Wednesday, March 16, 2011

Demo anjuran Umno, Perkasa, GAPS, Ghani Jiman sahaja dibenarkan

Demo bantah DNA, Ketua, Timbalan AMK Pulau Pinang ditahan polisNIBONG TEBAL: Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Pulau Pinang, Amir Ghazali dan timbalannya yang dikenali sebagai Haji Wan ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Prai Selatan, Jawi di sini, petang ini.

Mereka ditahan jam 6 petang dan disoal siasat selepas mengadakan demontrasi membantah mana-mana pihak mengenakan tekanan untuk memaksa Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerah DNA kepada mahkamah.

“Ketua Polis Daerah memberi masa dua minit untuk bersurai dan kami akur. Sebaliknya, mereka meminta kad pengenalan Amir dan Haji Wan sebelum dibawa ke balai polis,” kata Zulfadli Md Noordin kepada KeadilanDaily.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Cabang Bayan Baru, berkata demontrasi itu disertai antara 30 hingga 50 orang ahli parti dan rakyat kebanyakan.

Rakyat Pulau Pinang bangkit mempertahankan Anwar dari manipulasi bukti mahkamah
Ironinya, satu demontrasi yang disertai badan bukan kerajaan (NGO mesra Barisan Nasional, antaranya Perkasa dan Gaps di depan ibu pejabat KEADILAN, baru-baru ini pula tidak ‘disentuh’ polis.
Undang-undang Malaysia tidak membenarkan seseorang tertuduh diambil sampel DNA tanpa kebenaran.

Selain itu, wujud kebimbangan kemungkinan sampel DNA disalah guna sebegaimana dalam kes Fitnah I pada 1998 apabila seorang pegawai polis, ASP Rodwan memanipulasikannya dengan meletakkan DNA itu pada tilam yang dijadikan bahan bukti.

Berita dari : Keadilandaily
Gambar dar : Facebook Zulmamak

2 comments:

Anonymous said...

Pelik. Demonstran yang minta DSAI serah DNA tak kena apa-apa tindakan!

Anonymous said...

BETUL JUGA KATE PROF AZIZ BARI... MALAYSIA AMALKAN 2 SET UNDANG2 WALAUPUN AKTA YANG SAMA TERMASUK LE AKTA POLIS.. KALAU PRO UMNOAPCO TANPA PERMIT DIKIRA 'PERHIMPUNAN AMAN' KALAU PR 'PERHIMPUNAN HARAM, OHOHOH MALAYSIA NEGARA KU. TANAH TUMPAH DARAH KU.. RUPANYA 'DOUBLE STND' WAJIB KITA RAKYAT YG MERDEKA TUMBANGKAN UMNOAPCO PRU13 NANTI.. WAJIB WAJIB WAJIB.. APE PULAK KOMEN MUFTI PERAK AGAKNYA WEH?