Saturday, December 18, 2010

Masjid untuk politik Umno dibenarkan

Umno Melaka Biadap Guna Masjid Untuk Politik- AMK

SHAH ALAM, 18 Dis.: Ketua Angkatan Muda Keadilan(AMK), Shamsul Iskandar Md Akin menjelaskan tindakan Umno jelas biadap dan tidak beretika apabila terus menggunakan masjid sebagai medan untuk mencari pengaruh.

Selasa lalu, Umno tanpa segan silu memasang bendera Umno-Barisan Nasional (BN) di pagar Masjid Saidina Ali, Bukit Katil untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak yang hadir untuk merasmikan masjid tersebut.

"Umno-BN khususnya di Melaka dengan jelas mempolitikkan masjid. Mereka menggunakan perasmian masjid baru itu dengan meletakkan bendera Umno-BN padahal itu tidak ada kaitan dengan perasmian masjid., apatah lagi yang hadir itu ialah Najib, beliau bukan hadir untuk program Umno.

Menurut Shamsul lagi, sepatutnya memaparkan sifat natural dan tidak taksub atau ekstrem. Kita selalu dengar kritikan yang keras dari BN terhadap negeri Pakatan, sehingga melibatkan tuanku dan sultan yang sentiasa memperingatkan kerajaan supaya tidak mencampurkan politik dalam institusi masjid. Tapi itu tidak berlaku di Melaka.

Tambah Shamsul, ini menunjukkan BN tidak konsisten dengan pendirian mereka dan tindakan terdesak dengan menggunakan peluang yang ada untuk menunjukkan bahawa Umno-BN berjasa pada rakyat hatta perasmian masjid.

"Saya kesal dan mengambil sikap keras terhadap usaha jelas mencemarkan institusi agama ini," jelasnya yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Melaka.

Untuk rekod, Umno sebelum ini menuduh PAS dan Pakatan Rakyat menggunakan Masjid untuk kepentingan politik parti itu.

No comments: