Wednesday, March 16, 2011

54 tahun merdeka : Kroni Umno semakin kaya , rakyat semakin miskin

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/Idris%20Ahmad1.jpgBetapa untungnya rakyat Malaysia bila pembangkang kuat, maka manfaat akan melimpah kepada rakyat bawahan. Pembangkang yang kuat ia akan menjadi kuasa pengimbang kepada kerajaan BN.

Terbaru Datuk Seri Najib Tun Razak telah meluluskan peruntukan untuk membina 10 000 rumah orang susah dengan setiap rumah diberikan peruntukan RM5000, ia melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM50 juta.

Ini adalah agenda untuk menyantuni rakyat sebagai halwa pilihanraya yang semakin hampir. Alangkah baiknya jika dana untuk rakyat digunakan dengan baik, maka tidak timbul peruntukan untuk 10 000 rumah yang daif perlu dibaiki.

Kesemuanya ini terjadi kerana wang dana orang miskin RM32 juta lesap di telan oleh taukeh cina Ooi Kee Siang seorang tauke pokok orked di zaman Tan Sri Anuar Musa menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar.

Begitu juga saham bumi putera RM52 bilion lesap di tangan penguasa yang rakus sehingga rakyat menjadi susah. Kayu ukurnya hampir 54 tahun merdeka kehidupan rakyat terutama di Sabah dan Sarawak seperti 10 tahun mencapai kemerdekaan, walaupun hasil mahsul di perut bumi begitu kaya.

Memang pemimpin umno suka rakyat miskin, supaya senang menjadi umpan pilihanraya. Sepatutnya pemimpin umno kena malu kepada rakyat, walaupun hampir 54 tahun merdeka masih terdapat 10 000 rumah yang daif yang perlukan bantuan untuk di perbaiki.

Pengalaman saya berada di Miri melihat kawasan perumahan di Kampung Pasir, terletak di belakang pejabat Petronas Cari Gali Miri. Penduduk yang tidak ada letrik terpaksa menggunakan generator sendiri dengan kos setiap bulan melebihi seratus ringgit setiap rumah.

Kawasan yang diduduki hampir 30 tahun, majoriti mereka ialah masyarakat Iban. Saya dimaklumkan setiap kali pilihanraya maka dijanji bermacam-macam oleh calon BN, selepas menang muka tidak nampak. Inilah watak yang diskimakan dalam budaya kepimpinan BN seluruh negara iaitu memperalatkan kemiskinan.

Pas mengharapkan supaya rakyat yang diberi bantuan untuk membaiki rumah jangan ada diskriminasi politik kepartian dan jangan ada unsur ugutan supaya memangkah BN. Berilah kepada yang berhak, bukan diberikan kepada kroni BN semata-mata. Pas mengharapkan seluruh jentera parti Pakatan rakyat akan pantau projek ini supaya tidak wujud pilih kasih, kerana wang ini ialah wang rakyat bukan wang umno BN.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS

2 comments:

Hamdan Rukun said...

DALAM SATU KENYATAAN HANG CAKAP DUA BENDA BERBEZA.

1. NAJIB UMUM BAIKI RUMAH ORANG HANG KATA MENYANTUNI RAKYAT.

2. BILA ADA ORANG MISKIN HANG KATA UMNO KAYAKAN KRONI

YANG MANA SATU BETUL?

DAN AKU NAK JUGAK TANYA, BILA ORANG KAYA BELI TANAH ORANG MISKIN DENGAN HARGA LELONG, DAN ORANG MISKIN INI TIADA PILIHAN, APA PULAK KATEGORINYA? DAN ORANG KAYA INI MASIH MEMPUNYAI BANYAK TANAH SEDANGKAN ORANG MISKIN TU TERUS MEREMPAT. HANG JAWAB TENGOK..

Anonymous said...

Luncai cakap macam orang mereng, kroni umno kaya rakyat miskin pun tak faham.

Nak bagi komen tapi bodoh