kasih dan bersyukur kerana mereka masih menikmati harga RM1.80/l disel dan tidak lagi menikmati subsidi yang keterlaluan berjumlah RM1.25/l seperti sebelumnya. BN dengan megah menyatakan bahawa mereka terlupa persoalan akar mengapa harus rakyat bersyukur dengan subsidi disel yang dinikmati oleh semua dan mesti berbesar hati menerima pemotongan subsidi apabila pemotongan subsidi ini tidak dikenakan terhadap orang yang berpendapatan tinggi dan kaya seperti IPPs?

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Chua Tee Yong menyatakan bahawa Kerajaan boleh menjimatkan RM226.8 juta setahun dengan menghapuskan subsidi yang keterlaluan ke atas nelayan laut dalam dan sembilan jenis kenderaan komersil pada 1 Jun. Hal ini telah menyebabkan pemandu lori menaikkan kos pengangkutan sehingga 30%.

Pemotongan subsidi harus dilaksanakan dengan adil dan saksama. Sebab utama mengapa rakyat Malaysia tidak gembira dengan pemotongan subsidi adalah kerana rakyat Malaysia sudah terbiasa menanggung bebanan pemotongan subsidi yang tidak ditanggung ole kroni-kroni BN.

Tidak ada alasan yang wajar kenapa Kerajaan BN harus mengambil peduli tentang penjimatan tahunan berjumlah RM226.8 juta dari pengurangan subsidi disel atau pengurangan subsidi gula yang berjumlah RM116 juta tetapi bukan subsidi gas yang berjumlah RM26 bilion tahun ini dalam kedua-dua sektor janakuasa dan bukan janakuasa.

Kadang-kadang manusia bimbang untuk membelanjakan sejumlah wang kecil, walhal mereka sembarangan membelanjakan sejumlah wang yang sangat besar. Hal ini merupakan tindakan yang nampak cerdik tetapi sebenarnya tidak.

Sehingga akhir tahun 2010, Petronas telah menambah sejumlah RM131.3 bilion subsidi gas dalam kedua-dua sektor janakuasa dan bukan janakuasa, di mana penerima faedah adalah para IPP. Di antara IPP tersebut, YTL Power yang memiliki keuntungan pada tahun 2010 melebihi RM1.6 bilion ke atas nilai pendapatan berjumlah RM13 bilion. Pada tahun 2009, Malakoff memiliki keuntungan RM380 juta ke atas nilai pendapatan RM5.6 bilion. Manakala Powertek pula menikmati nilai pendapatan berjumlah 1.34 bilion dengan keuntungan sebanyak RM450 juta.

Adakah ‘Independent Power Producers’ (IPPs) masih menikmati keuntungan besar tanpa subsidi gas berjumlah RM131.3 bilion dan Perjanjian Pembelian Tetap Kuasa dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB)?

LIM GUAN ENG

No comments: