Wednesday, March 16, 2011

Umno khianat terhadap bangsa Melayu

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/niamar.jpgKUALA NERUS - Parlimen Hulu Selangor dan Labis di Johor, adalah contoh bagaimana Umno khianati orang Melayu yang menjadi majoriti dalam kedua-dua Parlimen tersebut,

Hulu Selangor diberikan kepada parti MIC untuk bertanding, manakala parlimen Labis telah diberikan kepada parti MCA, selain 28 kerusi yang lain seumpamanya di seluruh negara.

"tengok kerusi di Parlimen, ada lebih kurang 30 kerusi di parlimen diseluruh Malaysia yang mana pengundinya majoriti orang Melayu, tetapi Umno beri kepada MCA bertanding, beri kepada MIC bertanding (dan) beri kepada Gerakan bertanding,

"contohnya (parlimen) Hulu Selangor baru-baru ini, yang bertandingnya Kamalanathan, (sedangkan) pengundi Hulu Selangor majoritinya (adalah) orang Melayu,"jelas Dato' Ustaz Nik Mohd Amar Nik Abdullah, Exco Kerajaan Kelantan ketika berucap di Kampung Banggol Binjai, dekat sini Ahad, 13 Mac.

Menurutnya, negeri-negeri majoriti penduduk Melayu telah memohon untuk ditambahkan bilangan kerusi Parlimen, tetapi di tolak oleh Perdana Menteri ketika itu, Dr. Mahathir Mohammad yang juga Presiden Umno.

Beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan berakata, tetapi apabila Umno-BN kalah di banyak kerusi parlimen pada Tsunami politik pada pilihanraya ke 12 tahun 2008, pemimpin Umno mendakwa kuasa Melayu tergugat, sedang Umno yang memberikan 30 kerusi kepada bukan Melayu.

"Dia (Umno) tak ingat 30 kerusi itu, dia (Umno) yang berikan kepada bukan Melayu, inilah jenayah politik yang besar yang dbuat oleh Umno, dahlah orang Melayu kurang, kerusi Melayu diberikan kepada bukan Melayu,"tegas Nik Amar BO

2 comments:

Laksamana Bentan said...

Salam Tuan,

Banyak analisa politik yang saya baca, tetapi inilah analisa yang kurang matang oleh pemimpin parti politik.

UMNO mengamalkan persepakatan dan tidak tamak sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah. UMNO bukan parti asobiah dan mementingkan kebijaksanaan dalam rangka komponen.

Kebijaksanaan ini tidak boleh disukat semata-mata dari sudut asobiah seperti yang dibuat oleh exco itu.

Buat analisa yang tidak memalukan parti sendiri atau rakyat akan melihat minda dan mentalitinya sebagai sangat rendah dan sesuai dengan mentaliti rakyat yang dipimpinnya yang lebih tinggi, terbuka dan lebih analitikal.

Anonymous said...

jika Pas yang amalkan benda ini tentulah hang dan puak - puak umno benggong buat demo kemudian media massa rasis buat liputan meluas.

memang hang laksamana 'bentan' bukan bentan

puak umnolah mental tak betul, rasis dan pembohong